cr_usa_diplomacie_zeman_2_811.jpg

Colleen Bell és Andrew Schapiro youtube üzenetének gyorsértékelése. (Képen: Andrew Schapiro az USA csehországi nagykövete és Milos Zeman cseh köztársasági elnök)

Magyarországhoz hasonlóan Csehországba is hosszabb szünet után került a washingtoni szenátus által is megerősített amerikai nagykövet. Andrew Schapiro 2014 őszén érkezett a Prágába. Colleen Bell és cseh kollégája is egy youtube fecnin köszöntötte a magyarokat, és a cseheket. Ami már a video elején rögtön kiderült: a prágai amerikai nagykövet jobban teljesít! Amíg Bell csak egy „Jó napot!”-ig és hibátlan „Budapest”-ig jut el magyarul köszöntőjében, addig Schapiro egészen elképesztő bravúrral a „Jó napot! Andrew Schapiro, az Egyesült Államok új csehországi nagykövete vagyok” cseh mondattal lepte meg a helyi embereket.

De nézzük a két videoüzenet tartalmi részének elemzését! Bell a két ország közötti 250 éves történelmi kapcsolatával nyitott, a gazdag kulturális, művészeti és tudományos együttműködéssel, amely a személyes kapcsolatok során kialakult. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy hivatalosan az USA megelégedetten tekint a történelmi magyar-amerikai kooperációra.

Colleen Bell, az USA magyarországi nagykövetének bemutatkozó üzenete

Ezzel szemben Schapiro inkább személyes, családi húrokat pengetett bemutatkozó üzenetében. Miután megköszönte az Obama adminisztrációnak a lehetőséget, megtudhattuk, hogy anyai ágon Csehországból, Prágából származnak felmenői és a mai napig emlékszik 1982-es első csehszlovákiai látogatására, mint hátizsákos turista. Schapiro azóta többször járt Csehországban és figyelemmel követte az azóta bekövetkező lenyűgöző változásokat: ma az USA és Csehország szoros barát és szövetséges, együttműködnek a biztonság-, a gazdasági növekedés és közös értékeik ápolásán.

E témakörben hangzik el a második eltérés a magyarországi kolléga szájából. Colleen Bell beköszöntőjében jövőre nézve hangzik el: „örömmel várom, hogy együtt dolgozzunk közös céljainkért a regionális biztonság, a Balkán stabilitása, az energiafüggetlenség és a kelet-európai demokrácia előmozdítása területén. Szerencsére azért az kiderült, ha barátok nem is vagyunk, de Magyarország az USA erős szövetségese. Ez a NATO és az EBESZ kötelékében jelent együttműködést a két ország között. 

Andrew Schapiro, az USA csehországi nagykövetének bemutatkozó üzenete

Schapiro ugyanakkor a nagyon fontos katonai együttműködésen kívül megemlítette a cseh és amerikai cégek közötti növekvő együttműködés lehetőségét is, illetve a két ország polgárai közötti kapcsolatok fejlesztését csere-, vagy látogató-programok segítségével.

Ezután közelebbről is megismerhettük Schapiro csehországi származású édesanyjának és családjának történetét, aki 1939-ben hagyta el az országot. Az új cseh nagykövet nem felejtette el megjegyezni, amit a csehek megtanulhattak a II. világháború tapasztalat alapján: nem vehetjük a szabadságot és a biztonságot magától értetődőnek. Schapiro felmenői, mint menekültek kerültek az USA-ba, ezt köszönték szépen. Schapiro már Chicagoban hallott először a masaryki republika aranykoráról és az olyan kulturális nagyságokról, mint Dvorzak, Smetana, Kafka.

Ezzel szemben Bell  múltjából annyit tudhatunk meg, hogy két évtizedig üzletasszonyként, és a non-profit szektorban működő vezetőként dolgozott, valamint egy sikeres televíziós projekt gazdája volt. A gyerekek számában Bell verte csehországi kollégáját, négy gyermek édesanyja, míg Shapiro két gyermek apukája, bezzeg ott az asszonyt is láthattuk, sőt hallhattuk is, míg Bell one-man-show-t adott elő.

