lead_560.jpg

A Terepasztal Lovagjai képviselte „civilek” és két párt hirdetett tüntetést december 4-re a szlovák parlament elé a „magyar kisiskolákért”. Megcsinálták! Íme az eredmény:

Ködzabálók száma: 300

A tüntetés értelme: nulla

A tüntetés oka: ebben a hidegben mozogjunk egy kicsit!

A tüntetés eredménye: hőbörgő, nacionalista cikkek. Megérte, na.

wtf.jpg

Bezárják a felvidéki magyar iskolák egy részét – harsogja a kormányközeli Mandiner, nem kevésbé drámai a kormánypárti Magyar Hírlap tudósítása: Pozsony halálra ítéli a magyar kisiskolákat. De az igazi mélypont a Magyar Nemzet hazugsága: Halálra ítélik a magyar oktatást Szlovákiában? Akinek a címből nem lenne egyértelmű, hogy itt a szlovák-magyar nacionalista meccs újabb összecsapásáról van állítólag szó – pedig nem - azok számára az alcím pontosan helyre teszi a dolgot, így: a _szlovák_ fővárosban tüntettek a _magyar_ nyelvű kisiskolák megmentéséért. Hogy az üzenet célba talált az arra kinevelt agymosottaknál, nem kétséges, csak néhány példa a kommentek közül:

Na, mit fog tenni a magyar külügy?

Felháborító, nincsenek rá szavak!

A tótok bármit megtehetnek!

És persze ez Brüsszelt sem érdekli!

Magyarorország Palesztina sorsára jut!

A címek és a kísérőszöveg csak épp azt nem jelzi, hogy a mintegy 40 magyar iskola mellett mintegy 300 szlovák tanítási nyelvű kisiskolát is bezárnak, illetve, hogy a probléma már régen két alapvető tényezőre vezethető vissza egész Szlovákia, így a déli, magyar nemzetiségűek által is lakott területén:

Nincs gyerek

Nem csak a magyar iskolákat érinti a szlovák kormány döntése

Arról nem is beszélve, mekkora ostobaságra vall leszervezni egy tiltakozó demonstrációt a tiltakozást kiváltó törvény megszavazásának napjára, illetve, vajon milyen hatékonyságú lehet egy olyan üzenet, amit megint csak az etnikai akol-melegben, jól megszokott arcok gyurmáznak ki, miközben országos jellegű probléma révén, simán be lehetett volna vonni a szlovák politikai pártokat és a közvéleményt is. De nem, nehogy véletlenül a magyar kisebbségi érdekképviselet egy percre is kilépjen a megszokott mókuskerékből,

Populizmus mindenek felett

 Jön az MKP és fideszes mestereiktől tanult módon, agyatlan politikusaival az élen, megpróbál megint egy bőrt lehúzni a nacionalista tematikáról. A magyarországi sajtóbeszámolók zsigeri ösztönökre apelláló szóhasználatára már nem is beszélve. Igaz: Rogán Tóni ejakuálása után már nem lepődünk meg semmin. Itt jegyzem meg gyorsan: nem értem Bugár Béla vezette Hid-at már megint mit keresett Berényiék mellett, miért kell olcsó populista pózokban részt venni, ahelyett, hogy odaállunk a választók elé és elmagyarázzuk: ahová 3 gyerek jár egy iskolába, azt az intézményt lehetetlen vagy csak nagy nehézségek árán lehetséges fenntartani. Béla: tessék mán’ következetesnek lenni, a kutyaúristenit.

Arról nem is beszélve, hogy ilyen hidegben bülbülszavú Tokár Gézát hallgatni legalább olyan embertpróbáló cselekedet lehetett, mint egy értelmiséginek álcázott MKP-portálon huszonnégy órában, hangosan Lengyel Diana zenei kritikai elemzéseit (muha) folyamatosan olvasni.

Miért is ez az egész? A tüntetést megelőzően sok szlovákiai településen az önkormányzatok, saját hatáskörben, olyan döntést hoztak, ők bizony a minisztériumi rendelet ellenére sem fogják bezárni a kisiskolákat, átvállalják a fenntartás költségeit. Megtehetik, ugyanis az oktatás önkormányzati jogkör alá esik egyelőre. Mert ezt a Čaplovics bácsiék szintén szeretnék elvenni, központosítani. Ez ellen tünteni: tán hasznosabb dolog lett vóna.

Az igazi csoda, a pofátlanság csimborasszója és non plus ultrája a fokozhatatlan arcbőrvastagságú MKP aktivitása az iskolaügyben!

