1828145-img-eva-rezesova-soud.jpg

A cseh bulvár kiakadt, a szlovák bulvár magyarozik. A dotoho nem teljes beszámolója a Rezešová-ügy első két tárgyalási napjának szlovák és cseh sajtóvisszhangjáról.

Szlovák és cseh bulvárlapok meglehetősen részletesen, naponta számolnak be Rezešová-ügy fejleményeiről, a szlovák kereskedelmi csatornák a helyszínről adtak tudósítást. A cseh bulvár a Rezešová család botrányos viselkedését emeli ki, addig a szlovák bulvár a szlovák milliárdosnő korábbi és jelenlegi életkörülményeit hasonlította össze. A beszámolók mindegyike megemlítette: Rezešová fehér ingben, merev arccal jelent meg a tárgyalásokon és szinte alig beszélt. 

A cseh bulvárlap nem bánt kesztyűs kézzel Eva Rezešovával: megjegyezték, hogy a tárgyalás kezdete óta a vádlott kizárólag fehér ruhában jelenik meg, de a rendezetlenül begombolt ing helyett a második tárgyalási napon egy dekoltázs nélküli, csipkés gallérú vékony fehér ingre cserélte, amelyen feltűnő módon átlátszott fekete melltartója. Ahelyett, hogy legalább egy kis lelkiismeretfurdalást és kis tiszteletet mutatott volna a tárgyalóteremben szintén megjelent áldozatok hozzátartozói felé, akik egyébként eddig minden tárgyalási nap feketében jelentek meg, az ártatlanságot jelképező fehér ruházattal provokálta őket.

A cseh bulvárlap tudósítója részletesen beszámol a vádlott anyjának viselkedéséről is, aki szintén mindenhova elkísérte lányát. A tudósítónak feltünt, hogy míg kedden az első tárgyalási napon az anyuka mindent szépen csendben végighallgatott, a második napon valahonnan egy furcsa magabiztosság és önbizalom kerítette hatalmába, mintha lánya helyzete olyan jól állt volna, mosolygott rá, és fejével többször hangsúlyosan gesztikulált. Végül a bírónő is megelégelte a műsort, figyelmeztetni kellett Rezešova édesanyját: viselkedése nem illik a tárgyalóterembe.

A tárgyaláson megjelent még Rezešova unoktestvére, Eva Rezešová-Džodlová, akit egyébként szlovák Miss Universenek választtották 2002-ben. Eva anyukájával ellentétben rajta valóban látszott, hogy megviselte a bilincsbe vert Eva látványa, ugyanakkor ő és Eva anyja is szomorúságukat meglehetősen divatos, drága ruhákkal és rengeteg kiegészítővel kompenzálták, amely látvány a cseh bulvárlap szerint annyira nem jött be a bíróságnak és az áldozatok hozzátartozóinak sem.

Magyar börtönben ül Eva Varholíková-Rezešová, ahol az élete az előzőhöz képest gyökeresen megváltozott, írja a szlovák bulvárlap, mintha csak azért nem lakhat a vádlott luxuslakásban, azért nem vezethet többet luxusautót, vagy azért nem válogathat kedvére kedvenc ruhái közül és várja minden nap vasrács, mert magyar. A szlovák tudósítónak természetesen nem tűnik fel a cseh kollega által kritizált illetlen magatartás, ellenben nem győzi hangsúlyozni beszámlójában: a baleset az M3-as magyar autópályán történt, a baleset következtében négyen meghaltak, ezért Rezešovának magyar bíróság előtt kell felelni.

Egyébként egészen vicces, hogy a cseh tudósítóval szemben/mellett a szlovák tudósító még azt is észrevette, hogy Varholíková - igen, a szlovák bulvárban Rezešovát inkább Varholíková vagy Rezešová-Varholíková néven említik - mindkét tárgyalási napon ugyanabban a farmerba érkezett a bíróságra! Rögtön emlékeztették az olvasót, régen minden másképp volt: a milliárdos lány mindig tökéletesen jelent meg a nyilvánosság előtt, ruhatárában mindig talált egy izgalmas darabot. A szlovák tudósító láthatóan másik meccset nézett: a vádlott és rokonai ellenszenves és provokatív viselkedése helyett a szlovák tudósító azt hangsúlyozta ki, hogy anya és lánya legalább néhány percre találkozhatott egymással, mielőtt még nem nyelte volna el a rendőrségi kisbusz minicellája megbilincselt és csonttá soványodott lányát.

