19OSSETIA-1395165781022-superJumbo.jpg

Ünnepeltünk mi is, aztán elvesztettük illúzióinkat.

A krími válság kapcsán nem lényegtelen felidézni Dél-Oszétia sorsát, amely Moszkva segítségével 2008-ban vált ki Grúziából. Akkor a szeparatista terület lakói ünnepeltek, ma öt és fél évvel a háború után lelkesedésük jelentősen alábbhagyott, számol be a The New York Times helyszíni riportjában.

Amikor Moszkva formálisan elismerte a Győr-Sopron megye nagyságú szeparatista régió függetlenségét 2008-ban, mindenki boldog volt Dél-Oszétiában. Fiatalok zsigulikban járták kezükben orosz zászlót lobogtatva a szakadár terület főváros Chinval utcáit, pezsgőket pukkangattak. A helyi elit pedig egy új turistaparadicsomról, egy keleti Monacoról álmodozott.

Nem ez történt. Dél-Oszétia gazdasága ma teljes mértékben Oroszország pénzügyi injekciójától függ, a munkanélküliség magas, az árak folyamatosan emelkednek, az árut pedig egy a Kaukázus csúcsait átszelő, tengerszint felett kétezer méter magas alagúton át hozzák be az országba.

A helyi politikai szcénát olyan Moszkvához lojális emberek uralják, akik gyanús körülmények között, hirtelen gazdagodtak meg és a kátyús-poros utakon fényes limuzinokkal járnak-kelnek. Másrészt a sokakat érintő háború következményeként visszamaradt szétlőtt, megsérült lakóházakat a mai napig nem tudták megjavítani.

"Amikor jött a harmadik tél is, már minden világos volt"

Dina Alborova, aki egy kisebb független szervezet élén áll Chimvalban már régóta nem táplál a függetlenséggel kapcsolatban különösebb reményeket. "Az első tél idején ezt mondtuk, most ért véget a háború. A második tél idején már frusztráltak lettünk, és amikor eljött a harmadik tél is, minden világos volt".

A háború során megkárosodott emberek lassan érdeklődni kezdtek, hova tűnt el az a rengeteg pénz, amit Moszkva megígért a veszteségek enyhítésére. Aleksei V. Malashenko elemző szerint a szükséges anyagi segítség mindössze harminc százaléka jutott el az érintettekhez, a fennmaradó nem kevés hányadot helyi hivatalnokok osztották szét egymás között: nem hivatalos adatok szerint 22 millió dollárt loptak el.

Az emberek fő bevételi forrása a háború előtt az almatermesztésből, vodka,- és drogcsempészésből származott. Most panaszkodnak, hogy az új rendszer ezt az idilli állapotot megszüntette. Az orosz expanzió kultúrája rengeteg, de rosszul elosztott pénzt jelent, panaszkodott a Chinval egyik lakója az amerikai újságíróknak, aki névtelenséget kérve még elárulta, hogy nemrég a városban egy csésze teáért ezerötszáz forintnak megfelelő helyi pénzt fizetett.

Varvara Pakhomenko politológus arról is beszélt, hogy a helyi lakosok egyre inkább panaszkodnak a Chinvalban és környékén állomásozó orosz katonák viselkedésére. "A dél-oszétiai emberek aggódnak, hogy Oroszország valójában nem is érdeklődik sorsuk felől, véleményüket nem veszi figyelembe. Félnek a politikai helyzet megváltozásától, Oroszország visszavonhatja függetlenségük elismerését, vagy a terület visszatér Grúziához.

Mások továbbra is álmodoznak, hogy Dél-Oszétia véglegesen csatlakozik Oroszországhoz, és remélik, hogy így magasabb bérekhez, nyugdíjakhoz juthatnak. Egyelőre erről a lehetőségről azonban a Kremlben nincs szó, nyilván azért, nehogy tovább destabilizálja az amúgy is ingatag kaukázusi régiót. Éppen ezért egyre több ember dönt úgy, hogy véglegesen elhagyja a területet és külföldön próbál munkát vállalni.

