cnaheader.jpg

A hülyeség nemzetfüggetlen állapot: miközben a második Fico-kormány módosítani kívánja azt az állampolgársági törvényt, amelyet 2010-ben ők fogadtak el, a magyar nacionalizmus végleg kanonizálta Lúzernagyit. Itt az idő, hogy a neonáci szlovmagyarok után, megírjam kritikám a nacionalista szlovmagyarokról is.

Kitartunk! – üvöltötték az éjszakába múltkori posztom antihősei, arra a kérdésemre, oszt mégis hogyan akartok harcolni „a szlovákok” ellen. Az ördög természetesen a részletekben lakozik, gyerekünknek csak és kizárólag ősmagyar név adható, de fontos alapállás, hogy nem beszélhetünk (sic!) a szlovákokkal, még munkahelyen sem, na jó, ha jó fej, akkor esetleg egy közös cigi ebédidőben elpattanhat. Ezek az emberek, a kassai Luník IX. lakóihoz hasonlóan élnek, csakhogy inverz szegregációban: önmagukat zárták szellemi gettóba, amikor kimondták, a városban nem is élnek szlovákok. Amikor emlékeztettem őket a statsztikára – 2011-ben több mint négyezer szlovákot számoltak meg a településen – ez volt a válasz: ezek csak újonnan beköltözők, nem számítanak. Értem.

Úgy ragad a magyarra a szlovák nyelv, mint a rüh! – ezt már nem zsidózó, neonáci alkalmi ismerőseink, hanem a Pro Probitate (Helytállásért!) díj legújabb tulajdonosa mondta, aki aminap átvehette Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől a Magyar Becsület Rend díjat is, de 1972-ben megkapta a csehszlovák államtól a Komenius díjat és a Szlovák Köztársaság kormánya 2001-ben aranyplakettel tüntette ki. Most azon nagyvonalúan lépjünk tovább, hogy csak a legtehetségesebbek tudnak olyan tenyérbe szarni, amely nemrég még kitüntette, de a legújabb különböző lófaszjóska díjak mutatják: a magyar nacionalista identitás-történetek még/újra a megszokott „magyar tragédiák” mentén képzelhetők csak el, ahonnan sajnos igazán nem nehéz eljutni a Szálasi-nótáig vagy egy kis jóízű zsidózásig, tótozásig.

Egy kis módszertan, nézzük meg röviden, hogyan működnek itt Közép-Európában is, az orosz és német nyelvterület közé eső, kis népek elbaszott nacionalizmusai. E narratívákat gyártó intézmények egyik legfontosabb célja, hogy úgynevezett hagyományőrző történetekkel olyan identitást hozzon létre, amely alapján kialakulhat egy idősíkokon átívelő, összetartozás-érzés, székely deszkások szevasztok, felvidéki falfirkászok szevasztok. Így kerülhetett egy elképzelt közösségbe Szent István jobbkeze, Gábor Áron rézágyúja, Pinte Attila bal lába és Ilonka néni becsülete. Ezért fogalmazunk úgy, hogy egész jó idő volt, amikor ezer éve bejöttünk a Kárpát-medencébe, vagy a németek csak a Hitler speed miatt vertek meg minket az 54-es berni döntőben. Elmúltál ezer éves? Vagy az Aranycsapat tagja vagy? Ugyanmár, mégis, érted: mi, magyarok.

A nacionalista narratívák másik fontos feladata az elképzelt közösség határainak kijelölése, amely ebben a régióban okozott már konfliktusokat és a mai napig ez a határkijelölés okozza a szlovák-magyar konfliktusok legtöbbjét is. Figyeljük meg, hogyan fogalmazza meg az egymásnak szembefeszülő szlovák és magyar nacionalista narratíva Lúzernagyi esetét. A szlovák esetben a szöveg így hangzik: "ez az a nagymama, akit elvettek tőlünk a magyarok". A magyar kontextusban ugyanez a történet: "Tamás Aladárnét megfosztották állampolgárságától", "Száz évesen sem alkuszik Tamás Aladérné", "az Eu szégyene Tamás Aladárné meghurcolása". Látható: mindkét esetben valamilyen veszteségről, tragédiáról szólnak a hírek, nem kétséges az ellenség személye sem. Van, aki még Karim Guédénél is rosszabbul járt, sugallja rasszista felhanggal egy szélsőjobb portál Boldoghy Olivér esetét: „a tótok kitoloncolják a magyarokat a felvidékről”, majd egy 46-os kitelepítést ábrázoló kép alá az esetet lazán történelmi kontextusba helyezik: „1946 után újra etnikai tisztogatás a Felvidéken”. Az MTI szerint Tamás Anikó halála és a szlovák állampolgárság lecserélése - bocsánat, ahogy a „semleges” hírügynökség fogalmazott - „megfosztása” között okozati összefüggés található. Olivér, veled minden rendben? Kezdünk aggódni.

A nacionalista technika eszköztárában nem kevésbé fontos egy adott konkrét személy tipizálása, amely során van, aki egy személyben jelenti a nemzeti önrendelkezésért harcoló hőst, egy személyben jeleníti meg a „nemzetet”. A hős neve mellé kerülő jelzők annak fényében változhatnak, hogy a szerző éppen az elnyomók vagy az áldozatok nevében fogalmazza meg gondolatait. Kedvenc példám: „Ilonka Néni mára fogalom lett. Élete, sorsa páratlan módon példázza örökölt és vállalt közössége, a szlovákiai magyarság sorsát. Élete a 20-21. századi magyar sors egyedülálló lenyomata! Amikor Őt köszöntjük, Vele együtt a közösségre is gondolunk.” Könnycsepp kicsordul, zseniális.

Ezek a speciális technikák mind hozzájárulnak, hogy a (szlovákiai) magyar ember egy hétköznapi időn túli, kimerevített áldozati szerepbe kerüljön, és közeli történelmét is tragikus események sorozataként élje meg: október végén levetítették az idős hölgyről készült dokumentumfilmet a királyi tévén is, amelyet ezzel a szöveggel vezettek fel: „Ismerjék meg Tamás Ilonka nénit, aki „református magyar, s haláláig az is marad”... Pedig üldöztetésből igencsak kijárt az idős, megtört asszonynak. Rimaszombat mellett született, tanítónak szegődött, reszlovakizációra kényszerítették, üldözték magyarsága miatt. Összesen hat államalakulat állampolgára volt, majd – miután felvette a magyar állampolgárságot újra – megfosztották őt a szlováktól. Tamás Ilonka néni 99 évesen lett hontalan, a saját szülőföldjén.”

Természetesen nem azt állítom, hogy ne vegyünk tudomást ezekről a történelmi eseményekről, hanem azt, hogy tudatosítsuk: ez egy mesterségesen létrehozott gondolati séma, amely kizárja, hogy szembenézzünk történelmünk erkölcsileg megkérdőjelezhető eseményeivel. Másrészt, sokan vannak olyanok, akiknek ez a gondolkodás egyszerűen nem szimpatikus, nem akar „felvidéki magyar” lenni. A hivatalos nemzetpolitika tömegeket rekeszt ki a „nemzet” fogalmából, olyanokat, akik számára a hazaszeretet nem azt jelenti, hogy „kitartunk” és „helytállunk”. Ebben az elképzelt világban rengeteg démonnal kell megküzdeni, szorul ökölbe a kéz, dagad a nyakon az ér, az indulat fokát a paraméter mindig megméri, itt elolvashatjátok.

