simunic1-600x383.png

Fasiszta köszöntés miatt alaposan megbüntették a horvát hátvédet, a játékos nem érti.

Horvátország és a horvát foci újra nemzetközi kritika kereszttüzébe került nem sokkal azután, hogy az Izland elleni rájátszásban a balkáni ország kivívta a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokságon való szereplés jogát. Nem elég, hogy egy ország retteg, milyen büntetés vár Mario Mandžukič gyalázatos megmozdulása után a játékosra, Horvátország és a nemzetközi közvélemény figyelme most egy másik válogatottjuk, az Ausztráliában született Josip Šimunić felé fordul.

Történt, hogy a győztes zágrábi mérkőzés után, amelyet szép játékkal, biztosan lehozott a hazai csapat és bebiztosította a dél-amerikai Vb-n való szereplését a legjobbak között, a csapat hátvédje megfeledkezett magáról és fasiszta köszöntéssel "ünnepelt", köszöntötte a szurkolókat, mutatjuk:

Aki esetleg nem lenne otthon a horvát történelem második világháborús, zivataros évtizedeiben, azoknak mondjuk: Šimunić a "Za dom spremni" azaz magyarul nagyjából a "Hazáért rendületlenül" kezdetű köszöntéssel köszönte meg a szurkolóknak lelátón mutatott teljesítményüket, a kezébe nyomott mikrofonba többször kérdezz-feleleket játszott: "Za dom" felszólításra a szurkolók "spremni!" kiáltással válaszoltak.

Az első hallásra ártatlan hazafias cseteléssel csak az a gond, hogy a köszöntés már forgalomban volt az ún. független Horvát Állam idején is. Az usztasa állam katonai és állami tisztségviselői, reprezentánsai használták egymás üdvözlésére. A frissen Eu-taggá vált Horvátország számára, a nemzetközi visszhang alapján, nem tett jót ez a történelmi kitekintés az ország ma már vállalhatatlan időszakára, természetesen erős reakciókat váltott ki a szomszédos szerb és az Eu-közvélemény részéről is az amúgy rutinos sportolónak számító Šimunić magánszáma.

Nem tettem semmi rosszat.

Hazámért, Horvátországért harcolok. Ha ez valakinek nem tetszik, teszek rá. Aki most problémázik, olvasnia kellene valamit egy kicsit a történelemről" - ez volt Šimunić első reakciója nem sokkal a mérkőzés lefújása és sajátos performansza után.

Hogy kinek kéne történelmet tanulni, azért arról erősen megoszlanak a vélemények. Az inkriminált köszöntés története hasonló a magyar Árpád-sávos zászló történelmi karrierjének történelmével. Ahogy a mai magyar nacionalisták által használt jelkép előfordulása is a középkorba nyúlik vissza, a horvát üdvözlésnek szintén középkori eredete van.

Az üdvözlést a mai Horvátországban Nikola Šubić Zrinski nevéhez is kötik, aki egyébként Hungáriában (horvátul: Ugorska) magyarul Zrínyi Miklós néven futott be katonai-politikai karriert, de így köszöntötték egymást a korabeli horvátok Josip Jelačić bán vagy a Monarchia századfordulója idején a függetlenségi gondolatot képviselő horvát politikai gondolkodók is. A második világháborúban a magyar nyilasok által megbecstelenített történelmi szimbólumhoz hasonlóan ez a horvát köszöntés is a történelem fekete lapjaira került azáltal, hogy a náci bábállam idején így köszöntek egymásnak az usztasák.

(Érdekesség: a Tiso-féle Szlovák Államban hasonló köszöntést használtak: Na stráž!) 

Ahogy az Árpád-sávos zászló, úgy a horvát köszöntés is napjainkban a nacionalisták kedvelt szimbóluma, akik persze álságos módon, előszeretettel hivatkoznak a történelmileg még nem kompromittálódott időszakra, mondván, a mai demokratikus berendezkedés nem tiszteli ezeket az ősi nemzeti jelképeket. Természetesen nem erről van szó, mindkét jelkép használata megengedett az adott történelmi kontextusban, ugyanakkor látni kell, hogy a jelképek többes értelme politikai visszaélésre is alkalmat adhat. Éppen ezért ma egy aktuális sporteseményen vagy politikai rendezvényen használata provokatív és törvénybe ütköző cselekedet.

5111833e_0_aUW1J.jpg

Egy mai horvát nacionalista ábrázolás Nagyhorvátországgal és a Šimunić által használt üdvözléssel

Nemzetközi visszhangot kapott az ügy

Németországban, Szerbiában is cikkeztek az esetről. A Der Spiegel például azt írta, hogy Šimunić meglehetősen felkavarta a horvát közvéleményt, amikor az Izland elleni győzelmük után régi fasiszta usztasa köszöntéssel ünnepelt a szurkolók előtt. Ráadásul, Šimunić a dal közben felemelte a jobb kezét is, így a Spiegel.

Nagyjából hasonló tartalmat tolt a szerb tájékoztatási iroda a Tanjug is. A szerb MTI persze hozzátette: a horvát focista ünneplése miatt a FIFA-nak tiltakoznia kellene és néhány meccsről eltiltani a játékost. A szerbek szintén várták a Horvát Labdarúgó Szövetség megszólalását is az ügy kapcsán.

Az esetet természetesen a FIFA is regisztrálta,

azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, de a botrányról beszámoltak a nagy nemzetközi tájékoztatási irodák is. A "Za dom spremni" egy második világháborús horvát fasiszta üdvözlés, amelyet a náci bábállam, az ún. független Horvát Állam idején használtak. Az állam fennállása alatt több tízezer zsidó, szerb és más nemzetiségű, származású embert gyilkoltak meg különböző koncentrációs táborokban - írta az AP hírügynökség. A Jutarnji list zágrábi napilap szerint az esetről beszámolt a The Huffington Post amerikai oldal, a brit The Guardian és több ausztrál és új-zélandi napilap is.

Šimunič nemcsak kritikusokra, de támogatókra is talált.

