holvagytokszekeylek.jpg

Székely deszkások, szevasztok, felvidéki zsiványok szevasztok! Hazaért mindenki? Hogy tetszett a legújabb Kész Átverés Show az Orbán-medencében? Regionalizmus az új pina!

Pozsony, Diákhálózat (MKP-s civilek): 3 fő.

Pozsony, Via-Nova (MKP), Fidelitas (Fidesz), Jobb Komáromért (Jobbik): 30 fő

Budapest, Bayer Zsolt (Magyar Hírlap), nemzeti motorosok (Jobbik): 300 fő

Erdély, Székely Nemzeti Tanács (civil)+ erdélyi politikai pártok, Együtt-PM: 15 ezer fő, a tervezett létszám 10 százaléka. Nem ért össze az 53 km-es lánc sem.

Gyorsmérleg: 333 kibic, 14 ezer megvezetett székely paraszt

Gyorsértékelés: a Magyar/Székely Ethnic Pride avagy a Nagy Nemzeti Kígyózás nem érte el célját (ti. felhívni a világ közvéleményét és meggyőzni a román közvéleményt), szavazatszerző akciónak viszont lehet nem volt rossz, plusz sétáltatok egyet a szabad levegevőn

A rendezvény hatása: nulla

Esély az autonómiára: nulla

Paradox módon, a szavakban és jelmezekben a "magyar érdekek" védelmezőjének mutatkozó Fidesz-Jobbik tandem gyakorlatilag a helyi rommagyar és szlovmagyar érdekek elárulója. Mindezt egy olyan történelmi korszakban és európai konstellációban teszi, amikor pedig elvileg lehetőség nyílna egy kelet-Európai konszolidálásra, az oly sok keserűséget okozó nemzetállamok fokozatos lebontására. Nem ez történik, mert az általam már sokszor ostorozott betonfejű nacionalizmusra alapuló “nemzetpolitika” újra megerősíti a magyar, a szlovák és a román "nemzetállamot".

Nem nehéz belátni az elmúlt kétszáz év alapján, hogy egy “nemzet” felépítése és az emberek nacionalizálása szorosan összefügg a társadalom átpolitizálásával, pontosabban: nacionalizmus és politika két a kézben jár. A helyzet az barátaim, hogy a “nemzet” szó, akármennyire is próbáljuk kulturális kategóriaként kezelni, elsősorban és nagyon megbízhatóan egy nagyon hatékony szavazatszerző politikai jelenség marad. A “nemzet” nevében ömlenek ránk a politikai ígéretek, hangzanak el elvárások, igények.  A legegyszerűbb vagy a legáttekinthetetlenebb és haszontalanabb politikai törekvések varázslatos módon, a “nemzet” nevében hirtelen legitimizálódnak.

Minden. 

holvagytokszekeylek2.jpg

Halásztelek, Alcsútdoboz, Budafok-Tétény, Siófok - ősi román települések delegáltjai a menetben

Nem kétséges, berugták a motorokat, elindult a hatuma-szavazatokért is a nagy Játék, Határok nélkül! Ezúttal nem több napos, szabadegyetemes, okoskodós-jólmegmondós, este részegre ivós és kislánnyal a szomszéd faluból csápolóst rendelt el a Project Manager, hanem menetelős, zászlólobogtatós, közlekedési út mentén hosszú sorba állós, bús dalokat éneklős és néha „Autonómiát!” kiabálós rettenetet dobott a gép. Hogy szívhatták a fogukat azok a szlovák állampolgárok, akiknek most azért mégis illett megjelenni a Nagy Nemzeti Kígyózáson, hiába no, nyáron még jól össze is vesztünk, Martosra menjünk vagy Gombaszögre?

Nézzük, miről is van szó.

A kiáltvány szerint a gonosz román hatalom olyan területi átrendezést hajtana végre, hogy a negyvenegy romániai megye és a bukaresti kormány közé beraknának még 8 nagy régiót, mint közigazgatási egység. E régiónak 2,5 millió lakosa lenne, az etnikai arány 65:30:5 arányban oszlana meg románok, magyarok és romák között. Egy ilyen közigazgatási átszervezésről a szlovmagyar olvasók és politikusok is tudnának mesélni, milyen hatással volt a szlovákiai közigazgatás észak-déli átszervezése a kisebbségi magyar érdekképviseletre, de ez most egy másik történet. A történet lényege, hogy jelenleg, bármilyen paradox is, a rommagyarok számára a jelenlegi megyefelosztás megőrzése tűnik a leginkább előnyös mátrixnak.

Erre mit csinálnak az idióta nacionalisták?

galeria_13335.jpg

Őket meg ki hívta?

Rálicitálnak, és beindítják, budapesti hátszéllel megtámogatva, az „Autonómiát!” elnevezésű meglehetősen kontraproduktív  játékot és felülnek, ki tudja hanyadszor, a szopórollerre. Eddig két felvonáson/felvonuláson vagyunk túl, az egyik jobban sikerült, mint a másik. Idén márciusban Marosvásárhelyen játszott felvonulósdit néhány ezer fő, ilyeneket kiabáltak, hogy „Vesszen Trianon!”, „Székelyföld nem Románia!”, „Ria-ria-Hungária!”, stb. A második tömegmegmozdulásra – mit ad isten, megint egy nemzeti ünnep magasságában – októberben került sor, ez volt a „Székely Menetelés”. Márciusban 64 Vármegyéseket, ezúttal Jobbikosokat láttam a menetben, jó lehetett biztos a hangulat, vajon ki hívhatta őket?

Na, gyertek egy kicsit közelebb, amúgy tudjátok, mit szeretnétek?

Autonómiát, már hallom is, de mégis hogyan? Néhány naív emberen kívül el is hiszi ezt valaki? Itt a fontos kérdés: területi autonómiát szeretnétek vagy (etno) kulturális autonómiát? Ha az előbbit akkor abban egészen biztosak lehettek, hogy sem Romániában, sem Szlovákiában nem lesz teljesen etnikailag homogén. Székelyföld „történelmi” (??) határain belül él úgy 25-30% román és roma is, ezt az adatot szlovákok viszonylatában valamelyik matekos számolja már ki nekem Dél-Szlovákiára nézve, köszi. Láttatok a vasárnapi menetben románokat, esetleg román trikolórt? Én nem. Szép dolog, hogy eljön a Fidelitas Budapestről Pozsonyba – szegény Gubík tavasz óta már nem pacsizhat Szávay Pistával nyilvánosan – de mondjuk volt ott veletek egy szlovák szervezet képviselője? Vajon hány románt nyerhetett meg a mostani menet?

Regionalizmus

– ez most az új Attila Ostora és az új pina, erre tapad most minden turbómagyar, hiszen egy nemzetállamon belül megjelenő és azzal konkuráló másik nemzeti mozgalomról van szó. Minden regionalizmus alapja, hogy az érintettek létrehozzanak egy új „nemzetet”, új identitást, amely utalhat egy bizonyos területre, mint „haza”. Ez az úgynevezett „Székelyföld” esetében sikerült, Dél-Szlovákiában a történet macerásabb vagy őszintén szólva, kivitelezhetetlen. Erre a kitalált és megénekelt területre alapozva indulhat be aztán egy egészen komoly politikai mozgalom is, amelynek célja az ún. „autonóm terület” kivívása. Csakhogy ez a regionális identitástudat és az államhoz fűződő identitástudat párhuzamosan szükségszerűen kettős (nemzeti) identitás-tudatot hoz létre:

Szlovmagyar, rommagyar.

625455_10151684223851817_1764733860_n.jpg

Dél-szlovákiai magyar nacionalistái (az MKP) azért is vannak szarban, mert ha ők valóban autonómiát akarnának, valódi együttműködésben gondolkodnának, nem próbálnák verbálisan megsemmisíteni azt a nagyszámú, kettős identitástudatú társadalmi csoportot, amelynek idén nyáron ezt üzenték: vírus. Ne tévesszenek meg senkit a szép szavak, bárgyú kampánytrükkök. Az MKP, a Via-Nova és magyarországi etetője a Fidesz-Jobbik tengely nem akar együttműködni, ők a sovinizmusban hisznek és a kizárólagosságban.  Egy valódi regionalistának alapkövetelmény a kettős identitás, hiszen, ha csak az autonóm területhez kötődne identitása, megállnának a többségi nemzet részéről érkező érvek: nem vállal közösséget az országgal, ahol született. Tehát soviniszta és irredenta.

Romániában, Erdélyben a helyzet hasonló. Ha a Fidesz-Jobbik által pénzelt nacionalista mikroszervezetek és az RMDSZ nacionalistái valóban autonómiát szeretnének, akkor most nem etnikailag homogén bulikat szerveznének hónapok óta. Mert az nagyon kevés, amikor azt mondja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke: dehát elküldtük a meghívókat a román újságíróknak (muha). Egyáltalán: melyik volt az az okos rommagyar politikus/szervezet, aki kitalálta, hogy a romániai közigazgatási reform tárgyalása idején húzzuk ki az autonómia kártyát és meneteléseket szervezzen? Nem kell ehhez olyan okosnak sem lenni, hogy belássuk: a fenti eseménysorozat két következménnyel biztosan fog járni:

- Számháború a megmozdulások részvételi arányáról (értelme van?)

- A román kormány keresztülveri a  8-as nagy régió tervét, magyar nacionalista veszélyekre hivatkozva (megérte?)

Nem hiszek a demokráciát relativizáló nacionalista papírkutyák radikalizmusában. Nem hiszek a demokrácia etnicizálásában és az új janicsárok képmutatásában. Nem hiszek az autonómia aktuális hiábavalóságáról szóló szabad gondolatok ellehetetlenítésében. Aki az autonómia legnagyobb értékét nem a demokráciában látja, hanem okot ad egy kis "Vesszen Trianonozásra!" azok lejáratják ezt a legitim törekvést. A kommunista Románia egykor már adott autonómiát a székelyeknek. Úgy néz ki, a mai nacionalisták teljesen elrabolták a projektet, lejáratják és eltékozolják a lehetőséget. Kár érte.

midentv.jpg

168 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr855602376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2013.10.28. 16:18:22

Autonómiát a szlovákoknak is!

is 2013.10.28. 16:18:43

@Sir Galahad: khm. ahányszor az ETA robbantott, annyiszor volt a hétvégén százezres tüntetés, hogy így nem kell semmilyen autonómia. nekem ebben a tényleg megtörtént verzióban jobban is tetszik a baszk mozgalom.

@poszt: nahát, nahát. békésen mindenkinek (majdnem) minden vélemény megfogalmazásához joga van. a világ nagyon sok kezdeményezése indult kislétszámú hívőkkel és nem kevés ért el tartós eredményeket is. minden ilyen békés véleménynyilvánítás a demokrácia ünnepe, és létszámtól függetlenül csak üdvözlendő. igen, még a Békemenet nem fizetett, hanem tényleg hívő része is.

Sárga Király 2013.10.28. 16:34:21

Kurvára 120 ezren voltak, és összeért az 53 kilométeres sor - ha nem a román nemzeti sajtóból tájékozódsz, akkor ezt tudhatod. Ki a jóisten vagy te, hogy egy másik ország távlatából ítéled meg, mi a jó a székelyeknek, és mi nem?

Esetleg a baszk autonómia ellen is csápoltál - vagy azon nincs mit ütni, mert már megvan és jól működik?

Senki nem azt mondta, hogy Székelyföld le akar szakadni Romániától - létezik kulturális értelemben vett autonómia is. A jelenlegi rendezési kísérletek egyértelműen rosszabb helyzetbe taszítják a kisebbségi magyarságot, ezt te is elismered - és a válaszod csak annyi, hogy maradjanak a seggükön. Szégyen.

kettőbé 2013.10.28. 16:34:40

Ó te vén, buta, mocskosszájú seggfej. Azzal aztán sokat érnének a székelyek, hogy ha pampognak csendesen a közigazgatási átalakítás ellen! Szarnának rá a románok. Az autonómia-követelés legalább esélyt ad, hogy a székelység panasza messzebb elhallatszódjon; jobban kommunikálható, ráadásul teljesen jogos is lenne az autonómia. Lehet, hogy nem lesz belőle semmi, de talán megtoropedózhatja a közig.-i átalakítást.

Etniez 2013.10.28. 17:13:42

@Firk: Idén motoroztam arra, egy német családnál szálltunk meg (papa-mama és három kislány, fehér bőr, szőke haj, kék szem mind).
Beszélgettünk, mondta hogy háború előtt ez még Németország volt és az ő családja itt él több száz éve. Boldog, jól érzi magát, de olaszul nem tud, csak pár szót.
Angolul folyékonyan beszélt, közben fejte a teheneket (volt vagy 20 neki)...
No comment. Ha ez így tud működni, miért félnek ennyire a szomszédaink?

Őszödi Majom 2013.10.28. 17:32:30

Na mi van te fikamagyar,anyád, az Index is 150 ezer székelyt ír egész nap,következetesen.Mikor javítod,fikamagyar?

Amok 2013.10.28. 17:32:57

"Gyorsértékelés: a Magyar/Székely Ethnic Pride avagy a Nagy Nemzeti Kígyózás nem érte el célját (ti. felhívni a világ közvéleményét és meggyőzni a román közvéleményt)"

Hát, a cél a szervezők szerint nem az volt, amit te írtál, hanem ez: "tiltakozás a kormány közigazgatási átszervezési terve ellen, és egyben tüntetés az autonóm, egységes és önálló Székelyföldért"

De lássuk, mi teljesült az általad kitalált célokból:
1/ Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy: "felhívni a világ közvéleményét", én úgy értelmezem hogy a figyelmét. Ez valamennyire sikerült:

www.usatoday.com/story/news/world/2013/10/27/thousands-of-ethnic-hungarians-call-for-autonomy/3282145/

www.washingtonpost.com/world/europe/thousands-of-ethnic-hungarians-rally-across-transylvania-calling-for-territorial-autonomy/2013/10/27/fd785a6e-3f1a-11e3-b028-de922d7a3f47_story.html

articles.chicagotribune.com/2013-03-15/news/sns-rt-us-romania-hungariansbre92e0ry-20130315_1_hungarians-luiza-ilie-transylvania

és a többi.