A szlovák bulvárolvasók végül még azon is szörnyülködhettek együtt Rezes-anyukával, hogy Magyarországon bevett gyakorlat egy bírósági tárgyalásra bilincsben és kíséretben leszállítani a vádlottat. A bulvárlap részletezi a fogolyszállítás embertelen körülményeit - bilincsben egy minicellában kell ülnie, amellyel szemben a kísérők foglalnak helyet! - "nem tesznek semmilyen különbséget, legyen az egy gyilkos, egy tolvaj vagy más okból megvádolt ember, az eljárás mindig ugyanaz".

Rezešová-eset kapcsán a szlovák és magyar sajtóban megjelenő nacionalista narratívákat és leegyszerűsítő magyarázatokat egy korábbi posztban mutattam be részletesen.

 

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr575492861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papageno68 2013.09.03. 07:24:09

Érdekes poszt. Köszi.

petraeus 2013.09.03. 10:58:37

Nem kotozkodom, csak kerdezem, mert ez vegre egy korrekt erdekes cikk, ami olyan nezopontot mutat be amit az atlag magayr media nem nagyon tud. Ez a mondat egy picit homalyos nekem:

"Magyar börtönben ül Eva Varholíková-Rezešová, ahol az élete az előzőhöz képest gyökeresen megváltozott, írja a szlovák bulvárlap, mintha csak azért nem lakhat a vádlott luxuslakásban, azért nem vezethet többet luxusautót, vagy azért nem válogathat kedvére kedvenc ruhái közül és várja minden nap vasrács, mert magyar."

A borton magyar, vagy Miss. Rezes? Mert ha Miss. Rezes-re utalsz akkor viszont az nem vilagos, hogy miert "Varholíková" zzak a bulvar lapok, hisz ezzel pont, hogy nem magyarsagat hangsulyozzak. Vagy ennyire zavaros a bulvar sajto?
Plusz kerdes: Bunosnek tartjak es csak a korulmenyeket kritizaljak vagy ugy gondoljak, hogy artatlan a holgy es ez csak valamifele "magyar bosszu".

William Kidd 2013.09.03. 18:40:13

Ez egy magyar lany. Amugy meg a szlovaknak nevezett nemzet tagjainak is legalabb a fele magyar gyokeru ugyhogy a nacionalista ellentetnek tulajdonkeppen ertelme sincs.

eax_ 2013.09.03. 18:40:36

"Rezešovát inkább Varholíková vagy Rezešová-Varholíková néven említik - mindkét tárgyalási napon ugyanabban a farmerba érkezett a bíróságra! Rögtön emlékeztették az olvasót, régen minden másképp volt: a milliárdos lány mindig tökéletesen jelent meg a nyilvánosság előtt, ruhatárában mindig talált egy izgalmas darabot."

Ez valami rendkivul szinvonalas folyoirat lehetett. :)

Lent es fent (törölt) 2013.09.03. 18:40:42

Micsoda debil nyelv, rezesova, varholikova. Edes Istenem mennyire szarul hangzik.

mathe.aron 2013.09.03. 18:40:47

Kösz, jó az összefoglaló. Az első számomra korrekt posztod,amit olvastam :D

komissarlajos 2013.09.03. 18:41:07

@petraeus: @petraeus: 1. Úgy vélem a Csehszlovák kém nem igen van tisztába azzal, hogy a magyar nyelvben mi az, hogy az alanyt egyeztetni kell az állítmánnyal. (Ennyit a homályos mondatról.)
2. A szlovák bulvárlap semmivel sem csinált rosszabbat, mint a magyar testvérlapja(i).
3. Ezt már végképp nem lehet értelmezni. Bocs.
4. Reméljük a tettes, ha elítélik: 10 évig gondolkodhat a bűncselekménye miatt. És az még kevés is lesz.

