1395_432452732_big.jpg

"A magyar élet ára, a szovjetek halála" - virított a jelszó a Tábori Posta levelezőlapjain - nem jött be, a magyar hadsereg történelmének legsúlyosabb vereségét szenvedte el a II. világháborúban. De vajon mennyire vették komolyan a korabeli propagandát a ma már egyre többször "hősöknek" (WTF?) nevezett magyar katonák?  (Leadképünkön: Horthy Miklós katonái orosz civilek házait gyújtják fel.)

Éreztem több hozzászólónál az elementáris felháborodást, amelyet legutóbbi posztom váltott ki, elismerem: körültekintőbben kellett volna fogalmaznom. Ugyanakkor örülök, akadtak, akik mégis megértették mondanivalóm lényegét, innen érdemes folytatni. Kritikámat a második világháború végén, a magyarországi nők ellen elkövetett erőszakhullám kapcsán tervezett film “scriptje” váltotta ki, amely mélyebb magyarázat nélkül azt sugallta, hogy az egyik oldalon állt a kanos, állati létben vonuló, orosz horda, amely csak úgy, véletlenül, ha már ott járt, magyarokat gyilkolt és erőszakolt. Mintha azt mondanám: a holokauszt azért történt meg, mert azt senki más nem tudta volna megcsinálni, mint a németek.

Ismerős ez a revizionista történelemszemlélet, amelynek egyenes következményét már az eredeti poszt alatt olvashattuk, amely alapján fideszes önkormányzatok napi szinten utcatáblákat (Az önkényuralmi Bajcsy-Zsilinszky) cserélnek le vagy az ifjú keresztények (IKSZ) megkérdőjelezik a Szabadság-téri szovjet emlékmű (avagy: a "kőkupac") létét is. Közben nincs viccesebb ebben a kommunista démonok elleni don Quijote jellegű szélmalomharcban, amikor a józan észre fittyet hányva a történelmet visszavetítve olyan eseményekért ítélnek meg embereket, akik nem éltek a későbbi korokban és nem felelősek a későbbi eseményekért (pl: Frankel Leo utca átnevezése Pécsett): az ottani Fidesz érvelése szerint a 19. századi munkásmozgalmár tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit, facepalm. És közben Putyinnál tartja a markát, nem leszünk orosz gyarmat? Muha.

Hibáztam, mert nem mondtam ki kellő határozottsággal az etikai ítéletet a vállalhatatlan cselekedetek felett, csupán a téma politikai, populista megközelítésére mutattam rá megfelelő hangsúllyal. De a film készítői is akkor fognak eljárni kellő körültekintéssel a téma bemutatásakor, ha nemcsak az erkölcsi ítéletet mondják ki, nemcsak az egyes eseteket mutatják be, hanem azok okait, indítékait is! Ezért idéztem a zseniális német alkotást, amely hasonló témában a lehető legjobb arányérzékkel mutatta be nemcsak az Berlint felszabadító orosz katonák erőszakoskodásait, hanem azok lehetséges kiváltó okait, az orosz katonák indulatait. E posztban – ígéretemhez híven – ehhez szeretnék hozzájárulni, hogy még a magyarországi erőszakhullám témakörén kívül is nagyobb tabutémának számító, a magyar katonák által, idegen területeken elkövetett szadizmust bemutassam.

Erre már csak azért is szükség van, mert a téma ismeretlensége mellett Magyarországon tetten érhető az a törekvés, hogy az orosz erőszakoskodásokat úgy mutassák be, mintha minden ok nélkül történt volna. Ez pedig nettó történelemhamisítás és az emlékezetpolitika megcsúfolása. Persze, tudom én, oly korban élünk, hogy igény van a napi giccsre - Wass Albert, Thormay Cécile, BROAF! - gyenge jellemű emberek nem bírják látni a múlt kudarcainak okait, de vajon Berlinben és Bécsben miért áll a szovjet emlékmű? Vagy ha az eszkimóiak szabadítanak fel a magyar állampolgárok százezreinek deportálását lehetővé tevő fasiszta uralom alól, akkor minden oké?

Egy kis történelemlecke: a II. világháborút Németország egyik leghűségesebb szövetségeseként Magyarország az antifasiszta koalíció ellen vívta. Nem az USA, Nagy-Britannia és a Szovjetunió támadta meg Magyarországot. Nem nevet: 1941 június 27-én Magyarország támadta meg a Szovjetuniót. A magyar katonák, többek között, számos megtorló műveletben vettek részt a mai Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén. Nem kevés olyan - teljes feltárásra váró! - dokumentumot, szemtanú vallomását tárolnak az orosz levéltárak, melyek a magyar hadsereg alegységeinek bűncselekményeit taglalják a megszállt területeken, akik szélsőségesen kegyetlenül viszonyultak a helyi lakossághoz, és a szovjet hadifoglyokhoz. Minderről a magyar közvélemény sajnos szinte semmit sem tudhatott. Mostanáig.

Szucse: Tömeges gödörbelövés, nemi erőszak, válogatott kínzások (1)

sucse.jpg

Foto: Szucse, Lenin emlékmű

1942 augusztus 31 -én Sz. Sz. Satilov Altábornagy, a Voronyezsi Front Politikai Osztályának vezetője jelentést küldött a megszálló támadók atrocitásairól Voronyezs földjén A. Sz. Serbakovnak, a Vörös Hadsereg Általános Politikai Osztály Vezetőjének:

"Jelentem a szovjet polgárok és a Vörös Hadsereg fogságba esett katonái ellen a német megszállók és magyar lakájaik által elkövetett szörnyű atrocitások tényeit. A hadsereg egységei Klokov politikai osztályvezető elvtárs vezetésével felszabadították a magyar megszállástól Sucse falut. Miután Sucse faluból kiűzték a megszállókat, Popov M.A. politikai tiszt, Konovaljov A.L. tábori felcser, és Cservincev T.I. szörnyű  magyar bűntettek nyomaira bukkantak Sucse falu lakói, és a fogságba esett Vöröskatonák valamint parancsnokaik ellen.

Szagolub Vlagyimir Ivánovics hadnagy megsebesült, elfogták és brutálisan megkínozták. Testén több, mint 20 szúrt sebet találtak. Bolsakov Fjodor Ivanovics politikai tiszt helyettes súlyosan megsebesült, fogságba esett. Vérszomjas utonállok meggyalázták a mozgásképtelen kommunista testét. Karjaiba késsel csillagokat véstek. Gerincén több szúrt sebet ejtettek.

Vilenszkij katonaorvos oktató súlyosan megsérült, Gorbacsova Akulina állampolgár vette pártfogásába. Megtudták ezt a magyarok, odamentek hozzá, és megkérdezték " a mi ruszkink vagy?" az ifjú hazafi ellentétes értelemben válaszolt. Erre a magyarok Vilenszkijt az ágyneművel együtt megragadták, és élve egy gödörbe temették. Az egész falu szeme láttára lőtték agyon a magyarok Kuzmenko polgárt, mert a parasztházában 4 lőszert találtak.

Ahogy Hitler rabszolgái betörtek a faluba, azonnal összeszedték a férfiakat 13 éves kortól 80 évesig, és a hátuk mögé hajtották el őket. Több, mint 200 embert evakuáltak Sucse faluban. Közülük 13-at a falu közelében lőttek le.  A legyilkoltak között volt Pivovarov Nyikita Nyikiforovics, fia Pivovarov Nyikolaj, Zübin Mihail Nyikoláevics, iskolaigazgató, Sevelev Zahar Fjodorovics, Korzsev Nyikolaj Pavlovics és így tovább.

Sok lakost kifosztottak és a marháikat elhajtották. A fasiszta banditák 170 tehenet és 300 juhot loptak el a lakosoktól. Sok nőt és asszonyt megbecstelenítettek...

Még ma elküldöm az aktát a hitleristák szörnyű törvénysértéseiről"

Szvetlovo: agyonlövések, gyújtogatás, rablások (2)

to215rub00933.jpg

Fotó: Horthy Miklós katonája partizánokat fog el

A következő dokumentum Kutruhin Anton Ivanovics földműves kézzel írott vallomása, aki Szevszk járásban, Brjanszk régióban élt: "a fasiszták magyar bűnrészesei 1942 május 9-én törtek be falunkba, Szvetlovóba. Falunk minden lakosa igyekezett elrejtőzni ez elől a förgeteg elől, ők észrevették, hogy az emberek rejtőzni próbálnak előlük, és azokat, akiknek nem sikerült rejtőzni előlük, agyonlőtték, néhány asszonyunkkal együtt.

Magam is, 1875-ben született aggastyán, a pincében voltam kénytelen elrejtőzni előlük... Az egész faluban folyt a lövöldözés, égtek az épületek, és a magyar katonák ellopták az értékeinket, teheneinket, borjainkat"

Hatvanhét férfi elégetése a kolhoz krumplis gödrében (3)

1942 május 20-án a magyar katonák a "Negyedik bolsevik vetés" kolhozban letartóztatták az összes férfit. Varvara Fjodorovna Mazerkova kolhoztag így emlékszik vissza az esetre:

"Amikor meglátták a falunk férfiait, azt mondták, ezek partizánok. Ugyanezen a napon, vagyis 1942 május 20-án elfogták a férjem, Mazerkov Szidor Boriszovicsot, 1862 -ben született, és a fiam, Mazerkov Alekszej Szidorovicsot, 1927 -ben született, kínvallatták őket, majd ezután összekötözték a kezeiket, a krumplis verembe vetették őket, szalmát dobtak rájuk és meggyújtották. Ugyanezen a napon nemcsak az én férjemet és fiamat, hanem további 67 férfit égettek el."

Szvetlovo falu felgyújtása (4)

A magyar megtorlók elől menekülő lakosok által elhagyott falvakat felégették. Szvetlovo falu sem járt jobban, egy helyi lakos, Natalja Aldusina írta:

"Amikor az erdőből visszatértünk a falunkba, képtelenség volt ráismerni. Néhány öreget, asszonyt és gyereket brutálisan lemészároltak a fasiszták. Égtek a házak, a barmokat és a lábasjószágot ellopták. A gödröket, amelyekbe elrejtettük az értékeinket, feltúrták. A faluban nem maradt semmi más, csak kormos romok." 

Orjol: Háromszázötven ember megkínzása, lelövése (5)

orloji.jpg

Fotó: az orjoli kivégzett gyerekek síremléke

Ez a tömeggyilkosság 1942 május 28-án történt, írja vallomásában Szlobodki Evdokija Vegyesina orjoli helyi lakos így emlékszik vissza:

"Én és majdnem miden lakos az erdőbe menekült. Oda követtek minket ezek a nyakvágók. Ők a mi helyünkben, ahol mi... (a többi rész olvashatatlan) ...saját embereikkel, lelőttek és megkínoztak 350 embert, többek között az én gyermekeimet is, a 11 éves Nyinát, a 8 éves, Tonyát, 1 éves kisfiamat, Vityát, és az öt éves Kolja fiamat. Alig maradtam meg élve gyerekeim holttestei felett."

Orosz levéltári dokumentumok szerint csak Szevszkovo körzet három orosz falujában 20 nap alatt a magyarok 420 békés polgári lakost mészároltak le. A dokumentumok szerint regionális szinten ez nem elszigetelt eset.

Brijanszk és Roszlavl közötti erdőben: deportálások, tömeges kivégzések (6)

brijansk2_1.jpg

Fotó: Brijanszk ma

1942 júniusában - júliusában a 102-es és 108-as magyar hadosztály egységei német alakulatokkal egyetemben megtorló akcióban vettek részt a brjanszki partizánok ellen, "madárdal" fedőnevű hadműveletben. Roszlavl és Brijanszk közötti erdőben megtartott akció során a megtorlók 1193 partizánt megöltek, 1400-at megsebesítettek, 498-at elfogtak, több mint 12000 lakost deportáltak.

roslavl2.jpg

Fotó: Roszlavl ma

A "Cigánybáró" hadművelet (7)

A 102. és 108. magyar hadosztály alegységei (42. 43., 44. és a 51. ezredek) vettek részt a partizánok elleni megtorlásban "szomszédi segítség" ( 1943 júniusában) Brijanszk alatt, és a "Cigánybáró" hadműveletben a mai Brijanszk és Kurszk körzetében. (1942. május 16. - június 6.). Csak a "Cigánybáró" hadművelet következtében a megtorlók 207 partizán tábort számoltak fel, 1584 partizánt öltek meg, és 1558-at ejtettek foglyul. M. Sz. Govorok történelem tanár, Novoszergeevka faluból, Klimovszki járás, Brjanszki körzet, így tanúskodott:

"A mi erdeinkben Nyikolaj Poludrenko vezette osztag (100 fő) harcolt az itt állomásozó  Álgya Zoltán féle 105. magyar gyalogos hadosztállyal amely hírhedten kegyetlen volt a partizánok elleni harcban...Július elején a magyarok úgy döntöttek, hogy leszámolnak velük, hatalmas erőket vontak össze, és bekerítették az osztagot a Szofievszki erdőben. Néhány napon és éjszakán át folyt a véres harc. Egy utolsó kétségbeesett akcióval nagy veszteségek árán, de sikerült a partizánoknak kitörniük a blokádból...

Algya-Pap_Zoltan.jpg

Álgya-Pap Zoltánról bővebben itt olvashattok. A tömeggyilkos altábornagyot a második vhb. után kényszermunkára ítélték, az 1956-os forradalomban kiszabadult, nyugatra távozott, ahol papként működött haláláig. A wikipédián 1942-es tevékenységéről nem esik szó.

Paraszocski: agyonlövések, néhány perc alatt (8)

Парасочки.jpg

Fotó: Paraszocski falu 83 áldozatának emlékhelye

Az ellenség a partizánok arcátlansága láttán nagyon feldühödött. Paraszocski faluban néhány perc leforgása alatt 83 embert lőttek agyon - időseket, asszonyokat, gyerekeket, még csecsemőket is. Egész családokat (Szaluto Jevdokija és 6 gyermeke, Irlica Fekla Jakovlevna és 6 gyermeke és így tovább). Vazsice faluban is voltak áldozatok - 42 fő. Nem lehettek annyira rossz emberek, hiszen még a gyerekeket sem kímélték! Nincs adat az áldozatok pontos számáról, abban az időben sok menekült nem rendelkezett iratokkal. Falvaink megismételték a fehérorosz Katyin tragédiáját"

Cernyjanszki járás: bezárták, majd élve felgyújtották őket (9)

Chernyansky.jpg

Fotó: A Cernyjanszki járás áldozatainak emlékműve

A magyar seregek nemcsak a békés lakosokhoz és a partizánokhoz viszonyultak kegyetlenül, hanem a fogságba esett Vöröskatonákhoz is. 

Így, 1943-ban a Cernyjanszki járásból, Kurszki körzet, visszavonuló magyar katonai alakulatok a Vörös Hadsereg 200 hadifogságba esett katonáját és 160 szovjet hazafit hurcoltak magukkal koncentrációs táborba. A fasiszta barbárok nyomdokain járva mind a 360 embert az iskolába zárták, benzinnel locsolták le, és felgyújtották. Aki szökni próbált, azt agyonlőtték".

Szadista magyarok, csak erős idegzetűeknek! (10)

vov_3_1.jpg

Fotó: Satalovszki járás központi emlékműve

Az oroszországi levéltárakon kívül, a jeruzsálemi Yad Vashem Holokauszt Mártírok és Hősök Emlékezete Intézet gondozásában találhatunk dokumentumokat a magyar katonák oroszországi kegyetlenkedéseiről.

"1942 július 12 és 15 között, Harkeevka majorban, Satalovszki járás, Kurszki körzet, 33. magyar gyaloghadosztály katonái elfogtak négy Vöröskatonát. Egyiküknek, Danyilov P.V. főhadnagynak kivájták a szemeit, puskatussal szétverték az állkapcsát, bajonettel 12 sebet vágtak a hátán, majd eszméletlen állapotban, félholtan, elevenen eltemették. Három Vöröskatonát, akiknek a nevét nem ismerjük, agyonlőttek. 

Osztogozska: élve megsütött oroszok (11)

vov_3.jpg

Fotó: 1943. január 21-én temették el az osztrogozkai áldozatokat

Osztrogozska város lakója, Maria Kajdannyikova látta, amint magyar katonák 1943 január 5-én a szovjet foglyokat a Medvegyevszkij utcai bolt pincéjébe terelte. Hamarosan sikoltozás hallatszott onnan. Az ablakon kinézve Kajdannyikova elé szörnyű kép tárult:

" Vakító máglyaként égett a tűz. Két magyar a vállánál és a lábánál fogva a tűz fölé tartotta a hadifoglyot, a hasát és a lábait sütötték. Hol a lángok felé emelték, hol a lejjebb engedték, és amikor elcsendesedett, arccal a tűzre dobták. Hirtelen összerándult újra a fogoly . Ekkor a magyarok a bajonettjeikkel hátulról ledöfték".

Források:

(1) http://istram.ucoz.ru/publ/voennyj_voronezh/zverstva_fashistov_na_voronezhskoj_zemle/52-1-0-488
(2) ГАРФ. Ф. Р-7021. Оп. 37. Д. 423. Л. 561-561об.
(3) ГАРФ. Ф. Р-7021. Оп. 37. Д. 423. Л. 543-543об.
(4) ГАРФ. Ф. Р-7021. Оп. 37. Д. 423. Л. 517
(5) ГАРФ. Ф. Р-7021. Оп. 37. Д. 423. Л. 488-488об.
(6) Залесский К. Командиры национальных формирований СС. - М.: АСТ; Астрель, 2007. с. 30
(7) http://bratishka.ru/archiv/2009/4/2009_4_10.php
(8) Лебедев Н. Здесь каждая сосна носит в себе свинец// «Литературная газета» № 25(6229). 17 июня 2009 г.
(9) «Огненная дуга»: Курская битва глазами Лубянки. М., 2003. С. 248.
(10) Архив Яд ва-Шем. М-33/497. Л. 53.
(11) Архив Яд ва-Шем. М-33/494. Л. 14.

Az Ungváry Krisztián által is kritizált humánus magyar katonaság legendája táplálja azt a mai napig erős prekoncepciót, amely szerint az orosz katonák ok nélkül, állatias ösztönből hordaként végigerőszakolták Magyarországot. Ne legyenek illúzióink, a fenti esetek mutatják a magyar katonák ugyanolyan állatként kegyetlenkedtek a keleti fronton, mint néhány évvel később a visszatámadó Vörös Hadsereg Berlinben, Budapesten. Jó lenne tehát, ha a készülő film, úgy mutatná be a történteket, hogy mire képes általában az emberi gonoszság, függetlenül attól, hogy orosz vagy magyar az illető és elejét venné, bármilyen féloldalas megoldásnak. Ne a jelenben akarjuk újra megvívni és megnyerni a múltban már egyszer elvesztett csatáinkat, hiszen az oroszoknak sem kötelező ugye gondozni a "magyar megszállók", "gyilkosok" és "szadisták" sírjait, emlékhelyeit. Mindkét félnek megvan a maga felelőssége a történetben, a jövőre nézve az egyetlen elfogadható megoldást egymás kölcsönös tiszteletében látom.

Íme, együtt is lehet közös bűneinkre emlékezni:

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr915086229

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az objektivitás ábrándjáról 2013.02.25. 07:48:00

„A történelmet a győztesek írják. A mondákat a nép költi. Az írók képzelegnek. Bizonyos csak a halál.” (Danilo Kiš) Azt hinné az ember, hogy a szellem dolgai, lévén anyagtalanok és légiesek, könnyen és gyorsan képesek változni; míg az anyagi világ d...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papageno68 2013.02.22. 09:01:06

Vártam ezt a posztodat. Elég felkavaró, még így szűkszavúan is. Köszi, hogy a téma komolyságát nem vágtad haza a szokásos malicíával.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.02.22. 09:51:23

Na, kíváncsi vagyok, milyen fogadtatásban fog részesülni az anyag a zsebnáci törzskommentelő pajtikák részéről, mert ezt elég nehéz kimagyarázni.

Mondjuk, ez (az én olvasatomban legalábbis) fikarcnit sem menti a vöröscsillagos kamarádjaink hasonló rémtetteit, max. hozzásegít, hogy megértsük az indítékaikat.

aeidennis 2013.02.22. 11:42:20

Orosz források szerint Katyn-t is a németek csinálták.

Muhammad Balfas 2013.02.22. 13:16:39

Ezek a sajnálatos "túlkapások"( mert a Vörös Hadsereg katonái által nálunk elkövetett esetek számához képest kevés esetről van szó) szinte mind a partizán tevékenységre adott válasznak tekinthetők. Sajnos ezt elkövették a britek a Búr háborúban,korábban a Zulu háborúban , Az USA és korábban a franciák Vietnamban,sőt most is érkeznek hírek az amerikai hadsereg által Afganisztánban és Irakban elkövetett kegyetlenkedésekről. Ezek az esetek legtöbbször a katonaság paranoiájának tudhatók be, hiszen egy idő után már minden civil partizánnak tűnhet. Ezenkívül közismert,hogy a partizánok a lakosság(sokszor kényszerű)támogatása nélkül nem képesek létezni.
A szovjetek 45-ös tevékenysége kapcsán viszont a partizántevékenység nem volt jellemző.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.02.22. 18:23:25

@Csehszlovák Kém, örülök ennek az írásodnak, különösen annak, hogy tényszerûen fogalmaztál. Korábbi írásaidon sokszor kiakadtam, hiába tudtam, hogy provokálsz.

Muad\\\'Dib 2013.02.22. 22:33:37

Már miért mondaná bárki is azt, hogy a magyar katonák kegyetlenkedéseit nem kell elítélni? Persze, hogy el kell.
Az viszont megint ordas nagy fail, hogy belekeveredik a harcban megölt partizánok témája is, a civilek ellen elkövetett tettek sorába. A civil ruhában, katonai egységek ellen hátországban elkövetett akciókat MINDEN nemzet hadserege halállal torolta meg a 2.vh. idején. Megjegyzem az ilyen tetteket az USA hadserege MAI NAPIG úgy kezeli a konfliktusaiban (lásd Irak, Afganisztán), hogy az elfogott személyek NEM hadifoglyok, nem illeti meg őket a védekezés joga, bármeddig tarthatóak fogva tárgyalás nélkül, sőt ugyebár bizonyos "enyhe" kínzások is engedélyezettek voltak esetükben (patriot act).
Az is meg lett említve, hogy a szovjetek szerint a katyini tömeggyilkosságot is a németek követték el. Ezt 1990-ben sikerült nyilvánosan is beismerniük a szovjeteknek.
Na persze, ettől még nyilvánvaló, hogy a magyar hadsereg követett el etikátlan és elítélendő tetteket a háborúban. Nem is tagadja ezt normális ember. Ugyanúgy, ahogy voltak jó pillanatai is, amivel a németek idegeire mentek (varsói felkelés passzív, sőt egy-két esetben aktív segítése).

fefe79 2013.02.22. 22:33:46

@Ches Desmond: na ja, és a ruszkik miért is partizánkodtak? Mert valakik megszállták őket.

