478368_sanitka-hanzlik.jpg

Csak a csoda Csehországból: nemrég a Három Testőr orosz remake-jének olmüci forgatásáról olvashattatok a comment blogon, a dotoho most rátesz még egy lapáttal: 2013-ban itt a Mentők II. évada! Akinek már nem ugrik be a mindenkin segítő doki, Vojtěch Jandera (vagyis Jaromír Hanzlík, azaz Pepin bácsi) arca, annak a filmzene biztosan segít, epic.

Csípős, hideg levegő marja az arcom, centizem a kék Pall Mallt, ráég az ujjamra, lábam előtt Brúnó kutya didereg kurvára, az utcában mindenhol kábelek, lámpák, derítő, fehér sátrak, a kapualjunkban néhány stábtag toporog, mint a galambok a Felszab téren, a fal mellett cathering, kávéfőző és folpackkal letakart, kiszáradt, sonkás szendvicsek. Itt baszki forgatnak. Ezt utálom a télben, rohadtul sötét van már fél hatkor is, fújom ki az utolsó slukkot, amikor egy szőke női alak lép ki elém az egyik Česká televize 1 feliratú közvetítő kocsiból. Meglátja Brúnót, mellé lép, leguggol és vadul dögönyözni kezdi. Mennék, hideg van, persze Brúnó élvezi a mókát, ilyenkor mindenki le van ejtve, ugye:

598343_10151261630564806_1981511034_n.jpg

- Szuka? – kérdi a szőke nő és még mindig nem akarja abbahagyni, én már tudom, még néhány határozott simogatás fültőnél és ebből dugópóz lesz, jaj. – Nem. Kan. – mondom, ismerem ezt a lelkes típust, látszik, tényleg megszereti most az ebet, zsebre dugom a kezem. – Mi a neve? – érkezik az újabb váratlan kérdés. – Brúnó, mondom automatikusan, flegmán is. – Ó, az nagyon szép név, Brúnó, nagyon szép kutya vagy, mondja a nő és ekkor rám néz, én pedig lefostam volna a bokám, ha nem fagyott volna már belém a szar a hidegben. Dagmar Havlová, az egykori cseh first lady guggolt előttem! A filmeken valahogy eddig másképp jött le, így 58 évesen élőben, fuha, jól sikerültek azok a plasztikai műtétek, mutatjuk:

dagmar-havlova-2.jpg

Kezitcsókolom. Gyorsan megtudtam alkalmi utcai ismerősömtől, hogy a nyolcvanas évek klasszikusát, a Mentők sorozat folytatásának utolsó jeleneteit forgatják, többek között, pont a házban, ahol lakunk, ugye. A nyolcvanas éveket nekem a jedi-kártyák, a kerületi művelődési házban működő dollárboltban megvett háromszög csoki (Toblerone), az egyetlen férfihanggal alámondott NSZK-s pornófilmek, Magyarország - San Salvador 10:1 jelentette, no meg a nagy dilemma a haverokkal a vasbeton ping-pong asztal mellett: a pina tényleg egy fekete fordított háromszög, vagy nem? És természetesen ott voltak még a csehszlovák sorozatok: Nők a pult mögött, Kórház a város szélén és a Mentők.

Tavaly kezdték el forgatni, több mint 170 forgatási napon vannak túl a legendás sorozat, mondjuk így, második évadján. Ahogy megtudtam, találkozhatunk az eredeti karakterekkel, igaz, mindenki egy kicsit idősebb lesz már, és lesznek a tizenhárom részesre tervezett sorozatban teljesen új karakterek is. A mentős tematika persze marad, igaz minden napjainkban játszódik. Bemutató 2013-ban, Havelné egy egyedülálló doktor nénit játszik, aki apja halála után egy hotelt örökölt. Ez a szerep nem lesz idegen tőle, Havel utolsó éveiben inkább csak színházakban lépett fel, több hasonló karakter bőrébe bújva. Dagmar nagyon közvetlen, a lépcsőfordulóban aztán elköszöntünk egymástól, a másodikon volt még melója.

