Untitled.jpg

A nyugatbarát liberálisok és a putyini nacionalisták közötti harc még messze nem ért véget. (Fotó: Havel mellszobra a washingtoni Kapitoliumban. The Washington Post, Susan Walsh/AP).

A Varsói-szerződés hat, az egykori Szovjetunió által uralt  tagállama (és azok utódállamai) 1989-től megváltoztatták saját gazdaságukat, beléptek az Európai Unióba és a NATO-ba, bevezették a demokrácia inzétményrendszerét, kezdi kommentárjában az amerikai lap. Ezen országok sikerei, összefüggésben a káoszba és polgárháborúba torkolló 2011-es arab felkelés társadalmaival, különösen lenyűgözőek.

Az olyan vezetők ideáljai, mint az egykori cseh disszidens, később cseh köztársasági elnök Václav Havel, akinek szobrát a héten leplezték le az amerikai Kapitoliumban, a legtöbb kelet-közép európai országban támadásnak vannak kitéve, figyelmeztet a kommentár.

A jelenlegi cseh kormány is eltávolodott Havel egykori emberjogi agendájától, és felborítja azt a programot, amely más diktatúrák demokratikus átalakításának támogatására jött létre. Miloš Zeman köztársasági elnök gyakorlatilag Vladimír Putin de facto szóvivője lett, amikor vulgáris szavakkal elítélte az orosz politikai foglyokat és tagadta az Ukrajna orosz megszállását, írja a The Washington Post.

Az amerikai lap szerint még nagyobb aggodalomra ad okot Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki megsemmisíti a demokratikus fékeket és ellensúlyokat Budapesten és Vlagyimír Putyint mintának tekinti.

Éppen ezért volt bíztató, hogy ezen a héten, az egykori csehszlovák kommunista rezsim elleni kirobbant bársonyos forradalom évfordulójának napján, amelynek vezetésében Václav Havel is szerepet vállalt, nyugat-barát és demokrácia-párti tüntetés jelent meg az utcán.

Prágában és Budapesten hétfőn nagy demonstárciókat tartottak Zeman és Orbán ellen. Az első tüntetésen tojások repültek, amelyek megjelenése emlékeztetett mindenkit a 89-es forradalomra, miközben a demonstrálók olyan jelszavakat skandáltak, hogy "Nem akarunk orosz kolónia lenni". Eközben Budapesten, ahol már a negyedik nagy kormányellenes megmozdulás zajlott, a tömeg olyan korrumpált hivatalnokok lemondását követelték, akiket az Egyesült Államok kitiltott területéről, írja a napilap.

Még bíztatóbban alakultak az események a The Washington Post kommentátora szerint Romániában, ahol a múlt vasárnapi elnökválasztáson a baloldali-populista Victor Ponta miniszterelnököt legyőzte egy kis városka polgármestere, aki azt ígérte, hogy felszámolja a korrupciót és javítja az ország kapcsolatait a Nyugattal.

Klaus Iohannis, a kisszámú romániai német kisebbség tagja, nagy választási részvételre ösztönözte a polgárokat  - 64% - olyan ígéretekkel, mint egyes magasrangú tisztviselők korrupciós ügyeinek ügyészség általi kivizsgálása, valamint Románia illetve az USA és a NATO stratégiai partnerségének megerősítése. Ponta, akinek korábban voltak nyugat-barát kijelentései is, megkérdőjelezi a demokratikus normákat és aggodalomra ad okot, hogy hasonló irányba viszi el Romániát, mint Orbán Magyarországot.

A kommentátor felhívja a figyelmet arra is, hogy Orbánt és Zemant országaikban továbbra is jelentős mértékben támogatják, de mindenképp bíztató, hogy sokan az ellenük fordulók közül diákok és általában annak a fiatal generáció tagjai, akik nem élték át az 1989-es demokratikus rendszerváltást vagy az azt megelőző kommunista időszakot. Ezek a fiatalok a nyugati, liberális értékeket vallják és nem a putyini nacionalizmust vagy a melegek és más kisebbségek elleni visszataszító gyűlöletkeltést.

Zeman politikai ellenfele, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, aki Washingtonban járt Václav Havel szobrának leleplezése alkalmából, útja során méltatta a haveli külpolitikai elveket.

Az egykori kommunista Európában a nyugat-barát liberálisok és a populista, nacionalista vagy tekintélyelvű ellenfeleik közötti harcnak még messze nincs vége. De ez a demokratikus rendszerváltásokra emlékező hét, Havel követői számára, mindenképp jól zárult, értékel az amerikai újság kommentátora.

82 komment · 2 trackback

Címkék: #usa #csehország #milos zeman #demokrácia #orbán viktor #magyarország #lapszemle #the washington post #václav havel

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr806925001

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak így tovább, fiúk! Elvtársi üdvözlettel: Vlagyimir Iljics Uljanov 2014.11.23. 18:53:24

Titkosszolgálatok támogatják, módszerük a hazudozás, céljuk az erőszakkal történő kormányra jutás. A magyar baloldal ugyanazt teszi, mint amilyen a leninista bolsevikok receptje volt 1917-ben, amikor német titkosszolgálati segítséggel először az orosz ...

Trackback: "Támadj, támadj, támadj minden irányból!" - tanítja a magyar baloldalnak Barack és Hillary példaképe 2014.11.23. 18:43:03

Saul David Alinsky radikális aktivistáknak szánt kommunista felforgató nézetei azok között találtak kései követőkre hazánkban, akik egy éven belül három választást is elbuktak. A "Rules for Radicals" című könyv kötelező olvasmány a baloldalon. Alinsky ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 07:46:22

Pont ezért nem számít ki baloldali és ki jobboldali. Az igazi választóvonal nem e 2 oldal között van, hanem a statusquo ellendfelei és támogatói között.

A görög Sziriza baloldali, Zeman is az, a francia Nemzeti Front jobboldali, Orbán is az. S mind a négyen egy oldalon állnak valójában, a nép oldalán és a liberális teljhatalom ellen.