Aki nem tudná, a horvát játékos Ausztráliában született, élete egy részét ott töltötte, beceneve: "Joe". Miroslav Čiro Blaževič legendás horvát szövetségi kapitány a horvát tájékoztatási irodának megmagyarázta, vagyis megpróbálta megmagyarázni, mi lehet a háttérben: Nem akarom felmenteni az usztasa üdvözlés miatt Šimunićet, de mindenkinek tudnia kellene, hogy válogatott játékosunk korábban hosszabb ideig Ausztráliában élt, ahol a horvát politikai emigráció nagy része a fasiszta horvát államhoz kötődik és azok között az emberek között ennek a köszöntésnek más jelentése van, Šimunić pedig nem érti, mi a gond vele.

A köszöntés sok emberben rossz emléket kelt, emlékezteti őket azokra az eseményekre, ami az usztasa rezsim alatt történt Horvátországban. Nekem két testvérem hat meg a második világháborúban, mindketten usztasák voltak, de ennek ellenére én sem tudok megbocsátani Šimunićnak, mint ahogy apánk sem tudta volna ezt megtenni, hiszen, minden ami akkor történt emberiségellenes cselekedet volt, amiket egyszerűen nem lehet megbocsátani. De gondoljanak bele, mégis mi az, amit tudhat az ausztrál Šimunić a független Horvát Államról vagy annak vezetőjéről Ante Paveličről? Én azt mondom, nem tiltanám el, a játékos pedig biztosan tanulni fog az esetből, így Čiro mester.

Šimunič hatalmas kárt okozott a horvát válogatottnak és Horvátország képének.

- zágrábi Dnevnik napilap kommentátora az esetet azért egy kicsit másképp látja. Az a tragédia, hogy amikor a dalt skandálta, száz százalékosan biztos volt abban, hogy ez egy hazafias cselekedet. Csakhogy magatartásával a horvát válogatott fantasztikus sikerét szorította háttérbe, és már senki nem csodálatos továbbjutásunkról vagy a csapat szenzációs teljesítményéről beszél.

A probléma ugyanis az, hogy nem arról van szó, hogy mi Horvátországban mit gondolunk a játékos gesztusáról, hanem azt kell figyelembe venni, hogy mit gondol ezért rólunk most a világ, a körülöttünk élő emberek. Ez és az ehhez hasonló események nem tesznek jót Horvátországnak. Aki ezt nem érti, azon már nehéz segíteni. Šimunić is felfoghatná végre: hazaszeretetét mutassa ki a pályán, rukkoljon elő mindig jó játékkal, de a témában tőle csak ennyit várunk el - írja a horvát publicista.

25 ezer kunára,

tehát nagyjából 1 millió forintra büntette meg a Horvát Labdarúgó Szövetség Josip Šimunić válogatott hátvédet. A szövetség indoklása szerint a játékos az Izland elleni zágrábi mérkőzés után sporteseményhez nem illő, fasiszta köszöntéssel üdvözölte a szurkolókat, amellyel megsértette a Horvát Köztársaság törvényeit - írja a vecernji.hr. A gyorshír szerint Šimunić a törvény által megengedett lehető legnagyobb büntetést kapta.

51 komment · 1 trackback

Címkék: #neonáci #foci #horvátország #fasiszta #usztasa

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr855649281

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nácult-e a horvát focista? 2013.11.22. 16:23:26

"Za dom!" – skandálta mikrofonba a tegnap esti, Horvátországot a brazil világbajnokságra kujuttató focimeccs után az ünneplő nézőknek  Josip "Joe" Šimunić több, mint százszoros válogatott védőjátékos. "Spremni!" – ordította vissza a t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultracionista tájnigger 2013.11.22. 17:30:56

Micsoda bűn a hazáért rendületlenül harcolni!!! Irgum-burgum!

joszip 2013.11.22. 17:31:10

Úristen hát szörnyűség. Egy pillanatra megállt az élet a földön, a rákkutató tudósok letették a kémcsövet, az afrikai gyerekek abbahagyták a gyökerek kaparását, és döbbenettel telve kérdezték, miért tetted ezt, Mandžukić (ć!)?

joszip 2013.11.22. 17:31:34

Igen, tudom, hogy nem róla van szó, de leszarom :)

Meg mit erőlködsz ezzel a "Hungáriával", ilyen nem létezett, csak a fejedben.

joszip 2013.11.22. 17:31:52

Egyébként meg csak a pelyhesállúak botránkoznak meg ezen, mi úttörőként(!) üvöltöttük az ünnepélyeken: A hazáért előre - rendületlenül! Heheheheheheeee :)))

Wrex 2013.11.22. 17:32:04

Hitler nem evett húst és nem ivott alkoholt. Úgyhogy követelem hogy most azonnal büntessék meg a sok náculó vegetáriánust és törvényben írjanak elő minimum napi egy kisfröccsöt a gaz nácikoknak!!!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.11.22. 17:32:33

Te egy beteg fasz vagy.

"akik persze álságos módon, előszeretettel hivatkoznak a történelmileg még nem kompromittálódott időszakra"

Mármint azok, akik hazájuk évszázados köszöntését, zászlaját használják.
Mondod te.

Holott éppenhogy te vagy az a baromarcú szarkeverő aki álságos módon mindenhol nácit lát.
Pusztán azért nácizol embereket, mert máshogy gondolnak a haza fogalmára, máshogy gondolnak a hazaszeretetre.

Te egy végtelenül gusztustalan féreg vagy.
És ez semmi ahoz képest amit te gondolsz másokról.
Ugyanis a náci jelző minden alap nélküli használata jóval sértőbb a féreg jelzőtől.

Úgyhogy sajnos, csak egy "Pusztulj el te rohadt féreg !" jókívánsággal vagyunk pariban azt hiszem.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.22. 17:40:32

@ultracionista tájnigger: Még nagyobb bűn, ha nem értesz magyarul, szövegértelmezés, általános iskola megvolt?

@joszip: Mandzukic elég csúnyán, nyújtott lábbal beleszállt az izlandiba, vitatod?

