1.jpg

Ők építik meg Paksot is: káosz, rumli, kosz, Szocsi. Brr. A The New York Times  szerint a 2014-es téli olimpia szimbóluma nem az olimpiai ötkarika, hanem az utolsó pillanatban is valamit javítgató overálos melósember lesz.

Egyelőre biztosnak látszik: az olimpia elején nem a lehetséges rekordok és a győzelmi esélyek adják a fő beszédtémát, hanem a befejezetlen szállodák és a rendező ország felkészületlensége. Az eddig hallott hírek szerint úgy tűnik az oroszoknak nem segítenek a megalomán költségek sem, amelyek az eredetileg tervezett 10 milliárd eurós költségek helyett lassan 37 milliárd eurónál járnak, amely ráadásul már magasabb összeg, mint az eddigi legdrágábbnak számító pekingi olimpia is. A hír nem jó jel a paksi beruházásra készülő Magyarországnak sem, ennyire lehet komolyan venni az orosz költségbecsléseket?

SK50fca2_P201402020505001.jpg

Gyorsan egy megdöbbentő példa: csak a Szocsiból a hegyi városkába, Adlerba vezető út megépítésének költsége többe fájt az orosz adófizetőknek - egész pontosan 8 milliárd euróba került megépítése - mint a vancouveri téli olimpiai játékok összköltsége. 

Az infrastrukturális problémákról az amerikai New York Times számol be terjedelmes cikkében. Úgy néz ki Szocsi szimbóluma az utolsó pillanatokban is fabrikáló, rögzítő overalos melósember lesz, írja a neves amerikai újság.

sochi_olympics-4cbabbd3564c480c858583231_r4329-r733-st.ir3-_t600.jpg

Az olimpia megkezdése előtt néhány nappal mindenhol dobozokban, bontatlanul hevernek a radiátorok, légkondicionáló és egyéb technikai jellegű berendezések. A legnagyobb problémák a sí-, és biatlon versenyeknek helyszínt adó vidékről szólnak, mindenhol befejezetlen hotelek és kiépítetlen infrastruktúra.

Nem mindenki panaszkodik: a cseh biatlon sztár Gabrieal Soukalová az idnes.cz-nek elmondta, hogy ők már tavaly is jártak itt a világkupa versenyeken. A versenyzőnőt a céllövések idején a hatalmas betonfal zavarta, amelyet most átalakítottak, miután jelezték a problémát.

2.jpg

A New York Times beszámolójából az is kiderül, hogy a befejezetlen építkezések elsősorban a rendkívül rossz időjárásnak köszönhető. Oliver Kuhn, aki az egyik kevés teljesen megépített hotel a Swiss tulajdonosa szerint egész nyáron esett az eső, a munkálatok elhúzódtak.

A The New York Times teljes beszámolóját itt elolvashatja!

Rengeteg hotel nem készület el időre, és az átadott épületekben sincs meleg víz, internet. Több helyen látni, hogy a munkásokat ideiglenesen beköltöztették a hotelokba a vendégek mellé, hogy gyorsabban befejezzék az építkezésket. Így:

Menj egyenesen végig a Shotgun utcán!

A nyelvi nehézségekkel küzdő rendőrökről már korábban is volt szó, ez a fordítás azonban egészen zseniális. A városvezetés határozata értelmében Szocsi belvárosában egyes utcákat angol nyelven is feltüntetnek. A munkát minden valószínűség szerint, nem a legrátermettebb tolmácsok kapták. Két gyöngyszem:

utcanvek.jpg

A Ruzheynaya Ulitsa utcát például egész egyszerűen Shotgun Streetnek fordították, Rifle Road helyett. Persze a városvezetés utólag elismerte a hibát, de mindent az alvállalkozókra kent. Klasszika.

