KIM47c5f6_p201212100305601.jpg

Februárban mutatták be Szlovákiában és Csehországban a "Vrahem z povolaní" (Foglalkozása: gyilkos) című filmet, amely az ungvári születésű Vas Károly azaz Karel Vaš egykori hírhedt, véreskezű csehszlovák kommunista ügyész és bíró viselt dolgait mutatja be az érdeklődőknek. A film márciustól minden nagyobb szlovák és cseh moziban megnézhető, amely sok tanulsággal szolgálhatna a magyar néző számára is.

A teljes filmet 100 cseh korona befizetése ellenében itt megnézheted, a teaser ingyenes.

A film forgatásán készült fotókat itt végigpörgetheted.

Még Hungáriában, Ungváron született 1916-ban, az ötvenes évek legnagyobb csehszlovák kommunista hóhérjának tartott Vas Károly, azaz Karel Vaš. Kárpátalja szülöttjének neve ma Csehországban a sztalinista időszak alatt elkövetett bűnöket szimbolizálja. A tavaly decemberben egy prágai nyugdíjas otthonban elhunyt Vaš ügyészi és bírói munkakörben több, mint húsz halálos ítéletet osztott ki, és több száz embert juttatott hosszú évekre politikai okokból börtönbe. Az áldozatok teljes listájához klikk ide. Az idős Vaš élete utolsó szakaszában sem volt képes önreflexióra, visszaemlékezéseiben többször hallhatjuk, kezéhez vér nem tapad, élete során az emberiséget szolgálta.

Tény: az idős “bácsit" az 1989 utáni cseh jogszolgáltatás elítélte, majd felmentette. A cseh közvélemény jó része mai napig háborog: az egykori kommunista bűncselekményeket még mindig büntetlenül meg lehet úszni? Vajon ha egy jól dokumentálhatóan többszörös gyilkos megúszta a felelősségre vonást, mennyi esélye lehet az ad hoc előrángatott Biszku Béla bácsinak? Hát hol van az igazság a Magyarországon elterjedt közvélekedésben, bezzeg Csehországban sokkal keményebben léptek fel a komcsik ellen?

Közvetlenül a rendszerváltás után Csehországban az ötvenes években elkövetett törvénytelenségek miatt egyetlen volt kommunista politikus sem került börtönbe. Az ügyvédek a bűncselekmények elévülésével érveltek, a sajtóban és a televízióban a közönség többnyire akadémikus vitákat láthatott, olvashatott. Mindössze három volt pártfunkcionáriust állítottak bíróság elé, ítélet nélkül. A fordulat az ezredfordulón következett be. Vaš “bácsi” mindig is a sztalinista korszak bűneinek szimbólumát jelentette Csehszlovákiában. Ez Vaš 2001-es bírósági tárgyalása során még jobban felerősödött, amikor bebizonyosodott: ártatlanul küldte halálba a náciellenes harcok egyik fő alakját, Heliodor Píka tábornokot. Első fokon hét évre ítélték, de fellebbezés után, másodfokon felmentették - ezt később a cseh Legfelsőbb Bíróság is megerősítette - elévülés miatt.

Az ügy katalizátorként működött: Karel Vaš egyértelmű esete ébresztette fel a cseh társadalomban az ötvenes, hatvanas évek kommunista bűnökről és elkövetőiről szóló társadalmi vitát, amely rákényszerítette az ügyvédeket és a hatóságot, hogy cselekedjenek és igazodjanak a társadalmi elvárásokhoz. E társadalmi nyomás kényszertette ki, hogy a vizsgálati szervek, több mint hatvan embert megvádoltak és bíróság elé állítottak az ötvenes években elkövetett bűneik miatt. Napjainkig Csehországban harminchat embert ítélt el az ottani bíróság. Kétharmaduk az ötvenes években elkövetett bűncselekményekért felelt. A legmagasabb, kiszabott büntetést – hat évet - Ludmila Polednová ügyésznő kapta, aki Milada Horáková – cseh ellenálló, ellenzéki politikusnő – meggyilkolásában (1950) volt bűnrészes.  

Nem egy darab Biszku Bélát kapartak elő, mert egy helyi náci Képíró körül már szorult a hurok, hanem valós társadalmi és politikai igény alapján végigvitték az ügyeket. Vaš “bácsi” ügye Csehországban teljesen megváltoztatta az ötvenes években elkövetett bűncselekményekről kialakított képet: a kétezres években az ügyvédekben tudatosult, hiába áll rendelkezésükre az igazságszolgáltatást elméletileg biztosító jogi háttér, az egyes kirívó bűncselekményeket és elkövetőiket maguknak kell megtalálni és a bűnösöket elítélni.

