ker3_res.JPG

Így is hozzá lehet nyúlni a történelemhez - jutott eszembe, amikor meghallottam, hogy az HBO filmsorozatot tervez a csehszlovákiai normalizációról, a társadalom sok pici, apró kompromisszumainak mozgatórugóiról, mi történt Jan Palach hősi (vs. értelmetlen) halála után. Megnéznék a zseniális Megáll az idő után egy filmet az 56-os ellenforradalom utáni időszak mai értelmezéséről is.

BRÉKING: egy jó hírrel kereste meg pénteken blogunkat a magyar HBO: a trilógiát "Olthatatlan" címmel Magyarországon is bemutatják márciusban! A magyarországi fejleményekről hamarosan blogunkban is beszámolunk, csk.

"Tekintettel arra, hogy nemzeteink a reménytelenség szélére sodródtak, a következő módon fejezzük ki tiltakozásunkat, hogy ezzel is felrázzuk népeinket: egy önkéntesekből álló csoport ügyünkért kész felgyújtani is magát.Engem ért az a megtiszteltetés, hogy az első levelünk megírjam és az első fáklya legyek", üzente búcsúlevelében Jan Palach 1969 januárjában.

ker2_res.JPG

A húsz éves bölcsész hallgató halála azonban a kezdet volt, Palach halála szolidaritást, ellenállást és újabb harci kedvet váltott ki a cseh társadalomban, amelyet az ügy tárgyalása során hamarosan felváltott a félelem, rezignáció, és a normalizáció. Mire 1969 februárjában, egy másik egyetemista, Jan Zajíc felgyújtotta magát, a cseh társadalom gyakorlatilag már alámerült.

Abban az évben Prágában tanult Agnieszka Holland lengyel filmrendező is, állítólag olyan komolyan megérintette a prágai tavasz, hogy fegyverrel is harcolt volna a szabadságért.

Štěpán Hulík cseh forgatókönyvíró, HBO producer számára mi sem volt természetesebb, hogy felkeresse a lengyel rendezőt: készítse ő el a Palachról szóló filmet.

Jan Palach 1969 január 16-án gyújtotta fel magát, január 19-én halt meg, január 25-én eltemették. Az HBO ezen a vasárnapon mutatja be a róla szóló, háromrészes minisorozat első részét Csehországban és Szlovákiában. A két szlovák színész főszereplésével induló Égő csipkebokor (Hořící keř) a csehszlovák államhatalom működését mutatja be, hogyan merül feledésbe egy fiatalember extrém tette a cseh társadalomban.

horici-ker-tiskova-konference-18-ledna-2013-17.jpg

Agnieszka Holland - háromszor jelölték Oscarra - Angry Harvest (1988), Europa, Europa (1990), In Darkness (2011) - forgatott az egész világon, többek között a Teljes Napfogyatkozásban Leonardo DiCaprioval dolgozott együtt, de ő rendezte a szlovák Jánošík filmet is. Krzysztof Kieslowski és Krzysztof Zanussi közeli munkatársa, barátja. 

"Ami akkor kezdődött, minden bizonnyal a csehszlovák történelem egyik legsötétebb korszakának számít, a félelem mértéke és a kompromisszumkeresés talán soha nem volt nagyobb" - nyilatkozta egy cseh újságnak a rendező, akinek rendezése kapcsán azért a csehek odaszúrnak picit: ha a filmet csak csehek készítik, jobban figyeltek volna, hogy a film inkább földhözragadtabb és kevésbé patetikus legyen.

ker5_res_res.JPG

Martin Huba szlovák színész bújt Vilém Novy hidegvérű kommunista funkcionárius bőrébe, ő az, aki a korabeli médiával el akarta hitetni, hogy Palach tulajdonképpen nem is akarta magát felgyújtani, hiszen csak a közeli színházból lopott el egy kis "hideg tüzet", és azt nem tudhatta, hogy valaki az utolsó pillanatban a színházi kelléket igazi gyúlékony anyagra cserélte ki, mik vannak.

019f1d5d435d60ad3ea8385e0fe6fe01d1c04348c.jpg

A film másik főszerepét, szintén egy szlovák színész, Tatiana Pauhofová alakítja: "A forgatás előtt kicsit féltem, mert a szereppel kapcsolatban óriási felelősséget éreztem", nyilatkozta és valóban: a színésznő egy real karaktert játszott el. Dagmar Burešova, aki Palach rokonai nevében veszi fel a megnyerhetetlen küzdelmet a csehszlovák államgépezettel, később a normalizáció évei alatt csehszlovák ellenzékieket véd, majd a bársonyos forradalom után a demokratikus átmenet első igazságügy minisztere lett.