CIKK_560.jpg

Ugyanaz a párt képes most farizeus módon kibuszoztatni néhány tucat tiltakozót az egykori koronázó városba, ahol ha-tal-mas krokodilkönnyeket ejtenek és feketére festett koporsót cibálnak a magyar nyelvű oktatás érdekében (?) a parlament előtt, amely még idén nyáron, Rozsnyón coming-outolt, milyen az igazi magyar iskolaügyi érdekképviselet a la Magyar Közösség Pártja. Aki nem tudná: jövőre, nemtörődömségből, nem lesz magyar nyelvű képzés a rozsnyói P.J. Šafárik Gimnáziumban, ahol MKP-s szavazatokkal tettek pontot a magyar tannyelvű osztály működésére. A botrányos esetről bővebben itt olvashat.

Van ok az aggodalomra, igen. De nem ott és nem úgy, ahogy a nyájas olvasók egy része most gondolná. A minap cikkeztem az antiszemita akarnok, néhai Kantár Csaba köré épített kibontakozó személyi kultusz  káros jelenségéről, milyen lehet az a közoktatás, ahol nemcsak a nettó neonáci Levédia körös Borka Zoltánnak, de a Kossuth díjas, állítólag közmegbecsülésnek örvendő írónak is szövegértelmezési gondjai akadnak? Milyen minőségű oktatás folyik egy olyan intézményi rendszerben, ahonnan fehéristvánok, popélygyulák, pallérpéterek, samupisták és csonkaákosok kerülnek ki és taníthatják az új generációkat? Mert ha ezeket az arcokat látom és hallom, akkor itt már csak egy dolgot lehet tenni: bezárni az összes magyar iskolát.

komment

Címkék: #mkp #pozsony #hülye magyar #hülye szlovák #nacionalisták #rezesová #populizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr345676901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2013.12.06. 08:45:29

Szerintem meg a szálakat az orbán rezsim mozgatja. A határon túl is lassan, de biztosan beindul a választási kampány, és minél többet kell szerepeltetni azokat akik majd megmondják jövő áprilisban melyik pártra kell szavazni a határon túli magyaroknak.
No, nem mintha elhinném, hogy tiszta lesz ez a levélben szavazósdi...

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2013.12.06. 08:45:49

sötét tót hülye vagy ülj le egyes

jogtörpe 2013.12.06. 09:03:49

Ha nincs gyerek, hát nincs...
Fiam itthon szlovák kisebbségi iskolába jár (a fő indok geopolitikai: ez van legközelebb. Egyébként nem hájpolom a tótokat, azonkívül, hogy dédszüleim Árvából és Liptóból származnak semmi közöm Slovenskohoz. Többi felmenőm magyar, sváb, lengyel, breton.) Járhatna másik iskolába is van elég a városban. A fenntartó az önkormányzat - természetesen - és már a nevéből is kikerült a szlovák szó. Egyébként azon kívül, hogy a gyerekek nyelvet tanulnak és néha tót könyveket ajánlanak megvételre semmi nem utal a kulturkamfra.
DE nem tudom, hányan síratnák, ha a fenntartó bezárná a helyet.

A poszthoz: a felvidéki magyar kisebbségnek minden joga megvan a demonstrációra most és mindörökké. Az más kérdés, hogyan és ki által lehet erre rávenni őket.

平八 2013.12.06. 09:18:55

"a kísérőszöveg csak épp azt nem jelzi, hogy a mintegy 40 magyar iskola mellett mintegy 300 szlovák tanítási nyelvű kisiskolát is bezárnak"
Az arányok, te neonáci, nézd már az arányokat! Ha lenne szlovák kuruc.info, te lennél az örökös főszerkesztője.

Wolfram 2013.12.06. 09:24:17

Példaértékű blog! Egy kormánynak igenis legyen saját bloggere, szócsöve, saját blogja, ahol elmagyarázza, népszerűsíti döntéseit. Máskülönben nem tud működni a politikai PR! A szlovák kormány ezt igenis jól jól felismerte.
(Az más kérdés, hogy a hitelesség miatt ezt kicsit burkoltabban szokták, de kis gyakorlattal ez is menni fog.)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.06. 09:25:37

Te kb. a Bartussal vagy egy szinten.

sztrugackij 2013.12.06. 09:37:31

" A kurva anyádat"
"sötét tót hülye vagy ülj le egyes "

Súlyos érvek.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2013.12.06. 09:48:13

Na, csak megíródott ez is, ezek szerint most már valóban mindenki jól érzi magát és az ízlésének megfelelő formában kiadta magából a frusztrációt :) Én meg a kötelességemnek eleget téve kijavítok pár súlyos tárgybeli tévedést, annak, akit érdekel, hogy mi történt valójában.