Az erősödő dél-szlovákiai nacionalizmus szorosan összefügghet a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok megváltozott kapcsolatával. Budapest visszatért a két világháború közötti gyakorlathoz, infantilis módon meg akarja mondani ki az „igazi magyar” – lásd Ilonka néni ikonná avatása – és kézi vezérléssel irányítaná a hozzá lojális embereit. A hivatalos politika ezzel degradálta a határon túli magyar közösségeket is, hol vannak már azok az idők, amikor egy-egy határon túli szellemi műhely meglátogatása látogatása komoly értelmiségi eseménynek számított, amikor megvitathattuk közös ügyeinket, sokszor magánpénzből finanszírozva ezeket az eseményeket, amelyek nem a hivatalos nagy magyar tragédiák mentén szerveződtek. Viktor, Felvidék veled van! – jelenleg ennyi maradt, hát egy lófaszt.

Realitásérzékét vesztett magyar nacionalisták ellentmondásos megítélésű holtakkal - Horthy vagy gróf Esterházy, Nyírő - kötnek újra szövetséget, gyártanak szobrokat, emléktáblákat, telerakják velük a közösség emlékezés-tereit, tessék, itt van már nekünk Lúzernagyi is, amely folyamatosan rontja és megosztja nemcsak a magyarországi társadalmat, de a határon túli magyar közösségeket, illetve a magyar állam és szomszédjai kapcsolatát is. Ráadásul ezt a luxust már csak azért sem engedhetnénk meg magunknak, mert eleve kevés az olyan kommunikációs csatorna és személyiség, aki érdemben szót tud érteni a szomszéd nemzet tagjával. Így viszont jó időre lemondhatunk a szomszédokkal létesített egyenrangú partnerségről, amely reményt jelenthetne az aktuálpolitikai törésvonalak feletti együttműködésre vagy a (szlovákiai) magyar identitás pozitív, traumák nélküli megélésére.

Remek dolog a demokrácia, jobbat még nem találtak fel, de használata csak embereknek ajánlott. Ezekben a gazdasági nehézségekkel fűszerezett, zűrzavaros időkben nehéz bárkinek is megmaradni a gáton, de sikerülhet, ha mentálisan egészséges, frusztrációktól mentes és nem lelki sérült. Egy politikus nem csinálhat olyan politikát, amely kényszerhelyzetbe hozza a választópolgárt – lásd: magánnyugdíj pénztárak, kettős állampolgárság – vagy olyan választások elé állítják, amely csak terheli. Halkan jegyzem meg: egy határon túli magyar, ha át akart jönni Magyarországra, megtehette. Dolgozhatott, letelepedhetett, közben beléptünk az Európai Unióba, hallo. Nacionalisták mindenhol akadnak, a hülyeség nemzetfüggetlen állapot, egy biztos: ezt a balhét mi kezdtük, magyarok.

De, hogy pont egy nacionalistának kellene elmagyaráznom, hogy az adjonazistenre mindig érkezése vagyon a fogadjistennek is?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr114917559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clegane 2012.11.21. 12:33:16

a nacionalisták bárhol ostoba sötét tuskók.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:04:49

CsK!

Rólad megint leszedik a keresztvizet. Leszel te itt ma zsidó, cigány, köcsög, libsi, gyökér, tahó,......

Ha nekem valami kellemetlen, megpróbálom megvédeni az igazamat. Érvekkel.

Vagy kussolok.

Turhoparaszt 2012.11.21. 13:06:11

A legszomorúbb az, kedves posztoló, hogy arrogáns fasz vagy. Kár.

Rodzservaltersz 2012.11.21. 13:06:16

A cikk szerzője egy ostoba fasz.

kovaszos ubulka (törölt) 2012.11.21. 13:09:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a taho es a gyoker masodszori elolvasas utan is megallja a helyet...

Virt02 2012.11.21. 13:14:43

"„Ilonka Néni mára fogalom lett."

Ezért írták a néni szót is nagybetűvel? :))))))))))

bigthereal 2012.11.21. 13:32:40

do tahó, már el sem olvasom...

ugyan miért lúzernagyi Ilonka néni?

szeretnél te ilyen lúzer lenni, pöttömjankó

MACISAJT 2012.11.21. 13:33:07

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Leszel te itt ma zsidó, "

MA????:D
Aki ilyeneket ír:

"a németek csak a Hitler speed miatt vertek meg minket az 53-as berni döntőben."

az nem (csak) ma..hanem állandóan, mégpedig a közismerten a nagyon hülye fajtából..:)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.21. 13:49:41

Bárcsak úgy ragadna rám is a szlovák* nyelv, mint a rüh.

__________________________

* No meg a német, a szlovén, a horvát, a cseh, a holland, az olasz, a francia, a finn stb. (Angol ide vagy oda, csak faszább, ha az anyanyelvén is meg tudod szólítani a beszélgetőpartneredet.)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.11.21. 13:52:38

nem értem, ez a fos blog a náci szlovák csürhét próbálja mosdatni?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.21. 13:57:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ahogy nézem, többnyire kuss van, meg frusztráció, de alapvetően magas a léc, az internet-előfizetés nem minden.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 14:37:59

Remek dolog a demokrácia, jobbat még nem találtak fel, de használata csak embereknek ajánlott.

Ez a mostani félázsiai időkben még adhat municiót különböző választási törvényekhez, ha kiderül, hogy mi magyarok a Turul és a Csodaszarvas keresztezése vagyunk.

yatumux 2012.11.21. 14:38:17

Pozsony, egykori magyar főváros megszállása. 14% szlovák lakosság
Mikor jutna a legvérszomjasabb jobbikosnak is eszébe Prágát vagy Brno-t elfoglalni ? Szlovákia tartozik.
Az ottani magyarok el vannak nyomva...

"7 halott és 23 súlyos sebesült feküdt a Vásár tér kövezetén. Az áldozatok: Heringes Ferenc 37 éves szabómester, Luntzer Gusztáv 19 éves munkás, Kováts György 28 éves hadirokkant, Kubesch Vilmos 17 éves szakiskolai tanuló, Soós Angéla 37 éves városi alkalmazott, Albrecht Károly 21 éves hazabocsátott tengerész, Záborszky Gyula 32 éves hivatalnok. A meggyilkoltak temetése hatalmas megszállás- és erőszakellenes tüntetéssé vált. A legionáriusok állig felfegyverkezve készültek erre napra, valóságos paranoia lett úrrá körükben. A hisztérikus hangulatban az egyik katona úgy vélte, a cipőjét kötő Hubert Károly a hátsóját mutatja neki, s egyszerűen fejbe lőtte a 14 éves fiút."

yatumux 2012.11.21. 14:38:30

Kedves Blog író ! legalább a naved vagya az arcod vállald.

így be tudod bizonyítani, hogy nem Dániel Péter vagy :)

Tuvalu 2012.11.21. 14:38:52

"Nacionalisták mindenhol akadnak, a hülyeség nemzetfüggetlen állapot, egy biztos: ezt a balhét mi kezdtük, magyarok."

Öööö, most akkor a "mi" fogalmába beleérti magát Csehszlovák kém?

Ez nekem azért furcsa, mert körülbelül az összes bejegyzése (ez is) arról szól, hogy a két oldal (vagy bármennyi) szubjektíven éli meg ugyanazt a dolgot. ennek megfelelően a "mi" és a "ti" érvelésetek eltérő.

