El tud-e ön képzelni egy olyan tévésorozatot, amelynek producere Göncz Árpádot felkéri egy kisebb szerepre? Érdekelné-e egy olyan sorozat, amely bemutatná a Demokratikus Ellenzék vagy az MDF mozgalmi időszakát, vagy a kommunista elit egyik pöffeszkedő tagjának mindennapjait a nyolcvanas évekből? El tud-e képzelni egy olyan sorozatot, amely 56-ról, a kádári pangásról, a "legvidámabb barakk" mindennapjairól is szól, úgy, hogy hétről-hétre átlagosan, több, mint 1 millióan nézik és kifejezetten a magasabb végzettségűek körében népszerű? Harmadik éve vetítenek egy sorozatot a cseh egyesen, amely egyöntetűen kivívta a közönség és a szakma elismerését is. Csehországban abszolút közönségkedvenc, külhonban pedig a monte carlói filmfesztiválon bizonyítottak, amikor minden nagy esélyest lenyomtak a legrangosabb kategóriában. Ez a Mesélj! (Vyprávěj)

Magyarországról és Lengyelországról is volt érdeklődés a sorozat iránt – nyilatkozta még Filip Bobiňski, a Mesélj! 3. évad forgatása előtt – bár a tematika és megjelenítés tipikusan cseh, de a történelmi párhuzamok és a monte carloi siker kiválthatta az említett országok érdeklődését. Idén, az 51. monacói filmfesztiválon ugyanis ez az alkotás elnyerte az Arany nimfa díjat a legrangosabb sorozatok kategóriájában. A nemzetközi mezőny pedig roppant erős volt, olyan vetélytársak előtt nyert a cseh alkotás, mint a Tudorok, a Borgiák, Dr. House vagy a Missfits. A cseh producer szerint, már maga a jelölés is hatalmas sikert jelentett, mert ez bebizonyította, hogy képesek megközelíteni a világ élvonalát sorozatgyártásban.

A jelentős nemzetközi siker mellett az alkotóknak a hazai, cseh társadalom szimpátiáját is sikerült kivívni. Az év televíziós sorozata kategóriájában, a legtöbb szavazatot, és a TýTý (- ez egy 1991 óta létező cseh seregszemle, amelyen a legkedveltebb televíziós arcokat, sorozatokat, stb. választják meg a nézők szavazatai alapján - CSK) fesztivál díját, 2010-ben is a Mesélj! nyerte meg megismételve ezzel 2009-es kategóriagyőzelmét. Kritikusok szerint a sorozat a 2011-es évben is a díj fő esélyese kategóriájában. Jelenleg már a harmadik évad fut a cseh egyesen.

Az első évad (2009)

A filmsorozat az egészen hétköznapi Dvořák-családot mutatja be. A nézők 1964 Csehszlovákiájában kapcsolódhattak be a történetbe. Karel Dvořák (Roman Vojtek) tanuló utolsó vizsgájára készül a prágai technikum első évfolymán. Ekkor érkezik meg Szlováiából a prágai technikumba Eva Martináková (Andrea Kerestešová), aki idén lesz elsős, nagyon nem ismeri a várost, minden újdonság neki. Így indul a két főszereplő története, ahol a hangsúly egyértelműen a család történetén van, nem a nagypolitika dominál. Az alkotók láthatóan nem akarták elemezni és értékelni a történelmi eseményeket.

Ugyanakkor törekedtek arra, hogy minél élethűbben mutassák be az adott kort és a szereplők érzéseit a konkrét eseményekkel kapcsolatban. Ráadásul a szereplők életébe valahogy mindig beavatkozik egy korabeli esemény, amelyet a néző természetesen már ismer. Az első évadban ilyen volt '68 szeptembere, a Normalizáció korszaka, később az első prágai metró vagy a Charta '77 és a kuponos privatizáció. Az első évadot még 2008-ban kezdtek el forgatni és 2009-ben összesen 26 részt vetítettek le. A sorozat rögtön közönségkedvenc lett:  a 15 évesnél idősebb korosztályban, átlagosan 1,1 millió ember nézte televízión és több, mint 250 ezren követték interneten.