- a tüntetés oka és eredménye: szerintem ez többször is elhangzott mind ott, mind pedig a médiában (azt így fejből nem tudom, hogy a paraméteren mennyire volt hangsúlyozva): nem maradni tétlenül és felhívni a szélesebb körű nyilvánosság figyelmét a problémára, nem pedig hallgatni. Emellett tudatosítani a tömegben, hogy vannak olyan lehetőségek és eszközök, amelyekkel korábban nem nagyon éltünk - például ki lehet vonulni Pozsonyba. Ha ez a feszes és sokszínű akció adott egy kis hitet és erőt a kilátogatóknak, akkor már megérte. Ha inspirációt is, akkor pláne.

- szlovák-magyar vonzat. Szintén van egy olyan érzésem, hogy a Csehszlovák Kém egész egyszerűen nem olvasta/nem hallgatta meg a kapcsolódó anyagokat. Fekete pont. Természetesen nem csak és kizárólag magyar ügy, erről beszélt szinte mindenki. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy Martin Poliačik (SaS) kifejtette, nem csak a kisebbségi és a szlovák régiós iskolák kerülnek veszélybe - és így elmélyül a leszakadás - hanem az alternatív oktatási intézmények is.

- időpont. A tüntetést legkésőbb öt nappal korábban be kell jelenteni. Az ülésszak a múlt héten kezdődött a költségvetési vitával és még pár napig el is tart. A lehető legszerencsésebb fejlemény, hogy még aktualitása is volt a dolognak.

- Populizmus mindenek felett. Ezt a fejezetet úgy általában nem tudom értelmezni, hacsak nem mint egy felsorolást, hogy kivel van baja a szerzőnek úgy általában. Az akció előkészítésébe a két párt és a legnagyobb civil szervezetek, illetve a pedagógusok és szülők érdekvédelmi szervezetei kapcsolódtak be, azaz kb. minden releváns szereplő, akit a közösség megmaradása érint.

- önkormányzati jogkörök: nem mindegy, hogy anyagilag mekkora teher járul az önkormányzatokra. Nincs megoldva, hogy több kisiskola helyett lehessen gócpontokat létrehozni regionálisan. Nem mellesleg senki sem állította most sem, hogy a jelenlegi rendszer fenntartható. Azt viszont igen, hogy nem egy felületes normaátállítással kell a problémát megoldani, hanem gondos mérlegelés és konzultáció után. Megjegyzem, az MKP - ami ráadásul csak egy volt a szervezők közül, de a cikk 40 százaléka a párttal foglalkozik valamiért - nem indított központilag buszokat (akkor jóval többen lettek volna), helyi kezdeményezésből utaztak fel több helyről is.

- iskolák bezárása a válasz a radikális jobboldaliság terjedése ellen: no comment

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki eljött, pártállásra, nemzetiségre, vallott ideológiára való tekintet nélkül. Jó érzés volt egy tarka, sokszínű tömeget ott látni, olyan tarkát, amilyen a mi közösségünk is. Nekem személy szerint nagy élmény volt az akció és remélem, hogy hasonlóképp vélekednek róla a résztvevők is. Remélem, hogy ez egy folyamat eleje, nem pedig a vége, itt nem szabad abbahagyni. Legközelebb ügyesebbek leszünk és alaposabbak, sok dolgot tanultunk.

-Tokár Géza-

jogtörpe 2013.12.06. 09:48:18

@jogtörpe: a kulturkamf pedig legyen kulturkampf- nak írva.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.12.06. 09:50:45

@JClayton: Géza, frusztráció az, amikor a semmiért elmentek Pozsonyba tüntizni, fingot reszelni. Nincs jobb dolgotok? Érdemi munkába, valós érdekképviseletetbe mikor fogtok belekezdeni?

- a tüntetés oka és eredménye: Megérte? :D Ízlelgesd a számot: 300 ember. Fotókat nézve pedig ugyanaz a belterjes társaság, mínusz Szávay Pista. Ami a sajtóvisszhangot illeti: röviden bemutattam, hogyan jött át Magyarországra az esemény, ezt sem tartom eredménynek. Siker vs Kudarc 0:1

- szlovák-magyar vonzat. Sőt, tán még a Dostal is elszívott egy cigit a tömegben, ugye? Erre nyálat verni: asztakurva. A megmozdulásnak nem sikerült átlépni az etnikai kereteket, az országban élő többségi nemzet releváns mértékben nem jelent meg a megmozduláson, az egész egy nemzetiségi bohóckodásnak hatott, mámeg hisztiznek a magyarok. Siker vs Kudarc 0:2