Meg lehet próbálni kivülállóként, objektíven is nézni, és súlyozni hogy itt vagy ott melyik fél érvelés áll közelebb a valósághoz.

Na de azért olyat nem kéne csinálni, hogy avval próbálja meg hitelesebbé tenni az érvelését, hogy a végére odabiggyeszti, hogy "mi, magyarok".

Bőven elég lett volna, hogy "...ezt a balhét a magyarok kezdték" (függetlenül attól, hogy aztán evvel a ténnyel ki ért egyet és ki nem)

Silent Bob 2012.11.21. 14:39:01

Én nem vagyok egy nagymagyar típus, de bízom benne, hogy előbb-utóbb valakik el fognak picsázni a bicskanyitogató stílusod és a folyamatos magyarozásod miatt.

Dolgozónép 2012.11.21. 15:30:18

Kém, jók a posztjaid, tényleg a szánalmas nacionalizmus teszi olyan vérbunkóvá azt a bizonyos réteget. Annyit azért helyesbítenék, hogy a berni döntő nem 53-ban, hanem 54-ben volt.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.11.21. 15:30:37

Szerintem ezt a blogot a Fidesz támogatja, de tényleg.

Köszi, CséKá ;)

Messzi Vetek 2012.11.21. 15:37:04

@Silent Bob: provokátorok mindig is voltak és lesznek is.
nem kell velük törődni, ennyi a recept. :)

Dolgozónép 2012.11.21. 15:40:44

@OrangeOrder: Érdekelne, milyen logika alapján jutottál erre a következtetésre.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.11.21. 16:26:24

Meglehetősen szilárd meggyőződésem, hogy CsK valójában egy jó humorú és ravasz Jobbikost takar. Valahányszor egy Jobbikos faszságot csinál/mond, rá lehet mutatni erre a blogra, mondván "igen, ez hülyeség volt, de ehhez képest?". Bár Dániel Péter-re is azt hittem, hogy ennyire hülye nem lehet valaki.
Összességében ez egy roppant szórakoztató blog, a kommentelők kiválóan hozzák az index-olvasók átlagintelligenciáját, ezzel plusz élvezetet hozva.
Szóval kitartás, haver, égesd tovább magad, remélem minden posztod címlapos lesz!

mizie 2012.11.21. 16:26:47

@Csehszlovák Kém: Érdekesek ezek a posztok.

De az pl nagyon érdekelne, ha mi más stílusra és célokra váltanánk (tételezzük csak fel), akkor a másik oldalon mi változna a hozzánkállásból?

Ez most nem provokatív kérdés tényleg érdekel egy insider véleménye

Gattopardo 2012.11.21. 18:13:03

CSK basszus az a baj, hogy tökéletes leképezése vagy az általad ekézett széljobbereknek, csak a skála másik végén: éppolyan kevéssé tudod tolerálni hogy valakinek fontos magyarsága, mint azok azt, akinek nem fontos. Ez önmagában nem is lenne baj- a vélemény ugye szabad - csak totál elveszted vele az erkölcsi alapodat, hogy mások fejére olvasd a tolerancia hibáját.
Teljesen mindegy egyébként, melyik országról van szó, ha képes ilyen nyelvtörvényt elfogadni, azt bizony szégyennek (vagy inkább intézményesített kisebbségi komplexusnak hívják) hívják, mégha nem is a nép tehet róla, hanem a politikai elitje.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.21. 18:14:05

"De az pl nagyon érdekelne, ha mi más stílusra és célokra váltanánk (tételezzük csak fel), akkor a másik oldalon mi változna a hozzánkállásból?"

ez nemcsak érdekes és jogos, de fontos kérdés is.

a magyar közbeszélyt elég régóta (talán Koppány óta...) a sérelem alapú kommunikáció jellemzi, és ez az elmúlt száz évben még csak fokozódott, az elmúlt húszban pedig keményen rá is játszik a politika.

a baloldali orientációjúak (java része) sérelmezi a múlt század eleji, munkásmozgalmakból eredeztethető baloldali politikai alakulatok üldözését, valamint a holokausztot, benne kommunisták és mérésékelt baloldaliak üldözését, elpusztítását.
amit aztán kommunista-szocialista időszak, különösen a Rákosi-éra keményen "megbüntetett", ami miatt az elmúlt évtizedek majd a mostani jobboldali érzelmű rétegek természetesen dühöt, sok esetben bosszúvágyat éreznek.

ezen az alapálláson sajnos nem segít a magyaroknak különösen tetsző ellenségkereső retorika, ami a mai kormányszövetség sajátja.
most éppen a balliberálisok (pl. én is) a nemzet ellenségei, akik eltüntetésével, "megszűnésével", átnevelésével egy csapásra megoldódna Magyarország minden gondja.

személyes tapasztalatom, hogy értelmes közegben egyre inkább, bár óvatosan, lehet beszélgetni ellentétes szemléletű, álláspontú embereknek is fontos kérdésekről, mert sokan látják, hogy ez a háborús társadalmi alapállás nem vezet sehova.
más kérdés, hogy a társadalom nagy része vagy apatikus vagy abszolút nem fogékony és nem igényli a konszenzust és a békét.

hogy kinek kellene kezdenie nagyobb léptékben is a párbeszédet. teljesen mindegy, az lenne lényeg, hogy valaki elkezdje.
technikailag azonban, a nagypolitikát tekintve most a Fidesz tudna kormányzó erejénél fogva gesztusokat tenni. jó lenne, bár nem hiszek benne. (ami aztán az ő bukásuk után ismét egyfajta bosszúhadjárathoz fog vezetni...és így tovább, és így tovább...)

ottomoll 2012.11.21. 18:24:31

Rossz hírem van. Az emberiség történelme tulajdonképpen jórészt a különböző nacionalizmusok történelme. Teljesen természetes ugyanis ,hogy vannak nyelvi, kulturális alapon szerveződő embercsoportok, amelyeknek időnként ütköznek az érdekeik más embercsoportokkal, és ez ilyen-olyan intenzitású konfliktusokhoz vezet. Ez persze nem zárja ki a párbeszéd, és a megegyezés lehetőségét, na de minden határon túl kiszolgálni a másik fél érdekeit, mindig engedni? Ezt csak a magyar baloldal gondolja komolyan a világon. A 2002-2010 közötti ráhagyó szoclib magyar külpolitika igencsak megfelelt a szlovákok szájízének. És mi lett az eredménye? Egy helyes kis nyelvörvény. (Szlovákia közterületein nem szabad magyarul beszélni( Európai Unió 21.század)). Az elkövetkező módosításnak is csak az lesz az oka, hogy Ficoéknak egyre kellemetlenebb a magyar fél nemzetközi fórumokon való rendszeres tiltakozása. Egy konfliktusban mindegyik fél addig megy el ameddig elmehet, ameddig hagyják neki. Ha nálunk marad a szoclib kurzus, nem kényszerülnének a változtatásra.
Az kettős állampolgárság kapcsán pedig elég szemforgató dolog "állampolgárság cseréről" beszélni. Az állampolgárságról, a szlovák alkotmány szerint is csak önként lehet lemondani.Az ottani alkotmánybíróság kénytelen lesz elkaszálni, csak az időt húzzák. Kiváncsi lennék ,hogy milyen posztok születnének itt az indexen, hogy ha valamelyik izraeli-magyar kettős állampolgárt megfosztanák magyar állampolgárságától a szlovák minta alapján?(Persze megszoktuk már a kettős mércét.)
Épp a szlovák kormány aljas szemét húzásai miatt fontos az olyan demonstratív jellegű kiállás a felvidéki magyarok mellett mint az általad Lúzernagyinak titulált- (legalább a korára lehettél volna tekintettel)- idős hölgy miniszerelnök mellé állítása a nemzeti ünnepen. Ezenkívül minden nemzetközi fórumon le kell rántani a leplet a szlovák kormány szemétségeiről, és akkor talán ezen a téren is lesz előrelépés.
U.i.: Érdekelt volna a kém véleménye a szlovák euro érmék körül kialakult polémia kapcsán. Az EU nehezményezi a a Cirill,és Metód alakok feje körüli glóriát :))).Erről nem lesz poszt?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.21. 18:47:29