Hungária: dehogynem létezett, ott van a posztban a horvát megfelelője is, Ugorska :)

@Wrex: Mekkora balfasz volt! Húst csak hússal!!!

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ott van a posztban, h megfelelő történelmi kontextusban egészen nyugodtan használhatod az Árpád sávos zászlódat is és a horvát üdvözlést is. Egy sportesemény vagy szélsőjobbos politikai naggyűlés nem az a kontextus. Innentől kezdve pedig, h ki az álságos, hát én nem tudom...

ynwa 2013.11.22. 18:23:25

ez megy mindenhol...a megfélemlítés, most éppen 25e kunával...arra lennék kíváncsi ha az egész Horvát válogatott kiállna mellette és bojkottálnák a VB-t a játékosok...visszavonnák-e

lehet így taposni az embereken ,de előbb-utóbb valaki úgyis meglépi

joszip 2013.11.22. 18:23:38

@Csehszlovák Kém: Nemnemsoah! :) Nem létezett. Szlovául igen, meg horvátul is tán. De magyarul nem. Persze te hívhatod Hungáriának, csak a többiek kedvéért szólok, akik még a végén elhiszik neked. Ha létezett volna Hungária. nem _Magyarországnak_ kellett volna háborús jóvátételt fizetnie.

horrorpornó bábszínház 2013.11.22. 19:26:58

"Ráadásul, Šimunić a dal közben felemelte a jobb kezét is, így a Spiegel"
Egyrészt semmiféle dal nem volt, másrészt amit emelget, az nemzetközi egyezmények szerint a BAL keze.

A szerző meg vagy tanuljon meg magyarul, vagy ne írjon magyarul.

Másrészt egy kurva nagy tétű focimeccs megnyerése utáni felfokozott hangulatban nehogy már egy ilyen hazafias buzdításért bárki felelősségre vonjon bárkit. Ebben kurvára semmi náculás nem volt, csak a szerzőhöz hasonló zsidók szerint, akik viszont mindenben és mindenkiben nácit látnak, ahogy a buzik mindenkiben buzit.

Mondom ezt úgy, hogy nemhogy jobbikos, de még csak jobboldali sem vagyok.

Bár néhány ilyen zsidóhiszitiző írás egyre szimpatikusabbá teszi a Jobbikot, meg kell, hogy mondjam.

horrorpornó bábszínház 2013.11.22. 19:27:05

Ja, egyébként nézz utána, mit jelent a Za dom spremni.

Mert kurvára nem azt, amit te írtál.

Kotkodus 2013.11.22. 19:27:09

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"Mármint azok, akik hazájuk évszázados köszöntését, zászlaját használják."

te nem csak cinikus vagy, de képmutató is. mert olyan sok szép címere, zászlaja és jelképe volt ezeréves államunknak, de te is tudod, hogy ezek a srácok mégis mindig pont amellett döntenek, amelyeket már náci elődjeik használtak. ezek után az évszázados múltra hivatkozni cinikus képmutatás.

persze ezt te is nyilván tudod. ezt legbelül jól érzed. mégis ebben a cinikus képmutatásban leled örömödet.

amit nem értek, az az, hogy mért tartod a náci szó használatát sértőnek. sértőbbnek, mint a férget... hiszen azonosulsz az ideológiával
("Pusztán azért nácizol embereket, mert máshogy gondolnak a haza fogalmára, máshogy gondolnak a hazaszeretetre."),
azonosulsz a szimbólumrendszerrel, azonban a magát a megnevezést elutasítod. feltételezem álszent is vagy...

összességében nem örülnék, ha a szomszédom lennél... :)

azért persze kívánok sikereket az életben... állítólag az segít leszokni erről a csúnya szokásról... :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.22. 19:35:38

@ynwa: mióta megfélemlítés az, amikor a náci rezsimmel együttműködő, embereket származás alapján legyilkoló rezsim köszöntését 2013-ban kurjongató futballista és csőcselék ellen felemelik sokan a szavukat? Náci-e vagy?

@joszip: Nagy a baj, ha már a szemednek sem hiszel :)

Kár, h Magyarországon kívül senki nem _Magyarországnak_ nevezte, hanem a Hungária szóalak helyi nyelvekben megfelelő alakját használták! Hoppá!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.22. 19:40:20

@horrorpornó bábszínház: Beszéld meg a Spiegellel.

Nagytétű focimeccsen se náculunk.

Ha nem érted, h ez miért náculás, neked is javaslom az általános iskola megismétlését.

Jobbikos lehet, h nem vagy, de antiszemita biztosan, mert zsidózol. Bár, ha már szimpatikus lett neked a Jobbik, nem is csodálkozom, hiszen az meg az antiszemiták pártja.

kritizator 2013.11.22. 21:04:06

Nem Ugorska, hanem Ugarska.

Fisk 2013.11.22. 23:32:36

Ezt most a tisztelt kommentelők komolyan védik? Felfokozott hangulat meg a többi bullshit? És mi köze ennek megint a zsidókhoz? Azért nem lehet véletlen, hogy a horvátokat horogkeresztes nézőtéri móka miatt is elítélték anno a fifánál, pont mikor közösen pályáztunk az EB-re.

ultracionista tájnigger 2013.11.22. 23:32:50

@Csehszlovák Kém: lehet több diplomám van nekem, mint neked, buzikám. Bár nem nehéz, mert neked tuti nincs egy darab sem.
Lassan mindenki náczi lesz ebben a szörnyű világban. :(

maxwell murder 2013.11.22. 23:33:34

náci vagy fasiszta te kis pöcs? dönts már el baszd meg az anyád!

Tom Bradley 2013.11.23. 00:15:43

Hé, te hazátlan spion!
Döntsd már el, hogy ki büntetett, a horvát szövetség vagy a FIFA, aztán hazudj legalább egyformát!

Na és ha mondjuk Deutsch Tamás klubelnök úr három-nullnál a 85. percben bekiabál az emtékásoknak, hogy "Kitartás, fiúk!", akkor már rohadt nyilas állat?

