safety_or_freedom_by_ali_radicali-d4ee0sj.jpg

Miért nem lehet bizonyos cikkek alatt kommentelni Szlovákiában?

Néhány órára lekapcsolta szeptember 9-én a 444.hu alatt a komment-mezőt, a cikkek alatt nem lehetett kommentelni. Különös módon a szabadságot páros lábbal tipró Orbán-kormány lakájmédiája azonnal a szólásszabadság végéről sikoltozott. Estére a helyzet visszaállt a 444-en, újra lehetett kommentelni a cikkeket, de a téma, úgy tűnik, itt maradt, és megér egy posztot, mi a helyzet közvetlen szomszédságban.

Szlovákiában már régebben próbálkoznak a kommentelők megszabályozásával. Létrehozták az úgynevezett Piano projektet, amely egy fizetős rendszer. Aki nem fizet, az egy nap csak három kommentet küldhet naponta egy oldalra, egy adott felhasználónévvel. A rendszerben részt vevő szlovákiai sajtótermékek visszajelzéseiből kiderül, hogy már az első napon meglátszott az új rendszer jótékony hatása és az azóta napvilágra került vélemények szerint is csökken a negatív hozzászólások száma. Piano projectnek köszönhetően érezhetően megcsappant a trollok jelenléte a fórumokon. 

A Piano projektről a dotohon bővebben itt olvashatsz.

Persze, a komment-mező teljes lezárása kurrens téma Szlovákiában is, 2014 óta egy új trend figyelhető meg a témában. Úgy oldották meg, hogy némely népszerű hírportál egyszerűen bizonyos cikkeknél lekapcsolja a kommentelési lehetőséget. A Ringier Alex Springer Slovakia és Milan Dubec magántulajdonában álló azet.sk szolgáltatásokat, híreket tartalmazó portál szelektíven kapcsolja le a kommentelést bizonyos cikkek alatt.  Egy hónappal később a Petit Press tulajdonához tartozó, liberális sme.sk hírportál hasonló gyakorlatba kezdett.

Szlovák médiaelemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a kommentelés lehetőségének szűkítése a népszerű oldalak az elmúlt években megfigyelhető bulvár irányba történő elmozdulása után következett be. Az Azet saját híroldalán konkrétan a bejegyzések minőségi romlásával és a gyűlölködő hozzászólások számának növekedésével indokolta a szabályozást. Ahogy írták: "A korlátozás indoka a növekedő gyűlölet és a kommentelők szókincsének és kommunikációjának romlása." A gyakorlat alapján egyébként azt látni, hogy az Azet és a Sme is főleg Oroszországról, Ukrajnáról, az iszlámról és a romákról szóló cikkek alatt él ezzel a lehetőséggel.

A Sme indoklását a dotoho teljes terjedelmében lefordította:

Az internetes komment-mezők a tárgyszerű és nem agresszív eszmecserék helyszínének kellene lenni. Ez gyakran nincs azonban így.

A szerkesztőségbe érkező leggyakoribb panasz a cikkeink alatt elinduló viták színvonalát érinti. Azok az emberek, akik értelmesen és tárgyszerűen próbálnak meg vitázni egy vitatkozni nem tudó, vulgáris, támadó és hazugságokat és negatív érzelmeket terjesztő tömeggel találkoznak. Ez nem csak a sme.sk oldalain érzékelhető jelenség, hasonló problémával szembesülnek más szlovák és nemzetközi médiumok a világ minden táján.

Egyes szerkesztőségek nem kevés pénzt fektetnek be jelentős létszámú adminisztrátor fenntartására. Az ő feladata, hogy ellenőrizzen minden egyes hozzászólást, amelyet a vitában a hozzászólók írnak. Más médiumok a komment-mezőt teljesen kilőtték és az így felszabaduló pénzt inkább kitűnő cikkeket író, minőségi újságírók megfizetésére fektetik be.

Ezek közül egyik megoldást sem tartjuk ideálisnak. Ugyanakkor a világon még egyetlen médium sem találta meg a receptet, hogyan alakítsa ki a weben a különböző vélemények kultivált megvitatását. Az internetes viták ma inkább arra figyelmeztetnek, mennyi energia, türelem és erőfeszítés kell, hogy kölcsönösen meghallgassuk és tiszteletben tartsuk egymást.