♦♦♦

Magyarország a 21. század első évtizedében sem jutott el oda, hogy nagyobb társadalmi igény lenne a 20. századi emberellenes diktatúrák legfőbb bűnöseinek elítélésére, de legalábbis kézre kerítésére. A legutóbbi Duna-menti példák árulkodnak a magyar társadalom történelmileg retardált mentális állapotáról, az igazságszolgáltatás látszólagos igénye elhal a politikai szekértáborok napi harcában. Még mindig vita a magyar társadalom egy részében a tizenötezer ember haláláért felelős náci tömeggyilkos bűnrészessége. Kordokumentum a dotoho Csatáryval foglalkozó posztjai alatti komment folyam (itt, itt és itt), hű lenyomata ez a náci tömeggyilkost bújtató magyar társadalom egy részének.

A kommunista bűnelkövetők elleni átfogó igazságszolgáltatást a pártpolitika akadályozza. A Fidesz antikommunizmusa, amely nem több ma már, mint egy “kulturális” kötőanyag a kormánypárt táborában, valójában a legnagyobb kerékkötője a múlt rendezésének, az egy darab Biszku Béla felett kimondott erkölcsi ítéleten kívül, nincs politikai szándék az ügy jogi folytatására és az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalára sem. Paradox módon ma eljutottunk oda, hogy a “komcsi” múlttal megvádolt pártok - a nyilatkozatok szintjén - inkább hajlandóságot mutatnak a az egykori bűncselekmények feltárására és az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalára.

Ne csapjuk be magunkat, ahogy Magyarországon, úgy Csehországban sem lesznek már fiatalabbak az egykori bűnelkövetők, ne várjuk el, hogy az esetleges elítéltek száma, látványosan megugrik. Jó lenne, ha nem aktuálpolitikai prekoncepciók és mesterségesen kialakított hamis traumák mentén tudnánk meg minél többet a kommunista és náci rezsim brutális és elfelejtett eseményeiről, a történelmi szereplők ránk hagyott múltjáról, bűntudatáról, cselekedeteik okairól. Jó lenne, ha nem fideszes/jobbikos hangulatú sematikus propagandafilmekkel terhelnék a magyar társadalmat, hanem mélyebbre ható magyarázatokat kapnánk a történetekről. Így az emberek valós igazságérzete és az azt követő igazságszolgáltatás is minél szélesebb körben lehetne elfogadott.

Tömegek a filmbemutatón

A cseh dokumentumfilm február 11-i prágai bemutatóját a nagy érdeklődésre való tekintettel két előpremier előzte meg Brünnben és Pozsonyban, míg az eredetileg tervezett prágai 18 órás vetítést 20 órakor megismételték. Pavel Paleček (1977) fiatal történész - aki egyébként a film producere és forgatókönyvírója is egyben - a vetítést a rövid előadással és korabeli tanúk visszaemlékezéseivel tette interaktívvá, látható, hogy a közönséget nemcsak féligazságokkal és prekoncepciós történetelmeséléssel lehet lázba hozni, hanem a történelem kritikai megközelítésével is. 

543536_473937936006179_1579178065_n (1).jpg

2013 február 11. Prága, Meet Factory: hivatalos premier, megduplázva.

Untitled.jpg

2013 február 05. Pozsony: Előpremier. Teltház.

542340_469812199752086_310037564_n.jpg

2013 február 03. Brünn: Előpremier. Gombostűt se.

Ki volt Vas Karcsi "bácsi"?

1916 március 20-án született Ungváron egy magyar-zsidó ügyvédi családban, ebben a városban végezte el a gimnáziumot is. A Csehszlovák Kommunista Pártba 17 évesen lépett be.

Felsőfokú tanulmányait már a prágai Károly Egyetemen végezte, 1939 februárjában fejezte be jogi tanulmányait. Ez év szeptemberében visszatér a Horthy-Magyarország által elfoglalt Kárpátaljára és bekapcsolódik az illegális ellenállásba. A kommunista funkcionáriusok letartóztatása után parancsot kapott, hogy a Szovjetunióba emigráljon.

A szovjet-magyar határ átlépése után szovjet titkosrendőrök azonnal letartóztatták, a vád: kémkedés. Három évi gulagra ítélték. 1943 januárjában szabadult, azonnal felvételét kérte a csehszlovák ellenállókhoz. Szemproblémái miatt a tiszti személyzet titkára lett. Később katonai bíróság irodájába nevezik ki, majd főügyésznek. Ekkor már együttműködött a szovjet titkosrendőrséggel.