Dolgozónép 2013.02.22. 22:33:52

Kém, ez bátor. Gratulálok.

decision_cube 2013.02.22. 22:34:12

Nagyon szeretem a blogodat, le a kalappal, hiánypótló és üde színfolt. Az amikről írtál borzalmasak, és bennem a legfontosabb kérdés ami ezekkel a dolgokkal szemben megfogalmazódik az az, hogy vajon Mi a jó büdös francnak van magyar történelem kutatás? Minek? Hiszen gyakorlatilag ma teljesen torz és hiányos és kibeszéletlen a múltunk, nem csak ezekben a témákban. A tényfeltárás helyett viszont van ideológiai (régen ugye a MArxista, ma épp a Mélynemzeti öntömjénezés) népnevelés, moralizálás és nem utolsó sorban ha-zu-do-zás. Így persze már érthető, hogy miért nincs egészséges nemzettudatunk, hiszen generációk nőttek fel mítoszokon. Ez az oka péládul annak is, hogy nagyon sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy miért élnek a környező országokban magyarok, ezért románozhatja le pl. Szanyi Tibor a romániai magyarokat, de ugyanaz az oka annak is amiért a magyar sajtóban a szlovákiai magyarokat szinte mindig leszlovákozzák. És emiatt tud a szélsőjobb, vagy a Fidesz féle dzsentri, Horthy maszlagos agymenése újra és újra édeskés álmokat és üres propagandát csinálni a nemzetpolitikából. Akiknek a saját önképük mások ellenében és ellenségképek gyártásából áll össze azok szerintem mérhetetlenül szánalmasak és sajnálatra méltóak. De ez egyébkén nem csak ránk magyarokra igaz, aki ismeri pl. az orosz, francia, angol vagy épp olasz, urambocsá szlovák (ami extra gáz) történelmi önképet, oktatást az tudja, hogy mennyire szánalmas a sok hazudozás. A németek ma ebben a témakörben szerintem etalonnak és példaértékűnek számítanak, valószínűleg azért, mert az ő múltjukban volt egy Adolf Hitler nevű ember, aki annyira abszurd volt, hogy azt már nem lehet elsöpörni a szőnyeg alá. Horthyt, Rákosit, Mussolinit igen, Hitlert nehéz, mert ő nagyon kidudorodna... :D

Link Elek 2013.02.22. 22:34:17

Egy náci hadsered ugy vuselkedik, ahogy az egy náci hadseregtol elvarhato.

Dok 2013.02.22. 22:34:27

"gyenge jellemű emberek nem bírják látni a múlt kudarcainak okait, de vajon Berlinben és Bécsben miért áll a szovjet emlékmű?"

Az egyikre itt a válasz:
A ország függetlenségének egyik záloga volt. Különben már rég retarolták volna.

index.hu/kulfold/2013/02/02/felrobbantani_se_tudtak_a_becsi_szovjet_emlekmuvet/

A cikkből:
"egyre kevesebben élnek azon idősebbek közül, akik még fosztogatók vagy nem erőszakot tevők emlékművének csúfolták, az ilyenfajta szörnyűségekből ugyanis Ausztria sem maradt ki a második világháború végén."

Vajon az osztrák hadsereg oroszországi kegyetlenkedéseire válaszként tették ott is? :-)

Amúgy a tények tények. Sajnos magyar részről is történtek ronda dolgok, nem ezzel akarok vitatkozni.
Csak hogy ne csúfítsuk az emlékezetpolitikát. :-)

==T== 2013.02.22. 22:34:36

Amúgy a "szovjetek" szó nem egy népet jelölt, hiszen ilyen nép nincs is, hanem a SZU komcsijait, bolsevikjait. Figyelembe véve, hogy a nemzetközi bolsevizmus a háború után még közel fél századon át tartotta zsarnokságban a fél világot, és több mint 100 millió embert irtottak ki a különféle komancs rendszerekben, nem is volt butaság az a szlogen...

Charlie Firpo 2013.02.22. 22:34:47

Legalább frankón helytállt a magyar honvédség, lelőttek pár partizánt, meg bolsevikot, na bumm. Ez a háború. Könnyű ítélkezni egy meleg szobában, kényelemben, kíváncsi lennék, hogy te a háború örűletében mennyire lettél volna humánus. Vicc ez az egész írás, megtörtént, és???
Plusz reméljük, hogy Tiso katonáiról, szeretett tótjaidról is majd írsz, hogy miket követtek el a zsidók, magyarok és nem utolsó sorban a nagy szláv testvérük, az oroszok ellen. Ja és remélem szentelsz egy posztot, majd a drága jó csehekről, akik nélkül Németország nem tudott volna kitartani 45 májusáig, az egész cseh ipar a háború legvégéig kiszolgálta a németeket.
Én büszke vagyok ezekre a magyar honvédekre helytálltak, megmutatták a magyar virtust. :)))

komissarlajos 2013.02.22. 22:34:51

Nos egy elbaszott blog ez!!!

==T== 2013.02.22. 22:34:55

Elég kínos beismerni, hogy a cseh és szlovák hadtörténelem legnagyobb hőstette 3 és félmillió német és magyar kitelepítése volt?

komissarlajos 2013.02.22. 22:34:59

Írtam itt Bulkakovról, stb.. de a szigorú bunkó kiretusált! Bocs!

Megfigyelo 2013.02.22. 22:35:03

@Ches Desmond: Magyar csapatok 1941-től 1944-ig folytattak megszálló tevékenységet a Szovjetúnió különböző területein. Ezalatt igen sokszor került sor <<sajnálatos "túlkapások">> végrehajtására, lévén, hogy pont ez volt a feladatuk.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.22. 22:35:18

Értem már, szóval ez egy tudatos összehangolt cselekmény, előbb a vincent provokál a magyar állam és magyar nép kollektív bűnösségével, most egy másik blog kerül ki címlapra, ami megint a magyarok bűneit hangsúlyozza, aminek körülbelül semmi értelme nincs azon kívül, hogy a magyarok kollektív bűnösségét hangsúlyozza, pl Horthy rendszerén és a magyar hadseregen keresztül.
Tedd drága mellé az összehasonlítást, hogy a többi ország egyes kormányainak, egyes hadseregei milyen népírtásokat és háborús bűncselekményeket követtek el, hány millió katonai és polgári áldozatokat szedtek.

Bácskai és Újvidéki vérengzés tökéletesen alkalmas arra, hogy ezt a kontrasztot szemléltesse, már aki nem a magyarok kollektív bünösségének hangsúlyozásában érdekelt...mert mi is történ. A bevonuló magyar hadsereg parancsot (hogy is vonult be az a fránya "csatlós" hadsereg? úgy hogy MEGTILTOTTA a német hadseregnek az ország területén való áthaladást és nem is akart részt venni a támadásban, tekintettel a jugoszlávokkal ápolt viszonylag jó kapcsolatra, annak ELLENÉRE, hogy azok Magyarországtól többségében magyarok által lakott területek vettek el egy igazságtalan békediktátum során. Annyira nem akart Horthy, Teleki, hogy ebben a magyarok részt vegyenek, hogy Teleki öngyilkosságot követett el, tiltakozásért a német fenyegetésre, mert a kedves náci Németországnak semmibe nem került volna a Zalai olajmezőket, az egész Dunántúlt már 1941 tavaszán elfoglalni...a német támadás után 6 nappal vonult be a magyar hadsereg, lényegében harci cselekmény nélkül, azokra a területekre, ahol a MAGYAR ETNIKUM TÖBBSÉGBEN VOLT, nem tovább)kapott a partizán tevékenység felszámolására, ezzel szemben egyes tisztek parancsára vérengzést rendeztek és megöltek 4000 civilt. Ezek a TISZTEKET és FELELŐSÖKET UTÁNA A MAGYAR HADVEZETÉS ÉS HADSEREG FELELŐSSÉGRE VONT ÉS ELÍTÉLTE ŐKET A BÍRÓSÁG, börtönbüntetés várt rájuk, ezért elszöktek a náci Németországba.

Ezt követte a nagyon ártatlan partizánok által elkövetett 45 000 MAGYAR LEMÉSZÁRLÁSÁVAL járó vérengzés, amit a szerbek azóta se ismernek el háborús bűncselekményért, azért nem kértek bocsánatot, de lassan EU tagok lesznek, mint a kibaszott Benes dekrétumos csehország és szlovákia. (partizánokkal szemben, az őt rejtegető lakossággal szemben elképzelhetetlen, hogy túlkapásokat kövessen el akár egy hivatásos hadsereg is (vagy ha csak kihúznád a fejed a seggedből az is feltűnne, hogy az elmúlt 15 évben kizárólag partizánok/terroristák cselekményére indítottak egyes országok ellen TOTÁLIS HÁBORÚT...))

Közben szabadon viselhetővé vált a vörös csillag és horogkereszt.

Vajon ki lehet érdekelt a feszültség keltésében, az indulatok felkorbácsolásában, azzal, hogy kizárólag a győztesek által írt történelemre alapozva kollektív bűnösnek nevezik a magyarokat, a magyar államot. Nem elég nektek mi, hogy hivatalosan még mindig ez a verzió és fizeti az állam a kárpótlást? Miközben a kommunizmus áldozatainak lófasz se jár, bár kb annyi magyar halt meg a kommunisták elleni háborúban mint magyar zsidó, az azt követő 45 évről már nem is beszélve...de nekik nem jár kárpótlás ugye, ahogy az 56-o forradalmároknak, a megtorlásban megölt emberek családjainak, se azoknak akiket kiszorítottak a közéletből, szakmájukból a saját országukban.

Az a probléma, hogy amit te történelmi ténynek nevezel, az max a kommunista történelemoktatásban állja meg a helyét, de még ott is sántít.

Magyarországot a 1938as müncheni egyezmény záradékában Anglia, Franciaország, Németország, Szovjetúnió az egész kelet-európai térséggel egyetembe NÉMET érdekszférába sorolt, így ettől kezdve az országnak 0 mozgástere volt, esélye sem volt közeledni a nyugathoz, a kommunistákhoz pedig eszük ágában sem volt közeledni, tekintve, hogy azok 2 fokkal rosszabbak voltak már akkor is mint a náci németország, a nyugat felé való közeledésre elutasítás volt a válasz, ha pozitív válasz lett volna akkor se tudnak segíteni, tehát már 1939-ben Lengyelország sorsára jutott volna Magyarország is.
Horthy folyamatosan ennek tudatában kormányozta az országot, küzdött a német befolyás ellen, amikor volt mozgástere akkor olyan miniszterelnököt nevezett ki, aki ugyanezt a politikát követte, ezért fogadták el a zsidótörvényeket is, hogy azzal is megmentsék a zsidók életét, mert ha nem akkor már 41-ben bevonulnak a németek. És igen, a németek nélkül nem lett volna holokauszt, a magyarok az erős antiszemitizmus ellenére nem akarták fizikailag megsemmisíteni a zsidókat, még a vagyonukat se akarták elvenni, csupán szerették volna visszaszerezni a hazájukat, a zárt közösségben élő zsidóktól, akik minden elképzelhető eszközzel és módszerrel kirekesztették a magyarokat, kizárólag a törvény erejével gyakorolt negatív diszkriminációval volt elérhető, hogy a magyarok aránya ne 30-40% legyen az orvosok között, ne 5% legyen a bank és hitelintézetek vezetői között, felszámolják a zsidók által a gazdasági szektor összes területén alkalmazott kartelleket, felszámolják a zsidó uzsorázást.

Én elhiszem, hogy számodra bűn, ha egy nemzet saját hazájában nem kíván teret adni egy másik nemzet gyarmatosításának. Én elhiszem, hogy abban vagy érdekelt, hogy most is provokáld a páratlanul békés és emberszerető magyar lakosságot (mert nálunk szinte minden országban nagyobb az antiszemitizmus, annak ellenére, hogy nálunk messze több zsidó élt már a XX század első felében és most is, mint a többi országban...), de történelmi tényekről te akkor beszélj, ha kommunista és izrael által írt történelemkönyveken kívül más összefoglaló műveket is olvastál.

Egyébként meg csak egy kis szélsőliberális szarcsimbók vagy, ugyanolyan mint a vincentesek, jotunderrel az ellen, akik nem képesek elviselni a történelmi tényeket, az igazságot, csak a saját hazugságaitok terjesztésében vagytok érdekeltek, de abban nagyon.

Reméljük 2014 után is max. a provokáció szintjén lesz jelen a mentalitásotok az országban...

fourgee 2013.02.22. 22:35:23

@kesztió: "Na, kíváncsi vagyok, milyen fogadtatásban fog részesülni az anyag a zsebnáci törzskommentelő pajtikák részéről, mert ezt elég nehéz kimagyarázni."

Ha vannak izraeli ismerőseid, érdemes őket megkérdezni a palesztin-konfliktusról, az izraeli hadsereg túlkapásairól.

Kétféle reakció lesz. Az egyik a "hát sajnos igen". A másik reakció amit kaphatsz, az az hogy megpróbálják megmagyarázni, vagy egyszerűen hülyének néznek téged hogy miért mered megkérdőjelezni. Ugyanez a reakció a fenti Horty írásra. Lesznek olyan magyarok akik azt mondják hogy "hát sajnos igen", és lesznek a zsebnácijaid, akik megpróbálják megmagyarázni, vagy egyszerűen hülyének néznek téged.

A "zsebnácik" egyformák, mindegy hogy németek, magyarok, vagy izraeliek.

Lilli_Csiribiri 2013.02.22. 22:35:27

Borzalmas, hogy mire képes az ember.

$pi$ 2013.02.22. 22:36:00

"dokumentumot, szemtanú vallomását tárolnak az orosz levéltárak, melyek a magyar hadsereg alegységeinek bűncselekményeit taglalják"

Én mondjuk azért annyira nagy jelentőséget nem tanítanék azoknak az iratoknak meg vallomásoknak, amik az orosz levéltárakból kerülnek elő. Ne feledjük, hogy a Sztálini időszakról beszélünk, ami a velejéig rohadt és hazug volt.

Mit gondolhatnánk, milyen igazságértéke lehet a sztálini oroszországban a szemtanúk vallomásának? A hivatalos feljegyzéseknek? Ugyan!

==T== 2013.02.22. 22:36:05

Még két dolog.

A mai NATO-s és izraeli szóhaszálatban: partizán = terrorista

+

Kassai bombázás. Magyarország ezután üzent hadat a SZU-nak. Annak a SZU-nak, aki a II.vh-ban ugyanolyan agresszor volt, mint a németek.

==T== 2013.02.22. 22:36:10

Még két dolog.

A mai NATO-s és izraeli szóhaszálatban: partizán = terrorista

+

Kassai bombázás. Magyarország ezután üzent hadat a SZU-nak. Annak a SZU-nak, aki a II.vh-ban ugyanolyan agresszor volt, mint a németek.

Jenyei 2013.02.22. 22:36:16

Nagyon kellenek az ilyen írások is. Érteni kell a múltat, minden aspektusát. Látni, hogy voltak nagylelkű, emberszabású német katonák, és aljas, embertelen magyarok is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.22. 22:36:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ejj, de higgadt fejjel gondolkozol róla. És ha valamelyik családtagodat érintette volna? Mert a megöltek is családtagok voltak ám. Próbálj még jobban gondolkodni!

kpetya 2013.02.22. 22:36:25

ilyesmit majd akkor említs meg miután elszámoltál Pozsony elfoglalásával a fegyverszüneti megállapodások után és az azt követő tömegbe lövetéssel.

tucano 2013.02.22. 22:36:31

senki és semmi sem mentheti fel egyik oldalt sem. De eltitkolni sem szabad a történteteket, mert akkor nincs miből tanulni, szóval becsületes írás ez a posztod.

mtam78 2013.02.22. 22:36:36

önkéntelenül is az jut az ember eszébe, hogy vajon mennyire beszámíthatóak azok az emberek (sajnos nem is kevesen vannak ma), akik polgárháborúról, meg a szomszédos országok "lerohanásáról" ábrándoznak, álmodoznak. juhász oszkár, és tsai egy elmebetegebb holnapért?

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.02.22. 22:36:39

A 20. század legvéresebb tömeggyilkosságát a szövetségesek hajtották végre, amikor brit és az amerikai légierő ördögi kegyetlenséggel elpusztította a menekültekkel és gyerekekkel zsúfolt, katonai jelentőséggel már alig rendelkező Drezdát. 300 ezer ártatlan német polgár égett hamuvá a bombázás eredményeképpen néhány pillanat alatt, s egy gyönyörű történelmi barokk város, az "Elba Firenzéje" gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

A szövetségesek mikor fognak ezért bocsánatot kérni?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.02.22. 22:36:45

szomorú, de a háború ilyen, ha már hinni lehet a szovjet forrásoknak...
amúgy meg a komcsikat ütni kell...abból értenek.

kewcheg 2013.02.22. 22:36:50

Igaz-e,vagy csak részben igaz, tény ami tény,/és ez számunkra furcsán is hangzik/ kevés nép szenvedett annyit a történelem során,mint az orosz.kb.többszáz éven át a középkorban a tatárok felvonulási területe volt az egész akkori "rusz" ha mi szenvedtünk az oszmán törököktől, a tatárok ezek a köbön voltak kegyetlenkedésben.Nem igazán jártak jól a cárjaikkal sem,igazán egy rövid pár hónapos időszak volt reményteli a komcsik előtti pár hónap. Ne legyenek illúzióink,a kommunizmus alatt a nép elsősorban nem a náciktól, meg csatlósaiktól szenvedett igazán,bár kétségkívül durva dolgok történtek,amiben a magyarok is biztosan odatették magukat.Remélem hogy jobb idők jönnek rájuk,mert mint népet,kultúrát tényleg szeretem az oroszokat..

ani78 (törölt) 2013.02.22. 22:36:55

@Ches Desmond: hát bizony, nem mindegy, hogy partizánvadászat folyik, vagy pedig abszolút civilek megerőszakolása

Peppone Botazzi 2013.02.22. 22:36:59

Én meg rohadtul leszarom. Nem is érdekel, mindennel együtt is tisztább kor volt mint a mostani. De ha már tisztogatni akarsz akkor először a saját és Benes cimborád portáján kezd szerintem és majd ha azt rendbe tudtátok rakni akkor lehet jönni okoskodni.

Gatinho 2013.02.22. 22:37:04

együgyű tótocska álnéven írogat... :)

tlvajferi 2013.02.22. 22:37:08

háborús bűnök szörnyűek voltak, kevés amentség
sajnálatos, hogy a vörös hadsereg is követett el hárborús bűnöket, csakhoyg ők soha semismertek be még ennyit sem, mint amit kiszs posztolónk felsorolt

viszont nem kell csodálkozni, még nagyobb arányú háborús bűnöket követtek el a brit, francia, japcsi, kínai és amcsi alakulatok a vil.háborúban
és sajnos ma is elkövetnek, ahol csak megfordulnak, csak nemigen esik róla szó a zs médiában
szóval, illene egyszer nyilvánosságra hozni a vienami, koreai, iraki, afganisztáni tetteket

komissarlajos 2013.02.22. 22:37:20

Tisztelettel ajállom: Mihail Bulkakov, Fehér Gárda v. A Turbin család végnapjai c. műveit. Szépen megválaszolja, hogy a vörös-fehér gyilkos - az GYILKOS!

petraeus 2013.02.22. 22:37:30

Elohozod a szabadsagteri emlekmu ugyet, azt az emlekmuvet ne keverjuk ossze elesett katonak sirhelyevel, soha senki nem szolalt fel a sirhelyek ellen, de egy a magszallokat elteto a felszabadulasert koszonetet mondo emlekmunek nincs helye budapesten.
Kivancsi vagyok az egykori nyugatnemetorszagban vannak-e a felszabadito usa es angol hosoknek koszonetet mondo emlekmuvek, vagy ok beertek temetokkel, sirhelyekkel, emlektablakkal?
Arra egyebkent gondoltal, hogy ha minket felszabaditottak a naci es nyilas iga alol akkor az azt jelenti, hogy megszaltkent nem vagyunk felelosek a 44 marcius utan tortentekert? Sot mi is gyoztes allam vagyunk!
A cikk egyebkent kituno valogatas, foleg, hogy magyar forras alig van a kegyetlenkedesekrol, a komcsik nem firtattak, ma meg mar alig van elo veteran.

Stenonis 2013.02.22. 22:37:38

Háború volt... Minden oldal követett el szörnyűségeket... A magyarok is sok háborús bűnt követtek el mind Délvidéken, mind a Szovjetunió területén.

Mint szakértőnek azért feltenném azt a kérdést, hogy Szlovákia mennyire nézett szembe a II. világháborús szerepvállalásával (kezdve Lengyelország megtámadásával, folytatva a szlovákiai zsidók teljes megsemmisítésén keresztül, a Szovjetunió ellen vívott háborúig)?

dennisthemenace 2013.02.22. 22:37:45

Mit kellene ezen csodálkozni; A Lovastengerész és bandája sem volt kulonb, miért pont a magyar hadsereg lett volna. Seggfej Goj Motorosok, lehet frocsogni!

vitalis06 2013.02.22. 22:37:59

"Kritikámat a második világháború végén, a magyarországi nők ellen elkövetett erőszakhullám kapcsán tervezett film “scriptje” váltotta ki, amely mélyebb magyarázat nélkül azt sugallta, hogy az egyik oldalon állt a kanos, állati létben vonuló, orosz horda, amely csak úgy, véletlenül, ha már ott járt, magyarokat gyilkolt és erőszakolt"
Na, eddig olvastam, mert ez már nem igaz.(ahogy te is csak a scriptig jutottál)
Aki értelmes gondolkodó ember, ebben a világban él az tudja milyen a háború, tudja milyenek az emberek. Tehát nem látja fekete fehérben a világot. Tehát felesleges neki bizonygatni, hogy bizony a háború mindkét oldalon ilyen.
(aki meg nem gondolkodó, annak felesleges irogatni)

kifordított nagyanyó 2013.02.22. 22:38:19

Elég durva dolgok voltak .Az egészet nem olvasom el,mert kurva hosszú.:))
Mondjuk nem hinném,hogy külön kéne venni a durvaságokat aszerint hogy kik követték el.
Ebből sajnos mindenki kivette a részét.
A németeknek meg ott azért csicskák voltunk például.

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 22:41:55

hat nemsi tudom mit mondjak...teny es igaz,hogy a magyarok is agresszorok voltak (talan nem fogok arra tursitaskodni inkabb soha eletemben) DE.....
pl. a romanok mikor fognak szembenezni a tortelenelmi buniekkel amit a magyarok ellen kovettek el a 19.-20 szazadban?
Avram Iancu es a tobbi budos roman nemzeti hos, es az ettol szazszor kegyetlenebb buncselekmenyeikre vermesen buszkek es szerintuk ez igy volt jo. Vagy mondhatnam a szerbek allatokat is ugyanennyi erovel...Avram Ianc-ra a romanok a mai napig hoskent tekintenek,mert barbar modon gyilkolt halomra tobb tizezer artatlan magyart. Ezert tunt el a magyarsag pl. del erdelybol mar a 19. szazadban!

kokoro 2013.02.22. 22:47:57

Normális ember nem gondolhatja ,hogy csak az egyik fél volt kegyetlen. A háború mocskos dolog és mindkét oldal megfizeti az árát.
Viszont politikai tisztek jelentéseit az 1940 utáni évekből erőss fentartásokkal szabad csak kezelni.

Tom Bradley 2013.02.22. 22:48:41

3. mennyit kellet sírni, h megint főoldalas légy a faszságoddal?

Megfigyelo 2013.02.22. 22:51:33

@==T==: A kassai bombázás -- még ha esetleg mégsem lett volna provokáció -- ürügy volt, nem ok. A SZU nyilvánvalóan nem volt érdekelt eggyel több ellenség "begyüjtésében", fel is ajánlotta Horthynak egész Erdélyt arra az esetre, ha MO semleges marad. Ekkor Horthynak nagyon sörgős lett a hadbalépés -- különösen, mert Szlovákia és Románia már beléptek. (Mellesleg az USA-nak is Magyarország üzent hadat, és nem fordítva...)

geza49 2013.02.22. 22:55:06

Csehszlovák kém, mutass egy megszálló hadsereget ami nem követett el ilyen vagy ennél "szörnyübb" rémtetteket (bár ilyenben nincs rangsor). Az oroszok többszöresen megbosszulták ezeket és nem 1945-ben kezdték. Kérdezd meg öket, hogy mi történt az 1943-ban osztogorszkban hátrahagyott 4000 sebesült magyar katonával. A szomszéd néni férje sem tért haza. Orosz hadifogságba esett, 21 évesen kivégezték egy szalmakazalnál. Az apja hozta haza a holttestét lovaskocsival (Budapest-Nyiregyháza). Az oroszok még mindig hösnek tekintik a katonákikat, holott ugyanazokat a bünöket követték el mint a magyarok. Mi miért nem tehetjük meg ugyanezt...?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.02.22. 23:01:06

Amiket írtál az ugyanolyan egyoldalúan mutatja be a Magyarok rémtetteit mint akiket kritizálsz.
A háborúban mindig történnek ilyenek, és mindig ugyanolyan jellemű emberek követik/követtetik el mindegy melyik oldalon állnak. Értelmetlen és provokatív csak az egyik oldal rémtetteiről írni vagy úgy írni mintha az kizárólagos lett volna.