A HBO a filmmel kapcsolatban kiadott nyilatkozatában egyébként jelezte, hogy az Égő csipkebokor minisorozatot a legambiciózusabb projektjének tekinti, a a film elkészítéséhez meghívták a cseh Totalitárius Rezsimek Tanulmányi Intézetét is. A film bemutatását követően, a HBO Europe szervezésében, Prágában több napon át a diákok számára ún. "internetes enciklopédiát" tartanak, amelynek keretén belül a történelmi hátteret a husáki konszolidáció még élő tanúi színesítik. Az eddig meghívott vendégek között volt: Madeleine Albright, Kamila Moučková, Jiří Stránský, Olbram Zoubek, Dana Němcová, Ivan M. Havel, Vlasta Chramostová, Stanislav Milota, Věra Čáslavská, ezúttal Palach még élő osztálytársai beszélnek a korszakról.

A háromrészes drámát január 27-től adja a HBO Csehországban és Szlovákiában, a nemzetközi premier január 30-án lesz, a rotterdami nemzetközi filmfesztiválon.

Egy másik trailer:

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr945039869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszalvó 2013.01.24. 19:35:42

Én egy olyan 56-os filmet néznék meg ami olyasmi mint a Django unchained. Egy tökös magyar faszi szarrá lövi a kommunistákat. Nekem bejönne.

Tulok 2013.01.24. 19:35:47

Nem mintha szorosan kapcsolódna, csak az alcím miatt jutott eszembe, hogy ha a cseh barátaink szembe akarnak nézni a múlttal, akkor megválaszthatnák mondjuk holnap a Schwarzit és elkezdhetnének tűnődni a Beneš dekrétumokon...

Pussy Riot (törölt) 2013.01.24. 20:28:00

"Megnéznék ... egy filmet az 56-os ellenforradalom ..."

Aha.

Papageno68 2013.01.25. 08:30:04

Nyilván szarkazmus vagy mi, de ha '56 ellenforradalom, akkor a prágai tavasz meg csehszlovák komisszárok kísérlete a kreml-beli gazda háta-mögötti mutyizásra? Tényleg csak kérdezem.

sánta vas 2013.01.25. 08:30:07

Igazán érdekes ez a poszt,de engem jobban érdekelne, hogy mit szól ahhoz a kém, hogy a cseh szociáldemokraták milyen pozitívan nyilatkoznak az orbáni unortodox gazdasági megoldásokról? A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó politikusuk különösen a magánnyugdíj pénztárak államosítását, és a vállalati különadókat dícsérte, és kormányra kerülésük esetén hasonló lépéseket ígért.
Mik vannak? ;)

sánta vas 2013.01.25. 08:30:10

@Pussy Riot: Gondolom az "ellenforradalom" szó nem véletlenül került a posztba. Ezt szánta vörös posztónak a kém, amire majd ugrik a sok jobboldali kommentelő(egyelőre mérsékelt a siker), és amire válaszul bedobhatja az adu ászt, hogy az ellenforradalom kifejezést először Mindszenty használta az 56-os események kapcsán. Persze tudni kell, hogy az ő 19. sz.-i felfogásában a forradalom egy negatív fogalom, amelyet az ő általa elfogadott társadalmi renddel szembeni lázadásra használt. Így az ő felfogásában a 49-től 56-ig terjedő időszak egyfajta forradalom volt. Ergo az 56-os események az ő szemszögéből az ezzel az időszakkal(49-56) gyökeresen szakító eseménysornak(tehát ellenforradalomnak) voltak tekinthetők.
Persze ma már a forradalom szót nem használjuk negatív kontextusban, ezért így illenék nevezni a szovjeteket szolgáló kommunisták elleni felkelést.

sánta vas 2013.01.25. 08:30:13

@Tulok: Sajna nem fognak eltűnődni. Túl sokba fájna nekik a dekrétumok eltörlése. Sok embert semmiztek általuk, és még elindulhatna valami kárpótlás féle.
Csak akkor tudnám elképzelni a jövőben a visszavonásukat, ha jönne egy olyan német kancellár, aki végre komolyan foglalkozna a dologgal. Erre viszont várni kell még egy kicsit,de ami késik nem múlik...

