1890523_.jpg

Egy nyugat-csehországi kiscsapat cseh futballtörténelmet írt: korábban soha egyetlen cseh klubcsapatnak sem sikerült háromszor egymás után továbbjutni az európai kupasorozatok tavaszi szakaszába. A Pilzen megcsinálta, utolsó BL-csoportmeccsükön hazai pályán győzték le, utolsó percben rúgott góllal, a CSZKA Moszkva csapatát!

A pilzeni álomnak nincs vége: a tavaly véghezvitt Eurpa Ligás menetelés után, a Viktória Plzeň csapata megismételte a 2012-es történelmi sikert: a Bajnokok Ligája milliomos klub csoportküzdelmei után tavasszal az Európa Ligában folytatja a nyugat-csehországi kiscsapat. Ráadásul újra megmutatkozott: a Pilzen mestere Pavel Vrba nagyon jól összerakta a játékosokat, a csapat belső egysége tökéletes, nem kétséges, ez volt az oka, hogy egyik BL-meccsükön sem vallottak szégyent. Ne felejtse el az olvasó: a csoportban játszott még a Bayern München és a Manchester City is, ez utóbbival, Angliában egy elég klassz 4:2-es mérkőzést játszottak a cseh fiatalok.

1890500_.jpg

A győztes meccs előtt egy másik győztesre emlékeztek a cseh játékosok:

Madiba, soha nem felejtünk!

A sikeres továbbjutásban benne van, hogy a Pilzen 2012-ben és 2011-ben is már az európai futballszcénán jeleskedett, több meccsüket is megnéztük, erre irigykedhetnek szlovákok és magyarok is: a pilzeni játékosok megtanultak nem bepánikolni neves csapatok ellen, megtanulták, hogy ha gólt kapnak, akkor sincs vége a mérkőzésnek, lehet tovább játszani, legyen bármilyen is a pillanatnyi állás. Ezek a skillek jöttek elő az utolsó BL-csoport meccsen is: hiába vezetett egy góllal a Moszkva, a srácok nem adták fel és két gólt rúgva, megfordították a mérkőzést. Továbbjutottak.

1890554_.jpg

A CSKA Moszkva elleni mérkőzés után Pavel Vrba, a csapat edzője örömében cigánykereket vetett a pályán. A keddi meccs sikere és a továbbjutás a Mester öt éves pilzeni karrierjének csúcspontját is jelentette, a hírek szerint a sikeredzőt várja a cseh válogatott kispadja. Az ország a Mester lábai előtt hever, ma nincs népszerűbb tréner Csehországban, aki ezt a fantasztikus továbbjutást megérdemelte volna. A hokisokon kívül, persze.

Lenyomni a hokit,

adta ki a jelszót 2010-ben az ötven éves edző, aki nem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem, hogy elpanaszolja: a Nyugat-Csehországban a foci népszerűsége a hokival összehasonlítva, a kút fenekén van. Vrba három év alatt megváltoztatta a közhangulatot és a futball-ellenességet, a pilzeni foci ma már a helyi hoki legnagyobb kihívója, riválisa. A versengésből amúgy is a Prágától kocsival mindössze egy óra alatt elérhető város jár jól: Pilzen igazi sportvárossá alakult, a hoki után labdarúgásban is megnyerte a cseh bajnokságot a pilzeni csapat és csupán annyi a két sportág közötti különbség, hogy a labdarúgók folyamatosan szerepelhetnek nemzetközi kupakiírásokban, míg a hokisoknál erre nincs lehetőség.

Irány a válogatott kispadja!

A cseh labdarúgást szerető szélesebb közvélemény egyöntetűen örül, hogy a cseh szemmel nem túl sikeres Michal Bílek után - azért a mesterrel a cseh csapat megjárta az ukrán-lengyel Eb-t is! - a pilzeni sikeredző Vrba érkezhet a válogatott kispadjára. A BL-meccsre egyébként cseh újságírók észrevették a lelátón ifjabb Dušan Uhrint, aki az 1996-os angliai Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett csehszlovák válogatott szövetségi kapitányának, Dušan Uhrin a fia. Az ifjabb Uhrin korábban az Ostrava, Půchov és a Žilina csapatait irányította.

Ezért a pénzért megéri focizni: 11,9 millió euró (cca. 3,5 milliárd forint)!

A Pilzen labdarúgói a CSKA Moszkva elleni továbbjutással a Bajnokok Ligájából az Európa Ligába eddig 11,9 millió eurót fociztak össze. A cseh kiscsapat megdöntötte a tavaly felállított rekordját, 2012-ben szintén megélte a csapat a tavaszt, de akkor az alacsonyabb prémiumnak köszönhetően "csak" mintegy 2,8 milliárd forintnak megfelelő bevételre tettek szert. A tavalyi selejtező-mérkőzések abszolválása 2,1 millió eurót ért, további 8,6 millió euró bevételt jelentett a csapatnak a Maribor elleni győzelem és a BL-csoportba jutás. A CSZKA Moszkva elleni kedden aratott 2:1-es győzelemért az UEFA újabb 1 millió eurót utal. Az EL tavaszi küzdelmeibe való továbbjutás pedig további 200 ezer eurót jelent a cseh kiscsapat számára.