Zakk (törölt) 2013.09.03. 18:41:25

A körülményeket aztán kritizálhatják, mert se Csehországban se a Szlovák köztársaságban nem jobbak..sőt.

Kelly és a szexi dög 2013.09.03. 18:41:35

Az a baj, hogy a büntetését már SZLOVÁK börtönben tölti majd le - nyilván a lehető legjobb körülmények között...

webdiag.hu · http://www.webdiag.hu 2013.09.03. 18:41:37

miért, szlovákiában limuzinnal szállítanák?

decision_cube 2013.09.03. 18:41:47

Ez az a Rezeš család amúgy, amelyiknek a családfője (?) (vagy ennek a nőnek a testvére? férje?) (szétlopta) vagyis bocsánat, szal privatizálta a szlovákok apukájának Vladimir Meciarnak az uralkodása alatt a vasműveket Kassán? Meg a többi... csak kérdezem, nem olvastam a szlovákiai bulvárt mostanában. Remélem 10-15 évre hűvösre teszik ezt a nőt, olyan arcot vág minden fotón, mintha valami kis angyalka lenne :D meg ez a gagyi fehér gönc minden fotón... biztos az ügyvédei javasolták neki a szent pózt. Pedig úgy tűnik, hogy egy igazi tömeggyilkos a szentem.

chatendeux 2013.09.03. 18:41:55

Remélem a max kiszabhatóval díjazzák...és tökmindegy, h milyen nemzetiségű. 4 ember meghalt, mert drogosan piásan nagyképűsködik. amúgy túl kövér....kevesebb kaját neki a MAGYAR adófizetők pénzéből;)

♔bаtyu♔ 2013.09.03. 18:42:04

@petraeus: Inkább arról lehet szó, hogy a milliárdos családtagok a szlovák bulvármédiát megveszik.
Kb, mint itt annak idején Császár Elődnél
Ekkor meg ugye ártatlan Rezesová és szlovákokon bosszútálló magyarok az ő civilizálatlan bíróságaikkal.

Rák úr 2013.09.03. 18:42:09

Naná, hogy provokál!

Tyrion Lannister of Caster 2013.09.03. 18:42:19

Sajnálatos baleset, amelyben 4 ember vesztette életét. A családot sérti ez a hozzáállás a vádlott részéről. Ezt azonban semmiképpen nem szabad ahhoz kötni, hogy a vádlott vagy az áldozat épp milyen nemzet gyermeke.
Itt sajno selég erős szegénységi bizonyítványt állít ki magáról a hölgy, ez azonban legyen az ő lelkiismereti problémája.
A bulvársajtó pedig... hát mi máshoz értenek, mint mások bajában vájkálni?

A hozzátartozóknak megbékélést, a vádlottnak méltó büntetést és önvizsgálatot kívánok.

DirtyHarry 2013.09.03. 18:42:29

Mondjuk azon én is csodálkozom, hogy akármilyen bírósági fotot látot, bármilyen ügy legyen, mindig bilincsben van a vádlott, meg nyolc kommandós maszkban kíséri... nem értem

tisztapista 2013.09.03. 18:42:37

Szerintem szándékos gyilkosság történt. Ülnie kellene, életfogytig. Akkor nem sokat használna apuka pénze.

Ja, és ez nem szlovák-magyar, magyar-szlovák ügy, hanem emberiesség kérdése. Milliomos libaként sem szorítgathat le senkit az útról, amikor éppen beivott.

tejcsokoládé (törölt) 2013.09.03. 18:42:41

@petraeus: szerintem kimaradt a 'nem'. nem magyar, ezért bánunk vele úgy, mint egy gyilkossal, holott ő egy ártatlan bárányka aki csak néhány ember értelmetlen halálát okozta.

no_successful2 2013.09.03. 18:55:19

@Lent es fent:

Van ilyen is, hogy Nagyová :))) bakker sírok.