- időpont. Engedd meg, hogy ne gratuláljak, hogy legalább a szavazás napját sikerült nem lekésni :D Tán hatékonyabb lett volna hetekkel korábban megrendezni az akciót, jobb eséllyel együtt fellépni szlovák partnerekkel. Siker vs Kudarc 0:3

- Populizmus mindenek felett. Nem tudod értelmezni? Segítek: Tiltakozó akciót a szavazás napján megtartani, bravúros teljesítmény, bohócot csináltatok magatokból. Ráadásul egy olyan témában, amelyet ki-ki a saját háza táján nehézkesen, de meg tud oldani. Siker vs Kudarc 0:4

- önkormányzati jogkörök: Komolyan a saját területeden égeted magad? A politikai lobbizás és érdekképviselet alapvető dinamikájával nem vagy tisztában, Szóvivő Úr. Józan paraszti ésszel belátható, hogy egy demonstráció által keltett nyomásgyakorlásnak hamarabb kellene (kellett volna) bekövetkezni, mint a gondos mérlegelésnek és konzultációnak. Esetleg párhuzamosan. Az MKP-ra elfogódott megjegyzéseid nem tudom komolyan venni, hiszen te civil vagy, savanyú a szőlő? Siker vs Kudarc 0:5

- iskolák bezárása a válasz a radikális jobboldaliság terjedése ellen: Kár, hogy nem kommenteled, milyen gyilkos eszmékkel szimpatizáló fiatal generáció jelent meg a szlovmagyar közéletben, amúgy is érdekelne a véleményed a szaporodó neonáci jelenségekkel kapcsolatban, illetve az MKP szélsőjobboldali potenciális szavazók felé tett gesztusait illetően (Kantár-ügy). De hát, hallgatsz, ami szintén beszédes. Siker vs Kudarc 0:6

Izzadtságszagú próbálkozásoddal ellentétben ez a pozsonyi buszkirándulás minden volt, de nem színes és tarka, tömeg meg pláne nem :) A Safkón legalább megvettétek a karifát?

lobster thermidor 2013.12.06. 09:59:23

Minek az iskola, ha így is, úgy is kihal a magyar fajta. Nem kell az se Pestre, se Pozsonyba, se máshova. Maga Orbán Viktor nyilatkoztatta ki ezt, szokásos péntek reggeli szózatában.
Legfeljebb Felcsúton szépülhet a focisuli, mert másutt csak felesleges pénzkidobás az egész. Ráadásul a felsőoktatásból is kivonták a pénzeket, hiszen kellett a stadionépítésre, és a sportegyesületek kistafírozására.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2013.12.06. 10:46:46

0:6? Huh, a magyar válogatott kommunikációs szakértői posztján remélem lesz üresedés, beajánllak :)

Nem egészen értem, hogy mit értesz pontosan egy működő érdekképviseleten ebben az esetben. A szlovákiai magyarságnak ebben a pillanatban az azonnali, parlamentben is jelenlevő érdekképviselete a Híd, a kisebbségi tanácsot épp legyalulják, ezen kívül pedig maradnak a polgári ellenállás egyéb formái. Például a tüntetés az összes releváns szereplővel. Vannak a radikálisabb formák, amelyeket lépcsőzetesen kell alkalmazni. Vagy mire gondolsz?

A tüntetés már csak abban is elérte a célját, hogy felfigyeltek a problémára végre a szlovák véleményformálók is, illetve hirtelen te is érteni kezdtél az oktatáshoz. Figyelemfelkeltés. Felőlem a közösségi élményt ignorálhatod, nem voltál ott, nem láttad. A direkt hatása a törvény elfogadására pedig nulla volt, ez mellesleg szintén nem vitatta senki.

szlovák-magyar vonzat. óriásit csúsztatsz, de úgysem tudlak meggyőzni, szóval külső olvasók kedvéért a tények: a résztvevő szervezetek jellege miatt a tüntetők túlnyomó része magyar volt, megjelent viszont az akción a teljes ellenzék: Poliacik (Szabadság és Szolidaritás, liberálisok), Viskupic (Egyszerű Emberek, mondjuk úgy, hogy liberálisok), Fronc (KDH), az SDKÚ-ból fejből nem mondom meg, ki volt ott. A téma, mint korábban is említettem, nemzetek feletti.

Időpont: ok, remélem majd írsz a magyar tüntetésekről is, amelyek szimbolikusan a törvények elfogadásának napján zajlanak :D

Populizmus+önkormányzat: úgy tűnik, nem jött le (olvass utána jobban), de nem, nem tudják megoldani a saját házuk táján ezt a kisiskolákat üzemeltető községek. Csak éves szintű egyeztetéssel és kivételek kérésével.