A cseh nagykövet a videó végén kéri a cseh polgárokat, javasoljanak az országban helyeket, amelyeket meglátogathatnak, erre a magyarországi klipben nem kerül sor, igaz, ott van egy Goodfriend aki a Békementtől az istváni Intelmekig képbe rakja majd főnökét. Végül Prágáé az utolsó szó, Schapiro egy „Köszönjük a figyelmet, a viszont látásra!” csehül elmondott kijelentkezéssel biztosítja be a képzeletbeli szimpátia-verseny megnyerését

Végül vonjunk most mérleget a gyorsértékelés végén!

  • Bell: egy szó magyarul (Budapest helyes kiejtése)
  • Schapiro: két teljes mondat csehül
  • Bell: Magyarország és az USA szövetségesek. (+ Goodfriend)
  • Schapiro: Csehország és az USA barátok és szövetségesek.
  • Bell: örömmel várja, hogy együttműködjünk
  • Schapiro: fejlesszük az eddigi együttműködést

Végül már csak egy kérdés nem hagy nyugodni, hol tenyésztik az amik ezeket a fantasztikusan megszólaló, profi diplomatákat?

komment

Címkék: #usa #csehország #magyarország #goodfriend #schapiro #bell

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr877096183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2015.01.22. 10:31:31

szánalmas ez a profizmus.

aszendi 2015.01.22. 10:46:44

Legalább alapszinten tudniuk kéne a nyelvet.

♔bаtyu♔ 2015.01.22. 11:32:08

Még le sem tolta a bugyiját, de már nyaljátok a seggét. (Gondolom, prágában is ugyanazok, akik annak idején az oroszt).

♔bаtyu♔ 2015.01.22. 11:41:07

@aszendi: Igen, ez jól mutatja az USA arroganciáját. Végül is nem meghallgatnia kell a problémákat, hanem kiadni főnökei utasításait. Persze egész K-európa ki van adva Soroséknak.

Én a nagykövetnek tudok javasolni egy helyet amit felfedezhet, a repülőtér:))

Ez a blog most is gusztustalan.
"Csehország és az USA barátok és szövetségesek."
Azért kíváncsi lennék, ha lehallgatnád a cseh kormány mit mondanának az USA-ról. Hivatalosan annak idején az oroszokkal való kapcsolatuk egyenesen testvéri volt, miközben értelemszerűen rühellték az oroszokat.

Amúgy látom van fejlődés. Miután a többség eleve be sem jött a blogba, el lett törölve a cenzúra.

Krumpli Bogart 2015.01.22. 12:28:18

Én Goodfriendet szeretem.
Nem akarom ezt a halibudi nagykövetet.
Goodfriend beszél is magyarul. Nemtommé' kellett ide ez a nő. Eddig olyan szórakoztató volt az ügyvivő.

Krumpli Bogart 2015.01.22. 12:30:13

@♔bаtyu♔: Nem kell már a moderáció, úgyis csak te jársz ide utálkozni.

♔bаtyu♔ 2015.01.22. 12:47:52

@Krumpli Bogart: Én nem járok ide, eleve ki szoktam hagyni ezt az általában undorító blogot. Most is csak azért jöttem, mert előbb kattintottam a címre mintsem észrevettem volna blog nevét.

Persze nem csalódtam, gusztustalan seggnyalás:
"Végül vonjunk most mérleget a gyorsértékelés végén!"

Bell: egy szó magyarul (Budapest helyes kiejtése)
Schapiro: két teljes mondat csehül
Bell: Magyarország és az USA szövetségesek. (+ Goodfriend)
Schapiro: Csehország és az USA barátok és szövetségesek.
Bell: örömmel várja, hogy együttműködjünk
Schapiro: fejlesszük az eddigi együttműködést"

Ez pedig konkrétan hányinger öregem, persze, lehet, hogy te nem érzed.

CoolKoon 2015.01.22. 21:28:23

Borzasztó, hogy amikor új trollcikk kerül ki a blogra, valahogy mindig ide jutok, még mobilról is.
Ami a cikket illeti, van abban némi szánalmas, amikor valaki az első nyilatkozatukból mokkáskanállal centizi ki, hogy melyik nagykövet mennyivel csúcsszuperabb a másiknál. Meg hát kissé gyomorforgató és farokméregető is (a "mi"=cseh nagykövetünk szuperebb, bibibí!), de hát Csehszlovák Kémünket ugyebár így szeretjük :D
süti beállítások módosítása