Gull Nost (törölt) 2013.11.23. 00:15:54

Műbalhé.

nincs_nick 2013.11.23. 00:15:57

Nem kéne már barátnő kedves dotoho?:D

Honzi 2013.11.23. 00:16:12

Ember! Az, hogy a tobbiek , hogy a francba hivtak MAGYARORSZAGOT anno szerintem kurvara nem erdekel minket mert nekunk meg van a sajat valtozatunk amit hasznalunk. A finnek sem Finnorszagozzak, Finlandozzak stb. magukat ugye? hasonlo a helyzet a svedekkel is stb. Szoval magyarul Magyarorszagrol beszelunk. De ha mar ez neked valamiert kurva nem jon be akkor hasznald a masik hivatalos nevet: MAGYAR KIRALYSAG!
Rozumíš kámo?
Na aztan gzyere vazzeg es oktas ki az igazadrol. Neha azon gondolkozom, hogy egyaltalan kepes lennel e egy ertelmes beszelgetesre/vitara szemelyesen, mert itt a blogodon kb akkora tajparasztkent viselkedsz mint a sok kis kocsog naci/komcsi/internacionaliosta(szerintem te idetartozol bar az en ertelmezesemben a komcsi es a internacionalista egy es ugyanaz) turbofaszfej....
Erdeklodve varom a nacizasodat.

horrorpornó bábszínház 2013.11.23. 00:16:23

@Csehszlovák Kém:
Az a baj, hogy ez csak a hozzád hasonló üldözési mániás idióták szerint náculás.

Azért meg a hozzád hasonló, minden nemzeti jellegű megmozdulást lenácizó barmok teszik a legtöbbet, hogy tetsszen a Jobbik.

Mert maga a Jobbik erősen ellene dolgozik annak, hogy tetsszen.

Hidd el, a hozzád hasonló seggekből lett elege annak a 13%-nak, akik a Jobbikra szavaztak.

joszip 2013.11.23. 00:16:45

@Csehszlovák Kém: "senki nem _Magyarországnak_ nevezte"

Na jó hát ez elég dedós érv! :)
Egy külföldi miért törné bele a nyelvét akár a francia, akár a svéd, akár az albán elnevezésbe, mikor van saját? Nem gondolod, hogy az sokkal beszéldesebb, hogy 1920 után nem adtak új nevet az országnak se angolul, se svédül, se németül, se franciául, se románus, se se se? :)

Wave43 2013.11.23. 20:28:33

A nacionalizmus mint eszme 2013-ban elavult es anakronisztikus. Nem a nemzeti identitás megőrzését szolgálja hanem kirekesztő es gyűlöletet szít. Aki volt Horvátországban (en szeretek ott lenni ettől függetlenül) tapasztalhatta h van valami bigott agyatlan magamutogató nacionalista megnyilvánulásuk minden ünnephez kapcsolódóan : pl egy esküvő ugy néz ki mint a Fradi B közép házibulija. Naci karlendites nem lehet nemzeti összetartozás jelképe. ... Nem véletlen h az usztasákat sokan nácizták le.

ynwa 2013.11.23. 20:28:45

Jaja, annyiban vagyok náci mózeském...hogy drukkolok neked, sikerüljön kivezetned innen a népedet

xamax79 2013.11.23. 20:28:50

Bárcsak lenne a mi csapatunkaban is néhány olyan hazafi, mint Josip Simunic. Akkor tán nem aláznának minket halálra a románok Bukarestben, meg lehet, hogy 8-at se kapnánk Hollandiában.

mgdé 2013.11.24. 10:14:05

@xamax79: Nahát, nem is tudtam, hogy mondjuk Budaházy, vagy Toroczkai jobban focizik nemhogy Gróza Péternél, de még akár magánál az Argentínát, Brazíliát és Németországot is simán verő csudálatos Thorgelle Sanyinál is. :)

Tom Bradley 2013.11.24. 20:43:08

@Wave43: ezt ki mondja? mert szerintem és még sokak szerint a nacionalizmus NEM elavult és anakronisztikus eszme.

A globalizmus viszont destruktív, veszélyes dolog, gyakorlatilag a kommunizmus egyik pillére (l.: internacionalizmus)

sztrugackij 2013.11.30. 09:31:54

@xamax79: "Bárcsak lenne a mi csapatunkaban is néhány olyan hazafi, mint Josip Simunic. Akkor tán nem aláznának minket halálra a románok Bukarestben, meg lehet, hogy 8-at se kapnánk Hollandiában"

Ugyanis mindenki tudja, hogy a hazafisággal automatikusan együtt jár a focitudás és a tehetség.
A meccsek előtti felolvasás Wass Albert műveiből jótékonyan hat az állóképességre, segít a labdakezelésben és javítja a beadások pontosságát.
Sajnos, az eredmény alapján a román csapat nagy valószínűséggel Eminescu műveivel alapozhatott, és Wass prózája kevésnek bizonyult erőteljes költészetével szemben.

Egyébként várok tőled egy "Hazafiság, mint döntő taktikai elem a futballban" típusú elemzést.

/Tudom, hogy már elköszöntem tőled, de akkora hülye vagy, hogy mindig felfigyel rád az ember./

sztrugackij 2013.11.30. 09:32:09

@Tom Bradley:

Könnyű eldönteni a kérdést.Elég csak megnézni, hogy hová vezetett ez az eszme, milyen következményei lettek a nacionalizmusnak az elmúlt 100 évben.
Mire is jutott Magyarország a fenenagy nacionalizmusával?
A balkáni háborúban legyilkoltak hozzátartozói is szimpatikus, modern eszmének tartják vajon a nacionalizmust, mint te?
A globalizmus egy veszélyes és destruktív dolog?
"Globalizmusból" még nem vágtak csecsemőket a falhoz és nem erőszakoltak meg nőket tömegesen.
Nekem nincs bajom a globalizmussal,tehát a szemedben egy veszélyes eszme hívője vagyok, mégsem kell attól tartanod, hogy rád gyújtom a házat.
A te nacionalizmusod viszont a kirekesztésre és megkülönböztetésre épül, ezért sokkal inkább félelemkeltő és veszedelmes.

xamax79 2013.12.02. 14:29:23

@sztrugackij: Már azt hittem elment a kedved a fórumozástól, miután olyan mintaszerűen ronggyá égetted magadat a másik két topicban szőröstalpú barátom.