Ez a Rezes egyébként elég magyar hangzású, ha elhagyjuk róla azt az idétlen ová-t

Függetlenbaloldali (törölt) 2013.09.03. 19:16:48

@tisztapista:
"Ja, és ez nem szlovák-magyar, magyar-szlovák ügy, hanem emberiesség kérdése. Milliomos libaként sem szorítgathat le senkit az útról, amikor éppen beivott. "

Ez a lényeg. Ha magyar állampolgár lenne, akkor is hasonló lenne a vélemény. Ha egy magyar csinálna Szlovákiában hasonlót akkor is azt mondanám, hogy jó helyen van ott, ítéljék csak el.

Azt mindenesetre értékeljük, hogy a "kollégái" (üzlettársai, távolabbi ismerősei) legalább nem ülnek be demonstratívan a tárgyalásra, ezzel azt sugallva, hogy ha a bíróság nem megfelelő ítéletet hoz, akkor velük gyűlik meg a baja!

A poszt egyébként meglepően korrekt...

Bambano 2013.09.03. 19:21:03

A kiadatási kérelme előtt majd el kellene gondolkodni a balta aktuális árfolyamáról...

lyia (törölt) 2013.09.04. 02:46:40

Valójában nagyon gáz, hogy egy kb. harminckilós nőt, aki gondatlan bűncselekmény miatt áll a bíróság előtt, megbilincselnek, és rabláncon vezetnek elő.

Mégis mitől fél a hatalom?

Hogy előránt egy Kalasnyikovot a farzsebéből, és legéppuskázza a Nagykörutat?

Éppen azzal tennénk tanúbizonyságot emberiességünkről és nagylelkűségünkről, hovatovább nemzeti nagyságunkról, ha szépen, udvariasan, a lehető legnagyobb tisztelettel ítélné el a magyar bíróság, nem többre, mint amennyire tenné ezt, hasonló tényállás mellett, egy magyar celebbel.

Ha jól emlékszem, Stohl (vagy Ferenczy Gábor) esetében is csak a szerencsén, és nem az elkövetőn múlott a halottak száma.

MIx 2013.09.04. 02:46:57

@komissarlajos: Ha már nyelvtanozol, akkor "tisztában".

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.04. 02:47:08

ismét megtudhatjuk majd, hogy ha az ember ölni akar és kevesebbet ülni, akkor igyon és vezessen

Ramil Safarov 2013.09.04. 02:47:23

Ha netan el itelik, akkor ugyis visszaszallitjak Szlovakiaba, ahol a miniszterelnok sajat kezuleg fogja azonnal szabadon bocsatani. Es at ad neki, egy szinarany bmw terepjarot.

Antiszemita 2013.09.04. 02:47:54

Bugrisok ezek a Rezesék.

Igazi urak, úriasszonyok akkor sem viselkednek így, ha tényleg ártatlanok, netán még ők érzik magukat áldozatnak.

Tévednek, ha azt hiszik, hogy a bíróságot ugyanúgy le lehet villogni, le lehet dudálni az útról, mint ahogy a négy szerencsétlent lehetett.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.09.04. 02:48:37

@petraeus: sztem arról lehet szó, hogy Rezesováék kérelmezték, hogy óvadékkal, háziőrizetben/-ből védekezhessen.
Állítólag már kerestek is mindenféle ingatlanokat e célra. Ha a magyar bulvárnak hinni lehet, két fürdőszobás, mittomén hány szobás luxuslakásokat nézegettek.

A poszt amúgy tényleg érdekes, mi jóformán csak a magyar (bulvár)oldalról látjuk a dolgokat.