Hittünk a sikerben, a maximumot hoztuk ki magunkból, nem is voltunk idegesek. Az egész meccs olyan gyorsan lement, nem is volt rá időnk - nyilatkozta a meccs után a győztes gól szerzője, Tomáš Wágner. Csehország eufóriában, a Pilzen pedig több milliós bevételt kasszíroz.

1890549_.jpg

Tomáš Wágner a győzte gól után a szurkolókkal pacsizik

A megállíthatatlan Pilzen lehetséges ellenfelei: FC Valencia, Ludogorec Razgrad, Salzburg/Esbjerg, Rubin Kazany, Fiorentina/Dnepr, Eintracht Frankfurt, Racing Genk, FC Sevilla/Freiburg, Lyon/Betis, Trabzonspor/Lazio Roma, Tottenham Hotspur, PAOK Szaloniki/Alkmaar. Sorsolás december 16-án.

Viktória Plzeň -  CSKA Moszkva 2:1(0:0)

Gólok: 76. Kolář, 90. Wágner, ill., 65. Musa

Viktória Plzeň: Kozáčik – Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský – Petržela (70. Bakoš), Horváth (C), Hořava, Kolář, Ďuriš (58. Kovařík) – Tecl (82. Wágner).

CSKA Moszkva: Akinfejev (C) – Karavajev, A. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov – Milanov (74. Zuber), Elm, Wernbloom, Dzagojev, Tošić (52. Honda) – Musa (90+1. Vitinho).

Cseh-román párharc a több nemzetközi részvételért

Cseh-román párharc a több nemzetközi részvételért

Az UEFA-együttható (más néven UEFA-koefficiens) listáján Csehország pillanatnyilag a 15. helyen áll 0,343 ponttal, Románia előtt. A román együttható még változhat, de a Pilzen - és korábban a Liberec - továbbjutásával is javulhat. Ami biztos: a románok tavasszal már nem lesznek ott. A tét nagy: a 15. pozícióban levő ország két csapatot nevezhet a BL–selejtezőbe és hármat az EL–selejetzőbe. A 16. helytől már csak egy együttes mehet a legrangosabb európai kupasorozat kvalifikációjára, hárman pedig EL–selejtezőt játszanak.

komment

Címkék: #szex #plzen #cseh sport #bajnokok ligája #foci

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr75685986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töksi 2013.12.11. 16:06:09

Helyes, fő az optimista hozzáállás.
10 emberből 9 úgy mondaná, hogy a Pilzen kiesett a BL-ből az EL-be. Az a 1-ből 1 optimista meg aszongya, hogy a Pilzen továbbjutott a BL-ből az EL-be :-)))))))))))))))
(nem mintha nem lennék kurva irigy erre a "kiesésre" is) :-)

2013.12.11. 20:05:22

@Töksi: egy Plzen-szintű csapatnak ez továbbjutás. A CSZKA messze gazdagabb klub, papíron jobb játékosokkal.

Egyébként ez az a szint, amit egy kis k-európai klub kemény munkával elérhet, tehát jó példa lehet sokak számára.

Töksi 2013.12.12. 12:27:36

@gwr: Ja, fradistaként remélem, belátható időn belül mi is eljutunk erre a szintre. Egy ilyen szereplés a jelenlegi költségvetés kétévnyi összegét hozhatja a konyhára.
Mindenesetre grat a cseheknek.

Eudocimus Ruber 2013.12.12. 12:28:11

Én X2-re vettem a meccset, úgyhogy nem igazán tudok örülni a történelmi sikernek. Írhatnál pár szót az ott focizó tótokról is. Csizofszki, Gyuris, Bakos, Zenta környékén több ilyen nevű családot is ismerek.

Töksi 2013.12.12. 14:28:28

A Napoli az Európa Ligában folytatja, Beniteznek semmi kedve a sorozathoz. „A BL-ből kiesni az Európa Ligába pénz- és időpazarlás" - nyilatkozta a Sky Italiának. :-)))

Eric Teodor Cartman 2013.12.12. 20:57:02

Veritek a tesókat is és nácizzátok őket , Drótos? Nem szép dolog, lehet, hogy a medve visszamar egyszer!:-)

2013.12.14. 14:32:52

@Töksi: "fradistaként"

most mit mondjak erre? Végülis lehetnél Csehszlovák Kém is, tehát bőven van még lejjebb :)

Töksi 2013.12.16. 11:43:15

@gwr: a gwr-létről nem is beszélve. De odáig már tényleg nem akarok süllyedni :-))))
süti beállítások módosítása