martin-schulz-links-und-jean-claude-juncker.jpg

Vicces fabulát kezdett el eregetni Eörsi Mátyás a hvg.hu-n, amelyet a cinkes Szily görgetett tovább, végül a rezsimszolga Dévényi Pista is felkapta a valasz.hu oldalán. A történet röviden: az ex-SZDSZ-es politikus szerint a magyar miniszterelnök stratégiája bevált. Bár a Barroso utódául megválasztott Juncker támogatása körüli harcot elveszítette, de ennek gyümölcseit majd a belpolitikában fogja learatni. (Fotón: Martin Schultz és Jean-Claude Juncker)

Bullshit!

Orbán koncepciója szenvedett hatalmas vereséget, amely abból indul ki, hogy európai démos nem létezik, demokrácia csak a nemzeti államok szintjén lehetséges. Nekem pedig a tököm tele van a “nemzetek Európájának” szánalmas és elkorhadt projektjével. Tényleg le kell menni dedóba, hogy Viktorka megértse a közös piac – így Magyarország teljesítménye – nem működhet közös szabályok nélkül? Pontosabban mondva: nem is szabályok, hanem előírások és irányelvek nélkül!

Köztudott: Junker föderalista és a tény, hogy az Európai Bizottság egy ilyen kis állam képviselőjekét elnök lehet mindenképpen pro és baromi szimpatikus. A németek ugyanis a demokráciát ma már nemzetek felettinek értik, éppen ezért Junckert – és ezzel együtt egy erősebb Európai Parlamentet felmutatni – Európa mai vezetői nagy többséggel akarták megválasztani. Tényleg le kell menni dedóba, hogy Eörsi is megértse: Orbán nem belpolitikai szempontokat mérlegelt, amikor Junker ellen szavazatott, hanem arról, hogy az elnököt ne az Európai Parlament válassza, mert az további erősödéséhez vezet?

Miért, mi történt?

Először az EU 65 éves történetében a szervezet arra kényszerítette a politikai pártokat, amelyek ellenőrzik az Európai Parlamentet, a kormányfőket, hogy  bólinstanak rá olyan jelöltekre, amelyeket nem ők választottak. A gyakorlatban ez egy nagyon erős pillanat az Eu történetében: az európai jog feljebb való, mint a nemzeti jogok. Ami most történt, az politikailag már visszafordíthatatlan.

Izgalmasak amúgy Orbán újabb szopásának következményei is:

  • a magyar miniszterelnök - Európa "erős embere" meggyengül politikailag, sőt, ahogy a svájci lap írta: izolálódik.
  • az Európai Parlament hatásköre növekedni fog, amelyben a Fidesz pozíciója szintén gyengülni fog, mert kikerült a Néppárt fősodrából
  • a magyarok azt fogják látni: az EP megerősdött, de ők maguk befolyást veszítenek
  • az Európai Bizottság tekintélye, hatósága meggyengül és még jobban az Európa Parlament alá lesz rendelve.
  • az Európai Bizottság vezetése ezentúl többet fog politizálni, amely eddig inkább pártsemleges szerepet töltött be.
  • az új EB-elnök még jobban ki lesz szolgáltatva a EP nagy pártjainak
  • hasonló fejlemények várhatóak a 27 EU-biztos megválasztása esetén is

Egyébként is, nem értem – ha európai témáról van szó- miért kell Orbánnal annyit foglalkozni. Legújabb háziköltője is megénekelte, a magyarok már “legális ázsiaiak”, muha. Az Eörsi-féle félreértés csupán annyiban kaparta meg a felszínt, hogy nyilvánvalóan és félreérthetetlenül látszik, az Isteni Kétharmad ellenére Orbán továbbra is legitimaciós problémákkal küszködik, újra és újra erőt akar mutatni, hogy a Heti válaszban aztán a birkanép elolvashassa, minden és mindenki körülötte forog. Tökéletesen mindegy, hogy Junckernak, Barrosonak vagy Hoppálnak fogják hívni az EU első emberét, a műsor akkor is lement volna. Ebből pedig győzelmet kiolvasni, meglehetősen szánalmas teljesítmény.

