787118_import-daniel-tupy-daniel-tupy-crop-crop-crop.jpg

Egy halálos kimenetelű támadás, ami meg sem történt? Minapi hír, hogy leállították a nyomozást Daniel Tupý ügyében. A szlovákiai hatóságok hét éve képtelenek megvádolni, megfelelő bizonyítékok birtokában a feltételezett elkövetőket. Magyarországon az eset tanulságai elhalványulnak Malina Hedvig ügye mellett, aki az utcán magyarul beszélt - vagy nem - megverték. Danielnek hosszú haja volt, megölték. Az elkövetők mindkét esetben nagy valószínűséggel olyan emberek, akik Magyarországon a turullal kelnek, nagymagyarországra élveznek és a jobbikra szavaznak.

Hét éve, 2005. november 4-én támadták meg az akkor 21 éves, zsolnai születésű Daniel Tupý egyetemi hallgatót és társait Pozsonyban ismeretlen tettesek késekkel és botokkal. A támadás nyomán hat sérült, egyikük súlyosan, maradt a helyszínen, Tupý hat késszúrás nyomát viselve a testén, kórházba szállítás közben, életét vesztette. A támadás másnapjától a szlovák közvéleményben több elképzelés is megfogalmazódott a lehetséges tettesek személyéről. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a támadást a szlovák alvilághoz köthető neonácik követték el.

Tupy hat társának vallomásaiból kiderült: az eset pillanatok alatt játszódott le, talán egy percig sem tartott. A bátor támadók hátulról rohantak rá a parkon keresztül sétáló Tupyra és társaira. A környék este tízkor már sötét burkolózott, a támadókat nem láthatták jól, egyet sem sikerült beazonosítaniuk. Mindenki menekülni próbált és segítséget próbáltak hívni. Egyedül a káromkodásokat hallották: „Te kibaszott antifa, skinheadek vagyunk!” A támadók elsősorban fejre mentek, többségüknek eltört az orra, zúzódásokat, egyéb sebeket szereztek. A vizsgálóbíró kérdezte őket, láttak-e a környéken még valakit, azt mondták, teljesen sötét volt. A vizsgálatok során végül több védett szemtanút is kihallgattak, egyikük azt állította: az elkövető mindkét kezében kés volt, úgy szúrt - hátulról.

A rendőrségi nyomozás végén 2008-ban végül három személyt - Richard Hrotek, Dávid Vyskočil és Ján Sedlák - vettek őrizetbe, mindhárman a “piťovci” néven ismert, pozsonyi alvilági csoporthoz tartoztak. Később - ugyanebből a csoportból - további személyeket is megvádoltak: Róbert Janečeket és Michal Blažíčeket. A gyilkossági ügy fő gyanúsítottja Richard Hrotko lett, akit végül gyilkossággal végződő bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg. A jogerős bírósági határozat kihirdetéséig egyedül Hrotko maradt őrizetben. Néhány héttel később aztán a szlovákiai alvilág egy újabb, ismert tagját tartóztatták le. Karol Patasyt egy másik gyilkossági üggyel kapcsolatban vádolták meg, a Tupy-üggyel kapcsolatban úgy került a képbe, hogy az egyik titkos tanút állítólag befolyásolta.

zoznamy1.jpg

A feltételezett elkövetők, akik 2005 november 4-én, hátulról megtámadták Tupyt és barátait

A bírósági tárgyaláson aztán kiderült: a rendőrségnek nem áll birtokába semmilyen megalapozott bizonyíték, a vád mindössze a vádlottak vallomásán és azok kétségbevont alibijükön alapult. Milan Lipnický koronatanú vallomásában ellentmondásba keveredett, megváltoztatta véleményét bizonyos kérdésekben, végül ő maga is vizsgálati fogságba került egy lopás kapcsán amelyben, mint vádlott szerepelt. Egy másik tanú korábbi vallomástételét azzal utasította vissza, hogy összességében mégsem igaz, amit korábban mondott, és azzal indokolta a további vallomástétel megtagadását, hogy nem is tartózkodott a helyszínen. Végül 2009 júniusában Daniel Tupy meggyilkolása ügyében a pozsonyi bíróság az összes vádlottat felmentette a vádak alól. Később a banda hatodik tagja öngyilkos lett. Hrotko legalább 15 évet börtönt kapott volna, ha rábizonyítják a gyilkosságot.

2067622.jpg

Még bilincsben a bátor náci, állítólag hátulról szúrt, mindkét kezében kés volt

Ahogyan a Malina Hedvig ügy kapcsán már megfigyelhettük, úgy Daniel Tupy halálának másnapjától, végig a vizsgálat során, az üggyel foglalkozó kommentárok nagy része neonáci támadókra gondolt, néhányan elvetik ezt a lehetőséget. Szlovákiai kontaktaim szerint a huszonegy éves diák rosszkor volt, rossz helyen, talán épp füveztek vagy tartoztak némi pénzzel, az éppen arra sétáló kopaszok pedig rossz kedvükben voltak, vagy csupán bulizni mentek csíkkal az orrukban, nem tudhatjuk. Tupy barátai, akiket szintén megvertek, a mai napig hallgatnak, jó eséllyel feltételezzük, a hallgatás oka a félelem. Természetesen a dotoho, tekintettel korlátozott információs lehetőségeinkre, igazságot nem tud teremteni.