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.01.25. 08:30:19

"Ellenforradalom" mi?
Szegény Pallach. Tényleg értelmetlen volt...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.01.25. 08:36:33

@Rosszalvó: Szarrá lőni a rasszistákat szokták, mint pl a Djangoban. Szar lehetett neked látni, mi? :)

@Tulok: Évtizedek óta jelen van a cseh társadalomban a Benes dekrétumokkal való szembenézés, értelmiségi körökben nagyon sokan elítélték már. Magyarországon is többen elítélték már a deportálásokat, kitelepítéseket, mégis, a magyar társadalom nagy része antiszemita vagy nem akar cigány szomszédot maga mellé. Olyat kérsz számon "cseh barátaidtól", ami még a saját házatok táján sem igazán sikerült..

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.01.25. 08:47:00

@sánta vas: Mit szólnék? Similis simili gaudet. A dotohon már évek óta írom, h a fidesz nem több, mint egy ócska balos-nacionalista párt, hát tessék, a nacionalista-baloldali Fico után, most a baloldali-nacionalista csehek is megtalálták legjobb barátjukat, szép kis társaság, nem lennék rá büszke! Hétfőre írok egy publit a hvg-nek a témában, ezt ott jobban kifejtem, majd olvasd el!

Dekrétumokhoz: én ezt fel nem fogom, mit nem lehet megérteni rajta, lassan mondom, hogy mindenki megértse, a dekrétumok el-a-vul-tak. Nem lehet már a dekrétumok alapján vagyont visszakérni, miként nem érvényesek a kollektív megbélyegzések sem. Ahogy Trianont, a párizsi békét, vagy a westfáliai békét sem lehet már visszacsinálni.

Tulok 2013.01.25. 12:22:40

@Csehszlovák Kém: Hah! Azért, mert mi b@lfaszok vagyunk, mások is joggal lehetnek azok?
És ki mondta, hogy vissza kéne csinálni? Csak annyi kéne, hogy egy rendes társadalmi vita induljon el, legyenek közismertek azok a nem kicsi bűnök, amiket a kitelepítések során elkövettek (Postoloprty, Žatec és lehetne sokáig sorolni) és legyen valamilyen kárpótlás az elrabolt értékek után.
Ha megválasztanák a Schwarzeneggert :) akkor erre lenne némi esély. De sajnos pont amiatt nem fogják megválasztani, mert fel merte vetni a témát.
Tök jellemző, hogy amikor a balos-populista Paroubek (önérdekből) úgymond bocsánatot kért a dekrétumok miatt, akkor a kvázi jobbközép ódéesz a drágalátos tolltolvajjal hatalmas sivítozásba kezdett.
Sosem mondtam, hogy a knédlifalók jobbak lennének nálunk, vagy mi lennénk jobbak náluk. Ugyanolyan bosszantó a kétszínűség mindenhol, a csehek esetében például az, ahogy a határtalan kocsmaliberalizmus ennél a témánál általában hirtelen mégis véget ér.

petraeus 2013.01.25. 12:22:48

"Évtizedek óta jelen van a cseh társadalomban a Benes dekrétumokkal való szembenézés, értelmiségi körökben nagyon sokan elítélték már. Magyarországon is többen elítélték már a deportálásokat, kitelepítéseket, mégis, a magyar társadalom nagy része antiszemita vagy nem akar cigány szomszédot maga mellé. Olyat kérsz számon "cseh barátaidtól", ami még a saját házatok táján sem igazán sikerült..
Válasz erre"

A kettonek nem sok koze van egymashoz, egy antiszemita tamadas aldozata is utalhatja a ciganyokat, a rasszizmus, etnocentrizmus nem a tobbsegi tarsadalom kivaltsaga, hanme egy allandoan valtozo, dinamikus matrix ahol ugyanugy lehetsz aldozat mint elkoveto, de ugy latszik a rasszimus/diszkriminacio modern felfogasa tavol all toled.
Azt jo volt latni, hogy cseh ertelmisegiek egy csoportja kiallt Karel mellett Benes ugyben, persze egy masik csoport meg "leszudetanemetezte". Valahol olvastam, hogy a csehek 80% helyesnek tartja a deportalasokat, ami azert nagyon riasztoan magas arany, a szlovak tarsadalom joreszenek, meg ket problemaja van Benessel: egy, hogy cseh, ketto, hogy a magyarokat nem tudta deportalni... Te beszeled a nyelvet, nezz utana es mutass be par felmerest ezekrol a kerdesekrol, legyel objektiv...