@Gattopardo: Ezt egy bátortalan próbálkozásnak veszem, hogy összemoss a szélsőjobbal :) Idézz tőlem egy mondatot légy szíves, amely arról szól, hogy én kirekesztem a magyarok közül azokat az embereket, akiknek „fontos magyarsága”. Téves a következtetésed, mert ilyen mondatot nem fogsz találni. Minden erkölcsi alapom megvan, hogy a nacionalistákat bíráljam és a jelenséget nevén nevezzem, amikor részükről folyamatosan kirekesztést, fenyegetést, stb. tapasztalok. Ezt mutatom be a posztban is: a nacionalizmusok kölcsönhatásait: a szégyen is közös, mivel intézményesített trauma az, ha egy ország képes olyan állampolgársági törvényt elfogadni, amely beavatkozik más országok belügyeibe, még ha nem is a nép tehet róla, hanem annak politikai elitje.

mdi 2012.11.21. 18:47:51

az első pár hozzászóló mindig alá is támasztja, hogy mekkora komplexusos, sérelmeken rágódó, korlátolt, piros posztó után kapkodó balfaszok bírunk lenni mi magyarok. fucking priceless.

ottomoll 2012.11.21. 18:48:37

@Csehszlovák Kém: Szerintem sokan egyszerűen bojkottálják a blogot az előélete, és a mostani provokatív cím miatt. Órák óta kint van az index főoldalon, és mindössze 27 komment született. Ennek is egy része olyan, ami hangneme miatt kimoderálandó lett volna.(Tényleg nem értem, hogy mi az értelme a moderációnak, ha ilyenek kikerülhetnek?)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.21. 19:05:11

@idelle: A posztban jelzem, hogy az ezeréves nemzet meséje egy nacionalista bullshit, így megállapodhatunk abban is, hogy „Koppány óta” biztosan nem jellemzi a magyar közbeszédet a sérelmi kommunikáció :)

Ráadásul egy kicsit szerintem előre is rohantál, ugyanis már arról írsz, kinek kellene kezdeni a párbeszédet, de szerintem még ott tartunk, hogy próbáljuk felismerni a traumákat. Láthatod az itteni komentek nagy része sem arra utal, hogy ez sikerült.

Fidesz: tesz gesztusokat, de azok nem a demokrácia javát szolgálják, kicsit olyan a Fidesz demokrácia-felfogása mint a tegnapi unfair Sahtar gól a dán csapat ellen, persze szabályos volt, de mindenki érezhette, hogy nem volt korrekt.

mdi 2012.11.21. 19:05:39

@ottomoll: az alapfeltevéseddel annyiban vitatkoznék, hogy csak a nacionalizmus az adott korra jellemzően szűk értelmezése mellett áll meg. ha visszamész 300-400 évet már kevéssé értelmezhetőek pl a KEi térség jelenlegi nációi és viszonylag gyorsan eljutunk oda ahol már nemzetségek, klánok majd végül már csak családok szintjén értelmezhető ez.

A nemzetállamok és az állandó nemzeti hadseregek megjelenése előtt a katona elsődleges hűsége nem "Magyarország" vagy "Franciaország" felé szólt, hanem közvetlen hűbérura felé. A nacionalizmus egy eszköz amit az uralkodó osztályok a hatalmuk centralizálása (és növelése érdekében) nagyon keményen támogatt(n)ak, kihasznált(n)ak. Mi meg szopjuk. Pedig sokkal jobban hasonlítok (életem, problémáim, gondolkodásom) egy átlag szlovákra, mint akár Orbán Viktorra akár Gyurcsány Ferencre. Viszont sokkal könnyebb úgy eligazodni ebben a kikúrt bonyolult világban úgy hogy "hajrá [nemzet]" meg "mocskos [idegenek]".

BigBeeeee 2012.11.21. 19:06:26

"Így viszont jó időre lemondhatunk a szomszédokkal létesített egyenrangú partnerségről, amely reményt jelenthetne az aktuálpolitikai törésvonalak feletti együttműködésre vagy a (szlovákiai) magyar identitás pozitív, traumák nélküli megélésére."

Hm. Mintha bizony lehetséges volna a börtönlét pozitív, traumák nélküli megélése. Nem mondom, ha az ember szemrevaló, meg buzi is egyszerre... Akkor talán lehetséges sajátosan együgyű identitást építeni arra, hogy mennyire cool itt a sitten! (Teljesen kretén budapesti gyökerű csehszlovákoknak miheztartás végett: Szlovákia nekünk, ottani magyaroknak permanens rabságot jelent.)

milyen szép a Vértes, ó 2012.11.21. 19:06:43

@Csehszlovák Kém:

Téged összemosni a szélsőjobbal, az általad ostorozott primitív műnacionalizmust a hazaszeretettel -- bárcsak lennének bonyolultabb eszközök is abban a szerszámosládában... :)

Jolka40 2012.11.21. 19:14:11

Az evolució eredménye, hogy az emberi faj eljutott a gondolkodásig. Meg az egymás elleni gyilkos harcokig. Amit egyetlen más faj sem csinál. Ez az igazi gáz.

ottomoll 2012.11.21. 19:14:22

@mdi: A "hajrá [nemzet]" meg "mocskos [idegenek]" és a "teszek az 1100 éves történelmetekre" között azért vannak átmenetek.
Az általam használt "embercsoportok" fogalmat pedig természetesen mindig a kornak megfelelő összefüggésben kell értelmezni. Pillanatnyilag ez nyelvi-kulturális közösség, ha úgy tetszik nemzetállam.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.21. 19:34:42

@mizie: Mindenki előítéletesnek születik. Ezt hallod apádtól, anyádtól, ezt neveli beléd az iskola és/vagy a templom is. Aztán ha életed során elérsz egy olyan pontot, amikor képes vagy megkérdőjelezni bizonyos addig megkérdőjelezhetetlennek tartott jelenségeket, „igazságokat”, akkor váltál önállóan gondolkodó lénnyé, többek között meghaladhatod a belédindoktrinált nacionalizmust is. Közép-Európában agyontraumatizált népek, nacionalizmusok léteznek, nem kis munka. Semmiképp nem a másikra várnék, otthon végezzük el azt, amit lehet. Amikor egy szabad árut, munkaerőt és szabad tőkemozgást biztosító közösség tagjai vagyunk totálisan értelmetlen a fel nem dolgozott nacionalista frusztrációk miatt meghozott, más országok állampolgáraira is vonatkozó, egyeztetés nélküli, egyoldalú törvénykezés.

