lead.jpg

Hol találják ki a Ferencváros meccseinek jegyárait?

A Cink megírta, a Ferencváros új stadionjának megnyitó ünnepségének várható programját: Gripenek, fehér galambok és heroikus film, Kormánybiztos Úr, az Elnök Úr, Miniszterelnök Úr, behánytam. 2008-ban már Prágában éltem, szlovák és skót barátaimmal kint jártam a Slavia Praha új stadionjának avatóünnepségén. Egészen más hangulatra emlékszem. 

Nem akarok arról írni, hogy a magyar nemzet csapatának stadionavatója inkább hasonlít arra, amikor a 19. században a földesúr átadja szeretett parasztjainak a felújított templomot. Arról sem akarok írni, hogy minden ultramodern gólvonal technológia ellenére az esemény jellege annyira középkori és kerüli a polgári társadalom minden pozitív hozadékát. És arról sem írok, hogy mivel nem polgári társadalom a magyar, ezért különböző praktikákkal - magas jegyárak, vénaszkenner - szorították ki, ijesztették el a szurkolók egy részét a klub vezetői.

Egész egyszerűen csak annyit akarok mondani, hogy ez a sport mégiscsak a játékosokról és a szurkolókról szól. No, meg a stadionokról. Adja magát az összehasonlítás: a Ferencváros új stadionja nagyban hasonlít a Slavia Praha néhány éve átadott új stadionjához. 21 ezer férőhelyes létesítményt 2008 május 8-án adták át, a második világháború befejezésének évfordulóján. A piros-fehér cseh csapat nyolc év száműzetés után térhetett vissza az Edenbe.

Nem Chelsea, Oxford

chelsea_ftc.jpg

Csodáljuk meg ezeket  jegyárakat újra!

A korabeli beszámolók szerint a megnyitó ünnepségen a Slavia Praha legendás játékosai léptek pályára, tizenötezer néző előtt, az Oxford ellen. Ez volt az első angol csapat, amellyel a Slavia találkozott a nemzetközi porondon 1899 március 28-án, a meccs egyébként a szlaviások második nemzetközi mérkőzése is volt egyben. Akkor az angolok három góllal nyertek, a 2008-as bemutatón a cseh csapat nyert öt góllal.

Érdekesség: a fradi három évvel később találkozott az oxfordiakkal, akik a magyar egyesület klubtörténetének eddigi legnagyobb vereségét (0:16) mérték a magyarokra. A Ferencváros csapata első nemzetközi mérkőzését 1902. március 24-én játszotta a bécsi Kricketer ellen.

A Slavia szurkolói a megnyitó ünnepségre alapvetően három csapatban gondolkoztak: Barcelona, Oxford, Sparta Praha. Nagyjából mindenki belátta, hogy a katalán csapat prágai vendégjátéka utópia, de elég sokáig tartotta magát a városi legenda, hogy Messiék érkeznek a stadionátadóra Prágába.

Az Oxford elleni meccset a szurkolók többsége érdekesnek minősítette és adta magát a történelmi visszavágás lehetősége is. A Sparta vendégjátéka biztosan sok szurkolót érdekelt volna, de a prágai ősi rivális szereplése elsősorban a Slavia ultráinak ellenállása miatt hiúsult meg: a Slavia-család ünnepén nem akartak szpartásokat látni.

A megnyitó ünnepség családi hangulatban ment le, az eseményen egymásra talált szurkoló és játékos.A mérkőzést és az egyéb programot is felvonultató eseményre 500 koronát kellett leszurkolni. Ez 2008-as árfolyamon ötezer forintnak felelt meg. A korabeli beszámolók szerint a szlavisták sokallták a belépőjegy árát, de végül több, mint tizenötezer ember ment ki a stadionavatóra.

Az esemény minden különösebb pompát nélkülözött: egy hivatalos beszéd, szalagátvágás, lufieregetés és a bemutató meccs szerepelt a műsorban. A szünetben - ahogy minden bajnoki mérkőzésen is - a a Slavia néhány éves reménységei kétkapuztak. A lelátón a B-közép kitett magáért: fantasztikus koreókat mutattak be a hazatérés alkalmából. 

Jó, mondhatjátok, az Oxfordot ne hasonlítgassuk össze a Chelsea-vel, különben is, a magyarok tudnak ünnepelni (muhaha), a csehek pedig nem. De a helyzet az, hogy az FTC-Chelsea brahimérkőzés belépőinek ára az angol sztárcsapat tavalyi prágai mérkőzésének fényében is epic fail.