A WP a liberális teljhatalom híve, így természetesen mindenkit támad az ellenkező oldalról.

dont be such a jew 2014.11.23. 16:22:10

Azt nem említette a WP, hogy a cseh kormányt már sikerült tavaly megpuccsolni, s Sobotka az ő bábjuk?

Nagyon foshatnak az amerikaiak ha már Zeman is problémát jelent, akinek KE-ként semmilyen hatalma nincs.

Fejesrob 2014.11.23. 16:27:28

Ennél már csak az a röhejesebb, amikor a BBC akarja elmagyarázni, Putyinék médiája hogyan befolyásolja a jónépet.

Ebben az ügyben nem legfőképpen az a kínos, hogy az USA úgy akar egy törvényes és baráti kormányt megdönteni, hogy a szélsőséges libsiket választja partnerül, hanem az, ahogy a magyar média a legnagyobb természetességgel fogadja azt a tényt, az USA bármikor megdöntheti egy idegen állam kormányát.

Magyarul ha a magyar nép nem úgy szavaz, ahogy az USA bizonyos köreinek tetszik, megdöntik a kormányt.

Azért remélem az értelmesebb ballibsik kezdik felfogni, ebből sem ők, sem az USA nem jöhet ki jól. A Népszava baráti köre nekik semmi jót nem jelentettek a múltban sem, de a jövőben sem.

Orbán kormányát MI válthatjuk le, 2018-ban, senki más.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 16:27:53

@dont be such a jew:

A nyugat létérdéke a háború. Nem hagyhatják abba az Ukrajna elleni agressziót. A hanyatló - washinghtoni - Negyedik Birodalom zuhan lefelé, és csakis agresszióval képes pótolni a fogyó erőforrásait.

Fejesrob 2014.11.23. 16:28:03

Ó b+, nem néztem a címet, utálom ezt a blogot, nem akartam ide hozzászólni.

Sir Galahad 2014.11.23. 17:21:21

Érdekes, hogy a szerző lelkesen ekézi WP-t idézve a cseh meg a magyar vezetőket az oroszbarátságuk miatt, arról meg valahogy hallgat, hogy Tótországban ez ügyben mi a helyzet.

Plankton1 2014.11.23. 17:36:53

havelnek van szobra washingtonban

a kivégzett nagy imrének nincs

miért?

mindez mindent elárul az amerikaiak szarságáról.

dont be such a jew 2014.11.23. 17:40:26

Az USA kifogyott a tuti megoldásokból.

Az állam adóssága kb. 200%, de igazából nem merik megmondani hogy mennyi. A dollár azonnal devalválódna, ha a nk-i fizetéseket nem dollárban bonyolítanák, csak az amerikai gazdasági teljesítményen alapulna az értéke.

Igy elsőnek azokat kell megtámadni, akik nem akarnak dollárban elszámolni.

Egyelőre büszke a sereg, bár erkölcsi romlása rég megkezdődött. Zsoldosai már nők, buzeránsok és hermafroditák is lehetnek. Peregrinusokkal van feltöltve, angolul nem is beszélnek a katonák.

Ennél nagyobb gond a középosztály térvesztése, ezzel a demokrácia leépülése. Amerika még sokáig komoly erő marad, de mind befelé, mind kifelé nagyobb agresszióra lesz szükség. Be kell vezetni a principátust, vagyis az illiberális államot.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 17:43:33

@dont be such a jew: Egy szélsőjobboldali futóbolond konteón kívül mi támasztja alá az amerikaiak állítólagos "puccsát"?

@Sir Galahad: Segítek, ez most egy lapszemle.

mostes 2014.11.23. 17:46:49

@Csehszlovák Kém: én meg segítek neked, mert nyilvánvalóan nem tudsz magyarul. ez mi?:

"vulgáris szavakkal elítélte az orosz politikai foglyokat"

lehet, hogy ez lapszemle, de hogy ez nem volt benne az eredeti lapban, az is biztos. azért ennyire liberális már ne légy!

dont be such a jew 2014.11.23. 17:47:26

@Csehszlovák Kém: 'Egy szélsőjobboldali futóbolond konteón kívül mi támasztja alá az amerikaiak állítólagos "puccsát"?'

a Temerini atomerőmü tenderének megsemmisítése, majd a projekt elhalasztása

mostes 2014.11.23. 17:52:11

@dont be such a jew: Bulgáriába ugye direkt elmentek az amerikaiak, hogy leállítsák a déli áramlatot.

Szabad piac van, ugyebár!

Vagy mégsem?

dont be such a jew 2014.11.23. 17:54:01

@mostes: 'Bulgáriába ugye direkt elmentek az amerikaiak, hogy leállítsák a déli áramlatot.'

Az amerikaiak természetesen mindenhol ott vannak.

Csak arra nem számítottak, hogy a térségben a ruszkik is.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 17:57:58

@mostes: Magadon segíts, mert figyelmetlenül olvastad az eredeti szöveget vagy angolul nem tudsz.

@dont be such a jew: Nem-nem. Ez még mindig csak a szélsőjobboldali futóbolond konteójából következhet. Szóval, mi támasztja alá az állítólagos "puccsot"?

flort 2014.11.23. 17:59:32

@Fejesrob: Te tényleg ilyen gyökér vagy, b+? Legalább ne írnád be.

dont be such a jew 2014.11.23. 18:01:08

Mondjuk szvsz a mostani baszakodást nem jól időzítették az amcsik.

Ebben a ciklusban hadseregfejlesztés lesz, megint úgy járnak mint a Gripenek idején.

De mialófaszt lehet csinálni? Kicsinálni Orvbánt? Akkor jön a Jobbik. Nem lennék most az imperialisták helyében.