2/ meggyőzni a román közvéleményt: senki sem gondolta, hogy ezt egyetlen ilyen akcióval sikerülhet. De annyit mindenképp elértek, hogy témává tették a dolgot, és megmutatták magukat. És ez is nagy eredmény.

alfax 2013.10.28. 17:33:03

de te csak egy régi fasz vagy.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 17:45:29

@is:
ebből melyiket tudja fenntartani az egy tömbben élő székelység, marosvásárhely és a románok nélkül?

kurgan 2013.10.28. 17:47:14

na mivan kém, a parán nem szopattak eléggé szanaszét ezért az okádékért, hogy kirakattad az indexre is? mondjuk én örülök hogy így látod, mert azt vettem észre, hogy minden kicsit undorítóvá válik, amivel te szimpatizálsz, és fordítva, szóval csak így tovább.

Behajtó70 2013.10.28. 18:36:38

Igazi legalja szardarab vagy!

Fullánkos Algol 2013.10.28. 18:36:48

@Nagykevély: álmodozol buzikám álmodozol?

Sárga Király 2013.10.28. 18:36:55

Itt egy videó a kormánypártinak nem nevezhető Indextől. Talán érthetőbb lesz, hogyan élnek és mit akarnak ezek az emberek.

index.hu/video/2013/10/28/2013_1028_szekely/

Ha már ott tartunk, hogy a székelyek nem tudnák fenntartani magukat egyedül - de, meg tudnák oldani, ahogy eddig is tették több száz éven keresztül, csak épp nem ez a céljuk. Románia viszont Erdély nélkül tényleg nem tudná fenntartani magát.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.10.28. 18:37:06

@sztrugackij: Akkor lenne korrekt a véleményed, ha lennének a baloldalinak nevezett pártok között olyan, amelyik természetesen fordul a székelyekhez.

Szerintem azért nincs ilyen, mert sok-sok ember - ebben az esetben politikus -, ha odamegy nem érzi, hogy ott is otthon van! Nem tudnak otthonosan mozogni, mert úgy élték le életüket, hogy nem voltak ott, nincsenek ottani ismerőseik, mással voltak eddig elfoglalva.

2013.10.28. 19:30:25

Ez az elmeteg fasz a valódi nevét sem meri vállani, nem kell vele foglalkozni.

lüke 2013.10.28. 20:22:40

ez nagyon gáz,halvány ez a pina
csak felhívnám a figyelmet a monarchiából az olaszok kezére játszott Süd-Tirolra,
ahol nemrég még robbantgattak
de.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCdtirol
na meg a grúz Sztálinra, aki Ceausescunak tanácsolta a Marosvásárhelyi autonom területet
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Auton%C3%B3m_Tartom%C3%A1ny

Sir Galahad 2013.10.28. 20:22:48

@is: Félreértés ne essék, egyáltalán nem örülnék, ha a székelységnek nem maradna más útja az autonómia kivívásához, mint amit a baszkok kellett hogy végigjárjanak. Remélem, a román politikai elitben több lesz a bölcsesség, nem kényszeríti a székelyeket erre. Remélem, önként megbarátkoznak az autonómia gondolatával, ami Európa jó néhány országában elfogadott gyakorlat.

P. dictus Magister 2013.10.28. 20:23:06

A telebaszott zsidó liberális kurva anyádat farkalnád meg, vagy a buzi apádat, rohadjon ki a szived te fasszopó a spart praha ultrái öljenek meg dögölj meg

Itt élek. 2013.10.28. 20:28:56

Nem hiszek...
Nem hiszek...
Nem hiszek...
Mondanám,hogy pina a te szád, ha nem gyaláznám azt ahonnan mindnyájan jöttünk.
De te mindent gyalázol és mindent megtagadsz, ami a hazádhoz köthetne. Jobb is, hogy eltakarodtál innen és befejezhetnéd végre a pálya széléről az ordibálást.

lüke 2013.10.28. 20:29:00

@GERI87:
kivásárolták a németek 1000DM/ capita
( s Izrael ui. a zsidó népességet)
a magyarok maradtak, mert értük egy fabátkát se adott senki

Monsieur 2013.10.28. 21:10:33

@lost hope: ..azt hiszem én is ezzel értek leginkább egyet..

sztrugackij 2013.10.28. 21:30:54

@mbemba: "Szerintem azért nincs ilyen, mert sok-sok ember - ebben az esetben politikus -, ha odamegy nem érzi, hogy ott is otthon van!"

Miért kellene úgy éreznie, hogy otthon van?
Pont erről beszéltem, erről a magyar politikusnak már szinte kötelező erdély-érzésről.
Mit kellene érezzen egy budapesti születésű politikus 2013-ban Háromszéken?
Egy angol talán elbőgi magát Bombayt látva?
Ausztráliában kiszáll a gépből és megcsókolja az ősi angol földet?
Magyar politikus a hazájában politizáljon.Van itt elég tennivaló.

sztrugackij 2013.10.28. 21:31:50

A baszk autonómiával lehet példálózni, és nézzük meg, milyen külső segítséggel, külországi nyomással vagy éppenséggel dörgölődzéssel vívták ki maguknak az önrendelkezési jogot.
Semmilyennel.
A székelység ezen kívül nem annyira elkülönült, antropológiailag és kulturálisan is egyedinek számító népcsoport, mint a baszk, a saját egyedi nyelvről ill. annak hiányáról nem is beszélve.
Dél-Tirol autonómiájából már ki lehetne indulni-ezt egyébként Ausztria az ENSZ segítségével vívta ki- viszont alig hiszem, hogy forrófejű székely barátaink beleegyeznének egy esetleges autonóm parlament 50-50 %-os megosztásában a magyar és román képviselők között.Dél-Tirolban ugyanis így kormányoznak a németek és olaszok.

Szóval hagyjuk az olyan precedenseket, amelyeknél sem a körülményeket, adottságokat, sem a módszereket nem vesszük figyelembe, csakis a végeredményt.Ez így nem működik.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.10.28. 21:48:51

Nagyon sajnállak téged Csehszlovák Kém.

Kicsinyes magyar - gyűlöleted, és önigazoló hazugságaid egyre átlátszóbbak.

Szerencsére a magadfajta hazaárulóból egyre kevesebb van.
Az összes magyarországi párt kiállt tudniillik az autonómia mellet.

Magyarul a magadfajta hazaárulóknak immáron képviseletük sincs.

Egyedül maradtál.
Nem harmincan, vagy háromszázan, hanem egyedül.

Versenycsiga 2013.10.28. 22:10:16

@Aszpartám:
Reciprok-náci? Tudod: 1/náci. :)
De ezt a faszfejet egyszer elkapom, abban biztos lehetsz. Már keresem.

A nevem Senki 2013.10.28. 22:45:58

@GERI87: De vannak, a rokonaim is szászok (és nem egyedül élnek).

CoolKoon 2013.10.28. 22:54:05

Mit mondjak, azért nem kis cinizmus kell ahhoz, hogy lényegében az össze vadbarom fröcsögését, végül is jót lehet rajtuk röhögni. A gond csak az, hogy így esetleg elvész a lényeg (illetve senki se fogja elolvasni, ha látják, hogy a nagyja úgyis csak anyázás).

Ami a képeket illeti, az az Alcsútdobozos-Siófokos-Budafok-Tétényes kép elég durva. Azt azért gondoltam, hogy lesz némi mo-i rásegítés is (meg hát a sajtóban is volt róla szó), de ez így inkább szánalmas volt (már a kevés résztvevő miatt is). Ettől függetlenül viszont a képekbe való egészen amatőr "belefirkálás" eléggé rossz fényt vet rád, és nemcsak a fröcsögők szemében. Ráadásul ennél nagyságrendekkel jobbat már egy IrfanView-val is össze tudsz hozni, Photoshop-pal meg pláne (normális körök, értelmes betűk stb.).

A számokkal/részvétellel nem akarok vitatkozni, mert tényleg rengeteg az egymásnak ellentmondó forrás. Még ha tényleg csak 15 ezren is voltak, a céljukat akkor is sikerült elérniük. Ugyanis egy tüntetésnek a célja a figyelemfelkeltés, ami szemmel láthatóan megvolt. Naivitás lenne egy ilyen eseménytől többet várni, de sokatmondó, hogy lényegében az összes mo-i párt kiállt az ügy mellett (tehát nemcsak az általad emlegetett "Fidesz-Jobbik tengely", de a baloldali pártok is), lényegében politikai pártállástól függetlenül. Hogy ezt politikai számításból csinálták, az igazából lényegtelen, mivel azért valljuk be, hogy nagyon ritka az, hogy a mo-i számottevő politikai pártok 90%-a egyetért valamiben.

Hogy te szemmel láthatóan az asszimilációra bazírozol (függetlenül annak káros hatásaitól, ld. még Szent István Intelmeit), igazából a te bajod, de ettől függetlenül a román közigazgatási "reform" nem is annyira titkolt szándéka tényleg a magyarok érdekérvényesítésének az ellehetetlenítése, ami ellen igenis tüntetni kell. Szomorú, hogy annak idején Szlovákiában nem volt hasonló megmozdulás, így a Meciar nevű vadbarom szinte a legkisebb ellenállás nélkül vezethetett itt be hasonlót (az más kérdés, hogy amikor annak idején Bugárék ismét elővették a témát, az összes tót párt megerősítette a Meciar-féle monstrumot). A következményeket ismerjük: a megyei választásokon Nyitrán rendre "magyarellenes koalíció" alakul, amelynek lényegében a magyarok kigolyózása a kizárólagos célja.

Ami az autonómiát illeti, már sokan elmondták előttem is, hogy Európában nem egyedülálló és példa nélküli. Sőt, Horvátország lényegében Nagy-Magyarországon belül is egy autonóm tartomány volt, lényegében a horvátoknak is területi (és mindenfajta) autonómiájuk volt (szerencsétlen ostobái a pánszlávista lázálom reményében ezt a jóval rosszabb pozíciót biztosító szerb-horvát-szlovén királyságon belüli tagságra "cserélték"). Erre a legékesebb bizonyíték a népszámlálási ívek: mindegyiken külön vezették a "horvát-szlavónországi" (és az azon belüli tartományok) adatait. Ebből kifolyólag még errefelé se példa nélküli dolog az autonómia (pláne hogy Erdély is lényegében különálló tartomány volt a Habsburg-birodalmon belül, ld. 13 pont utolsó pontja). Ettől függetlenül a szlovákiai magyarság számára nem lenne előnyös az autonómia, sőt, épp ellenkezőleg (ha csak azt vesszük, hogy minimum három különálló régióban él a szlovákiai magyarság, de ott vannak a gyakorlati, logisztikai, gazdasági stb. ellenérvek is). A Székelyföldnek viszont már előnyösebb lenne (sok magyar él viszonylag kompakt területen), ráadásul Románia kellős közepén (így talán majd egyszer még az ostobább románok is rájönnek arra, hogy onnan nehéz elszakadni). Viszont kéne egy alternatív megoldás a maradék erdélyi magyarság számára is. Ez pedig lehetne mondjuk a mo-i országos önkormányzati rendszer, de akár valami más is, mindenesetre ugyanaz a megoldás szerintem a szlovákiai magyarságnak is jó lenne.

Ami pedig a "turbómagyarok" elleni trollkodásaidat illeti, jogosan rovod fel az MKP-soknak, hogy idióták, amikor a szlovákiai magyar identitástudatról mint vírusról beszélnek amit ki kell irtani (pláne hogy a Berényi történetesen ugyanoda járt iskolába, ahova én is, és errefelé sajnos ritka a magyar, ebből is látszik, micsoda blődségeket beszél), ahogy a nacionalisták sok esetben szintén idióták. Közben viszont ostorozod a regionalizmust mint olyat, mintha az kizárólag csak a turbómagyarok meg az álságos politikusok reszortja/játékszere lenne. Jó lenne, ha képes lennél felülemelkedni azon a felületességen, ami egyébként a szlovákokra is annyira jellemző és annyira idegesítő bennük, és esetleg komolyabban utána nézni dolgoknak, meg észre vennéd a mélyebb összefüggéseket.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.10.28. 22:54:48

@sztrugackij: Azért mert a szüleim szerint: itt itthon, ott otthon!

Azért mert Kós Károly Pesten is itthon volt és van!

Bombay-be az angol nem azért ment, hogy otthon legyen, hanem vagyont szerezni ment!

Az elképzelt magyar politikusnak a szülei elmondhatták volna - az iskola is taníthatta volna -, hogy hasonló csórók, mint a mellett levők, ott is magyarul beszélnek. És akkor ott rögtön nem idegenként mozogna.

S amíg a baloldalinak mondott politikusok, értelmiségijeik ezen a téren nem tesznek valamit, addig... Nem pénzjuttatásról beszélek, nem kötelező látogatásokról, ŐSZINTE ÉRDEKLŐDÉSRŐL, mint azt pár jobbos megtette a 80-as években.