Túl a falon

A szakadár köztársaság, Dél-Oszétia jelenlegi elnöke Leonid Tibilov egykori KGB-tiszt egyike volt az elsőknek, akik hivatalosan is üdvözölte a Krím-félsziget orosz bekebelezését. Ugyanabban a pillanatban, amikor az egész világ feszülten figyelte az orosz katonák invázióját a Fekete-tenger félszigetén, hivatalos jelzés nélküli fegyveres erők lassan befejezik annak a falnak a megépítését, amely Dél-Oszétiát elválasztja Grúziától.

Dél-Oszétia és Abházia egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Grúziától már a kilencvenes években. A szakadár hangulat azonban 2008-ban csúcsosodott ki. Ez év augusztus elején fegyveres harcok törtek ki a dél-oszét fegyveresek és a grúz hadsereg között. Grúzia augusztus 7-én és 8-án fegyveres erővel próbálta uralma alá hajtani a szakadár területeket.

Oroszország arra hivatkozva, hogy szeretné megvédeni az országhatárain túl élő orosz lakosságot, megállította a grúz hadsereg támadását és védő kezet nyújtott a két régiónak. Az orosz légierő támogatását élvező szárazföldi egységek mélyen behatoltak grúz területekre. Végül augusztus 16-án a fegyverszünet aláírásával értek véget a harcok.

Dél-Oszétiában jelenleg 5000 orosz katona állomásozik és további ezer a közös határ mentén. Dél-Oszétia függetlenségét, Oroszországon kívül, csak Venezuela, Nicaragua és az óceániai szigetállam Tuvalu ismerte el.

komment

Címkék: the new york times #ukrajna #krím #oroszok #dél-oszétia

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr695870923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laziorome 2014.03.20. 14:07:17

Erdekes a hasonlat, az oroszok altal tamogatott nem tisztazott hovatartozasu területek ill. az EU altal tamogatott- Koszovo ill Bosznia-Hercegovina- "tisztazott" nemzetközileg többe kevesbe elfogadott területek között.

Szögezzük le mind a ket formacio eletkeptelen lenne a "tamogato" fel nelkül.
Barmennyire is irtozik mindenki a hatarok ujrahuzasatol, mindenki tudja hogy ez az egyetlen jarhato ut, kit zavarna ha Oroszorszag magahoz csatolna a kerdeses területeket?
Ha Koszovobol kiszakadhatna a szerbek lakta resz es csatlakozhatna az anyaorszaghoz, vagy Boszniat felosztanak 3 reszre, a horvat szerb szinten csatlakozna az anyaorszaghoz es lenne egy független bosnyak allam.

Tudom nem hangzik tul jol, de meg mindig vallalhatobb mint a mostani latszatmegoldasok.

Erdekes tema, lehet rajta vitatkozn

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.21. 15:50:38

Mindenesetre az kiderült a riportból, hogy félnek a grúz visszatéréstől.

Sárfehér 2014.03.21. 15:50:42

Föl tetszettek ébredni. Igen, Oroszország most, csakúgy, mint a két világháború közti Szovjetunió, a világ első számú revizionista/irredenta birodalma. Semmi illúziónk nem lehet, Oroszország célja a régi cári területek és a SZU hajdani érdekszférájának visszaszerzése.

Az ukrajnai balhé is régóta tervezett és jól előkészített akció. Tíz éve már pont olyan szövegeket hallottam orosz kollégáktól az ukránokkal kapcsolatban, amilyeneket a 80-as évek elején szabadkaiaktól Koszovóval kapcsolatban. Ti. minden "ukrán" vicc arról szólt, hogy az ukrán egy ingyenélő, haszonleső népség. :(

Megjegyzem, a dél-oszétiai okkupáció idején a ballib értelmiség az ATV vezetésével boldogan tapsikolt Putyinnak, és szidták az "amerikai ügyvéd" grúz elnököt. :(

gabrok 2014.03.21. 15:50:58

Azon éppen úgy érdemes lenne elmerengeni (az elmúlt hetek kutya által sem nagyon mutogatott, posztolgatott eseményeinek fényében különösen), hogy Bosznia-Hercegovina mit üzen a most az EU-NATO felé fordult Ukrajnának.