Az a baj, hogy egyet fújsz, mint a pereces. (Mindenki náci, aki nem köpi szembe a saját fajtáját. Ok. Ezen túl vagyunk, valami mást kéne kitalálnod, mert baromi unalmas.)

Ami meg a futballt illeti, ebben szerintem nem érdemes vitatkoznunk.

A futball manapság inkább a mentális felkészítésről szól, ugyanis a játék alapelemeit nagyjából már mindenki elsajátította.

Az edzők fő feladatuknak a pszichés felkészítést tekintik. Motivált játékosokra van szükség, akik képesek heti 2 alkalommal legalább 100%-os teljesítményt nyújtani.

Válogatott szinten a motiváció jelentősége, ha lehet még fokozottabb, hiszen a játékosok alapvetően nem ebből a tiszteletdíjból élnek, hanem abból amit a klubjukban kapnak.

Ilyen körülmények között nem mindegy, hogy olyan emberek lépnek-e pályára, akik a vérüket adják a hazáért, vagy olyanok, akik nagy ívben leszarják, hogy a hazájukat képviselik.

Sajnos nem vagyok egyedül azzal a meggyőződéssel, hogy aranylábú fiaink egy része nem tartja különösebben fontosnak a nemzeti mezt. Ez valószínűleg azért lehet, mert hasonló mentalitással rendelkeznek, mint te - köszönhetően a 40 éves agymosásnak. (Te is leszarnád a magyar mezt, hiszen gyűlölöd a magyarokat.)

Joszip Simunic valószínűleg nem így áll ehhez a kérdéshez, kiteszi a szívét-lelkét a pályára, az eredményt pedig látjuk. A horvátok ott vannak a vb-n, mi meg nem.

sztrugackij 2013.12.03. 09:19:06

@xamax79:
"Az edzők fő feladatuknak a pszichés felkészítést tekintik."

Ja, és a psziché egyenlő a hazaszeretettel nálad.

"olyan emberek lépnek-e pályára, akik a vérüket adják a hazáért, "

Már látom, mekkora hibát követett el a szövetségi kapitány, amikor téged kihagyott a keretből.Focizni azt valószínűleg nem tudsz(de ezzel a válogatottból még nem lógtál volna ki), de félpályáról indított hazaszeretet támadásaiddal szemben minden bizonnyal tehetetlenek lettek volna a románok.

Nagyon szórakoztatóak az írásaid.
Még több ilyet!

/"ugyanis a játék alapelemeit nagyjából már mindenki elsajátította."
Na, ezen behaltam.
Jómagam is elsajátítottam a sakk alapelemeit, már csak pszichésen kell legyőznöm a Polgár lányokat.
A fizika alapjai szintén megvannak, most készülök fel mentálisan, hogy második Einstein legyek./

xamax79 2013.12.03. 13:59:32

@sztrugackij: Azon filózom, hogy magadtól vagy ennyire hülye gyökér, vagy van mögötted egy egész stáb, aki ezen dolgozik.

Szerintem minden valamire való ember tudja, hogy mennyire fontos a mentális felkészítés a futballban és, hogy a kb. azonos képességű csapatok között - mert a magyar és a román csapat játékosainak képességeiben nincs nagy különbség - sokszor ez dönt. Válogatott szinten meg pláne fontos, hogy a játékosok ne érezzék nyűgnek az egészet a sűrű versenynaptár, meg a sérülésveszély miatt. (Dzsudzsák Balázskáról speciel tudom, hogy a holland meccs előtt az egész napot vásárlással töltötte különböző, drága holland butikokban. neki ez a mentális felkészülés egy válogatott meccsre, mert ennyire érdekli az egész.) Szóval az elkötelezettség, ami válogatott szinten hazaszeretetből (is) fakad, alapvető fontosságú a csapatsportokban.

De, ismétlem ezt minden épeszű ember tudja, rajtad kívül. Úgyhogy csak majomkodj tovább, abszolút nem érdekel.

sztrugackij 2013.12.04. 08:35:48

@xamax79:

Na, már kinevettem magam a legújabb agymenéseiden, hadd meséljek most a hazaszeretet és a nacionalizmus közti különbségről.

Aki a hazáját szereti, az nem tesz különbséget annak polgárai között.
Nem szelektál származás, nemi és politikai orientáció alapján.
Magyarországhoz tartoznak az itt született vagy áttelepült, magyarul jó vagy rosszul beszélő itt élő zsidók, tótok, románok, cigányok, melegek, liberálisok és baloldaliak.
Mint már felhívtam rá a figyelmedet, a haza nem csak egy földdarab,ugyanúgy a nemzetet is értjük alatta, ami nem szükségképpen törzskönyvvel rendelkező fajmagyarokat jelent.
Te nem patrióta vagy, hanem nacionalista.Te értékrendet állítasz fel a hazád lakói között, ami egy háborúban például ugyanúgy nyilvánulna meg, mint Horthyék idejében, ahol egyes társadalmi csoportok élete kevésbé értékesnek számított, könnyű szívvel lehetett elküldeni őket meghalni a Don-kanyarba.
Neked sem az számít, hogy én Magyarországon élek, magyar állampolgár vagyok, itt fizetek adót, magyarul beszélek, hanem az hogy másként gondolkodom.Emiatt szőröstalpazol, és borzasztóan elégedett lehetsz magaddal, mert úgy gondolod, hogy ezzel lealacsonyítasz.Csak annyit hagytál ki a számításodból, hogy én nem úgy tekintek egy románra, mint a magadfajták.Engem nyugodtan lerománozhatsz,ugyanis félig-meddig annak tekintem magam.
Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, mennyire másodlagos erkölcsi szempontból, hogy valaki milyen nyelvet beszél, vagy melyik nemzethez tartozik.
Lehet hogy te magyarként irtó nagyra tartod magad egy románhoz vagy egy zsidóhoz képest, de emberileg sajnos csak egy kalap szar vagy.
És erre sajnos előbb-utóbb mindenki rájön, aki téged olvas.

