leadpic.jpg

Miért nagyon brutális és félelmetes, hogy az oroszok megszegik a Budapesti Memorandumot?  kommentárjában elmagyarázza.

Ukrajna területi egységét az 1994-ben a világ nagyhatalmai által aláírt Budapesti Memorandum garantálja. Az aláírók között van Oroszország is. Éppen ezért Oroszország továbbra is vonakodik, hogy közvetlen agresszióval avatkozzon be a Krím-félszigeten.

Hasonlóan Oroszországhoz és Kazahsztánhoz az újonnan keletkezett Ukrajna is atomnagyhatalommá vált a kilencvenes években. A Szovjetunió széthullása után Ukrajna területén is hatalmas mennyiségű nukleáris fegyver halmozódott fel. Az ukrán rakétaipar a mai napig gyárt olyan hordozókat, amellyel interkontinentális ballisztikus rakétatölteteket célba lehet juttatni.

1994-ben írták alá a Budapesti Memorandumot, amely alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsának három tagja, az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Oroszország teljes körű és alapvető garanciát vállalt Ukrajna területi egységére és nemzetbiztonságára. Cserébe Ukrajna (hasonlóan Kazahsztánhoz) vállalta, hogy megsemmisíti felhalmozott nukleáris-fegyverkészletét. Janukovics-féle ukrán kormány szintén a Budapesti Memorandumra hivatkozva javasolta szombat este, hogy hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Követeljük az Orosz Föderáció kormányától és hatóságától, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából. Orosz partnereink hagyjanak fel a polgárháborús és katonai konfliktus kiprovokálásával Ukrajnában!, üzente Jacenyuk az oroszoknak.

Az orosz agresszió fékje

A Budapesti Memorandum az egyik döntő oka, hogy Oroszország nem jelentette be hivatalosan krími (ukrajnai) katonai hadműveleteinek tényét, illetve a sokak szerint az orosz különleges alakulatok felfegyverzett tagjai éppen ezért nem viselnek azonosítókat egyenruhájukon. Oroszország a Budapesti Memorandum miatt egyensúlyozik és egyelőre csak előkészíti a masszív katonai megszálló hadműveletét. Mindezt éppen azért teszi, mert Oroszország itt a Krímen kockára teszi az egész világra kiterjedő nukleáris tömegpusztító fegyverek leszerelésének politikáját. Azt a politikát, amelynek köszönhetően Oroszországnak továbbra is különleges szerepe van az atomnagyhatalmak sorában, amellyel csak néhány ország büszkélkedhet a világon. Azt a politikát, amely a jelenlegi világrend alapkövét képezi.

UPDATE: Oroszország katonákat küld a krími-félszigetre. Putyin elnök javaslatát az Orosz Föderáció tanácsa elfogadta. A Kreml szerint a hadsereg bevetése a helyzet normalizálása és az orosz polgárok védelme miatt történik. Jelenleg már hatezer orosz katonáról szólnak a térségben a hírügynökségi jelentések - CsK

Éppen ezért meglepő, hogy Oroszország az éj leple alatt az ENSZ Biztonsági tanácsában aktívan részt vett, amely megerősített Ukrajna területi egységét, felhívta a Biztonsági Tanács figyelmét a krími helyzet folyamatos követésére, illetve folyamatos tárgyalásra szólított fel. Oroszország a BT-ben színjátékot űz és állítja, semmilyen megállapodást nem sértett meg a krími katonai objektumokkal kapcsolatban, az ukrán kormánnyal továbbra is elutasítja a tárgyalások minden formáját, amelynek egyébként már Moszkva a lehetőségét is eljátszotta azzal, hogy napokkal korábban az újonnan felálló ukrán kormányt illegitimnek nevezte. Oroszország bepróbálkozik, meddig mehet el.

A Nyugatnak nem szabad várakoznia

Oroszország ezekben a napokban és órákban próbálgatja, hogy meddig mehet el. Az oroszok célja, hogy ameddig csak lehetséges elmenjenek, majd visszavonuljanak egy már jó előre előkészített és megtervezett pozícióba, amely alapján kicsikarhatnak valamiféle kompromisszumot Transznisztria, Abházia és Oszétia mintájára vagy legalábbis jelentős mértékben megnövelik az orosz katonai jelenlétet a Krím-félszigeten.