De hogy választ is kapj a kérdésre, azért a szovjetek rémtetti élnek az emberekben mert az az itthoni polgári lakossággal történt. Amit kint a Magyarok tettek arról nem sokan dicsekedtek itthon. Ugyanez igaz a Szovjet lakosságra is, ott a Magyar és Német katonák erőszakossága a téma és nem hiszem hogy sok Szovjet katona mesélt arról miket műveltek akkor mikor ők voltak a megszálló hatalom.
Ezen a témán pl. túlléptek a katonaságnál és a kölcsönös hadisír gondozás keretében az ellenség sírját tartják rendbe mert tudják hogy a katonák nem önszántukból mentek harcba, legtöbbjük ugyanúgy áldozat volt csupán, ha túlélte, ha nem.
Az ilyen írások csak hangulatkeltésre jók, semmi többre.

$pi$ 2013.02.22. 23:01:15

@Megfigyelo: "el is ajánlotta Horthynak egész Erdélyt arra az esetre, ha MO semleges marad."

Erre van valami forrás? Már egy ideje keresem...

"Ekkor Horthynak nagyon sörgős lett a hadbalépés"

Hát ez meg mondjuk nem így volt.

$pi$ 2013.02.22. 23:01:29

@geza49: "Kérdezd meg öket, hogy mi történt az 1943-ban osztogorszkban hátrahagyott 4000 sebesült magyar katonával."

"A fogságba esett 91.000 német hadifogolyból csak kb. 6.000 élte túl a fogolytábort és került haza a háború után."[1]

[1] hu.wikipedia.org/wiki/Szt%C3%A1lingr%C3%A1di_csata#Kapitul.C3.A1ci.C3.B3.2C_szovjet_gy.C5.91zelem

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.02.22. 23:01:34

Mindamellett nem hiszem hogy a Magyarokat kellene szapulni azzal hogy nem tudnak szembenézni a múltjukkal mikor vannak szomszédos országok ahol még mindig kollektív bűnösök vagyunk...

Peppone Botazzi 2013.02.22. 23:01:45

És akkor ezzel az írással most mi a cél? Azt nem gondolnám, hogy pont egy tót fog minket elítélgetni. Mert milyen alapon?

A másik, hogy akkor most sírjak picsogjak és legyen bűntudatom? Mert miért? Mi közünk már ehhez? Ebből meg se tudsz élni basszus. Ahhoz minimum izraelinek kell lenned, hogy jövedelmező legyen a II. világháború bármilyen visszássága.
De háború volt, ez volt a dolguk, így mentek ezek. Viszont amint a háború után a hazátlan szlovákok csináltak önigazolásként arra, hogy márpedig nekik van országuk meg történelmük, meg a románok, szerbek, nos az már békeidőben elkövetett bűn az összes.
Még mindig érdekel, hogy ez a nagy szembenézés miért nem először a saját portán történik és azután dugdossa egy másik nép orra alá...

kifordított nagyanyó 2013.02.22. 23:02:27

@geza49: Valamikor 1000 évvel ezelőtt a Mongolok.:))
De komolyra fordítva:
Talán a Mongol című filmben van,hogy a nő panaszkodik a csávónak,hogy miket csinálnak újabban a harcosok,bántják a nőket,gyerekeket.
Valahogy úgy adta elő.mintha náluk azelőtt nem lett volna ilyen.
Talán beszéltek erről a filmben is,hogy ott kéne hagyni a nőket gyerekeket,mert őket nem bántják.
Ebben a részben nem vagyok annyira biztos.

kifordított nagyanyó 2013.02.22. 23:03:50

Mondjuk a Szerbek nem hinném,hogy bűnösnek tekintik a 90-es években elkövetett mészárlások elkövetőit.

dr.pupak30 2013.02.22. 23:09:15

jujj. mennél el inkább lapátolni arra jó vagy. Sára Sándor mond neked valamit? Nézz utánna miről csinált filmet, kik szerepelnek benne és mit mondtak. Apropó mi a helyzet a szlovák hadsereggel és a szlovák földdel, ahonnan Hitler támadta a lengyeleket, vagy a német és magyar kitelepítettekkel és máig érvényben lévő Benes dekrétumokkal? mintha nem lennétek különbbek. na ezért utáljuk a szlovákokat. :)

dr.pupak30 2013.02.22. 23:09:23

lol mi az a BROAF! ? ezt a kockás képregényekben lehetett látni 30 évvel ezelőtt. ezen a színvonalon vannak az irományaid. :)

Firk 2013.02.22. 23:09:42

Hát, mit is lehet írni erre? Szerzőnk rajött, hogy a háború az háború és egy sorozott tömeghadseregben nemcsak a ministráns énekegylet újoncai kapnak fegyvert és azzal együtt hatalmat. Nagyapám - Isten nyugasztalja - sokat mesélt a partizánvadászatról a Pripjaty-mocsarakban. Furcsa, de neki meg az oroszokról nem volt jó a vélemenye... Talán azért a szerzőnek, a kárörömön túl a forráskritika gyakorlását is ajánlanám az orosz adatközlőkkel, főleg a politikai tisztekkel szemben, ha már történelemről írogat. Ott volt ez a katyni mészárlás, azt peldául az elkövetők kentek a pfúj fasiszta németekre. Győztes pozícióban sósabbak a könnyek, meg igazabbak a jajjok is, a legyőzöttek meg csendben önkritikát gyakorolnak. Még azét is, amit el sem követtek. Horthy pl sokmindennel vádolható, de azzal, hogy fasiszta lett volna, nem igazán... Bár a nácik sem voltak azok, de ez messze vezetne...

Joe84 2013.02.22. 23:11:55

Gusztustalan ez a blog. Lehet orosz forrásokra támaszkodni kritika nélkül és kijelenteni, hogy a magyarok szadisták voltak, de ezen értelmes ember csak röhög.

Lelőtt civilek, nők, gyerekek képét is lehet mutogatni, csak arról feledkezik meg az író, hogy ezek fegyveres partizánok voltak, ma úgy mondanánk, hogy terroristák. És aki fegyverrel rontott rá a magyar csapatokra azt lelőtték, mint a kutyát mindegy a neme, vagy az életkora... és ez így volt helyes!
Dicsőség a hősöknek!

szellemkor 2013.02.22. 23:12:10

Nem az a baj, hogy az objektivitás látszatának álarca mögé törekszik a szerző, hanem a cél és az irány a felesleges.
Egyébként nem kell elhagyni az országhatárokat egy kis szörnyülködésért:
Köztudott, hogy a korábbi kisnyilasokból lettek a későbbi ÁVH legprímább verő és kínzólegyényei. A szar ember minden rendszerben szar ember marad, ideológiától, háborútól, békétől függetlenül.

Ez nem a magyar hadsereget minősíti, pláne nem a Horthy rendszert, hanem néhány eleve szadista vagy a háború poklában megbomlott elméjű és elvesztett emberségű tisztet. A Kormányzó minden ellentmondásos cselekedete és történelmi kényszerpályája ellenére százszor élhetőbb, normálisabb rendszert működtetett mint Mussolini vagy Hitler állama, vagy Sztálin diktatúrája, továbbá itthon az utána következő 45 évnyi szocializmus.

komplikato 2013.02.22. 23:15:07

@Ches Desmond: Mit kerestek ott a magyar katonák? Miért is voltak ott a partizánok?

grani 2013.02.22. 23:17:20

Na ja, ilyen a háború. A civil lakosság sem volt jobb. Csak a csehek által a szudétanémetek ellen elkövetett tömeggyilkosságokra, rablásokra, erőszakra kell gondolni. Azt pedig civilek követték el civilek ellen.
Mondjuk a csehek erről mélyen hallgatnak. Na ja, rontja az imidzsüket, mint a győztesek oldalán állókét...
Azt hiszem csak akkor lessz itt megbékélés, ha mindenki bevallja, hogy kijött belőle az állat. De amig komcsizás, fasisztázás megy, adddig aligha.

Lent es fent (törölt) 2013.02.22. 23:17:27

Egyoldalu, szubjektiv agymenes a szokasos szinvonalon. Mar tortenesznek is kepzeled magad? LOL

$pi$ 2013.02.22. 23:20:59

@komplikato: "Mit kerestek ott a magyar katonák?"

Fel akarták szabadítani az elnyomott népeket, akiket a bolsevik rémuralom haláltáborokba gyilkolt Sztálin rémuralmának rabigája alatt.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.22. 23:23:26

Megint hazudott Orbán!

Márai Sándor-idézetet konferált fel évértékelőjében Orbán Viktor, a gondolatot el is mondta. A gond csupán az, hogy az valójában Ottlik Gézától származik .
"A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig."

Ilyen a ti bóvli, nemzeti elnökötök!

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.22. 23:23:36

@Megfigyelo: Tévedés. Kassát a németek bombázták, nem azért hogy ürügyet szolgáltassanak, hanem Horthyt nyomás alá helyezzék a közvélemény, a politikai és katonai elit által. Az SZU valóban tett ajánlatokat és többször is kifejezte, hogy semleges Magyarországgal szemben, tekintettel arra, hogy a müncheni egyezményben aláírták, hogy mi német érdekszféra vagyunk. Képzeld, a németekkel is semlegesek voltak, egészen addig amíg meg nem támadták őket...
Azon pedig mindenki elgondolkozhat, hogy szlovákia és románia előbb lépett be a szovejetek elleni háborúba mint mi...ilyen lenne egy "utolsó csatlós"??? Ráadásul pár 10ezer katonát küldött csak Magyarország, akik pár 100km-re nyomultak be, a már elfoglalt területekre,gyakorlatilag VISSZAfoglalták Kárpátalját...

Az remélem szintén megvan, hogy nem Horthy üzent hadat a SZU-nak és az USA-nak, hanem a németek által kineveztetett Bárdossy, aki úgy lett kinevezve kb, hogy ha nem, akkor a németek jugoszlávián kívül a Dunántúlt is elfoglalják...már 1941 elején. Akkor sikerült leváltani, mikor kiküldtünk 200ezer magyar embert a szovjet frontra és így mozgástere lett Horthynak...kinevezte helyette Kállayt Miklóst, akinek az első perctől kezdve az volt a feladata, hogy próbálja megvédeni a magyar emberek, köztük a zsidók életét is, megpróbálja megmenteni Magyarországot a német megszállás alól, sőt átállni a szövetségesek oldalára...megtagadta a zsidók deportálását a náci Németországnak. Ilyen egy utolsó csatlós állam, hát KI MERT A NÉMETEKNEK ELLENT MONDANI úgy, hogy annak nem egyenes következménye lett az, hogy az adott országot elfoglalták????

1944-ig sikerült megőrizni a szuverén magyar állam látszatát, de már előtte sem volt szuverén. Ezt követően kezdődtek meg a deportálások, a zsidók szisztematikus kiírtása, a NÁCI NÉMETORSZÁG ÁLTAL megszállt Magyarországon. Horthyt egyrészt megzsarolták a családja életével, másrészt csak úgy volt esélye még menteni a magyar katonák és a zsidók életét is, ha elfogadja a bábkormányzóságot, amint volt rá mozgástért, eltávolította Sztójayt hozzá még hű katonai alakulatok segítségével leállíttatta a deportálásokat, ezzel megmentve 250ezer zsidó életét.

Akiknél sem létszámban, sem arányában nem élte túl sehol több zsidó a II. világháborút, már ahova betette a lábát a náci németország...de ők nem csak a zsidókat, hanem a cigányokat, szlávokat és a német fogyatékosokat, idős magatehetetlen embereket is tervszerűen irtották...

Nem véletlen, hogy Horthyt nem ítélték el háborús bűnösként és az emigrációban anyagilag támogatták a zsidó szervezetek is.

A történelmet a győztesek írják, Magyarországon ennek köszönhetően 89-ig 100%-ban egy kommunista Szovjetúnió által elfogadott történelmet tanítottak, aminek van köze a valósághoz, épp csak azok a részek maradtak ki belőle, amik alapjaiban árnyalták volna Magyarország szerepét, a magyarok szerepét a II. világháborúban és az annak nyomán dúló pusztításban...

Az is biztos, hogy a magyar belpolitikai helyzetben most felhánytorgatnia egyoldalúan a magyar hadsereg, és a Horthy kormányzósága alatt a félszuverén vagy a teljesen megszállt magyaroszágon történt szörnyűségeket (amik eltörpülnek más országokban, más hadseregek által elkövetett szörnyűségekhez képest...) csak és kizárólag ahhoz járul hozzá, hogy felkorbácsolja az indulatokat...

Most őszintén ez kinek érdeke? Miért érdeked neked külföldről, 2013 februárjában a II. világháborúban elkövetett szörnyűségeket egyoldalúan bemutatni és kihangsúlyozni?

dr.pupak30 2013.02.22. 23:23:46

Na ehhez mit szólsz:
"Aproximately 60,000 of the 95,000 Slovakian Jews were deproted and sent to death camps in Poland before 1942"

"the group submitted the Slovak army deep into southern Russia. During the Battle of Uman (3 to 8 August 1941), a mechanized body of the Carpathian Group formed double wings encircling the 6th and 12th Soviet units. During this struggle, 20 Soviet divisions were destroyed or have surrendered"

Még el is dicseledtek vele a wiki oldalatokon. Hány oroszt öltetek ott? A saját testvéreiteket.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.22. 23:24:36

@posztolónak: alábbi részt visszavonom, megkövetlek és tiszteletem, hogy teret adsz más véleményeknek is, ellentétben pl a vincent bloggal...ez már egy nagyon fontos minőségbeli különbség, pl hozzájuk képest, pozitív irányban

"Egyébként meg csak egy kis ************** ******* vagy, ugyanolyan mint"

csillagoztam, hogy ne hangozzon el még 1x

Leonard Zelig 2013.02.22. 23:30:19

EZ érdekes, valami évforduló van, vagy mi?

beszelo.c3.hu/blog/mink-andras/az-ukran-tanitono

Persze nem azért, mintha nem értenék egyet a magyarok által elkövetett atrocitások tisztázásával és a bűnök kölcsönös bevallásával.

$pi$ 2013.02.22. 23:30:28

@fal_adja_a_masikat: "Tévedés. Kassát a németek bombázták, nem azért hogy ürügyet szolgáltassanak, hanem Horthyt nyomás alá helyezzék a közvélemény, a politikai és katonai elit által."

Az jó, hogy te ezt így tudod, de azért a hivatalos álláspont az, hogy orosz felségjelekkel orosz gyármányú bombákat dobtak, de a bizonyítékok ellenére sokan azt gondolják, hogy valószínűleg a németek voltak. Ez utóbbira soha nem találtak semmiféle bizonyítékot.

komplikato 2013.02.22. 23:33:04

"Miközben a kommunizmus áldozatainak lófasz se jár, bár kb annyi magyar halt meg a kommunisták elleni háborúban mint magyar zsidó, az azt követő 45 évről már nem is beszélve..."

Na most kíváncsivá tettél, mert sose értettem a Terror Múzeuma témában, hogy is aránylanak az áldozatok (kb. sehogy), de ezek szerint de és majd te jól fel fogsz világosítani.
Ezek szerint százezreket öltek meg Magyarországon a komcsik? Öööö, nem tűnt volna fel valakinek?

komplikato 2013.02.22. 23:34:55

@$pi$: Sose fog már kiderülni szerintem. Bár olyan arcokból akik a saját határőreiket irtották lengyel egyenruhában ezt is kinézném ...

komplikato 2013.02.22. 23:36:21

@$pi$: Na ja, tételezzük fel elhiszem ... akkora esélyük volt mint egy két tucat törzsi harcosnak három kenuval az Enterprise anyahajó ellen.

$pi$ 2013.02.22. 23:46:19

@komplikato: Tényleg nem fogjuk megtudni. Rohadtul bosszantanak ezek a dolgok, ezért kellene valami időgép, hogy ezeket a szálakat elvarrjuk.

"akkora esélyük volt mint egy két tucat törzsi harcosnak három kenuval az Enterprise anyahajó ellen"

Nos igen. Az egész német hadseregnek sem sok esélye volt. Hitler elmehetett volna turistaútra szibériáig meg vissza és akkor talán megtakarítottak volna európának egy csomó kínt meg gyászt. Ha biciklivel vagy gyalog ment volna, akkor egészen biztos leesett volna neki, hogy ez bizony nem fog összejönni. :)

DarthVader 2013.02.22. 23:46:40

Nem olvastam végig minden kommentet, elég volt az is, amit olvastam. És nyilvánvalóvá vált belőlük, hogy egy mostani háborúban is, miközöttünk is bőségesen lennének olyanok, akik vadállati kegyetlenséggel gyilkolnának lelkiismeretfurdalás nélkül bárkit, legyen az katona, civil, férfi, nő, öreg, vagy gyerek. Ne feledjük, akik odakint Oroszországban, vagy idehaza Magyarországon, vagy Mandzsuriában, bárhol, szadista módon kínoztak, erőszakoltak civileket, azelőtt mind rendes emberek voltak. Pl magyar parasztok, munkások, tisztviselők. És elég volt nekik néhány lózung, hogy vadállattá váljanak. Most is elég lenne. De mint a másik posztban mondtam: egy háborúban csak vesztesek vannak.

komplikato 2013.02.22. 23:46:54

@Megfigyelo: Tényleg előbb jól le előttem tolva, hogy de igen is dolgunk volt a SZU-val, USA-nak miért is üzentünk hadat?
És most beugrik az erről alkotott összes vicc, beleértve a sóder klubos jelenetet is.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.22. 23:49:15

@$pi$: akkor maradjunk a logikánál

1. oroszok nem dobták, Sztálin még a támadás után 3 nappal se hitte el, hogy megtámadták a szovjetuniót, így elég nehéz elképzelni, hogy a magyarokat is be akarták volna rántani, pláne hogy még a német támadás után is kifejezték azt, hogy Magyarországot semlegesnek tekintik, csak ne vegyünk részt a harci cselekményekben

2. magyarok nem dobták, mert saját magunkat nem fogjuk bombázni, pláne hogy az volt az érdekünk, hogy kimaradjunk minden olyan harci cselekményből, ami nem az ország védelméhez, max az etnikai határok visszaállításához kell, mert nem a trianon előtti határokig ment a magyar hadsereg, csak az etnikai határokig, amit már a wilsoni 14 pontnak garantálni kellett volna az I. világháború lezárását követően...

3. Horthy és a hozzá hű vezetés nem akarta megtámadni a Szovjetúniót, ellentétben Bárdossyval és a hozzá hű, valamint a németbarát vezetéssel...

3. Így csak a németeknek állhatott érdekében bombázni Kassát, ezzel a közvéleményt befolyásolni, azon keresztül nyomást gyakorolni Horthyra és közvetlen környezetére, kibillenteni a magyar vezetésben kialakult patthelyzetet, és elbillenteni a támadás felé...gyakorlatilag közvetlen ürügyet is szolgáltattak egyúttal a "támadáshoz", ami úgy tudom azt jelentette, hogy egy 45 ezer fős gyengén felszerelt "hadsereget" jó nagy fáziskéséssel kiküldtünk akik megálltak Kárpátalja keleti határánál, a trianoni határoknál..

$pi$ 2013.02.22. 23:54:29

@komplikato: "USA-nak miért is üzentünk hadat?"

Az volt a legértelmesebb lépésünk az egész világháborúban. Képzeld el, ha az USA foglalt volna el minket 45-ben, akkor mennyivel jobban jártunk volna!

Muhammad Balfas 2013.02.22. 23:54:38

@Megfigyelo: Partizánokkal szemben jellemzően az adott területen sokáig tartózkodó, megszálló feladatokat ellátó hadseregek katonái szoktak fellépni, de nem ez a fő feladatuk, különösen nem folyamatban lévő frontharcok esetén.

Skorzeny 2013.02.22. 23:54:59

A honvédség megszálló alakulatainak "túlkapásai" manapság már igen sok történelmi munkában szerepelnek.
Ugyanakkor a tényszerűség azt diktálja, hogy ezt is ismerni kell.
Szomorú, de a háború első áldozata az igazság...
Ettől még a Vörös Hadsereg kegyetlenkedéseit is be kell mutatni, és ehhez nem szükséges hangoztatni a honvédek tetteit. A kettő létezik egymás mellett.

petraeus 2013.02.22. 23:55:26

Azoknak akik az egeszet elintezek egy: "aki partizan azt mindenhol agyonlovikkel"
Ungvary elemzi a magyar! hadijelenteseket amik arra utalnak, hogy az agyonlott civileket egyszeruen besoroltak a partizan/partizansegito kategoriaba. A rendkivul alacsony magyar vesztesegek es a zsakmanyolt fegyverek rendkivul alacsony szama bizonyitja ezt.
Volt olyan akcio ahol 4 partizant elfogtak, 350 et szokes kozben lottek agyon, 120 a falu elleni nemet legitamadasban halt meg. A zsakmany 1 geppuska, 15 puska, 4 automata puska volt, kb. 470 partiznra...
Magyarul kiirtottak a falut es beirtak a jelentesbe, hogy partizanok voltak...

Kristl 2013.02.22. 23:57:36

Egész jó cikk, és az előző is tetszett, függetlenül attól, hogy alapvetően nem szeretem a blog stílusát.
Ráadásul valahol mindkettő hiánypótló, s az előző postnál magam is eltöprengtem már hasonlón, mármint miért tabutéma egy csomó aspektusa a történelemnek.

Mondjuk hozzátenném, hogy amit páran leírtak, valóban helytálló. Mint megszálló erők főleg partizánokkal kerültek szembe, melyek általában élvezték és ki is használták a civilek támogatását, hisz az indulat szítása saját érdekük is volt, így 1-2 ledózerolt falu pont a malmukra hajtotta a vizet.
S az is hogy a partizánháború elég rokon a terrorizmussal.

Ámde! Igazából van egy olyan vetülete is, amit nem bontottál ki. Miért rühellte az orosz vezetés a magyart 1941 után.
Erről se divat beszélni.
Azért mert a szu, kvázi baráti államnak tekintette 1920 után a magyar államot, és volt jó néhány fű alatti kapcsolatunk , mely része volt a szu akár fegyveres támogatása is románia ellenében az erdély kérdésben. Kvázi "informális" szövetség létezett, mely 1938 környékén akár közös háború lehetőségével is kecsegtetett. Állítólag még a szovjet vezetés meg is üzente a magyarnak, hogy:
"Maguk magyarok folyton csak beszéltek, ahelyett hogy cselekednétek végre."
Ekkor már felvonultak besszarábiánál...

Később, 1941ben kinyalták a magyar állam seggét, megerősítve többször a területi igényeink támogatását, és a zsákmányolt 48-49es hadijelvények visszaadásával meg is fejelték ezt, csak ne lépjen be a háborúba.

Ennek ellenére beléptünk, és ellenük. Sőt, hova tovább, megszállóerőként tényleg elmentünk lakájnak.
Mindezt úgy, hogy hitler és göring sose volt elragadtatva mo-tól vagy sose gondolta komolyan a revízió támogatását.
Ez az I. és II. bécsi döntésnél is bebizonyosodott.

Ez elég komolyan megalapozta, hogy ha a szu nyer, minket szét fognak trancsírozni, mert kb. hátbaszúrásnak értékelték az ország tevékenységét.

Sztálin meg sose volt olyan, hogy ilyesmit elfelejt.