Lássuk hogy vélekedett a helyzetről Csársz Gáti amerikánse független szakértő bennnfentes 2012-ben:

''Gatit arra kértük, mondja el lapunknak, szerinte milyen (köztük antidemokratikus) módon lehet megbuktatni Orbán Viktort. Íme a terv:

1. A Fidesz elveszti a 2014-es választásokat.

2. A Fidesznek új legitimációra lesz szüksége 2012-ben vagy 2013-ban, és előrehozott választásokat ír ki, amikor népszerűségvesztésének folyamata megáll vagy lelassul. Ezt a választást mégis elveszítheti.

3. IMF- és EU-kölcsön hiányában a gazdaság állapota tovább rosszabbodik. Ekkor a Fidesz-elit egy része szembeszáll az Orbán-Matolcsy párossal, miközben az utcán százezrek tüntetnek. A görög és az olasz helyzethez hasonlóan az Orbán-Matolcsy párost és támogatóikat lemondatják, s egy valóban konzervatív - tehát nem populista -, jobbközép Fidesz-kormány jut hatalomra.

4. Az új kormány - legitimációját növelni óhajtandó - igénybe veszi néhány igazi szakember részvételét, olyanokét, akik Brüsszelben és Washingtonban is meggyőzően reprezentálnák a kormány elkötelezettségét a szabad piac és a nyugati stílusú demokrácia iránt. Ebben a variációban Bajnai Gordon és Bod Péter Ákos, talán Bokros Lajos is komoly, szinte döntő szerephez juthatna.

5. Polgárháború. Ez akkor következhet be, ha a kormány nemcsak kaotikus gazdasági lépeseivel veszíti el a nép többségének bizalmat, de a választók rájönnek, hogy a szuverenitásról ismételt politikai szónoklatok tartalma a XXI. században üres fogás. Isten őrizz, hogy a helyzet idáig fajuljon, de ennek lehetőségét sem zárom ki, ha folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása.'

dont be such a jew 2014.11.23. 18:01:45

@Csehszlovák Kém: Az konteó hogy megsemmisítették a tendert?

mivan?

ca2 2014.11.23. 18:10:32

gondolom teljesen veletlen, hogy az osszes olyan politikus ellen egyszeribe tuntetni kezdtek k-europaban, aki nem nyalja esz nelkul az usa segget es esetleg sajat nemzeti erdekeket is meg mer fogalmazi..
az, hogy a slovensko de taho blog ezt udvozli meg plane teljesen veletlen lehet...
az eszunkbe sem jut, hogy emogott a szokasos libsi szarkrveres resze..

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 18:11:24

@dont be such a jew: Oké, hagyjuk, ebbe a játékba nem megyek bele, azt meg mindenki látja, h nem tudsz válaszolni a kérdésemre.

A többieknek írom, hogy a tender az állami garanciák hiánya miatt lett lelőve, illetve a cseh kormány véleménye nem egyezik abban, hogy az atomenergia nyereséges vállalkozás lesz mondjuk 10 év múlva. Többek között az öngyilkos paks2 tender-nélküli mutyira hivatkoztak. Az, hogy az orosz propagandisták most mindezt az amerikaiakra próbálják kenni csak a szokásos információs háború része, te pedig beszoptad.

Fejesrob 2014.11.23. 18:13:07

@flort: Mivel van bajod tahókám?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 18:16:14

@dont be such a jew: Engem nem zavarnak az oroszok Prágában, az aktuális orosz politika viszont annál inkább.

Viszont akkor most itt befejezted. Gyere vissza másik nickkel és próbálj meg viselkedni.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 18:22:18

@ca2: Már bocsánat, de miért ne mehetnének ki emberek az utcára, mert nem tetszik nekik a növekvő orosz befolyás országukban, uram bocsá' a maffiaállam korrupt rendszerével van bajuk? Én példáaul nem szeretnék újra Moszkva fennhatósága alatt élni sem Magyarországon sem Csehországban, hát te?

mikka 2014.11.23. 18:29:10

én konzervatív vagyok és patrióta mégsem komálom Obama ostoba szocialista liberális politikáját se az USA-ban se Európában. Merő rémálom amit az a faszi elnökként művel. Katasztrófa.

BiG74 Bodri 2014.11.23. 18:29:17

Nem értem mitől lett a putyini oroszország ennyire csábító. Pláne, hogy a legtöbb sztároló éppen, hogy a független és szabad államot kíván magának.

röf 2014.11.23. 18:29:41

Kém: " Többek között az öngyilkos paks2 tender-nélküli mutyira hivatkoztak."

Azért ez a Paks2 csak azóta öngyilkos mutyi, mióta az oroszoknak adták a megbízást. Ha netán az AREVA vagy a Westinghouse kapja, akkor minden rendben.
(Az oroszok építik jelenleg a legtöbb és legjobb 3.generációs erőművet.)
A szélkerekes, napelemes bohóckodást pedig nem kéne alternatívaként kezelni...

mikka 2014.11.23. 18:30:49

@Csehszlovák Kém: a tender azért lett lelőve mert az amerikaiak úgy akarták. Itt csak azért nem ugattak eddig bele mert a szocialisták is az oroszokkal tervezték Paks bővítését. Ne hazudozzunk már nyilvánosan.

mikka 2014.11.23. 18:38:52

@BiG74: a putyini Oroszország nem csábító. Lehet és kell velük kereskedni. A te termékedre soha nem lesz Amerikában piac, Oroszországban igen. Nem fogsz amerikai benzint tankolni a kocsidba, oroszt igen, nem fogsz amerikai palagázzal fűteni, orosz gázzal viszont most is meleg van a lakásodban. Senki nem mondta hogy egyet kell értened vagy a magyar kormánynak azzal ahogy Oroszországban mennek a dolgok, de belepofázni mások dolgába úgy ahogy az amerikai barátaid szokták talán nem kellene. Obama nem Amerika ahogy Bill Clinton vagy az ostoba felesége Hillary sem képviseli az amerikai többségi véleményt, a kongresszusi választások után ez a vakoknak is nyilvánvaló. Amikor a szenátusban föláll sok sok képviselő azt mondva hogy nem azért rühellik Amerikát a világ jelentős részén mert gazdag és jól élnek ( már rég nem ) hanem azért mert beleugatnak más országok belügyeibe a saját érdekeik szerint. Oroszország mikor ugatott hogy Venezuelában milyen kormány van hatalmon? Argentína? Az Egyesült Államok jelent komoly veszélyt a világbékére az izraeli csatlósával egyetemben, nem Oroszország. Leszarom hogy milyen rendszer van Oroszországban, olyan lesz amilyet csinálnak maguknak. Az USA is jobban tenné ha nem ugatna mindenkinek.