Deportálták a munkásokat is

Az építkezések körüli anomáliákban a munkások nagy érsze is érintett, ez az amiről a nemzetközi közvélemény szinte semmit nem tud. Outside of Sochi - ez a megdöbbentő beszámoló arról szól, hogyan hagyták teljesen figyelmen kívül a helyi lakosok érdekeit az építkezések során, hogyan tüntették el nyom nélkül az olimpia ellen tüntetőket, illetve, hogy az ország más vidékeiről sokszor szó szerint idedeportált embereket több esetben egyáltalán nem, illetve csak részben fizették ki, majd ezek után újra kitelepítették őket.

Az oroszok, többek között, az osztrákokkal szemben nyerték el a rendezést jogát. Szocsiban téli olimpiát rendezni, ahol a legnagyobb biznisz a nyaralás és a tengerpart, mindenesetre hatalmas ostobaságnak tűnik, szemben az osztrákokkal, ahol a szállodák már álltak és a tervek szerint környezetvédelmi téli olimpiát raktak volna össze. Szocsiban a hegyi versenypályákon kívül gyakorlatilag sehol nem lesz hó, félkész hotelek, lakások mentén csodálhatjuk meg az orosz megalomániát.

Sétáljunk egyet Szocsiban, további képek a városból:

epitkezes1.jpg

Alakul

epitkezes2.jpg

Gőzerővel dolgoznak

epitkezes3.jpg

Szemét

epitkezes4.jpg

Egy elkészült aluljáró

epitkezes5.jpg

Ne csodálkozz, ha nincs áromod!

epitkezes7.jpg

A járda mellett, a tervek szerint, fű zöldell

epitkezes8.jpg

Ezen a járdán nehéz lesz közlekedni

epitkezes16.jpg

A legnagyobb dzsuvát pléhlemezekkel takarják el

epitkezes10.jpg

Azok ott elvileg kész lakóhelyek. Nem.

epitkezes11.jpg

Ebben a  hotelben szintén látogatóknak kéne már lakniuk

epitkezes12.jpg

Így néz ki főút egy kilométerre az olimpiai falutól

epitkezes13.jpg

Félkész autóbuszmegálló az olimpiai faluba vezető úton

epitkezes14.jpg

Ez a zöld izé fogja sok helyen a füvet helyettesíteni

epitkezes15.jpg

Ilyen faszagányos út már Felcsúton sincs régóta!

radiator.jpg

Azt hitte az olvasó a dupla wc lesz a szocsi olimpia sztárja? Hát nem! A radiátor csaknem a plafonon és a konnektor a párna felett méltó vetélytársa lehet a szinkronos pottyantásnak!

töki.jpg

Ami egyetlen kelet-európai sportrendezvényről sem hiányozhat: töki lesz a téli olimpián is!!!

27 komment · 3 trackback

Címkék: the new york times #szocsi #paks

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr125801372

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meleg téma a hideg sport 2014.02.07. 14:36:20

A ma délután elrajtoló téli olimpia az elmúlt pár napban leginkább arról híresült el, hogy az újságíról eláraszották a Twittert az őket fogadó körülményekről készült fotókkal és beszámolókkal, de azért azt se felejtsük el, hogy minden idők legdrágább o...

Trackback: Putyint akarja átverni az LMP balhékirálynője? 2014.02.07. 12:44:56

. "Sto Paks" díszeleg Szél Bernadett pólóján, vagyis, kérünk még 100 Paksot. A felirat ezt jelenti kb. az összes szláv nyelven. A második sorban a "Paks Top" üzenet olvasható, amit akár "Paksot a csúcsra" üzenetként is fordíthatunk. Putyint akarja át...

