kato.jpg

Mintegy kétszáz lengyel fekete öves futballhuligán miatt majdnem idő előtt fejeződött be az egyébként színvonalas focit hozó cseh "Ferencváros-Diósgyőr" derbi. A Cseh Labdarúgó Szövetség most a külföldről érkező huligánok ellen próbálna intézkedéseket bevezetni. A Békemenetet már segítik lengyel segédcsapatok, de vajon megjelenhetnek-e a magyar futballpályákon eddig ismeretlen jelenségnek számító, nagyobb létszámú, külföldi huligáncsoportok?

Elítélte a Cseh Labdarúgó Szövetség (FAČR ) a szurkolók viselkedését a szombati Baník Ostrava-Sparta Praha rangadó idején és a rendőrséggel együttműködve az elkövetők szigorú megbüntetésében érdekelt. A cseh "Ferencváros-Diósgyőr" rangadón történtekkel a szövetség fegyelmi bizottsága is foglalkozni fog. A szövetség biztonsági igazgatója szerint a balhét a lengyel GKS Katowice huligánjai robbantották ki. A közvetítést levezénylő riporterek a mérkőzés közben a lengyel huligánok csehországi belépésének megtiltásáról ötleteltek.

zkurvena.jpg

Ez itt egy vulgáris koreó arról, mit gondol a Baník tábora a Spartáról

A mérkőzés és a lelátói események az első félidő végéig a cseh közegnek megfelelő, szokásos mederben haladtak. Bár a szurkolókat szállító vonatban tett károkozás miatt a vendég Sparta Praha ultrái közül néhányat már a derbi megkezdése előtt lekapcsolt a cseh rendőrség, nagyobb rendbontásra nem került sor a két tábor szimpatizánsai között.

Aki nem tudná: a különböző futballklubok ultrái és huligáncsoportjai között nem ritkák a nem túl szervezett, de nagyon gyakran az ellenségem ellensége a barátom elve alapján alapuló, ad hoc közös fellépések. Ezek a "barátságok" sokszor szomszédos országok egymáshoz földrajzilag közel eső klubjai között alakulnak ki, gyakran azonos politikai gondolkodás mentén. Ilyen huligánok közötti együttműködésre példa a cseh Baník Ostrava és a lengyel Katowice huligánjainak közös fellépése is.

Akcióba lépnek a lengyel huligánok

Egészen új dimenzióba a mérkőzés szünetében léptek az események. A vendégszektorból rakétákat lőttek ki a hazai szurkolók által belakott szektorok felé, mire nagyjából kétszáz ember kivált az ostravai táborból és megpróbált átsétálni a Sparta szektorába. A két tábort egy üres szektor választotta szét, a repülő székek és egyéb tárgyak nagy része a pufferzónában landolt, a két felbőszült szurkolótábor pedig a rendőrkordonok miatt nem tudott továbbjutni.

A helyszínen és a tévéfelvételek alapján is jól látszott: az eredetileg a Baník huligánjai által meghívott zöld-sárga színeket viselő lengyelországi katowicei huligánok álltak az összetűzések élén, egyes vélemények szerint a mintegy kétszáz fős csoport folyamatosan provokálta az első félidő alatt a vendégszurkolókat.

Megakadályozni ezeknek a személyeknek Csehországba és a cseh stadionokba való bejutását nem tudjuk, tekintettel a személyek szabad mozgására a schengeni térségen belül, nyilatkozta Synecký a cseh hírügynökségnek.

A szövetség biztonsági főnöke szerint éppen ezért fognak komolyan foglalkozni az esettel és gyorsított eljárással olyan intézkedéseket hoznak, amely a jövőben véglegesen megoldja ezt a problémát. Jelenleg a rendőrség nem rendelkezik olyan jogi háttérrel, amely a hasonló jellegű problémákra preventív válaszokat adna. Mindkét klub és a cseh rendőrség a maximális figyelemmel kísérte a mérkőzés rendezését, de újra bebizonyosodott, hogy a jelenlegi törvénykezés nem teszi lehetővé, hogy a rendező fél és a rendőrség hatékonyan tudjon az ilyen esetekben fellépni.