sztrugackij 2013.12.04. 18:27:06

@xamax79:

Furcsa és értelmezhetetlen a te hazaszereteted.Te ugyanis nem hazában gondolkodsz, hanem fajban.A haza számodra csak egy kennel, amelyben az általad meghatározott fajtajelleg alapján falkavezérnek tekinted magad és kiszorítani, uralni szeretnél másokat.
Kurvára büszke vagy a pedigrédre, mert annyira hülye vagy, hogy azt képzeled, valamiféle nemesített, különleges fajtának számítasz.A veled együtt élőket és más kennelek lakóit saját kritériumrendszerednek megfelelően korcsoknak, értéktelennek, alacsonyabb rendűnek tartod.
Ahogy korábban szóvá tettem, miszerint náci és antiszemita ne papoljon igazságról, ugyanúgy visszatetszőnek tartom, ha egy soviniszta
hazaszeretetre, hazafiságra hivatkozik.

Most pedig szeretnék neked mutatni egy igazi hazafit Romániából, akit te szőröstalpúnak neveznél,és ennek ellenére, ha kétszer megszületnél, akkor sem érhetnél fel hozzá hazaszeretetben.
Olvasd el, mit volt képes leírni egy szőröstalpú román a nektek méltán fájó nemzeti ünnepükön.
Utána meg fogod érteni, miért nem érdekel és tölt inkább el büszkeséggel, ha lerománozol.

erdelyimagyar.wordpress.com/2012/12/01/lucian-mindruta-draga-magyar-barataim-dragi-prieteni-maghiari-germani-turci-tatari-bulgari-si-evrei/

xamax79 2013.12.04. 18:29:33

@sztrugackij: Ahhoz képest, hogy topic témája a futball és a nemzeti érzés megnyilvánulása, egész szép szösszenetet rittyentettél az ars poeticádból, ami egyébként egy kicsit sem érdekel. (Megfigyeltem, hogy amikor elfogy a patron, rögtön jön a személyeskedés, meg a liberális rinyálás az emberi jogokról, holokausztról, cigánygyilkosságokról meg a többi témába nem vágó baromságról.)

Direkt nem veszem fel a kesztyűt és csak azért sem fejtem ki a véleményemet, mert csak arra vársz, hogy lenácizhass, hiszen ez okoz neked örömöt. Szerintem inkább verd ki magadnak, ha adhatok egy tanácsot - szigorúan a mentális felkészülés jegyében.

sztrugackij 2013.12.06. 09:04:37

@xamax79: Talán eltértem a témától?

Nem te mostad össze a nemzeti érzést, a hazafiságot a nácizmussal?
A futballal kapcsolatban nem te jelentetted ki azt a kapitális baromságot, hogy kellően erős nemzeti érzelemmel legyőzhető a másik csapat?
Én ezekre az eszement baromságokra reagáltam, és megpróbáltam elmagyarázni, hogy milyen messze állsz te és a cikkben szereplő játékos a hazafiságtól valamint a helyesen értelmezett nemzeti érzéstől.
Nem kell felvenned semmilyen kesztyűt;ez részemről nem párbaj, hanem önfeledt szórakozás és ugyanakkor szellemi állapotjelentés a másik oldalról.
Hogy náci vagy, azt már mindketten tudjuk régtől fogva, most nem azon görcsölök, hogy ezt rád bizonyítsam.
Gondoltam, megmutatom neked a hazafiság egy számodra egészen új,nem náci ideológián alapuló értelmezését.
Látom, nem sok minden jött át belőle, egyelőre csak mellébeszélésben és szőröstalpazásban jeleskedtél, nem gondolkodásban.
Mindegy, a focival kapcsolatos meglátásod priceless.

xamax79 2013.12.06. 09:04:41

@sztrugackij: Elovastam, amit a román gyerek írt. Nagyon szép. Komolyan. Ő az egy millióból az egy. Az egy, aki viszonylag normálisan gondolkodik. A többi meg szajkózza dákóromán elméletet, meg a többi épületes baromságot. A másik, ami eszembe jutott az az a mondás, miszerint a halott indián a jó indián. Az amerikaiak is gyönyörű filmeket csinálnak az indiánokról, csak az a bökkenő, hogy már 100 éve kiirtották őket. Most meg lehet őket mutogatni a rezervátumban. (Azt a néhány egyedet, aki még megmaradt.) Kb. így van ezzel ez a román is. Nyugodtan tehet gesztusokat, miután kiirtották a zsidókat, eladták a németeket, beolvasztották bolgárokat és a törököket és a magyarok kiiktatása is legjobb úton halad. Így könnyű ilyen gesztusokat tenni. Kedves tőle, de esemény után vagyunk. Már késő. Persze a te értelmi képességeiddel ilyen alapösszefüggésekre nem jössz rá. Már csak ezért is hálás lehetsz nekem.

Justinianus_Magnus 2013.12.06. 12:57:44

@joszip: Hungária ma is létezik, ez Magyarország latin neve. Cseh kém barátunk csupán átvette a kisebbségi komplexusokkal terhelt szláv történelemszemlélet eme csodálatos termékét, amely külön szót használ a Trianon előtti és utáni Magyarországra. Az egész már csak azért is idétlenség, mivel a Hungária kifejezés a mai Magyarországnak is a latin neve, ráadásul hazánk nevének ebből származó angol alakja, a Hungary is egyszerre jelöli a mai és a középkori, újkori Magyarországot is. Az "uhorsko-madarsko"-zás nem csak egy magyar, hanem egy angol vagy egy német átlagember számára is értelmetlen, hogy a tudományos szintekről már ne is beszéljünk...

xamax79 2013.12.07. 01:19:42

@sztrugackij: Rövid válaszok lesznek, hogy hátha van egy tiszta pillanatod és megérted:

"Talán eltértem a témától?" Válasz: Igen.

"Nem te mostad össze a nemzeti érzést, a hazafiságot a nácizmussal?" Válasz: Nem én, hanem te.