Kristl 2013.02.22. 23:57:44

@petraeus:

Ebben is van igazság. De ismerve, hogy ez olykor a szovjet hadseregre is igaz volt, hogy x emberre csak y fegyver jutott és
y << X igazából nem bizonyít sokat.

Measurer 2013.02.23. 00:01:53

Bizony elgondolkodtató,amikor a magyar ME moszkvai látogatását és energetikai együttműködési javaslatait orosz kommentelők a voronyezsi kegyetlenkedésekkel opponálják.(Az egyik szerint Scsucséban (Щучье, Воронежской области) magyar katonák az egyik házban rejtegetett, ágyban fekvő, sebesült orosz katonát lepedőstül, élve temették el.)
istram.ucoz.ru/publ/voennyj_voronezh/zverstva_fashistov_na_voronezhskoj_zemle/52-1-0-488http://newsland.com/news/detail/id/1120420/

Skorzeny 2013.02.23. 00:07:52

@petraeus:
Nyilván.
A legmocskosabb mindig is az asszimetrikus háború.
Lásd: Afganisztán, Irak stb.
Irdatlan nehéz ám egy faluból kiválogatni a prtizánt, ha az lehet 9-99 éves. A katonák racionalizálnak és döntenek. Ilyen háborúban meg nincs jó döntés...

kjoji 2013.02.23. 00:08:05

@Stenonis: és azt is megkérdezném a TCH kémtől, hogy olvasta-e Timothy Snydertől a Véres övezet c. könyvet? Ha nem, akkor hajrá! És akkor olvassa el benne azt a részt is, hogy a szlovák nép mit csinált a sokszázezer zsidójával...És utánna szidd a magyar katonákat, jóbarát...

komplikato 2013.02.23. 00:08:14

@$pi$: Sajnos esélytelen volt pont USA miatt, azért nem a jugók felől jöttek, mert nem akartak brit területi befolyást, most se értem az nekik mért fájt volna. :(

$pi$ 2013.02.23. 00:08:27

@fal_adja_a_masikat: "Így csak a németeknek állhatott érdekében bombázni Kassát"

Ez az egyetlen dolog, ami arra utal, hogy a németek lettek volna. Jogos, ez egy logikus magyarázat, de semmiképpen nem bizonyíték. Gondolj arra hány olyan dolog történik, ami nem logikus.

Mindenütt voltak különféle érdekcsoportok, tévedések, másféle szempontok, nyilván sok logikusnak tűnő forgatókönyvet ki lehetne még találni. Románok, Szlovák pilóták, eltévedt orosz gépek... sok lehetséges magyarázat létezik.

"Újabb kutatások szerint - amelyek Werth Henrik vezérkari főnök szovjet fogságban tett vallomásaira hivatkoznak - a kassai bombázástól függetlenül már eldőlt, hogy Magyarország hadba lép 1941-ben a Szovjetunió ellen. Egy másik megközelítés szerint az akció magyarázatát a technikatörténetben kell keresni: a ledobott bombák rögzítésére szolgáló speciális szerkezet csak a szovjet légierőnek állt a rendelkezésére - e verzió értelmében Kassát valóban szovjet gépek szórták meg tévedésből a szlovákiai Eperjes helyett."[1]

[1] www.mult-kor.hu/20060629_meggeppuskaztak_a_beket_kassa_bombazasa_maig_elo_rejtely

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.23. 00:11:37

@Measurer: ha élete hátralevő részének minden másodpercében a kommunizmus által legyilkoltak képét nézegetné, akkor se érne a végére

Ennyi erővel az oroszokkal szóba se kéne állnia egy nemzetnek se. No, ha nem lennének nyersanyagaik, atombombáik és hadseregük, akkor nem is állna velük senki szóba. El lehetnének ott magukba, mint észak-korea...

dr.pupak30 2013.02.23. 00:11:47

itt tényleg arról meditál a sok nagyokos, hogy a háború kegyetlen? hihetettlen.

Muhammad Balfas 2013.02.23. 00:12:13

@fefe79: Ez igaz, de én a két hadsereg(2. Magyar Hadsereg, Vörös Hadsereg) inditékainak különbözőségére kívántam felhívni a figyelmet. Az első a fokozódó partizántevékenységre adott válasz volt, míg a második a győztes mindent visz hozzáállása volt. Amely egyébként igen nagy mértékben volt betudható a Vörös Hadsereg alacsonyabb szintű organizáltságának,és nem feltétlenül az "ázsiai " mentalitásnak.
Egyébként a sértett fél(esetünben a szovjet) is tanusíthat önmérsékletet a bosszúállás tekintetében. Gondoljunk például Szaladdinra. Amikor a keresztes hadak elfoglalták Jeruzsálemet, vérfürdőt rendeztek az ott talált muszlimok és zsidók között. Mikor Szaladdin(vagy Sal al Hattin) visszafoglalta a várost nem állt bosszút, és egyetlen keresztény civilnek se görbült egyetlen haja szála sem.

$pi$ 2013.02.23. 00:13:05

@komplikato: Hát igen, esélytelen volt, de azért jó álmodozni. Felosztották ezek Európát, mi meg a roszz oldalra kerültünk... mint oly sokszor előtte.

salitis 2013.02.23. 00:13:58

Ismét nem kellet csalódni a magyar gyűlölő poszt-tolóban. Gondolom, ezért fizetnek.
Fentebb már valaki leírta, hogy viszonyulnak a reguláris hadseregek a partizánokhoz, nem ismételném. Természetesen az embertelen, szadista megnyilvánulásokat el kell ítélni, de a fegyveres, civilek közé vegyülő, lesből támadó, úgynevezett partizánokat, a világ minden táján mai napig ítélet nélkül felakasztják. Már ha egyáltalán elfogják és őrizgetik és nem csak úgy lelövik. Ez a világ rendje.

Érdeklődve várom azt a cikket, amiben a hőn szeretett tótországod II. vh.-s kiugrását meséled el. Nem rémlik, mikor jelentette be Pozsonyban a regnáló fasiszta tót kormány, hogy szakít Hitlerrel, és fegyverszünetet kér a szövetségesektől. Biztos nem figyeltem töri órán. De te biztos tudod, és megosztod velünk.
Ja, és azt is megosztod velünk, hogy ott hogy néznek szembe a múlttal. Hiszen bezzeg ország. Én úgy halottam, hogy megszavazták, hogy a zsidók deportálását megszavazó tót képviselők nem voltak fasiszták, az ezt nem megszavazó egyetlen magyar kisebbségi képviselő meg az volt. Sőt, nem csak ő volt az, hanem minden magyar aki ezentúl fog születni, az idők végezetéig.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.23. 00:24:30

@$pi$: én hiszek a véletlenekben, mindenki annak köszönheti az életét a megfogantatás pillanatától kezdve:)

köszi az infókat

szerintem is mindenképpen megtámadtuk volna a SZU-t, ha nem Kassa, akkor más ürügy, vagy csak simán német nyomásgyakorlás, vagy zsarolás hatására, vagy egyszerűen csak a német kegyért való versengés miatt

viszont, ha a SZU bombázta volna véletlenül Kassát, akkor tekintettel arra, hogy a SZU folyamatosan semlegességéről biztosította Magyarországot és még a magyar igények elismerésére is hajlott volna, legalább szóban:), szóval erre való tekintettel még aznap értesítették volna Magyarországot a tévedésről, elismerték volna, hogy az ő gépeik dobták le a bombákat. Nem tudom elképzelni azt, hogy ha ez így lett volna, akkor ez nem derül ki később, vagy maga a szovjetunió nem ismeri el később, hogy valóban az ő gépeik bombázták tévedésből...Persze én még sok mást se tudok elképzelni, és elismerem, hogy még akkor sem tény Kassa német bombázása, ha minden ezt sugallja...

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.02.23. 00:24:59

"E posztban – ígéretemhez híven – ehhez szeretnék hozzájárulni, hogy még a magyarországi erőszakhullám témakörén kívül is nagyobb tabutémának számító, a magyar katonák által, idegen területeken elkövetett szadizmust bemutassam."

Micsoda öntelt képmutatás.

"Azért idéztem a zseniális német alkotást, amely hasonló témában a lehető legjobb arányérzékkel mutatta be nemcsak az Berlint felszabadító orosz katonák erőszakoskodásait, hanem azok lehetséges kiváltó okait, az orosz katonák indulatait."
Az arányérzékek tekintetében ezek szerint sokat kéne még tanulnod ebből a filmből.
Bár veled kapcsolatban ez hiába való elvárás.

A mindenkori történelem és hadtörténet tele van a hadifoglyok és/vagy a civilek ellen elkövetett rémtettekkel, nehogymár egyik nemzet katonái bűnösebbek legyenek, mint a másiké. Nehogymár az egyik tett megmagyarázható, mitöbb bocsánatos legyen, a másik pedig öncélú vandalizmus és szadizmus.

"...a ma már egyre többször "hősöknek" nevezett magyar katonák?"
Rohadék.

Bloodscalp 2013.02.23. 00:25:07

@salitis: ez a világ rendje...hát partizánék nyertek és nem álltak meg a határon, persze nem is felejtettek, ezt nem felfogni, igazán magyarosch.

Bloodscalp 2013.02.23. 00:25:19

ha lolita össze is fércel valamit-állitom kampánynak inkább a választásokra, akkora amatőr szar lesz, hogy szégyen lesz az országnak.

komplikato 2013.02.23. 00:25:28

@salitis: Azt gondolom ez egy olyan reális javaslat amin a blog gazdájának el kéne gondolkodnia.

Muhammad Balfas 2013.02.23. 00:25:38

@komplikato: Attól, hogy egy ország megtámad egy másikat, még lehet eltérően viszonyulni a megszállt területek civil lakosságához. A cikkben lévő esetek, mind a partizántevékenység elleni- szerintem hibás- fellépés részei voltak, míg például a háború alatti brit gyújtóbombás támadások(Hamburg, Drezda) kizárólag a polgári lakossággal szembeni öncélú kegyetlenkedésként értelmezhetőek.

$pi$ 2013.02.23. 00:32:39

@fal_adja_a_masikat: Igen én is hajlok arra, hogy a Németek voltak. Második esélyes az, hogy a Magyarok. Fura, de láttunk már ilyesmit.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.02.23. 00:32:55

@$pi$: azért azt kifejted, hogy hogyan tudtunk volna a jó oldalra kerülni?:)

Bármilyen alternatívára kíváncsi vagyok, hogy pl 39-ben mi is hadat üzenünk a németeknek, 2 hónap múlva német megszállás alatt lettünk volna, aminek eredményeképpen már 41-re kiírtottak volna minden zsidó magyart a németek, a magyar veszteségek ugyanekkorák lettek volna kb, a front ugyanúgy átvonul rajtunk, ugyanúgy a Szovjetúnió által megszállt ország maradtunk volna.

Vagy nem fogadjuk el a bécsi döntéseket, nemet mondunk a magyarok által többségében lakott területek visszacsatolására és kinyilvánítjuk, hogy merjünk kicsik lenni, mi is Svájc példáját követjük. Hát valószínűleg akkor a németek és a románok közösen szálltak volna meg minket:) a határon túli magyarsággal szemben is korlátlan erőszakot alkalmaztak volna, amellett, hogy a magyar zsidóságot utolsó emberig elpusztították volna a németek.

Ha nem üzenünk hadat a szovjetúniónak, akkor is elfoglalnak minket a németek, mert abba se mentünk volna bele, hogy az összes erőforrásunkat kiszolgáltassuk nekik, ezt pedig akkor már nem engedhették volna meg maguknak, amellett persze, hogy a korábban visszacsatolt területeket elcsatolják...már 41-ben megszállnak minket a németek, zsidókat elpusztítják, stb...

Szerintem nem olyan nehéz végigzongorázni, hogy Magyarországnak kb a Horthy által követett politikai mellett volt a legtöbb esélye a II. világháború szörnyűségéből kimaradni, attól megóvni az országot és benne a zsidó lakosságot is. Ez egészen az elbukott kiugrási kísérletig igaz, ha az sikerül, akkor nem szopjuk meg annyira talán, mint végül és akkor sikerült volna megmenteni a zsidók 90%-át is...

Ha bárki tud felvázolni más alternatív történelmet, ami mellett Magyarország az elbukott kiugrási kísérletig jobban meg tudta volna védeni a magyar állampolgárokat, akkor kíváncsian várom, még akkor is, ha tudjuk, hogy a történelemben nincs mi lett volna ha...

Muhammad Balfas 2013.02.23. 00:34:21

@$pi$: Én hallottam egy másik elméletet is. Mely szerint Romániának is érdekében állhatott a dolog. Zavarhatta őket a tudat, hogy míg ők a szovjet fronton kötnek le nagy erőket, Magyarország itt marad egy érintetlen, pihent katonai erővel.
A szovjet lehetőségben nem hiszek. Kisebb gondjuk is nagyobb volt ennél akkoriban. A háborúba egyébként Kassától függetlenül is beléptünk volna.

$pi$ 2013.02.23. 00:34:26

@$pi$: Szóval németek meg magyarok... túl késő van, ideje lefeküdni. :)

$pi$ 2013.02.23. 00:43:45

@fal_adja_a_masikat: "Szerintem nem olyan nehéz végigzongorázni, hogy Magyarországnak kb a Horthy által követett politikai mellett volt a legtöbb esélye a II. világháború szörnyűségéből kimaradni, attól megóvni az országot és benne a zsidó lakosságot is. "

Így van, tökéletesen egyetértek.

$pi$ 2013.02.23. 00:43:54

@Ches Desmond: "A szovjet lehetőségben nem hiszek. Kisebb gondjuk is nagyobb volt"...

A szovjet forgtókönyvet úgy szokták emlegetni, hogy eltévedt gépek lettek volna. Szándékos bombázásnak tényleg semmi értelme nem lett volna.

A román változatot is emlegetik, igen, Magyarországnak volt ilyen szándéka, hogy tartalékol a háború utánra, főképpen a románok ellen. Románia pedig nyilván tudta ezt.

komplikato 2013.02.23. 00:43:57

@Ches Desmond: Csepel civil lakosságát is bombázták a jenkik erősen, nem kell magyarázni értem én.

nonote 2013.02.23. 00:44:09

@salitis:
Nem magyar gyűlölő poszt(-toló), te szerencsétlen...
A felvetésedről meg annyit; ja meg persze, kár, hogy most nem erről van szó...

salitis 2013.02.23. 00:44:30

Nagyon kedvelem ezeket az utólag_marha_okos_bírok_lenni típusú történ-észeket, mint ez a tót-seggnyaló. Vegyünk két mocskos állatot: az egyik nőket erőszakolt meg, sebesülteket gyújtott fel, embereket temetett el élve, kínzott halálra, a másik meg szintén, csak másik nemzetiségűeken követte el. Aztán jön az okos megmondó történ-észünk: amelyik a vesztessel szemben követte el, az hős volt, amelyik a győztessel szemben, az meg mocskos náci. Ez ám az erkölcsi magasság: a győzelem minősíti át a gaztettet hőstetté!
Na ezért teszek az ilyen múlttal szembenézést hiányolók nyavalygására.

nonote 2013.02.23. 00:47:01

@salitis:
Még most sem vagy igazából a témánál :)

salitis 2013.02.23. 01:24:34

@nonote:

Dehogy nem! Ez pontosan egy ilyen a múlttal szembenézős nyavalygás.
Csak hát hiába várják az egykori győztesek, hogy a birka németek módjára napont 5x Jeruzsálem felé fordulva a földre vessem magam, és bocsánatot kérjek nagyapáim-dédapáim bűnei miatt, ha ők ugyanolyan szemétládák voltak, mint az én őseim.
Mert kb. ezt jelenti a múlttal szembenézés, ami persze csak az egykori veszteseknek kötelező. És persze ott is vannak kivételek, mint pl. a tótok, akik deklarálták, hogy ők csehszlovákként tulajdonképpen győztesek, így nekik nem kell szembenézni a múlttal, mert az övék makulátlan. És van pár idióta, aki ezt készséggel el is hiszi, és annyira idióta, hogy magyar nyelven terjeszti.

Fullánkos Algol 2013.02.23. 01:24:44

Amíg a magyar nép hagyja hogy a vérszívó jobboldala kisajátítsa és meggyalázza, addig minden nappal közelebb kerülünk ahhoz amikor az egész ország lesz kiírva az emberiség közösségéből.

Kristl 2013.02.23. 01:24:53

@fal_adja_a_masikat:

41ben nem állt fenn a német megszállás veszélye ha nem csatlakozunk a szu ellenes koalicióhoz.

salitis 2013.02.23. 01:25:24

Ja, és innen üzenem az Index-nek, ahonnan ez a szar folyik (amit hallom, már a főszerkesztőjük sem bírt), hogy 8 év után visszaállítottam kezdőlapnak az Origót.
Hátha ott nem csak ilyen szart tesznek elém.

tovabb a jezsovi uton 2013.02.23. 01:25:30

büdös náci mongolnáci banda, atomot kellet volna kapniuk

nincs_nick 2013.02.23. 01:30:43

Komolyan Sztálini időkből származó levéltári iratokra hivatkozik egy történelemmel foglalkozni akaró személy? Az ugye megvan, hogy akkori orosz iratok szerint több német tankot lőttek ki évente(!) az oroszok, mint amennyit a németek a világháború alatt gyártottak? :D És ugye azt sem felejti a poszter, hogy a koreai háborúk amerikai repülő veszteségei az orosz közlések szerint meghaladták a teljes ott állomásozó amerikai állomány kétszeresét....

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.02.23. 01:35:17

Óbakker, és EZ a legszebb a te "szádból" :) :

"Közben nincs viccesebb ebben a kommunista démonok elleni don Quijote jellegű szélmalomharcban, amikor a józan észre fittyet hányva a történelmet visszavetítve olyan eseményekért ítélnek meg embereket, akik nem éltek a későbbi korokban és nem felelősek a későbbi eseményekért"

Gyk: a "kommunizmus" tetszés szerint behelyettesítendő a blog(oló/k/) összes, és persze szigorúan ellenkező előjellel preferált démonjaira.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.02.23. 01:58:04

@salitis: nézd meg a Live Traffic Feed-etm ott jobb oldalt; amíg ekkora látogatóforgalmat produkál ez a blog, bolondok lennének nem címlapra tenni.
Azt persze nem tudni, hogy ki kit szop le ezért, de azért tényleg durva, hogy minden héten címlapon van.
És megkockáztatom, hogy egész hétvégén kinn is lesz. Így szokták.

tovabb a jezsovi uton 2013.02.23. 01:58:12

az oroszok helyébe kiirtottam volna az egész hun bandát

ramirez7788 2013.02.23. 02:39:49

Szerintem nem érdemes firtatni, hogy ki volt a nagyobb geci. A háború ilyen. Aki védekezik, az mindent kihasznál (fegyvert ad a 9 éves kezébe, stb.), aki támad az minden fenyegetést ki akar iktatni (lelövi a 9 évest is). A megismerés azért fontos, hogy tudjuk, hogy a háború az ilyen. Nem hősies dolog, hanem undorító igazságtalan gyilkolása a civil lakosságnak.

Nagyon fontos, hogy minden nemzet először a saját bűntetteivel legyen tisztában. Utána lehet fikázni a másik nemzetet.

Nahalat Tzadok 2013.02.23. 03:35:53

A nünbergi perrel kiderült, hogy a német nácik nem gonosztevők voltak. A per után a német fasiszta hatalmi gyakorlat az egész földön elterjedt és nincs olyan állam vagy nép amely nem ezt a gyakolatot folytatná. Hitler vezérkarának kivégzése után, már nincs lehetőség ilyen biróság felállitására, hiszen minden államfőt ide lehet állitani, ezt jól bizonyitotta a délszláv háborúk esete. Mindenki bűnős volt akit a biróság vizsgált ! Horthy aki legálább 100ezer zsidó életet megmentett hős is volt de egyben áldozat.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 03:36:20

szegény önérzetükben megtépázott horthy-fanok... épp most kellett megtudniuk, hogy nincs mikulás, amikor már film készül belőle, hogy mi asszonyaink sokkal, de sokkal sokkal sokkal többet szenvedtek.

sokkal könnyebb önvizsgálat nélkül hinni abban, hogy a magyar hadvezetés és tagolt részei gáncstalan parszifalok voltak, mint szembenézni a valósággal

filifonos (törölt) 2013.02.23. 03:36:39

Te,nem kínos!Viszont ami szerintem kínos,az az állandó hisztizésetek?Ti nem unjátok már magatokat?Dotoho,Te Budapesti zsidó gyerek,aki kimenekült,hogy most onnan nyomja a mantrát,Neked nem kínos ez?Nekem már az lenne... Szálljatok már le rólunk,basszon meg már titeket a teremtő,bárhogy is hívják azt/Őt!Menjetek már apátok faszába vissza!Kibaszott unalmasak vagytok már......

filifonos (törölt) 2013.02.23. 03:36:58

Hála Isten nem vagy tényező,identitászavaros "valami".Olimpián a szlovákoknak szurkolsz,Budai fürtös... Mi vagy Te,ki vagy Te?Azt látom,hogy feszültségforrás,de minek,kinek?Szurkolj a hazádnak és menj is haza,szerintem jobban jár mindenki!

filifonos (törölt) 2013.02.23. 03:57:57

Parmezanidész

Senkit nem tépáztak meg!Ki lenne az,aki megtépázott?Egy fürtös blankolt faszú zsidó gyerek taposott büszkeségünkbe?Irdatlanul ostoba fajankók vagytok... Katonaság,parancsok,stb... Ez valószínű idegen szavak Nektek,gép előtt ülő kreténeknek!Nekem mindig az jut eszembe,hogy valakinek helyre kell hozni azt,amit a Dotoho félék elbasztak.Természetesen a helyrehozók lesznek a hibásak mindenért,nem azok a kretének,akik előidézték az egész szarságot.Sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb hibáztatni a ketrecbe kényszerítetteket,mint a ketrec építőit.Na elmentek anyátok seggébe a Lenini-fiúkkal együtt,Károlyival karöltve.Mehettek és már kérdezni sem fogunk,felelősségre sem akarunk vonni senkit,csak takarodjatok!

Líder Máximo 2013.02.23. 03:58:06

@decision_cube: Egyetértek! Nagyon adom a kérdésed, hol van a magyar történelemírás ilyenkor?

Nagyon tetszik ez a blog és az, hogy pofátlanul megmutatja a sok hortista baromnak az érem másik oldalát. Jobbos cuncimókusok, nem kéne nagyon elszégyelni magatokat egy Hortista utcatábla vagy tér elnevezése után?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 08:47:44

@pocakos focista:

Az, hogy kivel történik, a lényegen nem változtat: ilyen egy háború. Különösen akkor, ha az ellenség nem képes kategórikus győzelemre rövid idő alatt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 08:48:16

A témához: az első magyarországi Horthy-közterület a rendszerváltozás után - www.flickr.com/photos/bircamax/8141097228/in/set-72157631894303274 a saját képem.

2013.02.23. 08:48:27

Semmi sem szégyenletesebb annál, ha valaki hazaáruló! Elferdített, hazug írás ez, egy igazi liberális provokáció. Ilyenekkel provokálják a magyar érzelmű embereket és utána meg rasszizmusról óbégatnak.

profilo 2013.02.23. 08:48:56

@Líder Máximo:

Nem.Nem fogják elszégyellni magukat.
Viszont az ilyen blogbejegyzések tökéletesen alkalmasak arra,hogy ezek után még annál is jobban utáljanak,gyűlöljenek titeket,mint ahogy eddig is tették.
Annál is jobban,ahogy ti utáljátok őket.

És egy év múlva rohannak majd a szavazófülke irányába,hogy elégtételt vegyenek.