Amennyiben a Nyugat, tehát mi, el szeretnénk kerülni a blamázst, a Krími-félsziget problémáját a lehető leghatározottabban úgy kell megoldni, hogy egyenrangú partnerként lépünk fel Oroszországgal szemben. Sokkal hatékonyabban és gyorsabban kell beavatkoznunk, mint ahogy csaknem húsz évvel ezelőtt kezeltük a helyzetet Jugoszláviában. Ráadásul a Krím esetében sokkal többről van szó, mint Szarajevóban és Pristinában.

Amennyiben nem sikerül megvédeni Ukrajnát az orosz agresszió ellen, amennyiben más, nukleáris fegyverrel még nem rendelkező államok azt látják, hogy egy olyan ország, amely önként lemond atomfegyvereiről és hiábavaló módon hivatkozik a leszerelést biztosító megállapodásra, miközben az egyik biztosítékot nyújtó nagyhatalom által simán meg lett szállva, nos ebből világméretű probléma is alakulhat. Egy olyan probléma jöhet létre, amelyben Moszkva egészen biztosan a vesztesek oldalára kerül. Logikusan gondolkozva a Krím ezt a hatalmas kockázatot nem éri meg. Csakhogy néha azt is mondják, "Oroszországot ésszel nem érted meg". 

(Luboš Palata, idnes)

Luboš Palata jegyzetét a Kard blog máris továbbgondolta.

 A Jobb Szektor egyelőre így látja az orosz intervenciót:

 

31 komment

Címkék: #ukrajna #lubos palata #budapesti memorandum #krím #euroatlantisták #nyugat #oroszok

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr285838483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzeti Dohányos 2014.03.01. 19:06:34

Érdekes helyzet, mert a krími parlamentben ugyan olyan módszerrel jutottak hatalomra a szakadárok, mint ahogy Janukovicsot Kijevben elkergették (a parlament ellenzéki fegyveresek árnyékában szavazott). Szóval az a kellemetlen a helyzetben, hogy ha a nyugat mindkettőt elismeri, akkor félig-meddig joggal vonultak be az oroszok, ha egyiket sem, akkor megint csak, mert Janukovics akkor még legitim elnök, és ő támogatja az orosz bevonulást. Ha meg csak az egyiket ismerem el, az elég érdekes helyzet, a nyugatnak sem könnyű ebből egyértelműen jól kijönni, már csak nyilatkozatok szintjén sem.

hopptarisznya 2014.03.01. 19:58:41

Azért azt nem nevezném egy ország megszállásának, hogy a sajátjaikat megvédik. Olyan mintha minket behívnának az erdélyi magyarok. Ha veszélyben érzik magukat, akkor félig-meddig jogos a lépés. Várjuk meg a népszavazást. Előbb-utóbb úgyis kenyértörése kellett volna vinni a dolgot. Ukrajna nem azért nem egységes mert a külső hatalmak játékszere. Az ukrán emberek sincsenek kibékülve egymással már évtizedek óta. Mindenkinek jobb lesz, ha végre oda tartozhat, ahová szeretne. Ukrajna "nyugati" gondolkodású felét végre nem fogja hátráltatni az oroszbarát hajlamú (elmaradott) országrész.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.01. 20:03:37

Az EU alaposan elszámította magát. A kijevi cirkusz szításával alkalmat adtak az oroszoknak, hogy a zűrzavaros helyzetben megszálljanak olyan területeket, amikre már régóta fáj a foguk. Kiváncsi vagyok hol állnak meg...

Aegopolis2 2014.03.01. 22:31:29

@hopptarisznya:

Szerintem tévedsz, Ukrajna keleti része jóval fejlettebb, mint a nyugati.

Ha az ukránok ölbe tett kézzel végignézik a Krím lenyúlását, ennek a folyamatnak nem lesz vége, és odavész vele egy (max két) füst alatt a tengerpart Odesszával, és főleg a donyeci iparvidék a szénvagyonnal együtt. Életképtelen ország maradna belőle.

Danubium 2014.03.01. 22:31:33

Itt nincs "jó oldal", Ukrajna most egységes nemzetállamosdit játszva etnopolitizál.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.01. 22:31:45

Szerintem Putyinnak hosszú távon nehéz a Monomáh sapkája.