Ugyanakkor antifasiszta forrásaink segítségével - innen is köszönjük az Antifašistická Akcia Bratislava információit! - röviden bemutatjuk a megvádolt és elengedett személyek és a pozsonyi neonáci szcéna közötti személyes kapcsolatokat. Richard Hrotko feltételezett tettest korábban a neonáci szubkultúra aktív tagjaként ismerték, éppúgy, mint Michal Blažíčeket, akinek több csúnya dolog is volt már a rovásán. A kilencvenes években Blažíček a klasszikus náci-skínhead mozgalomhoz tartozott, surranót, bombert, maszkot viselt, jó néhány fizikai sérülést is okozó támadásban benne volt. Később marihuánát kezdett árulni, így került kapcsolatba az alvilággal is. Sem Hrotko, sem Blažíček nem töltött be különösen komolyabb szerepet a neonáci mozgalmakban, még csak azok kemény magjához sem tartoztak. Számukra a pozsonyi neonáci csoportok egy olyan közeget jelentettek, ahol kiélhették agresszív hajlamaikat, a politikai meggyőződés nem volt döntő indok számukra. Feltételezhető, hogy mindketten később, hasonló indokok alapján csatlakoztak az alvilághoz is.

Érdekesebb összefüggéseket lehet találni a pozsonyi neonáci szcéna és az alvilág között, Karol Patasy esetében. Köztudott: azért vették őrizetbe, mert a Tupy-ügy egyik titkos tanúját befolyásolta, nyilván nem vallomástételre bíztatta. Patasy korábban szintén a “piťovci”-nevű csoporthoz tartozott, a pozsonyi Boston bar előtt elkövetett gyilkossággal összefüggésben is megvádolták, végül bizonyítékok hiányában felmentették. Patasy politikai meggyőződésének nyíltan hangot adott, a pozsonyi neonáci Rebel Klan Engerau bandához tartozott.

Rebel Klan Engerau (RKE) egy pozsonyi neonáci csoportosulás, amely még a kilencvenes években alakult. Első éveiben voltak legaktívabbak, elsősorban agresszív fizikai támadásokkal hívták fel magukra a figyelmet. A csoport alaptója, Mário “Tango” Molnár ma már a pozsonyi alvilág tagja. Patasyn kívül, tehát az RKE tagok csak mellékszereplők voltak a pozsonyi neonáci mozgalomban, de ez 2008 novemberében megváltozott: a DAC-Slovan Bratislava meccs során a rendőrség keményen beavatkozott a lelátói incidensek során. A meccset követő sajtótájékoztatón a korabeli főügyész stadionba bevitt fegyverek bemutatásán kívül, kijelentette: a stadion tele van fasiszta csoportokkal, amelyek állítólag a Slovan Bratislava ultráihoz tartoznak - és közülük néhány személyt kihallgattak Daniel Tupy meggyilkolásával kapcsolatban is. Nézegess szlovák neonácikat!

Ahogy láthatjátok számos személyes kapcsolat létezik a Rebel Klan Engerau és az alvilág, konkrétan a “piťovci”-csoport között, ahonnan a Tupy-ügy vádlottai is érkeztek. Ezen kívül több személyes kapcsolat létezik az RKE "régi gárdája" és a pozsonyi neonáci mozgalom egykori vezéralakjai között - ez utóbbiak esetében több olyan késes támadásról is tud a szlovák rendőrség, ahol a megtámadottak élete csak nagyon kevésen múlt. A DAC-Slovan meccs után az egykori főügyész konkrétan említette a link mögött található neveket. Természetesen nem tudjuk biztosan mi sem, ki ölte meg Daniel Tupyt vagy ki verhette meg Malina Hedviget, akinek egyébként egyik feltételezett támadója Ausztriában és a másik Nyitrán él, de talán kicsit jobban bemutattuk az ügyhöz tartozó neonáci szálat, amelyet egyes szlovák körök megpróbálnak bagatellizálni.

Daniel Tupy és Malinda Hedvig feltételezett neonáci támadóinak elvtársai évek óta garázdálkodnak Magyarországon is! Ezek a takonyagyúak mentek át Dunaszerdahelyre provokálni ugyanabba a stadionba, ahol a szlovák főügyész szerint szlovák oldalon is meglehetősen sok neonáci foglalt helyet. Négy éve kezdődtek Magyarországon a romagyilkosságok, az ott gyilkoló neonácik profilja feltehetően nagyban megegyezhet Tupy vélelmezett gyilkosának profiljával. 

Közép-Európában is egyetlen valós szélsőség fenyegeti a társadalmat: a nacionalista extrémizmus!

800px-Daniel_Tupy_memorial_-_side_view.jpg

A törött szárnyú madár -Tupy emlékhelye a pozsonyligeti Dunakorzón...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr94894609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töksi 2012.11.08. 17:25:24

Nagyon sajnálom szegény kissrácot... Nagyon úgy tűnik, hogy az ajnározott Szlovákiádban megússzák a nácik, míg nálunk úgy tűnik, pl. a cigánygyilkosok sitten fognak megrohadni.

Au 2012.11.14. 10:11:20

Ej - ej. Nem Zsolna, Žilina!
süti beállítások módosítása