Tojglitojas 2012.11.21. 19:36:57

>egy határon túli magyar, ha át akart jönni Magyarországra, megtehette

Ugye, kedves CSK, neked még csak fingod sincs, mi a különbség fenti lehetőségek és az állampolgárság között?

Alapból én is gyakran sima fidesz provokátornak gondoltalak, akinek egy-egy jobban sikerült gyűlölködőbb posztját olvasva áltag magyar (nem "turbó" és "mély") rögtön rohan Viktorra vagy nyilasékra szavazni, vérmérséklettő függően.

Egy ilyen életutat átélt idős nénit lelúzernagyizni csak azért, mert neki fontos valami, amit te kedves CSK, egyszerű primitív faszlengetőként még felfogni sem tudsz, az nagyon komoly lelki defekt. És persze nagy lúzerség, ha már így tetszik ez a szó. Azáltal, hogy én mint felvidéki magyar, felveszem a magyar állampolgárságot, elvesztem minden jogosultságomat otthon, hiába fizetek adót, járulékot. Hiszen nem szabad ember vagyok, hanem a szlovák állam tulajdona, akit megbüntetnek a magyarfóbiás szlovákok.. Izé, miért is? Ezt nem szeretnéd körbejárni legközelebb? Szóval miért is nem vehetem fel szabadon a magyar állampolgárságot, miért büntet érte a szlovák állam? Mi kár éri? Milyen veszély? Ettől fogva nem fizetek otthon adót? Bankot rabolok, terrorista leszek? Még a románok sem szólnak érte, de a tótok bezzeg... Ez szerinted rendben van, Benes dekrétumról sem értekezel havi rendszerességgel, gondolom ez is rendjén van. Esély sincs rá, hogy együtt érezzél egy HT magyarral a tolerancia küszöböd idáig nem terjed. Bűnös nemzet vagyunk na, jogos a büntetés, és köszönjük meg Fickonak, hogy nem büntet ennél jobban, nem zár internáló táborba. Ezeknek a paraszt magyaroknak semmi nem jó és maguknak keresik a bajt. Persze magyarokat ekézni szinte minden posztban az nem fóbia. :))
Csak szánni tudlak, egyszer azért elmondhatnád, mi volt az a lelki trauma, amitől ilyen defektessé váltál. Vagy Stockholm szindróma? Kimentél a tótok közé és próbáltál bepuncsolni, h jófejnek tűnjél és ne bántsanak, befogadjanak. Esetleg kikosarazott egy nagycsöcsű tót lány? :)
Azt mondod nem vagy zsidó. Pedig akkor legalább érthető lenne a hozzáállásod még el is fogadnám ez esetben. :D

ottomoll: Egyértelműen sokan bojkottálják ezt a blogot, szélsőségesen beteg magyarfóbiás a csávó, de a "lúzernagyizással" CSK még magát is alulmúlta, ami önmagában már nagy teljesítmény. :D

vanjoházipálinka 2012.11.21. 19:37:45

Gondolom az író személyesen találkozott mind a majdnem másfél millió felvidéki magyarral, amiből statisztikailag ki tudta mutatni a nacionalisták, neonácik hozzávetőleges számát Felvidéken.
Az, hogy volt nacionalistákkal, neonácikkal tapasztalata, még nem jogosítja fel, hogy gyakorlatilag lenácizza a felvidéki magyarokat. Nincs tisztában azzal régi igazsággal, hogy a leghülyébbeknek van a legnagyobb hangjuk. Minden bizonnyal ezért is születhettek meg előző írásai is.
Továbbá, azzal sincs tisztában, hogy mi a különbség az egészséges nemzeti öntudat és a nacionalizmus között.
Végezetül, írásai sértnek és negatív fényben tüntetnek fel egy embercsoportot.

bioLarzen 2012.11.21. 20:02:21

@yatumux: "Kedves Blog író ! legalább a naved vagya az arcod vállald."

mondod te, a "yatumux" nick mögül, arc nélkül ;)

bio

bioLarzen 2012.11.21. 20:02:29

@Jolka40: "Meg az egymás elleni gyilkos harcokig. Amit egyetlen más faj sem csinál."

Ez természetesen nem igaz, de jól hangzik ;)

bio

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.21. 20:02:45

@Tojglitojas: Milyen gyakorlati jelentősége van a magyar állampolgárságnak az életedben?

Vajon a magyar kormány tudatában van-e annak, hogy nincs joghatósága Szlovákia területén?

Amennyiben tudatában van ennek a magyar kormány és valóban átérezte az ügy súlyát - ha van ilyen - mi volt az oka, hogy önkényesen és egyoldalúan hozta meg a törvényt a másik fél beleegyezése nélkül?

@vanjoházipálinka: Olvasd el kérlek a poszot újra. Nem náciztam le a felvidéki magyarokat. Azt állítottam, hogy a "a tizenhét és harminc éves közötti korosztályban, a szlovákiai magyar fiatalok minimum(!) egy harmada jobbik-szimpatizáns, vagyis újnáci, fajgyűlölő, xeno- és homofób eszmékkel kokettál".

ottomoll 2012.11.21. 20:06:00

@idelle: "a magyar közbeszélyt elég régóta (talán Koppány óta...) a sérelem alapú kommunikáció jellemzi, " Mire alapozod ezt a kijelentésedet? Remélem nem a 19.századi romantikus történelemszemléletre,mert annak nem sok köze van a történelmi valósághoz. Nem csak nálunk, hanem külföldön se. ( A szerencsétlen vikingek tehénszarvval való ábrázolása pl. Sir Walter scott egyik kreatív illusztrátorának köszönhető. Egyetlen viking sisakot sem találtak, amin szarv lett volna..)

kalapácstollú 2012.11.21. 20:55:00

@Csehszlovák Kém: "Milyen gyakorlati jelentősége van a magyar állampolgárságnak az életedben?

Vajon a magyar kormány tudatában van-e annak, hogy nincs joghatósága Szlovákia területén?

Amennyiben tudatában van ennek a magyar kormány és valóban átérezte az ügy súlyát - ha van ilyen - mi volt az oka, hogy önkényesen és egyoldalúan hozta meg a törvényt a másik fél beleegyezése nélkül?"

1. A haszon nem feltétlen csak gyakorlati, forintban és euróban mérhető lehet. Meglehet, a haszon morális vagy érzelmi.

2. Magyarországnak nincs joghatósága Szlovákia területén, ez igaz. De a magyar állampolgárság könnyített megadása nem is a szlovák jogba való beavatkozás.

danesdzsu2 2012.11.21. 20:55:05

Melyik országban büntethető, ha valaki az az anyanyelvén beszél?
Melyik országban veszik el az állampolgárságot, ha németként német, csehként cseh, magyarként magyar állampolgárságú lesz valaki?
Melyik országban korlátozzák jobban a más nemzetiségű állampolgárokat jelenleg?

Gattopardo 2012.11.21. 20:56:13

@Csehszlovák Kém: ez részedről meg egy bátortalan csúsztatási kisérlet volt:)Nem azt írtam hogy kirekeszted, hanem azt, hogy tökéletesen érzéketlen vagy iránta.Nem mellesleg, elég minimalista a jogérzéked, ha egyenlőségjelet teszel aközé ha egy állam biztosítja az állampolgárságot a határon túliaknak (miben is sérti ez a másik állam joghatóságát, szuverenítását?milyen kár éri ezáltal?) meg aközé amikor egy állam korlátozza, sőt megzünteti a saját polgárai alapvető jogait eg olyan cselekedetük miatt, ami egyébként semmiben nem korlátozza az állam felettük gyakorolt jogait?) az egyik JOGOT AD, a másik JOGOT von el.