Az MKP-s megjegyzés lényege elment melletted, felőlem leírhatom még egyszer (bár nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, meg akarod-e érteni): a rendezvénynek sok társszervezője volt, ebből egy az MKP. Csúsztatás és egyáltalán nem felel meg a valóságnak, hogy Berényiék állnának mögötte.

iskolák bezárása: az, hogy mit és hogyan nem kommentelek, nem tartozik rád. pláne nem a kisiskolák ügyében, mert tereled a témát. Viszont az említett részt remélem mellékletként odacsatolja a paraméter (azaz a portál, ahol először jelent meg a cikk) ahhoz a pályázatához, amit a kisebbségi kultúrák támogatása ügyében nyújt be évente a szlovák kormányhivatalhoz. ez a minőségi kultúrmisszió :D

No, ez volt az utolsó reakcióm itt, ezt se miattad írtam, hanem az olvasók miatt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.12.06. 10:48:52

@JClayton: Remélem észrevetted, hogy a 6 gombóc a te tányérodon landolt, én köszönöm megvagyok a paránál :)

Működő érdekképviselet: a kisebbségi érdekképviseletben a Terepasztal Lovagjai ültek, kár, hogy olyan minősíthetetlen munkát végeztek, hogy az lett a vége, ami. Ez mutatja, milyen hatásfokkal dolgozik a “polgári ellenállás”, ha pozícióba kerül. Ne legyenek hiú ábrándjaink.

Nem alibi tüntetések szervezésére és valódi, létező ügyekben való fellépésre gondolok.

Ugyanaz a 300 ember jelenik meg minden tüntin, teljesen mindegy ki szervezi: a lényeg, hogy ők jól érezték magukat! Már megérte! Esetleg meg lehetett volna próbálni a törvény elfogadása előtt is demonstrációt szervezni, talán a törvény elfogadására is hatással lett volna.

Az olvasóknak mondom én is, hiszen továbbra sem akarod látni, hogy a szervezők kudarcot vallottak: egy országos, összlovákiai ügyet magyar etnikai akolproblémára degradáltátok. Az, hogy két-három ellenzéki politikus elszívott egy cigit veletek (szóhasználatodban: megjelent!) még nem emeli fel az eseményt nemzetek felettivé.

Időpont: ne terelj. Persze, amennyiben nem akartatok elérni semmit, csak azt, hogy saját ismertésgetek növeljétek, valóban így kellett csinálni, ehhez viszont gratulálok, egy közepesen érdekes eseményt exponáltatok.

Populizmus+önkormányzat: tehát meg tudják oldani. Senki nem mondta, h könnyebb lesz, de azt látni kell, ahol nincs gyerek, ott alkalmazkodni kell a körülményekhez.

Az MKP-s megjegyzés lényege elment melletted, felőlem leírhatom még egyszer (bár nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, meg akarod-e érteni): a rendezvénynek sok társszervezője volt, ebből egy az MKP. Csúsztatás és egyáltalán nem felel meg a valóságnak, hogy Berényiék állnának mögötte.
Így fogalmaztam a posztban: “Az igazi csoda, a pofátlanság csimborasszója és non plus ultrája a fokozhatatlan arcbőrvastagságú MKP aktivitása az iskolaügyben!”. Érted: aktivitása. Ez még barátok közt sem zárja ki más szereplők részvételét az ügyben. Ugyanakkor roppant furcsa, hogy civil, pártoktól független közéleti szereplőként hirtelen az MKP fogadatlan prókátorává váltál, a pártnak, amely ilyen semmirekellő buszos kirándulásokon és megosztó, kirekesztő politikáján kívül mással nem hívja fel magára a fel figyelmet.

Ó, hát van olyan téma, amikor elnémul a Szóvivő Úr, sőt: megsértődik! Géza, ejnye, elhiszem, hogy rám nem tartozik, de akkor legalább az olvasókkal oszd meg a szélsőséges jelenségek és neonáci költőcskék futtatásáról egészen biztosan létező, stabil nézeteid, hiszen, ahogy korábban is írtad, ők biztosan megérdemlik. Így már megint csak a tény megállapítása marad, hogy valami miatt gyanúsan csöndben maradtál, márpedig hallgatás minden kultúrkörben cinkos egyetértésnek minősül, szégyelld magad!

A legolvasottabb szlovákiai magyar portál (paramterer.sk) támogatása ügyében Barak Lászlót keresd, bizonyára szívesen válaszol feltett kérdéseidre.