A sme.sk szerkesztősége az utóbbi években számos fejlesztést kipróbált a komment-mezőben megjelentő viták színvonalának emelésére. Az egyik ilyen legsikeresebb kísérletünk az úgynevezett moderált vita bevezetése. Ennek köszönhetően ki tudjuk szűrni a nem megfelelő hozzászólásokat és így mindent megteszünk azért, hogy a kommentelők egy szebb helyet találjanak a Földön. Sajnos, azonban nincs kapacitásunk arra, hogy minden cikk alatt moderáljunk. Éppen ezért találnak olyan cikkeket is, ahol a kommentelési lehetőséget nem nyitjuk meg.

A sme.sk oldalon minden nap rengeteg új cikk kerül fel, amely alatt lehetséges a kommentelés. Találkoznak olyanokkal is, ahol a vitát moderáljuk. És lesznek olyan cikkek is, amelyek alatt a kommentmezőt nem fogjuk megnyitni.

Ennek egészen egyszerű oka van: ha nem tudjuk a vitát ellenőrizni, ha nem tudjuk biztosítani, hogy weboldalunkon, vulgáris, rasszista, agresszív vagy hazug hozzászólások jelenjelnek meg, kénytelenek vagyunk néhány vitát nem megnyitni. Nem, ez nem cenzúra. Ez felelős döntés. Végül is, a bejegyzésekért szerzőik felelősek, de mi is.

Annak eldöntésében, hogy melyik cikk alatt nem nyitjuk meg a kommentelés lehetőségét, több kritériumot is szem előtt tartunk. Például ide tartozik a szöveg hírértéke, az olvasó érdeklődése a téma iránt, illetve a tény, hogy tudjuk-e a vitát ellenőrzésünk alatt tartani. Egy másik szempont például az is, hogy a megjelent cikk, milyen érzelmi reakciót vált ki. Vannak ugyanis olyan témák, amelyek az emberekben túlzó, negatív érzelmeket válthatnak ki, és ekkor a cikk alatt már nem vitáznak a hozzászólók, hanem csak a komment-mennyiségre, amelynek egy tisztességes társadalomban helye nincs.

Olvasóink naponta 4000-5000 kommentet írnak, naponta. Minden vita során találhatnak szórakoztató részeket, tanulságot, ellenérvet, kritikát és dicséretet. Ezt a színes világot szeretnénk fenntartani, támogatni és védeni. Időnként olyan módon is, hogy némely cikkünk alatt nem nyitjuk ki a kommentálási lehetőséget. Ezért olvasóinktól elnézést kérünk.”

Olyan korban élünk, amikor szerencsésebb országokban már felvállalhatod nemi identitásod, vallásod, származásod, minden probléma nélkül, és ez nagyon jó dolog. De pont emiatt a nagy szabadság miatt nő az emberekben a bizonytalanság érzése is, ez az az ár, amit a szabadságunkért megfizetünk. De most akkor mi a helyzet, ha több szabadságot akarunk, akkor fizessünk?

A kommentelés tiltásával, úgy tűnhet, lemondunk a szabadság bizonyos szeletéről. Ez nem új jelenség amúgy az emberiség történelme során, a fejlődés soha nem töretlen, nem folyamatosan halad előre, bizony néha visszacsap. Amikor egy társadalomban vagy közösségben, feszültség, nyugtalanság, bizonytalanság van, bizony hajlamosak vagyunk lemondani a szabadságunk egy részéről, stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot várunk. 

Adja magát a kérdés, kommentelők, ti melyiket kívánjátok jobban: a szabadságot vagy a biztonságot? Mert egyszerre a kettő nem fog menni.

komment

Címkék: #szabadság #biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr237777620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.11. 11:07:22

A liberalizmus lassan fasizálódik, ez a valódi ok.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2015.09.11. 11:10:01

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ennek semmi köze egy eszmei irányzathoz, ahogy írom, egy általános jelenségről van szó, mindenkit érint, téged is.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.11. 11:28:15

@Csehszlovák Kém:

Valóban ez nem csak liberális jelenség. Més irányzatú médiáknál is megesik ez.