Van célja mindennek.Ennek a blognak is...

midnight coder 2013.02.23. 08:50:05

@Líder Máximo: A történelem arról szól, hogy katonák harcolnak, és nem kiscserkészek. A hős szovjet hadsereg sem kiscserkészekből állt, a német sem, a magyar sem. Egyik sem. Az amcsik is műveltek, sőt művelnek csúf dolgokat, ahogy Pl. az izraeli hadsereg is. És nem 45-ben, hanem épp most is, ahogy ezt a postot olvasod. Persze, a Vietnami háború óta valamivel PC-bb lett a hadviselés is, mostanság már számítanak a civil áldozatok, ami a II világháború idején nem volt jellemző - a legkevésbé a hős szovjet hadseregre. Ilyen alapon egyébként a zsidóknak kellene leginkább szégyenkezniük - az ószövetség jócskán tele van olyan jelenetekkel, hogy kiirtottuk ennek és ennek a városnak a teljes lakosságát az aggoktól a csecsemőkig, de még az állatokat is, csak azért mert a lakóik nem a Választott Nép tagjai voltak.

Ami pedig a civilek irtását illeti, a nácik számláján úgy 6 millió található, míg a komcsikén 120 millió. Ami még lekváros gombócból sem kevés.

felcsutisuttyo 2013.02.23. 08:50:11

Na akkor aktualizáljuk az első mondatot:
A MAGYAR ÉLET ÁRA A FIDESZ HALÁLA!!!!!
-és ez nem vicc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4

jog-ász 2013.02.23. 08:50:32

mondjuk jó lenne látni az egész pszihológiáját, hogyan jutnak sokan idáig..godnolom eleve egy rakás perverz ember van a hadseregben, én kiváncsi lennék az maradék amugy egészséges lelkű, háborúba kényszerített katona visszaemlékezéseire is..a II vhból alig hallani ilyesmiről, amerikában meg divattá vált hogy a koreai, vietnámi, afganisztáni katonák "gyengeségét' is közvetitsék.

Kombi 2013.02.23. 08:50:45

Korábban jó pár írást olvastam már arról, hogyan hamisították, provokálták Sztálin propagandistái a 2. világháborúban az ellenség tevékenységét, annak érdekében, hogy feltüzeljék saját népük harci kedvét.
Legkevesebb az, hogy nagyon óvatos vagyok a Sztálini dokumentumok hitelességének kérdésében, ezért javaslom a blogírónak is, hogy legközelebb az ilyen cikkek után legalább ezt a megjegyzést tegye be.

Rókakígyó 2013.02.23. 08:50:55

Ezeken a dolgokon is túl kéne már lenni réges-rég.... Nem itt kellene írni róla, hanem kormányzati szinten a nép nevében. de semmi. Se itt, se ott, se amott.... Úgy tűnik ostobák voltunk (mi európaiak) és ostobák is maradtunk.

==T== 2013.02.23. 08:51:00

@Kristl: Azért Ungváry Krisztián szerint is max pár hónapig húzhattuk volna a hadbalépést.

kpityu2 2013.02.23. 08:51:04

Na, te sem fogsz erkölcstant tanítani Magyarországon, már látom.

whale 2013.02.23. 08:51:14

@salitis: Azért ne felejtsük már el, hogy ki támadott meg kit, bazmeg! A II. magyar hadsereg HÓDÍTANI ment, nem HONVÉDENI, tudod?!!?
Aztán rábasztak-rábasztunk az ugrálásra. (a nagyapám szerencsére hazajött...)

==T== 2013.02.23. 08:51:23

@Megfigyelo: Lehet, hogy ne mvoltak érdekeltek, de pl. tévedésből megtehették, és hát valaki megtette.

Abban a helyzetben pedig Magyarország mozgástere nem volt valami tág. Így is jóval később csatlakoztunk a SZU elleni hadjárathoz, mint pl. - figyelem - Szlovákia. Pedig nekik az oroszok elvileg szláv testvéreik.

És az sem igaz, hogy mi voltunk az utolsó csatlósok, mert pl. a horvátok tovább voltak a háborúban.

whale 2013.02.23. 08:51:53

@fal_adja_a_masikat: Nem kell a szerecsenmosdatás! Horthyt senki nem kényszerítette a náci szövetségre a háború ELŐTT, szóval maradjunk abban, hogy önként és dalolva nyalta a szobafestő seggét, mert nagyon is tetszett neki az antiszemita, világuralmi ábránd. Azt nem tudta? csak a vén fasz, hogy a nácik szemében mi csak hasznos idióták voltunk, ugyanolyan eltaposni való férgek, mint az olaszok. Szóval, ha megvalósul Hitler álma, a második vagy a harmadik körben mi jöttünk volna. Tudod, kellett a lebensraum az árja fajnak...
Na ENNEK a Horthynak tapsikolsz, faszfej!

whale 2013.02.23. 08:52:05

@fal_adja_a_masikat: Szóval azt állítod te elmeroggyant náci, hogy a kiirtott zsidók nem voltak magyarok? Neked tényleg a fal adná a másikat...

mari45 2013.02.23. 08:52:12

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Ha Hitler nem támadta volna meg egész Európát, nem kellett volna a szövetségeseknek lerohanniuk Drezdát. Érdemes figyelembe venni az ok-okozat összefüggéseket is! Egyébként nekem is az a véleményem, hogy minden háború szörnyú, minden áldozatért kár.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.23. 08:52:20

Mégvalami! Az előzetes moderáció a legaljasabb bűncselekmény! Mi alapján diszkriminál?! Bőrszín? Nemzetiségi hovatartozás?! Talán politikai vélemény?! Bármi alapján szelektál, bűncselekmény!

A médiatörvény, csak azt engedi meg, hogy kitakarja jegyzőkönyvezés mellett a jogsértőnek vélt részt, és csak akkor ha feljelentést is tesz!

Azért azt becsülöm magukban, hogy nyíltan felvállalják a náci hajlamaikat, hogy cenzúráznak!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.23. 08:52:32

A cikknek már csak a címe is bűncselekmény!

1., Halottról csak jót vagy semmit sem lehet mondani! Máskülönben a bűnöző kegyeletsértést követ el!

2., Valakinek a bűnösségét, pedig csak független bírósági tárgyalás után lehet hangoztatni! Ártatlanság vélelme!

A cikkíró több pontban is megszegi a nemzetközi jogot...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.23. 08:52:38

@komplikato:

- mert Roosevelt viszonya Sztálinnal jobb volt, mint Churchill-é
- mert Sztálin a normandiai partraszállást akarta, nyilvánvaló okok miatt (nagyobb szovjet befolyás a keleti végeken, pufferállamok könnyebb kialakítása)
- mert Roosevelt-nek el kellett tudnia adnia a sikeres harci cselekményeket az amerikai választóknak ('44-ben választások voltak az USA-ban, beleértve elnökválasztást)
- mert a normandiai partraszálláshoz már felhalmozásra kerültek amerikai csapatok és hadianyag az UK-ban
- mert az olasz csizmán történő hadjárat nem volt annyira gyors és ennek megfelelően "sikeres": egy balkáni támadás sok, ahhoz hasonló problémát hozott volna elő
- ???

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.23. 08:52:47

@$pi$:

"Képzeld el, ha az USA foglalt volna el minket 45-ben, akkor mennyivel jobban jártunk volna!"

Churchill kedvenc témája volt a normandiai partraszállás előtt (ill. még utána is, a dél-franciaországi Anvil /Üllő/ hadművelet helyett) "a balkáni lágy altesten" keresztüli támadás (lényegében partraszállás Triesztnél és onnét észak-északkelet felé irányuló támadás). Roosevelt és tábornokai egyáltalán nem lelkesedtek a gondolatért.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 08:52:57

@filifonos: nem takarodunk, mert mi vagyunk itthon :) te meg a kellemetlen vendég, akit még megtűrnek a rokonság miatt, bár hangosan böfög és fingik a nagyszobában...

Nyrségi Trolls (törölt) 2013.02.23. 08:57:31

Az ilyen fasságokat is csak márciusig lehet már olvasni, amikor Zsófika munkaviszonya megszűnik.

Az oroszok nagy csibészek voltak fotó- és dokumentumhamisításban, az akasztásos háttérben állatiasan kegyetlen német katonák jórészt macskát simogattak az eredeti fotókon.

Leone_510 2013.02.23. 09:18:42

Engem nem érdekel, hogy a háborúkban milyen kegyetlenkedéseket követtek el magyarok, mi közöm hozzá? Tudok róla , minden nemzet ezt teszi, ilyen a háború. Szar ügy, de azon kívül, hogy nem értek egyet a történettel még nem fogom magaménak vallani. Netán kérjek bocsánatot? Mire fel? Nem én voltam , nem voltam ott , semmit nem kell érezzek miatta. A lényeg amit Qui-Gon Jinn mondott réges régen : Ne feledd, a jelen a fontos. Arra összpontosíts. Érezz, ne töprengj. :)

Ha valaki venné a fáradságot és összeírná a tótok ügyeit...na igen az egész történelmük elfér egy söralátéten! Így könnyű! :D HÁHÁHÁHÁHÁ

kpityu2 2013.02.23. 09:28:50

@Nyrségi Trolls: Nyilván így van. A propaganda a háború része. Viszont nem valószínű, hogy az agresszorok virágot osztogattak volna a helyi lakosságnak, amikor az nemtetszését fejezte ki, mert mindenéből kiforgatták.

Measurer 2013.02.23. 09:29:14

@fal_adja_a_masikat: Hajózni = kereskedni szükséges! De nem elszigetelten élünk. II.vh-val kapcsolatos hivatalos állásfoglalásainkkal, publicisztikával rendszeresen foglalkozik pl. a moszkvai Strategic Culture Foundation (Фонд стратегической культуры).
Az érzékenység kölcsönösen. Egyrészt Voronyezs másrészt Olaszfalu stb.

kohn-orsós-munteanu-francois 2013.02.23. 09:29:22

HÁBORÚ VOLT, ÉS A MAGYAR HADSEREG CSÚNYA DOLGOKAT CSINÁLT. AZTÁN JÖTT A VÖRÖS HADSEREG IDE, ÉS SOKKAL TÖBB CSÚNYA DOLGOT CSINÁLT, MERT SOKKAL TÖBB TAGJA VOLT.
MÉRT NEM LEHET EZT AZ EGYSZERŰ DOLGOT FELFOGNI?

==T== 2013.02.23. 09:30:03

@whale: Nana. Egyfelől ottvolt a kisantant bojkottja, másfelől a nagyantant is magasról tojt Trianon után a legyőzöttekre. Pedig Horthy és Bethlenék nagyon keresték volna az angolok kegyeit. Az antant vastagon benen volt, hogy a II.vh-ra a Központi hatalmak úja összeálltak.

A Trianon utáni Magyarországgal először Mussolini Olaszországa volt hajlandó komolyan szóba állni, ők és később a németek voltak azok, akik gabonát vásároltak Magyarországtól. A háromhatalmi egyezmény aláírása után pedig egyértelművé vált, hogy Olaszországgal együtt a III. birodalom is szövetséges lett.

Mellesleg - magánvélemény - a Szövetségesek annyival voltak csak különbek erkölcsileg, hogy megnyerték a háborút. Magyarul semennyire.

decoati 2013.02.23. 09:32:17

én vagyok a legnagyobb marha hogy ide klikkeltem... bocsánat, többé nem fordul elő

Líder Máximo 2013.02.23. 09:42:32

@midnight coder: @profilo: Ez hülyeség. Akinek van egy kis emberi tartása belátja, hogy épp ez a gond, hogy egyoldalúan festünk le mindent, a történelmünket.

A jelenlegi általános tanításban az oroszok felelősek mindenért, bezzeg a magyarok grál lovagok, hősök, honvédők és a becsület szobrai. Ugyan már, ezek a katonák??? A poszt azért jó, mert bemutatja, hogy nem a nemzetiség számít, az ember bármilyen helyzetben képes a legdurvább aljasságokra, teljesen mindegy milyen anya szülte.

Líder Máximo 2013.02.23. 09:42:39

Ja még azt akartam kérdezni, hogy komolyan egyeseknek az a bajuk, mert mindezt egy szlovák írta meg? És akkor azonnal elfogadhatatlan? Vajon jelenleg melyik magyar történész vagy bárki más merné leírni az igazság ezen oldalát?

Fejesrob 2013.02.23. 09:48:00

Ha Horthy 1942-ben kiirtja a zsidókat mint a náci szlovák bábkormány akkor most mi mondjuk meg a szlovákoknak zsidó és II. világháború egyéb bűnei témában merre hány méter.

Horthy sem hibátlan de:

1. 1944-ig azt sem tudtuk mi az hogy háború
2. Kis állam ellenére, Horthy területeket tudott vissza szerezni úgy, hogy a lengyeleken még segíteni is tudtunk
3. Horthy végig bojkottálta, szabotálta a zsidók deportálását, a németek ideje nem is nagyon erőlködtek, csak amikor úgy döntöttek, félresöprik a diplomáciát.

Szóval az nem érdekes mit szól egy szlovák Horthy-hoz, de egy magyar csak köszönhet neki.

A Magyar hadsereg pedig nyilván partizánokra vadászott. Miért, a szlovák vajon mit tett?

filifonos (törölt) 2013.02.23. 09:48:30

Parmezanidész
Plutty!

Gyerekek,nem érdemes foglalkozni a palival.Azon kellene inkább elgondolkodni,hogy egy tótoknál letelepedett,zsidó felmenőkkel rendelkező lény,semmi mással nem foglalkozik,csak és kizárólag azzal,hogy milyen testhelyzetet vegyen fel,a rúgáshoz.Semmi más nem számít,csak az indíték.Mi is az indítéka ennek a blankolt pöcsű zsidó gyereknek?Jó nagyot kell rúgni a magyarokba mindig és folyamatosan.Ez az egész blog lényege.Teljesen mindegy a sztori,Ő csak ezt tekinti céljának.Bár fogalmam nincs,hogy mi a lófaszért nem tud végre elfelejteni minket?!Már nem itt él,ráadásul zsidó családból származik,úgyhogy írhatna akár a szent sivatagról,vagy hazájáról,"tóthlandről" is,de nem.... Ezek csak velünk foglalkoznak. A kutya fasza nem kíváncsi már rájuk,de ők csak nyomják,mint egy levakarhatatlan kullancs.Na figyeljétek,mennyit foglalkoznánk mi veletek,ha végre eltakarodnátok innen és leszállnátok rólunk.Úgy néha napján szerepelnétek a híradóban,(ismét bombázott az Izraeli hadsereg egy müezzint)egyébként néma csend.Le sem szarnánk,hogy Ti mit műveltek,mivel foglalkoztok,hogy éltek.... Ti?Hát Ti mazochisták vagytok és szerettek fetrengeni az önsajnálat bűzös mocsarában,úgyhogy rendszeresen jelentkeztek a magyar lófaszért.Az viszont tagadhatatlan tény,hogy ezt Ti rendszeresen meg is kapjátok,úgyhogy csócsálhattok napestig,bár szombaton nem illendő....

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 09:49:25

@Líder Máximo:
Nem is ezzel van a gond. Hanem azzal, hogy óriási a különbség, mikor arról van szó, hogy felsőbb utasításra és jóváhagyással (németek, szovjetek)kegyetlenkednek katonák, vagy a háború eredményeképpen vetkőznek ki emberi mivoltukból. A 2.vh alatt valamennyi résztvevő fél katonái(igen, magyarok is) követtek el háborús bűnöket. Ezen bűnök közül a szovjet és német fél messze kiemelkedik a többi közül. Ennyiről van szó, nem többről...

füvészkertész 2013.02.23. 09:57:04

Ma megtudtuk hiteles forrás az orosz, ukrán levéltár....
annyira hiteles , hogy azok alapján írták a magyar történelem könyveket 1950-1989 között...
Én vagyok a másik barom barom aki ide klikkelt..

Líder Máximo 2013.02.23. 09:57:12

@Muad\\\'Dib: Ez hülyeség. Például messze a legtöbb civil és katonai áldozat a második világháborúban orosz volt, ha jól emlékszem, 20 millió felett. Látod, pont ez a hibás megközelítés, relativizálsz. Igazságtalan, mert bagatellizáltad a magyar szadizmust és mellette elítélted az oroszok szadizmusát. Nincs igazságos háború, a Horthy fanok, az utca és tér elnevezők szégyeljék magukat erre a múltra nem akarok büszke lenni!

Dzoltán55 2013.02.23. 09:57:30

Ezek után a mélymagyarok,a tudatlan magyarkodó népség azt reklamálja hogy a magyar bakákat hazáig kergető szovjet csapatok itt,hazájuktól sok ezer km-re nem banánt és csokoládét osztogatott.Ezért a mentalitásért "imádják" a magyarokat környezetünkben.

Helyes Írás 2013.02.23. 10:02:41

Nagyon fontos lenne, hogy a magyar hadsereg ukrajnai visszaéléseit, önkényes és szadista cselekedeteit feltárjuk és megismerjük, de nem így. Nyilván a magyar hadseregben is voltak erőszakos és szadista hajlamú emberek, tisztek is, akik kihasználták, hogy háborús körülmények között nem fogják őket bíróság előtt felelősségre vonni, és szabadjára engedték hajlamaikat. Nagy baj, mert jó lenne magunkat tisztábbnak tudni. De ezeket az eseményeket és leírásokat történészi forráskritikának is alá kellene vetni. Lehet-e tudni az esetek előzményeit, illetve volt-e valamilyen következményük a magyar hadsereg szervezetén belül. Tettek-e jelentést az eseményekről a magyar tisztek és azokban mi volt? Vannak-e emlékezések a résztvevőktől és azokban mi áll?

Nyilvánvaló, hogy a felsorolt esetekben keveredik a partizánháború a megszálló csapatok visszaéléseivel. Nem nehéz elgondolni, hogy a partizánok sem voltak kevésbé kegyetlenek és a visszavágás is ezért volt ilyen borzalmas. Ez sem mentség az eseti szadizmusra, csak magyarázat. Arra nincs mentség és magyarázat sem, ha a megszállás közben gyilkoltak meg ártatlan civileket, raboltak ki és égettek fel falvakat a katonáink, és arra sem, ha a reguláris hadsereg hadifoglyaival ok nélkül kegyetlenkedtek. Bevallom, az utóbbit nem nagyon hiszem el, mert nem logikus, hiszen mindenki tudhatta, hogy ő is válhat bármikor hadifogollyá. Ha ilyen megtörtént, akkor annak kellett, hogy legyen előzménye.

Azt állítani azonban, hogy a megszálló szovjetorosz hadsereg azért volt olyan amilyen, mert hordozták magukban a felháborodást az itt felsorolt magyar túlkapások és kegyetlenkedések miatt, ez elég buta és nevetséges feltevés. Nem ugyanazok az emberek voltak, láttak ők sok kegyetlenséget békében is Szálin alatt, s az ukránok egymással sem bántak kesztyűs kézzel a hátországban a német megszállás idején. S a háborúban a torlás és megtorlás minden időben jelen van, nem úgy működik, hogy azért amit ti tettetek náluk visszavágunk nálatok. S arra a szerző által erőltetett párhuzamra sincs továbbra sem bizonyíték, hogy az „oroszok” azért erőszakolták végig a megszállt társadalmakat, mert előtte az ő asszonyaikat erőszakolták meg a németek és magyarok. Egy esetjelentés egy általánosító félmondata erre nem bizonyíték. Az sem hihető, mert az ellenkezőjére számos részletes leírás és emlékezés van: finomabb eszközökkel próbáltak szexuális szolgáltatást vásárolni maguknak a magyar katonák. Ha egy-egy erőszak megtörtént, az nem állítható párhuzamba a másik oldal közismert mentalitásával.

Az olyan összehasonlítás, hogy ki követett el több aljasságot a másik féllel szemben, síkos terep. Nemcsak azért, mert az egyik bűn nem menti és nem igazolja a másikat. Hanem azért, mert történelmietlen párhuzamokkal vagdalkozhatunk. Az „oroszok” nyilván nem azért kegyetlenkedtek a fronton, zárták táborokba, fogdosták össze „málenkij robotra” és hordták vagonokban kényszermunkára a civil „fasisztákat”, mert bosszút akartak állni a zsidók elhurcolásáért és meggyilkolásáért, mert akkor még nem is tudtak arról, hogy valójában mi történt. S nem azért szedték össze, gyilkolták meg és hurcolták el pl. a Kárpátaljai magyar férfiakat, mert a magyar hadsereg ezt vagy azt csinált Ukrajnában, hanem a visszacsatolás üdvözlését torolták meg. A szándékok és indítékok vizsgálata nélkül történelmietlen a mérlegelés. De ha mégis, képzeletben valamiféle szimpla „mennyiségi” szenvedésmérleget próbálunk vonni a háborúról és utóéletéről magyar szempontból, elég egyértelműnek tűnik, hogy mi magyarok összességében kevesebb szenvedést okoztunk másoknak, mint mások nekünk. (A kínos kérdés az, hogy mit gondolunk arról a szenvedésről, amit magunknak okoztunk. Mert a törvényekkel megbélyegzett, vagonokban elhurcolt, gettóba zárt, Dunába lőtt, munkaszolgálatban megalázott magyarok szenvedései egyik serpenyőbe sem illenek, bármit gondoljunk is az előzményeiről.)

S végezetül: mindenki úgy írja a saját blogját, ahogy akarja, de azt tudnia kell, hogy a történeti hitelesség, elfogulatlanság és kiegyensúlyozottság igényét megsemmisítik az oda nem illő ideológiai és aktuálpolitikai ki- és beszólások.

Líder Máximo 2013.02.23. 10:02:47

@Dzoltán55: :))) Igen, ez nekem is feltünt!

A másik kedvencem, amikor a hülyéje beírja, hogy ilyen az ukrán levéltár 1950-ben. Csak tudnám, hogy az istenbarma akkor miért veszi készpénznek, amit leírtak 56-ról vagy Rákosi-rendszer kegyetlenkedéseiről? Az is mind hamisítvány, ugye? :)))

Imádom ezt a blogot ahogy lyukra futtatja a mélymagyarokat!

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 10:06:12

@Líder Máximo:
Legtöbb civil halálos áldozat vs. jóváhagyott katonai kegyetlenkedések. Mondd szerinted ez a kettő összefüggésben van? Egy város ostroma eswtén rengeteg civil hal meg (pláne, ha bizonyos vezetők, pl. Sztálin és Hitler megtiltják a civileknek a városok elhagyását). Mit nem lehet azon felfogni, hogy a német, és szovjet csapatoknál írásos, bizonyítható NYOMA van a kegyetlenkedések eltűrésének, sőt nem egyszer bátorításának. Más országok seregeinél ilyen nem igazán létezik. Ettől még követtek el a katonáik szörnyű dolgokat, ezt senki nem vitatja.

Régi Péter 2013.02.23. 10:11:22

Semmi gond nincs a cikkeddel, hiszen hiteles történelmi dokumentumokkal támasztottad alá. Ez sajnos általános eljárás volt a II. vh-ban az ellenséges partizán tevékenység megfékezésére. A gond csak az hogy a Tiso által elkövetett elkövetett disznóságokról, a románok által a német megszállás előtt 300 000 kiirtott zsidóról, a II. vh. után a szerbek által kiirtott több tízezer magyarról soha nem fogsz írni, mert a te feladatod kizárólag a magyarság lejáratása.

Líder Máximo 2013.02.23. 10:11:42

@Muad\\\'Dib: Ezt írod: "Mit nem lehet azon felfogni, hogy a német, és szovjet csapatoknál írásos, bizonyítható NYOMA van a kegyetlenkedések eltűrésének, sőt nem egyszer bátorításának."

Most nézd meg, hogyan kezdődik a poszt:

"A magyar élet ára, a szovjetek halála" - virított a jelszó a Tábori Posta levelezőlapjain" Az állami magyar propaganda bátorította a szovjetellenes hangulat keltésével a gyilkosságokat, nem tuom miről beszélsz, hogy más országoknál ez nem létezett. Az valami hiehetetlen mennyire csökött módon ragaszkodsz az elvtelenségedhez! De te tudod, miért csapod be magad.

kzoltana 2013.02.23. 10:11:46

Hú, ez súlyos!