Utolsó, nem utolsó, én köszönöm, h elolvastál, reagáltál, további szép napot és a jövőre nézve hitelesebb, bátrabb válaszokat kívánok!

alfax 2013.12.06. 11:04:49

@Csehszlovák Kém: amúgy én ismerek ilyen arcokat mint te. ez egyfajta pszichés probléma, ha bevallod magadnak, ha nem.

gigabursch 2013.12.06. 11:17:25

Alapvetően már sokszor leírták, de megérdemelnél néhány tisztességes makarenkói pofont.

Az az erkölcsi, emberi bomlasztás, amit végzel utasításra sem megy úgy, mint egyeseknél küldetéstudatból.
A legveszedelmesebb férgek közül való vagy és ebben nézőponttól függetlenül úgy vélem itt mindenki egyetért.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2013.12.06. 12:54:29

@Csehszlovák Kém:

nem tudom megállni, még egy utolsó:

"Nem alibi tüntetések szervezésére és valódi, létező ügyekben való fellépésre gondolok"

Oké, tehát adva van a kisiskolák orszáos ellehetetlenítése, ez véleményed szerint egy alibi ügy. Akkor ennek a fényében mond pár példát a valódi és létező ügyekre, tényleg kíváncsi vagyok rá - különösen annak fényében, hogy erről soha nem nyilatkozol direkt módon.

"Ugyanaz a 300 ember jelenik meg minden tüntin, teljesen mindegy ki szervezi" - ez teljesen értelmezhetetlen a számomra, Pozsonyban és máshol még nem is volt hasonló tüntetés. Mire gondolsz mégis?

"Populizmus+önkormányzat: tehát meg tudják oldani" - mint azt megpróbáltam kifejteni, de ezek szerint nem érted, nem tudják megoldani. Évről-évre, kivételeket kérve, az iskolaügyi minisztérium jóindulatában bízva. Mint azt az elmúlt év és a _szlovák_ iskolák sorsa mutatja, egy a helyzet semennyire sem garantált és egy pillanatnyi, hivatalnoki szintű döntés eredményeképp megszűnnek az iskolák. Az értelmezésemben ez semmiképp se a "meg tudják oldani" szinonimája, de várok valamilyen értelmes ellenérvet.

"Az olvasóknak mondom én is, hiszen továbbra sem akarod látni, hogy a szervezők kudarcot vallottak: egy országos, összlovákiai ügyet magyar etnikai akolproblémára degradáltátok" - szívesen várom a linkekkel alátámasztott érvelést, hol történt ez meg. Azok a szlovák kommentárok, amelyeket én olvastam (például Morvay, itt: komentare.sme.sk/c/7028516/menej-skol-menej-prace.html) pont arról szólnak, hogy ez nem magyar ügy.

"legalább az olvasókkal oszd meg a szélsőséges jelenségek és neonáci költőcskék futtatásáról egészen biztosan létező, stabil nézeteid" - Csak hogy akkor ezt tisztázzuk. Két dolgot biztosan utálok, a neonácikat és az emberi hülyeséget. Ebből te mindkét kategóriába beleférsz, az általad ezzel kritizált személyek egy szűk rétege szintén, egy másik rétege pedig egyáltalán nem.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.12.06. 12:56:30

@JClayton: “Alibi tüntetés” – ne forgasd ki a szavaim, a posztban világosan leírtam érveim: egy hóttfelesleges tüntin a szavazás napján a haveri brancs elbuszozott Pozsonyba, egy olyan ügyben, amelyben létezik megoldás. Ráadásul mint nemzeti kisebbségi oktatási intézmények pozitív diszkrimináció alá estek. Ezen kívül: nem volt hangsúlyozva az összlovákiai jelleg, újabb öngól.

“Valódi és létező ügy” – ez is ott van a posztban, pl: Rozsnyói magyar tanítási nyelvű iskola MKP-s szavazatok általi megszűnése kapcsán nagy a kuss. A Kotlebára szavazó magyarok jelensége szintén a ti politikátok kudarca, a romák helyzetéről most nem is beszélve. Nagy a csönd odaát, ez a helyzet.

Ez a belterjes mag, amely a lehető legkevésbé sem tudta – saját magán kívül – megszólítani a választópolgárokat. Ez ténykérdés és egyben kudarc. Budapesten a Szlovák Kultúrába összegyűlik ennyi ember egy pozsonyi festő tárlatbemutatójára.

"Populizmus+önkormányzat”: én úgy tudom még mindig önkormányzati hatáskörbe esik az iskolaügy, tehát nincs szó automatikus megszűnéséről. A szlovák iskolák sorsa felett meg kisebbségi magyar “politikusként”ejtett krokodilkönnyeknél már csak az a gusztustalanabb, hogy, neked kéne a legjobban tudni, hogy azok nem részesülnek pozitív diszkriminációban, mint a nemzetiségi iskolák.

