2110886_.jpg

A hollandok után a törököket verték idegenben a csehek.

Megnyerték második meccsük is a cseh labdarúgók a franciaországi Európa-bajnoki részvételért folytatott csoportmeccsek során, Törökországban diadalmaskodtak 2:1 arányban - hasonlóan az első körben Hollandia ellen elért eredményhez. A törökök már a 8. percben vezetést szereztek Umut Bulut fejesével, de Tomáš Sivok kiegyenlített, a szünet után pedig Bořek Dočkal találatával megfordította a mérkőzés állását. Csehország pontveszteség nélkül, rosszabb gólaránya miatt a második helyen áll az A csoportot szintén két győzelemmel és kapott gól nélkül vezető Izland mögött.

Törökország - Csehország 1:2 (1:1)

Gólok: 8. Bulut - 16. Sivok, 58. Dočkal.
Játékvezetők: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (Svédország).
Sárga lap: Özyakup (Tur.).
Nézők: 35.000.

Törökország: Zengin - Gönül, Topal, Kaya, Erkin - Inan (79. Özyakup), Tufan, Turan, Sahan (66. Demir) - Töre (68. Adin), Bulut.

Csehország: Čech - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal (90.+2 Plašil), Rosický, Krejčí (68. Pilař) - Lafata (83. Vydra).

Egyetlen helyen változtatott Vrba mester a hollandverő csapaton: a kezdőcsapatba betette Szily Laci kedvenc cseh focistáját, a Besiktas Isztanbul idegenlégiósát, Tomáš Sivok csatárt. A régi-új csapattárs így hosszabb szünet után újra pályára léphetett és párban játszhatott a helyi Fenerbachceban játszó Kadleccel.

Az ötven ezres Sükrü Saracoglu stadion végül nem telt meg teljesen, ennek ellenére a megszokott, elképesztő hangulat uralkodott a lelátón.

Alapvetően a cseh taktika Dárdai Pali várható bukaresti taktikájára épült: megúszni a hazaiak nyomását az első félidőben. Nem jött össze. A törökök egyébként is meglehetősen felpaprikázott állapotban játszottak, ne felejtsük el, az előző körben Izlandon alaposan helyben hagyták az egykor szebb napokat is megélt Jumurdzsák-utódokat. A nyolcadik percben Erkin centerezett a jobb oldalról és a befutó Bulut gyönyörűen fejelt a cseh kapuba. Čech kapus csak szemmel tudta követni a labda ívét - hát ez gyors cumi volt.

Vrba mester fiai azonban gyorsan reagáltak. Rosicky tizenötödik percben rúgott sistergő bombáját még lábbal védte Kaya, de az azt követő sarokrúgás után már tehetetlen volt a török portás. Krejčí beadására Sivok érkezett gyönyörűen és fejjátékban simán verte csapattársát, Zeningát. A cseh játékos korrekt módon, a török szurkolókra való tekintettel, nem ünnepelte meg gólját, lefelé fordított tenyérrel jelezte a közönségnek, ő csak a dolgát tette most.

 A török amég az első félidő derekán visszavehették volna a vezetést, de Töre éles lövése éppen célt tévesztett, de nem volt sikeres Turan sem, akinek lövése centikkel kerülte el a jobb felső sarkot. És ha ennyi még nem lett volna elég, a török még magasabb sebességre kapcsoltak, Vácha belépője után egyenesen büntetőt reklamáltak, Erkin szabadrúgása a kapufán csattant!

Az "A" csoport állása


1. Izland             2 2 0 0 6:0 6
2. Csehország   2 2 0 0 4:2 6
3. Hollandia       2 1 0 1 4:3 3
4. Kazahsztán   2 0 1 1 1:3 1
5. Lettország     2 0 1 1 0:3 1
6. Törökország  2 0 0 2 1:5 0

A második félidőben aztán a csehek is megrázták magukat, sokkal aktívabban kezdtek el játszani, és sikeresen megakadályozták az állandó hazai betöréseket. Sőt, Darida lőtt veszélyesen, de ezt még hatástalanította a török védelem. Nem úgy 58. percben, amikor a csehek a játék képe alapján egyáltalán nem váratlanul, megfordították a mérkőzést. Kadeřábek játszotta be középre a labdát Dočkalhoz, aki lemásolta a hollandok ellen rúgott gólját. 

Három perccel később Turan kiegyenlíthetett volna, de Čech kapusnak sikerült labdát a gólvonal előtt megfognia, épp úgy, mint Erikin lövését a 82. percben.

Miközben mindenki a fellegekben, ne feledkezzünk meg a mérkőzés talán egyik döntő fordulatáról sem, ami miatt a törökök még most is füstölögnek. A tény ettől változatlan marad, a bíró sípja nem szólalt meg Lukáš Vácha és Arda találkozása után. Történt mindez a meccs 37. percében 1:1-es állás mellett. Ti hogy látjátok, büntető volt?

A cseh szurkolók mindenesetre így:

penalta.jpg

Igen, egyértelmű tizi! (1176); Nem tudom, nem egyértelmű (158); Nem volt tizi (289)

A pénteki szlovák világszenzáció után, a csehek is folytatták menetelésük, hozták a kemény küldetésnek számító török kiruccanást, így mindkét csapat jó esélyekkel várja a folytatást Fehéroroszország (Szlovákia) és Kazahsztán (Csehország) ellen.

Dotoho!

komment

Címkék: #csehország #cseh sport #foci

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr976780273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása