2110323.jpg

A nemszavazó polgár az EP-választások igazi győztese, írják a cseh és szlovák napilapok.

Szlovákia és Csehország negatív példa Európában. Az EP-választás során Szlovákiában a szavazók 85 százaléka, Csehországban 81 százaléka maradt otthon a hétvégén. A két ország a részvételi arányokat bemutató lista legalján helyezkedik el, a kontinens új fekete lyukjává vált, ahol a választók eltűntek. Összességében a visegrádi országok sem lehetnek büszkék a részvételre: Lengyelország és Magyarország sem teljesített sokkal jobban, ami a választási részvételt illeti. Így látják a cseh és szlovák lapok az év kudarcát.

A szlovák helyi lapok és politikusok az egyes politikai pártok által elért eredmények helyett a brutálisan alacsony és a legrosszabb előrejelzéseket is felülmúló választási részvételt kommentálják. A politikai pártok negatív kampányával magyarázzák a kommentátorok az alacsony választási részvételt Csehországban.

“Rosszabb már nem is lehetne.”

Szlovákia lakosságának túlnyomó többsége más programot választott, mint az EP-szavazás - írja a Pravda, amely cikkében az alacsony választási részvételt az év bukásának tekinti. A baloldali napilap kiemeli: a rendkívül alacsony választási részvétel mellett legalább az jelentheti a jó hírt, hogy a szélsőjobboldali politikai pártok alaposan leszerepeltek. Nem küld képviselőt Brüsszelbe a Szlovák Nemzeti Párt és a tavaly őszi szlovákiai megyei választásokon meglepő politikai sikert arató Marian Kotleba féle neonáci csoportosulás sem.

Sikerült Szlovákiának saját rekordját megdönteni, amelyet még az előző EP-választásokon állított fel - írja a Sme.sk. A napilap print verziójának címlapja óriás betűkkel üvölti a hétvégi választásról: "Nem szavaztunk!" 2004-ben és 2009-ben is Szlovákia polgárai járultak legalacsonyabb létszámban az urnákhoz az összes Eu-tagállam országai közül. Öt évvel ezelőtt a Tátra alatt a választásra jogosultak nem egészen 20 százaléka karikázott – írja a napilap. Aki nem tudná: Szlovákiában nem ikszelik a pártokat, hanem bekarikázzák.

Ami a szlovák EP parlamenti mandátumokat illeti, a helyi médiumok a Fico-párt mandátumvesztését emelik ki - öt helyett négy képviselőt delegálhat a Smer - illetve sokan kommentálják Szlovákia EP újoncát, a liberálisok vezérének Richard Sulíknak brüsszeli bejutását. A szlovák rádió kommentárjában megjegyzi, Sulík tökéletesen beszél németül, amely újra lehetőséget ad a Szabadság és Szolidaritás elnökének például a német televízióban szerepelni. Ha egy olyan kis országból, mint Szlovákia képes volt egy nehézsúlyú politikussal, mint Martin Schulz vitába szállni, azt az emberek bizonyára megjegyzik - célzott  az "ismeretlen szlovák politikus" 2011-es EP-fellépésre a szlovák rádió jegyzetírója.

Az alacsony választási részvétel hagyományos oka a rossz időjárás vagy a közéleti undor vagy egy jellegtelen választási kampány szokott lenni - írja a Mladá Frontá DNES hétfői kommentárjában. Ráadásul Csehországban tavaly ősz óta az emberek folyamatosan szavaznak, elég csak az országgyűlési vagy az önkormányzati választásokra gondolni.

"Mivé lesz a képviseleti demokrácia, ha félévenként választásokkal bosszantanak a politikusok? - kérdi a választókkal együtt a napilap."

Az alacsony csehországi választási részvételt a napilap még az Európai Uniós témák iránti közömbösséggel és a rá adott leegyszerűsített, bosszantóan buta válaszokkal magyarázza. Ráadásul - teszi hozzá a kommentátor - az EP a csehek között meglehetősen rossz hírű társaság és az embereknek sokszor úgy érzik, hogy a képviselők ott Brüsszelben semmit nem csinálnak, nem döntenek fontos dolgokról. Attól függetlenül, hogy a hétvégén a cseh polgár érzelmi vagy racionális alapon szavazott, most sokak elvesztették érzelmi kötődésüket az EU-hoz, úgy érzik, semmit nem tesznek értük, és egy másik Európát szeretnének - így a kommentár.

A Lidové noviny cikkírója az alacsony részvétellel kapcsolatban azt is megállapítja, hogy a frissen választott Európa Parlament meglehetősen bizonytalan helyzetbe került: sokkal szélesebb jogkörrel fog rendelkezni, mint az előző garnitúra, de sokkal kisebb is lesz a jelenlegi EP legitimitása, mint az előzőeké. Éppen ezért az euroképviselőknek ahelyett, hogy Európa megváltoztatásával foglalkoznának, először saját magukat kéne átalakítani. A lap kommentátora szerint a cseh politikusok mindegyike leszerepelt, függetlenül attól, hogy az EU szorosabb integrációját támogatják-e vagy sem. Egyszerűen alapvetően át kell alakítani a közbeszédet, hogy a cseh polgár jobban megértse az európai témákat, írja a napilap.

A Hospodářské noviny cseh gazdasági napilap éles hangú kommentárjában megállapítja, hogy az alacsony választási részvétel egyik oka azon cseh politikusok magatartása, akik nem is nagyon próbálták elrejteni, hogy az európai választások csupán a hazai politikai élet csatározásaihoz szükséges fegyver, illetve kellemes anyagi bónusz-lehetőség. Ez az Eu-val szemben megmutatkozó ignoráló-nyomulós álláspontot képviselő politikusi típus még Václav Klaus és környezete köréből nőtt ki - írja a gazdasági lap.

Brüsszel újra külföld, a brüsszeli választások külföldi választás a csehek számára - állapítja meg a lap, majd hozzáteszi: egy ilyen politikai könnyelműség könnyen a demokrácia rovására mehet, a káros jelenség megszüntetését ott kell elkezdeni, ahol a probléma gyökere található: a politika legmagasabb szintjein.

1 komment

Címkék: #csehország #szlovákia #lapszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr306210827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r1attee13 2014.05.26. 20:12:23

Érdekes lenne, ha nem a lakosság száma, hanem a szavazatok száma alapján osztanák a helyeket. Lehet, hogy jól hangzó szlogenek helyett tényleg meg kellene győzni a polgárt, hogy nem csak a fizetésért mennének Brüsszelbe. Mert én itt a Csallóközben nem lettem meggyőzve arról, hogy tudnak és akarnak is tenni valami konkrét dolgot. Vagy legyen szavazás az EP pártlistákra. A hazai pártoknak már n hiszem el azt se amit kérdeznek.
süti beállítások módosítása