"Én ezekre az eszement baromságokra reagáltam, és megpróbáltam elmagyarázni, hogy milyen messze állsz te és a cikkben szereplő játékos a hazafiságtól valamint a helyesen értelmezett nemzeti érzéstől." Válasz:
Közöd nem volt ahhoz, amit én írtam. A futball része a motiváció. A motiváció része a hazaszeretet is. (Meg lehet kérdezni erről Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt. Ők is nácik.)

"Nem kell felvenned semmilyen kesztyűt;ez részemről nem párbaj, hanem önfeledt szórakozás és ugyanakkor szellemi állapotjelentés a másik oldalról." Válasz: Szerintem a részedről betegség.

"Hogy náci vagy, azt már mindketten tudjuk régtől fogva, most nem azon görcsölök, hogy ezt rád bizonyítsam."
Válasz: Egy gyáva féreg vagy, aki nácizik a neten arctalanul és névtelenül, felelősségrevonás nélkül.

Gondoltam, megmutatom neked a hazafiság egy számodra egészen új,nem náci ideológián alapuló értelmezését. Válasz: Neked fogalmad sincs a hazafiságról, mert a saját fajtádat köpted le, és lettél inkább román.

"Látom, nem sok minden jött át belőle, egyelőre csak mellébeszélésben és szőröstalpazásban jeleskedtél, nem gondolkodásban" Válasz: Én topic témájához szóltam hozzá, te meg a Horthy korszakról, Don-kanyarról, fajtajellegről, meg kennelekről zagyválsz, mert ennyi a tudományod.

sztrugackij 2013.12.07. 14:03:45

@xamax79:

A motiváció jelentőségéröl Hofi örökbecsű szövege jutott eszembe:
"-Tud maga úszni?
-Nem.
-Hm.És ha megfizetem?"
Arra jöttem rá egyébként, hogy amit nem értesz a szövegemből, vagy nem tudsz vele vitába szállni, arra egyszerűen csak rásütöd, hogy mellébeszélés és nácizás.
Abszolút nem tértem el a tárgytól, amikor megpróbáltam elmagyarázni, hogy a nacionalista az miért nem hazafi, és hogy mennyire nevetséges a hazafiságot az eredményesség feltételeként említeni a sporttal kapcsolatban.
Ez az idiótaság viszont tőled származik, miért nekem róvod fel, hogy eltértem a témától?
Kár, hogy a jelek szerint semmit sem fogtál fel a hazafi és a nacionalista közötti jellegbeli különbségekből, de ti valószínűleg be vagytok oltva értelem és felfogóképesség ellen.

xamax79 2013.12.08. 12:53:45

@sztrugackij: Ismerem az idézetet. Igaz is. A motiváció nem pótolja a futballtudást. (Ilyet senki nem is állított.) Ellenben a játéktudás, megfelelő motiváció nélkül szart sem ér. A magyar válogatottnál mindkettő hiányzik. Azt, hogy nem ők Európa braziljai mindannyian tudjuk. Viszont, ha lenne megfelelő motiváció, nem aláznák meg őket ennyire, ebben is biztos vagyok. (A "világverő" Andorra 2 meccsen kapott 5-öt az egyébként kiváló erőkből álló hollandoktól. Mi egy meccsen 8-at. Röhej. Kár is magyarázni.)

sztrugackij 2013.12.10. 15:19:50

@xamax79:

"Ellenben a játéktudás, megfelelő motiváció nélkül szart sem ér. "

Persze azon vitatkozhatnánk, hogy mi a megfelelő motiváció.
Hogy a sportban nem a hazaszeretet, az is biztos.

xamax79 2013.12.12. 20:32:20

Ezt olyan emberek, mint mondjuk Gyarmati Dezső, Faragó Tamás, Balczó András, Egerszegi Krisztina, vagy mondjuk Gyurta Dániel - csakhogy maiak közül is említsek valakit - némiképp máshogy gondolták, gondolják. Nekik fontos, hogy az olimpián Magyarországot, magyarok millióit képviselik, azaz fontos nekik a hazaszeretet, amit te lefitymálsz. (Nyilván rengeteg érmet nyertél az olimpián.) Gondolom, nem haragszol, ha nekem az ő véleményük, meg a többi olimpikon véleménye többet számít, mint tiéd, aki csak egy identitászavaros, szerencsétlen nyomorult vagy, és aki a saját beteg lelkivilágát próbálja meg rátukmálni másokra a neten, mert ez okoz neki örömöt. Tényleg szánalmas vagy.

sztrugackij 2013.12.13. 10:44:05

@xamax79:

Az olimpiákon, világbajnokságokon mindenki a hazáját képviseli, de a hazaszeretetet még ott is felülírhatja a győzni akarás, a személyes ambíciók.Lásd Janics Natasa taktikai húzásait az állampolgárságokkal.Arról nem is beszélve, mennyire másként teljesít valaki a fociválogatottban, mint abban a klubban, ahonnan a fizetését húzza.
Te ugyanúgy ideológiát keversz a sportba, mint a régi szocialista rezsimek.
A te felfogásod szerint még klubcsapatok sem létezhetnének, hiszen idegenlégiósként milyen lenne már gólt rúgni a szülőhazád csapatának.

Szokás szerint összemosol mindent, most éppen az olimpiát a profi sporttal, és ontod a nacionalista szöveget.
Igen, lehetséges, hogy nekem kettős vagy akár többszörös identitásom van elsősorban geopolitikai okokból; neveltetésem folytán pedig előfordul, hogy egyes dolgokat liberális, másokat konzervatív nézőpontból ítélek meg, viszont soha nem cserélném le ezt a zavaros identitást a te tiszta, ám ordas szemléletű személyiségtudatodra.
Az értelmi képességedről már nem is beszélve.Képtelen vagy érvelni, a véleményedet kifejteni és alátámasztani.
Üres fecsegés sportról és hazaszeretetről, amit produkálsz.

xamax79 2013.12.14. 10:34:40

@sztrugackij: Annyira sötét vagy, mint a belső zseb. Komolyan.

Játsszuk akkor megint azt, hogy végigmegyünk a mondataidon:

"Az olimpiákon, világbajnokságokon mindenki a hazáját képviseli, de a hazaszeretetet még ott is felülírhatja a győzni akarás, a személyes ambíciók.Lásd Janics Natasa taktikai húzásait az állampolgárságokkal."

Válasz: Személyes ambíciója mindenkinek van, de hogy a győzniakarás miért írja felül a hazaszeretetet, azt tényleg nem tudom. Szerintem a hazaszeretet erősíti a győzniakarást egészséges lelkületű sportolók esetében. Kismillió interjút olvashatsz arról, hogy mennyire fontos az olimpikonoknak, az, hogy a hazájukat képviselik, iletve az, hogy szurkolók biztatásától szárnyakat kaptak. Ez a normális. (Te meg nem vagy az.) Janics Natasa mont nem jó példa, mert ő a kivétel. A magyar olimpiai delegációnak Janics Natasa szerintem elenyésző százalékát tette ki. Az állampolgársággal való trükközése pedig őt minősíti, és nem azokat a magyar sportolókat akik a saját hazájukat képviselik/képviselték.

"Te ugyanúgy ideológiát keversz a sportba, mint a régi szocialista rezsimek."

Válasz: Semmilyen ideológát nem keverek bele. A hazaszeretet nem ideológia, mint ahogy az sem, hogy szereted az édesanyádat, aki felnevelt. (Csak az olyan beteg állatok tartják a hazaszeretet ideológiai kérdésnek, mint te.)

"A te felfogásod szerint még klubcsapatok sem létezhetnének, hiszen idegenlégiósként milyen lenne már gólt rúgni a szülőhazád csapatának"

Válasz: Kéretik idézni, hogy mikor mondtam ilyet. Sokadik olyan szöveget tulajdonítod nekem, ami tőlem nem hangzott el. Az baj, hogy így még csak párbajképes sem vagy. Egy Hitler bajuszos fantommal viaskodsz a neten. Jelentem nem én vagyok az. Kezeltesd magad.

"Szokás szerint összemosol mindent, most éppen az olimpiát a profi sporttal, és ontod a nacionalista szöveget."

Válasz: Az olimpián döntő részt profi sportolók mérik össze az erejüket, akik nem mellesleg a hazájukat is képviselik. Az olyan sportolók, mint Michael Phelpes, Roger Federer, vagy az amaerikai Dream Team tagjai amatőr sportolók szerinted? Annak a világnak már kb. 100 éve vége, hogy az olimpián lelkes amatőrök találkoztak. Az olimpia és a válogatott futballmeccsek összehasonlítása tehát abszolút megáll, azzal, hogy a futball nem tartja különösebben fontosnak az olimpiai versenyt. (Az olimpia futballaban gyakorlatilag U-23-as ifjúsági törna, bónem konkurencia egy VB-nek, vagy egy EB-nek.)

A többi személyeskedő zagyvaságra nem térek ki, mert én - veled ellentétben - érvelni szoktam. Egyébként megint egy olyan vitába mentél bele - nettó elvakultsából - amiből nem tudsz jól kijönni. Ilyenkor marad az, hogy lehülyézed a másikat, miközben nem volt egy értelmes gondolatod se.

sztrugackij 2013.12.14. 14:07:41

@xamax79:

"győzniakarás miért írja felül a hazaszeretetet, azt tényleg nem tudom. "

Hát akkor erről ennyit.
Ebből is látszik, hogy egyszerű elmédben minden összekeveredik.A sport, a motiváció, az egyéni ambíció és a nemzettudat.
Majd szólj, ha lesz ezekről némi fogalmad.
Igazad van abban, hogy a hazaszeretet nem ideológiai kérdés kéne legyen.
Erről szólna ez az egész cikk, ha még nem vetted volna észre!Hogy valaki náci ideológiai jelképet, köszöntést használ a hazaszeretetének kifejezésére.
Akit te megvédtél.Aki mellett érvelni próbáltál.
Akkor most ki az ideológiai hazafi?
Köszönöm, nincs több kérdésem.
Azt szeretem bennetek, ahogy saját magatokból képesek vagytok hülyét csinálni.Ehhez senki más nem ért jobban.

/Egyébként helyesen Phelps, nagyokos!/

xamax79 2013.12.14. 16:40:07

"Akit te megvédtél.Aki mellett érvelni próbáltál.
Akkor most ki az ideológiai hazafi?"

Kéne ezt is idézni. Mi nem erről vitatkoztunk. Te azt mondtad, hogy a hazaszeretetnek nincs jelentősége a profi sportban, és a motivációban, én meg azt mondtam, hogy van, tekintve, hogy ezt látom és tapasztalom igazi profi sportolóktól. De miután egy inkorrekt, gyáva nethuszár vagy, folyamatosan eltérsz a tárgytól, amikor elfogy az input.

Josip Simunic esete nekem abból a szempontból érdekes, hogy egy sikeres válogatott tagja, aknek fontos a nemzeti mez, és az a tény, hogy a futballpályán harcolhat a hazájáért. Tehát nem a lóvé a legfontosabb.(Hogy milyen köszöntést használ, engem nem nagyon érdekel. Köszöntésbe még nem halt bele senki. Most jöhet a nácizás, please.) A mi futballistáinknak a tetkó, hajzselé, a márkás kocsik, kaszinózás, sportfogadás, meg a kurvák fontosak, a nemzeti mez kevésbé. Látszik is az eredményeiken. Hogy ezen mi a faszért kell vitatkozni nem tudom, de őszintén szólva én már meguntam.

sztrugackij 2013.12.17. 09:34:17

A nagy hazafi egyelőre bukta a világbajnokságot.
Úgy látszik, más sem veszi be a hazaszeretetnek álcázott náci propagandát.
Most majd "harcolhat" a hazájáért otthon a tévé előtt./

/Ez is milyen jellemzően hülye megfogalmazás:egy meccsen a "hazáért harcolni".Neked az agyadra mehetett a sok háborús film./
süti beállítások módosítása