Gattopardo 2012.11.21. 20:56:45

@Csehszlovák Kém: ez a pár mondat a legszebb bizonyíték. Miért kell hogy gyakorlati jelentősége legyen annak, hogy valaki a szlovák mellett szeretne magyar állampolgár is lenni?Miben sérti ez az echte szlovákok jogait? Vazzeg, én általában balról támadok, de te materialistább vagy mint Lenin eftárs.

És még egyszer: ha JOGOT ADOK ahhoz miért kellene egy másik állam beleegyezése????Ha kötelezettséget rónék ki, max akkor. Én kurvára nem sírnék, ha az itteni szlovákok ugyanilyen megkapnák ugyanezt. Attól mert nekik valamivel jobb lesz, nekem még nem lesz rosszabb.

BigBeeeee 2012.11.21. 21:02:29

Milyen gyakorlati jelentősége van a magyar állampolgárságnak az életedben?-kérdezed.
Tegyük föl, hogy semmilyen. Ebben az esetben talán jogos a szlovák állam jogfosztó intézkedéssorozata? Gyakorlati előnyök híján értelmezhetetlen számodra a magyar állampolgárság akarása?
A magyar államnak valóban nincs joghatósága Szlovákia területén. "Csak" történelmi joga, feladata, kötelessége, ha úgy tetszik. De ezt te, ha háromszor újraszületsz, sem fogod felérni ésszel. Nem is várjuk el.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 21:02:55

@Gattopardo:

"És még egyszer: ha JOGOT ADOK ahhoz miért kellene egy másik állam beleegyezése????Ha kötelezettséget rónék ki, max akkor."

- Egy állampolgárnak vannak-e vajon kötelességei?

Turhoparaszt 2012.11.21. 21:15:32

@Csehszlovák Kém: nem, kedves kém, nem arról van szó, hogy nem tudnék veled vitatkozni. Arról van szó, hogy veled felesleges. Olyan mélyre szaladt fel a seggedben a bölcsek köve, hogy azt már valaskával sem lehet kipiszkálni. Sajnálom a szlovák barátaidat, valószínűleg ők teljesen normálisan gondolkodnak, te pedig égeted őket.

Tojglitojas 2012.11.22. 00:04:50

@Csehszlovák Kém: Hagyd már a magyar államot. Hozott egy törvényt, melyet a szomszédok többsége elfogad, nyíltan egyedül a szlovák állam rúgózik rajta. Nem képzelhető el, hogy nem mindenki hülye, hanem például ebben az ügyben a tótoknak sincs teljesen igaza?
Mo. nem kényszerit senkit, h felvegye az állampolgárságot.
Az ember nézd, mondjuk engem, akinek valamiért fontos. És ebben engem a szlovák állam önkényesen és ne szépítsük elég agresszívan korlátoz vagy pedig törvénysértésre kényszerit. És utaltak rá már mások is, hogy a szlovák állampolgárság elvétele sem törvényes még a szlovák jogrend szerint sem. Ezek neked nem csípik a szemed, ugye?
Szóval gázos mind a nyelvtörvény, mind az állampolgársági törvény, de Te nem igazán háborodsz fel ezen, de Benesen sem és rengeteg mindenen. Nem az a baj, hogy nem vagy objektív, az a baj, teljesen elfogult vagy :), magyar szemben a szálkát is szóvá teszed, míg szlovák szemben a gerendát sem.
Mivel úgy alakult a történelem, ahogy, manapság sokkal többször ér atrocitás magyarokat magyarságuk miatt, mint mondjuk szlovákokat szlovákságuk miatt, ezek ellen mégsem emeled fel a szavad olyan harsányan. És ne gyere azzal, hogy a szlovákoknál nem létezik magyar fóbia, legalábbis nekem ne. :D

BigBeeeee 2012.11.22. 00:05:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: - "Egy állampolgárnak vannak-e vajon kötelességei?"

Vannak neki. De visszahonosított, határon túli magyarnál csak akkor lépnek érvénybe, ha az illető szabad akaratából vállalja őket. A magyar állam tehát nem ró kötelezettségeket más ország polgáraira. Lehetőséget ad. Persze ezt itt mindannyian tudjuk, ha némelyikünk úgy is tesz, mintha nem volna világos.

ottomoll 2012.11.22. 00:05:12

@kalapácstollú: Az állampolgárság megadása esetén nem szokták megkérdezni azt az országot amelyiknél erdetileg állampolgársága van az illetőnek.
Amennyiben én megkapnám valamilyen okból kifolyólag az amerikai állampolgárságot, egyszerűen bemennék az amerikai nagykövetségre, és egy kisebb ceremónia tekintetében átvenném azt. Nem kérnék ki Magyarország véleményét.

ottomoll 2012.11.22. 00:05:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nyilván vannak, de ezeket a kettősállampolgárnak csak az egyik állam felé kell teljesítenie( a jogoktól eltérően,amelyek mind2 országban megilletik). Pl Adófizetési kötelezettség, katonai szolgálat. Ez utóbbi esetében asszem nyilatkozni kell,hogy hol kívánja teljesíteni. Szóval jogilag elég ágas-bgas dolgok ezek. Esetünkben egyszerűsödik a helyzet, mivel mindkét állam EU tag.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.22. 00:51:37

@kalapácstollú: Annyiszor lefutottuk már ezeket a köröket, de annyiszor. A morális érzelmi haszonhoz: szánalmas, ahogy az összes hozzászóló itt alakoskodik, mivel az az egész nem más, mint a szlovák és a magyar nacionalizmus szavazatszerző választási küzdelme. Én pedig egy érzéketlen xxxxxx vagyok, aki nem tudok meghatódni Lúzernagyi történetén. Bazmeg, 100 éves, és ezzel tolja el utolsó éveit, hadd gratuláljak.

Ha elismered, h Magyarországnak nincs joghatósága Szlovákia területén, akkor mit nem értesz még? Minden állam úgy szabályozza állampolgárságát, ahogy akarja. A szlovák eset elterjedt, a magyar kevésbé, de csak az adott államra vonatkozik, hogyan oldja meg.

@danesdzsu2: Szlovákiában az büntethető, aki nem engedi a kisebbségi nyelvek használatát. Te nem tudom, milyen országra gondoltál.

Olcsó, nacionalista propagandát tolsz, könnyedén cáfolható ez is: nem nemzetiségük miatt ért sérelem szlovák állampolgárokat, különbséget kell tudni tenni identitás és állampolgárság között.

@Gattopardo: Most már nem csúsztatsz, hanem hazudsz. Nem érzéketlenségről írtál, hanem toleranciáról, amely, ha nincs meg benned, akkor kirekesztést jelent. Úgyhogy áll, amit mondtam korábban. Egyébként, ha érzéketlen lennék, leszarnám amit írtnál, megnézném a másik BL-meccset, de szívesen helyreteszem hülyeségeiteket.

Az állampolgárság szabályozása az államok saját ügye. Szlovákia nem szólhat bele a magyar jogszabályozást illetően, Magyarország hasonlóan nem állíthat feltételeket a szlovák szabályozás területén. Egyenlőség jelet a szlovák és magyar nacionalizmus közé tettem, amelyet, szerintem elég, jól, bemutattam a posztban, ugyanúgy működik. A kettős áp. körüli vita ezeknek a betonfejűeknek a vitája, amely áldozatává vált Ilonka néni, azaz Lúzernagyi.