Az olvasóknak mondom, hogy a nemzetiségi kisebbségek által működtetett iskolák bizonyos esetekben kivételben részesülnek – pl: az általános iskola első osztálya megkezdheti működését 9 gyermekkel is, míg a többi évfolyam legkevesebb 11 gyermekkel – míg ez az északi szlovák kisiskolákra nem érvényes.

Olyan édes, amikor a máskor agyonszidott libsi Morvay hirtelen hivatkozási alap lesz nálad! Morvay is “300 magyarról” beszél és az őket jelenleg “ellenségnek” tekintő kabinetről, tehát az alapfelállás értelmezése az ő esetében sem más, mint az enyém, szó sincs itt nemzetek feletti megmozdulásról.

A történetet totálisan félreértelmező magyarországi sajtót pedig az eredeti posztban már belinkeltem.

Ez is Morvay cikkéből derül ki, és nem a tüntetés agendájából, ahol etnikai akol van, összlovákiai képviselet nincs.

Látom, frusztrál a helyzet, hogy nem írhatod azt, amit valójában gondolsz, kicsit kiesve a szerepedből olcsó személyeskedésre és az antiszemita jelenség bagatelizálására futotta. Kár, hogy nincs új a nap alatt Szlovákiában sem: morális kérdések esetén egyértelmű válaszok helyett, beijedt szavazatféltő szarkenegetés, valós kisebbségi képviselet helyett pedig alibista utánlövések és látványpékség vár a megmaradt szlovákiai magyarokra a közélet ifjabb tagjaitól is.

Ezért kár ezt csinálni.

Wrex 2013.12.06. 12:58:00

@Csehszlovák Kém: "frusztráció az, amikor a semmiért elmentek Pozsonyba tüntizni, fingot reszelni."

Nem, kisfiam, frusztráció az, amikor te ide fasságokat irkálsz. Na az az igazi fingreszelés. Egy tüntetésnek mindig van kisebb nagyobb visszhangja és ilymódon eredménye is, ellentétben azzal amit ide irkálsz. Persze te lehet hogy eredménynek tartod hogy vannak akiket fel tudsz idegesíteni a provokációiddal, de talán majd kinövöd.

borz30 (törölt) 2013.12.06. 12:58:49

parameter.sk-ra írt hozzászólás.:

Iskolavalasztas, egyeni dontes?
Petraeus, cs, 2013-12-05 21:28

Lejjebb FBn irsz az iskola valasztasrol, hogy az milyen egyeni dontes. Teljesen figyelmen kivul hagyod, hogy a tobbsegi tarsadalom hozzaalasa mennyire meghatarozo egy ilyen dontesben. Minden szulo a legjobb oktatast akarja gyermekenek, ez egyertelmu, innentol kezdve ha gancsoljak a magyar sulit maris egyre tobb szulo adja szlovak iskolaba a gyereket. Erre boven van a szlovak nacionalistak es sovinisztak altal vezetett szlovak allamnak eszkoze es ami fontos akarata is. Vegyuk peldaul a szlovak nyelv tanitasanak ugyet, evtizedek ota mondjak a pedagogusok (a szlovak szakemberek is), hogy a szlovakot mint idegen nyelvet kene tanitani amit a politikusok folyamatosan lesopornek az asztalrol, egyfelol buta nacionalizmusbol, masfelol tudatos szamitasbol, ha a magyar gyerek nem beszel jol szlovakul akkor nagyobb esellyel lesz munkanelkuli/lessz rosszabb munkaja ami erositi a kivandorlast, a diszkriminaciorol nem is bneszelve, gondolom nem csak romaniaban van olyan ceg, intezmeny ahova nem szivesen vesznek fel magyart. A tankonyvek es foldrajzi nevek koruli huzavona is hasonlo celt szolgal, elbizionytalanitja, elijeszteni a magyar szuloket, olyan hangulatot teremt, hogy az ervenyesuleshez szlovak iskola, szlovak nev, szlovak identitas kell. A benes dekretumok ugye is egy szimbolikus uzenet, masodrendu allampolgar vagy, nagyszuleid kenyszermunkara hurcoltuk, az ertelmsieged jo reszet kitelepitettuk, vallalkozo, agrargazda retegedet szinten, foldjuket vagyonukat szlovakoknak adtuk, te itt csak megturt masodrendu allampolgar vagy, legjobb lenne ha elmennel. Gondolom ez ismeros neked a tortenelembol, a magyarositasnak voltak hasonlo intezkedesei, igaz vagy 100 evvel ezelott. Bizonyos szintig ez resze a normalis asszimilacios folyamatoknak is, csakhogy egy EUs demokraciatol az elvaras az az asszimilacio elleni kuzdelem, a kisebbseg erteknek tekintese es kulturajanak, kozossegeinek megorzese, gyarapitasa, na ettol van rohadt messze Szlovakia.