Juncker úr amúgy remek választás,

hiszen a közös cél, az európai föderáció embere. Éppen ezért egyelőre felesleges bármilyen reformról beszélni, amíg Európát nem alakítják át teljesen föderatív állammá. Juncker jelszava az “ever closer union”, ebben a szellemben dolgozott az elmúlt évtizedben is. Amint megvalósul és működésbe lép a föderatív Európa, meg lehet állni és megvizsgálni, mi az ami hibás vagy nem működik megfelelően, aztán lehet reformálni.

Az EU többnemzetiségű politikát folytat, hatalmas összegekkel támogatja a többnyelvűséget, a kulturális sokszínűséget és a helyi folklórt is. Éppen ezért teljesen felesleges a magyar jobboldal félelme, hogy az EU-t egyszer Európai Egyesült Államoknak fogják hívni. Magyarország egyes számú feladata ma Lengyelország és Sikorski diplomata támogatása lenne. Ráadásul a magyar nemzeti érdek szempontjából – tekintettel Oroszországra és az ukrajnai eseményekre – legfontosabb szempont, hogy a Juncker által támogatott lengyel Radek Sikorski váljon az EU “külügyminiszterévé”.  

Eörsi írása egy egészen béna magyarázkodás, egy dolog, ami biztosnak látszik: az izolacionista és ruszofil magyar miniszterelnök bukása után Magyarországnak újra kell fogalmazni viszonyát gyakorlatilag mindenkivel. Ha Eörsi szerint Orbán "nyert", akkor Magyarország biztosan veszített.

13 komment

Címkék: #eu #orbán viktor #magyarország #juncker #szily laci #európai egyesült államok #martin schultz

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr406464591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.02. 03:12:27

Két oldal van ez EP-ben: a status quo oldala és annak ellenzői. A status quohoz 3 párt tartozik: liberók, néppártiak és szocik. E 3 között mikroszkópos különbségek vannak.

Orbán nyert, mert jelezte: ő nem része a status quonak. Mivel a Néppártnak fontos Orbán, így a nem szavazatával nagyobb mozgásteret teremtett magának. Ez volt a valódi célja, s nem az, hogy megakadályozása Juncker elnökségét. Valójában tök mindegy ki az elnök.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.02. 03:12:35

Sikorski külügyminisztersége hadüzenet lenne Putyinnak, így biztos nem lesz az. Brüsszel nem akarja rontani a viszonyt Oroszországgal.

silent76 2014.07.02. 03:12:39

Nem félsz, hogy az Europai Egyesült Allamokban Dél-Szlovakiaban kétnyelvü lesz minden? Vagy addigra kiirtjatok az utolso magyart is?

paraszthajszal 2014.07.02. 19:20:50

@silent76: nem kell őket "kiirtani", maguktól is fogynak. Kis népszaporulat, elvándorlás, vegyes házasságok révén asszimiláció. Dél-Szlovákia etnikai térképe már teljesen más, mint régen, 20 év alatt 550-ről 450 ezerre csökkent a magyarok száma, a vegyes területekről eltűntek a magyarok, de a magyar többségű részek is fogynak, a komáromi polgármestert már most is Anton Mareknek hívják, noha ez egy határmenti középváros.

Az Európai Egyesült Államok ettől még hamis ábránd lesz csupán. A németek és a hollandok addig nagyon szeretik az egységesülő uniót, amíg ez azt jelenti, hogy ők diktálják a szabályokat Lisszabontól Bukarestig, de ha a pénztárcájukról van szó, akkor egyre kevésbé akarnak "közösködni", elég ha csak a zsugorodó közös (uniós) költségvetést nézzük.

Sir Galahad 2014.07.02. 19:21:23

Néhány észrevétel.

"Orbán koncepciója szenvedett hatalmas vereséget, amely abból indul ki, hogy európai démos nem létezik" - Pedig nem létezik, függetlenül attól, hogy Orbán most nyert vagy vesztett.

"Orbán továbbra is legitimaciós problémákkal küszködik" - Lehet, hogy nem figyeltem, de nekem ez eddig nem tűnt fel.