Tehetetlen cseh rendőrség

A tévéfelvételeken látszik: a menekülő lengyel huligánok beszivárogtak a családi szektorokba, magukra húzták a létszámban nagyjából ugyanakkora rendőri egységeket. A huligánok is sejthették, hogy a rendőrség nem fog komolyabb akcióba lépni a családi szektorokban, így egészen egyszerűen, rendezték soraikat és a lengyelek visszatámadtak a rendőrökre.

A küszöbön álló nagyobb balhé kitörését végül a rendőrök úgy kerülték ki, hogy egész egyszerűen levonultak a helyszínről, abban bízva, ha nem gyakorolnak nyomást a balhét keresőkre, akkor fokozatosan megnyugszanak a kedélyek. Végül a rendőri erők parancsnokának igaza lett, húsz perces késéssel folytatódhatott a második félidő.

Baník: milliós károk, büntetések

Az eddigi hírek szerint a Baníkot 200 ezer koronás büntetés várja rendezői elégtelenségek miatt, a stadionban keletkezett anyagi károkat mintegy 150 ezer koronára becsülték a szervezők. A mérkőzés előtt és alatt a cseh rendőrség 30 személyt tartóztatott le. Komolyabb személyi sérülésről a híradások nem számoltak be.

Magyarországra is jöhetnek lengyel huligánok?

A drága kommentelők majd kijavítanak, de a dotoho nem ismer olyan magyarországi lelátói balhét, amelyet komolyabb külföldi ultra csoportok vezettek volna. Igaz: a Fidesz prominens politikusai előszeretettel barátkoznak kiöregedett ferencvárosi huligánokkal, Békemenetet már segítik lengyel segédcsapatok, de vajon megjelenhetnek-e a magyar futballpályákon eddig ismeretlen jelenségnek számító, nagyobb létszámú, külföldi huligáncsoportok?

Mondjuk Paks2 után a lengyel huligánok tömeges érkezésében már felettébb kételkedünk, nem igazán értette a magyarországi fejleményeket Igor Janke, az Orbán Viktorról szóló könyv lengyelországi szerzője sem. Most nem jó magyar huligánnak lenni, aki külföldi, baráti segítségben gondolkozik: az esélyes lengyel szálat eljátszva gyakorlatilag nincs ország a térségben, ahonnan érkezhetne erősítés az új magyar stadionok átrendezésére.

Persze reménykedünk: láthatunk még félbeszakadni színvonalas magyar rangadókat, mert a Viola Kaos oldalán - tekintettel a magyar nacionalisták legújabb barátaira - mondjuk a Dinamo Moszkva huligánjai, "Dzsudzsak, Dzsudzsak!!" csatakiáltással támadnak a Ferencváros igazságosztóira, akiket az elpuhult nyugati világot képviselő Rapid Wien huligánjai helyett a CSZKA Moszkva válogatott kapucnis harcosai egészítenek ki!

komment

Címkék: #ultra #futballhuligánok #csehország #szilézia #foci #hülye cseh

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr395874633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töksi 2014.03.24. 14:28:32

Megvan az esély egy ilyen látogatásra, de nem túl nagy. Minden meccsen találkozni egyébként külföldiekkel, én már néztem együtt meccset ír, szerb, német, lengyel drukkerekkel is, igaz, ezek csak 3-4 fős haveri csoportokban jöttek, nem szervezetten balhézni.
A Fradi rendszerét ismerem, arról pár szó: mind hazai, mind idegenbeli meccsekre csak regisztrált szurkolók vásárolhatnak jegyet és léphetnek be.
A regisztráció és szurkolói kártya nyomtatása kb. 3-5 perc, szóval ez megoldható hazai meccs előtt, és már lehet is jegyet venni és bemenni. Azt viszont erősen kétlem, hogy egy lengyel vagy orosz huligán kiadja a személyes adatait, hagyja magát lefényképezni, és aztán nekiáll balhézni :-)
Idegenbeli meccsnél macerásabb a szitu, mert egyrészt a kiemelt kockázatú meccseken a meccs napján nincs vendégjegy értékesítés (majd' minden Fradi meccs kiemelt kockázatúnak van minősítve), azaz mondjuk egy diósgyőri túra előtt hétköznap meg kellene oldaniuk a regisztrációt és jegyvásárlást Bp-en. Háááát... nem túl életszerű. Másrészt az MTK-t kivéve mindig nagyon kevés jegyet adnak a klubok a Fradinak (800-1000), az érdekesebb meccsekre (Diósgyőr, Loki, Vidi, és persze Dózsa) 2-3 nap alatt elfogynak a bérletesek által, nem nagyon jutna még 50 lengyel huligánnak sem, nemhogy 200-nak :-)

Sárfehér 2014.03.24. 14:29:26

Kedves Kém, már megint egy teljesen fals értelmezését adod a történetnek. Ráadásul, akármennyire is deklarálod a nacionalizmus ellen való engesztelhetetlen harcodat, már megint egy indokolhatatlan, implicit nacionalista alapállásból indulsz ki, amikor "lengyel importszurkolókról" beszélsz. A te értelmezésed abból a faék egyszerűségű liberális-nacionalista dogmából ered, miszerint Lengyelországban lengyelek, a Cseh Köztársaságban csehek élnek.

Először is a magyar olvasók számára meg kell világítani a történelmi lengyel-cseh viszonyt - ez itthon kevéssé ismert. Amíg ugyanis a lengyel és a magyar két jóbarát, addig a csehek és a lengyelek messze nem azok. Ennek oka pedig éppen a gazdag Szilézia birtoklásáért folytatott több évszázados harc. A kedves és békés csehek még az első világháború végén is megtámadták a lengyeleket ezügyben. Végül a békeszerződés osztotta meg Sziléziát valamilyen módon a két ország között. A mai cseh címer is mutatja ezt az állapotot, a négyosztatú pajzsból kettőt a cseh ("bohém") oroszlán, egyet a morva, és egyet a sziléziai (kockás) sas foglal el. Természetesen van sziléz identitástudat is.

Ennek megfelelően a eset nem az egyszerű európia futballhuligán-exportról szól. Sokkal inkább arról, hogy a lengyelországi és a csehországi sziléz szurkolók együtt biztatták az ostravai (sziléz) csapatot a prágai csehek ellen.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.24. 14:34:32

@Sárfehér: Hozzászólásod hemzseg az ellentmondástól, te magad sem tudod eldönteni, mit szeretnél mondani: most akkor a csehek és lengyelek történelmileg nem jó barátok Szilézia miatt? Vagy mégis, mert együtt biztatnak egy cseh sziléziai csapatot egy prágai cseh csapat ellen? Ugyan már, Szilézia, bla-bla-bla

Egyszerű rendfenntartói problémáról beszélünk, bedrogozott lengyel kopaszok átmentek unalmukba törni-zúzni Csehországba, amire itt nincs nagyon érkezés. Remélhetőleg legközelebb kapnak rendesen a pofájukra vagy be sem engedik őket. Radikálisok ellen radikális módszerekkel lehet fellépni. Pont.

borsodi gyerek 2014.03.25. 20:04:56

Jó ez az írás csak a vége kicsit rtl-es lett.
Itthon a regisztráció miatt nagyon nehézkes lenne a nagy számban érkező külföldi szurkolók megjelenése a meccsen. Igazából még a magyar szurkolók megjelenése is bajos, lásd az MTK-Diósgyőr meccs, ahol az emtékások vacakolása miatt nem tudtunk időben bemenni a meccsre.
Vezessék be a csehek is a regisztrációt, ami irtó nagy szívatás, de megkíméli őket az ilyen esetektől.

Žďárský 2014.04.08. 17:02:58

@Töksi: Nem tudom, hányan voltak és mennyire vonódtak bele a balhékba, de tegnap este Újpesten kint volt s Śląsk Wrocław molinója a Fradi szektorában...