Mentők 2 (2013), trailer:

Az új évadról még annyit lehet tudni, hogy forgatókönyvét Ivan Hubač jegyzi, akinek ismerősen cseng a név, nem véletlen: az 1984-es első évad forgatókönyvét édesapja, Jiří Hubač írta. Kezdetben apja le akarta beszélni fiát a sorozat folytatásáról, noha az öreget többször megkeresték annak megírásával, ő már nem vállalta. Végül fia mégis belevágott, megkapta apjától a szerzői jogokat is. Az eredeti sorozatból újra láthatjuk majd Vojtěch Jandera doktort (Jaromír Hanzlík), Eliškát, Jandera doktor első feleségét (Zlata Adamovská), Jardát, Jandera testvérét (Tomáš Juřička), Alžbětát, Jandera feleségét (Ivana Andrlová), Doktor Mádrt (Petr Kostka), Doktor Karlíkot (Svatopluk Skopal), Fanda Beznoskát (Pavel Zedníček) és Korejst (Jiří Srstka) is. A hírek szerint a Hubač fiúval apja többször beszélt a karakterek fejlődéséről, sorsáról, és a történet hátteréről így várhatóan nem találkozunk majd az új szereplők között Jar-Jar Binks szerű tévedésekkel és logikai bukfencekkel sem a történet átkötésében.

A rendezői feladatokat ezúttal is Filip Renč vállalta. Az új sorozat legtöbb jelenetét Prágában vették fel. Minden rész igencsak akciódúsra sikerült, törik és robbantják rendesen az autókat, nem hiányoznak majd a sorozat sava-borsát adó mentőakciók sem, mindezt kellő létszámú mentő, helikopter, tűzoltóautó segítségével illusztrálva. Minden részben komoly extrákkal jelenik meg a produkciós stáb és az egyik részben feltűnik majd a legendás és méretében is tekintélyes mentő gépjármű a Gólem is. Jobbikosoknak: nem, ez nem az a Gólem. A sorozat készítői gondoltak a prágai kocsmarajongókra is: egykori mentősök visszaemlékezései alapján rekonstruálták Praha-Letná városrészben a Veletržne utcában a „Bar 155“ pihenő helyet.

Pont egy éve december elején írtunk egy nagyon fasza cseh retro sorozatról, amely a monte carlói filmfesztiválon a legendás Dr. House sorozatot is lenyomta, akkor magyarországi érdeklődésről is szóltak a hírek, azóta persze semmi. A cseh köztévé által forgatott Mentők második évada előtt, megint csak remélünk: talán ezt már tényleg megveszi a magyar köztévé is.

Ki kicsoda a Mentőkben, régi-új szereplők:

1053288_.jpg

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr134946257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.04. 10:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2012.12.04. 09:26:30

Magyar tévében cseh/szlovák/lengyel/román/orosz stb. filmek?? Ne nevettess. Kizárt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.12.04. 10:12:36

@Terézágyú: Ezek a filmek jelentik a magyarok számára az utolsó közös kulturális pontot pl a csehekkel, lengyelekkel, szlovákokkal, stb. Ha ez nem lesz, még távolabb kerülnek ezek az országok egymástól.

Terézágyú 2012.12.04. 10:36:49

@Csehszlovák Kém:
Pontosan erről van szó.

Már évek, évtizedek óta folyik ez a távolodás. Évtizedek óta nincsenek nálunk ilyen filmek, évtizedek óta nem foglalkozunk azzal, hogy pl. a szlovákoknál, vagy éppen az oroszoknál mi az aktuális sláger, ki a sztár éppen - folyamatosan csak a nyugatot bámuljuk.
Ha nálunk sláger lesz egy kelet-európai dal, akkor az csak akkor, ha nyugatról jön be...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.12.04. 10:49:54

@Terézágyú: Ha szomszédainkat meg akarjuk ismerni egy ilyen sorozat százszor többet ér, mint egy iskolai kirándulás Korondba a székely bácsihoz!