Hová áll Kósa meg a Fidesz? Jobbik-affér.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3929_hova_all_a_debreceni_fidesz

filifonos (törölt) 2013.02.23. 10:17:51

@Dzoltán55:

Én azt imádom,amikor ezek a felszínes magyarok megmutatják,hogy tudnak kárörvendeni a magyarok kárára és ki is tudják fejezni felszínes hovatartozásukat!Éljen a szovjet néphadsereg,éljen mindörökké,taposson el minden magyart.... Le sem tagadhatjátok,kik is vagytok Ti valójában.Mi a kúrva anyátokat kerestek Ti itt?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2013.02.23. 10:18:47

Történészként én már régen nem szólok hozzá semelyik cikkhez sem a Dotohon (ahol a nyitóképen német egyenruhás Horthy katonák gyújtogatnak, muhahahahaha),amúgy egyáltalán nem kínos beismerni, vagy felidézni, hogy a magyar katonák között is voltak bőven szadista gazemberek.
Csak nagyon nem mindegy, hogy melyik cselekmény melyik nép pszichéjében okozott nagyobb sérülést - ugyanis nagyon nem mindegy, hogy ezer megszállóból tíz vagy ezer kegyetlenkedik.

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 10:20:57

@Líder Máximo:
Most komolyan neked az a bizonyíték, hogy a háborúban ellenséges fél halálát kívánó mondatok voltak a levelezőlapon? Akkor ugye az USA hadserege is egy szinten van velünk, meg a szovjettel? Mert a "nippek" elleni hergelés pontosan ugyanilyen módon ment a seregben náluk. Ennyire képtelen vagy különbséget tenni?
De továbbra is szeretném, ha írnál olyan forrást, ahol a CIVILEK elleni kegyetlenkedéseket jóváhagyják, vagy bátorítják (nem partizánok, kommunista politikai komisszárok, hanem civilek). Aztán mutatok én is egy párat szovjet, meg német, esetleg japán oldalról. Meglátjuk melyikünk talál valóban dokumentált esetet.
Az meg külön vicc, hogy azt is képtelen vagy felfogni, hogy én elítélem a magyar katonák kegyetlenkeedéseit is, csak képes vagyok megkülönböztetni azt, hogy Keitel/Sztálin leír egy napiparancsot amiben felszólítja a katonákat a civilek elleni erőszakos fellépésre, és azt, hogy az amerikai/francia/olasz/magyar stb. katonák követtek el háborús bűnöket.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.23. 10:31:20

@fal_adja_a_masikat: "Bármilyen alternatívára kíváncsi vagyok, hogy pl 39-ben mi is hadat üzenünk a németeknek, 2 hónap múlva német megszállás alatt lettünk volna, aminek eredményeképpen már 41-re kiírtottak volna minden zsidó magyart a németek, a magyar veszteségek ugyanekkorák lettek volna kb, a front ugyanúgy átvonul rajtunk, ugyanúgy a Szovjetúnió által megszállt ország maradtunk volna."

Lehet, de nem valószínű, hogy pont így történt volna. Viszont most tiszta lenne az arcunk...

Líder Máximo 2013.02.23. 10:31:42

@Muad\\\'Dib: ??? Hivatalos állami propaganda, érted?? Többek között a Tábori postán, mivel azt látták a katonák és a hozzátartozók! Vagy szerinted ehhez semmi köze nem volt Horthynak? Csak úgy, véletlenül írtak le ilyen mondatokat? Ennyi nem lehetsz hülye! Nyilván te azt is elhiszed, hogy Orbán Viktornak semmi köze Hofman Rózsa leváltásához, te agymosott szerencsétlen. Az meg tényleg külön vicc, hogy még azt sem tudod, hogy Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter parancsára - ez elég hivatalos lesz? - küldték le a Délvidékre a szegedi hadtestet, akik aztán népírtást követtek el a helyi szerb lakosság soraiban. Keresztes-Fisher parancsa miben különbözik Keitel vagy akár Stalin parancsától? Semmiben!

$pi$ 2013.02.23. 10:32:01

@Líder Máximo: "A magyar élet ára, a szovjetek halála" - virított a jelszó a Tábori Posta levelezőlapjain" Az állami magyar propaganda bátorította a szovjetellenes hangulat keltésével a gyilkosságokat

Hol van itt szó civilekről? Sehol.

Másrészt viszont Sztálin Berlin elfoglalása után három napos szabadrablást hirdetett. Ugye milyen más hangja van?

filifonos (törölt) 2013.02.23. 10:32:23

Azt azért még megnézném,mikor Dzoltán levágna egy hasonló szöveget mondjuk egy jenki fórumon.Marha jó volt,mikor a vietnámiak "pofáncsattintottak" minket.Megérdemeltük és hát rá is szolgáltunk,egyenesen hazakergettek minket.Sőt,meghalt a háromnegyed fiatalság,de ez így volt jó,legalább tudjuk,hol a helyünk.... Na a végkifejletre jegyet vennék!:)

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.23. 10:32:34

@Muad\\\'Dib: "képtelen vagy felfogni, hogy én elítélem a magyar katonák kegyetlenkeedéseit is, csak"

Elitéled vagy nem, nincs "csak"... okos tojás.

Líder Máximo 2013.02.23. 10:38:22

@$pi$: Most hasonlítsd össze a három napos szabadrablást azzal a meg nem valósult forgatókönyvvel, ha a nácik nyerik meg a 2 vhb-t: Hitler kiírtani akarta a zsidókat, szlávokat, cigányokat, melegeket, és minden olyan népet, amely nem az ő árja fajába tartozott. A mi magyarok is csak egy darabig lettünk volna a segédmunkásai ennek az árja népnek, aztán kiírtott volna minket is.

Ugye milyen más hangja van így a háromnapos szabadrablásnak?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.02.23. 10:38:33

Kassa esetében volt egy írás a TOP GUN újságban. A lényeg az, hogy az orosz gép egyszerűen eltévedt, Szlovákiát akarta bombázni, de Kassát sikerült. Ugye a határok akkoriban gyorsan változtak, és nem olyan egyszerű a levegőből navigálni. A megtalált besült bomba lapján csak SzB-2-es gép lehetett, az pedig nem volt a németeknek. Bár náci, tisóista szlovákoknak igen, az is lehet, hogy ők voltak. De nekik nem volt érdeke a magyarok berántása a háborúba, bár német kérésre megtehették.

$pi$ 2013.02.23. 10:41:14

@hazug fidesznyik: "Lehet, de nem valószínű, hogy pont így történt volna. Viszont most tiszta lenne az arcunk... "

Úgy érted, hogy nem lenne bűntudatunk? Nekem most sincs...

Vagy úgy érted, hogy nem gyaláznád a magyarokat? Szerintem dehogynem, akkor is gyaláznád az őseidet, mert te ilyen vagy és kész.

A kommunizmus áldozatainak száma jóval százmillió felett van, a fasizmus áldozatainak legalább tízszeresét gyilkolták meg. Magyarország harcolt ellenük... ennyi. Nincs "csak"...

salv 2013.02.23. 10:46:34

Ritkan esik meg, hogy a tortenelem igazsagos. A mi doni veresegunknel ez tortent - megerdemeltuk a vereseget es a pusztulast. En sem tartom helyesnek, hogy az ottani magyar aldozatokat hosi halottnak nevezik. Nem voltak hosok: gonosz cel erdekeben, gonosz tetteket vegrehajto emberek voltak. Nyilvan nem jokedvukben mentek oda, igy nevezhetjuk oket szerencsetlen aldozatoknak. Az igazi bunosok azok voltak, akik oda kuldtek oket: Horthy, es rezsimje. Velemenyem szerint Horthy volt a magyar tortenelem legkartekonyabb alakja. A tortenelem igazsagtalansaga, hogy nem akasztofan vegezte.

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 10:46:51

@hazug fidesznyik:
Olvasd már végig miről van szó, ne mondatokat emelj ki. kthxbye...

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 10:47:19

@Líder Máximo:
Komolyan feladom lassan.
wpcontent.answcdn.com/wikipedia/commons/thumb/6/67/Alaskadeathtrapa.jpg/220px-Alaskadeathtrapa.jpg
1.bp.blogspot.com/_sP7lVIleYSY/TQAYrmNIFVI/AAAAAAAABwI/OZUXDOQ_czc/s320/fta-200612-Propaganda.jpg
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Anti-Japan2.png/250px-Anti-Japan2.png
Na és akkor most ismét felteszem a kérdést. Az USA ugyanolyan, mint a németek, szovjetek? Ugye ez eléggé állami propagandának tűnik, ami az ELLENSÉG elpusztítására hív?

"... Az meg tényleg külön vicc, hogy még azt sem tudod, hogy Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter parancsára - ez elég hivatalos lesz? - küldték le a Délvidékre a szegedi hadtestet, akik aztán népírtást követtek el a helyi szerb lakosság soraiban. Keresztes-Fisher parancsa miben különbözik Keitel vagy akár Stalin parancsától? Semmiben!"
Tehát a kegyetlenkedéseket államilag támogatták és jóváhagyták?
"...Az újvidéki események már a második világháború idején botrányt kavartak. A tetteseket még 1943-ban a Horthy-rendszer alatti Magyarországon felelősségre vonták, és 15 felelősnek tartott honvéd- és csendőrtiszt ellen bírósági eljárás indult..."

Peppone Botazzi 2013.02.23. 10:47:45

@Líder Máximo: "Nincs igazságos háború, a Horthy fanok, az utca és tér elnevezők szégyeljék magukat erre a múltra nem akarok büszke lenni!"

Ne aggódj ilyen miatt. Végigolvasva a hozzászólásaidat neked semmi közöd ehhez a történelemhez, ehhez a néphez, te csak ebben az országban élsz, de nem tartozol hozzá. Akinek minden szava az, hogy a magyarokat pocskondiázza az még ha akarna se lehetne büszke a magyar történelemre.

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 10:47:59

@Líder Máximo:
/OFF
Még apró kiegészítésként megjegyezném, hogy amennyiben én próbálok normálisan beszélgetni, akkor a személyeskedést hagyd meg anyádnak, jó? Kösz...
/ON

Líder Máximo 2013.02.23. 10:56:46

@Peppone Botazzi: Értem, tehát te majd megmondod nekem, hogy nincs közöm a történelmünkhöz és az országhoz? Az ilyenek mint te listáztak és irtottak ki embereket 60 éve!

@Muad\\\'Dib: A második világháború volt az első háború, amelyben a támadó és hódító országok nemcsak az ellenfél legyőzését, hanem annak teljes megsemmisítését szerették volna. Őket kellett valahogyan megállítani, különben te se születtél volna meg. Meg vagyok lepődve, ha újat mondok.

Igen, államilag támogatták a szerb nemzetiség gyilkolását. Megint újat mondtam volna?

Bíróság elé...csak azt felejted el, hogy az ítélet után Horthy hagyta, hogy Németországba menekülhessenek a felelősök.

$pi$ 2013.02.23. 10:57:00

@Líder Máximo: "Hitler kiírtani akarta a zsidókat, szlávokat, cigányokat, melegeket, és minden olyan népet, amely nem az ő árja fajába tartozott."

Ez hülyeség. Úgy ahogy van. Honnan vetted azt a marhaságot, hogy Hitler ki akart irtani mindenkit aki nem árja? Ilyen még a legszélsőségesebb propaganda sem állított soha. A hivatalos történelem szerint a zsidókat akarta kiirtani "endlösung der judenfrage" azaz "a zsidókérdés végső megoldása", de ezt is sokan vitatják.

Sokak szerint a végső megoldás a zsidók összegyűjtése és kitelepítése lett volna, de ennek a véleménynek a hangoztatása manapság bűncselekménynek számít. Amit te hangoztatsz (ti. az, hogy mindenkit ki akart nyírni aki nem árja) az nem bűncselekmény, egszerűen butaság.

Másrészt viszont senkit sem lehet elítélni azért, amit "akart". Azért lehet elítélni amit tett, amire előkészületeket tett és amire másokat rábírt.

Líder Máximo 2013.02.23. 11:00:00

@$pi$: Olvassál Mein Kampfot, mindent megtalálsz benne, kiket akart kiírtani.

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 11:00:07

@Líder Máximo:
Ami hiba és szemétség volt. De igenis volt állami szintű akarat a bűnösök elítélésére, még, ha ezt bizonyos körök meg is akadályozták.
Egyébként eklatáns példája a szovjet produkciójának Lengyelország esete. Ahol bizonyították milyen az, amikor valóban állam szintre emelkedik a terror jóváhagyása...

ÉszMegáll 2013.02.23. 11:11:09

Maradjunk annyiban, hogy egy tót jobb, ha magába száll, és önvizsgálatot gyakorol, mielőtt létrehoz egy ilyen posztot. Annak a Szlovákiának az állampolgára, amelynek jogrendszerében még mindig élnek a magyarok kollektív bűnösségét kimondó Benes-dekrétumok (amit pár éve a szlovák parlament megerősített!!), jobb, ha mélyen kussol a témában. Arról nem is beszélve, hogy a fasiszta Szlovákia ugyanúgy Hitler oldalán harcoltak a ruszkik ellen, mint mi.

gyomirtó 2013.02.23. 11:22:36

@Líder Máximo: Olvasd el te is. Mert ilyen, hogy kiket akart hitler kiirtani, sehol sincs benne. Kétszer olvastam, másodszorra azután, hogy a rádió műsorában egyszer valami történész utalást tett arra hogy hitler ki akarta irtani a magyarokat, mert nem árja nép, és ez benne van a mein kampfban. Nem rémlett a dolog, ezért elolvastam még egyszer. Nincs benne ilyesmiről szó.

Líder Máximo 2013.02.23. 11:22:45

@Deak Tamas: Nem tudom, hogy a posztoló történésze-e, de ezzel a posztal megszólította a történészeket, kár, hogy nem írod le, mit gondolsz a dologról, amúgy az engem is érdekelne,miért van a téma körül itthon ekkora csönd.

@Muad\\\'Dib: Színjáték volt, Horthy és a nyilas érzelmű katonák összjátéka, az egy olyan kor volt.

$pi$ 2013.02.23. 11:35:53

@Líder Máximo: "Olvassál Mein Kampfot, mindent megtalálsz benne, kiket akart kiírtani. "

Beidéznéd? Ekkora történelmi jelentőségű felfedezést miért nem publikálsz? :)

hot-spot (törölt) 2013.02.23. 11:36:00

Rohadt mocskos náci patkányok!

Bafana 2013.02.23. 11:41:05

Antall Óriási hibát, sőt bűnt követett el 20 éve, amikor elismerte az önálló Szlovákiát!
Kedves kis zsebtörténész és provokátor! Pici történelem kiegészítés: a szovjet-orosz hadsereg alig 160 én alatt 4-szer rontott rá Magyarországra és okozott óriási pusztítást! Csodálkozol, hogy az emlékművüket köpködik?

Hiryu2,01 2013.02.23. 11:44:39

@gyomirtó: ja...funkcionális analfabétizmus

ÉszMegáll 2013.02.23. 11:49:21

@Líder Máximo:

Mielőtt nagyon belelovalnád magad a Délvidéken történtekbe, felhívnám szíves figyelmedet, hogy a bevonuló magyar sereget nem a szerb reguláris alakulatok támadták, hanem civil ruhás "partizánok", akiket ma terroristának neveznek. Az ilyeneket pedig a világ minden hadserege kivégzi. Mellesleg a genfi konvenció sem védi őket, nem véletlenül.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.23. 11:54:45

tudomasom szerint ezeket a buntetteket haborus ovezetben hajtottak vegre, mert a szovjetek az egesz hatorszagukat haborus ovezette neveztek ki
lasd a partizan harcmodor...

a magyarok vedelmere meg mondva, volt olyan hely ahol nem ok voltak a nagyobb tuzerovel rendelkezo egyseg hanem a partizanok... haboru folyt ott is, annak ellenere, hogy a front mar elvonult
az hogy u.n. tulkapasokat hajtottak vegre meg kegyetlenkedtek az valo igaz, de az amit a poszttolo sugall, hogy artatlanok voltak a szovjetek az tulzas

Muad\\\'Dib 2013.02.23. 11:55:04

@Líder Máximo:
"...A második világháború volt az első háború, amelyben a támadó és hódító országok nemcsak az ellenfél legyőzését, hanem annak teljes megsemmisítését szerették volna..."
WTF? Ezt így általánosságban kijelenteni, több, mint hülyeség. Bizonyos országok esetében ez kétség kívül így volt, de Norvégia, Franciaország, Benelux államok megszállása esetében ezt kijelenteni mindenféle alapot nélkülöz.
Mellesleg a civilek elleni terrorbombázásokat a szövetségesek pont ugyanolyan lelkesen alkalmazták, mint a tengelyhatalmak. Az a legszebb az egészben, hogy lényegében nulla hatásfoka volt ezen tetteknek, hiszen ez inkább erősítette az ellenállási hajlamot minden félnél.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 12:05:18

@Líder Máximo: Ez egy kényelmes álláspont, hogy nem is igaz, mert a szovjetek hamisították a történelmet.

Igen, bizonyos részleteit. De katyinnak is a szovjet levéltárakban volt nyoma... az se történt meg akkor? :)

Ezek a nyomottak csak nem akarják elhinni, hogy a világnézetük baromságokon alapul :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 12:26:46

@Deak Tamas: úgy érted, hogy melyik nép sír egyfolytában arról, hogy vele milyen csúnyán elbántak, és ha nem így-meg-így történt volna, mekkora világhatalom lehetnénk?

magyarország messze nem a legrosszabbul járt nép közép-európában, nem is a legtöbbet szenvedett, vagy a leginkább nyomorgó. történészként tudhatnád mindezt. de a magyar kispolgárság és értelmiség viselte a legrosszabbul, hogy kipukkasztották a felsőbbrendűségének lufiját.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.23. 12:39:37

@$pi$: "Úgy érted, hogy nem lenne bűntudatunk? Nekem most sincs..."

Nem is várható el tőled. Erről az oktatási rendszer tehet, amely nem neveli elég jól a gyerekeket, így a hozzád hasonló elmeroggyantak hamar beeszik a magyar nacionalista szennyirodalmat, utána meg elvakult gyűlölködésbe kezdenek a nemzet más tagjai iránt. Beteg vagy te bazmeg.

Muhammad Balfas 2013.02.23. 12:39:42

@Parmezanidész: Ráadásul olyan esetek is előfordultak például a németek megszállta részeken, hogy NKVD egységek német egyenruhába öltözve, bemagolt német vezényszavakat ordibálva kegyetlenkedtek a lakossággal, hogy a Wehrmacht ellen hangolják őket ,mert bizony eleinte az ukrán, fehérorosz, és baltikumi lakosság nagyon is szimpatizált a megszállókkal a sztálini terror, meg az ukrajnai tömeges éhhalál után évtizede után.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.23. 12:39:47

@Bafana: "Antall Óriási hibát, sőt bűnt követett el 20 éve, amikor elismerte az önálló Szlovákiát!"

Ezért vagy annyira oda (meg vissza)? A németek is bűnt követtek el, amikor megengedték a magyar hordáknak, hogy államot alapítsanak Európában. Ezer év elteltével kiderült, hogy nem tudnak beilleszkedni. Barom.

ember100 2013.02.23. 13:16:21

@$pi$:
Helló !
Baromira igazad van , Te gyökér , nincs odaírva , és a 3 nap szabadrablás felér , a 3 év háborúval , rablással egy ország kifosztásával !!!!

kertészrobi 2013.02.23. 13:18:08

Kedves Blogíró!

Hogy szlovák vagy cseh lettél a te dolgod.
Hogy ezután többször beleszarsz a fészkedbe lelked rajta. Mert írásod egyoldalú célja a magyarság gyalázása. Akkor is ha a megtörténtek igazak. Hasonló vagy a kommunistákhoz, akik az utolsó csatlós bélyegét ragasztották a magyarságra és ezért bűntudatot igyekeztek kelteni benne. A megtörténtek nem ott kezdődtek, ahol te gondolod, hanem egy történelmi folyamat részei. Ebből kellet volna kicsit érzékeltetni, de ehhez némi ismeretek lennének szükségesek, amelyekkel nem rendelkezel.
Arról mikor írnak, a szomszédos országokban, hogy hány ezer magyart irtottak ki? Arról mikor írnak, hogy a nemzetiségpolitikájuk gyakorlata valójában magyarellenes? Arról mikor írnak, hogy az ő szerepük a második világháborúban hogyan járult hozzá a zsidóüldözéshez? Egyáltalán mi a célod ezzel az írással? A múltat nem lehet lezárni barátom! Mert a jelen a múltból fakad ha nem tudnád! Egy megoldás lenne "rendezni végre közös dolgainkat". A míg a szomszédok hazudoznak az ilyen cikk nem más, mint öngyalázás.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 13:18:15

@Ches Desmond: hááát, nem tartanám kizártnak, ugyanakkor a neten szinte csak náci oldalakon van szó erről, ami azért megkérdőjelezi az infó hitelességét.

de az ukránok sokat szenvedtek sztálin uralma alatt, több millióan haltak éhen, biztos sokan hitték, hogy a németekkel jobban járnának.

ember100 2013.02.23. 13:18:20

@Con Storm:
Helló !
Te mekkora álszent b...m vagy !!!!
, és ha nem voltál ott , nem láttad mi történt akkor nem is volt semmi .

ember100 2013.02.23. 13:18:25

@gyomirtó:
Helló !
Nem Hitler nem kiírtani akarta a magyarokat , hanem kitelepíteni oroszországba az ural még európai részére földművesnek.

Etniez 2013.02.23. 13:18:33

@nincs_nick: És azt ki ne hagyd, hogy szerintük 3X annyi ember védte Budapestet, mint valójában, ezért vittek el sok tízezer civilt hadifogolyként "jóvátételként".

Nem érti ez a prosztoló, hogy hiába nyomja itt a propagandát, nem hisszük el. Voltak túlkapások, de közel sem annyi, mint amit az oroszok követtek el a világháború során.

Inkább beszéljünk a Benes-dekrétumokról, ha már itt tartunk...

N48 2013.02.23. 13:28:05

@Bafana:
Én szeretem Szlovákiát, az a kedvenc magyar tájegységem:)

Muhammad Balfas 2013.02.23. 13:28:30

@hazug fidesznyik: Mit enngedtek meg a németek nekünk? 907-ben óriási hadsereget küldtek, hogy ,megsemmisítsék a kárpát-medencei magyar törzseket, és pozsonynál verték szét őket a magyarok.Géza és István alatt volt egy kis türelmi időnk, amikor a vallási fanatikus Ottó császár a hittérítést helyezte előtérbe, majd pedig amikor Gizella bátyja lett a császár. Viszont még István alatt újabb súlyos támadás célpontjai lettünk, majd I. András alatt megint (vértesi csata). Na ennyit erról , hogy az ő kegyükből létezett a középkori keresztény magyar állam.

Muhammad Balfas 2013.02.23. 13:31:09

@Parmezanidész: Én Kun Miklós történész műsorában láttam. Szerintem ő nem tekinthető "nácinak".
Mindenesetre ne csináljunk úgy ,mintha '41-ben a németek egy idillikus államot támadtak volna meg.
A szovjet belügyi egységek gyakorlatilag a 30-as évektől belső háborút folytattak a saját lakosságuk ellen, különösen Ukrajnában, ahol több millió ember pusztult éhen (Holodomor), és az erőszakos kollektivizálás is számos emberi tragédiáért volt felelős.