Viszont ez az ára a szólásszabadságnak. S ezt az árat meg kell fizetni.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2015.09.11. 11:36:02

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: a kerdesem nem csak a szolasszabadsagra iranyul, hanem altalaban a szabadsagra.

Mert ha ezt ugy latod, hogy a 444 korlatozza, ne feledkezz el arrol sem, hogy ugyanezt teszi a nagypolitika is a szerb-magyar hataron.

Ha viszont azzal egyetertesz, bizonyara szimpatikus lehet szamodra a hozzaszolasok korlatozasa is.

panelburzsuj 2015.09.11. 13:14:43

@Csehszlovák Kém:
Mintha nem tudnád.

Hogy a "törésvonalak" pont ottanfele sűrűsödnek.

Ahol az elvből mindenkinek mindent szabad és a "mieinknek" is csak egy picivel többet kedvezünk magatartások csomósodnak.

Ultima ratio: "De az más."

(Sokat tanultam ám a birca-iskolában... :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2015.09.11. 13:54:18

@panelburzsuj: Ne haragudj, ezt egyértelműbben nem tudom megfogalmazni: legitim-e ekézni a 444-et komment-mező letiltása miatt, miközben újságod egy szabadság-ellenes politikát támogat, csontig?

panelburzsuj 2015.09.11. 14:33:00

@Csehszlovák Kém:
Szerintem megelőlegeztem a választ: a magyar "közgondolkodásban" már rég nem számít, hogy mi legitim, mi nem, ha a legitimitáshoz ragaszkodásból "nekem" vagy "nekünk" hátrányunk származik.

Hogy ez a többi "visegrádi" (északostblock?) országban hogy áll, arról neked nyilván sokkal több élményszintű tapasztalatod van.

De: attól hogy "megállapítom" a romlottságot, még nem következik, hogy helyeslem, vagy akár csak örülök neki.

"Romlottság" alatt pedig pont azt értem, amit mondok: a játékszabályok, a normalitás, a "fair play" megrontását rövid távú előnyökért.

A mandiner "erkölcsiségéről" meg hadd ne értekezzek. Te "kívülről", "felvilágosult ateista" páholyból szemléled ezt a világot - (afféle lokális tótawé...:) - én meg beleszülettem a sűrejébe. És onnan látom - ugyanazt, amit te "kintről".

Téged csak bosszant, bőszít, megnevettet - nekem meg néhanéha még fáj is a minden "szentet" elöntő fos.

Sikerült képbe kerülnöd? :)

P1sty 2015.09.11. 18:31:49

Szerintem az elsődleges felelősség a médiát terheli ebben az ügyben. Miért is?
Nézz végig egy index.hu vagy 444.hu címlapot ... mást sem látsz, csak így szegény menekült, úgy szegény menekült, így rohadt magyar állam, úgy rohadt magyar állam, eddig a non plus ultra nálam a szír cégek fényezése volt, akiknek a meleg szarig benyaltak, hogy mennyire faszán működnek.

Ez az egyoldalú, csúsztatásokkal teli cégek pedig idővel a legszelídebb emberből is kihozza az állatot.

Próbálni kellene törekedni a kiegyensúlyozott újságírásra, és akkor úgymond mindenki megkapná a maga csontját. Amíg szervilisen ennyire az egyik oldal van fényezve, addig szerintem ezt el kell tudniuk viselni.
A la kuruc.info, ahol a cigány mindig a legutolsó söpredék, a 444 is ez a színvonal, csak éppen a másik oldalon ül.

Ami a szlovák korlátozást illeti, helyette ott a FB, ahol pár kórházi dolgozóról hozták nyilvánosságra, hogy miket osztott meg profilján. Az jobb?

Parajpuding 2015.09.11. 19:10:53

444.hu? Azt hittem ez egy mértékadó portál lesz. Tévedtem. Közben rájöttem, hogy nem újságírók készítik, hanem egy rakás korlátolt és hitvány alak.