Remélem, hogy egy román ember sem közlekedik idegenként Moldovában. Mert ott is élnek románok. Ugyanúgy a budapestiek is otthon lehetnének Székelyföldön!

lüke 2013.10.29. 09:23:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
ha nem tudod megteremteni magadnak, szomorú,
egy friherr a biciklis........
minimál béren vagy közmunkán vagy?

sztrugackij 2013.10.29. 09:24:04

@mbemba:
Ja, és magyar politikus Székelyföldre szavazatokért megy.
Rájött ugyanis, hogy ha kint elkezd fecsegni hazáról, nemzetről, összetartozásról, akkor "itthon" ti rá fogtok szavazni.Ilyen egyszerű.
Autonómia ugyan nem lesz húsz éven belül, de kétharmad jövő tavasszal annál inkább.

sztrugackij 2013.10.29. 09:24:44

@mbemba:
Csak szólok, hogy Ausztráliában is angol a hivatalos nyelv.
Az őszinte érdeklődés az rendben van, de a magyar politikusok ennél már jóval tovább mentek.
Az itthon-otthon fogalmával kapcsolatban fogalmam sincs mit akartál mondani.Az tény, hogy elmehetnék én a világ legnagyobb magyar közösségébe külföldön, ahol a szemetestől a polgármesterig mindenki magyar, attól az az ország soha nem lesz az otthonom.
A haza, otthon, szülőföld definíciója:
az a hely, ahol a gyermekkorodat töltötted, ahol felnőttél.
Ha Afrikában születtél magyar szülők gyerekeként, ott is nőttél fel, akkor az marad a hazád és nem fogod otthon érezni magad Magyarországon.

lüke 2013.10.29. 09:25:09

EU körkép Korsika nélkül,y compris la Suisse
EU-Regionalpolitik: www.zei.de/download/zei_dp/dp_c134_gross.pdf
Zentrum für europäische Integrationsforschung: www.zei.de/
Katalanische Regionalregierung: www.gencat.net/
Regionalregierung der Balearen: www.caib.es/pidip/guia/index.de.jsp?codi=33
Baskische Regionalregierung: www.euskadi.net/home/menu800_i.htm
Galicisische Regionalregierung: www.euskadi.net/home/menu800_i.htm
Autonome Region Valencia: www.gva.es/
Schottische Regionalregierung: www.scotland.gov.uk/Home
Walisische Regionalregierung: www.wales.gov.uk/index.htm
Autonome Region Aaland: www.aland.fi/
Belgische Föderalregierung: www.belgium.be/eportal/application?pageid=aboutBelgium
Schweizer Eidgenossenschaft: www.admin.ch/ch/d/sr/101/ und www.admin.ch/
Autonome Region Aosta: www.regione.vda.it/
Autonome Region Friaul-Julisch-Venetien: www.regione.fvg.it/welcome.asp
Autonome Region Sardinien: www.regione.sardegna.it/
Autonome Provinz Bozen/Südtirol: www.provinz.bz.it/aprov/suedtirol/themen.htm

küzdjetek egy kicsit ,hogy dotoho new pussy-ja megéri-e vagy sem

lüke 2013.10.29. 09:25:22

még 1X new pina: THE NEW EUROPE
aki akarja annak olaszul
www.gfbv.it/3dossier/eu-min/autonom.html

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.10.29. 11:11:01

@lüke:

Van egy mélyebb értelme is annak amit írtam, és nem az, hogymonnyonle. Persze ezt a mélyebb értelmet nem érted meg, ha magad is az általad megérdeklődött csoportok tagságát élvezed.

areiospagos 2013.10.30. 11:04:58

Rezesova magyarul beszélt, inkább erről legyen egy új blogbejegyzés... :D

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.10.30. 11:05:26

,,Ja, és magyar politikus Székelyföldre szavazatokért megy.
Rájött ugyanis, hogy ha kint elkezd fecsegni hazáról, nemzetről, összetartozásról, akkor "itthon" ti rá fogtok szavazni.Ilyen egyszerű."

Jobboldalinak mondott politikusok közül többen mentek arrafelé 90 előtt is - ez személyes tapasztalat. Szerintem, akkor az őszinte érdeklődés vitte őket oda.

,,Az itthon-otthon fogalmával kapcsolatban fogalmam sincs mit akartál mondani.Az tény, hogy elmehetnék én a világ legnagyobb magyar közösségébe külföldön, ahol a szemetestől a polgármesterig mindenki magyar, attól az az ország soha nem lesz az otthonom.
A haza, otthon, szülőföld definíciója:
az a hely, ahol a gyermekkorodat töltötted, ahol felnőttél.
Ha Afrikában születtél magyar szülők gyerekeként, ott is nőttél fel, akkor az marad a hazád és nem fogod otthon érezni magad Magyarországon."

Én Székelyföldön születtem, ugyanakkor Budapesten is otthon érzem magam!

Jól van ez így! :)

(tegnap küldtem már egy kicsit hosszabb választ, a gép jelezte, hogy elment, de a dotohon mégsem jelent meg)

bambanő (törölt) 2013.10.30. 11:05:56

@sztrugackij: ketharmad mindenkeppen lesz
nem azert, mert a Fidesz olyan jol kormanyoz, hanem azert, mert az ellenzek annyira toketlen, hiteltlen, lejaratodott
riasztgatni a 23 millio romannal sem eppen szep gesztus
ezt sem a mocskos ujfasiszta, horthista, nacik csinaltak, hanem a "liberalis baloldal"

persze az is erdekes, hogy a magyar liberalisok keptelenek magukeva tenni olyan temakat, amik foglalkoztatjak az embereket
a melegfelvonulas, meg a hasonlo kozponti kerdesek persze szamitanak, nem is csoda, hogy mar senki nem szavaz rajuk, meg tevedesbol sem

amugy a romanok teljes torokbol orditanak mindenre, ami Moldovaban tortenik, leven az "osi roman fold"
ahogy a szerbeket is erdekli, hogy mi lesz a hataraikon kivul ragadt szerbekkel
csak a magyarnak kellene szarnia a szekelyekre az uj vilagrend ertelmeben

ertjuk: a szlovak, szerb, roman nacionalista az jo, europai, a magyar, akit erdekel a szekelyek jovoje, az meg fasiszta pribek

bambanő (törölt) 2013.10.30. 11:06:07

@mbemba: na ez az, idealis esetben az ember otthon erezheti magat itt is es ott is
a magyarok, szekelyek otthon vannak Szekelyfoldon, az autonomia ezt a szulofold szeretetet erositene

@lüke: igy van, az igazi europai ember nem fel az autonomiatol, az egy termeszetes torekves, hogy mindenki a sajat eletenek kereteit akarja megteremteni, ez nem gyengiti Europat, hanem erositi
persze az al-europaiak, al-liberalisok csak egy brusszeli vizfejet akarnak, ami az uborka gorbuletet szamolgatja es irja elo, a regionalitast leszarjak
ok az egyik csoport, akiket nem erdekel a regionalotas es autonomia
a masik csapat, aki a regionalitas es autonomia ellen van, a nemzetallamba belebuzult nacik: romanok, szlovakok

erdekes, hogy sikeres, joletben elo nepeknel lehet autonomia
amig az europai regiok csak adminisztrativ vizfejek a kozigazgatasban, az emberek nem fogjak magukenak erezni oket
ahogy az Uniot sem, amig csak a brusszeli vizfej blodsegei valosulnak meg es bukott liberalis es maoista politikusok utolso mentsvara szerepet tolt be

A regionalis, autonomiaban gyokerezo tudat lehetne az igazi europai tudat alapja
ez ellen csak az al-liberalisok es a frissen osszeeszkabalt vagy tortenelmi mult hianyabol adodo komplexusokban szenvedo allamok (Szlovakia) polgarai szenvednek

ha az ember meghatarozhatja eletenek kereteit, akkor sokkal boldogabban elhetne Europaban
Nyugaton erre mar rajottek, talan nem artana kovetni a jo peldat

mohács 2013.10.30. 11:06:29

Én a Magyaroknak nem autonómiát adnék,hanem visszadnám a Trianon elótti államot,ami után már majdnem 1oo éve sírnak. Mindenestul,miliméter pontossan ahogy volt.De nem mind Nagy Magarország,mert az sose volt.Mondjuk Új Uhorszko lenne a neve.Ebbe a országba a magyarok kb,40% adnák ki,min d mindig a torténelembe. A uj országba lennének demokratikus válastások,a magyarok simán bejutnának a parlamentbe. De a mem magyarok tobsége megnyernék és a magyarok nélkul alakítanának kormányt. És jonnének a torvények-minden nemzetnek koll tudni a tobbi nemzet nyelvét.Tehát a magyaroknak szlovákul,románul,szerbul kellene tanulni. Új torténelmi konyvek,ahol végre megtudnák a igaz,nemkitalált torténelmet. Viszzakapnák a városok,faluk a eredeti nevuket: Stolićný Belehrad, Miśkovec,Čerńa,Segedín,Blatenské Jazero,Budín stb, a magyar elnevezés zárójelbe. Tényleg nagyon jó lenne. Ugyanis visszajonne az,amit Anno szétromboltak-A Nagy Moravai birodalom.Mert ugyan is a Uhorszko pontossan ennek a birodalon teruletén volt. De lenne valami más- most nem a magyarok lennének a prímások. Juj de szép. De gondolom hogy nemsokára szerveznének hosszú, száz kilométeres meneteket ahol a transparensokon az lenne: Éljen Trianon.

GERI87 2013.10.30. 11:06:37

@A nevem Senki:

15.000-nél is kevesebben vannak, ez kb nulla, többségük idős ember...gyak. nincs utánpótlásuk sem.

lüke 2013.10.30. 11:06:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
hogyne érteném
élvezni, élvezem,magyar anyanyelvü nem magyar állampolgárként

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.10.30. 11:06:51

@sztrugackij: ,,Ja, és magyar politikus Székelyföldre szavazatokért megy.
Rájött ugyanis, hogy ha kint elkezd fecsegni hazáról, nemzetről, összetartozásról, akkor "itthon" ti rá fogtok szavazni."

Közülük többen voltak olyanok, akik 90 előtt is jártak arrafelé. Tehát nem érdekből. Ilyen figurákat kellene felsorakoztatnia a baloldalnak nevezett csapatoknak.

,,A haza, otthon, szülőföld definíciója:
az a hely, ahol a gyermekkorodat töltötted, ahol felnőttél.
Ha Afrikában születtél magyar szülők gyerekeként, ott is nőttél fel, akkor az marad a hazád és nem fogod otthon érezni magad Magyarországon."

Én ott születtem (Sepsiszentgyörgyön), ott otthon vagyok, itt, Pesten itthon.

Látod, mindkét fele stimmel!

Így van ez jól! :)

sztrugackij 2013.10.30. 17:21:47

@bambanő:
Kissé összemosod a dolgokat.
Nem azért fasiszta pribék, mert kimegy autonómiáért tüntetni.
Elöször kimegy szurkolni, tör-zúz, náciként viselkedik, megver egy székelyt, majd pár hónapra rá a székely autonómiát követeli ugyanott.
Szalonképtelen hőbörgők által támogatott ügy mellé-ha mégoly jogos is-nem szívesen áll senki.
Lassan a székelység is rájön majd erre, azért is kérték a résztvevőktől, hogy hagyják otthon a pártzászlókat.
Egyedül a Jobbik nem bírta ezt betartani.Hja kérem, az itteni tábor kiszolgálása az első, a székelyekkel meg majd csak lesz valami.
A román parlamentben elég csak egy vágóképet mutatni a képviselőknek egy nyíltan antiszemita, revizionista náci párt részvételéről a menetben és máris söprik le az autonómiakérdést.
Lehet, hogy amúgyan is, de ezt már nem tudjuk eldönteni.
Egyetlen elfogatható magyarázatot adj, hogy ha nem az itthoni szavazatszerzés a cél, akkor mi szükség volt árpádsávos zászlókra a szervezők kifejezett kérésének ellenére?

sztrugackij 2013.10.30. 17:21:59

@bambanő:

Hát, mindenesetre köszi ezúton is a kétharmadot!
Államigazgatásban dolgozol, trafikod, földed van, vagy csak szimplán nem tudsz gondolkodni és számolni?
Párod közgépes?

sztrugackij 2013.10.30. 17:24:31

@mbemba:
Én is romániai vagyok, de nem székely, nem erdélyi(ha a történelmi Erdélyt nézzük), hanem partiumi, Nagyváradról.
Semmi bajom az autonómia törekvésetekkel, sőt támogatom.
Sajnos, egyelőre csak a fotelből, mert egyrészt nácikkal nem vonulok, másrészt a narancssárga pólósok szerint amúgy sem számítok magyarnak, hisz tudjuk, kik az igaziak.
Ez utóbbi miatt már nem is érzem magam Magyarországon "itthon".
Örülök, hogy neked, fidesz szavazóként, megmaradt ez az érzés.
Az ügyetekkel kapcsolatban sajnos a Kémmel kell egyetértsek.
Rossz úton haladtok.

lüke 2013.10.30. 17:24:48

@vega4:
matekos? elsö osztályos
90-s években 700 száz ezer magyar volt Szlovákiában / egyesek szerint egy millió, mert nem merték(merik) bevallani 25 %/
ma cca 8%, 320 ezer, ennyire még itthon sem fogyunk, és ott se jobb az eü

lüke 2013.10.30. 17:25:03

@Firk:
igen,igen
(1968-ban Kraszna Horka meghökkentö volt egy magyar gyereknek)
az osztrákok magyar emlékei esetében még magyar nyelvü vezetés is van

lüke 2013.10.30. 17:25:07

@mohács:
na látod uhersko, uharsko a nayg MO szláv nyelveken, ott még ezt is megkülönböztetik

lüke 2013.10.30. 17:25:20

@bambanő:
a regionális autonómia ,alulról épitkezö ,civil , polgári mozgalom
a posztkommunizmus érdektelenségében nehéz feltámasztani,ezért megy ott jól, ahol ilyen-poszkommunizmus- nem volt
bízzunk a civil kurázsiban

de.wikipedia.org/wiki/Zivilcourage

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.30. 19:09:41

@Csehszlovák Rém: Hello Lajos! Köszi a reklámot, alkalomadtán megpörgetünk címlapon is!