@BigBeeeee: Egy törvény attól még, hogy valakire nézve súlyos következményekkel jár, nem lesz sem hatálytalan, sem jogtalan, sem erkölcstelen, evvan. Amit te nem gyakorlati előnynek vélsz, az nem más, mint a történelmi frusztrációkból eredő, színtisza magyar nacionalizmus, amit te itt „történelmi” jognak becézel, de én meg kitörölöm a seggem a „történelmi” jogoddal, kb ennyit ér, éred.

@Turhoparaszt: Ha így gondolod, akkor nem kell olvasni és hozzászólni sem, szevasz.

@Tojglitojas: A szlovák állam rugózik rajta, vajon miért? És ha csak ő rugózik rajta, ezzel mit akarsz alátámasztani? Mindennek oka van, tojgli. Románia sáros, megvan a maga 2-ős áp-i ügye, Szerbia olyan politikai helyzetben van, hogy bármikor gazsulál, a többi szomszédos ország a magyar kisebbség alacsony száma miatt érdektlen. Szlovákia? Tökéletesen tisztába lehettél vele ott SK-ban vagy HUN-ban, h balhézni fog. Totál gáz, h úgy csinálsz, mintha meg lennél lepődve. Azt sem állítom, h előzetes egyeztetéssel összejött volna az alku, de, hogy szegény Ilonka néni nem kerül ilyen helyzetbe, az biztos. Illetve, ki tudja, egy harmadik, eu-s felet bevonva, lehet jobb esélyekkel tárgyalhatott volna a magyar fél, mert így annyi esélyünk van, mint a magyar hokisoknak A csoportos VB-t nyerni. Azon nem gondolkoztál el még soha, hogy a magyar kormánynak nem is volt érdeke megállapodni? Felkorbácsolták a nacionalista szenvedélyeket (emlékezz: kampány, MKP) és pont az érintetteket köpték szembe! Például téged, aki még mindig véded ezt a bullshitet.

tojgli, ez nem bünti, hanem „jogkövetkezmény”. Ha a piacon veszel hat tojást és kifizeted, majd azt a kezedbe adják, akkor a tojásos néni nem retorziók miatt vesztette el a tojásait. Jól mondod, az áp. végén mindig ott van az ember, talán nem kellene osztogatni, mint a kindertojást. Ez speciális esetekben jár, de a magyar államhoz való érdemi kötődés nélküli magyar áp csak bullshit.

Olvasd figyelmesebben a blogot, rengeteg szlovák és cseh nacionalista-kritikát is találsz! A szavamat soha nem egy valamelyik nemzet, etnikum, vallási kisebbség érdekében emelem fel, hanem a nacionlista jelenségek ellen, pártatlanul. Azzal viszont jó ha tisztában vagy te is, hogy mindenki legkönnyebben a saját nacionalizmusával tud leszámolni, nem a másikéval. Ilyen ez a popszakma.

Összefoglalva a nap végén a vitát, a hozzászólásokból úgy tűnik, hogy valami miatt Magyarország úgy gondolja, hogy neki rengeteg köze van ahhoz, hogy Szlovákia hogyan szabályozza a szlovák állampolgárságot. Még szerencse, hogy Trianon, a Hitler kegyéből ideiglenesen visszanyert területek, vagy a zsidóírtások miatt a magyar nemzet teljesen mentes a frusztrációktól, így megengedheti magának, h szerencsétlen „történelem nélküli”, ’magyargyűlölő” szomszédját folyamatosan baszogassa. Már csak a művelt nyugatot kellene meggyőzni, diadalmaskodik a NER, és nagylelkűen megkapjátok a Kárpát-medence feletti irányítást, az általok történelmileg tetszőlegesen kiválasztott határokig. Majd elfelejtem hozzátenni: csakis a szomszéd népek érdekében, ugye. Vállalnátok?

Kicsi a bors, de őrült 2012.11.22. 08:39:37

@bigthereal: Nem lúzer, sőt!

Aki reszlovakizált, majd megkapta a Helytállásért díjat, az tudhat valamit!

Sir Galahad 2012.11.22. 09:49:57

Nem olvastam el a posztot végig, mert szerintem nincs benne semmi újdonság. A kommentekben sincs. Azt viszont nem értem, a szerző miért nézi le azokat, akik őt gyalázzák? Miért akarja az egészet úgy feltüntetni, mintha ez a magyar nacionalisták, vagy egyenesen a magyarok jellemző viselkedése lenne? Erről szó sincs. A szerző a posztjaiban rendszeresen használ sértő kifejezéseket - itt például: lúzernagyi, szlovmagyar - , amire válaszként az olvasók hasonlóan szép jelzőkkel illetik. Mégis, mire számított? Gratulálnak majd ahhoz, hogy sérteget, ölelgetik, sörözni hívják? Szerintem nem magyar sajátosság az, ha sértegetésre hasonlóval válaszol az ember.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.22. 09:59:57

@Sir Galahad: Miért sértő a szlovmagyar? Ez egy teljesen bevett rövidítés a blogszférában a szlovákiai/felvidéki magyaroknak. Miért sértő a Lúzernagyi? Egy tökéletes jellemzése annak az áldozati szerepnek, amelybe két ország nacionalistái kergették Ilonka nénit és amelyet mesterségesen kialakított a magyar tragédiagyár. Ja, hogy nem látsz tovább az orrodnál? Bocsánat, lehet, mégis el kellett volna olvasnod a posztot és nem anélkül okoskodni. Ez egy ilyen műfaj, az engem sértegető kommentekre szarok, mivel ezek a hozzászólók saját magukat jellemzik, és alátámasztják posztjaim, hogy micsoda frusztrált, korlátolt és lúzer a magyar nacionalizmus és magyar nemzettudat napjainkban, hát ez a nagy büdös helyzet, Sir.

Sir Galahad 2012.11.22. 12:43:22

@Csehszlovák Kém: A szlovmagyar azért sértő kifejezés, mert maguk a felvidéki magyarok nem így hívják magukat, és nincs jogunk tetszőlegesen elneveznünk senkit. Az, hogy a blogszférában ez szerinted bevett dolog (lehet, hogy így van, bár én a dotoho-n kívül sehol máshol nem olvastam, pedig elég sok blogot olvasok), ettől független dolog. A lúzernagyi meg egyszerűen tiszteletlen kifejezés egy idős hölggyel kapcsolatba. Az más kérdés, hogy az általad nacionalistának véltekről mi a véleményed - a kettőt összemosni ostobaság.

És nem, nincs igazad: a hozzászólások nem azt jelzik, hogy milyen a magyar nacionalizmus és nemzettudat - azt jelzik, hogy sokan hajlamosak felülni a provokációnak, a sértegetésnek. Bármilyen nemzetnek, bármilyen nyelven írnál hasonló otromba stílusban, nagyjából ugyanilyen reakciókat kapnál. Persze ezt te pontosan tudod... mint ahogy azt is, hogy ezzel az egésszel mesterien szítod a szlovák-magyar ellentéteket.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.22. 12:52:30

@Sir Galahad: Köszönöm, hogy ilyen hatalmat tulajdonítasz nekem, de túlértékelsz. Azt viszont vállalom, hogy zavart okozok a nacionalista hitvilágban, és ez bizony fájdalmat okozhat, mert sokakat kizökkentek a megszokott, elképzelt valóságukból. Egyébként örülök neked, az, hogy itt vagy, biztosan jelzi, vannak benned kétségek, érdekelnek más gondolatok is, nemcsak a megszokott klisék. Az ellentéteket azonban nem ez a blog, hanem a nacionalizmusok szítják, amikről mi írunk és bemutatjuk.