KUHULIN 2015.09.11. 19:53:11

Juhú! Andriska visszatért! :D

31/48 2015.09.11. 20:04:06

A moderálás még semmi. Új vallás van születőben és a hívei az életből is kiüldöznék azokat akik nem úgy gondolkodnak, mint ők.

Ezzel az új "humanizmussal" észak-nyugaton és az iszlámmal dél-keleten elég bizarr és sivár jövő elé nézünk sajnos mi is.

@Csehszlovák Kém: egy országnak joga van kitiltani akit csak akar. Egy internetes portálnak is joga van letiltani akit akar, a kommentelést nem engedélyezni. De ez egy intő jel. Vannak olyan helyek, ahova én nem mehetek, mert nem kapnék vízumot ezt-azt. Van ahova azért nem is tehetem be a lábamat, mert nem vagyok muzulmán.

Ezzel eddig nincs is gond, azzal sincs gond, hogy egy hírportálon nem lehet kommentelni, legfeljebb majd nem járok oda.

A gond mindig az agresszióval, a beavatkozással kezdődik, amikor törvényeket hoznak már az országban létező történelmi csoportok, ideológiák ellen. Amikor más országokra rá akarják akár fegyveresen, akár diverzáns elemek, felforgatók támogatásával az adott értékrendet.

Isten óvjon minket az újabb háborúktól és az imperialista elnyomástól. (Sajnos úgy tűnik más már nem nagyon fog.)

Éhes ló 2015.09.11. 20:07:49

Szar dolog a szólásszabadság a komancsból átvedlett libbantaknak, jobb szeretik a cenzúrát, mint régen.

De legalább mostanra mindenki a napnál világosabban láthatja, ha nem vak, kik tapossák az emberi jogokat a törvény előtti egyenlőséget páros lábbal ugrándozva.

Rwindx 2015.09.11. 20:09:35

Egyrészt birkának igaza van, másrészt pedig az írások színvonalának zuhanása, a hazugságok propagálása a kommentek durvulását, ha jobban tetszik színvonalának romlását hozza.

Krisz11 2015.09.11. 20:38:46

A libsizmus bebukott. Ezért "kénytelen" a cenzúrához/erőszakhoz nyúlni.

v2peti 2015.09.11. 20:44:47

Nálunk is egyes cikkek (főleg cigányosok) esetén, le van tiltva a kommentelés.

ursus artos 2015.09.11. 20:48:42

"Különös módon a szabadságot páros lábbal tipró Orbán-kormány lakájmédiája azonnal a szólásszabadság végéről sikoltozott."
Miközben Orbán=Hitler címlapképpel jelenhet meg nyomtatott lap Magyarországon.

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.09.11. 21:36:53

@31/48:"Új vallás van születőben és a hívei az életből is kiüldöznék azokat akik nem úgy gondolkodnak, mint ők."

Igen, mert szerintuk ok kepviselik a tokeletes moralitast. Aki maskent gondolkozik mint ok, az gonosz ember. Ez a baloldali autoriter/SJW gondolkodasmod jellemzoje.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.11. 22:00:22

A ballibsik a hibásak. Ez közírói eszenciám.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.11. 22:02:36

@Éhes ló: Vannak képeim rólad a Pride-ról. conchita egy csomó pénzt ajánlott érte.

Éhes ló 2015.09.11. 22:06:01

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: összekeversz az öcséddel mesüge, ő jár a menekültek faszát szopkodni a közös barátotokhoz a se férfi se nő patkányhoz bécsbe, ha kevés a lé amit anyád és a húgod összerodáznak a kamionsoron.

J.R. Ewing 2015.09.11. 22:53:40

Nagy szükség van egy ilyen agyalágyult, hülye tót kioktatására.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.09.11. 22:55:02

Az Origo is rendszeresen letiltja a kommentezést, néha már a cikk megjelenésekor, néha utólagos cenzúraként.