Ebben a posztban benne van a mondás jelentése.

bunkobrendelmatyi.blog.hu/2014/02/24/koronak

chepunk 2014.03.01. 22:32:01

@a nemzet fogatlan provokátora:

Nagyon nem szítottak semmit az EU-sok Kijevben! Ez egy nagy ökörség! Ennél sajnos sokkal tutyi-mutyibb banda... Csak nem mindenki szeret a nagy vezető, végtelenül korrupt országában nyomorogni.

Ha az EU ilyen lázadásokat tudna szítani akkor itt lenne az ideje Moszkvában is. Putyint meg felhúzni a náci bűnösök bitófájára.

Bobellino 2014.03.01. 22:32:14

Meg eltartani sem fogja. Keleten van az ipar nyugaton a mezőgazdaság délen a halászat.
A népek önrendelkezési joga is fontos alapelv Krím és a Donyec-medence többsége hanem óhajt államalkotó része maradni Ukrajnának akkor McCain szenátor verheti az asztalt a cipőjével akkor sem lehet őket kényszerűen összetartani.
A gond az, hogy a megmaradt "Nyugat-Ukrajnában" a magyarság elnyomatása folytatódna olyan narancsos EU barát "demokraták" mint a Szvoboda alatt.

xxylon 2014.03.01. 22:32:27

@hopptarisznya: ezzel csak az a baj hogy egyelore az ukran oroszoknak nem lett semmi baja. Akkor pontosan mit vedenek meg?

Amugy szerintem nagyon jol jarnanak az Ukranok ha megszabadulnanak a Krimtol es a keleti orosz reszektol a fos neheziparukkal egyutt. Ha jol ertem Ukrajna energiafuggosege reszben abbol szarmazik hogy ennek az iparnak a termekei csak a nyomott oroszok altal dotalt aru gaz/olaj segitsegevel allithato elo.

A nyugati resz meg csatlakozhat EUhoz, a keleti reszt lathatoan abszolut nem zavarja ami most tortenik.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.01. 23:21:10

@Nemzeti Dohányos: Oroszország nemzetközi megállapodást nem tart be és megsértette egy másik állam területi integritását. Mondd, mit nem értesz még?

@Big Tits Fan: A dotohot mindenki ismeri! Amúgy a rövidhír címére kattintva érhető el a dotoho-poszt.

@a nemzet fogatlan provokátora: Az oroszok számították el magukat, mert azt hitték bekebelezhetik Ukrajnát. Hát nem jött össze, most utódvédharcot próbálnak kirobbantani.

@Danubium: De, van jó oldal! Az ukrán nép kifejezte akaratát, amit illene tiszteletben tartani!

@Bobellino: "Krím és a Donyec-medence többsége hanem óhajt államalkotó része maradni Ukrajnának" - aha, ezt te honnan tudod? Egyelőre moszkvai aktivistákat azonosítanak a tömegben és orosz katonákat látunk a fényképeken. Az ukrán oroszokat egyelőre senki nem kérdezte meg.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.02. 13:06:25

Orban eppen mostanaban tette ra Magyarorszagot arra az utra, aminek a vege egy orosz beavatkozas lehet. Putyin megvedi a babjait, Janukovicsot es Orbant is. A sajat nepuktol is es a nemzetkozi joggal szembmenve is.
Paks ugyanolyan trojai falo, mint az orosz utlevelek, amiket Ukrajna keleti reszen osztogattak. Lesz kit es mit megvedeni a nagy semmitol, ha az oroszoknak erre tamadna gusztusa. Paksot es Orbant is jol megvedik majd a specnazosok, akar egy demokratikus kormanyvaltassal szemben is. Mert ugy az orosz erdeket sertene, olyan istenfasza meg nincs, hogy ezt megengedjek. Vegleg eladositott, kereszteny agymosott orszag orosz fuggesben.
Azt hiszem en mar nem megyek oda vissza, csak katasztrofaturistakent.