Szlovmagyar: tévedés, olvassál szlovmagyar blogokat is! Onnan vettem át, pl: www.bumm.sk/48114/ny-elvtelen-mindennapjaink.html

Ostobaságot emlegetsz lúzernagyi kapcsán, miközben egy alapvető, szövegértést jelentő dekódolást nem tudsz végrehajtani. Megmagyarázom: ahogy feljebb is írtam az én narratívámban lúzernagyi nem konkrétan Tamásnét jelenti már, hanem azt az áldozati szerepet, amelybe a szlovák és magyar nacionalizmus belekergette.

Előfordulhat, hogy egy szövegnek több síkja van, mint pl Lúzernagyi esetében, előtted a választás, lehet csak bámulni a szöveg első szintjét, annyit látni bele, amennyit te is kiolvastál belőle és besértődni. Rossz ember nem leszel tőle, még csak le sem nézlek, csupán buta és műveletlen maradsz a szememben, ami nem baj, mert szeretem ezeket a dolgokat elmagyarázni, és ezzel is segíthetek neked.

Turhoparaszt 2012.11.22. 14:19:28

@Csehszlovák Kém: Olvasom, mert szeretek felbaszódni rajtad, érdekes kis figura vagy. Hozzászólok, mert tudom, hogy téged ez felizgat, én meg szeretek örömet okozni másoknak.

Az a baj veled, kém barátom, hogy liberálisnak állítod be magad, holott igazából egy holdkóros vagy, aki imád beleszarni a ventillátorba. Liberális, az én vagyok. Ne felejtsd el, miről is szól ez az egész: élni hagyjuk a másikat. Ha Tamás Ilona ezerévesen úgy gondolja, hogy ő márpedig az őt megillető állampolgárságáért fog harcolni, akkor ezt nyugodtan megteheti. Nem szorul tanácsra, se tőled, se mástól. A lúzernagyizással gyakorlatilag a saját nacionalizmusodról állítasz ki bizonyítványt, csak gondolkodj el rajta. Ne légy egybites, próbálj már egy kicsit kiszakadni nárcizmusodból plíz.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.11.22. 14:34:25

@Turhoparaszt: Könnyű a szavakkal dobálózni, várom, hogy miféle nacionalista vagyok és milyen érvekkel támasztanád alá. A posztban és kommentjeimben mindkét nacionalizmust górcső alá vettem és kritizálom, komolyan érdekel, mit fogsz kihozni a dologból.

Mert felőlem egész nyugodtan azt gondol Tamás Ilona amit akar, azért harcol, amiért akar, csakhogy a probléma ott kezdődik, hogy a magyar állam és annak hivatalos nacionalista narratívája szerint ha én nem így gondolom, ahogy az állam és Tamás Ilona, akkor én nem tartozom a nemzethez, ha én nem azt gondolom, hogy szegíny felvidéki magyarokat hontalanná teszi megint a mocskos szlovák állam, akkor én nettó hazaáruló vagyok és szlovákbarát, de mindenképpen komcsi és zsidó, stb.

Látod ez a problémád, nem tetszik neked, hogy nemcsak elrontom ezt a nacionalista ábrándod, hanem vissza is kúrom. De ez egy ilyen blog.

fakirbakir 2012.11.30. 11:40:06

Nem értem miért ugrálsz a magyar gyakorlaton, hiszen 2005-ig Szlovákia is tökéletesen ebben a szellemben (értsd szlovákiai lakóhely megléte nélkül) osztotta a szlovák állampolgárságot boldog-boldogtalannak.

Ajánlom ostorozd inkább a szlovák elvtársakat Thököly Milán-t pl,

bumm.sk/blog/polakgabor/2012/11/29/szlovak-gyoker/

kalapácstollú 2016.06.12. 08:24:57

@Csehszlovák Kém: Nézegetem egykor volt aktivitásomat a blog.hu-n és ráakadtam erre a gyöngyszemre. Jaj! :)))
Azért jó tudni, hogy van, aki átlát a szitán és észreveszi, hogy volt itt egy politikai döntés, mely látszólag egyes emberek érdekeit veszi figyelembe, de valójában szavazatmaximalizációból született. Nahát! Ehhez csak gratulálni tudok! ;)
De bocs, csak halkan kérdem: a politika, a hatalom nem úgy szokott működni többnyire a demokráciákban, hogy keresi a szavazatmaximalizálási jegyeket? Ha csökkentik az adót, ha emelik az orvosok fizetését, ha emelik a segélyt vagy, ha versenyképesebbé teszik a gazdaságot - ez nem mind azért van, hogy növeljék a támogatottságot? Te most komolyan azt gondolod, hogy, ha olyan döntést hoz egy politikai erő, mellyel növeli a támogatottságot, az önmagában rossz? Ne viccelj már! :))
Ellenben, mivel a posztban vitatott döntésnek itthon is sok ellenzője akadt (akad), pont ennél a döntésnél kérdéses, hogy valóban nettó szavazatszerző-e. Hozott valamennyit, nyilvánvaló. De vitt is a kormányerőtől.
Egyébként pedig igazad van: " Minden állam úgy szabályozza állampolgárságát, ahogy akarja." Akkor meg mit rinyálsz itt, hogy Magyarország is ezt teszi?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.12. 11:58:54

Beszopták tegnap a szlovákok, a kopasz csapatkapitányuk meg megmutatta a foci legalját.
Ilyen népség.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2016.06.12. 12:44:59

@kalapácstollú: "volt itt egy politikai döntés, mely látszólag egyes emberek érdekeit veszi figyelembe, de valójában szavazatmaximalizációból született. Te most komolyan azt gondolod, hogy, ha olyan döntést hoz egy politikai erő, mellyel növeli a támogatottságot, az önmagában rossz? " - ezért a cinikus álláspontért lehet a Fideszt és a Jobbikot, illetve politikájukat valójában magyarellenesnek és a határon túli magyar közösségek érdekeivel ellentétes politikának nevezni. Az már csak vicc, hogy közben pont e hatuma fideszlakáj csoportok tolják a Fidesz érdekében a propagandát, a határon túl - saját maguk és politikai közösségük alatt vágva a fát. Ezért "rinyálok", mert a NER - magyarországi belpolitikai okokból - tönkrevágott minden értelmes hatuma érdekképviseleti törekvést. És még tapsoltok is hozzá, bravó.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2016.06.12. 12:51:15

@enpera: Nezd mar, ki beszel:

GER-SVK 1:3, GER-HUN 2:0

A "foci legaljatol" meg van lejjebb is!

kalapácstollú 2017.10.30. 17:07:52

@Csehszlovák Kém: Most látom, hogy volt válasz anno. De komolyan: a kérdésre nem válaszoltál mégsem!

"Te most komolyan azt gondolod, hogy, ha olyan döntést hoz egy politikai erő, mellyel növeli a támogatottságot, az önmagában rossz?"

Önmagában az feltétlen rossz?
süti beállítások módosítása