Mannlicher 2015.09.11. 23:55:27

@Csehszlovák Kém:
Azért ehhez, hozzá kell tenni, hogy sem a 444, sem az ottani kommentek nagy része nem a színvonalukról híresek (alig van aki érdemben akar valamihez hozzászólni, a többség zsidózni/nácizni akar egy jót), valamiért mégis akkor verte ki a dolog a biztosítékot, amikor nem jöttek a drukkerek egy kis egészséges fasisztázásra. (Nézzük a dolog pozitív oldalát, hosszú évek óta végre van valami amiben a bal- és jobboldal is egyetért, mind félnek a népvándorlástól.)
Viszont az számomra erősen kérdéses, hogy milyen szabadságjogok lettek megsértve a déli határon.

"Ne haragudj, ezt egyértelműbben nem tudom megfogalmazni: legitim-e ekézni a 444-et komment-mező letiltása miatt, miközben újságod egy szabadság-ellenes politikát támogat, csontig?"

Egyik kutya, másik eb. Ha megnézed a 444-es srácoknak is azt jelenti a szabadság, hogy mindenki szabadon gondolhat ugyanarra. Ha nekik lenne ekkora politikai hatalmuk ugyanezt csinálnák, csak nem a "kereszténység" és a "nemzet" lenne a vezényszó, hanem mondjuk "egyenlőség".

kvadrillio 2015.09.12. 00:04:35

a történelem folyamán már sok civilizáció tűnt el........AKI NEM ENGED KOMMENTELNI, AZ IS EL FOG TÜNNI ECCER ! :o)

egybként.....a kommentelésen túl is van élet ! :)

panelburzsuj 2015.09.12. 00:30:39

@Mannlicher:
Szóval mindenki médiakurva, aki névvel-arccal szop egy eszmei vagy pláne pártfaszt.

Aki névtelenül/arctalanul teszi ugyanezt - az minimum szabadsághős.

Vagy nem jól értem a mondókádat? ...

Jon Bovi 2015.09.12. 04:34:00

B+ olyan beszél trollokról, akit tahónak hívnak.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.12. 07:06:16

@Éhes ló: Látom nem csak a Pride-ról van nagy tapasztalatod, hanem a kocsisorról is. conchita tudta ezt mikor beengedett téged az ánuszába?

Namir 2015.09.12. 07:49:59

"A korlátozás indoka a növekedő gyűlölet ..."

Nocsak. Ilyen előfordulhat az édeni Szlovákiában? És erre a progresszív, baloldali megoldás a kerítés (korlátozás)?

***************

Jó lenne ha az újságírók is korlátoznák magukat a hülyeségek és hazugságok írásában.

"Hazudni nem szabad."

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.12. 08:39:25

Indexen sohasem volt komment rendszer. Amikor a viktátori rezsim változtatott az erre vonatkozó törvényeken, a Velvet is megszüntette a kommenteket.
Amikor a mno vagy a gondola oldalain próbálkoztam, szó szerint cenzúrába ütköztem.
A legtöbb helyen különben sincs más lehetőség, mint a facebook, mondanom sem kell, ilyen helyre nem megyek.
Akkor miről szól ez az egyre terjedő siránkozás?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.12. 08:42:59

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: ezt nem kellene. Birka egy undorító alak, nemrég futottam hasonlóba egy fórumon, de jó lenne, ha nem kellene a náluk normálisabb tagot elsőre hulladéknak nézni a megjelenés hasonlósága miatt. Azt úgysem hiszi el senki, hogy az az isten barma így gondolkodik.

különvélemény2 2015.09.12. 08:46:38

"...vagy hazug hozzászólások jelenjelnek meg"

Ezt hívják cenzúrának, amikor a "moderátor" eldönti, mi az igazság és mi nem.
Tehát az sme nyíltan vállalja, hogy a hozzászólás tartalma és nem csak annak minősége alapján moderál.

Cuhavidéki 2015.09.12. 08:52:56

"Ugyanakkor a világon még egyetlen médium sem találta meg a receptet, hogyan alakítsa ki a weben a különböző vélemények kultivált megvitatását."

Kulturált országokban
érzékenyebbek a sértő tartalmakkal szemben.
Megfelelő sajtótörvényi környezetet teremtenek.Médiaetikai szabályokat alkalmaznak.
A nem odailló hsz-ek mennyisége, aránya meg kevesebb, és könnyebb a rendelkezésre álló eszközökkelrendet tartani.