zobod 2014.11.23. 18:43:01

Engem inkább az aggaszt, hogy úgy tűnik, eléggé kezd elfajulni az USA-Oroszország konfliktus, ha ilyen igénytelen politikai propaganda kap teret egy WP kaliberű újságban...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 18:44:26

@röf: Paks2 azóta mutyi, amióta tender nélkül, titokzatos módon, a magyar emberek megkérdezése nélkül, a társadalom feje fölött eldöntötte egy ember és 30 évre eladósította a magyar népet. Ez mutyi és nettó hazaárulás.

@mikka: Szajkózhatod tovább a konteódat, de akkor tőled is megkérdezem, milyen tények alapján állítod, hogy az "amerikaiak úgy akarták"?

@BiG74: Ugyan, nincs itt semmi csábítás. Két hete jártam Pesten, fideszes haverokkal söröztem, elképesztő módon dühösek a mostani helyzetre, főleg az ún. "keleti nyitásra", nem sokáig fog ez a kormány megmaradni, nagyot változott a közhangulat.

polgári kór 2014.11.23. 18:47:35

@Csehszlovák Kém: 'Ugyan, nincs itt semmi csábítás. Két hete jártam Pesten, fideszes haverokkal söröztem, elképesztő módon dühösek a mostani helyzetre, főleg az ún. "keleti nyitásra", nem sokáig fog ez a kormány megmaradni, nagyot változott a közhangulat.'

Hogyne, mindig közvetlenül a választás után változik meg a közhangulat...

Meg a keleti nyitás is vmi új dolog, most mondta Orbán előszöt...:)

BiG74 Bodri 2014.11.23. 18:49:53

@mikka:
Ez most a vagy-vagy opció? Vagy az USA seggét kell nyalni, vagy az az oroszét? Ne szórakozz már. Mint egy óvodás olyan ez a szint.
Amiről beszélsz az egy egészséges gazdasági kapcsolat. Ennek ellenére az amcsikat csak politikai oldalról nézed, míg az oroszokat misztifikálod. A valamikori szovjet birodalom pont ugyanazt csinálta mint az amcsi, az orosz pedig kezdi visszanyerni az erejét, hogy folytassa a nagy előd nyomdokában. Amin speciel érett ember nem is lepődik meg, minden nagyobb hatalmú állam ezt műveli.
Hogy milyen benzint tankolok? A faszom sem tudja, de, hogy amerika befolyásolni tudja az árát az láthatóan egyértelmű.
Megértem, hogy USAfób vagy, de az ilyen fóbiák erősen befolyásolják az ítélőképességet.

röf 2014.11.23. 18:55:00

Paks2-t a leglogikusabb lépés volt az oroszoknak adni.
Szakmailag mindenképpen, atomerőművek esetében pedig célszerű szakmai alapon dönteni.
Ha más kapja, mondjuk a dél-koreaiak, akkor ingyen van?
Most az a baj, hogy fizetni kell érte, vagy az, atom...?
Tendereztetni majd tendereztetik a Fidesz székház helyreállítását....

BiG74 Bodri 2014.11.23. 18:55:11

@Csehszlovák Kém:
Dühösek a helyzetre?
A helyzetre? A helyzetet előállítókra? A helyzet meglétére vagy csak a kiépülésének néhány részletére?
Csak mert eddig egy origifidesznyik orrát nem zavarta a keleti nyitás, sőt a putyini példakép kitűzése sem.
Biztos itt voltál Pesten?

BiG74 Bodri 2014.11.23. 18:57:51

@röf:
Biztos, hogy elég erős Magyarország Paks2-höz, attól függetlenül, hogy ki csinálja meg?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 19:03:20

@röf: Lehet, nem mondok újdonságot, de egy atomerőmű megépítése nemcsak gazdasági, de nemzetbiztonsági kérdés is. Az Orbán-kormány nettó hazaárulást és a magyar érdekek elárulását követte el Paks2-vel.

@BiG74: Jók a kérdéseid :) Anélkül, hogy kellemetlen helyzetbe hoznám őket annyit el tudok árulni, hogy a kormánypárti médiában dolgoznak. És igen, eddig tolták a talicskát, de most sok mindenből elegük van. Ez nem egy egészséges állapot, robbani fog.

polgári kór 2014.11.23. 19:03:32

@BiG74: 'Biztos, hogy elég erős Magyarország Paks2-höz, attól függetlenül, hogy ki csinálja meg?'

Miért, ha nem elég erős, akkor valaki ad energiát ingyen? Vagy olcsóbban?

Ez egy 30 éves projekt, a fasz se tudja ki tudjuk-e fizetni. Ha vki házat épít és hitelt vesz fel 30 évre az sem tudja hogy mindig lesz-e pénze.

Na és?

röf 2014.11.23. 19:04:18

@BiG74:
Annyi meg annyi hitelt fölvettünk már, amit az ország napi működtetésére azonnal el is költöttünk.

BiG74 Bodri 2014.11.23. 19:05:05

@Csehszlovák Kém:
Nos, ha robbant, visszatérhetünk rá.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 19:06:13

@BiG74: Alap. Én is kíváncsi vagyok a fejleményekre.