Trackback: Mutatjuk, miben menjen szavazni a rejtőzködő, félős baloldali 2014.02.07. 12:44:03

. Így álcázd magad, ha félsz, hogy a Fidesz pribékjei kiszúrják a szavazókör felé tartva a politikai preferenciádat! „Ha félnek, megteszik-e akár azt, hogy felvesznek egy narancssárga pólót, kitűznek egy I love Fidesz jelvényt, tesznek egy narancsot ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.06. 15:17:45

talán elolvassák ezeket a híreket azok a felelőtlen idióták is, akik a budapesti olimpiai rendezésért alapítottak mozgalmat

Gülücsipacsodamuki 2014.02.07. 09:37:26

Miért kell belekeverni Paksot meg Felcsútot?

pobeda 2014.02.07. 09:37:38

@gwr: Az alapítók csak jól járnának, mint az oroszok.

Baaah 2014.02.07. 11:59:28

Hát tényleg szomorú de pl. nálunk sincs télen fű :)
Azok a zöld izék ott, földbe szórt fűmagok lesznek (nem tudom mi a zöld valszínűleg valami tápoldat) ha túlélik a telet esetleg 2-3 év múlva már füves kis dombokká is lehetnek, ha nyírják őket, de nem nagyságrendekkel olcsóbb mint a gyeptéglák és akkor lenne fű hipp-hop:)

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:27:28

@Gülücsipacsodamuki: Hat ez hihetetlen! Nem is ertem miert! De tenyleg?! Az biztos, hogy nem azert, mert ugyanezek az oroszok epitenek majd atomeromuvet nekunk, akiknel a tervezett koltsegek most a negyszeresenel jarnak, mi meg egyelore 4000 milliarddal szamolunk az eromure. Azert sem, mert etizenegy kibaszott stadiont epitunk egy picike orszagban, kozpenzbol, atlathatatlan koltsegekkel, raadasul eredmenytelen sportagban.
Azert sem, mert Orbannak Putyin a peldakepe, a megalomania addot mindkettonel.
Ezekert tehat tuti nem. Na de akkor vajon miert?

Mohamed 2014.02.07. 12:28:13

Ha már Paks:

Ha jól tudom a 2003-as mini katasztrófát a francia-német cég gondatlansága és töketlenkedése idézte elő az erőműben,
nos ezek után amondó vagyok, hogy bizzuk a blokkok építését azokra akiknek a legnagyobb tapasztalatuk van e téren és ez tetszik vagy sem a Rosatom.

Amúgy tényleg izzadtség szagú ez a paksozás minden téli olimpia cikknél.

2006-ban Torinóban is melóztak bőven a megnyitó után igaz akkor a sportlétesítményekkel voltak elmaradva és az utcák meg a szállás volt tip-top a ruszkik inkább az előbbieket akarták befejezni.

2014.02.07. 12:32:01

Csak egyetlen ártatlan hozzászólás: a zöld izé nem a füvet helyettesítui, az maga a fű (hidrovetés), csak későn rakták ki, és még nem nőtt ki. Vagy tényleg csak azt akarták, hogy legyen színe, aztán szépen kihajt, miután már mindenki hazament:)

gnme 2014.02.07. 12:34:44

szerintem jobban járna a nép a saját fajtájával..

de ha oroszokra akarják bízni paks2-őt, lelkük rajta

majd lesz az is ilyen

Netuddki. 2014.02.07. 12:35:38

Ha 2db budi került egymás mellé, akkor 2db bidé került egy másik helyre?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.02.07. 12:44:45

@Mohamed: Izzadtságszagúnak éppen azok a terelések tűnnek, amiket most a retardált agymosottak művelnek a témában. Miért kell paksozni? Ha még nem esett le a párhuzam, javaslom @Szelid sunmalac: kommentjét, szépen összefoglalta.

Nem akarok offolni, csak röviden: Paks oroszok általi megépítése nemzetbiztonsági szempontokból jelent óriási kockázatot, a járulékos károkról (lásd: sünmalac-komment) nem is beszélve. A kérdés alapvetően mégsem ez, hanem: szükségünk van-e egyáltalán atomerőműre? (Nincs).

Szocsiban egyelőre nem láttuk a sportlétesítményeket in progress, viszont láttam fotókon sportlétesítményeket, amelyeket még most is építenek :D Ezúttal is mellélőttél, megszoktuk, hogy lófaszért jársz a dotohora.