Örülök, h Somogyban a koszon kívül más is ragadt rád, no meg Andreatól is tanulsz némi toleranciát. Gyerekeidet is üdvözlöm, büszkék lehetnek az apjukra! Szólok, ha Trebíc környékén járok, megállok nálatok egy panákra.

a Te Rémed.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.10.31. 17:26:29

@sztrugackij: Ahol tömegek vannak, ott mindig lesz alja is! (legalábbis eddig ezt tapasztaltam:)

Én otthon éreztem magam Budapesten akkor is, mikor Horn, Gyurcsány vagy Medgyessy vezették az országot!

AkovácsApéter 2013.10.31. 17:26:52

Na, végül mennyire is ettétek meg Uruguayt? :)

sztrugackij 2013.10.31. 20:03:03

@mbemba:
Azokban az időkben még én is.Akkor a haza még nem a jobboldalt jelentette, mint később Orbán szerint.("A haza nem lehet ellenzékben".)
Bakancsosok sem masíroztak az utcákon, és antiszemita parlamenti pártunk sem volt.
Akkor még nem számított hazaárulásnak, ha az ember az ellenzékre szavazott.
Akkoriban még nem éreztem úgy, hogy meg kell különböztessem magam magyarként az anyaországiaktól.
Ma már következetesen azt teszem, romániainak, vagy egyszerűen románnak mondva magam.
Az anyaországi kétharmad magyarság kritériumainak nem tudok, és nem is akarok megfelelni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.11.01. 14:41:38

@sztrugackij: Én azt gondolom, hogy sok-sok jobbos, ha baloldali kormány van, akkor nem tud, nem akar Magyarországon élni.

Hasonló felsorolásokat mondtak.

Most fordítva van ugyanez!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.11.02. 02:15:41

Csehszlovák kém, te hol tanultál magyarul? Nagyon jól megtanultad a nyelvünket. Büszkék lehetnek rád a gazdáid.

sztrugackij 2013.11.02. 21:07:46

@mbemba:

"Én azt gondolom, hogy sok-sok jobbos, ha baloldali kormány van, akkor nem tud, nem akar Magyarországon élni."

Pedig igazán elhúzhattak volna vagy félmillióan.Úgy látszik, annyira azért nem ment rosszul a soruk, mert itt maradtak.
És milyen jól tették, hogy megvárták a trafikosztást!
Hadd ne menjek most bele a két kormánykurzus összehasonlításába, de nem értem a válaszodat.
Hasonló felsorolásokkal jönnek a jobboldaliak?
Mivel nem itt élsz, valószínűleg nem vagy elég tájékozott a hazai belpolitikában és gazdaságban.
De most nem ez a téma, úgy hogy nem traktállak devizaárfolyammal, gazdasági mutatókkal, adókkal, pénztár államosítással, munkanélküliséggel és közgépes ügyekkel.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.11.04. 01:24:27

@sztrugackij: Én itt élek Budapest kellős közepén, s figyelek alaposan! :)

,,Pedig igazán elhúzhattak volna vagy félmillióan."

Szerintem, ez nem egy szép gondolat!

sztrugackij 2013.11.04. 16:37:06

@mbemba:
"Szerintem, ez nem egy szép gondolat!"

Fogalmazzunk úgy, hogy neked nem tetszik.
Tekintve, hogy itt maradtak és néhány évvel később Horthy szobrot avattak, szerintem nagyon is helyénvaló gondolat.

Mordeháj 2013.11.06. 19:14:42

Nem értem miért turbómagyarság autonómiapártinak lenni.

Most képzeld el, hogy nincs a trianoni békediktátum és Magyarország megmarad eredeti határai között. Felmerül az igény szlovákok, románok részéről az autonómiára. Mondjuk Pozsonyban most is magyar többség lenne, tehát ott nem, vagy mondjuk Kassa sem lenne a szlovák többségű városok között. De mondjuk Nyitrán szeretnének autonómiát a szlovákok. Miért ne lehetne nekik? Mint ahogy miért ne lehetne Pilisszentkereszten? Persze viszonossági alapon, jelenlegi helyzetben legyen Komáromnak is, mint ahogy lesz is. Most akkor én turbószlovák vagyok?

Mordeháj 2013.11.07. 10:04:13

@mohács: Trianonnal nem az a baj, hogy megtörtént, hiszen végül is igazságosabb helyzetet teremtett, mint ami előtte volt. Persze, legyen a szlovákoknak saját országuk. De ez nem azt jelenti, hogy igazságos is volt. Ha az lett volna, Pozsony, Kassa, Komárom, Kolozsvár stb. soha nem kerülhetett volna a magyar államhatárokon kívülre. Egyébként nem 40%, hanem 49% akart az lenni, amit írtál. 1910-ben durván a lakosság 50%-a volt magyar, ehhez képest 2/3-ot csatoltak el. És azóta is folyamatosan ütik, diszkriminálják, jogaitól megfosztják az egyre fogyó HT magyarságot, öntik azt a töméntelen butaságot a szlovák iskolákban szegény nebulók fejébe, aminek köszönhetően magyargyűlölő zombikká alakulnak igen hamar. Erről a szlovákiai problémáról szívesen olvasnám a tisztelt blogíró véleményét. Hogyan lehetne a szlovákiai magyarok elkeserítő helyzetén javítani, kedves CSK?

sztrugackij 2013.11.07. 15:19:57

@Mordeháj: "öntik azt a töméntelen butaságot a szlovák iskolákban szegény nebulók fejébe,"

Gondolom, itt arra célzol, ahogyan például Trianon témáját tanítják a szlovák iskolákban.
Miért, itthon talán szlovák nézőpontból tanítják?
Miért vársz el másoktól olyat, amit te sem tennél meg soha?

"magyargyűlölő zombikká alakulnak igen hamar."

Nem az ottani történelemtanítás miatt lesznek magyargyűlölőkké, hanem azok miatt, akik Magyarországról szavazatokért átruccanva szítják az indulatokat.
Az ilyen gesztusokkal, mint Vona látogatása éppen Horthy bevonulásának évfordulóján, rengeteget ártanak az ottani kisebbségnek, és a saját akol kiszolgálásán kívül semmi hozadéka nincs.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.11.07. 18:24:06

@Mordeháj:

Ismerek több határon túli magyart. Semmi gond nincsen közöttük, köszönik, nagyon jól megvannak egymással. - Amíg nem jön egy hülye, és nem tüzeli fel őket. Ez a hülye legutóbb Budapestről jött. De jöhet Pozsonyból is.

Mordeháj 2013.11.07. 19:39:08

@sztrugackij:

ilyenekre gondolok pl.
www.slovakia.org/history-magyarization.htm

OK, volt magyarosítás, de népirtásnak, etnikai tisztogatásnak titulálni, ezzel vádolni Magyarországot ország-világ előtt, azt követelni, hogy Magyarország bűntudattal tekintsen ezekre az eseményekre, a Holokauszthoz hasonlítani, ezek nem csak hazugságok, de szerintem a magyar kormány részéről diplomáciai lépéseket követelnének meg, mert ez az elképesztő rágalmazás igen nagy károkat okoz az országunknak. Persze pszichológiailag érthető: a tolvajok próbálják igazolni saját bűntetteiket.

Mordeháj 2013.11.07. 19:42:12

Nekem is vannak felvidéki barátaim, és tényleg sokszor példás a békés egymás mellett élés. De dolgoztam külföldön, ahol sok szlovák is volt. Iszonyatos frusztrált gyűlölettel viseltettek irántunk. Szép lassan csitult csak, ahogy kezdtek megismerni. Valószínűleg azt gondolták magukban: jé itt egy normális magyar, nahát ilyen is van, nem csak a sok barbár országrabló, népírtó mongolfajta, akikről beszélt nekünk a tanító bácsi.

Vona meg a Jobbik, meg a felvidéki grasszálásuk, ez tényleg egy elszomorító jelenség, sokat árt nekünk az eszméletlen ostoba viselkedésük.

Sajnos egy olyan dolog, amivel valahogy meg kell tanulnunk együtt élni, kezelni ezt a problémát, mert ez EU szerte egy jellemző jelenség, ha a franciák sem tudják csak úgy leradírozni a politikai palettáról őket, akkor várhatóan nekünk sem fog menni könnyen. Csak remélhetjük, hogy komolyabb méreteket nem ölt a dolog. A társadalomnak sajnos van egy nem túl tájékozott rétege, akik vevők a gyűlöletkeltésükre. Tanítani, informálni kell ezt a réteget, de TÜRELMESEN, nem felsőbbrendűséget éreztetve, mint ahogy sokan beszélnek velük pl. ezen a fórumon, mert az visszaüt, nem vezet semmi eredményre. Egy kisgyereket se ordítasz le, hogy te hülye télapó nem is létezik. Egyszer talán ők is fel fognak nőni mentálisan.

Nem mindegy azonban, hogy egy 15%-os rétegpártról van szó, mint itt Magyarországon, vagy egy kormányokon átívelő, többséget képviselő politikai gondolkodásról, mint Szlovákiában.

sztrugackij 2013.11.08. 13:32:07

@Mordeháj:

Fogadjunk, hogy a szlovákok már rég túltették magukat azon, hogy őseik etnikai tisztogatások, népirtások áldozatai voltak, ami egyébként tényleg hazugság.
Ugyanúgy, ha én Törökországba utazom, nekem sem az jár a fejemben, hogy a vendéglátóim ősei húzták karóba az én őseimet.
Azzal sem foglalkozom, hogy Törökországban hogyan tanítják a hódoltság korszakát.
Viszont eszembe sem jutna örmény zászlóval provokálni a helyieket, még ha el is ítélem az örmény népirtást.

Egy német is biztonságban érezheti magát Angliában, na de egy elsőosztályú Vaskeresztet azért ne rakjon ki magára!
Érted már a különbséget egy régi (még ha a szlovákok esetében csak vélt)sérelem és egy mostani provokatív gesztus között?
Többé-kevésbé az összes európai nemzet túllépett-vagy igyekszik túllépni-a régi ellenségeskedésen, kivéve minket, magyarokat, akik újra előássuk őket holmi rövidtávú belpolitikai célok érdekében.

Hidd el, egy szlovák nem a 100 évvel ezelőtti magyar nemzetiségi politika miatt háborog, hanem a Nagy-Magyarország matricás autódért.

xamax79 2013.11.09. 04:28:15

@sztrugackij: Itt is hozod a formádat. Néhány gondolat egy nácitól, mert ugye én az vagyok: 1992-ben a szlovák rendőrök páratlan bátorságról tanúbozonyságot téve hülyére verték a fradi drukkereket. (Biztos a fradisták nácizmusa, meg a matricák miatt. Vona Gábor ekkor 8. osztályos tanuló Gyöngyösön, figyelem!) 2008-ban ugyanezt megtették Dunszerdahelyen. Európai Uniós tagállamként. Egy olyan országban, ahol Meciar és Slota egy bizonyos Ficoval közösen kormányzott. Ez a Szlovákia egy olyan nyelvtörvényt alkotott,a mi bünteti a magyar szóhasználatot, közforgalom számára nyitva álló helyiségekben - nyilván a az elnyomott szlovák nyelv védelmében, ami fiatal nyelvként ki van téve a rutinosabb magyar nyelv káros behatásának. Alkottak egy olyan állampolgársági törvényt, ami alapján elveszti a szlovák állampolgárságot, az aki felveszi egy más ország állampolgárságát. Mindezt a felvilágosult,demokratikus, és az emberi jogokra oly érzékeny EU-ban. Közben eltelt persze néhány évtized Trianon óta. A magyarság aránya az 1920-as 30%-ról mára kb. 8%-a süllyedt. A legújabb népszámlás szerint 10 év alatt 10%-kal lettek kevesebben, parlamenti érdekképviseletük megszűnt. Egy olyan városban mint Kassa, ami 20 éve még tele volt magyarral, mára megszűnt a magyar szó. Mindez persze véletlen. A szlovákoknak ehhez semmi közük. (És Malina Hedvig is magát verte meg, mert megijedt a vizsgától.) Mi pedig figyeljünk oda, hogy nehogy megbántsuk óket a Nagy-Magyarország feliratú matricáinkkal. Elvégre ez súlyosabb érdeksérelem, mint az, ami magyarsággal történt. A magyarság szisztematikus eltüntetése smafu, bezzeg a matricák! Szlovákia egy vérsoviniszta ország, amely identitását a magyarellenességre építette, módszeresen hamisítja történelmi ténykeket és a területek után a magyar történelmet és a magyar történelmi szereplőket is ellopja. (Érdemes szétnézni mondjuk a Kassán, ahol már ott tartanak, hogy a várbörtön múzeumában még a vezetékneveket is szlovákosítják. Így lesz az óvatlan látogatónak Bocskai Istvánból, aki 1604-ben hajdúi élén bevonult az akkor még nagyobbrészt magyar városba Stefan Bockaj (sic!)) Ha ti azok lennétek akiknek mondjátok magatokat, akkor a szlovák politika ellen tiltakoznátok, és nem azokat náciznátok le, akik felemelik a szavukat a magyargyűlöletre épíülő szlovák politika ellen. De nem ezok vagytok. Inkább nem mondom, hogy -a blogíróval az élen - valójában mik vagytok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.11.09. 04:28:57

@sztrugackij:

"a Nagy-Magyarország matricás autódért."