"Az EU többnemzetiségű politikát folytat, hatalmas összegekkel támogatja a többnyelvűséget, a kulturális sokszínűséget és a helyi folklórt is" - Ezt se vettem még észre mondjuk a Felvidéken, de hajrá.

"Magyarország egyes számú feladata ma Lengyelország és Sikorski diplomata támogatása lenne" - Feltéve, ha az illető nem épp most bukna bele egy csúnya lehallgatási botrányba.

Weishaupt 2014.07.02. 19:21:33

"Éppen ezért teljesen felesleges a magyar jobboldal félelme, hogy az EU-t egyszer Európai Egyesült Államoknak fogják hívni."

T. Szerző!

Miért, ha annak fogják hívni (ne hívják annak!), akkor mi van? Be kell attól sz@rni?! Gyak. csak Európában van ez a kultúravesztés félelme, mindenhol máshol tudják, hogy a kultúrát a nép hordozza és nem az állam. Ezért kéne már ezzel az európai állammániával leszámolni, hogy ti. az állam nélkül még sz@rni sem tudunk. Visszatérve EEÁ-ra: Az USA egy nemzet, de ott is erősen érződnek a különböző "alapító"-kultúrák hatásai, Louisana-purchase területén meglátszik a francia hatás, Nyugaton a spanyolos beütés érződik stb. Érdekes, minap láttam egy cikket, ahol azt mutatták ki időrendben, hogy az USA lakóinak hogyan változott az Unióhoz (sajátjukhoz!) való viszonya a US "megnevezéshez kapcsolódó létige" által, vagyis: kezdetben egészen az 1920-as évekig a 'United States are...' volt használatban onnantól pedig a 'United States is...'...

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2014.07.02. 19:24:05

Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg.

röf 2014.07.02. 20:52:23

Fölösleges küzdelem az égi világon mindenbe belemagyarázni Orbánt.
Egyáltalán, az EU képviselő testülete az otthon is alkalmatlan töketlenek gyülekezete.
Pártpolitikai alapon szerveződött szánalmas társaság, akinek a véleménye is pártpolitikai alapú. Tehát érdektelen.
Az EU lassan belefullad a saját szennyvizébe. Amit ők maguk izzadtak ki.

Gyorgy Nagy 2014.07.02. 20:52:37

A leggyengébb lepkefing mert állitólag Vitort a hátamögőtt igy hivjàk Brüsszelben nemképes az orszàg érdekében kompromiszikumokra.

mrZ (törölt) 2014.07.02. 20:52:59

sikorski a sziléziával kapcsolatos gondolatai óta nemzeti hősnek számít nálatok. Csokis a nyelved.
De.
A mostani ukrán háborúban is könyékig benne van, aminek lehet hogy a "szlovákia" nevű térképhiba, "felvidék"-re javítása lesz az eredménye.

_most_ 2014.07.02. 20:53:10

azt nem értettem, mikor Orbán azt nyilatkozta, hogy megígérte a választóinak, hogy Juncker útját állja, lehet valamiről lemaradtam, nem követem a fideszes médiát, de ezt így mégis mikor ígérte? Amúgy úgy gondolom, hogy noha Orbán elmebeteg és gyakran teljesen elrugaszkodik a valóságtól, azért a politikához nagyon ért és biztos vagyok benne, nem megy bele önként vesztes játszmákba, jó oka volt, hogy ne támogassa Junckert.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.07.02. 21:20:30

Ti, Összefosás-szavazók már csak tudjátok, hogy van ez, amikor nem a favoritotok nyer.

Viszont veletek ellentétben Orbán még akár az EB elnöke is lehet 7 vagy 14 év múlva, ti viszont soha többé nem nyertek országgyűlési választást.

Nzoltan 2014.07.02. 23:30:13

Ennek a Schutz-nak (a képen) van meg a nyolc elemije? Nekem a kovács laca jut róla az eszembe, mint energiapolitikai szakember. ja, nem adópolitikai. :-P

Mondjuk Obama sem az eszéért került hatalomra, hanem mert a deokratáknak kellett nyitni az egyre népesebb etnikum felé. Aztán a populista intézkedéseivel egyre közelebb hozta az USA csődöt.
süti beállítások módosítása