1945 januárjától az 1. csehszlovák hadtest katonai kémelhárításának vezető-helyettese. 1948 után a Legfelsőbb Katonai Bíróság ügyészének nevezik ki. Később az Állambíróság vizsgálóbírója lett. A sztalinizmus idején a Legfelsőbb Katonai Bíróság szenátusi elnöke. Több tucat embert küldött a halálba ebben az időszakban, egyik leghíresebb áldozata a második világháborús tábornok Heliodor Píka.

1951 augusztusában letartóztatták, amikor kommunista Csehszlovákiában csúcsra járatták a belső ellenség keresését a mozgalomban. 1953 júliusában életfogytiglanira ítélték kémkedésért és hazaárulásért és, hogy 1946-ban halálra ítélte Emil de Backer belga állampolgárt.

1956 szeptemberében szabadult és rehabilitálták, indoklás: a belga meggyilkolását nem sikerült teljesen bizonyítani.

1989 novembere után bíróság elé állították Píka generális meggyilkolásáért. 2001 júniusában hét év börtönre ítélték, de 2002-ben az ítéletet elévülés miatt törölték.

2012 december 8-án halt meg egy prágai nyugdíjas otthonban.

Karel Vaš fényképes, részletes önéletrajzát itt láthatod.

A nagyon profin felvezetett és megcsinált Vas-film hozott egy nem várt és megható gesztust is a napokban. Neve nyilvánosságra hozatala nélkül szót kért az egyik politikai napilapban Vas lánya is, aki - többek között a film hatására - úgy döntött, hogy apja örökségének egy részét a sztalinizmus és a szudétanémet kitelepítések áldozatainak emlékének ápolására adományozza. Idézem: "Nyilván ez csak egy csepp jóság lesz az igazságtalanság tengerében, amelyekért apám mindig elutasította a felelősségvállalást". Paleček történész a cseh hírtévé műsorában a napokban kötelességének érezte, hogy nyilvánosságra hozza: Vas lányától olyan e-maileket kapott a filmbemutató után, amelyekben gyakorlatilag bocsánatot kért az apja által elkövetett bűnökért.

A szemmel láthatóan megrendült történész bejelentésének tartalma megérdemli a csodálatot és a tiszteletet. Ti hogy látjátok?

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr685061549

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.26. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopptarisznya 2013.02.26. 22:43:49

Csatáry László hány embert ölt meg? Csak mert ilyenről nem tudunk. A zsidók azt vetik a szemére, hogy kegyetlenül bánt a foglyokkal. Néha meg is korbácsolta őket. Hűha.. ez aztán a "háborús bűncselekmény".
(ugyanis az ott tárolt zsidókat a németek továbbszállították, és ők ölték meg)

Ilyet fajsúlyú dolgokat nap mint nap elkövet egy Guantánamón szolgáló amerikai agyatlan katona is. Na bumm. Persze ha zsidó pofoznak föl, akkor az "emberiesség elleni bűntett"... LOL. Hagyjuk már. Azt nem értem ki nem röhög még ezeken.

Ami a többi mocskot illeti. Biszku "bácsi" kicsinálása után nagyon ment a sírás ezen a blogon, úgyhogy nem értem hogy a kedves szerző mit akar számon kérni a magyar társadalmon?

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.02.26. 23:34:03

Mo sem rángattak senkit a vérbírókból...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2013.02.26. 23:34:22

A gyerekek nem felelnek apjuk tettéért, de sajnos szembe kell nézniük szüleik tetteinek következményeivel. A hölgy reakciója tisztességes és példamutató.

P.S.: 1916-ban Ungvár a Magyar Királysághoz tartozott. A Hungária elnevezés ekkor sem a hivatalos, sem a köznapi szóhasználatban nem volt elterjedt, legfeljebb archaizál dzsentri hagyományban volt népszerű elnevezés.