IIIIIOIIIII 2014.02.07. 12:45:27

Na, de mi lesz majd itt az olimpia után?

gnme 2014.02.07. 12:46:31

@kovi1970: tulképp nemgáz

belvárosi kórházban láttam, olyankor mellé kell szarni

Papageno68 2014.02.07. 12:57:01

Megunhatatlanok az Olimpiás posztok. Gyönyörű látni, ahogy a legönteltebb autokrácia kirakateseménye is el tud vérezni az elszemtelenedett vazallusok pofátlan lopásán és a csuklóztatott kis emberek "beleszarok" mentalitásán.

tomwar 2014.02.07. 13:14:49

@Papageno68: Ahogy ez nalunk is tortenne....:-(((

tomwar 2014.02.07. 13:14:56

@Papageno68: Ja, lemaradt:
Ugyan a Varkert nem lesz kesz az apr. 4-ei atadasra (mino veletlen a datum....) de azert a Gazda elmegy es atadja, ami kesz lesz....a maradekot meg majd augusztusban...

Papageno68 2014.02.07. 13:25:30

@tomwar: Gondoltam, hogy célzok a hazai párhuzamokra, de láthatóan felesleges lett volna :-).

liebend 2014.02.07. 13:38:30

@gwr: nem biztos, hogy hülyeség lenne olimpiát csinálni Magyarországon. Csak ésszel (és nem korruptan) kell. Ami miatt nekünk nem szabad pályázni, az a sors: az 1920-as olimpiai jogot elnyertük, de a történelem közbeszólt, szintén 1944-ben, annak is mi lett a vége... :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.02.23. 10:06:13

@Mohamed: Pontosan így volt. Megyóék nyugati cégre bízták a műveletet-vaskos dollárkötegek visszaáramlására gondolni sem merek..- aminek meg is lett az eredménye, de ez éppehogy jól mutatja az erőmű magas biztonsági szintjét. Vagyis akár egy csimpánzcsapatot is ültethesz a vezérlőbe, az sem képes katasztrófát okozni...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.02.23. 10:06:25

@Gülücsipacsodamuki: Azé, mert ezeket mindenbe bele kell keverni: Felcsút, földmutyi, trafikmutyi, atommutyi..
Egyébként Paks I-et egész jól megépítették ezek a "szerencsétlenek" jó 30 éve. Volt vele gond? Ugye hogy nem?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.23. 10:10:04

Hiába morog a nemzetközi homoklobbi a keresztény Oroszország ellen, hiába szabotál, hiába küld a térségbe öngyilkos terroristákat, csúfos pofáraesés lesz a vége!

paraszthajszal 2014.02.23. 10:10:40

@liebend: a gond csak az, hogy időközben az olimpia megaeseménnyé nőtte ki magát, sokezer sportoló, újságíró, néző kiszolgálását kell megoldani, XXI. századi színvonalon, minden sportághoz megfelelő létesítményekkel, a gyephokitól a rögbiig (2016-tól).

Sajnos a helyzet az, hogy ennek megfelelően egy olimpia megrendezését csak nagy vagy/és gazdag országok engedhetik meg maguknak, persze próbálkozhat ezzel egy tízmilliós, középgazdag ország is, de a görögök esetében is láttuk, mi lesz a vége. (Az athéni olimpia miatt [is] megugró költségvetési deficitek jelentősen hozzájárultak az államadósság növekedéséhez, így a későbbi államadósság-válsághoz.)

Sajnis az hiú ábránd, hogy egy olimpia nálunk önmagában rentábilis lehetne, Londonban esetleg igen, Budapesten aligha. Ha meg az államnak be kell szállnia, akkor felmerül az a kínzó kérdés, hogy a rendezéshez szükséges pénzt kitől veszed el? A nyugdíjakból? Az oktatástól? Az egészségügytől?

2014.02.23. 10:10:48

@liebend: ésszel és nem korruptan, höhö.

A történelem bizonyította, hogy már régen nem bír el egy ilyen kis ország egy ekkora sporteseményt. Portugál Eb és görög olimpia jó példa.

MA az olimpia ugyanarra való, amire a nácik használták: politikai erőfitogtatásra.

liebend 2014.02.23. 10:11:00

@Csehszlovák Kém: Az, hogy gány munkát csinálnak valahol, az nem azt jelenti, hogy ne végeznének precíz munkát Pakson. A két csapat - lett légyen az orosz - nem ugyanaz. Ha szerinted nincs szükség atomenergiára, engedd meg, hogy kétkedésemnek adjak hangot. Ennél sokkal mohóbb a mai társadalom energiaigény szempontjából. Nemzetbiztonságilag sem értem a dolgot, veszünk valamit, amit véleményem szerint meg kell vennünk. Azt, hogy ezt az oroszoktól vesszük, akár hitel formájában, miért baj? Ha az atlantista geciláda amcsiktól vesszük, az jobb? Kifizetjük majd, azt kész. Nem lesz itt kurvára orosz befolyás attól még.

Mohamed 2014.02.23. 10:11:07

@Papageno68:

Azért azt is tegyük hozzá ,hogy téli olimpia ilyen terrorfenyegetettség mellett még nem zajlott le, a két robbantás után alaposan felkészültek a ruszkik ami nem kicsi átszervezést igényelt ami nyílván mindenhol a világon megdobja a költségvetést és akkor még a készültség fenntartását vagy azt a rahedli kommandóst, katonát, rendőrt meg légvédelmi komplexumot még meg sem említettem, azt meg ugye te sem gondolod komolyan hogy azok csak úgy gratisba dolgoznak,(az oda szállítást nem említve).

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2014.02.23. 10:11:18

dotoho a kurva anyádat megint el kell magyarázzam neked hogy ezek akiket itt szidsz ugyanolyan szláv kutyák mint a te fajtád, akkor meg mit fikázod a szervezést? azt hiszed te jobb vagy te kutya

Mohamed 2014.02.23. 10:11:41

@Csehszlovák Kém:

Nos pont @Szelid sunmalac: kommentje a terelés és az álszakértőzős melébeszélés picinyem.

Egyébként meg már írtam A nyugat európaiak majdnem csernobilt csináltak a "szakértelmükkel" (igen a német-francia cég faszkodása tényleg nemzetbiztonsági kockázat)a Rosatomnak viszont a legnagyobb szakmai tapsztalata van a kontinensen az atomipar terén.
Ezzel kívántam rávilágítani hogy izzadtság szakú önégetés szocsit meg paksot keverni de láthatóan kimeneszülsz a válaszadás elől mert nincsenek épkézláb érveid,
ezt a személyeskedéseddel alá is támasztod.
Újabb blokkokra egyértelműen szükség van mert a legkorábbi blokkok 30 éven belül bontásra kerülnek, a kieső energia termelést pedig pótolni kell ezt csak újabb blokkokkal lehet megtenni, az atom energiának pedig egy Magyarországhoz hasonlóan ásványkincsekben szegény országban nincs alternatívája.

A sport létesítményekkel nem lőttem mellé máshol is írtak az olimpiával kapcsolatban és alátámasztják állításaimat ha meg láttad a fotókon bizonyítsd. (ne a lerobbatnt lépcsőházadat linkeld be.

Memnon 2014.02.23. 10:11:54

@Csehszlovák Kém:

A Paksozás színtiszta demagógia jelen esetben. Paks 2-t nem az oroszok építik. Magyarok fogják építeni orosz tervek és nagyobbrészt az oroszok által szállított reaktortechnológia beépítésével. Úgyhogy nagyon erőltetett a párhuzam a két helyzet között.
süti beállítások módosítása