2013 augusztus végén a Bajnokok Ligája és az Európa Liga győztesét látta vendégül a cseh főváros. Tavaly a Chelsea és a Bayern meccséről a csehek az év labdarúgó eseményéről beszéltek, még annak ellenére is, hogy a helyiek viszonylag nehezen jutottak jegyekhez, hiába játszották a mérkőzést Prágában. A meccsre nem lehetett jegyet kapni a szokott helyeken, csak az uefa.com oldalán, így kurvára online-nak és gyorsnak kellett lenni.

A látszólag logikátlan lépésnek azonban a jegyüzérek kizárása volt az egyes számú oka, jegyet csak konkrét névre vehettünk, így az egyszeri cseh vagy Csehországban élő külföldi szurkolónak is hasonló folyamaton kellett végig menni, mintha külföldön vásároltuk volna meg a jegyet. De jöjjenek a jegyárak! A beépőket három árkategóriában lehetett kapni:

  • 3380 korona
  • 2340 korona
  • 1170 korona

(1 euro=26 korona). Végül minden jegy elkelt, a mérkőzést telt ház előtt játszották. Ez 20100 nézőt jelentett hivatalosan.

Csak remélni lehet, hogy ezeket a békés, éneklő és jó eséllyel sokan közülük a budapesti meccsen is részt vevő Chelsea szurkolókat nem találják be az érthető okokból erősen frusztrált ferencvárosi huligánok, ultrák.

Nézzetek a prágai Eden stadionban éneklő angolokat, akik imádják ezt a sportot:

A túloldalon így szurkoltak a bajorok Petr Cech kapuja mögött:

Következő posztomban a Ferencváros és a Slavia Praha bajnoki mérkőzéseire megállapított jegyárait hasonlítom össze.

19 komment

Címkék: magyarfoci #ultra #ferencvárosi torna club

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr506589963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2014.08.09. 18:47:26

Erről a posztról a régi komenista idők jutnak az eszembe'. A béketábor országai mindig hasonlítgatták magukat a szomszédokhoz. A "csehszlovákok" szempontjai faék egyszerűségűek voltak: "Mennyi nálatok a sör, és mennyi a virsli?"

Amúgy éppen Prágában jártam nemrég, és kifaggattam az ottani kollégákat a focicsapatok ügyében. a Sparta volt a sereg csapata, a Slavia (hm, nem soviniszta ez a név egy kicsit?) meg a nép cspata. Ugyanakkor "areálisan" is sokan szurkolnak a Slaviának, ha jól értettem, délnyugat-Prága, ill. Prága délnyugati vonzáskörzete hagyományosan Slavia szurkoló (Černošice, Řevnice, Beroun, stb.)

Lovag Mihály 2014.08.09. 18:47:35

soha nem értettem még veled egyet, de ebben igazad van. kurvára el lett ez baszva. lehetett volna egy fasza kis este, egy Rapid Wien-nel vagy a görög Panával, ehelyett idehoznak egy retkes divatcsapatot, horror árakkal. ez már egy kibaszott McDonalds műanyag világ.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.08.09. 19:08:29

@Sárfehér: Hát ízlések és pofonok, nekem a szervezésről és a fideszes csinovnyikokról jut eszembe a régi kommunista világ.

Amúgy, a kommunista tábor országai jellemzően egy harmadik világbéli afrikai országhoz hasonlították magukat, lám, milyen fejlettek :)

Rosszul tudja a kollégád is, biztos, valami divat lehetett. A Dukla Praha volt a katonacsapat, a Sparta volt a melósok, prolik csapata (kb, a cseh fradi), de a kommunista rendszer támogatta őket, és a Slaviát elnyomták, ami inkább mindig az értelmiség csapata volt, a szpartások ezért sokszor "Jude Slavia" néven is emlegetik őket.

A rendszerváltásban a Slavia aktívan részt vett és is kikerült az elnyomott csapatok sorából.

@Lovag Mihály: +1

STILLMAN · http://gasztrobizarr.blogspot.hu/ 2014.08.09. 19:08:54

Verd ki, ha már nincs csajod.
Könnyebb lesz utána!

Sárfehér 2014.08.09. 19:09:07

Asszem, rosszul emlékeztem, inkább a Dukla volt a sereg csapata.

Sárfehér 2014.08.09. 19:09:44

Egyébként akárhogy is nézem, nem látom a nagy különbséget az árakban. Lehet, hogy elírtál valamit?

szamaritánus 2014.08.09. 21:25:47

azért olyan békések ezek a chelsea szurkolók, mert környékbeli divatok. hidd el, egy másodrangú _real_ chelsea huligán egymaga megfingatna két csehet. a többiben (kivételesen) igazad van.