N48 2013.02.23. 14:07:22

@whale:
Az Olaszországban élő dél-tiroli németeket Hitler telepíttette ki Lengyelországba. Olyat is hallottam, hogy a magyarországi svábokkal is voltak hasonló tervei.
Igaz, hogy ezt Maruzsa Zoltán óráján hallottam, szóval lehet, hogy ez csak a náci Fidesz-propaganda része...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 14:07:50

@Ches Desmond: nem az a kérdés, hogy milyen volt sztálin diktatúrája, mert katonaként valószínűleg nagyobb biztonságban voltál a fronton, mint egy sima civil otthon. de ugyanígy volt a zsidókkal a munkaszolgálatban és a náci németország ellenzéke is jobban érezhette magát a harcokban, mint kitéve az állandó gyanúsítgatásoknak.

de azt hinni, amit a magyar történésztársadalom és a jobbos magyarkodók hirdetnek, hogy a magyar harcos tiszta és hibátlan volt, miközben az ellenfeleink aljasok és ördögiek voltak, szóval ezt elfogadni olyan, mintha megpróbálnánk úgy tenni, mintha meg sem történt volna az elmúlt 70 év. horty és szálasi propagandája mondott ilyesmiket.

az már jó kérdés, hogy aki kételkedés nélkül hisz ebben, és már csak az ördögöt nem rajzolja oda a szovjet katona homlokára, az csak ostoba, vagy visszavágyik abba a korba, és az akkori társadalmi és katonai vezetésnek ad igazat. szerintem a jobboldalon az utóbbi nézet van uralmon, csak akkor kár tudományosnak feltüntetni ezt a világnézetet, amikor szimplán csak egy bizonyítottan fenntarthatatlan és hamis ideológiát szeretne terjeszteni.

feketebarany666 2013.02.23. 14:36:48

Azthittem hogy haboru volt.

Etniez 2013.02.23. 14:36:59

@Parmezanidész: Nem érted! Mi hisszük, hogy a magyar katona általánosságban nem okozott akkora kárt a civil lakosságnak, mint az oroszok.

Ráadásul mondjátok már meg, mi a faszt toroltak meg KÉT ÉVVEL később Budapesten az orosz hordák? Érted? Két évvel később...

Szabványok 2013.02.23. 15:01:43

@Joe84:
"Lelőtt civilek, nők, gyerekek képét is lehet mutogatni, csak arról feledkezik meg az író, hogy ezek fegyveres partizánok voltak, ma úgy mondanánk, hogy terroristák. És aki fegyverrel rontott rá a magyar csapatokra azt lelőtték, mint a kutyát mindegy a neme, vagy az életkora... és ez így volt helyes! Dicsőség a hősöknek!"

A terroristát és a szabadságharcost csak az különbözteti meg, hogy ideológiailag kivel értesz egyet.
Búvár Kund, a szovjet partizán, az '56-os pesti srác, a vietkong, a palesztin, stb. között nincs különbség. Mindegyik a hazáját (eszméjét) védte akár élete árán is a túlerővel szemben elszántsággal, ravaszsággal.

Ugyanígy a túloldal, a megszállók is objektíve nézve mind egyforma!
Mindegyik a hazájától távol, túlerővel, rengeteg pénzért próbálja katonailag saját érdekkörébe vonni azt a területet.
Így volt ez a törököknél, labancoknál, németeknél, szovjeteknél.
De így volt az USA szőnyegbombázásainál is, amikor hazájuktól 10000km-re irtották a népet. Vagy éppen zsebRambó kommandók km-es távolságból lődöztek le embereket lesből.
Vagy a Magyar Hadsereg a Donnál védte a hazát.

És visszajutottunk a poszthoz!
A II. Hadsereg egyike volt a megszálló hadseregeknek, pont ugyanazt csinálták, mint 500 évvel korábban a törökök, 4 évvel később a szovjetek, vagy az USA azóta is.
A szerencsétlen helyi lakosok pedig pont azt csinálták, mint a kurucok, '56-os magyarok vagy a tálibok.

Muhammad Balfas 2013.02.23. 15:01:53

@Parmezanidész: Az erős túlzás a részedről, hogy a "magyar történésztársadalom" meg a jobboldaliak egésze ennyire sarkítva látná az eseményeket ahogyan azt írod.
(Mellesleg-abszurd módon- az Aczéli kultúrpolitika is a 70-es évektől azt sugallta,hogy a 2. magyar hadsereg áldozat volt, akit "ott felejtettek", és a kegyetlenkedésekről se nagyon esett szó-ahogy ez az Index Ungváry könyvéhez kapcsolódó kommentárjából kiderült. Szóval az elmúlt "70 év" sem igazán vesézte ki ezt a dolgot.)
Egyébként ha a szovjet megszállás előtti magyarországi zsidóüldözés rendszeresen említésre kerül, akkor miért is ne említenénk meg a német megszállás előtti évtizedes kommunista terrort, és éhinséget Ukrajnában? Vajon ők eleinte nem érezték felszabaduásnak a helyzetet?
Nem tudok a teljes magyar jobboldal nevében nyilatkozni, de én személyesen elhibázott döntésnek tartom a Szovjetúnió elleni megszállásban való részvételt. A Teleki féle politikát kellett volna folytatni, de ez több okból kifolyólag nem sikerült. Egy friss, érintetlen magyar honvédséggel a háború utáni rendezés során tartósabb határrevíziót lehetett volna elérni, mint amilyen rövid időre az sikerült.

Szabványok 2013.02.23. 15:15:09

"Lelőtt civilek, nők, gyerekek képét is lehet mutogatni, csak arról feledkezik meg az író, hogy ezek fegyveres partizánok voltak, ma úgy mondanánk, hogy terroristák. És aki fegyverrel rontott rá a magyar csapatokra azt lelőtték, mint a kutyát mindegy a neme, vagy az életkora... és ez így volt helyes!
Dicsőség a hősöknek!"

Amióta világ a világ vannak hadseregek, amelyek ideológiájuk (befolyásuk) kiterjesztése érdekében messzi földön irtják a helyi lakosokat. Ilyet tettek a perzsák, a rómaiak, a keresztes lovagok, a törökök, a labancok, az angolok, a németek, a szovjetek, az USA és persze néha a magyarok is, mint azt feljebb olvashatjuk. Ilyenkor a megszálló hadsereg az erősebb jogán civileket öl meg (tömeges kivégzés, 10000m magasból bombázás, stb.) Mindezt a "szent cél" érdekében. (Don kanyarnál kell védeni a hazát, megelőző csapás, a "jobb rend" terjesztése, olaj, stb.)

A poszt egy ilyen esetet említ, amikor a magyarok voltak a megszállók/hódítók.

A másik oldal is ugyanolyan, amióta világ a világ. Búvár Kund, a kurucok, a partizánok, '56-s "pesti srácok", a vietkongok, palesztinok, Alkaida, tálibok, stb. pont ugyanazt csinálja. A velük szimpatizáló lakosság között elbújva, olcsón, mindenféle ravaszsággal védik a földjüket az hódító (ország vagy eszme) ellen. A túlerőt hősiességgel, Molotov-koktéllal, kegyetlenséggel, öneláldozással próbálják ellensúlyozni.

Az hogy a hozzád hasonlók kit tekintenek hősnek és kit terroristának, kinek adnak igazat a repülőről falvakat felgyújtót, vagy a megszálló tisztjeit a kávéházban felrobbantót, az attól függ melyik ország, melyik ideológia mellett vannak elkötelezve.

$pi$ 2013.02.23. 15:24:29

@Szabványok: "A terroristát és a szabadságharcost csak az különbözteti meg, hogy ideológiailag kivel értesz egyet."

Fenét! A szabadságharcos egyenruhát visel vagy megkülönböztető jelzést használ, fegyverét nyíltan viseli, felszólításra azonosítja magát. A terrorista a civil lakosság közt rejtőzve, titokban fejt ki fegyveres tevékenységet.

Kivel értesz egyet, persze...

Szabványok 2013.02.23. 15:53:08

@$pi$:
"Fenét! A szabadságharcos egyenruhát visel vagy megkülönböztető jelzést használ, fegyverét nyíltan viseli, felszólításra azonosítja magát. A terrorista a civil lakosság közt rejtőzve, titokban fejt ki fegyveres tevékenységet."

Ugye Te a "Tenkes kapitánya" filmsorozatban a kapitányt terroristának tartod, mert egyenruha, nyílt fegyverviselés nélkül a civilek között bujkálva fejti ki tevékenységét?

Akkor a vietkong harcosai szabadságharcosok voltak, az '56-os molotovkoktélt dobálók meg terroristák!
Hiszen a vietkongok egyenruhát viseltek, fegyverüket nyíltan viselték, míg az '56-os terroristák a civilek között rejtőzködtek, Wittner Máriának nem hiszem, hogy egyenruhája lett volna.

A "kivel értesz egyet" elv jó példája, hogy régebben a tálibok, sőt maga Bin Laden az USA kedvence volt, támogatták őket. Rambo 3-mban hősökké emelték tálibokat csak azért, mert épp akkor éppen a szovjetek ellen védték földjüket.
De amióta nem barátok, azóta terroristák, akiket robotrepülővel kell szarrá lőni. Ha véletlenül egy esküvő 120 vendége robban fel, hát akkor pechük volt.

Próbáld meg egyszer levenni a polárszűrős szemüvegedet és úgy nézni a konfliktusokat!

Szabványok 2013.02.23. 15:53:19

@$pi$:
"Fenét! A szabadságharcos egyenruhát visel vagy megkülönböztető jelzést használ, fegyverét nyíltan viseli, felszólításra azonosítja magát. A terrorista a civil lakosság közt rejtőzve, titokban fejt ki fegyveres tevékenységet."

Ugye Te a "Tenkes kapitánya" filmsorozatban a kapitányt terroristának tartod, mert egyenruha, nyílt fegyverviselés nélkül a civilek között bujkálva fejti ki tevékenységét?

Akkor a vietkong harcosai szabadságharcosok voltak, az '56-os molotovkoktélt dobálók meg terroristák!
Hiszen a vietkongok egyenruhát viseltek, fegyverüket nyíltan viselték, míg az '56-os terroristák a civilek között rejtőzködtek, Wittner Máriának nem hiszem, hogy egyenruhája lett volna.

A "kivel értesz egyet" elv jó példája, hogy régebben a tálibok, sőt maga Bin Laden az USA kedvence volt, támogatták őket. Rambo 3-mban hősökké emelték tálibokat csak azért, mert épp akkor éppen a szovjetek ellen védték földjüket.
De amióta nem barátok, azóta terroristák, akiket robotrepülővel kell szarrá lőni. Ha véletlenül egy esküvő 120 vendége robban fel, hát akkor pechük volt.

Próbáld meg egyszer levenni a polárszűrős szemüvegedet és úgy nézni a konfliktusokat!

petraeus 2013.02.23. 16:21:15

@Szabványok: Osszemosod a szisztematikusan elkovetett, felulrol intezmenyszeruen tamogatot haborus buncselekmenyeket, nepirtasokat (nacik, szovjetunio) az elszigetelt es a korulmenyek miatt kialakult haborus buncselekmenyekkel (USA vietnamban es irakban, afganisztaban).
Ez kb. olyan mintha az alkalmi drog fogyasztot/kereskedot egyszintre emelned a mexikoi drog kartellekkel...
Hogy a magyar honvedseg hol volt ebben az osszevetesben? Valahol a ketto kozott , nem volt a celja a lakossag teljes kiirtasa es a terulet vegleges elfoglalasa de ugyanakkor nem is elszigetelt egyeni esetek voltak a kegyetlenkedesek.

$pi$ 2013.02.23. 16:21:24

@Szabványok: "Hiszen a vietkongok egyenruhát viseltek, fegyverüket nyíltan viselték, míg az '56-os terroristák a civilek között rejtőzködtek, Wittner Máriának nem hiszem, hogy egyenruhája lett volna."

Az 56-os felkelők nyíltan viselték a fegyverüket, úgyhogy nem voltak terroristák. Nagyon sokan közülük megkükönböztető jelzésként karszalagot is viseltek. Szóval nem kell félremagyarázni, nem terroristák voltak.

Ugyanakkor viszont nyilvánvaló, hogy egy forradalmi, polgárháborús, háborús helyzetben nem lehet mindenkit egy kalap alá venni. A vietkongok közt is sok öngyilkos merénylő volt, civilek közé rejtőzve, bombákkal követtek el merényleteket, ezek nyilvánvalóan terroristák voltak.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 16:21:34

@Etniez: ha két év alatt elfelejthették volna, akkor miért zavar téged, bármit is tettek 70 évvel ezelőtt?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.02.23. 16:57:13

@Ches Desmond: sajnos az elmúlt napok hírei, hogy az elte-btk hökjét mi mindenre használta fel a jobbikos-történészbrigád, engem igazol. nézd meg az itt hozzászólókat, hány százalék mondja lényegében azt, hogy ez nem is így történt, de az lett volna az igazi...

az ukránok egy része biztosan felszabadítónak érezte a németeket, ahogy az előzőben is írtam.

kádárék nem akartak sokfelé konfliktust vállalni, nlhány kérdésbe bele sem mentek komolyan. pl a nyilasok elszámoltatása. nézd meg a zuglói nyilasper adatait, hogy milyen bűnökkel nem ítéltek halálra embereket csak azért, mert közben megöregedtek. hogy ne haragítsák még jobban magukra a nem egyszerűen jobboldali elkötelezettségű, hanem egyértelműen a kártékony szélsőjobbal szimpatizáló kispolgárságot.

egyébként nem tudom, hogy lehetett volna ügyesebben intézni ezt a háborút, de az biztos, hogy a horthy-korszak németnyaló propagandája ütött vissza a vezérkar és a csendőrség hozzáállásában is. mellesleg a magyar melldöngetők csak akkor nem tiltakoznak a legfelsőbbrendűségünk megkérdőjelezése ellen, ha a németek még kiválóbbságáról esik szó.

talán ha nem a német, hanem a magyar érdekek kiszolgálása lett volna a középpontban, másként történt volna a dolog.

lujo22 2013.02.23. 17:23:39

Gratulálok a szerzőnek, mert árnyaltabbá tette a történelmi képet. Olyasmiről olvashattam, amiről még sohasem.
Annak meg külön örülök, h a sok tulok jobber agyát felbasztad. :D
Nem a tényekkel, hanem Veled foglalkoznak, kínjukban.

ember100 2013.02.23. 17:27:46

@Etniez:
Helló !
Az hogy egy falut porig égettek elvitték az összes állatot az gondolom nem számít , csak legfeljebb megfagytak és éhenhaltak.2 évvel később talán a családjuk , zeretteik elvesztését torolták meg , egy kicsit fogat-fogért alapon.

Szabványok 2013.02.23. 18:29:35

@$pi$:
"Az 56-os felkelők nyíltan viselték a fegyverüket, úgyhogy nem voltak terroristák."
Derekukon egy övben volt a szabványos benzinespalack. És a II. emeleti ablakból karszalagos kézzel dobták a T-34-esekre. És nem, a lakosság nem bújtatta őket, nem szimpatizált velük. A Sztálin-szobrot is egyenruhában, de legalábbis döntötték.
Értem.
Pontosabban értelek.

ani78 (törölt) 2013.02.23. 18:30:00

A szovjet területeken a lakosság nagy részt partizánok vagy támogatóik voltak, terroristák, ahogy ma neveznék őket a NATO erők.
A magyar katonák visszaemlékezéseiből kitűnik, hogy a partizánveszély nagyon nagy volt és nagy veszteségeket okoztak a németeknek és szövetségeseiknek. A lakosság pedig partizánokat támogatott, rejtegetett, vagy maga is az volt.
A szovjetek bevonulásakor a magyar lakosság nem volt ellenséges, nem voltak partizánok, tehát a kegyetlenkedések, a meggyilkolt, megerőszakolt emberek ártatlan áldozatok voltak.

Szabványok 2013.02.23. 18:40:57

@petraeus:
"Osszemosod a szisztematikusan elkovetett, felulrol intezmenyszeruen tamogatot haborus buncselekmenyeket, nepirtasokat (nacik, szovjetunio) az elszigetelt es a korulmenyek miatt kialakult haborus buncselekmenyekkel (USA vietnamban es irakban, afganisztaban)"

Nem mosom össze, a különbség mindössze annyi, hogy a győztesnek igaza van. Varsót lebombázták bosszúból. Kölnt felgyújtották foszforbombákkal, hogy a lakosság ne legyen már annyira oda führerért. Meg Drezdát is szétbombázták. A németek felrobbantották a budapest hidakat, mert így nyertek pár napot. Az USA atombombát dobtak két városra 200e halottal, csakhogy ne haljon meg 50e USA katona az inváziónál. Vietnamban kiirtották az őserdőt, embert, állatot dinitrofenollal, nehogy legyen fedezéke a vietkongnak. 5 saját életét feláldozó ember akciót szervezett, hogy a gyűlölt ellenség, a "világkereskedelem" központját lerombolják és az ő 5 életük árán elpusztítsanak 5000 ellenséget.

Szerintem nincs különbség. Minden esetben arról van szó, hogy a cél szentesíti az eszközt jelszóval ezerszámra gyilkolják meg azokat, akiket "ellenség"-nek gondolnak. Az már mindegy, hogy lelövik őket, bomba söpri el őket, mérgezett ivóvíztől halnak meg. Mindegy, hogy a gyerek lábát taposóakna vagy pokolgép tépi le.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2013.02.23. 18:41:29

@whale: te ne nácizzál itt senkit te vérbajos zsidó kutya

Szabványok 2013.02.23. 18:48:21

@$pi$:
"A vietkongok közt is sok öngyilkos merénylő volt, civilek közé rejtőzve, bombákkal követtek el merényleteket, ezek nyilvánvalóan terroristák voltak."

Ha a bombát hátizsákban viszi oda és maga is meghal, akkor terrorista. Ha egy földalatti bunkerből több milliárdos, műholdas rendszeren keresztül irányítja a bombát a célra, akkor nem terrorista, hanem egyszerűen csak egy szakember, aki a fizetéséért a munkáját végzi.
Én fordítva gondolnám!
Az aki az életét áldozza egy ügyért, legalább hisz benne, legalább ő úgy komolyan gondolja, hogy a nagyobb jó érdekében meg kell halnia az ellenek és neki.
Aki meg bunkerből irányít, az gyáván elbújik, az "ügyet" nem gondolja annyira fontosnak, hogy a saját életét áldozza érte, legfeljebb a képen látható pontok életét.

A japán kamikazék terroristák voltak?
A francia ellenállók, akik felrobbantották a német utánpótlást terroristák voltak?

Vedd észre, hogy a terrorista, partizán, népfelkelő, szabadságharcos, forradalmár mindmind ugyanaz.
Csak aszerint sorolod be a kategóriába, hogy neked tetsző, vagy nem tetsző eszméért harcol.

Ugyanígy a professzionális gyilkosokat, katonákat, bérgyilkosokat, kommandósokat is aszerint kategorizálod, hogy pénzért neked szimpatikus embereket, vagy nem szimpatikus embereket lőnek le, bombáznak atomokká.

petraeus 2013.02.23. 19:03:07

@ani78: Annyit felejtesz el, hogy 1, a szovjet civileknek nem volt valasztasuk, a partizanok tamogatasa nem onkentes volt, a partizanok se adtak kegyelmet annak aki nem tamogatta oket, az ilyet arulokent, kolleboranskent kivegeztek.
2, Budapesten 56 ban a lakossag donto tobbsge tamogatta, bujtatta etette a feklkeloket akkor a szovjetek jogosan vegezhettek volna ki Budapest lakossaganak azt a reszet amelyik olyan haztombokben lakott ahol ellenallasi gocpont volt??
Civilek tomeges legyilkolasara, falvak felegetesere (az orosz telben ez felert gyilkossaggal) nincs ok vagy mentseg.
Es akkor a magyar megszallo csapatok zsidok osszegyujteseben jatszot szerepet nem is emlitettuk.

Muhammad Balfas 2013.02.23. 19:08:42

@Parmezanidész: A "jobbikos történészbrigád" azért nem fedi le a magyar történésztársadalmat, és különösen nem a jobboldalt.
A hadbalépés pedig nem szimpátia, vagy propaganda kérdése. Franco is nagy németbarát volt, hiszen nekik köszönhette a hatalmát, mert a Kondor légió nélkül nem valószínű, hogy a fallangisták megnyerik a polgárháborút Spanyolországban.
Mindez mégse akadályozta meg őt abban, hogy a Gibraltár elfoglalására ösztönző német kérésekre-és ezzel a háborúba való belépésre-nemet mondjon. Holott Gibraltár megszállásával nagyon nehéz helyzetbe hozhatta volna az angolokat, mivel a Földközi-tenger kapujáról volt szó.
Mégse tette meg, mert az egyéni szimpátiája fölött győzőtt a politikai racionalitás.
Nálunk Teleki képviselte ezt a vonalat, de nem tudta meggyőzni Horthyt, aki végül Jugoszlávia német megszállása kapcsán rossz döntést hozott.

petraeus 2013.02.23. 19:11:20

@Szabványok: Most Varso lerombolasat veted ossze a nemet varosok elleni legitamdasokkal.
Varsot szisztematikusan blokkrol blokkra robbantottak fol, azutan! hogy a varos elesett ez azert nagyon kulonbozik attol, hogy egy az ellensegnek termelo az ellenseg kezen levo varost porig bombazok...
Az USA atomtamadosknal nem csak az amerikai katonak eletet mentettek meg, hanem Japanok millioiet is, Hirosima, Nagaszaki nelkul varosrol varosra ment volna a haboru mint Okinawan. Szerinted ha ledobnak egy atombombat Berlinre es Hamburgra es ezzel vege a haborunak mondjuk 1944 nyaran akkor hany emberrel tobb menekult volna meg mint igy, hogy meg egy evig voltak harcok europaban?

Muhammad Balfas 2013.02.23. 19:26:56

@mari45: Nem csak egyszerűen "lerohanták"(ahogy írod) Drezdát meg Hamburgot az angolok, hanem gyújtóbombás támadást intéztek ellenük éjszaka. Ami csak arra jó, hogy sűrűn lakott részeken olthatatlan tüzeket gerjesszenek, elevenen elégetve ezzel az ott lakók többségét. Miért nem az ipari kapacitásokat bombázták,mint az amerikaiak itt Európában?
Mellesleg,bár kétségtelen,hogy a németek rohanták le Nyugat-Európát, de a hadüzenetet a franciák és az angolok küldték Berlinnek a háború kirobbanása után.

petraeus 2013.02.23. 19:27:00

@Ches Desmond: Franco nagyon nem jo pelda, a foldrajzi helyzete mas, ok nem a ket haboruzo nagyhatolom kozott helyezkedtek el, mint mi...
Kelet Eu bol senki nem maradt ki, de volt jo par olyan orszag akik a harcot valasztottak, meg akkor is ha nem volt eselyuk, (Lengyelo, Jugok) a finnek se mentek moszkvaig, visszaszereztek ami az ovek majd megalltak...
Nem volt muszaly hadbalepnunk, de mivel a belso nyomas a nemetbaratoktol nagyon eros volt es mindenki mas belepett igy nehez volt kimaradni, raadasul akkoriban az egy nagyon realis esely volt, hogy a nemetek megsemmisitik a szovjetuniot, az otlet megvolt, de Hitler nem elegedett meg a zsidok kiirtasaval (ami rendkivul nepszeru volt a szovjetunioban) o a szlavoknak is rabszolgasorsot szant, meg igy is oroszok, ukranok szazezrei harcoltak nemet egyenruhaban. Az USA ipara nelkul a foldbe dongoltek volna a szovjeteket.

hajdusani 2013.02.23. 20:13:04

A kedves cikkiro nagyon silany ertelmi szintet kepvisel ha azt hiszi hogy ezzel a cikkel legitimme tette az oroszok kegyetlenkedeseit. Vagy talan meg joguk is volt hozza a kedves cikkiro szerint?