- Két éve, de lehet három éve, Nickelsdorfban, az osztrákok kapartatták le a Nagy-Magyarországos H-betűket.

Mordeháj 2013.11.09. 04:29:11

@sztrugackij:

Nem léptek túl sajnos. Ha érintkezel szlovákokkal és nem csak a felszínt nézed, van némi emberismereted, akkor fogod ezt érzékelni. Csak nézd meg a Ficot. Minden a tekintetére van írva. Nem akarok persze általánosítani, vannak felvilágosult, modern gondolkodásúak is. Úgy 10%.

Igen is nagyrészt az iskoláik tehetnek erről. Nincs túl gazdag történelmük, mindent csak a magyarokhoz fűződő negatív viszonyukból tudnak levezetni, ezért gyűlölnek minket. Egyszerűen beléjük nevelik.

De ne érts félre, én nem nézem le őket. Hogy is tehetném, én nem tehetek róla, hogy egy ilyen (minden hibája ellenére) fantasztikus nyelvű, történelmű, kultúrájú helyre születtem, nem az én érdemem.

Ugyanúgy nekik is lehetne mire büszkének lenni, ha nem mesterségesen kreálnák a múltjukat.

A múlt az elmúlt, a jelen az, hogy egyenrangú felek vagyunk, akiknek békésen és harmonikusan kellene együtt élni. De meg kell érteniük, hogy emberi jogok is vannak a világon.

Melyik nemzethez tartoznak a HT magyarok? Ők döntik el egyenként, de a többség azt gondolja, hogy a magyar nemzethez tartoznak. Tehát legalapvetőbb emberi joguk, hogy megélhessék ezt, erre pedig a legjobb megoldás az autonómia, ott, ahol többségben vannak. Kit bánt ez? Mindenkit csak gazdagít.

És a szavazati jog. Láttam előző hozzászólásaidból, hogy nem értesz egyet vele, mivel úgy gondolod, hogy csak az anyaországi szavazatszerző politika eszköze. Erre azt tudom mondani, hogy aki 2004-ben a nem mellett kampányolt az meg is érdemli, hogy a plusz szavazatok hátrányosan érintsék őket, nem tudom őket sajnálni, a legkevésbé sem. A szavazati jog szorosabbra fűzi a kötelékeket az elszakított és az anyaországi nemzetrészek között és ez sokkal-sokkal fontosabb, mint hogy hova adóznak, és ez hogyan érinti őket. Vannak sokkal fontosabb dolgok is a pénznél.

Ami a Nagy-Magyarország matricákat illeti, tényleg szintén sok kárt okoz. Nem gondolkodnak, akik kiragasztják, pedig a többség biztos vagyok benne, hogy nem akar semmiféle revíziót, egyszerűen csak a magyarságot ért igazságtalanságok miatt tiltakozik. Ez amolyan magyar Free Tibet logó.

Én azt mondom, tiltsuk be, cserébe HT magyarjaink kapják meg az autonómiájukat. Biztos vagyok benne, hogy az összes magyar boldogan tépné le az autójáról.

sztrugackij 2013.11.10. 21:21:49

@xamax79:

Na, most az legyen világos, hogy tőlünk nyugatabbra a te fradi drukkereidet a hajuknál fogva hajítanák be a rabszállítóba és gyorsított eljárásban ültetnék le őket.Ők azok, akik miatt már fociszerető ember nem igazán jár meccsre, csak a balhéra vágyó.
1992-re már nem nagyon emlékszem, de nem valószínű, hogy szelíd, kulturált fradi szurkolók ellen lépett volna fel erőszakosan a helyi rendőrség.
Ez már megint ugyanaz a hozzáállás, mint a szovjet hadüzenetünknél, vagy a tv-székház gyújtogatásnál.
Megtámadjuk az oroszokat-elpáholnak-megszállnak minket-teleríjjuk vele a világot.
Autókat borogatunk,gyújtogatunk-jönnek a rendőrök oszlatni-rendőri brutalitást kiáltunk.
Nem vagytok ti egy kissé pofátlanok?

Na, erről ennyit.

Azt sem értem, miért csodálkoztok a szomszédaink nacionalista nemzetiségi politikáján.
Ilyen viszonyt sikerült velük kialakítania a magyarországi politikusainknak.Most akartok még rontani rajta egy kicsit.

Beszélsz itt a parlamenti érdekképviselet megszűnéséről.Esetleg átvillant az agyadon, hogy Romániában kiknek a műve a magyarság érdekképviseletének gyengülése?
Az RMDSZ koalíciós partnerként a román kormányban nem volt elég hatékony?
Most jobb három magyar párttal és kevesebb parlamenti mandátummal?
Ti csak matricában tudtok gondolkodni?
Tegyétek.

sztrugackij 2013.11.10. 21:45:52

@Mordeháj:

"Nincs túl gazdag történelmük, "

Mihez képest?
Csak nem a magyar 1000 év az etalon?
Másról sem tudtok beszélni, csak erről.

"erre pedig a legjobb megoldás az autonómia, ott, ahol többségben vannak."

Egyetértünk.
Viszont akkor ideje lenne beszéljenek valami okos emberrel, aki megmondja, hogyan lehet kijárni az autonómiát a kormányzó hatalomtól.
Hát, nem így.

"Erre azt tudom mondani, hogy aki 2004-ben a nem mellett kampányolt az meg is érdemli, "

Ez nem érv.Ez nem jutalmazás vagy büntetés kérdése.
Az nem ér, hogy megszavazok valamit, aminek nem én viselem a jó-rossz következményeit.
Te sem örülnél, ha egy kívülálló hozna döntést a családi ügyeidben, legyen az akár a feleséged nagybácsija is.

"egyszerűen csak a magyarságot ért igazságtalanságok miatt tiltakozik."

Ez nem igaz.A matrica üzenete félreérthetetlen.
Ezt nem érdemes ragozni és magyarázni.

"cserébe HT magyarjaink kapják meg az autonómiájukat. "

Ámen.
Kár, hogy a világ nem így működik.
Majd rájösztök-rájönnek idővel.
Szerintem Orbán és Vona nem fogja megérni.

sztrugackij 2013.11.10. 22:15:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Iszonyúan arrogáns,otromba és rosszul értelmezett nacionalizmus, felesleges,szánalmas és kontraproduktív
hősködés ez a matricázás.
Kifogytam a jelzőkből.

Mordeháj 2013.11.10. 23:55:03

@sztrugackij:

"Mihez képest?
Csak nem a magyar 1000 év az etalon? "

Az összes körülöttük élő népé. Nem mi, elsősorban ők hasonlítanak magukban, ebből ered kisebbrendűségi komplexusuk.

Gazdag a történelmük, de az szorosan összefonódik a miénkkel, amit szeretnének magukról leamputálni, ezért lesz szegény.

"Másról sem tudtok beszélni, csak erről."

Mi ez a többesszám? Ki az a mi?

"Viszont akkor ideje lenne beszéljenek valami okos emberrel, aki megmondja, hogyan lehet kijárni az autonómiát a kormányzó hatalomtól.
Hát, nem így."

Nem tudom újat mondok-e ezzel, ha a szlovák, román kormánynál kell kijárni az autonómiát, arra tényleg nincs esély, mint ahogy Kém úr is írta. Meg kell érteniük ezeknek az országoknak, hogy ez nem az ő belügyük. Ezt csak az EU segítségével lehet, addig kell verni a tam-tamot, amíg meg nem adják. A szlovákok, románok fognak picsogni nem kicsit, mert nem túl európéer nép egyik sem, az emberi jogokat ki kell követelni, mert ezekkel tárgyalásos úton nem fog menni semmi.

"Ez nem igaz.A matrica üzenete félreérthetetlen.
Ezt nem érdemes ragozni és magyarázni.
"

Te biztos a revízió igényét látod bele. De ez csak egy jelkép. Ne erőltesd rá saját értelmezésedet sok ezer emberre. Ha nekem nem hiszel, kérdezz meg pár matricás emberkét, pl. mit akarnak Horvátországtól.
De ne érts félre, én is nagyon bosszantónak találom a jelenséget, mint mondtam betiltanám. De ezzel együtt a HT magyarok érdekeinek határozottabb képviseletét szeretném látni a mindenkori kormánytól, mert ezek itt körülöttünk, ha nem vetted volna még észre még mindig kisantantosdit játszanak.

Én mint liberális beállítottságú egyén úgy érzem, erkölcsi kötelességem, hogy kiálljak a mieink emberi jogai mellett, és ezt várnám minden józan gondolkodású embertől. Bár igazi liberálisok sajnos kevesen vagyunk ebben az országban, inkább a kirakatliberalizmus dívik, majmolása valaminek, amit fel se érnek ésszel, és akik miatt olyan rossz híre van mifelénk ennek a politikai irányzatnak.

Én azt gondolom, odáig kellene eljutnunk, hogy autonómiájukat megkapják határon túli nemzettársaink, ahol ez elérhető (ahol többségben vannak), minél többen magyar állampolgárok legyenek és kapják meg szavazati jogot is, mert egy család vagyunk. Igen is szóljanak bele a dolgainkba, gondolkodjanak, éljenek, érezzenek velünk, mert ez segíti nemzeti identitásuk megőrzését, gátolja az asszimilációt. Ezen az úton elindultunk az állampolgárság könnyített megadásával, de hosszú út van még előttünk...

Bár nem vagyok Fidesz fan, azért bántja a szememet, hogy Orbánt és Vonát egymás mellett említetted. Az előbbi számomra egy kisebbik rossz, míg a másik egy nem-nem soha kategória, s mint ilyen, nálam az MSZP, DK, Együtt ezekkel van egy kalapban. Szerencsére nem kell a kisebbik rosszat sem választanom mert van ideális választás a számomra. Kár, hogy 2-3 százalékon vergődik. Sajna ez egy ilyen ország. Néha fel is merül bennem, mit keresek itt a "Tisza partján".

Off. Előfordult már veletek, hogy nem jelent meg hozzászólásotok itt a dotoho-n? Már 2x próbáltam elküldeni. Nem volt benne semmi olyan ami fennakadhatna egy normálisan gondolkodó moderátor hálóján...

xamax79 2013.11.11. 00:30:42

@sztrugackij: Szerintem, ha valaki elolvassa a te hozzászólásaidat és az én beírásomat, aligha lesz elragadtatva tőled.

Én tényeket írtam le Szlovákiával, és a felvidéki magyarság sorsával kapcsolatban - Romániát, a tv székáz ostromát meg se említettem - te meg hozod a szokásosat, a gyűlölettől elvakítva fröcsögsz és zagyválsz össze-vissza.

De idézzük amit írtál, mert "klasszikustól" vagy pontosan vagy sehogy:

"1992-re már nem nagyon emlékszem, de nem valószínű, hogy szelíd, kulturált fradi szurkolók ellen lépett volna fel erőszakosan a helyi rendőrség."

Magyarán, fingod sincs az eseményekről, de abból indulsz ki, hogy akiket a szlovák kommandósok agyonvertek azok megérdemlik. Mert magyarok, igaz?

Úgyanúgy mint Was Albert, akinek a munkásságáról semmit se tudsz, de lehordod minden szarnak, mert magyarérzelmű ember volt, ellentétben veled, meg az elvbarátaiddal.

(Vagy azok a magyarok is megérdemelték a pogromot, akikre a Vatras Romanesca, a demokratikusan megválasztott román kormány hathatós segítségével ráuszította a leitatott hodáki és Gergény-völgyi román parasztokat azon a bizonyos fekete márciuson 1990-ben, Marosvásárhelyen? Erről is a magyar politika tehetett? Vagy a marosvásárhelyi magyarok? Gondolom erre sem emlékszel, mert régen volt, de véleményed biztos van. Csak az a baj, hogy a vélempény olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van, csak nem annyira érdekes. A te véleményed, meg a legkevésbé sem az. Inkább undorító, és visszataszító.

Összegezve: előítéletesség, (magyar)gyűlölet, kisebbendűségi komplexus, némi kognitív disszonanciával megspékelve.

Akár a nácik. Gratulálok.

De játsszunk tovább egy újabb idézettel:

"Azt sem értem, miért csodálkoztok a szomszédaink nacionalista nemzetiségi politikáján.
Ilyen viszonyt sikerült velük kialakítania a magyarországi politikusainknak.Most akartok még rontani rajta egy kicsit."

Ühüm, értem. Tehát a magyar politikusok tehetnek mindenről. És mégis milyen fajta politikusokra gondolsz, te nagy népművelő?

Ezt csak azért kérdem, mert a Trianon óta eltelt majd egy évszázad alatt kijutott nekünk mindenfajta politikusból. Voltak itt jobbosok, balosok, nyilasok, és kommunisták - a teljesség igénye nélkül. Egy dolog azonban fix, nevezetesen a kiasantant országok következetes magyarellenessége.

(Persze vannak árnyalatnyi különbségek. Pölö a talán legbrutálisabb magyarellenes politikát Románia folytatta a 70-80-as években, holott ekkor Magyarországon az Kádár János volt hatalmon, aki - nevezetes Marosvásárhelyi látogatása alkalmával - face to face megmondta, hogy leszarja a határon túli magyarság sorsát, hiszen a nemzetközi proletariátus győzelme sokkal fontosabb, abba meg nem fér bele holmi nacionalista cívódás.)