MiGeo 2014.03.02. 13:06:42

lehetséges, hogy elfogult vagyok és egyoldalú, de szerintem a ruszkik remek módon felheccelnek mindenkit arrafelé, hogy csurranjon cseppenjen nekik krím, undorító dolog, viszolygok putyintól, ami pedig külön vicces, hogy magyar ember képes az orosz félnek fröcsögve drukkolni...ez a helyzet egy újabb grúziához fog vezetni, és ez senkinek sem lesz jó

MiGeo 2014.03.02. 13:06:51

apropó, a szlovákoknál és a cseheknél, hogyan áll hozzá a politika a helyzethez, kormánypártok-kontra ellenzék viszonylatban?

petraeus 2014.03.02. 13:07:01

@Aegopolis2: A kelet most fejlettebbnek tunik, jon a GDP az agyon tamogatott olcso energiatol fuggo, orosz piacra nem versenykepes arut termelo megyekbol.
Ez viszont nem fenntarthato, az allami tamogatasok nelkul kb. ugy fognak kinezni mint Miskolc a 90 es evek elejen.
A nyugat sokkal jobb pozicioban van a nyugati befektetesek fogadasara.

petraeus 2014.03.02. 13:07:20

@Csehszlovák Kém: Danubium: Azert ne felejtsuk el, hogy a krimi oroszok is kifejeztek hovatartozasukat, nem csak most hanem az elmult 20 evben folyamatosan.
Tekintsunk el Putintol es a mostani helyzettol, mert amit putin csinal az vedhetetlen es nem is magarol krimrol szol, hanem a teljes ukran helyzetrol.

Krim 54 ben belso hatar valtozas reven lett ukrajna resze. A demokratikus es igazsagos az lett volna, ha a SU felbomlasakor megkerdezik a helyieket, hogy hova akarnak tartozni, nem ez tortent, maradt a nagyhatalmi, terkephuzogatos politika es itt van az eredmenye.
A vilag egy sokkal jobb es bekesebb hely lenne ha a Wilsoni elveket a gyakorlatban is alkalmaznak es nem csak ugy ossze vissza tologatnanak teruleteket es emberek millioit. Az elmult 100 ev legnagyobb tragediai kozott elokelo helyen vannak azok amelyeket hatarvaltozasok, terulet es lakossag cserek okoztak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.02. 13:09:12

@MiGeo: ott a helyzet egyértelmű, az összes párt (kormánypárt-ellenzék) nagyon határozottan elítéli Ukrajna egy részének megszállását.

Silence35 2014.03.02. 17:57:34

hogy léphetne fel az eu egyenrangú partnerként ha függ Oroszországtól? nem beszélve a hadsereg hiányáról...

csi szi 2014.03.02. 18:08:46

@Csehszlovák Kém: Na, az ukrán nép sem fejezte ki még akaratát, nem volt sem választás, sem népszavazás. A legutóbbi választáson még Janukovics győzött. Pár tízezer "randalírozó", meg "turbóukrán bőrfejű és ultra", "ukrángárdista" segítségével történt egy puccs-szerűség, a parlamenti képviselők fizikai fenyegetés alatt szavaztak az elnök eltávolításáról stb.
Amúgy meg minden ország tudja, hogy az atomfegyver birtoklása hasznosabb, mint egy darab papír. Szerinted Izrael, Észak-Korea miért birtokolnak? Irán miért szeretne annyira? Ukrajnát annó gyakorlatilag kényszerítették az atomfegyverek átadására, mert természetesen 1. az oroszok természetesen nem látták jónak, hogy legyen nekik, 2. a Nyugat sem látta jónak, hogy hirtelen megnőtt az atomhatalmak száma, ezért belementek, hogy Oroszországra szálljon az összes szovjet atomtöltet, vagy semmisítsék meg.

Bicepsz Elek 2014.03.02. 18:08:54

Mekkora hulyeseg e!!! Ha kiveszik a kezedbol az atomfegyvert/vagy az utcan a kest/fegyvertorvennyel a fegyveredet azt azert teszik, hogy kiszolgaltatotta valjal. De ukran kezben marcreg szetrohadt/ellopatott volna..

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.02. 18:08:59

@chepunk:"Putyint meg felhúzni a náci bűnösök bitófájára." "Álmodik a nyomor" ,hogy a költő szavaival éljek..:))
Egyébként talán rosszul fogalmaztam. Nem feltétlanül az EU, de egész biztos, hogy ugyanúgy benne van a nyugat keze a kijevi eseményekben, mint ez egyiptomi,líbiai török stb. arab tavaszokban. Nem tanlutak az ottani kudarcokból.
Oroszország meg túl nagy falat lenne, hogy ott is ilyesmivel próbálkozzanak, és Putyinnak is sokkal komolyabb társadalmi témogatottsága van mint Janukovicsnak.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.02. 18:09:09