Mannlicher 2015.09.12. 09:23:42

@panelburzsuj:

Minek hívjunk valakit, aki pénzért teszi szét a lábait? Mondjuk biztos van 1-2 aki ezt a sok szemetet komolyan is gondolja, de azok általában orvosi esetek.

Hogy a szabadsághőst honnan vetted nem tudom, a tirpák sokkal találóbb szó arra, aki a szabadidejét azzal tölti, hogy névtelenül más névtelen arcokkal gyűlölködik.

Exploiter 2015.09.12. 10:40:58

Minél több helyen van cenzúra, annál egyszerűbb lesz egy portált felfuttatni, ahol ilyen nincs.
A nyomtatott sajtó halott, a következő lehet az első generációs hírportálok csapata.

panelburzsuj 2015.09.12. 11:25:17

@Mannlicher:
Így sokkal koherensebb. (Képzeld: azért kérdeztem, hogy tisztázzuk. Mert még mindig akad ilyen hülye, aki a kérdőjel nem "szemforgatva mutogat" jelentésű emotikon... :)

Kapcsolódó téma ugye: "ne azt nézd, ki mondja, hanem hogy mit!". Na - ez nemigen látszik bejönni. Mert szép dolog a jóhiszeműség - a gyakorlatban viszont túl sokszor fullad a diskurzus a - titkolt, nyílt, vagy "öntudatlan" - eleve elkötelezettségek (és/vagy előítéletek) mocsarába.

Szóval a pragmatikus kérdés az lenne: "Miért pont ez mondja, nem mást?"

Ez viszont már "oknyomozás" - ehhez meg túl sokan vagyunk már "nyilvánosan mondók." Nem lehet minden böffentésre és böffentőre detektívet állítani.

Van ebből kiút? Vagy belefulladunk az önfeledt locsogás és a sunyi manipuláció koktéljába?

Vagy - a reflektálatlan önhittségbe? ...

nemszólokmégegyszer 2015.09.12. 16:16:16

@Éhes ló: A tefajtád. Libbant meg anyád. Mindenki zsidólibsibuzikomcsi aki nem fidess rajongó vagy Jobbikos, esetleg náci, mint te? Cserepes nővény vagy.

Éhes ló 2015.09.12. 22:11:39

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: összekeversz az öcséddel mesüge, ő jár a buzimenetre veled és a beteg haverjaiddal együtt, no meg a menekültek faszát szopkodni a közös barátotokhoz a se férfi se nő patkányhoz bécsbe, ha kevés a lé amit anyád és a húgod összerodáznak a kamionsoron.

Éhes ló 2015.09.12. 22:15:26

@nemszólokmégegyszer: a saját problámáiddal ne terhelj kérlek, ha neked bajod van az általad oly szépen megfogalmazott "zsidólibsibuzikomcsi"-kkal "akik nem fidess rajongó vagy Jobbikos, esetleg náci" akkor velük beszéd meg, de én sem nem írtam ilyenekről, sem nem érdekelnek a lejárt szavatosságú címkéid.
Amennyiben pedig képes vagy egy növény és egy kommentelő között különbséget tenni, akkor ne írkálj ilyen marhaságokat.
Ha meg nem, akkor írjál, de ezzel magadat minósíted (le).

Éhes ló 2015.09.12. 22:17:03

@nemszólokmégegyszer: még egy apróság az anyázásod kapcsán: a telibefosott ávh-s kurva anyádéknál ez lehet sozkásban volt és ezt a szót érted a héber mellett, de akkor is a rebéddel baszakodj, ne velem.

Zb74 2015.10.28. 20:51:22

"Úgy oldották meg, hogy némely népszerű hírportál egyszerűen bizonyos cikkeknél lekapcsolja a kommentelési lehetőséget. A Ringier Alex Springer Slovakia és Milan Dubec magántulajdonában álló azet.sk szolgáltatásokat, híreket tartalmazó portál szelektíven kapcsolja le a kommentelést bizonyos cikkek alatt."

Eszerint tanultak a magyar Origótól. Ott emberemlékezet óta ez a gyakorlat.
süti beállítások módosítása