Sárfehér 2014.08.09. 21:26:02

A kollégám biztos jól mondta, csak én emlékeztem rosszul.

Pan Modry 2014.08.10. 00:16:47

A fidesznek semmi sem draga ha az adifizetok penzebol megy!
Tiszta putyini virtus!
Lassan szimpatiatuntetest szervezhetnek majd az illiberalis isis mellett!

látens liberális 2014.08.10. 11:30:04

Az a ritka helyzet van, hogy egyetértek veled.Szerintem a Fradinak a Rapidot vagy a Leeds-et kellett volna meghívnia, de ha már annyi pénze van az adófizetőknek, akkor vagy Juve, vagy Liverpool.Mert ezekkel a csapatokkal valamikor legendás meccset játszottak.De Chelsea??? Miért???

Magyarnaba 2014.08.10. 11:30:37

"hogy a magyar nemzet csapatának stadionavatója"

A elalélt pestiek rendszeresen gondolják, hogy a Fegyencváros nevű csapatuk valami nemzeti intézmény. Persze nem az, az ország lakosságának 80%-a magasról tesz a ferencvárosiakra. A FTC nevű magánvállalkozás, a korrupt vezetőik által összeharácsolt stadionjuk, az innen-onnan összeszedett, külföldiekkel villogó csapatuk, a nagyképű és tahón viselkedő agresszív szurkolók főleg nem testesítenek meg semmi olyat, ami a magyarság egészét képviselné.

Egyébként a templomos párhuzam is sántít. A templomba legalább ingyé lehetett benemmi. A fradistákok Kubatov-féle Fidesz azt hitték, hogy az isten lábát fogták meg, de kiderült, hogy szarba tenyereltek. Lett nekik vénaszkenneres, 40000 HUF/fős szuperstadionjuk, amit legfeljebb kívülről bámulhatnak az ára miatt. Sajnos az üzemeltetési költségek 80%-át a nem FTC-drukker plebs fogja fizetni. A Fegyencváros nevű magáncég így válik nemzeti intézménnyé: a nemzettel fizettetik meg, bár az nem kérte. Sportközgép.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.08.10. 11:30:41

@Pan Modry: A békemenet már melegít! Bayer most írja az iszlamistákat dicsőítő kolumnáját.

sixtusikapanyel 2014.08.10. 11:30:43

@Pan Modry: a fidesznek mi köze ahhoz, a francia üzemeltető mennyiért adja a jegyeket, agytrösztKÉM?

sixtusikapanyel 2014.08.10. 11:30:53

Nem 22 500 a befogadó képesség. Ugorj neki még egyszer!
"Befogadóképesség: 22.000 fő nemzetközi mérkőzéseken, 23.700 fő bajnoki találkozókon."

Tehát sehogyan sem 22 500.
Matek, egyes.

_Neville 2014.08.10. 15:19:49

"a Sparta volt a melósok, prolik csapata (kb, a cseh fradi)" A Fradi alapvetően a "keresztény-középosztály" polgári csapata volt, nem pedig a proliké. Nem a Vasasról beszélsz.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.08.10. 15:26:14

@_Neville: Jó, hát a legendákkal szemben, akkor tanuld meg a klub történetét :)

A foci, mint olyan, a prolik szórakozása (értsd: melós, kispolgár, stb) volt, így a szurkolótáboruk is ilyen volt.

Azért, mert a Horthy-korszakban azt mondták egyesek magukról, h "keresztényközéposztály", attól még prolik, melósok voltak szociológiailag.

A Vasas 45 után lett _hivatalosan_ "a munkások" csapata, a kommunizmus építése idején alakult ki ez az erős reprezentáció.

Sárfehér 2014.08.11. 14:41:39

Hát tényleg jól meg lettek szívatva a Fradin szurkolók. megtapsolhatták vagy fújolhatták a miniszterelnököt, ki-ki ízlése szerint. Egy gyönyörű új stadionban egy egész jó kis meccset láthattak, világsztárokkal. A Fradi pedig - persze, barátságos meccs volt - elég szépen helytállt. Kell ennél nagyobb szívás?

borsodi gyerek 2014.08.11. 16:04:01

A Dukla a katonacsapat, ezt egy zizkovi kocsmában mondta nekem egy magyarul kiválóan beszélő duklás motorversenyző.
A fradi a nép csapata, nemzetünk büszkesége! Én spec utálom őket, mert biztos nem vagyok magyar.
süti beállítások módosítása