lüke 2013.02.27. 08:08:36

PhDr. Karel Vaš
Biszku szerszámlakatos, nem a Károly egyetemre járt
-ez az elsö különbség
cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Va%C5%A1
hu.wikipedia.org/wiki/Biszku_B%C3%A9la
messziröl jött ember meg azt mond ,amit akar

malanya 2013.02.27. 08:24:55

@hopptarisznya: a hozzád hasonló, borsónyi aggyal rendelkező emberek miatt olyan posvány és dagonya a magyar társadalom mint amilyen, én nem tudom, hogy a te fajtád miért tenyészik ennyire nagy számban a magyar társadalomban, szerintem valami gyárban készítenek benneteket... van belőletek több fajta: kommunistanáci (ezek a volt MSZMP-s robotok, pl. fogalmuk sincs arról, hogy miért élnek határontúli magyarok mondjuk Romániában, nekik azok románok, de cigányoznak, és visszasírják Kádár bűzös, akolmelegét), aztán vannak, mint te is, a nyilasnácisurmók (ők nemzetiszocik, mert kommunistábbak a kommunistáknál - fuj, fuj bankok, fuj fuj piac, jaj csak versenyt ne, jaj államositsunk, de amúgy magukat konzervatívnak hazudják, na és antiszemiták persze, ja és számukra a cigánybűnözés evidencia) és még van egy csomó típus, ott ülnek a prototipusaik a Fideszben, MSZP-ben és a Jobbikban. Hányinger fejükből, ha kinyitják a szájukat csak butaság jön, mint a tiédből is...

gazsi72 2013.02.27. 10:28:25

@malanya: És akkor vagy te, aki mindenkit utál. Feltehetően rendszeresen személyeskedve szidod is őket a fórumokban, csípőből/karosszékből leszólsz mindenkit. Próbáltam rájönni, hogy te kihez tartozol, és nem kell nagy logikai hozzá, csak meg kell nézni kiket nem martál meg!

Zoley 2013.02.27. 14:57:47

A karácsonyi forradalom után a román szekusokat se nagyon derítették fel, ott is elmaradt a felelősségre vonás. mint szinte mindenhol...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.02.27. 14:57:58

@gazsi72: dicserni kellene azokat, akik ekkora fidesz/jobbik koalat szartak az orszag aztalara?:-)

hopptarisznya 2013.02.27. 14:58:28

@malanya: meséld már el kis libsi, hogy összeverni valakit mióta számít háborús bűnnek? Elhiszem, hogy egy szar alak, de ha másnak jár az elévülés, akkor neki miért nem? Pl egy súlyos testi sértésnek mennyi az évülése? Szóval, ha neked több agyad mint egy borsószem, akkor ugye tudsz válaszolni? Vagy csak gyalázkodni van eszed? (mondjuk ezt tudjuk... ezért tették nagyapáink vonatra a fajtádat)

dzsoni5 2013.02.27. 14:59:08

Azért az, hogy a Rákosi-érában és 56-ban ki mit csinált, kinek mi szárad a lelkén, viszonylag jól feltárt itthon is. Rendelkezésre állnak filmek, interjúk (pl. Vida Ferenc vérbíróval). Más kérdés, hogy jogilag megfogható-e a dolog. Az valóban igaz, hogy az igazságszolgáltatás eddig nem jeleskedett a perekkel, de például a sortűzperek elég világosan megmutatták, hogy milyen akadályai is lehetnek ennek. (A nagyhalak már halottak, vagy perképtelenek, a kishalak meg tudnak rájuk vagy egymásra mutogatni.) Ebben Csehország a leírás alapján előrébb jár, mint mi, más esetekben (pl. németek kitelepítése, Benes-dekrétumok) vagy egy szinten van velünk, vagy mögöttünk van. Nincsenek nagyon illúzióim a magyar társadalom "múlttal való szembenézéséval" kapcsolatban, de a blog ezzel kapcsolatban elég nyilvánvaló kettős mércét alkalmaz a cseh és a magyar társadalom megítélésekor. A kettős mérce alkalmazását sajnos cseh ismerőseim jelentős részénél tapasztaltam, és ugyanez az érzése volt velük kapcsolatban a lengyel és osztrák barátaimnak - persze ettől még teljesen jóban voltunk.

Bereznay András (törölt) 2013.02.27. 17:25:07

@ikaljan:

Kémünknek, úgy tűnik, fóbiája van a Magyarország szó kimondásával kapcsolatban, ha az a mostaninál nagyobb területre vonatkozik, ezért bűnét eufemisztikusan enyhíti. Kár, mert sok vonatkozásban rendes ember, ha zavarai közben – elég bőven – vannak is.

Bereznay András (törölt) 2013.02.27. 19:05:53

@hopptarisznya:

Tegyük föl, azért. (Kétlem, hogy azért, de most hagyjuk.) Érezhető, hogy jóváhagyóan mondod. Szóval, föltéve, hogy azért, ez ok a „vonatra tevésre”? Átgondoltad?