BiG74 Bodri 2014.11.23. 19:06:53

@polgári kór:
Hú b@szki nem gondoltam, hogy ez ilyen egyszerű.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 19:12:38

@BiG74: Itt főleg az a para, ez az, amit a csehek is elkezdtek pedzegetni, hogy nem tudjuk, mi lesz 10 év múlva. A németek brutálisan tolják a napenergiát. Az áram ára lent van, egyáltalán nem biztos, hogy erre egy atomerőmű megépítése a megfelelő válasz. Sőt. Amúgy tudunk Paks2 körül komoly társadalmi vitákról, hatástanulmányokról? Nyílt, átlátszó tender kiírásáról? Ha nem, miért nem? A turbómagyarokat most miért nem zavarja, a magyar érdek elárulása?

zobod 2014.11.23. 19:15:47

@polgári kór: a paks2-vel nem kell annyira sietni, egy atomerőmű megépítése egy tíz éves keretbe belefér. Paks1 a 2030-as évek elején fog kimúlni, van még akár egy évtized is, mielőtt cselekvési kényszer lenne.

polgári kór 2014.11.23. 19:20:10

@Csehszlovák Kém: 'Amúgy tudunk Paks2 körül komoly társadalmi vitákról, hatástanulmányokról? Nyílt, átlátszó tender kiírásáról? '

Jaj hagyjuk már a faszságot. Paks1 körül vagy a vízlépcső körül milyen társadalmi vita volt?

Temerinre az amerikaiak beadtak egy abszolúte komolyan vehetetlen, kidolgozatlan tendert, és elvárták volna hogy a csehek verseny nélkül megépítsék. Ez 2 éve volt, akkor még nem volt elavult az atom. Erre a cseh kormány nyílt tendert írt ki amin a Roszatom is elindult, és nyert. Erre a kormányt megbuktatta az amerikai lobbi, az előrehozott választás után pedig megsemmisítették a tendert. A projekt egyelőre jegelve van.

A cseh hazafiak pedig Magyarországnak szorítanak.

BiG74 Bodri 2014.11.23. 19:24:44

@Csehszlovák Kém:
Teljesen jó kérdések. Mi azon rugózunk, hogy ki ne építse meg. Pedig alapból egy ekkora biznisznél, ki nem akarná megépíteni. Kicsiny országunkat egy ekkora befektetés gúzsba köti és determinálja mozgásterét. Úgyhogy ez politikailag és gazdaságilag is nyerő egy nagyhatalomnak.
Közben elsunnyogtuk, a fő kérdést: egyáltalán kell?
Ez így nem az energiapolitikáról szól, csak a politikáról és a magyar politikusok milyenségéről.
A turbomagyarok pedig egyszerűen mindig is a csordaszellemben hittek, nemes hazaszeretetüket tökéletesen hazavágja az egyéni gondolkodás hiánya.

röf 2014.11.23. 19:24:58

@Csehszlovák Kém:
Totálisan nem értelek.
Napelem ide, napelem oda, németek visszakoztak a fukushimai baleset után bejelentett nagyívű atomerőmű bezárási ígéretüktől.
Az áram ára most lent van, mert túlkínálat van. És?
Nekünk be kell zárni kb. 2000 MW-nyi fosszilis alapú kapacitást.
A szabadversenyben hívő amerikaiak leállítottak két korábban megvett kelet-magyarországi erőművet, mert nincs tovább áramátvételi garancia.
Milyen érdekelárulásról van szó?
Az oroszoktól vettük Paks1-gyet, tőlük vesszük hozzá az üzemanyagot, oda visszük ki pihentetés után a kiégett fűtőelemeket....nem értelek.

BiG74 Bodri 2014.11.23. 19:33:06

@mestess:
A franciák nem ideológiai okok miatt lettek meghívva. A "baleset" pedig besorolását tekintve a legveszélyesebb üzemzavar volt. Nézd meg, hogy az mit is jelent. A baleset kategória az pl. Csernobil. A különbségek óriásiak. Kár az oroszt misztifikálni, sok reaktor üzemel, melyet nem oroszok építettek.

@polgári kór:
Te nézted már a kalendáriumot? Meljik évet írjuk polgártárs?
Paks1 és Bős abban a korban született amit elvileg rendszerváltottunk, de teszerinted ezen az elvi alapon teljesen jó a Paks2 ügye?
Amúgy te láttad az amcsi pályázati anyagot? Postán küldték, vagy e-mailben ?

2014.11.23. 19:39:17

@BiG74: Debizony hogy ideológiai okok miatt. Mert akkor mindent a nyugatiakkal akartunk csináltatni.

Nem értem, hogy miért olyan nehéz felfogni a világ legevidensebb dolgát: az oroszokkal fogjuk felépíteni. Ők építették az elsőt, az a jó, ha a bővítését is ők építik meg.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 19:40:19

@polgári kór: Neked fasság, mert nem érted, hogy működik a demokrácia. Egy ilyen kaliberű döntés esetén a népet jobban bevonják, pl itt Csehországban is éveken át fórumokat tartottak, társadalmi vitákat a témában. Így is lehet.

Magyarországon ezzel ellentétben titokban, tendereztetés nélkül, a magyar nép feje fölött hozta meg egy hazaáruló kormányfő a döntést. Pont úgy, ahogy Paks1 és a vízlépcső esetében, mivel akkor még a kommunista diktatúrban éltünk, amit úgy látszik Orbán mintának tekint.

Temelin: oké, leírhatod a konteo-fasságot te is, ettől ez még nem lesz igaz. Ráadásul hülyeségeket is írsz. A csehek tendereztettek, öt, három, majd két résztvevő maradt versenyben. A Roszatom nem nyert meg semmit, mivel nem hirdettek végeredményt, tehát ez is hazugság. Végül téged is megkérlek, sorold a tényeket, amely alapján beláthatjuk, hogy a cseh "kormányt megbuktatta az amerikai lobbi".
A cseh kormány szerint nem az atom az egyetlen megoldás az energiapolitikában, a projektet azért fagyasztották be, mert a kormányzat nem ad állami garanciákat a CEZ-nek a beruházás lebonyolítására és a magyar Paks2 példája is elrettentő eset volt nemzetbiztonsági szempontból.

polgári kór 2014.11.23. 19:40:49

@BiG74: nem csinálnak energetikából társadalmi vitát sehol.

