2083557_.jpg

Ilyen meccsre várt már régen a cseh szurkoló! A cseh labdarúgó válogatott legyőzte Hollandiát a 2016-os Eb-selejtező küzdelmek nyitó meccsén. Janmaat kimaxolta a devecseringet.

Csehország eufóriában. Bořek Dočkal a Václav Pilař góljai jelentették az elképesztő győzelmet a bivalyerős holland válogatott ellen. Ráadásul az első cseh gól után a holland védelem sokkot kapott, nagyon kegyetlenül bevarta a bőrt a Sparta Praha játékosa. Ezt nézzétek meg:

Már a mérkőzés kezdetén jó néhány helyzetet dolgozott ki a pilzeni sikeredző, Vrba irányítása alatt debütáló cseh csapat, de amit a 22. percben láthattunk, egészen biztosan napokig bejárja majd a futballvilágot, hiszen már a meccs alatt viharos gyorsasággal terjedt a neten.

Ez a gól nem lehetett a véletlen műve! Baloldalról David Lafata centerezése után a Sparta csatárának gyengébb, bal lábára érkezett a labda, aki azonnal lőtt, ezt nem lehetett jobban eltalálni. A labda éles szögben a kapufáról vágódott a holland kapuba, Jasper Cillessen - ahogy Knézy Jenő mondta – verve volt.

Itt jegyzem meg, hogy az 1988-as születésű U21-es válogatott egykori csapatkapitánya, Bořek Dočkal beválogatását sok kritika érte, az idei szezonban szenvedett a Spartaban is. Vrba mester ugyanis magyar kollégája elvét vallja magáénak: hazai mezőnyből (elsősorban a Pilzen és a Sparta csapatából) válogatott!

A játékos a lehető legjobb módon válaszolt az őt ért kritikákra, a hollandok elleni gólját sok szurkoló egyenesen az 1996-os Poborsky-féle átemelés utáni második legszebb gólnak tituálta.

A második félidőben egyenlítettek a hollandok, de a csehek nem adták fel. A folyamatos hazai attaknak a ráadásban lett meg a gyümölcse. A holland védelem továbbfejlesztette a devecseringet! Janmaat azt találta ki, hogy nem a kapu mellé fejeli a labdát, hanem egyenesen a kapufára! Ami tök jó és ügyes, ha épp nem járt volna arra az ex-pilzeni Pilař, aki ezzel a röhejes góllal állította be a végeredményt:

Csehország - Hollandia 2:1

Gólok: 22. Dočkal, 90.+1 Pilař - 55. De Vrij. Játékvezetők: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (Olaszország). Sárgalapok: Procházka, Limberský - Martins Indi. Nézők: 17.946.

Csehország: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Vácha (81. Kolář), Darida - Dočkal, Rosický, Krejčí (66. Pilař) - Lafata (72. Vydra). Trenér: Vrba.

Hollandia: Cillessen - Veltman (39. Narsingh), De Vrij, Martins Indi - Janmaat, Wijnaldum, De Jong, Blind - Sneijder - Van Persie, Depay. Trenér: Hiddink.

Nehéz mit hozzátenni, aki nem naprakész a cseh fociban, azoknak mondjuk, hogy a válogatott hosszú idő után tudott győzni egy igazán erős ellenféllel szemben, tétmérkőzésen. A cseh fociban az elmúlt néhány évben elmaradoztak az eredmények, az itteni foci mélypontjának sokan azt a meccset tartják, amikor már a magyarok is győzni tudtak Prágában egy barátságos meccsen.

Eduard Poustka gyúró volt az öltöző-parti rezidense, miután lekussoltatta a játékosokat és a vezetőket ezzel a mondókával indította el a mókát:

"Eljöttek a hollandusok, hogy elvegyék pontjainkat, de mi vettük el az ővéiket, és most megyünk a kocsmába!"

Végül írok egy bekezdést a mesterről is. Pavel Vrba kétszer is bajnokságot nyert a Pilzennel és kétszer is bevitte csapatát a Bajnokok Ligájába csoportmeccseire. A válogatottnál Bílek menesztése után kezdett dolgozni, felkészítő meccsei nem sikerültek túl jól. De a Mester a hollandok ellen már klasszikus pilzeni formáját hozta, tökéletesen felkészítette taktikailag a csapatot, amelyen látszott: a győzelemre játszanak.

Jó volt látni: a 80. percben, amikor a hollandok fokozták az addig is erős nyomást, a Mester levette a pályáról az addig a védelemben és az egész mezőnyben kifogástalan teljesítményt nyújtó kulcsjátékosát és támadójátékost cserélt be helyette. Talán ez a típusú bátorság lett jutalmazva a végén a mákos góllal is.

2083564_.jpg

komment

Címkék: #csehország #foci #hollandia #vrba

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr646684743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsodi gyerek 2014.09.10. 08:39:20

Ez a Janmaat még egy tisztességes devecseringet se tud megcsinálni.

colonel Tigh 2014.09.10. 14:46:52

Gratula, legalább a szomszédban tudnak örülni a focinak. De azért csak óvatosan, egy 91. perces 1-0 után azért még talán nem kellene a mennybe meneszteni senkit, volt itt nálunk is egy hasonló csoda a ZTE-MU meccsen, Koplárovicsnak hívták. Szóval óvatosan a felhőkön, mert csúszik, nagyot lehet esni egy ilyen után...
Még egyszer gratulálok!

Sárfehér 2014.09.10. 21:45:29

Éppen van nálam vendégségben egy cseh hölgy. Mondom neki reggel, hogy mi az újság, á, őt nem érdekli a foci. Azért csak megnézte a hálón a győztes gólt, jót szórakozott rajta. Aztán egyszer csak mondja, hogy írt a férje, hogy a Sparta stadionban volt valami meccsen, hát csak nem ezen? De igen.

Gratuláció a cseh csapatnak. A Sport1-en a második félidőt láttam. A hollandok magabiztosan uralták a játékot, mégis a csehek taktikája jött be, igaz, némi szerencsével. De azért csak annak van szerencséje, aki odamegy és megpróbálja.

Papageno68 2014.09.18. 10:37:31

Gratula! Semmi baj nincs a mázli-faktorral (csak a szelóm ne ment volna rá :- S ). Ígérem nem teszek többet közép-európai csapat ellen.
süti beállítások módosítása