Majd ha a Cseh kormany hivatalosan bocsanatot ker (a magyaroktol is) es elkezdik fizetni a karteritest a kitelepitetteknek, es megepul a szudetanemet muzeum, meg lesz szudetanemet emleknap minden cseh iskolaban, majd ha Lidice MELLETT a Brno-i halalmenetrol is keszul film, ha majd megemlekeznek az 50.000 kenyszermunkara hurcolt felvideki magyarrol akkor leszunk egy szinten mi magyarok es csehek, a szlovakok ettol egy picit meg messzebb vannak, nekik elosszor azt kene megerteni, hogy nem nyertek meg a haborut... Nem igazan van joguk majus 8 an a gyozelmet unnepelni, ha jol emlekszem, ugy kezdodott a II. vh, hogy szept elsejen Nemetorszag es SZLOVAKIA megtamadta Lengyelorszagot... A csehek aldozatok voltak es harcoltak a nacik ellen, a szlovakok viszont nagyon is jol elvoltak a nacizmussal.
"Dekrétumokhoz: én ezt fel nem fogom, mit nem lehet megérteni rajta, lassan mondom, hogy mindenki megértse, a dekrétumok el-a-vul-tak."
Ha el-a-vul-tak, akkor mirol is fogadtak el torvenyt 2007 ben Szlovakiaban??? Ha el-a-vul-tak, miert a Benes dekretumokra hivatkozva utasitottak el egy kitelepitett karpotlasat (Brokova v. The Czech Republic)?? Ha mar el-a-vul-tak miert a Benes dekretumokra hivatkozva kaptak reszelges mentesseget az Alapveto Emberi Jogi Charta egyes reszei alol, miert hivatkozott arra Klaus, hogy az Alapjogi Charta ervenytelenitene a dekretumokat?? A dekretumok szimbolumkent mukodnek, majd ha lesz egy oszinte es a cseh-szlovak tarsadalom egesze szamara lathato szembenezes akkor senki nem fog fogalalkozni veluk. Jelenleg a cseh tarsadalom nem foglalkozik ezzel a kerdessel, nem KELL fogallkozniuk, elhallgatjak a kerdest, ugyanugy ahogy a magyar tarsadalom is orommel hagyna a francba a holocaust ugyet, a II, vht es a kisebbsegi kerdest, szerencsere nalunk nem lehet elhallgatni, nem lehet felrenezni, ez a tisztulasi folyamat resze...
Azt, hogy Trianon nem valtozhat azt ne vedd keszpenznek, Csallokoz, es Erdely ugye nincs lezarva, minnel inkabb egysegesul es demokratizalodik az EU annal nehezebb lesz elnyomni a fuggetlenedesi es autonomia torekveseket... Hajra Catalonia!!!

Mystes 2013.01.25. 12:54:28

@Csehszlovák Kém: Elavultak vagy elévültek? Melyik a jogi fogalom?

A Gulág pl elavult?

Ha annyira "elavultak", akkor miért nem lehet a jogrendből törölni?

Egyébiránt: szarok a nyamvadt szar "kárpótlásukra", amit adnának, még ha adnának is. A DEKRÉTUMOK RÁJUK ÉGTEK! Akármit csinálnak, csináltok. Szégyenbélyeg ez rajtatok - ÖRÖKRE !

Mystes 2013.01.25. 13:10:31

@petraeus: Trianonban nem a Trianon a baj (amit csak megerősített a Párizsi béke), hanem a szétvert Közép-Európa.

Mióta KE szétesett (ami önmagában még mindig nem lenne baj, a baj az, hogy tele van feszültségekkel), azóta Európa is összeomlott.

KE csakis együtt, összefogva maradhat meg Kelet és Nyugat morzsoló ereje között.

Askeladden 2013.01.26. 11:31:02

@Mystes:

"a szétvert Közép-Európa."

Nem Trianonban bomlott fel a Habsburg Birodalom! Az Osztrák Köztársaság már jóval 1920 jún. 4. előtt KILÉPETT belőle.