Te hogyan képzeled, összehívják nyugaton a népgyülést a főtérre, és megszavaztatják hogy honnan szereznek energiát?

polgári kór 2014.11.23. 19:43:13

@Csehszlovák Kém: 'pl itt Csehországban is éveken át fórumokat tartottak, társadalmi vitákat a témában.'

pont annyira voltak azok társadalmi viták, mint Mo-n az ATV egyenes beszéd stúdióbeszélgetései meg a blogfórumok. Beszélni lehet róla a kormány meg dönt róla.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 19:44:31

@röf: Nemzetbiztonsági okok miatt veszélyes ennyire az oroszoktól függni az energiapolitikában. Főleg most, egy háború árnyékában. Ezen kívül korrupciós ügylet keretén belül kapták meg Paksot, kizárva az esetleges potenciális érdeklődőket. Téged ez egy cseppet sem zavar?

polgári kór 2014.11.23. 19:46:19

@Csehszlovák Kém: 'Végül téged is megkérlek, sorold a tényeket, amely alapján beláthatjuk, hogy a cseh "kormányt megbuktatta az amerikai lobbi".'

Nemcsak a kormányt buktatták meg. Vagy az is kimaradt neked hogy a frissen választott prágai polgármester egy sorosalapítványos libsi, aki csehül sem beszél?

Puffognak is a szittya husziták erősen.

polgári kór 2014.11.23. 19:48:45

@Csehszlovák Kém: Ez mekkora butaság már?

A hozzávetőleges ktg. nyilvános, amerika bármikor beolvashatja az RTL híradóban, hogy ő megcsinálja nekünk a 10 mrd eurós projektet 8ért.

2014.11.23. 19:50:31

@Csehszlovák Kém: nekem ebből az derül ki, hogy a csehek évekig fórumozgattak, társadalmi érdekegyeztetgettek, végül nem lesz náluk semmi.

nálunk viszont lesz.

ezért vannak előnyben a diktatúrák! :)))

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 19:52:48

@polgári kór: Mi a gond az ATV egyenes beszédével? Korrekt kis műsor! Igen, pont ez a demokrácia lényege: beszéljünk róla.

Magyarországon ezzel szemben, titokban, a magyar emberek megkérdezése és bármilyen társadalmi vita nélkül hozta meg egy ember az országot 30 évre eladósító döntést.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 19:55:32

@polgári kór: LOL :D Prága polgármestere egyenesen a Marsról érkezett!!!

Na, sorolod a tényeket vagy még beszélsz a párhuzamos valóságodról egy picit?

polgári kór 2014.11.23. 19:55:59

@Csehszlovák Kém: csehországban sem kérdezte az embereket senki, ne hazudozz

-beszélgettek róla, tét nélkül mi is pont ezt tesszük

'Mi a gond az ATV egyenes beszédével? Korrekt kis műsor!' - az atv a független amerikai hírcsatorna magyarországon, amivel nincs baj mert van más is

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 20:04:50

@polgári kór: Nézd, az emberek tudtak a nyílt tenderről és társadalmi vita alakult ki a témával kapcsolatban. Nem azt mondom, hogy Józsi bácsinak kell erről a kérdésről dönteni, mert ez egy nagyon komoly gazdasági, nemzetbiztonsági és még ki tudja milyen területet érintő kérdés, döntsön a választott parlament és a kormány.

De amíg társadalmi vita volt Csehországban ez nem történt meg Magyarországon. Sőt, semmiféle hatástanulmányt sem készítettek, az egész döntés egy hűségeskü volt Putyin felé. Ha téged ez nem háborít fel, akkor a hiba a te készülékedben van.

Másik kommentedben zsidóztál, ez itt nem pálya, ezért elköszönök tőled. Ha akarsz még beszélgetni, gyere vissza egy másik nickkel és uralkodj magadon.

BiG74 Bodri 2014.11.23. 20:05:30

@captcha33:
Számomra nem közvetlenül az orosz a gond.

@polgári kór:
Az energetikáról kell társadalmi egyeztetés, de a döntést elő kell készíttetni szakemberekkel, nem politikusokkal.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.23. 20:08:30

@Csehszlovák Kém: 'Nem azt mondom, hogy Józsi bácsinak kell erről a kérdésről dönteni, mert ez egy nagyon komoly gazdasági, nemzetbiztonsági és még ki tudja milyen területet érintő kérdés, döntsön a választott parlament és a kormány.'

- vagy ha nem jól dönt, mint a cseheknél, jöhet az előrehozott választás

'Sőt, semmiféle hatástanulmányt sem készítettek, az egész döntés egy hűségeskü volt Putyin felé.'

- a hatástanulmányok már 2009ben is kész voltak, de bárki bármit tartalmazó hatástanulmányt meg az ellenkezőjét is megírja ilyen volumenü bizniszre, ergo ennek semmi jelentősége

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 20:11:02

@Tiszteltetem Brüsszelet: A cseheknél nem volt döntés, hogy ki nyeri a tendert.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.23. 20:13:00

@BiG74: 'Az energetikáról kell társadalmi egyeztetés, de a döntést elő kell készíttetni szakemberekkel, nem politikusokkal.'

- bullshit. mi az hogy társadalmi egyeztetés? a magyar alkotmányjog nem ismer ilyen intézményt

- a döntést szakemberek készítették elő természetesen, erről már gyuriferiék is megkötötték az előzetes megállapodást az oroszokkal

- gondolom te sem gondolod komolyan hogy a pártízezer oldalas tanulmányokat fogja nyersanyagként használni a sajtó, vagy a bloggerek. egyébként sem értünk hozzá szart se, meg nem is érdekel, ugyanúgy ahogy az autópályaépítéshez se.

Amiről szintén nem volt semmilyen társadalmi vita, de mégis miről lett volna?

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.23. 20:18:34

Aztán amiről szintén nem volt társadalmi vita, az a 4es metró. Se arról hogy kell-e se arról hogy merre menjen.