Vagyis lehet itt bármilyen politika, aki nem teljesen hülye, vagy gazember, az pontosan tudja, hogy a magyar politika szinte semmit nem számít, mert a trianoni utódállamok mindaddig nem érzik magukat biztonságban, amíg a területükön egyetlen magyar is arra emlékezteti őket, hogy valójában ebül szerezték meg a koncot.

xamax79 2013.11.11. 00:37:48

@Mordeháj: Szerintem korrekt, amit írtál. De ne számíts korrekt válaszra, mert aki közösséget vállal a határon túli magyarsággal az automatikusan náci, antiszemita, sőt lehet, hogy valamilyen fertőző betegséget is terjeszt.

sztrugackij 2013.11.11. 15:48:04

@xamax79:

Először is tisztázzuk:én nem egy szépségversenyre neveztem be, és nem tartok igény senki elragadtatására.

A tisztán magyarellenes retorziókról én is tudok; én megéltem Ceausescu magyarellenes politikáját, nem csak olvastam róla.És képzeld, Sütő András személyes tragédiája is elszomorított.
Neki tényleg a magyarsága miatt verték ki a szemét, és nem székházgyújtogatás közben.
A fradistáidat soha nem tudod kimosdatni a randalírozó, náci csőcselék kategóriájából, hiába is próbálkozol.Amúgy mivel igazoltad, hogy akkor és ott a magyarságuk miatt kaptak?
Te mindent csak a nacionalizmus szemüvegén keresztül látsz, és ex chatedra jelented ki, hogy mi miért történt.
Más.
Nekem van összehasonlítási alapom a különböző korszakok és kormányok nemzetiségi politikája között, ezért háborít fel az a rombolás, amit Orbán és Vona véghezvisz Romániában és Szlovákiában.
Jellemző, hogy az ezzel kapcsolatos felvetésemről mélyen hallgatsz,inkább ötletszerűen mazsolázol a mondataim között,de cáfolni eddig semmit sem tudtál.
Wasst méltatod állandóan, de hát a tied is csak egy vélemény, ami ugye tudjuk milyen.

"valójában ebül szerezték meg a koncot."

Nem veszi ki magát jól, ha tolvaj papol a becsületességről.
A zsidó javak elkobzása ugye nem bántja annyira az erkölcsi érzékedet?
Egy náci "ebül szerzett koncról" beszél?
Te tényleg nem tudsz semmit a történelemről, vagy ennyire hülyének nézel?
Különbséget tudsz tenni egy béketárgyaláson elvesztett terület és egy kirabolt üzlet törvényességi és erkölcsi keretei között?

"Egy dolog azonban fix, nevezetesen a kiasantant országok következetes magyarellenessége. "

És persze ez számodra érthetetlen és felháborító, hiszen a magyarok olyan remek fickók.
Maradjunk annyiban, hogy nem ok nélkül alacsony a magyarok népszerűségi indexe.
Egy nemzetet, akárcsak az egyént, a tettei minősítik.Ezek a cselekedetek tényszerűek és vissza nem vonhatóak.
Magyarország szégyenletes dolgokban vett részt akkoriban, ami nem tette rokonszenvessé a szomszédai és a világ előtt.
A helyzet sajnos nem sokban változott.
Ti képtelenek vagytok felfogni, hogy az általatok képviselt eszme milyen undorítóvá vált a világ szemében.

A politikusainkra visszatérve várom a válaszodat arra, hogy az Orbánéknak köszönhető 3 romániai magyar párt mennyivel hatékonyabb érdekérvényesítő tényező az egynél.

"magyar politika szinte semmit nem számít, "

Akkor mi a fenéért járnak át politizálni és uszítani?

sztrugackij 2013.11.11. 15:48:15

@Mordeháj:
"Igen is szóljanak bele a dolgainkba,"

Nem értünk egyet.
Az összetartozás érzése remek dolog, de kiválóan működik szavazati jog nélkül is.
Egy itteni választási eredmény az itthoniakra hat ki.A 27%-os áfát az itthoniak fogják fizetni, nem az erdélyiek.SZJA-t szintén az anyaországiak fizetnek majd, és-nem tudom, te hogy vagy vele-nekem nem mindegy, hogy mennyit.
Aki nem látja, hogy ez az egész a többletszavazatokért megy, az vak.Már ne is haragudj.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.11.11. 18:07:50

@sztrugackij:
"A 27%-os áfát az itthoniak fogják fizetni, nem az erdélyiek.SZJA-t szintén az anyaországiak fizetnek majd"......

- Az itteniek fizetik meg a ht-állampolgárok utazási kedvezményét, orvosi ellátását, nyugdíját,... Mert van, ami már jár nekik, és ne legyünk naívak, van ami majd fog járni nekik, csak jó helyre ikszeljenek.

sztrugackij 2013.11.11. 19:45:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Biztosíthatlak, hogy az erdélyi magyarság esetében működne kedvezmények nélkül is.Gondolkodás nélkül hisznek és bíznak abban a politikusban, aki a magyartudatukra alapozva papol a nemzet nagyságáról, egységéről, kiváltságos voltáról.
Trianon tragédiájával és a Nagy-Magyarország ábránddal bármire rávehetők, ez személyes tapasztalat.A székelység, elszigeteltsége révén nem volt képes meghaladni a csak magyarságban gondolkodást, a mai napig képtelen tágabb és szélesebb nézőpontból vizsgálni saját magát.Kiváló alany egy nacionalista felhanggal operáló anyaországi párt számára.
Sikerült is kihozni a maximumot ebből, amikor az erős és fajsúlyos politikai tényezőnek számító RMDSZ-ről sikerült leválasztani a radikálisabb és forrófejűbb jobboldaliakat, akik sokkal könnyebben távvezérelhetők itthonról, és a tápegységük is itt van csatlakoztatva
Szépen, tudatosan és precízen felépített szavazatszerző gépezet ez.
Az RMDSZ-szel ez soha nem működött volna.Vezetőik sokkal megfontoltabbak, józanabbak voltak, nem csak magyarságban gondolkoztak, hanem országban, amit a románokkal kell közösen élhetőbbé tenni összes polgára számára.
Nekem, hasonlóan gondolkodó partiuminak különösen fáj, hogy egy gőgös, hatalommániás, populista senkiházi képes volt ebbe belerondítani, alantas politikai céljai érdekében.
Már ezért a három romániai magyar pártért megérdemli, hogy ócska politikai ripacsként kerüljön be a magyar történelembe.

Mordeháj 2013.11.11. 21:44:39

@xamax79:

Köszi :)

Nincsenek különösebb elvárásaim, mindenki a maga világnézetének, hangulatának, ízlésének függvényében válaszol. Majd az olvasók eldöntik maguknak, van-e hozzászólásainkban valami értelmes, vagy gondolatébresztő, vagy csak hablatyolunk össze-vissza :)

xamax79 2013.11.11. 23:29:24

@sztrugackij:

Akkor most nem mazsolázok, hanem minden mondatodra reagálok, bár ez így eltart egy darabig, mert csak hülyeségeket írsz. Tessék:

"A tisztán magyarellenes retorziókról én is tudok; én megéltem Ceausescu magyarellenes politikáját, nem csak olvastam róla.És képzeld, Sütő András személyes tragédiája is elszomorított.
Neki tényleg a magyarsága miatt verték ki a szemét, és nem székházgyújtogatás közben."

Fentebb még azt írtad, hogy a problémát a magyar politikusok okozták, most meg kiderül, hogy vannak tisztán magyarellenes retorziók is?? Milyen érdekes. És hogyan döntöd le, hogy mely retorziók tisztán magyarellenesek és melyeket okozzák magyarországi politikusok, van erre valami recepted, te géniusz? Ha gyurcsány, vagy bajnai elvtárs van kormányon akkor, akkor a szlovák nyelvtörvény, vagy a dunaszedahelyi magyarverés tisztán magyarellenes retorzó, ha Orbán Viktor akkor a szklovák állampolgársági törvény a nacionalista magyar politikára adott jogos szlovák válasz?

Így működik a dolog? (Az mindenesetre megnyugtató, hogy legalább Sűtő Andrást sajnáltad. Ez rendes tőled. A hozzászólásaid alapján azt gondoltam, azoknak szurkoltál, akik kiverték a szemét, elvégre ő is csak egy magyar náci volt, nem igaz?)

"A fradistáidat soha nem tudod kimosdatni a randalírozó, náci csőcselék kategóriájából, hiába is próbálkozol.Amúgy mivel igazoltad, hogy akkor és ott a magyarságuk miatt kaptak?
Te mindent csak a nacionalizmus szemüvegén keresztül látsz, és ex chatedra jelented ki, hogy mi miért történt."

Persza fradisták, is mind nácik. Köztük az Kovács István olimpiai banjnok boxoló is, akit szintén helybenhagytak a bátor tót rendőrök 1992-ben.

Hogy miből gondolom, hogy magyarságuk miatt verték meg őket? Vicces. Igazán. Talán abból, hogy nem szolgáltak rá verésre. Meg abból, hogy bár a fradisták nem angyalok - én egyébként nem vagyok fradista - az elmúlt mondjuk 30 évben rengeteg nemzetközi kupameccsre kísérték el a csapatukat,és sehol nem verték őket agyon, csak Pozsonyban. Ahogy más magyar drukkereket sem. Csak Pozsonyban, meg Dunaszerdahelyen 2008-ban. De biztos csak véletlen. Persze biztos megérdemelték a matricák miatt, ugye? Most én kérdezném meg, hogy csak játszod a hülyét, vagy tényleg ennyire hülye vagy? Ami meg nacionalizmust illeti, igen én a magyarság aspektusából nézem a dolgokat, mert magyar vagyok. Ez a normális. Neked meg magyar(?) létedre mindenről a zsidók, meg a holokauszt jut eszedbe. Fizetnek érte tán, vagy van valami becsipődésed??

"Nekem van összehasonlítási alapom a különböző korszakok és kormányok nemzetiségi politikája között, ezért háborít fel az a rombolás, amit Orbán és Vona véghezvisz Romániában és Szlovákiában."

És melyik volt a legjobb korszak, meséld már el? Kádár elvtársé? Vagy gyurcsányé, a 2004-es népszavazással? Na az volt az igazi rombolás!

Orbán meg Vona? Mi közük egymáshoz? Szerintem semmi, legfeljebb annyi, hogy egyikük sem tud akkora aljadék lenni, mint gyurcsány. Tudom neked ez a bűn, számomra meg a 2004 évi népszavazás, és a gyalázatos magyarellenes kampány volt az.

Megjegyzem egyébként ebben nem nekem kell döntenem, hanem a romániai magyarságnak. Majd meglátjuk jövőre ki mennyi szavazatot kap. Én elég sokat járok Erdélyben, és van egy olyan tippem, hogy mind Orbán, mind Vona fog kapni szavazatokat, baloldal azonban szinte semmit, még akkor is ha neked ez nem tetszik. (Még szerencse, hogy nem te mondod meg, hogy mi a jó mondjuk a székelységnek, mert tudják ők azt maguk is, de ha tévednek az az ő dolguk, amihez semmi közöd.)

"Nem veszi ki magát jól, ha tolvaj papol a becsületességről.
A zsidó javak elkobzása ugye nem bántja annyira az erkölcsi érzékedet?
Egy náci "ebül szerzett koncról" beszél?
Te tényleg nem tudsz semmit a történelemről, vagy ennyire hülyének nézel?
Különbséget tudsz tenni egy béketárgyaláson elvesztett terület és egy kirabolt üzlet törvényességi és erkölcsi keretei között?"

Öregem te egyre mélyebbre süllyedsz. Besenyő Pista bácsi után szabadon csak az a kérédés jut eszembe, hogy noooooormális?

Mi köze van egymáshoz Trianonnak, meg a holokasztnak, áruld már el? Trianon 1920-ban volt, a holokauszt meg 1944-ben. Azt akarod mondani, hogy a magyarok megérdemelték Trianont azért, mert majd 20 évvel később deportálták a zsidókat?? Mi az összefüggés, és mi faszomért kevered ide zsidókat egyáltalán? Trianon, mint békeszerződés? Az neked békeszerződés volt? Önként és dalolva írtuk alá egy vesztes pókerparti után?? Te mit szedsz, áruld már el? Az ember esze megáll ekkor primitívség láttán.

Folytatom a következő hozzászólásban, mert elfogynak a karakterek. (A jelzők már rég elfogytak.)

xamax79 2013.11.11. 23:29:51

@sztrugackij: Folytatom:

"És persze ez számodra érthetetlen és felháborító, hiszen a magyarok olyan remek fickók.
Maradjunk annyiban, hogy nem ok nélkül alacsony a magyarok népszerűségi indexe.
Egy nemzetet, akárcsak az egyént, a tettei minősítik.Ezek a cselekedetek tényszerűek és vissza nem vonhatóak.
Magyarország szégyenletes dolgokban vett részt akkoriban, ami nem tette rokonszenvessé a szomszédai és a világ előtt.
A helyzet sajnos nem sokban változott."

Tehát a magyarok történelmi bűnek miatt bűnődjenek. A magyarokat sújtsa kollektív büntetés, igaz? Mert vannak bűnös, meg kevéssé bűnös népek, és mi bűnösök vagyunk, ugye?

Én pl. mit követtem el? Hány zsidót deportáltam, hányat fosztottam ki? Közlöm, hogy egyet se, ahogy a felmenőim se. Milyen alapon minősíted kollektíven bűnösnek a magyarokat? Ki vagy te? (A zsidóknál kikérted magadnak, hogy a gyermekek is bűnhődjenek. Igaz. A magyarok bűnhődjenek a felmenőik - állítólagos bűnei miatt??)

Végül egy kérdés. Ez mivel különb, attól amit a nácik mondtak a zsidókról??

És még egy kérdés, mivel vagy te különb, mint a nácik?

