legia.jpg

Bejött-e a futballkártya alkalmazása Lengyelországban? A dotoho exkluzív interjúja Krzysztoffal, egy Prágában élő Legia drukkerrel.

Fékezett habzású hiszti van kibontakozóban Magyarországon, nem lehet többé meccsre járni - írja a cink.hu. Már ha egyáltalán még valakit érdekel a labdarúgásnak az az irányzata, amit Magyarországon bemutatnak. De mi a helyzet Lengyelországban, ahol a liberális-konzervatív Tusk-kormány egyik első intézkedése 2009-ben a sporttörvény megváltoztatása volt? 

Rettegő fradisták, emtékások, dózsások, itt most mindent megtudhattok, mi a helyzet a gyakorlatban Lengyelországban, a szurkolói kártya bevezetése után, öt évvel.

A dotoho exkluzív interjúja Krzysztoffal, egy Prágában élő Legia drukkerrel.

Dotoho: Hol és mikor jelent meg a szurkolói kártya (karta kibica) Lengyelországban?

Krzysztof: 2009-ben volt egy sportesemények látogatásával kapcsolatos törvénymódosítás, amely kötelezte az összes első-, és másodosztályú lengyel klubot, hogy a sporteseményen részt vevő összes szurkoló adatait rögzítse.

Dotoho: Hogy fogadták a változásokat a Magyarországon keménységükről elhíresült lengyel szurkolók? Tiltakoztatok ellene?

Krzysztof: Nem sok lehetőség volt a tiltakozni, a törvényt azonnal bevezették. Viszonylag mindenki hamar becsicskult még úgy is, hogy Lengyelországban a radikálisabb és a piknik-szurkolók között jóval nagyobb a szolidaritás, mint Csehországban, Szlovákiában vagy akár Magyarországon. Egyszerűbben fogalmazva: vagy megcsináltatod a szurkolói kártyád, vagy nem jutsz be a meccsre. Természetesen ez nem nagyon tetszett az embereknek, de őszintén szólva - a kártyák bevezetése csak ürügy volt az elnyomó hatalom részéről.

Egy olyan ürügy, amely csak arról szól, hogy milyen populista módon működik a lengyel rendőrség, illetve a nagy klubok vezetősége.  Ne kergessünk illúziókat, bárki, aki meccsre jár és nem "csak néző", tudja, hogy a törénymódosításnak köszönhetően a rendőrség tökéletesen tudja, mit fogunk mondani vagy, hogy mit viszünk be a stadionba.

resovia reszov.jpg

Szurkolói kártya - Resovia Rzeszów

Dotoho: Ez a szurkolói kártya minden klubra vonatkozik?

Krzysztof: Igen, ez egy alapkövetelmény, de a gyakorlatban manapság a többség szarik rá. A 2012-es Eb-re Lengyelországban több új stadion is felépült. A lengyel futballszövetségben és a klubokban úgy gondolták, hogy ez majd a nézőszám látványos emelkedéséhez vezet, de valahogy az emberek, jobban mondva a legendás családos szurkolók, nem találják meg az utat az új stadionokhoz. Ma ott tartunk, hogy a meccsek többségében a belépéshez bőven elég egy személyi.

Dotoho: És mi a helyzet az alacsonyabb osztályban? Ott is kérnek elvileg szurkolói kártyát?

Krzysztof: Az élet beárazta a dolgokat, attól függ, hova mész meccsre. Ha a rendőrség kitalálja, hogy az adott mérkőzés, akármelyik osztályban, rizikós, akkor az adataid megadása nélkül oda be nem jutsz. Átkutatnak, beszkennelik a személyid és csak így tudsz jegyet venni.

lechia gdansk.jpgSzurkolói kártya - Lechia Gdansk

Dotoho: Milyen adatokat kérnek el a szurkolói kártyához Lengyelországban, mennyibe kerül és meddig érvényes?

Krzysztof: Az első kiadott kártyák érvényessége mostanában fog lejárni, egy kártya öt évig érvényes. A lengyel klubok többsége ingyen cseréli ki a szurkolói kártyákat. Ha újonnan akarsz kártyát kiváltani, erre nincs egységár, minden a klubok hatáskörébe tartozik.

Egy új szurkolói kártya kiváltása Lengyelországban olyan 5-10 PLN között mozog (cca. 300-600 HUF). Egy szurkolói kártya kiállításához ugyanazokat az adatokat kell leadnod, mint egy személyi kiállításánál.

Dotoho: Nálunk most megy a hiszti, hogy egy MTK-drukker nem fog tudni beülni egy Fradi-Dózsára vagy, illetve megszűnik a lehetőség a külföldiek számára, hogy magyar focit nézzen. Ez hogy van nálatok?

Krzysztof: Eredetileg a lengyel futballszövetség minden szurkolóra érvényes, egyféle típusú kártyát szeretett volna bevezetni. Ez persze nem ment. A gyakorlatban ez úgy valósult meg, hogy minden klub kiadta a saját szurkolói kártyáját és a klubok többségében működő szurkolói csoportok tagjait a másik klub automatikusan beengedi a meccsekre.

lech poznan.jpgSzurkolói kártya - Lech Poznan

Dotoho: És mi a helyzet egy külföldi futballturista esetében?

Krzysztof: Ha egy külföldi fociturista akar lengyel bajnokit nézni, könnyedén megteheti. Nem lengyel állampolgárnak nem kell kiváltani a szurkolói kártyát, odamegy a jegyárusító helyre, bemutatja az ID-ját és névre szólóan fog jegyet kapni, ennyi.

Dotoho: Na, ez jó hír. Csak az a  durva, hogy ez már a sokadik kártyád gondolom a pénztárcádban.

Krzysztof: Még egy érdekesség, ezt elfelejtettem mondani. A klubok többsége előzetesen több intézménnyel is egyeztetett, így végül multifunkcionális kártyát bocsátott ki szurkolóinak. Ez azt jelenti, hogy a szurkolói kártya nemcsak egy focimeccs meglátogatására elég, hanem különböző árkedvezményes akciókban is felhasználhatod, sőt, érvényes a városi tömegközlekedésben is, vagy akár az adott csapat huligánjai könyvtárlátogatásra is jogosultak (nevet).

korony kielce.jpg

Szurkolói kártya - Korony Kielce

Dotoho: Milyen szurkolói tiltakozásokra emlékszel, ami a szurkolói kártya bevezetése ellen szerveztek?

Krzysztof: Tiltakozások voltak, de meglehetősen erőtlenek, néhány kifüggesztett transzparensről beszélek. Meg hát valljuk be, a törvénymódosítást elfogadták, a tiltakozások már semmit nem változtathattak meg. Ugyanakkor, ha a klubvezetőség beszállt volna a szurkolók mellett a tiltakozásokba, máshogy alakul.

gornik.jpg

Szurkolói kártya és belépő - Górnik Zabre

Dotoho: Öt évvel a törvénymódosítás után, hogy látod, volt értelme ennek az egésznek?

Krzysztof: A szurkolói kártya bevezetése csak a ködösítésre elég, meg arra, hogy ha van valahol egy balhé, utána a klub vezetői lenyilatkozhassák a tévébe, mi mindent megtettünk, amit lehetett, a többi a rendőrség dolga. A klubok tehát egyrészt mossák kezeiket, másrészt az új törvények értelmében akár szurkolókat tilthatnak ki örökre a stadionokból. A témában volt némi perpatvar, végül sajnos a bíróság megerősítette: a klub általi kitiltás törvényes, mint szervező jogában áll bárkitől megtagadni a stadionba való belépést - indoklás nélkül!

pikto1.JPG

pikto2.JPG

Belépő a krakkói stadionban, piktogramm.

17 komment

Címkék: #ultra #hooligan #szurkolói kártya #lengyelország #legia

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr446600163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vasárnapi húsleves (törölt) 2014.08.14. 00:44:16

Ez elég vérszegény interjú lett. Mi a helyzet a pirotechnikával? Úgy tudom, a lengyelek nagyon szeretnek füstölni.
Amúgy azt vágod, hogy nálunk most a vénaszkenner miatt megy a hiszti? Kíváncsi lennék, ha a vénaszkennert akarnák úgy Lengyelországban törvényesíteni, mint nálunk lesz /vagy már van folyamatban/, akkor is csak annyi tüntetés lett volna-e ellene. Merthogy azt kéne megérteni, hogy ez a szurkolói kártyázás bár bevett dolog Európában, a vénaszkenner futballpályákon az egész világon idegen dolog.

A szurkolói kártyáért tüntetés itthon tényleg hülyeség, mikor 4 éve a Fradinál csinálták meg, egy tábor sem csatlakozott hozzájuk a tüntetésben. Most, hogy a többi tábort is megcsapta a kártya szele, hirtelen nekik is fontos lett, miközben az egész "Szurkolók személyiségi jogok nélkül" kampány a vénaszkenner köré csoportosul. A magam részéről nem tud érdekelni a kártyaellenesség, magam fradistaként a táborral együtt váltottam ki négy éve, még talán röhögött is rajtunk a többi csapat tábora, hogy meg is érdemeljük.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.08.14. 01:40:39

@Vasárnapi húsleves: Azért örülök, hogy elolvastál.

A piróval az a helyzet (Lengyelországban), hogy elvileg nem lehet bevinni. Ahogy egyetlen más civilizált országban sem favorizálják. Ez a tendencia, nem kell a piro a meccsre. Énekekeljél, tapsikoljál, koreózzál, hullámozzál, szotyizzál, rád bízom.

Nekem a vénaszkenner sem szimpatikus, nem tartom civilizált módszernek azt sem. Ugyanakkor az is roppant gáz, hogy a nagy fradisták nem fizetik be a belépőjegyet kedvenc csapatuk kasszájába és a haverkidobóval vitetik be magukat.

Gyere vissza egy megoldással, szívesen meghallgatlak. Üdv.

látens liberális 2014.08.14. 14:31:00

A Resovia kártyája jól néz ki.Szerintem egy multifunkciós kártyával még jól is jár a szurkoló.Voltam Juventus meccsen, ott névre szólóan adták ki a jegyeket, konkrétan a stadionnál nem is lehetett jegyet venni, csak személyivel kiváltani.Stuttgartban viszont minden hajcihő nélkül 16 euróért a táborba kaptam jegyet.
Tervezem egy Wisla-Crakowia meccs megnézését és a cikkben leírtak alapján ez nem gond részemről, de a piktogram összezavart.

braue 2014.08.14. 14:31:36

Anyád a dózsás, bolsi! Kizárólag azoknak dózsa az Újpest, mert ők nevezték át.

Csak szólok maki, Újpesten már az első Orbán kormány alatt is csak szurkolói kártyával lehetett meccsre járni. (Nekem is volt, mert be se engedtek nélküle.)

Több tudást, kevesebb primitív szöveget!

szamaritánus 2014.08.14. 14:31:52

sok klubnál van egy hallgatólagos megállapodás a piróval kapcsolatban. "pirózz, de ne dobáld be a pályára". ez többnyire működik is.

a kártyával kapcsolatban: én krakkóban voltam 2 éve meccsen, de hiába vagyok külföldi, meg kellett csináltatnom a szurkolói kártyát.

Töksi 2014.08.14. 14:37:30

Ha jól sejtem az interjúból és a krakkói piktogramból, akkor a kártya mindenhol kell, csak annak ellenőrzése történik különbözőképpen, hogy a belépni szándékozó valóban a kézben tartott kártya tulajdonosával megegyező személy-e.
Krakkóban úgy tűnik, arcfelismerő rendszert alkalmaznak (a Fradi stadionban pedig vénaszkennert), máshol gondolom a szekus összehasonlítja az ipsét a kártyán szereplő fényképpel, és ő dönt az azonosságról (Fradi régi rendszer), még másholabb meg elég a személyi (Fradin és néhány klubon kívül minden máshol) :-)))
Az borítékolható, hogy ez a kártyadolog további nézőszám csökkenést fog eredményezni Magyarországon.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.08.14. 14:45:00

@látens liberális: A piktogram melyik részét nem érted? Mivel külföldi vagy, elég az ID.

@braue: nyugi van kishaver, mit kiabálsz? A dózsa azoknak is dózsa, akik az átnevezés előtt születtek és így szokták meg. Vagy te már Széll Kámán teret mondasz "Moszkva" helyett?

@szamaritánus: Hát akkor nem kérdeztél után alaposabban, külföldinek elég az ID.

A klub honlapja azt mondja, h a külföldiek csak a társadalombiztosítási számot, ill. jogsid vagy személyi számát kell megadni. Amit kaphattál az nem a lengyeleknek járó szurkolói kártya volt, hanem vmi más.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.08.14. 14:47:07

@Töksi: Elég egyértelmű az elmondottakból: elvileg mindenhol kell a kártya. Az más kérdés, h a gyakorlatban ez hogyan alakult át, ez is kiderül a beszélgetésből.

A krakkói piktogrammal kapcsolatban pedig megadtad a választ @látens liberális: kommentelő társadnak a nevemben is, köszi :)

Töksi 2014.08.14. 15:05:55

@Csehszlovák Kém:
Ez "a fradisták nem fizetik be" is igaz, és nem mondom, hogy Kubatov engedélyével, de hogy összekacsintásával történt, az biztos. A csoportok vezetői, aktívabb tagjai érezték úgy, hogy a sok befektetett munkáért jár az "ingyenbérlet", különben is, sokszor már kapunyitás előtt be kellett jutniuk. Persze voltak zűrös pofák is, de mint tudjuk, a Szőke Feri féle szeku sem angyalok gyülekezete. :-)
A klub a pirózás fölött is szemet hunyt, ki van zárva, hogy pl. az utolsó Albert béli derbire vagy az őszi derbire a tudtukon kívül jutott be az a min. 500 kiló veszélyes anyag :-)

Sárfehér 2014.08.15. 01:12:57

@Csehszlovák Kém: Apám sose mondott Moszkva teret a Széll Kálmán tér helyett.

Töksi 2014.08.15. 11:32:04

@Csehszlovák Kém: Miért mondja még valaki az Andrássy útra, hogy Népköztársaság útja, az Oktogonra, hogy November 7-e tér? :-)
A Dózsa kb. azóta nem Dózsa, mint amikor a fent nevezett közterületek nevet váltottak.
Mondjuk nekem Dózsa, de én fradista vagyok, nekem szabad ;-)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.08.15. 11:33:34

@Töksi: Attól függ, mikor születtél, mondom. A Moszkvát ugye nemrég változattták meg.

Amúgy pedig, köszi, h megerősítettél :) A dózsa az dózsa, találd ki, milyen a vérem :D

Töksi 2014.08.15. 12:26:52

@Csehszlovák Kém: Basszus... egy szaros vessző hiánya miatt teljesen más értelmet nyert a mondanivalóm... :-)))
Szóval azt akartam kérdezni, hogy "Miért, mondja még valaki az Andrássy útra, hogy Népköztársaság útja, az Oktogonra, hogy November 7-e tér?"
Szóval nem megerősíteni akartalak, hanem épp ellenkezőleg :-)))
Amúgy meg ha jól rémlik, MTK-s vagy, nem?

bide 2014.08.20. 17:43:09

Angyalföldi (Vasas szurkoló) szerintem . :)

Töksi 2014.08.20. 17:43:13

@Csehszlovák Kém: Hanem? Nekem tényleg az MTK volt berögzülve valamiért.

Vasárnapi húsleves (törölt) 2014.09.08. 08:44:12

@Csehszlovák Kém: talán nem haver szekuritit kéne alkalmazni, aki beenged bárkit... elég egyszerű.
süti beállítások módosítása