A második évad (2010)

A második évad 16 része 1973-tól 1978-ig követi nyomon a család történetét. A történet szerint közben Karel és Eva összeházasodott, fiuk született. Szerepet kapott a Charta '77  aláírása, bemutatták a titkosszolgálat működését, megfélemlítő módszereit és szó volt Vacláv Havel színrelépésről is. Kedvencem a külföldi kirándulás epizódja. A szenzációs komikus elemekkel tarkított részben a család egy tipikus szocialista hétvégi kirándulásra indult a balti tenger partjára, az egykori NDK-ba. Az ifjú feleség természetesen bepakolta a fél lakást a kocsiba, az út során a hűtővíz felmelegedett az öreg Skodában, összefutottak levakarhatatlan honfitársakkal, és megismerték a nudistastrandokat.

A részben hallható a németül éneklő Karel Gott is, aki a 70-es években gyakran lépett fel az NDK-ban. Kíváló az évtizedes váltás a dekorációkban, a helyszíneken és az öltözködésben is. A sorozat egyik legnagyobb erőssége a kezdetektől a részletgazdagság és a korabeli tárgyak, eszközök, divat bemutatása. A televíziós nézettség ekkor már átlagosan a 1,5 milliót is elérte Csehországban. Az internetes közönség átlagos tábora 350 ezresre növekedett. A statisztikák ekkor már világosan kimutatták, hogy a sorozatot nemcsak a sorozatfüggő junkie követi, hanem egy legalább húsz százalékos közönség, aki egyébként nem egyáltalán nem szokta ezt a műfajt nézni.

A harmadik évad (2011) és ami még várható

A harmadik évad a nyolcvanas éveket mutatja be, mint például, élet a panelházakban, a spartakiádák kora, a moszkvai olimpia, az első számítógépek és a szörfölés kora, a Rubik-kocka, egészen a peresztrojkáig. A használati tárgyak, dizájn, öltözködés látványa valami egészen megdöbbentően ismerős élményt hozhat fel azokból, akik ezt a korszakot már megélték – akár Magyarországon is. A fiatal szereplők táborokba járnak, érettségit tesznek le, átélik az első szerelmet, az első cigit és az első szexet is. A felnőtteknél bonyolódnak a szálak, Eva és Karel kapcsolata válságba kerül, de egy prominens kommunistával ideiglenesen lelépő feleség kapcsolata lehetőséget adott a korabeli pártarisztokrácia életének bemutatására is.

Franci – Karol egykori tanára– ugyanis egy hatalmas villában lakik.  Közben a másik főszereplő páros, valahol vidéken, saját családi ház építésébe kezd, ez is "gyönyörű" - és Magyarországon is mennyire ismerős - történet volt a nyolcvanas években. Az újabb 26 részt 2011 márciusától forgatják, 1989-ig követetjük az eseményeket. A tervek szerint lesz IV. évad is, a producer 2005-ig szeretné folytatni a sorozatot: ebben az évben találta ki ugyanis a filmsorozat alapötletét. Összességében egy magyar néző számára is nagyon élvezhető, érthető sorozatról van szó, amely ráadásul folytatná a klasszikus cseh(szlovák) tévésorozatok magyarországi hagyományát. 

 

Nézettségi adatok 2009-ből

Az első széria 2009 december 21-én érte el rekordnézettséget, amikor 1 millió 543 ezer néző látta a Szilveszter című epizódot. A ČT1-en, hétfőnként vetített sorozatot átlagosan a 14,4% (azaz, mintegy 1 164 ezer) követte. A december 21-i adás a 20 órás idősáv legsikeresebb műsora volt és a 18 és 45 év közötti célcsoport aránya is kiemelkedő volt (40,38%). Ez azt jelenti, hogy e korcsoportból nagyjából 976 ezer ember nézte a sorozatot. A Vyprávějt a nők jobban kedvelik, és a sorozat a magasabb iskolai végzettségűek körében népszerűbb.

komment

Címkék: #csehszlovák #sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr543433136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2011.12.05. 08:58:09

Allando nezoje vagyok, pedig nem is beszelek csehul, a parom fordit... :)

Egyebkent a magyar TV akar meg is vehetne, szerintem nagyon erdekes sorozat, nekem kevesbe a story, sokkal inkabb a feeling miatt

Peter__Blau 2011.12.05. 10:11:32

Tényleg megvehetnék, nem csak az amerikai sorozatokat kellene nyomatni.