Ezt szük körben eldöntik, a szakemberek olyan szintig be vannak vonva, hogy ne szakadjon a fejedre, az hogy kinek kell dellázni az meg politikai kérdés.

De ez teljesen normális, a zemberek nem értenek a metróhoz, autópályához, atomhoz, semmihez se értenek. Ők csak azt akarják hogy használhassák.

2014.11.23. 20:20:35

@Tiszteltetem Brüsszelet: akkor megvan az embereknek az az érzete, hogy ők is beleszólhattak... ettől jobban érzik magukat. nálunk, ha "társadalmi vita" lett volna, ugyanez a döntés született volna, de így a zemberek egója meg lett sértve.

állítom, ha ma népszavazást tartanának nálunk az atomról, ugyanaz jönne ki, mint amit Orbán eldöntött.

tudod mennyit megspóroltunk a rengeteg faszakodással, amire nem került sor? ez mind Orbán érdeme.

2014.11.23. 20:22:38

@Csehszlovák Kém: kíváncsi lennék, hogy mondjuk amikor az usában felépítettek egy atomerőművet, ott mekkora "társadalmi vitát" tartanak

:)))

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.23. 20:26:31

@captcha33: Orvbánnak vannak érdemei, bár ez nem a megfelelő hely hogy ezt megbeszéljük.

Az amerikaiak idegesítése nemtom hoz-e a konyhára, a Commendatore azon bátorodhatott fel, hogy az EU ellenes szabadságharc úgy tünik kifizetődik.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.11.23. 20:30:19

@Tiszteltetem Brüsszelet: Bocsánat, szerinted nem az lenne demokratikus, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a társadalomnak van esélye informálódni?

A Fidesz/Orbán szerint nem, oké, értjük.

Gyuriferiék egy teljesen más nemzetközi kontextusban tárgyaltak az oroszokkal, akik akkor még megbízhatóbb partnernek számítottak, mint 2013-ban.

Látod, ennyire nem vagy képben, hogy mit jelent egy társadalmi vita. Mondjuk arról lehetett volna szó, hogy szüksége van-e az atomra Magyarországnak. Neked tudom elég, ha a politikai szélkakas vezéred percenként változó véleményét szajkózod, de én például meghallgattam volna a témában néhány szakembert.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.23. 20:33:00

De különben Finnországban is feltoltak nemrég egy blokkot a rosztomék, és biztos ott sem tetszett mindenkinek.

Ki nem szarja le? Megvolt gyorsan a társadalmi vita a sajtóban a rénszarvaspusztulásról, a cnn helyi ügynöke meg eljárta a rókatáncot.

business as usual

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.23. 20:38:55

'Bocsánat, szerinted nem az lenne demokratikus, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a társadalomnak van esélye informálódni?'

- alkotmányjogilag tudom értelmezni a demokratikus intézményeket, amiből a legfontosabb a választás.

- Orvbánék a választási kampány előtt lebugázták Putyinnal a bizniszt, aztán 2x szarrá nyerték magukat. Részkérdéseket meg nem bíznak a népre ahogy más sem.

'Gyuriferiék egy teljesen más nemzetközi kontextusban tárgyaltak az oroszokkal, akik akkor még megbízhatóbb partnernek számítottak, mint 2013-ban.'

Mármint amerikának voltak megbízhatóbb partnerei, de ezt lefosták ívesen a magyar választók.

'Látod, ennyire nem vagy képben, hogy mit jelent egy társadalmi vita. Mondjuk arról lehetett volna szó, hogy szüksége van-e az atomra Magyarországnak.'

Na de egy mondattal ezelőtt az atommal nem volt bajod, csak az oroszok megbízhatóságának változásával fegyencék óta.

captcha33 (törölt) 2014.11.23. 21:12:08

@Csehszlovák Kém: 'Bocsánat, szerinted nem az lenne demokratikus, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a társadalomnak van esélye informálódni?'

Bocsánat, szerinted nem az lenne demokratikus, hogy a veled ellenvéleményen lévőket nem cenzúrázod ki?

apanna 2014.11.23. 22:16:21

" Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki megsemmisíti a demokratikus fékeket és ellensúlyokat Budapesten és Vlagyimír Putyint mintának tekinti."
www.origo.hu/itthon/20090310-gyurcsany-es-putyin-talalkozoja-moszkvaban-kormanykozi-konzultacio.html

Akkor hol volt az USA? Nemrég Gyurcsány Putyinnal ebédelt....

Reszelő Aladár 2014.11.24. 00:12:58

A szitu az, hogy az USA megpróbálja Oroszországot teljesen elszigetelni. Kezdődött egy demokratikus deficit váddal, majd az ukrán buli után elindult az újabb hidegháború.
Lassan el fogunk jutni odáig, hogy Putyint támogatja és a demokrácia ellensége aki a gázt átveszi, aki pedig üzletelni szeretne velük, az nettó gonosztevő.
Ha Orbán nem hozza tető alá a megállapodást az oroszokkal Paks 2-ről, akkor sosem épülhet meg, legalábbis amíg CIA létezik. Ekkor bizniszt nem lehet kihagyni.

Ami viszont a legrosszabb: az USA fenntartja magának a jogot, hogy a demokrácia fogalmát értelmezze, és szabadon mondja meg, ki az és ki nem. Immáron pedig nyíltan is büntet. Bárhol háborút kezdhet a világban, Irak óta indok sem kell, ha más nem akkor csinálnak. A patrióta törvény Guantanamo kiterjesztése a saját földre. Jelenleg viszont náluk a puska.

P.Freddy 2014.11.24. 01:23:00

@polgári kór:

"a frissen választott prágai polgármester egy sorosalapítványos libsi"

Jé, akkor olyan, mint a magyarminiszterelnök...:)) Ő is egy sorosalapítványos libsiként kezdte Oxfordban, a köcsög Soros pénzén...