@Csehszlovák Kém: Sose akarták "bekebelezni" Ukrajnát. Megelégedtek azzal, hogy ütköző államként működött a nyugat felé, és az olcsó orosz gázért cserébe nem lesz tagja az európai közösségnek. Eddig nem állt módjukban direkt módon megszállní ukrán területeket, most azonban olyan helyzet állt elő hogy ezt megtehetik, és élni fognak a lehetőséggel.(Már Donyeckben is mozgolódnak az ottani oroszok..)
A megmaradó Ukrán terület új vezetée pedig igencsak gondban lesz, ha majd jönnek a szürke hétköznapok, és csak világpiaci áron juthatnak majd hozzá a földgázhoz..

STamas 2014.03.02. 21:35:07

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Szerintem jobb ha ugyse jössz, a fajtádra nincs szükség errefelé.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.03. 09:21:44

@STamas: ha már ilyen szívélyesen invitálsz, akkor csak azért is hazalátogatok
majd amikor már enni se lesz mit Magyarországon, akkor dobok pár konzervet nektek

látom a magyaroknak nem kell a demokrácia, piacgazdaság, piaci verseny alapú fejlődés, csak az orosz medve ölelése
tudod, olyan lesz a jövőd, amilyet építesz
a magyaroké innen távolról nézve elég szar lesz

mondom, katasztrófaturistaként bármikor hazamegyek, de ahhoz még süllyednetek kellene, mert még nem elég izgalmas a kép

majd végigsétálok az Orbán Viktor sugárút romjain (ma még Andrássy úton), lenézek a Semjén Zsolt térre, meg a Lézer János körútra is

meg lehugyozom a vezér lovasszobrát, mondjuk sok bronzot nem kell majd hozzá használni, olyan kis mitugrász, a ló is póniló méretű lehet alatta

más: egyre több helyen olvasom, hogy Orbán visszacsatolja majd Kárpátalját, megvédve az ukrán fasiszta-náci-antiszemita-mocskos rohadékoktól az ottani magyar állampolgárokat, akiknek az orosz módszer szerint szívjóságból megadta a magyar állampolgárságot

persze ehhez a magyar operetthadsereg és a TEK kevés lenne
meg kell várni, míg az oroszok teljesen szétkapják Ukranját

elég konteo íze van a dolognak, de nagyon összehangoltnak tűnik Putyin és Orbán manővere
az egyik orosz, a másik magyar útleveleket szórt szét Ukrajna etnikailag kevert részein

vajon a keresztényfasiszta magyar kormány lesz olyan hiéna, hogy ráraboljon egy Európába igyekvő, de most bajba került országra?

Semjén Zsóti fehér lovon fog bevonulni Ungvárra?

prfecó 2014.03.03. 10:12:30

@Aegopolis2: @Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: persze fejlett orosz barát Ukrán részt elcsatolni szíveskedik Putyin , de van hadserege.

Kárpátaljára meg Viktor merne gondolni , de a fegyveres TEK csak arra képes , hogy söpörje a 2013 évben havat a hóviharban és utána horribilis összeget számlázzon.

prfecó 2014.03.03. 10:24:11

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
Semjén a vadász csapatot erősíti lovagolni nem tud.
Az új fóti képviselő ( Madaras hivatalos katona , öttusa világbajnok)na az tud lovagolni!!

gmihaly 2014.03.03. 21:23:02

Dotoho, te már az "ideálisnál" asszimilálódottabb vagy!

Gyingizik 2014.03.06. 11:34:10

Lezártad a hsz-eket a "zsidó összeesküvés Kijevben?" posztnál. Így ide kell belinkelnem az antiszemitizmussal nem vádolható haaretz cikkét:

www.haaretz.com/news/world/1.577114

tomitami2 2014.03.16. 15:21:15

azt a kurva, Oroszország nem tart be nemzetközi szerődéseket!
kellene írni egy pamfletet kopasz arról is, hogy Magyarország nem tartja be a párizsi békeszerződés kárpótlásra vonatkozó pontjait, amire már az Alkotmánybíróság is felhívta figyelmet...
te, és Kínában még érvényben vannak a boxer lázadás leverése után hozott nemzetközi szerződések?

timotiyong 2014.07.21. 09:14:26

Én az atlantista tömeggyilkosokat nem értem. Lehet velem van a baj.
süti beállítások módosítása