Terézágyú 2012.12.04. 11:08:48

@Csehszlovák Kém:
És mennyire össze tud kötni bennünket, ha mindkét országban ismerik pl. Rumcájszot... :)

Void Bunkoid 2012.12.04. 11:28:44

Brúnó milyen fajta? Az én kutyám is Brúnó :)

Pitzur 2012.12.04. 11:32:58

Náluk játszanak valami magyart a tv-ben rádióban?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.12.04. 11:40:45

@Void Bunkoid: Közkívánatra betettem a posztba Brúnóról egy fotót!

@Pitzur: A köldöknéző nacionalizmus nemcsak a magyarokra jellemző, de ez nem menti fel a magyar közszolgálati csatornát, hogy nem vesznek át pl filmeket a szomszédoktól és mindent csak etnocentrikusan hajlandó nézni, ami a szomszédoknál zajlik.

Void Bunkoid 2012.12.04. 11:42:38

@Pitzur: most nemtudom, annak idején a Mézga családot gyakorlatilag az egész keleti blokk ismerte és szerette :)

2002 2012.12.04. 11:52:16

@Pitzur: Az egész mézga család lement, vizipók csodapók, pom pom, az a izé már nem emlékszem rá, az a mese a horgászról :D
továbbá egri csillagok etc. szlovák csatornán.

Eino81 2012.12.04. 12:38:09

@Terézágyú: Ha tudnád, milyen jó kis sorozataik vannak mostanság ezeknek a népekenk. Kár, hogy odahaza nem adják a Kriminálka Stáre Mestót (CSI Óváros, kb. a pozsonyi-prágai CSI), vagy a Susediát (Szomszédok, de nem mint a magyar Tkai-bácsis). Nekem a Comeback is bejön. Némeliyk ezerszer jobb, mint a Jóban-Rosszban vagy a Banyátok közt...

Eino81 2012.12.04. 13:11:26

@Eino81: Vagy, ne maradjunk csak Közép-Európánál, jó kis belga, holland, finn, svéd és izlandi sorozatok is vannak, és ki tudja még, mennyi. Csak körül kéne nézni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.04. 13:11:38

Életemből kimaradtak ezek a filmek. Sosem keltették fel érdeklődésemet ahhoz, hogy akár egy részt is megnézzek.

Ugyanígy vagyok a hasonló magyar sorozatokkal is. A Szomszédokból pl. egy részt láttam, azt is csak azért, mert éppen vendégségben voltam és a vendéglátók nézték.

A legtöbb ilyen sorozatnak csak a címét ismerem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.04. 13:12:03

@Terézágyú:

"évtizedek óta nem foglalkozunk azzal, hogy pl. a szlovákoknál, vagy éppen az oroszoknál mi az aktuális sláger"

Ez így van a legtöbb európai országban, jellemzően csak a saját sztárokat és a nemzetközieket ismerik. Nagyon kevés ez alól a kivétel!

dr. v.b.1990 2012.12.04. 17:56:22

@Terézágyú:
Az RTL KLub képes volt átvenni a Kórház a város szélén folytatását is. Szóval a remény az megvan rá .

Eino81 2012.12.05. 00:45:59

@Irsai Oliver: Sajnos csak ezt találtam a youtube-on mutatóba (én ezt néz(t)em sokáig, csak egy részem van valahol, ami angol felirattal is fut): www.youtube.com/watch?v=_mVyXtnXmU4&feature=youtube_gdata_player

Eino81 2012.12.05. 00:46:03

@Irsai Oliver: Youtube-on nem találtam meg mind, amiről fentebb írtam, csak egyet, én ezt néz(t)em: www.youtube.com/watch?v=_mVyXtnXmU4&feature=youtube_gdata_player

Eino81 2012.12.05. 00:46:16

@Irsai Oliver: Vagy, itt van egy teljes rész a "Szomszédok"-ból: www.youtube.com/watch?v=6r93PdjiOxg (ez szlovák, de sok benne a magyar részlet is...)
süti beállítások módosítása