Bár az kissé engem is meglep (nem is), hogy a szlovákoknak problémát okoz a "magyar szál" a történetben. :D

Szintén Üldözöttecske 2013.09.04. 02:48:56

Ti zsidók egyet nagyon tudtok, zsigerből: kavarni a szart. Sok ezer év alatt finomodott ki bennetek ez a speciálisan nomád szokásotok.
Soha, sehol sem lesztek otthon s e szokásotok miatt kelle nektek mindenhonnan menekülni..már amíg lehet.
Na pussz zsidókák.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.09.04. 02:49:19

Volt régen egy eset, amikor magyarországi turistákat Szlovákiában egy férfi fegyverrel fenyegette (vagy 10 embert!), elkísérte őket valahová, és pénzt követelt tőlük (sarcot).
Annak végül mi lett a vége?
Elítélte a szlovák igazságszolgáltatás - már ha van ilyen - azt a bűnöző útonállót?

nagyiWRX 2013.09.04. 02:49:46

Feldühítenek ezek a buzik egy másik Bmw vel szembe nem játszotta volna ezt mi? engem is leszoritott az utról eg szlovák bmw budakalásznál aztán belelépett a fékbe majdnem telibevertem utána akartam menni de az én kocsim 90 le-s az meg elhuzott az M0-ás felé, nem vagyok fajgyűlölő de a hirekbe mindenhonnan az jön hogy román bulgár szlovák stb balesetet okozott.

Jimbo75 2013.09.04. 10:00:56

@Lent es fent: Mit vártál, szlovákok? Szlovákul minden szarul hangzik, de legalább jókat lehet röhögni a nyelvükön:)

xtlight 2013.09.04. 10:01:26

Milliomos liba, száguldozott, nagyképűsködött, persze. A másik résztvevő meg halott, és vannak egyértelműen vétlen áldozatok is, az utasok. A probléma az, hogy naponta 100 ilyen Puntóssal, meg Corsással találkozom, akik a nyílt pályán 100-zal előznek, bizonytalanul, fogvacogva, hogy "úristen, itt forgalom van, meg gyorsan kell menni". Ha nem kapnának jogsit, nagyobb lenne a biztonság az utakon. Nem mondom, hogy a csaj nem vétkes, mert vastagon az. De a felelősség mindenképp megosztott az ügyben, még ha nem pont 50-50%-ban is. Kár, hogy a magyar Kreszből csak a gyorshajtást, meg az ittas vezetést ismeri az igazságszolgáltatás.

RobertJ 2013.09.04. 10:01:43

Mindenki az, aminek vallja magát és ahogyan az életét éli. (Nyilván nem lesz valaki Ghanai, ha nem beszéli a nyelvüket és nagy valószínűséggel nem fekete). Rezesova talán ért magyarul, de nem hinném, hogy annak vallja magát és biztos nem beszél magyarul a magánéletében. Szóval az ilyen inkább ne is legyen magyar. Azon meg kár vitatkozni, hogy melyik bulvár szinvonaltalanabb.

belekotty 2013.09.04. 10:01:59

@Lent es fent: Ja. Mint a Kissné, Nagyné, Kovácsné.

belekotty 2013.09.04. 10:10:24

Egyenlőre még nem tisztázták ezt a picsát a szándékosság alól.

Ramona25 2013.09.04. 18:24:06

Szerintem Szlovákiában sem bánnak másképp a letartóztatott emberekkel. Persze akik az arany és ezüst karperecekhez vannak szokva, azoknak szörnyű látvány és érzés lehet a bilincs. Persze egy BMW is kényelmesebb mint egy rabszállító furgon ketrece. A börtönben pedig nem lehet nagyobb ruhatárat tartani, így nem csoda, ha Rezesova nem tud minden tárgyaláson máshogy öltözni.
Egyébként tényleg tehetnének különbséget letartóztatott és letartóztatott között. Egy ilyen bűncselekménnyel vádolt ilyen nőt miért kell így kísérni? Miért nem elég egy sima kézbilincs? Miért kell még a pórázos bilincs és miért kell még az egyébként megbilincselt kezeit hozzáláncolni egy övhöz? Nem csak Rezesova esetében, hanem úgy általában.

objekt678 2013.09.06. 21:31:23

Ez egy zsidó blog. A zsidóknál zsigerből jön a szarkeverés,

Zsidók. Ti már fenyegettettek már meg engem, azzal, hogy megtaláltok. Zsidók ! Én meg titeket. Egyesével, horogra!
Mocskos zsidaja pöffeszkedik is már!
süti beállítások módosítása