Akarom mondani libsi csak volt, aztán olyan "izé" lett, kerszténynek is hazudta magát (le is okádta rendesen a csinos pocakját), majd a végén nagyonmagyar, nénemzetinek hazudott köcsög lett :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.11.24. 06:08:12

Foglalod a kurvanyádat,
De nem ám a mi hazánkat!...
Hadat nekünk ok izennek,
Kik egy nyúlra heten mennek.

BiG74 Bodri 2014.11.24. 07:22:44

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Társadalmi egyeztetés az, hogy mielőtt aláírnának egy komoly horderejű szerződést előtte feltárják a szakértők pro és kontra indokait, illetve kinyilatkoztatják, hogy mikor, és milyen feltételek mellett írják alá a szerződést. Nem utólag böffentik be, hogy aláírtuk, nem írtuk, aláírtuk. Továbbá a szerződés titkos, meg a faszom.
Az autópálya építés lezsírozott ügy volt, de 1000x több info jött róla még az építés előtt. Másrészről közel nem akkora horderejű kérdésről van szó, mint egy atomerőműről.

BALTAZÁR 2014.11.24. 08:39:19

"...a tömeg olyan korrumpált hivatalnokok lemondását követelték, akiket az Egyesült Államok kitiltott területéről, írja a napilap."
Miért is tiltották ki őket? Kiket is?
Klasszikus "kabátlopási ügybe keveredés" illetve ebben az esetben inkább keverés.
Aljas rágalmazás, ahol még csak arra sem veszik a fáradtságot, hogy legalább hamis bizonyítékokat kreáljanak. Sőt, konkrét személyeket sem neveznek meg.
Pont olyan mint amikor a másik oldal - a nagyon másik oldal, szélsőjobb - azt mondja, hogy a cigányok lopnak.
Ennyi. Nincs név, nincs konkrét vád, nincs semmi. Csak az infót suulykoljuk bele az ostoba, önnálóan gondolkodni képtelen fogyasztó fejébe. " A kormány lop" ennyi az üzenet.
Még jó, hogy Amerika hírből sem ismeri a korrupciót. Pláne a kormáynközeli emberek.
Az szomorít el, hogy sokan itt komolyan támogatják, hogy a mi általunk megválasztott jól-rosszul működő kormányunkat, legyen az jobb vagy baloldali, tőlünk több ezer kilométerre pár ember döntése alapján meg lehet dönteni. Ha ez egyszer sikerül, akkor egyetlen jövőbeni kormányunk sem lesz majd biztonságban. Ezt jó lesz végiggondolni minazoknak akik itthonról fúrják folyamatosan a hatalmat.
Legyen Orbánnak bármilyen rossz döntése, azt csak itthonról lehet megdönteni. Kintről hatalomba segített embernek csak ideig-óráig lesz hatalma, és ugye az is logikus, hogy a szívességet valahogy majd meg kell hálálnia. És a dolgok természetéből eredően azt a számlát is mi fizetjük majd.
Emberek! Ébresztő!

alfacharlybravo 2014.11.24. 10:58:48

@BALTAZÁR: Amerikában hírből sem ismerik a korrupciót csak a tévében teregetik ki a Bush család és Dick Chaney alelnök zűrös üzleti ügyeit, de azt az amerikai derék polgár nem nézi. Nálunk is csak páran.

P.Freddy 2014.11.24. 12:40:11

@BALTAZÁR:

"Legyen Orbánnak bármilyen rossz döntése, azt csak itthonról lehet megdönteni. "

A pofátlanság tehetlenségénél fogva az Orbáni adminisztráció átlépett egy határt. Külföldre exportálta a korrupció náluk bevett formáját: vagy nyaltok a Fidesznek (azaz alapítványba fizettek), vagy úgy jártok, mint a Klubrádió: azt csináltok amit akartok, de nem lesz se reklám, se megrendelés. Ezt a pofátlanságot leleplező momentum NAGYON is jó, hogy visszacsatolódik, mert különben nulla fék lenne a tolvajok kezén: nézd meg, a felcsúti stadiont "önként" támogatták, ugye? És nem közpénzből ugye?

Na ezt most másfélmillió agyhalott így látja. Ezekkel hogyan akarod megdönteni?

Márpedig nem hiszem, hogy értelmes embernek elfogadható az, hogy

- focicsapatból felépül a külügyi részleg,
- politikusaink szabadon tolvajkodnak (Rogán, Szijjártó, stb.)
- maffiacsaládok uralma alá kerül a vidék (Mészáros, stb.)
- a MAGYAR ÜGYÉSZSÉG kizárólag internetes kommentelőkre vadászik, akik megsértik a köcsög tolvaj korrupt vezetőket, miközben házon belül százmilliárdos korrupciókról van BIZONYÍTÉK (lásd trafikmutyi, ahol Lázár János az első, akit le kellene ültetni, Vida ildikó pedig a második)

- FÉLNI KELL attól, hogy mit, hol és hogyan mondasz, mert különben BOSSZÚ következik: ügyészségi vegzálás, munkahelyi vegzálás, vállalkozók esetén piaci ellehetetlenítés, egzisztencia tönkretétel - ez az egész egy utolsó mocskos, kommunista attitűd, amit Kádárék óta Orbán és görény bandája vezetett be újra Magyarországon.

És a legfontosabb:

A gyerekeink jövőjének gyakorlatilag most ássák a sírját.

Kinek kellene felébrednie szerinted? Azoknak, akik a fentieket elszenvedik, akiket a hatalom bszogat, vagy annak a másfélmillió birkának, aki a hazaáruláshoz tapsol és asszisztál???

ÉBRESZTŐ!!!

captcha33 (törölt) 2014.11.24. 21:48:20

@BiG74: a lisszaboni szerződést úgy írtuk alá, hogy még le se volt fordítva magyarra!

akkor nem tiltakozott az eu...

captcha33 (törölt) 2014.11.24. 21:52:25

@P.Freddy: a DK megkapta az egész trafikanyagot. több tonna. azóta egyetlen egy pert sem kezdeményeztek...

miféle "trafikmutyiról" beszélsz?
süti beállítások módosítása