Az egyeni donteses iskolavalasztasos maszlagod kulonosen vicces a magyarorszagi viszonyokat ismerve, akkor ezek szerint a szegregalt roma iskolakkal sincs semmi gond, egyeni dontes, hogy oda iratja a gyereket? Az, hogy a rendszer ugy van kiallakitva, hogy nincs lehetoseged mas dontesre ezek szerint nem szamit???

Tokar Geza hozzaszolasaban sok fontos info volt, a legfontosabb, az talan, hogy nem az a gond, hogy bezarjak a kisiskolakat, hanem az hogy mindenfele terv es koncepcio nelkul teszik, raadasul a nemzetisegi iskolak nem esnek egy kategoriaba a tobbsegi nemzet iskolaival, lehet ez neked nem tetszik de ez itt az EU es a kisebbsegeknek kijar a pozitiv disszkriminacio ( a ciganysagnak is!) ugy ahogy magyarorszagon peldaul a romansag szamara 8 fo a minimalis osztalyletszam, ha nem igy lenne roman osztalyok nem nagyon indulnanak.

szvsz 2013.12.06. 12:58:58

De tudtam, hogy nem kell rákattintani erre a fos magyarellenes blogra...

BSz 2013.12.06. 13:21:48

Ugye miért is nem tüntethetne egy entitás az őt érintő negatív változás ellen?!

Mitzimackó 2013.12.06. 13:22:02

a soviniszta kretén magyarokat kurvára nem érdekli, hogy Magyarországon i9s zárnak be és vonnak össze MAGYAR nyelvű kisiskolákat, mert a KORMÁNY nem tud finanszírozni egy 5 fős osztályokat üzemeltető iskolát teljes tanári karral és rezsivel. Akinek olyan borzasztóan fáj, az kuncsorogjon a simics-széles-demján-mészáros-féle milliárdosoknál, hogy ugyan grüna dolnának-e már 50-tanulós magániskolákat galád módon az anyaországtól elszakított nemzettársaink gyerekeinek!

borz30 (törölt) 2013.12.06. 16:46:07

@Mitzimackó: ha egy magyarországi szlovák (vagy bármely más kisebbségi) iskoláért aggódnál még érteném a hozzászólásod.
Az említett milliárdosoknak nincs igazán nagy felelősségük (és így közük sem) a határontúli magyar kisebbség oktatásáért.

üdv.
egy soviniszta kretén budai magyar

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2013.12.30. 19:45:54

@平八: Az ősmagyar avatarod egy az egyben azonos
Jánosík "szlovák nemzeti hőssel", aki egy magyar kurucból lett betyár a Felvidéken....:)

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2013.12.30. 19:46:10

Mir "rezesová"-zzák Rezes Éva multimilliomos és igazán dugnivaló magyar nemzetiségű nőcit?

Aki a volt férjével való marakodás után Budapestre indult bulizni, s most az első tárghyalásán volt kirendelt tolmács, de Éva minden szót értett, majd tiszta magyarsággal nyilatkozott a bíróság elnökasszonyának minimum 3X.

Nár a belmagyar nemzeti sajhtót is lequrtam, mit játsszák eszüket,
Rezes papa Telek Andris leigazolásakor 4-5 tv-interjúban palócos hangütéssel, de perfekt beszélt magyarul.

Na. Tótok, fogjátok vissza magatokat, nincs önálló kultúrátok, történelmetek meg egyáltalán nincs, a faszt játsszátok az agyatokat. Örök rettegésben éltek, mert bizony mi SOHA NEM ENGEDÜNK nektek, s bármely nap (akár irreguláris) támadást kaphattok.
Kár, hogy nem bombázhatunk, mert a sajátunkat rombolnánk.
Az is jellemző, hogy Rezes Éva inkább a magyar bíróságok elé állt.
Nyilván vannak rivális oligarchák a totocsoknál,
meg még jogot sem szolgáltat a tót állam (Malina Hedvig, a tót Alkotmány sima törvénnyel való , illegitim felülírása, ami bárhol képtelenség, pl. a kettős állampolgárság jogilag képtelen szankcionálása).

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2013.12.30. 19:46:19

@lobster thermidor:

Rádkeresek és magam belezlek ki, te rohadék nemzetáruló.
süti beállítások módosítása