Muhammad Balfas 2013.02.23. 20:13:10

@petraeus: Kétségtelen,hogy a spanyolok földrajzi helyzete kedvezőbb volt a szovjet háború elkerülése szempontjából,viszont az ő szerepüket nem is ebben a relációban kell értelmezni. Ha úgy tetszik ők a németek és Nagy-Britannia közötti konflitusmezőben helyezkedtek el (még földrajzilag is, hiszen Gibraltár brit terület volt).Németország szempontjából pedig fontosabb volt a Földközi-tenger kapujának kérdése, mint az hogy az egyik kelet-európai állam belép e a szovjet ellenes háborúba vagy sem.
Igen erős informális nyomást gyakoroltak Francora, de ő nem adta be a derekát.
A lengyeleknek vagy a jugoszlávoknak pedig nem volt választásuk-ahogy írod. Mindkettőt lerohanta Wehrmacht. Előbbit a háború elején, utóbbit pedig Görögország megszállását előkészítendő.
Nekünk pedig épp azért kellett volna kimaradni az egész világháborúból 41 után, mert a magyar vezetésnek érzékelni kellett volna, hogy ha az angol-amerikai ipari kapacitás egyszer összeadódik a hatalmas orosz tömegekkel, annak csak német vereség lehet a vége.

$pi$ 2013.02.23. 20:32:30

@Szabványok:
"A japán kamikazék terroristák voltak?
A francia ellenállók, akik felrobbantották a német utánpótlást terroristák voltak?"

Mindenki úgy definiálja a saját fogalmait, ahogy akarja. A "terrorista" szó pontos definíciója mindig is vita tárgya volt, nagyjából ugyan megegyeznek a vélemények, de az biztos, hogy meglehetősen sok meghatározás van.

Amit te javasolsz, az az, hogy ne adjunk definíciót, ne különböztessük meg a "katona", "népfelkelő", "szabadságharcos" és a "terrorista" fogalmát, mert ezek úgyis mindenkinek mást jelent. Oké, meglepő, de bizonyos mértékig egyet tudok vele érteni. Végülis amikor felrobbantja a családodat valaki, akkor igazából nagyon nem érdekel, hogy milyen kifogást vagy magyarázatot ad a tettes a gyilkosságra...

Csakhát attól, hogy mi megegyezünk abban, hogy mindenki terrorista vagy senki sem terrorista, attól még a világ nem fog megváltozni. A nemzetközi egyezmények alapján ha egy katona (vagy népfelkelő vagy szabadságharcos) fogságba esik, akkor általában hadifogolynak tekintik, ha viszont valakit terroristának sorolnak be, akkor rövid úton kivégzik. Attól, hogy te nem fogadod el a felismerhető viselet, a nyíltan viselt fegyver és a felelős vezető jelentőségét, a háború esetén követendő nemzetközi egyezmények ezt teszik.

Persze igaz, a második világháború alatt a Szovjetúnió nem tekintette (nem írta alá) a Genfi Egyezményt magára kötelezőnek. Nem vállalta, hogy a hadifogjokat az egyezményben megfogalmazott módon, emberségesen kezeli, nem vet be gézfegyvereket és így tovább. Ennek megfelelően a német hadsereget és a szövetségeseit sem kötelezték a fogságba esett orosz állampolgárokkal kapcsolatban az egyezménybe megfogalmazott előírásokat.

Sztálingrádnál cirka 100000 német katona esett hadifogságba, ebből a hadifogságot körülbelül 6000 élte túl. Vagyis az orosz (szovjet) hadifogságban 94% elpusztult. Ez jól jelzi a szovjetek hozzáállását, jól megmutatja, hogy hogyan kezelték a németeket. Persze, a magyarok és a németek kemények voltak, civileket végeztek ki... csakhát:

(1) A szovjetúnió nem tett különbséget katona és hadifogoly közt, kiirtotta azokat is, akik megadták magukat.
(2) A szovjetúnió polgárai nem tettek különbséget katona és civil között, a partizánok a civilek közt bújkáltak.
(3) A szivjetúnió nem vállalta, hogy az ellenség katonáival vagy polgári lakosságával emberségesen bánik, egyszerűen nem írta alá a Genfi Egyezményeket (akkor talán még nem így hívták őket, nem is tudom).
(4) Te magad is azt mondod, hogy a terrorista és a katona közt nem tehetünk különbséget.

Nos, ez persze nem ment fel senkit, amikor ártatlanokat gyilkolnak. Olyan civil lakosságot, akik semmilyen hadicselekményt vafy terrorista cselekményt nem követtek el. Persze nem ment fel. Viszont most már egy kicsit árnyaltabban látjuk a két oldalt, nem? Láthatjuk, hogy nem az egyik oldalon voltak a gonoszok a másikon meg az igazak, ugye?

Measurer 2013.02.24. 04:34:16

@$pi$: Német fogságba 7,5 mó szovjet katona került, ebből 3,5 mó-t öltek meg vagy vesztette életét veszélyes munka végzése közben, betegségben ill. éhezés következtében.
Szovjet fogságba 3,1 mó német katona került, ebből 1,1 mó vesztette életét.
de.wikipedia.org/wiki/Kriegsgefangene_des_Zweiten_Weltkrieges
Civil vagy partizán támadás esetére külön megtorlási irányszámokat tervezett az OKM (Overkommadno der Heeres), pl. egy német halottért 30 polgári lakos kivégzését.Ezeket a krétai invázió során "gyakoroltak be". A németek a Hágai egyezményt már Lengyelország lerohanásánál sem tartották be, az ellenálló danzigi postai alkalmazottakat kivégezték.Szovjet területeken a hadifogságba esett kommunista párttagok és komszomolisták ill. a zsidók megsemmisítésére a parancsnokok szabad kezet - kvázi büntetlenséget- kaptak.

Mystes 2013.02.24. 04:34:25

@Szabványok: Az 56-os felkelés úgy kezdődött, hogy sorban állt mindenki, és mindenkinek egyenruhát osztogattak!

Csak azért, hogy szabályos, szabványos felkelés legyen! Na meg azért, hogy ilyen hülyeségeket ne írhassanak emberek, mint te is írogatsz.

Mystes 2013.02.24. 04:34:57

@lujo22: Miért kell/ene annak "örülni", ha a "jobberek" agyát felbasszák?

A hozzászólók minimum 90%-a egyetért azzal, hogy történtek ilyen dolgok Ukrajnában. A kommentek teljesen nyugodt hangvételűek. Senki nem állította az ellenkezőjét annak, mint a poszter.

Csak a magyarázattal, hangvétellel, problémafelfektetéssel, arányérzékkel van a gond, azt kritizálták, és azt is joggal.

Ezekre egy kukkot nem tudott mondani Dotoho, de biztos alszik :)

Vagy a kimoderálással van elfoglalva :)

Mystes 2013.02.24. 04:35:28

@Parmezanidész: Gyerekek, min vagyunk? Történelemórán vagy pedig állandóan moralizáltok?

Dotohóhoz: a blog fejlécében az van, hogy ez a blog arról szól, hogy egy kivándorolt magyar hogyan látja a szlovákokat és a cseheket. Ennek ellenére a posztok állandóan Magyarországról szólnak. Arról, hogy hogyan látja egy echte hülye (amúgy liberó, zsidó elfogult) szlovák a magyarokat. Tisztázzuk már, hogy miről szól ez a blog és mi az irányultsága!

Tévedés ne essék: lehet bármilyen az irányultsága, de akkor írjuk azt!

Legyen a blog fejlécében az, hogy: "hogyan látja egy szlovák a magyarokat".

Üdv

Mystes 2013.02.24. 04:35:35

@hazug fidesznyik: Tekintve, hogy "a németek" tönkre lettek verve, nem tehettek mást.

Barom.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.24. 04:35:45

@$pi$: "Mindenki úgy definiálja a saját fogalmait, ahogy akarja. A "terrorista" szó pontos definíciója mindig is vita tárgya volt, nagyjából ugyan megegyeznek a vélemények, de az biztos, hogy meglehetősen sok meghatározás van."

POV-ot ha elkaptak akkor arra vonatkoztak mar a II vh -ban is torvenyek, amik az akkori partizanokra nem, azt hiszem a kitelelek a kovetkezoek voltak:
- fegyvert jol lathatoan kellett viselnie
- a ruhan jol lathatoan kellett rajta legyen milyen egyseghez tartozik
- meg tudja nevezni a kozvetlen feletteset

akik nem u.n. harcolo alakulatok voltak, azaz a fentieket nem elegitettek ki azt a II vh -ban mindegyik fel agyonlotte helyben

szoval VOLTAK akkor is szabalyozasok erre

a temahoz visszaterve meg a szovjeteknel, a magyarok haborus buntetteire magyar forrasbol csak kozvetetten lehet kovetkeztetni, pl. amikor 100 embert begyujtottek es 10 fegyveruk volt, akkor valoszinuleg nem a partizanokra csaptak le

Szabványok 2013.02.24. 04:36:02

Hoppá!
Most látom csak, hogy itt előmoderáció van. Szóval oda tűntek hozzászólásaim.
Még szerencse, hogy nem valami liberális a blog-tulaj, mert különben még ártatlan kiskorúak olvasnák pacifista hozzászólásaimat és nem választanák a katonai pályát. Akkor meg ki védené meg a hazát a terrorista partizánoktól a Don-kanyarban és Afganisztánban?

Szabványok 2013.02.24. 04:36:17

@$pi$:
"Nos, ez persze nem ment fel senkit, amikor ártatlanokat gyilkolnak."
Itt a lényeg!

"Olyan civil lakosságot, akik semmilyen hadicselekményt vafy terrorista cselekményt nem követtek el."
Sőt. Katonákat sem kéne gyilkolni. Azokat is hazavárja a feleségük, gyerekük, mamájuk.

"Viszont most már egy kicsit árnyaltabban látjuk a két oldalt, nem?"
??

"Láthatjuk, hogy nem az egyik oldalon voltak a gonoszok a másikon meg az igazak, ugye?"
Ilyet csak a mindenkori politika tud sugallni. Nagyanyósom, akik 1895-1995-ig élt mondta, hogy ő megélt mindent és mindennek az ellenezőjét. Ő osztotta a pakli dohányt a Ferenc Jóskáért hadba induló katonáknak, majdnem felakasztották a lenin fiúk, volt szegény Horthy alatt, majdnem lelőtték az oroszok, a kommunisták betelepítették a tsz-t az udvarába, stb. és még a rendszerváltást is megélte.
Gondolod, hogy ő úgy látta a világot, hogy itt a gonoszok, ott az angyalok?

Alapvetően emberek vannak minden oldalon. Én hiszek abban, hogy az emberek alapvetően jók, nem törnek a másik életére. (Csak azt a párat kell dutyiba dugni.)
A baj az, hogy a politika, a hatalomba felkapaszkodottak (mindenféle eszmékkel, vallásokkal, népcsoportokkal, területekkel, hatalmi játszmákkal, olajjal, lebensraummal, társadalmi rendszer ideákkal, stb.) fanatizálja az embereket és harcba parancsolja őket.

Szabványok 2013.02.24. 04:36:37

@$pi$: "Sztálingrádnál cirka 100000 német katona esett hadifogságba, ebből a hadifogságot körülbelül 6000 élte túl. Vagyis az orosz (szovjet) hadifogságban 94% elpusztult. Ez jól jelzi a szovjetek hozzáállását, jól megmutatja, hogy hogyan kezelték a németeket."
Kb. úgy, ahogy a németek kezelték a szovjeteket. Ejtettek egyáltalán foglyot? A szovjet hadifoglyok milyen fogolytáborba kerültek? (Az egy másik kérdés, hogy azt a néhány szovjet katona, aki véletlenül túlélte a hadifogságot Sztálin kivégeztette, mint árulót, aki megadta magát az ellenségnek.)
Sajnos a hadifoglyokkal sehol nem bántak jól. Csak akkor, ha:
1) óriási anyagi fölény volt, annyi kaja volt, hogy még nekik is jutott.
2) politikai célból. Pl. a SZU-ban divatvolt a hadifoglyokból kommunista agitátort képezni.

"Persze, a magyarok és a németek kemények voltak, civileket végeztek ki..."
A szovjetek is. Konkrét példákat is tudok.

"(1) A szovjetúnió nem tett különbséget katona és hadifogoly közt, kiirtotta azokat is, akik megadták magukat."
Ez sajnos a háborúba nem ritka. Jókora fölény kell ahhoz, hogy még a hadifoglyokkal szórakázzanak, ahelyett, hogy lelőnék őket.

"(2) A szovjetúnió polgárai nem tettek különbséget katona és civil között, a partizánok a civilek közt bújkáltak."
Ez általánosságban igaz a partizánharcra, ellenállásra. Vajon 1849-ben hol bujkáltak a honvédek?
Az '56-osok hol bujkáltak?
Egy megszállt területen nem építhetnek laktanyát, nem süthetnek kenyeret egy párhuzamos idősíkban!

"(3) A szivjetúnió nem vállalta, hogy az ellenség katonáival vagy polgári lakosságával emberségesen bánik, egyszerűen nem írta alá a Genfi Egyezményeket."
Lehet, nem tudom.
Hitler aláírta? Ha igen, akkor annyit is ér, ha meg nem, akkor "jogos", hogy nem fog uriemberként viselkedni egy olyannal szemben, aki nem uriember.
Félre ne értsd, nem akarom én védeni Sztálint. Volt akkora gazember, mint Hitler, csak épp ügyesebb volt, ezért tudott 30 éven keresztül hatalmon maradni.

"(4) Te magad is azt mondod, hogy a terrorista és a katona közt nem tehetünk különbséget."
Akkor valamit rosszul fogalmaztam, mert van különbség.
Például a katona pénzért (vagy kényszerből) öl, míg a terrorista egy eszméért (hazájárt, házáért, vallásáért, stb.) harcol és áldozza életét.
A katonának mindegy ki győz, csak életben maradjon. A terrorista meg ha győz, akkor elismert forradalmár, haza megmentője, államalapító lesz és post mortem lovasszoborba öntik a főtt téren.

Szabványok 2013.02.24. 04:36:49

@$pi$:
"A nemzetközi egyezmények alapján ha egy katona (vagy népfelkelő vagy szabadságharcos) fogságba esik, akkor általában hadifogolynak tekintik, ha viszont valakit terroristának sorolnak be, akkor rövid úton kivégzik."
Nem. Mert egyik esetben a haditörvények (meg a pillanatnyi érdekek) döntenek, a másik esetben meg a polgári igazságszolgáltatás működik. Ha én holnap felrobbantom a Parlamentet, nem lelőnek, hanem rendes tárgyaláson elítélnek 25 évre. (Vagy elmegyógyintézetbe zárnak.)

"Attól, hogy te nem fogadod el a felismerhető viselet, a nyíltan viselt fegyver és a felelős vezető jelentőségét, a háború esetén követendő nemzetközi egyezmények ezt teszik."
Ez attól függ ki győz. Kit ismer el a "nemzetközi közösség". A francia ellenállók a mai napig hősök.

Jól látható ez '56 megítélésén. Ugyanazt a társaságot lehet
1) Terroristának tekinteni, akik meglincseltek embereket csak azért, mert barna cipő volt rajtuk, a Köztársaság téren napokig lógtak a fán a meglincseltek, kiskorú gyerekek gyújtottak fel tankokat. Nem volt felelős vezető, nem volt egyenruha, csak kiabáltak, hogy "a rádiónál már lőnek."
2) Másik szemüvegen nézve egy nép vívta élet-halál harcát a szabadságért. Egy országot támadott meg egy másik, reguláris csapataink álltak hadban, volt felelős vezető Mindszenty és Nagy Imre személyében.

Szabványok 2013.02.24. 04:36:56

@$pi$:
Én azért megkülönböztetek két kategóriát:

a) Önkéntes, spontán, (részben) civil, saját területén, védelmi harc(visszaütök), eszméért, saját hazámban a saját hazámért, saját falumban a saját falumért, vallásért, családom életért, tulajdon megtartásáért harcot folytatók.
Ezeket szokták szabadságharcos, forradalmár, terrorista, diverzáns, ellenálló, stb. jelzőkkel illetni.

b) Egy állam, egy politika által gerjesztett konfliktusban a támadó, területszerző, hatalom/befolyásnövelő, reguláris, zsoldos, sorozott (vagy behülyített), idegen területen harcoló, hadigyáraknak jó üzletet jelentő, óriási költségvetésű, bunkerból tábornokok által irányított, kezdeményező katonák.

Onnan látszik, hogy az a) csoport a békésebb, hogy a legtöbbször háborúkat a b) típusúak vívják a b) típusúak ellen. Ha közben valakiknek nagyon rossz akkor azok a) típusú harccal védik magukat.
a) nagyon ritkán háborúzik a) ellen, mert kevés ember olyan hülye, hogy önként, informálisan háborúba keveredjen.

A Don kanyarban a magyarok voltak a b) típusúak, mert ők támadtak, ők voltak a reguláris erők, nekik volt erősebb fegyverük, ők nem önként mentek oda, ők (pontosabban a vezetőik) hódítani akartak, politizáltak, nem a saját falujukat védték, hanem másét támadták.
Akkor a szovjet partizánok voltak az a) típusúak, mert az életükért, falujukért, disznajaikért küzdöttek, a befagyott mocsárban dideregve próbálták felrobbantani a megszállókat.

'56-ban megcserélődtek a szerepek, a magyar "partizánok" folytattak védőharcot, a szovjet páncéloshadsereg ellen. A 15cm-s páncél mögött ülő szovjet katona parancsra géppuskázta a kenyeret vivő diákot, hátha mégsem kenyér az, hanem kézigránát.

Vietnamben meg az USA volt a b), aki milliárdokért az otthontól 10000km-re "védte a hazát, az eszmét" és minden megölt ami katonáért 20 vietnámi fizetett az életével. A tengerészgyalogosok égettek fel falvakat és a 16 éves vietnami lány mosolyogva áldozta fel életét a hazájáért, amikor egy virágos-kosárban bombát vitt a bedrogozott amiknak.

petraeus 2013.02.24. 04:37:04

Abban igazad van, hogy a peldam santit, a yugok, lengyelek a harc vagy a harc nelkuli megadas kozott valaszthattak.
Viszont az eleg egyertelmu a korabeli forassokbol, hogy az orosz rendszer kitartasa es az usa ipari kepessegeinek szerepe nem volt ilyen egyertelmu.
Meg az angol vagy az usa vezetese szamara se, nemhogy a magyar kormany szamara.
Nem sokan fogadtak volna nemet veresegre.
Egy csomo olyan info ami ma barki szamara elerheto, akkoriban meg az elemzok szamara is max. homalyos sejtes volt.
Peldaul senki nem tudhatta mi lesz Sztalinnal, o maga se tudta hogy tuleli e vagy belulrol eltavolitjak es az uj vezetes megprobal kiegyezni a nacikkal.
senki nem szamitott arra, hogy a szovjetek kepesek lesznek attelepiteni az iparuk egy reszet, hogy a rendszer kepes lesz fenntartani a kontrollt a lakossag folott, senki nem szamolt a kolcsonberlet hatasaival, stb.

hunter84 2013.02.24. 04:37:11

Egy újabb lejárató szennyblog, gratulálok az antimagyar cikkedhez, kötsög!

Bár ilyen nick-névvel...

Kristl 2013.02.24. 11:56:50

@fal_adja_a_masikat:

"korábban visszacsatolt részeket elcsatolják"

Miért, most megvannak amúgy? Meg mivel járunk jobban, ha a németek "elcsatolják" aztán a szovjetek visszaadják, vagy ha a németek meghagyják és a szu veszi el?

:]

Túl sok az önfelmentés. A szovjetúnió megtámadását messze nem kérték olyan elánnal a németek, mint a jugók elleni beavatkozást.

Szeszkó Lackó 2013.02.24. 19:28:48

Ez a fos blog is remek bizonyítéka annak, hogy egyeseknek sosem elég a magyargyűlöletből.

Muhammad Balfas 2013.02.25. 07:32:36

@petraeus: Nem volt egyértelmű,viszont azért mindenütt voltak figyelmeztető hangok. A németeknél Wilhelm Canaris(az Abwehr vezetője), nálunk Teleki, a spanyoloknál a már említett Franco bizonyult jó jósnak.
Biztos, hogy a közvéleményt elkápráztatták a 39-40-es német sikerek, és különösen ezek gyors lefolyása, ám egy állam vezetésének az a feladata, hogy tovább lásson az átlagembernél, és hosszútávú stratégiai megfontolások alapján döntsön, ne csak a pillanatnyi benyomásai alapján.
A szovjet ipari kapacitás áttelepítése pedig előrelátható volt, hiszen ezt az igen gyors német előrenyomulás mellett is képesek voltak megtenni.
A magyar vezetésnek tisztában kellett lennie azzal is, hogyha az óriási területű Szovjetúnió területén nem működik a villámháborús hadviselés, akkor a Harmadik Birodalom elkerülhetetlenül anyagháborúba keveredik a világ akkori 3 legjelentősebb hatalmával. A győzelem kulcsa tehát a szovjet ellenes háború gyors befejezése lett volna. Ez pedig legalábbis nem tűnt biztosnak akkor sem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.25. 08:55:44

Messziről jött ember azt mond, amit akar. Mondja egy magyar mondás.

Én csak azt tudom, mint a háború után született magyar, hogy az ismerősi körömben volt egy nő, aki a háború végén Ausztráliába került, és ott összeismerkedett a férjével, aki itthon csendőr tiszt volt.
Nos a nő rendszeresen haza járt, amikor már erre lehetőség volt, a férje azonban soha nem "mert" hazajönni. Pontos okát ma sem tudom, állítólag itthon csinált valamit a háború előtt-alatt.
Gondolom nem a humanitárius tevékenysége miatt nem mert soha hazajönni.
Nos ilyenek is voltak a magyar hatalomban.

Geonczeol Gyula Felvidek 2013.03.24. 01:21:52

Hazugsagok, Ha egy magyar katona elvett egy krumplit a lakossagtol, akar agyon is lohettek. Apam kint volt es vegigharcolta az Urivi revig es vissza. Ellenben az teny, hogy a bevonulo tengely katonak megtalaltak a szovjetek tomegsirjait. Pl. a 6 millio ukran paraszt legyilkolasa mi volt? Meg haboru sem volt akkor meg. Kun Bela politikai biztos olyan kegyetlen volt, hogy maguk a szovjetek vegeztek ki. Hat ezeket az elszamolatlan szovjet dolgokat fogtak utolag a magyarokra rakosi es sopredeke. Ugy latszik meg ma is ez jarja. Valoban vonalat kell huzni a magyarok es a sopredek kozott.

Sátánbácsi 2013.08.02. 03:59:08

Súlyos pontosítanivalók vannak itt: a) az erőszak-legendát Göbbels '44 októberében, a szovjet egységek érkezése előtt hónapokkal találta ki, és tette kötelezővé. Aki tehát megtörténtnek hazudja, az hű náci. bár lehetett volna bosszú-ok ilyen mögött, de nem történt meg. b) Sztálin több hadparancsban kiadta, hogy bármilyen fosztogatásért vagy atrocitásért főbelövés jár. Sztálin parancsát ne vették volna komolyan? Ez csak szélsőjobbos blabla.c) Amikor a szélsőjobb tömeggyilkosságokkal vádolja a népidemokráciát, álmodozik. d) hazugság, hogy a szovjetek ne bántak volna jól - túl jól - a náci foglyokkal. Sajnos, azok túlélték. Ez bizony nem fére bele a neonácik: "jaj,a gonosz szovjetek népírtó módon" meg merték büntetni a náci mocskot - koncepciójába. Szóval, a cikk az igazság majd' felét megírja - ami manapság nem is rossz.

kifordított nagyanyó 2013.08.02. 10:17:02

@Sátánbácsi: Aztafene!Te kiacsuda vagy?1 napja regisztráltál,és ez az első kommented.
Te se vagy százas,mint kém.
Sőt.Amikor a ruszkik elsüllyesztettek egy civilekkel teli német hajót,az is csak legenda,ugye?
süti beállítások módosítása