Alterix 2011.12.05. 11:59:34

Sova doktor nincs benne?:)

Pan Modry 2011.12.05. 12:00:00

@Peter__Blau:

az egesz ugy van megcsinalva, hogy a korabeli hiradokbol kivagnak egy reszletet, igy idoben meg konnyebb behelyezni, es igy is vegzodik...

Amiben szerintem nem annyira korhu, azok a ruhak, altalaban szerintem sokkal jobb minoseguek, mint akkoriban tipikusan lehettek, persze ez nem vesz el semmit a film elvezeti ertekebol

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.12.05. 12:06:01

@Alterix: hehe, ő nincs benne, de az egyik csajszereplő lelkendezve újságolja vmelyik részben a 70-es évekből, hogy kapott 1 mondatos szerepet egy most induló, új sorozatban, amelynek a címe: Kórház a város szélén :))) Qvajó:P

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2011.12.05. 12:28:11

Én szurkolok a királyi TV-nek, hogy szerezze be. Megnézném. Pláne, hogy nyáron véget ért a Szomszédok, maradt ott némi űr :-)

castro 2011.12.05. 13:33:02

Tegyük hozzá, hogy nem a csehek találták fel ezt. Spanyolországban 2001 óta megy hatalmas nézettséggel a "Meséld el, hogy történt" című sorozat, amely a néhány család történetén keresztül mutatja be Spanyolország elmúlt kb. 30 évének lényegesebb történéseit, társadalmát, mindennapjait. Vendégszerepel benne néhány valódi, a korszakban fontos szerepet játszó politikus is. A fenti leírás alapján a csehek szinte ugyanezt a mintát követték, persze saját környezetükre alkalmazva.

igenember 2011.12.05. 14:26:21

Van itt a Barátok közt meg Jóban-rosszban, nem kell még egy szocialista sorozat ide.

Aki nem élt akkor olvasson Wikipédiát. Nem volt annyira jó az akkori korban élni, mint ahogy azt sokan ábrázolni akarják! Kádári szoft-diktatúra volt, de akkor is diktatúra volt!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.12.05. 14:42:00

@castro: Így van, sőt! Annyi kimaradt még, hogy a spanyolok később be is perelték a cseheket "lopásért" :)

A cseh producer később viszontvádolta a spanyolokat, hogy ők pedig az amerikaiktól lopták az ötletet :P

@igenember: Csehországban is léteznek Barátok közt típusú sorozatok, de ez tartalmában és kinézetében is más. Például abban, hogy vállaltan szembenéz a cseh közelmúlttal, beszél róla populáris eszközök nyelvén. Ez Magyarországon (és Szlovákiában) nem létezik.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.12.07. 10:50:21

Remélem megveszi az MTV, én szeretném megnézni :). Sőt a magyar változat is érdekelne :).

2011.12.08. 11:14:52

A ruhákkal egyetértek: teljesen olyanok, mintha mai, retro stílusú darabok lennének, szép élénk színűek, jólszabottak, csinosak, csak a forma és a mintavilág "sokkoló" egy kicsit, de csak annyira, amennyire az ember egy korabeli ruhától elvárja. De azt néztem, hogy még a hobbipolcon lévő festékek, ragasztók cimkéje is hitelesnek tűnik, a férjem meg visítva röhögött az egyik új rész (odáig még nem értünk) bemutatóján, a tánciskolás résznél. (ő járt)
Nekem tetszik a sorozat, magyarul is simán meg lehetne csinálni a dögunalom Szomszédok helyett, ami állítólag nekünk lenne "a kordokumentum" , de akár le is adhatnák ezt szinkronnal.

Csak annyi pontosítás, hogy Karelék 10 napra voltak az NDK-s tengerparton, nem egy hétvégére vezettek le sok száz kilométert ;-)
És ez a rész nekem azért nem tetszett, mert eléggé "filler" epizód volt, azaz, nem nagyon MESÉLT a korról, de vígjátéknak önmagában elment. Ja, és szakadtam a gyönyörű, német kiejtéssel énekelt slágernél (mikor a család megérkezik), Karel Gott-on már kevésbé, azt régen hallottam már, az ő német kiejtésén már akkor kividámkodtam magam.
süti beállítások módosítása