Érdekes a magyarnacionalisták általában a htm-ok miatt kárhoztatják Trianont (a korrektebbek, a suttyóbbak a területek miatt!), a megszűnt Valódi Nagy Hazánkat, a Habsburg Birodalmat, nem szokták sajnálni! :-(

sánta vas 2013.01.26. 11:33:17

@Csehszlovák Kém: Már hogyne lehetne vagyont visszakérni, vagyoni kárpótlást kezdeményezni? Ráadásul ez még a dekrétumok eltörlése nélkül is elképzelhető lenne, épp csak figyelmen kívül kellene hagyni őket, mint ahogy Csehországban az egyházi kárpótlás kapcsán volt is ilyen törvényjavaslat.(nem tudom mi lett a sorsa)
lásd alább
<www.hirek.sk/kulfold/20120820122722/Ismet-teriteken-Csehorszagban-a-Benes-dekretumok.html&gt;

Az elavulás alatt mit értesz? Ott vannak a jogrendben vagy nincsenek? Ha ott vannak mi az oka, hogy nem lehet őket eltávolítani? Milyen következménye lenne- a pesztizsveszteségen túl- a két államra nézve egy ilyen döntésnek?

Azt meg végképp nem értem, hogy milyen alapon állítod párhuzamba a dekrétumokat nemzetközi békegyezményekkel? Ezek háborús szituációk után megkötött szerződések, amelyek meghatározták(zák) az őket követő évtizedek(évszázadok?) területi status quoját. A Benes dekrétumok pedig a Csehszlovák Népköztársaságon belüli érvényességű, az emberi jogokat-a kollektív bűnösség elve alapján- súlyosan sértő rendelkezések. Tessék őket eltörölni!

Ennek érdekében a magyar államnak mindent meg kell tenni, de ettől függetlenül is kezdeményezni kell az anyagi kárpótlást, akár egyedileg is támogatva a sértettek utódait. ( Ha jól tudom egy német család sikeresen perelte vissza ősei kastélyát Csehországtól)

Pussy Riot (törölt) 2013.02.03. 20:19:50

@sánta vas:
Elég szánalmas ha valaki nyilvánvaló ha egy blogger provokációra kényszerül. Ennyit nem ér.
Azt nem értem miért lenne jobboldali aki az ilyen nyilvánvaló impertinenciát megmosolyogja, netán szóvá is teszi.
Kötve hiszem, hogy hősünk ily mértékben elmélyülne a több mint ezer éves magyar történelem legújabb kori eseményeiben.

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2013.12.30. 19:46:39

Te hülye vagy, Ecsém.
Emlékszem, a Gavra-féle mocskos hazaáruló HVG-be is odaköptél.
Gyere már ki az utcára, azon a Magyarországon, ahol az önkormányzatok 90%-a nemzeti (konzervatív, vagy radikál),
a Parlament 80%-a szintén offenzív nemzeti,
s ez az új évben sem lesz ám másképp.
Csöppet sem mellesleg Trianont semmisnek tekintjük, egy alacsony rangú, szinte felhatalmazás és hatáskör nélküli kis csinovnyik írta alá, SEMMIS, mert soha nem nyertek még csatát sem a magyar honvédséggel szemben a Kisantant tagjai, szlovákok főleg nem, hisz maguk is magyar állampolgárok és honvédek voltak.

A zsidó banda 1918-19-es ténykedése hozta meg a hadsereg nélküli ország széthullását. Az meg illegitim állapot volt.

Amúgy a Jánosík-filmről keresek valamit, mert megdöbbenve láttam, Jánosík kuruc vitéz egy turanid arcú, pogány magyar módra befont sötét hajú fiatal színész.
S maga a NEVE nem a szláv Jan - ból ered, nem Jansík, hanem MAGYAR, éppúgy mint Törőcsik-é, Töröcske faluból származtatva, szlávos képzővel végződve. Ez a betyár egy forróvérű MAGYAR BETYÁR, nem szőke vagy vörös szláv, akiknek kefír folyik az ereiben!

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2013.12.30. 19:46:46

@Askeladden:

Ez megint egy ILLEGITIM -jól szervezett, ún. "progresszív szabadkőműves"(személyileg zsidó többségű páholyok) hátországi, nagyvárosi puccsok eredménye.

Pont egyszerre Berlinben, ahol szocdem katonák nyírták ki Liebknecht és Luxemburg galutszökevényeket, ugyanakkor Münchenben, Bécsben és Budapesten.

Bécsben az elvtelen pacifizmust, a Bernstein-Kautsky szocdemeket és a bolsi tetveket harcba küldve zavarták el atz arisztokratákat és a Habsburgokat. Osztrák Köztársaság és osztrák nép meg nincsen, csak német.
süti beállítások módosítása