Nem kell válaszolnod, megtszem én. Te ezerszer rosszabb vagy, mint a nácik mert te a saját fajtádat gyűlölöd. Ez esetben mutass jó példát és kösd fel magad először te, mert ezt érdemli a bűnös magyar nem igaz?

xamax79 2013.11.12. 00:03:35

@sztrugackij: A politikusainkra visszatérve várom a válaszodat arra, hogy az Orbánéknak köszönhető 3 romániai magyar párt mennyivel hatékonyabb érdekérvényesítő tényező az egynél.

"magyar politika szinte semmit nem számít, "

Akkor mi a fenéért járnak át politizálni és uszítani? "

Nem Orbánéknak köszönhető. Erdélyben járva nem talákoztam olyan magyarral, aki ne rühellné az RMDSZ-t és ne csak kényszerből szavazna rá. Ezek az emberek valójában az egypárti rendszerrel éltek vissza. Természetes, hogy vannak akik más alternatívát keresnek, de szerintem is egységesen kellene indulniuk az országos választásokon. Majd eldöntik.

A magyar politika a HT magyarságnak nem mindegy, az utódállamok nagyjából leszarják. Mondjuk jobban érzi a bőrében magát a székely ember magyar lakcímkártyávala zsebében, mint leköpve egy népszavazás által. (Most azt moondom amit tapasztaltam.) A románok meg úgyis teszik, ami az ő dolguk, ha hagyják őket akkor durvábban, ha némi erőt mutatnak nekik akkor talán kevéssé pofátlanul. (Ezért kell erőt mutatni.)

Uszítani meg senki nem uszít a magyar politikusok közül. (Uszítani az mszp uszította a 23 millió románozással.) Orbán se, de még Vona se. A helyzet súlyosságához képest nagyon visszafogottan nyilatkoznak szerintem, egy Pontához, Tudorhoz, Ficohoz, vagy Slotához képest meg egyenesen gyerekszínészek.

sztrugackij 2013.11.12. 13:40:29

@xamax79:

Sajnos ilyen terjedelmű marhaság megválaszolására már nincs időm.Csak nagy vonalakban érintenék néhány dolgot, és megpróbálom a te szintedre levinni.

Az a baj, hogy szöveget is nehezen tudsz értelmezni, nem csak történelmi eseményeket.
Arra próbáltam utalni, hogy van különbség aközött, hogy az "ebül szerzett konc" egy béketárgyalás eredménye,vagy tömeggyilkosságnak és rablásnak.
Vagyis antiszemita ne papoljon nekem holmi igazságról elvesztett területekkel kapcsolatban, mert hiányzik hozzá az erkölcsi jogalapja.
Az, hogy nem te terelted marhavagonokba a zsidókat, sajnos csak kronológiai kérdés.
Tehát a magadfajta szájából disszonánsnak hat az igazság számonkérése bármilyen vonatkozásban.

"te a saját fajtádat gyűlölöd. Ez esetben mutass jó példát és kösd fel magad először te, mert ezt érdemli a bűnös magyar nem igaz?"

Igazán jellemző, hogy a te agyadban minden a gyűlölet körül forog.Legalább háromszor írtam már, hogyan vélekedek felőletek, de mivel te a gyűlöleten kívül nem ismersz más mozgatórugót, hát ezt szajkózod állandóan.
A másik jellemző dolog, ami elárulja immár teljes bizonyossággal, hogy egy bűzlő náci vagy az a "fajtád" szó.

Hadd világosítsalak fel, egyben bemutatva egy számodra ismeretlen világszemléletet.
Én nem "fajtában" gondolkodom, hanem emberben.Én nem állok gyilkosok, rablók, antiszemiták, rasszisták, homofóbok, vallási fanatikusok, ostobák stb. mellé csak azért, mert egy nyelvet beszélünk, vagy egy országban lakunk, vagy mert ők is magyarok.
S hogy rámutassak, mekkora baromság az, ahogy te látod a világot, felteszek egy kérdést:
A te szóhasználatod szerinti "fajtádból"(etnikai és eszmei szempontból is, tehát vitathatatlanul)pár évvel ezelőtt néhányan betörtek ártatlan emberek házába és tisztán faji okokból álmukban lőtték agyon őket.Nőt és gyereket egyaránt.Egy másik családra a házat gyújtották rá, és a menekülőket hátba lőtték.Köztük egy nyolc éves gyereket.
A kérdésem az, hogy elítéled(gyűlölöd) őket ezért vagy kiállsz mellettük?

Ha gyűlölöd őket, akkor olyan leszel, mint én.A saját fajtádat utálod.
Ha nem, akkor te is csak egy gyilkos vagy, csak még nem volt bátorságod ölni.

Nos, hogy döntesz?

Ne kezdj nekem terelni, hogy még nem ítélték el őket és nem bizonyított a tettük.Ez esetben fogd fel teoretikusan a kérdést.

A többi baromságaidat hanyagolnám, mert politikai-történelmi tudatlanságról árulkodik, és fogalmad sincs az RMDSZ-ről, csak megmondták neked, hogy ők a rosszak és Szász Jenő a menő.
Ja, és náci motorosok találkozóján Erdélyben evidens, hogy csak RMDSZ-rühellő ostobákkal fogsz találkozni.
/Ilyen barom érvekre kell nekem válaszolni!Elmennél Angliába és konstatálnád, hogy igen sokan beszélik az angolt./

sztrugackij 2013.11.12. 14:27:43

@xamax79:

Barátom, neked a Horthy-korszakban kellett volna élned.Ugyanazt mantrázod, ugyanazt az érvrendszert használod és pontosan ugyanolyan hülye nagymagyar vagy, mint dicső elődeid.Már csak a Lófő előtag hiányzik a nicknevedből.
Trianon lehet, hogy igazságtalan volt, de erről csak a magyarok vélekednek így.A többiek köszönik szépen, nem látnak igazságtalanságot.
Az a mód azonban, ahogy a magyarok orvosolni akarták ezt a relatív igazságtalanságot, az már abszolút mértékben volt elfogadhatatlan Európa és a világ számára.
Például nem fért a győztes szövetségesek fejébe, hogy a trianoni sérelem, a területi revízió hogyan függ össze zsidók összeírásával, elhurcolásával és legyilkolásával.
Mondjuk ezt én sem értem, hogy Trianon fájdalma hogyan enyhíthető mondjuk zsidó gyerekek lemészárolásával.
Sehol nem beszéltem kollektív bűnösségről,de Erdélyt csak azért nem fogja visszakapni Magyarország, és a magyarokat nem fogja imádni egész Európa, mert a bűnösök már túl régóta halottak.
Neked fogalmad sincs, hogyan zajlanak a történelmi folyamatok.
Alaszkát is követelje vissza Putyin, mert annak idején az elődje áron alul adta el?

"de ha tévednek az az ő dolguk, amihez semmi közöd.)"

Nocsak!És neked, a barátaidnak meg az istenített politikusaidnak, mi közötök az ottaniakhoz?
Csak azt nem mondd, hogy megvéditek és támogatjátok őket, mert egyből Selmeczi ugrik be a nyugdíjvédelemmel.

De csak támogassátok és szeressétek őket nyugodtan.
Majd szólj, ha a román kormány egyáltalán kitűzött egy tárgyalási időpontot autonómiakérdésben.
Azt nem értem, hogy mi a fenének nem üzentek inkább hadat és szerzitek vissza édes Erdélyeteket?
Csak töketlenkedtek itt árpádsávos zászlóval meg motoros találkozókkal.
Meg osztjátok az észt a blogokon.

xamax79 2013.11.13. 13:12:45

Most megint minden mondatodat ízekre szedhetném, de ennyire nem vagyok mazohista.

Csak idéznék tessék:

"És persze ez számodra érthetetlen és felháborító, hiszen a magyarok olyan remek fickók.
Maradjunk annyiban, hogy nem ok nélkül alacsony a magyarok népszerűségi indexe.
Egy nemzetet, akárcsak az egyént, a tettei minősítik.Ezek a cselekedetek tényszerűek és vissza nem vonhatóak.
Magyarország szégyenletes dolgokban vett részt akkoriban, ami nem tette rokonszenvessé a szomszédai és a világ előtt.
A helyzet sajnos nem sokban változott."

Aztán meg ezt:

"Én nem "fajtában" gondolkodom, hanem emberben" és "Sehol nem beszéltem kollektív bűnösségről"

Nem tudom ki olvassa még ezt a vitát, de nem hiszem, hogy van épeszű ember aki szerint nem bélyegezted meg kolletíve a magyarokat.

A magyarokról, mint nemzetről írsz kolletíve, a magyarokat teszed felelőssé a holokasztért, stb.

Hazudozhatsz, és meghazudtolhatod magadat, de ebből se tusz jól kijönni, mint ahogy szegény Wass Albert leszarozásából sem, akitől mint tudjuk egy sort sem olvastál.

"Az a mód azonban, ahogy a magyarok orvosolni akarták ezt a relatív igazságtalanságot, az már abszolút mértékben volt elfogadhatatlan Európa és a világ számára.
Például nem fért a győztes szövetségesek fejébe, hogy a trianoni sérelem, a területi revízió hogyan függ össze zsidók összeírásával, elhurcolásával és legyilkolásával.
Mondjuk ezt én sem értem, hogy Trianon fájdalma hogyan enyhíthető mondjuk zsidó gyerekek lemészárolásával."

Úgy látszik te vagy az egyszeri ember, akinek mindenről a holokauszt jut az eszébe. Én szóba se hoztam, mert a Trianonnak és holokausztnak semmi köze nincs egymáshoz, csak egy beteg elme képes összekapcsolni ilyen formában ezeket a dolgokat. Szerintem komplett elmebeteg vagy, pszichopátiás eset. Őszintén javaslom, hogy vizsgáltasd meg magad, talán te sem vagy menthetetlen és ki tudnak gyógyítani a holokausztmániából meg a magyargyűlöletből is. Végeztem.

sztrugackij 2013.11.13. 15:35:42

@xamax79:

"a magyarokat teszed felelőssé a holokasztért, stb."

Igen.Az akkori magyarok részét.
A náci, nyilas magyarok akkor hoztak szégyent az országra, ti pedig most.
Ez így működik.
Ez nem a kollektív bűnösség elve, egyszerűen arról van szó, hogy egy apró darab szar egy egész kondér gulyást képes elrontani.
Nem a fajtával van a baj, hanem néhány egyedével.
Te jöttél elő először azzal, hogy utálom a fajtámat,mert elítélem a náci magyarokat, nálad mosódik össze a nemzet alja az egész nemzettel.
Honnan veszed, hogy én így vélekedek a magyarságról?
Te azt képviseled egyszemélyben?
Aki téged rühell, az a magyarságot rühelli?
Amikor a történelmi eseményeket taglaltam, a magyarok elé oda kellett volna írjam, hogy "hülye náci"?
Mindenki számára egyértelmű kik deportáltak és gyilkoltak.

"mert a Trianonnak és holokausztnak semmi köze nincs egymáshoz, "

Pont ez probléma.Gondoltam segítesz megválaszolni a dilemmámat, hogy ha a háborúba való belépésünket Trianon sérelmével indokoljuk, és egyedüli cél a jogtalanul elvett területek visszaszerzése volt, akkor milyen stratégiai-katonai szerepe volt ebben a zsidók lemészárolásának, te nagyon hülye?

Neked mániád a magyargyűlölet és a magyarok megbélyegzése.
Mikor leszel képes felfogni, hogy nem te vagy a magyarság?

/Még mindig Wass Albert?És én vagyok orvosi eset?Láttad "A rajongó"c. filmet?
Robert De Niro egy pszichopatát alakít benne, aki kicsit megzakkant a fenenagy imádatban.Annyi a különbség, hogy a filmben rajongásának tárgya történetesen tehetséges volt./

Viszlát valamelyik blogon!

sztrugackij 2013.11.13. 18:55:31

Most olvasom, hogy Csíkmadaras polgármesterét másodszorra is megbírságolta Hargita megye prefektusa a községházára kitűzött magyar zászló miatt.

A zászló kitűzése, a magyar lobogó látványa minden bizonnyal melegséggel töltött el sok ezer magyar szívet, és még jobban megerősítette az összetartozás érzését...az anyaországiakkal, Magyarországgal.
Később a polgármester a bírósági határozatnak megfelelően levette a lobogót, és befizette a több százezernyi forintnak megfelelő büntetést.

Kérdéseim:
Mit nyert ezzel a székely magyarság?
Megmutatta az erejét?
Pár órán keresztül lubickolhattak a nemzeti büszkeségben?
Elindított valamit?
Innentől kezdve minden másképp lesz?
Autonómia törekvéseik sikere érdekében nem a székely zászló lett volna célravezetőbb és hasznosabb?
A polgármester mire számított?Hogy a bíróság az érvényben lévő törvényeket figyelmen kívül hagyja majd?
Ha tudta előre a végkifejletet, akkor mi vezette?

Oké, büszke a magyarságára, rajong Magyarországért,felvállalja a közösséget az anyaországgal, ez mind rendben van.
De polgármesterként muszáj volt ehhez az ország törvényeit megszegje?

xamax79 2013.11.14. 15:43:52

Őszintén szólva tetszik, ahogy egyre mélyebbre ásod magad a szarban, ezért is válaszolok.

"Igen.Az akkori magyarok részét.
A náci, nyilas magyarok akkor hoztak szégyent az országra, ti pedig most.
Ez így működik.
Ez nem a kollektív bűnösség elve, egyszerűen arról van szó, hogy egy apró darab szar egy egész kondér gulyást képes elrontani.
Nem a fajtával van a baj, hanem néhány egyedével.
Te jöttél elő először azzal, hogy utálom a fajtámat,mert elítélem a náci magyarokat, nálad mosódik össze a nemzet alja az egész nemzettel.
Honnan veszed, hogy én így vélekedek a magyarságról?
Te azt képviseled egyszemélyben?
Aki téged rühell, az a magyarságot rühelli?
Amikor a történelmi eseményeket taglaltam, a magyarok elé oda kellett volna írjam, hogy "hülye náci"?"