Blikknépe (törölt) 2014.03.21. 15:51:17

ez olyan, mint amikor nálunk megkérdezik az utca emberét egyszerű egyetemistának beállítva, aztán kiderül, hogy szabadai viktor sazdesznyik köcsögről van szó.

vagy amikor fleck zolit meg a többi férget előadják ugyanilyen köntösben.

nyt - köszi :D

Eaven 2014.03.21. 15:51:24

Ukrajna két gazdasági tömb között fekszik, túl nagy, semmint, hogy bárki képes lenne hosszú távon dotálni, még ha akarnák se, etnikailag olyan módon megosztott, hogy nincs stabil többsége egyik nációnak sem. Így Ukrajna nem fog tudni fejlődni, és ha az oroszok most megállnak és beérik a Krimmel, akkor csak egy újabb poszt-szovjet befagyott konfliktusunk lesz.

burakefendi 2014.03.21. 15:51:30

Ez a valaki névtelenséget kérve mondott valamit nekem már nagyon a fekete propaganda kategóriájába tartozik.

Egyébként pedig krím szerintem a nyugat identitásválsága: míg magát a szabad világként definiálja, addig a gyakorlatban a határok épségét előbbre helyezi a nemzetek önrendelkezésénél. Ez metternichi politika...

Sir Galahad 2014.03.21. 15:51:34

Dél-Oszétia szegény volt és az is maradt - nem akkora csoda ez. A gazdasági problémákat nemigen szokta önmagában megoldani az, ha egy terület máshová csatlakozik. Dél-Oszétia (meg a Krím és még lehetne sorolni) lakói szerintem elsősorban nem is emiatt váltottak, illetve váltanának országot, hanem mert nem akarnak a saját földjükön idegenként élni. Nem akarnak egy tőlük idegen nyelvű, kultúrájú ország fennhatósága alá tartozni. A Krím erre jó példa igazán.

A szerzőt persze az egész azért érdekli, mert Szlovákiának is van kisebbsége. A felvidéki magyarok sem érzik igazán jól magukat, hiányzik nekik - legalább - a nyelvi és a kulturális autonómia. Szlovákia ezt vonakodik megadni, pedig ezzel talán megelőzhetné, amitől tart. A szerzőnek persze igaza van: Magyarország ma gyenge ahhoz, hogy kisebbségeinek kiharcolja azt, ami egyébként normális országban természetes volna. De Oroszországot is gyengének tartották egy évtizede, s ki tudja, mit hoz a jövő.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.21. 15:51:45

"Dél-Oszétia sorsát, amely Moszkva segítségével 2008-ban vált ki Grúziából"

Ez eleve téves.

DÉl-Oszétia SOSEM volt Grúzia része, mivel már 1991-ben, a SZU szétesése folyamatában kikiálltotta függetlenségét és a grúz állam sosem tudta meghódítani.

2008-ban csak annyi történt, hogy Oroszország hivatalosan eismerte Dél-Oszétiát.

sztenke 2014.03.22. 11:14:59

Méltatlanul kevés szó esik Abháziáról, a másik ilyen "szakadár" ex-grúz területről. Mivel négyszer annyian lakják, mint Dél-Oszétiát, plusz alapból jobb adottságokkal rendelkezik, talán érdemes lenne onnan is egy hasonló riportot készíteni (persze akkor sem lennék meglepve, ha ott is ömlene a gané).

objekt678 2014.04.08. 17:03:56

Mocskos , szarkavaró szemét emberek vagytok.
A zsidaja értéket nem állít és nem is állított soha elő. A tetves zsidó csak élősködik.
Itt is.

objekt678 2014.04.08. 17:04:01

Régebbi számlánkon szerepel: ti zsidó kavarók vagytok errefelé. Soha sem akartatok beilleszkedni, soha sem akartatok eggyé válni a helyiekkel.
Nektek, szarkavaró mocskos zsidóknak csak érdekeitek vannak. Mországot( ahogy a büdös koszos zsidaja mondja) benéztétek pótizraelnek. Nem lesz az.
Büdös zsidó.
süti beállítások módosítása