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2013.02.27. 19:06:54

Kedves CSK,

idézek a cseh 198/1993. sz. törvényből (a kommunista rezsim jogellenességéről):
"5. §. A bűncselekmények elévülési idejébe nem számít be az 1948. február 25-étől 1989. december 29-ig eltelt idő, amennyiben jogerős elítélésre vagy vád alóli felmentésre egy demokratikus állam jogrendjének alapvető elveivel össze nem egyeztethető politikai okokból nem került sor."
Varga Csaba (szerk.): Igazságtétel jogállamban. Német és cseh dokumentumok. Windsor Klub, Budapest, 1995. 188-189.
Kérdés: hogy lehetett 2001-ben elévülésre hivatkozni ezek után?

VT22 2013.02.27. 19:07:21

"Még Hungáriában, Ungváron született 1916-ban"

Magyarországon, te gyökér. Tudjuk mire megy ki a hungáriázás.
Lassan írom, hogy a beszűkült agyú uhorszkó-hazugságban hívők is megértsék:

Ungvár _M_A_G_Y_A_R_O_R_S_Z_Á_G_ része volt.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.27. 19:07:43

a 70e magyar kitelepitese mikor kerul sorra?
jol tudjuk az ami egy ma is elo aktualis toveny alapjan lett vegrehajtva

newenglandikagyloleves 2013.02.27. 20:41:58

@Csehszlovák Kém

A cseh jogot, joggyakorlatot, jogeseteket nem ismerem, de egy biztos: Magyarországon nemhogy a XXI. század első évtizedében, de már 1991-ben megvolt az igény – és nemcsak a társadalomban, hanem a politikai pártok nagyobb részében is – arra, hogy a diktatúrákban bizonyíthatóan elkövetett – a haza és élet elleni – bűncselekmények elkövetőit bíróság elé állítsák, illetve, hogy legalább eljárás induljon velük szemben.

1992-ben azonban megszületett a 11/1992. (III.5.) AB Határozat, mely tulajdonképpen eldöntötte a felelősségre vonás lehetőségének és egyben az eljárások megindítása értelmének kérdését is. Azt nyilván te is tudod, hogy ennek az alkotmánybírósági határozatnak mik voltak az előzményei. Vagy ha nem tudod, akkor kérlek, nézz utána és oszd meg majd velünk a felfedezésed. Azt, hogy ki volt a parlament által elfogadott igazságtételi törvény mellett, és ki volt ellene. Ki kérte a törvény előzetese alkotmánybírósági felülvizsgálatát, és ő kiket képviselt. Aki a törvény ellen érvelt, az valójában mit akart…
Előrebocsátom: számodra kellemetlen meglepetéssekkel fogsz szembesülni.

Mindezek után (ismét) ki fog derülni, hogy (megint) csak mismásolsz, és nincs más célod, mint, hogy bármikor bárkit bármilyen kérdésben fölénk helyezz, és bezzegelve jó messziről, egy jó nagyot kulázhass ránk.

Mystes 2013.02.28. 22:02:21

Ajánlom CsK figyelmébe! Hogy ne csak a fasisztákokon lovagoljon.
mandiner.hu/cikk/20130227_hazaarulassal_vadolnak_vaclav_klaust

Mystes 2013.02.28. 22:02:47

@newenglandikagyloleves: Gyerekek, ez CsK saját blogja, itt azt fos, amit akar. Nem kell olvasni!

Pedig nagyon szórakoztató :)))

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.02.28. 22:06:18

@Mystes: Haveról már írtunk kb 1 hónapja, hogy hazaárulásért bajba kerülhet. Az MTI alaposan lemaradt, vagy csak nem olvasott minket. Témajavaslat jöhet e-mailben bátran, ne itt offoljunk, köszi.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.03.02. 18:02:54

@hopptarisznya: Nem a németek voltak, hanem az is a Zorbán hibája! Ő csinálta azt is. A szemét diktátornak messzire elér a keze..

Vilmos Sándor 2013.03.10. 11:17:27

@malanya: Kedves, kezeltesse magát, összekeveri a kocsiszínt a tejszínnel!Ha nem tudja, mi az, hogy kommunizmus, akkor legalább ne kiabálja ki a butaságát! Menjen, és fényezze ki a zorbánuszt!

Vilmos Sándor 2013.03.10. 11:17:35

Kevés embert ítélt halálra,abban az időben az USÁ-ban többezer embert nyírtak ki "kommunistabarátság" címen,és több tízezer embert zártak börtönbe! Az őket elítélő ügyészekről, bírákról semmi hír! Vegyék már észre, kapitalizmus ánuszfényező birkák, még mindig tat a hidegháború a "művelt" Nyugat oldalán!
süti beállítások módosítása