Igen barátom, a nácikról kellett volna beszélned és nem a magyarokról, úgy általában. És nem kellett volna a magyarok jogát úgy általában elvitatni attól, hogy szót emeljenek Trianon igazságtalansága ellen, de te éppen ezt teszed, mondván a magyarok antiszemiták, nácik, azoknak pedig nincsen "erkölcsi jogalapja" sérelmezni Trianont. (Az "ekölcsi jogalap" kifejezést is tőled kölcsönöztem, mert ilyen egyébként nincsen. Vagy erkölcsi alap van, vagy jogalap, mert a jog meg az erkölcs - mint tudjuk - nem fedi egymást. Dehát aki gyűlöli a magyarokat, attól nyilván az sem várható el, hogy édes anyanyelvünket ismerje.)

A további mosakodásodat megelőzendő ismét egy idézet, amit nem nekem írtál, hanem a Noked-Lee nevű fórumozónak:

"Azt se felejtsük el, hogy közvetve vagy közvetlenül, hová is vezetett a magyarok antiszemitizmusa."

Érdekes itt is következetesen a "magyarok" antiszemitizmusáról van szó, nem a magyar nácikéról.

Ez nem véletlen, ugyanis, ha a magyarok nem lennének kollektíve bűnösök, akkor nyugodtan tiltakozhatnának Trianon igazságtalansága ellen, de te ezt a jogukat elvonod, mondván:

"egy apró darab szar egy egész kondér gulyást képes elrontani."

No ez a vélekedés a kollektív megbélyegzés és kirekesztés archetipusa. Néhány egyed bűnössége, vagy elítélendő magatartása kihat a teljes közösségre és kollektíve teszi felelőssé, bűnössé őket, így a közösség bármely tagja megbüntethető, vagy korlátozható valamely jogában - lásd Trianon, és az ahhoz kapcsolódó magyar sérelmek orvoslása. Ez a te "filozófiád."

Az ilyen, aljas, ordas és kirekesztő eszmék vezettek a holokauszthoz, és az általad emlegetett romagyilkosságokhoz is.

Én ezt természetesen - mondanom sem kell - mélységesen elítélem, te viszont a kirekesztés, és kollektív megbélyegzés apostola vagy.

Ráadásul a saját nemzetedet - csak, hogy ne tudj szavakon lovagolni - gyűlölöd, ami nyilvánvalóan orvosi eset. Ezért javaslom, csupa jóindulatból, hogy keresd fel az orvosodat, esetleg próbálj meg megismerkedni a magyar kultúrával,történelemmel, hátha megkedveled a magyarokat és könnyebben kibékülsz önmagaddal is.

És hogy nehogy kimaradjon valami:

"Pont ez probléma. Gondoltam segítesz megválaszolni a dilemmámat, hogy ha a háborúba való belépésünket Trianon sérelmével indokoljuk, és egyedüli cél a jogtalanul elvett területek visszaszerzése volt, akkor milyen stratégiai-katonai szerepe volt ebben a zsidók lemészárolásának, te nagyon hülye?"

Mond mit nem értesz azon, hogy nem volt összefüggés a két dolog között? (Most mondjam én is, hogy te nagyon hülye? Az csak dicséret volna.)

Tehát nem volt semmilyen stratégiai, katonai szerepe a holokausztnak a jogtalanul elvett területek visszaszerzésében.

De, hogy még egyszerűbben fogalmazzak, hátha megérted, a magyaroknak a jogtalanul elvett területek visszaszerzésében tökéletesen igazuk volt, a magyar vezetésnek pedig nem volt igaza abban, hogy közreműködött a zsidók deportálásában. (Bár ez szerintem nagyobbrészt kényszerpálya volt, de hagyjuk.) Ilyen az élet. Van olyan dolog, amiben igazad van, van olyan dolog, amiben meg nincs. Olyan azonban, hogy valakinek, vagy valakiknek mindig igaza van, illetve sosincs igaza, nincsen.

Szóval ez a lényeg. Kérlek jelentkezz, ha esetleg javult az állapotod, és képes vagy értelmes, kultúrált párbeszédre. Ha nem, akkor az se baj, ha nem írsz. Jobbulást kívánok!

sztrugackij 2013.11.14. 23:28:18

@xamax79: "a magyar vezetésnek pedig nem volt igaza abban, hogy közreműködött a zsidók deportálásában"

Örülök, hogy végre sikerült kipréselnem belőled ezt a mondatod, még ha kiegészítésre is szorul abban, hogy nem csak közreműködött, hanem aktívan végezte is.

Akkor már Trianon fájdalmához is csak oda kell illesztenem a saját szavaidat, amit még hozzáfűztél a deportálásokhoz:
"Ilyen az élet.", és már készen is vagyunk.

Látom, kedvenc vesszőparipád a kollektív bűnösség elve, ezzel a helytelen ítélkezési móddal takarózol.
Nem egészen értem, hogy kit vagy kiket vádolsz ilyennel.A szövetségeseket a második világháború után?Ők sajnos csak hadban álló országban tudnak gondolkodni.Magyarország lépett hadba, kitartott a rossz oldalon, Magyarországot büntették.
Engem?Én csak embereket, azok csoportját tudom megítélni tetteik és viselkedésük alapján.A világ népei meg hajlamosak az általánosításra, erről nem tehetek.Ha a tévében egyre több nácit látnak masírozni Magyarországon, akkor bizony ilyen kép alakul ki bennük.

"(Az "ekölcsi jogalap" kifejezést is tőled kölcsönöztem, mert ilyen egyébként nincsen. Vagy erkölcsi alap van, vagy jogalap, mert a jog meg az erkölcs - mint tudjuk - nem fedi egymást. Dehát aki gyűlöli a magyarokat, attól nyilván az sem várható el, hogy édes anyanyelvünket ismerje.)"

Látom a jog szót te csak egyféleképpen tudod értelmezni, de hát nem várható el egy nácitól, hogy még olvasott is legyen.
Én egy morális értelemben vett jogról beszéltem, nyelvészkém.Arról, hogy erkölcsileg nincs jogod számon kérni igazságtalanságokat, mivel magad is igazságtalan dolgokat műveltél.
Az "erkölcsileg nincs jogod" és a "nincs erkölcsi jogalapod" fedi egymást a te fejedben?
Ami pedig az édes anyanyelvet illeti, jó lenne, ha előbb elsajátítanád annak helyesírási szabályait mielőtt tanításba fogsz.Mondjuk a "kulturált" tényleg nehéz szó, mert a főnévi alakját hosszú "ú"-val írjuk, jelzőként viszont röviddel.
Ha tudom, hogy nyelvészkedni is lehet, már régen ízekre szedtelek volna.

Visszatérve az eredeti kérdésre, már nem is tudom, hogy kéne megfogalmazzam, hogy te is megértsd.

Azzal van bajom, amikor jobbikos nácik tüntetnek az autonómiáért és Trianon igazságtalanságát emlegetik.
ŐK ne hivatkozzanak igazságtalanságra, mikor az eszméjük nevében régen embereket gyilkoltak le, és akkor szartak az igazságra.
Ne papoljon az igazságról olyan, aki szerint másfajta igazság vonatkozik melegre, cigányra, feketére, zsidóra és más a magyarra.
Ne követeljen igazságot, miközben ő hazudik.
Ezt jelenti az erkölcsi jogalap.Vagyis ez esetben annak a hiánya.

"Érdekes itt is következetesen a "magyarok" antiszemitizmusáról van szó, nem a magyar nácikéról."

Azt akarod mondani, hogy Magyarországon csak a náci pártok és különböző csoportosulások, egyesületek szintjén volt antiszemitizmus?

Adnék én is tanácsot neked, hogy próbálj végre belenyugodni Trianonba, így majd száz év után, de tudom, hogy reménytelen.
Álmodj tovább!

xamax79 2013.11.17. 17:59:17

Találtam egy igazi gyöngyszemet:

"Ma már következetesen azt teszem, romániainak, vagy egyszerűen románnak mondva magam."

Tamási Áron után szabadon, az jutott eszembe rólad, hogy "aki embernek, hitvány magyarnak is alkalmalan."

Innentől már érthető a magyargyűlölet is. Csak akkor felmerül az obligát kérdés, hogy mi a náthás faxért nem húzol vissza a hőn szeretet Romániádba, miért a masgyarok kenyerét eszed, és miért rontod itt a levegőt? (Azt a kérdést meg magamnak teszem fel, hogy miért vitatkozoik egyilyen ócska renegáttal, mit te.)

sztrugackij 2013.11.18. 00:24:57

@xamax79:

"Találtam egy igazi gyöngyszemet:"

Á, igazán semmiség, de jólesik a dicséreted.

Nem mindegy neked, hogy én minek tartom magam?
Téged büszkeséggel tölt el a magyarságod, én időnként szégyellem.Ráadásul a ti fogalmaitok szerint nem is vagyok igazi magyar.
Nem értem, mi ezzel a problémád.
Nem beszélem talán jól a nyelveteket?
Kért valaki, hogy vitatkozz velem?
Hogy miért élek itt?
Magam sem tudom, de abban biztos vagyok, hogy neked végképp semmi közöd hozzá, és a vitában is irreleváns.

Ezt az idézet átiratot nem egészen értem.
Alkalmatlan vagyok hitvány magyarnak?
Egyik bók a másik után.
Figyelj, jobb ha tudod, hogy ez számodra ismeretlen és nehéz terep.
Nemzeti öntudatod fejlesztése mellett sajnálatosan elmulasztottad az alapszintű nyelvtani-irodalmi ismeretek elsajátítását, és ez bizony átüt az írásaidon.Elég ciki egy akkora magyarnak, mint te.

Az tényleg jelentős előrelépés lenne, ha végre elkezdenél magadnak is kérdéseket feltenni.
Vitazárónak is alkalmas.

xamax79 2013.11.18. 11:48:16

Vessző meg ékezethibán lovagolsz, te műromán? Vagy inkább műmagyar? Miközben "erkölcsi jogalapról", meg hasonló zagyvaságokról papolsz rossz magyarsággal, meg széleskörű irodalmi ismeretekkel? Szerintem előbb a saját magadnak feltett kérdéseket válaszold meg, te ócska renegát. (Most már kénytelen vagyok ilyen minősítést használni, mert kiérdemelted.) Ha valakinek, akkor egy ilyen embernek aztán sem erkölcsi, sem pedig jogalapja nincsen ahhoz, hogy bárkit is kioktasson erkölcsből, ahhoz meg pláne nincs, hogy ebben az országban bárkit lenácizzon és leantiszemitázzon. (Mert egy utolsó náci is ezerszer különb, mint egy nemzetáruló.) Még egy valamire való román is többre tart egy öntudatos magyart, mint egy köpönyegforgató árulót, aki hozzájuk dörgölőzik. Szerintem ezt vésd jól az eszedbe, te magyarok szégyene!

sztrugackij 2013.11.18. 17:00:05

@xamax79:

Kár volt elkanyarodnod az eredeti témától.
Én a helyedben nyolc általánossal biztosan nem merültem volna bele szemantikai-nyelvészeti vitába.Okoskodni próbáltál és, ahogy egyre jobban belemerültél, úgy csináltál egyre nagyobb hülyét magadból.
Most már csak annyi marad, hogy az antiszemitizmusodhoz hasonlóan bátran vállald fel a félművelt náci címkéjét is.
A környezetedből biztosan nem fogsz kilógni, de a blogokon inkább használj helyesírás ellenőrző programot.

Látom, az autonómia-kérdéshez már nem sok hozzáfűznivalód maradt, és inkább az én hazafiságomat szeretnéd elemezni és minősíteni.
Talán partner is lennék ebben, de úgy érzem, nem vagyunk egy súlycsoportban.
Méreten aluli példány vagy.
Részemről befejeztük.
Legalábbis itt és most.

xamax79 2013.11.19. 13:17:36

Szerintem egyszerűen elfogyott a muníciód. Meg az "erkölcsi jogalapod" is. (Ez valami olyasmi lehet nálad, mint Torgyánnál a "patakvér". Ő biztos tudta mit jelent, mások csak találgattak.)

Egyébként meg kell, hogy kövesselek. Ahhoz képest, hogy csak egy szőröstalpú román vagy, elég jól használod a nyelvünket. Egy magyarhoz képest silány nyelvhasználatod, de egy románnál nem is rossz. Még egy-két évtized és menni fog. Akkor majd nem írsz le például ilyen mondatokat, miszerint:

"De polgármesterként muszáj volt ehhez az ország törvényeit megszegje?"

Szóval, amíg megtanulsz magyarul, javaslom, inkább használd a román nyelvet. Az amúgy is egyszerűbb. Állítólag.

Ami meg a súlycsoportokat, meg az intelligenciát illeti, el se tudod képzelni mennyire kiábrándító, amikor egy felnőtt ember arról hadovál, hogy Magyarország a rossz oldalon állt a világháborúban, meg a magyarok ártatlan zsidó gyerekeket mészároltak stb.

Ilyen demagóg, primitív hülyeségekre inkább nem is reagáltam, mert ehhez már olyan fokú türelem, és empátia kellene, amivel én - bevallom - nem rendelkezem. (Ez hiba, de ez van.)

No akkor ennyit erről. (Keresgélheted a sajtóhibákat a beírásaimban.)
süti beállítások módosítása