Žďárský 2014.04.08. 17:03:04

@Sárfehér: Az első világháború után Szilézia még a németeké volt... Az osztrák örökösödési háborúban szerezték meg a poroszok, így lett a német állam része.
A második világháború előestéjén pont a lengyelek voltak, akik Cieszyn/Těšín térségében maguk is területet követeltek és szereztek a szomszédok által felosztott csehszlovák államból.
Én egyébként éltem hosszabb-rövidebb ideig arrafelé a határ mindkét felén (Wrocław, illetve Olomouc és Brno), de nem éreztem nyomát komoly lengyel-cseh ellentétnek.

Žďárský 2014.04.08. 17:03:09

@Töksi: Mondjuk ha én balhét kereső külföldi huligán lennék, akkor a hazaiak közé vennék jegyet egy vidéki csapat kontra Fradi vagy Újpest meccsre. A vidéki helyszíneken sem a rendezők, sem a rendőrök nem olyan felkészültek, mint Pesten így jobb eséllyel indulnak a rendzavarók.
Ennek ellenére én is meg tudom erősíteni, hogy egyelőre semmi nyoma ilyesmi akcióknak, legalábbis azokon a dunántúli és nagy ritkán fővárosi meccseken, ahol elő szoktam fordulni :-)

Tom Bradley 2014.04.08. 17:04:21

@Csehszlovák Kém: oh, te kis tündéri nacionalista, te! :)
mibe kerülne elismerni - amit egyébként magad írtál le -, hogy ezúttal a csehákok voltak a hunyók?
"A vendégszektorból rakétákat lőttek ki a hazai szurkolók által belakott szektorok felé"

Sárfehér 2014.04.08. 17:04:28

@Csehszlovák Kém:

Látom, nem akarod érteni. Itt a Csehországban szélsőségesnek (hogy azt ne mondjam, fasisztának) tartott Sparta szurkolók rakétákat lőttek ki a részben cseh, részben lengyel állampolgár sziléz szurkolókra, akik ettől elvesztették a fejüket. A rendőrség pedig jobban szereti a messziről jött emberre kenni a balhét, mint a sajátokra. Lásd a múltkori esetet - bár azt is félreértelmezted -, amikor Prágában a cseh rendőrök alig várták, hogy ürügyet találjanak orosz szurkolók megruházására. Mert manapság a prágaiak épp jól utálják a betelepült oroszokat. Máshol az ilyet xenofóbiának hívják, de persze Csehországban az ilyesmi kizárt.

Na jó, ez így kicsit demagóg. Bár a saját felvett internetes személyiségedhez képest egyáltalán nem. :)

Sárfehér 2014.04.08. 22:31:43

@Свобода: Én is kiszúrtam a tévéközvetítésben a (nem létező) szilézek molinóját. :)

A cseh-lengyel ellentéteket (az okát nem) cseh barátaim emlegették, amikor a 90-es években együtt túráztunk a Jeseníkyben a lengyel-cseh határon (Kralický Sněžník környékén, ha jól írom). Konkrétan f.stak a lengyel határőröktől, mondván, hogy a lengyelek és a csehek nem igazán barátok.

webmestar 2014.05.12. 09:45:31

@Свобода: Április 4-én az ujpest-fradin megtörtént a dolog. NAgyjából 30 lengyel volt a lilákkal, a Pogon Szczecin csapatából. A meccs előtt is főleg velük volt egy kis összecsapás, de a meccs végén megpróbáltak a vendégszektorba bejutni. Áttörtek több kordont is, a lilák meg mögöttük a hátsójukba bújva mentek velük. Könnyű volt őket megkülönböztetni, mert a lengyelek piros-fekete sapkában voltak egytől-egyig (ez a klubszínük). Ami viszont érdekes, hogy hiába törtek át több kordont, nem vittek el a rendőrök egyet sem...

ujpesten a hazaiba nincs regisztráció.
(de ha lenne, kártyát csináltatni nem nagy szám nekik, nálunk is voltak már osztrákok (rapid) és lengyelek is.
süti beállítások módosítása