Úgy tűnik van egy hely Európában, ahol nem a hivatalos sajtócikkekben, de az egyszerű emberek között pozitív fogadtatásban részesültek a jelenlegi magyar kormány döntései. Érdekes ellentmondást lehet észrevenni ugyanis a hivatalos cseh lapok Magyarországgal foglalkozó cikkeinek hangvétele és a kommentelők véleménye között. Az újságok nagyjából követik az európai trendet és Magyarországra nézve negatív felhangú címekkel, előnytelen beállítású fotókkal telerakott újságcikkeket gyártanak. Aztán elolvastam a kommenteket e cikkek után, ezekből készítettem az összeállítást. Nem lepődnék meg, ha csehek is kérelmeznék a kettős állampolgárságot.

 

Ki a fasza gyerek?

Nem titkolt irigységgel szokták olvasni, hallgatni magyar jobboldali körökben Vacláv Klaus Brüsszelnek címzett keménykedéseit. Mindig is egyfajta euroszkeptikus mintát láttak a cseh elnökben ezek az emberek. Ez a csodálat általában zökkenőmentesen működik, csak néha - mondjuk amikor Klaus a Benes-dekrétumok kapcsán nyilatkozik - kerül porszem a gépezetbe. Általánosan elfogadott lett az a cseh népről alkotott kép Magyarországon, hogy végre egy tökös nemzet a közelben, ahol bátran odamondanak Brüsszelnek. Most kiderül, hogy mindez kamu volt és pont fordítva igaz: sokan drukkolnak Csehországban a maga útját járó magyar kormánynak.

 

Források:

EU zasahuje, šetří maďarské protikapitalistické daně

Bouře uprostřed Evropy, velké firmy jdou proti Maďarsku

Maďarsku hrozí odebrání předsednictví i hlasu v Radě EU

Novinářům v Maďarsku hrozi trest za nevyvážené zprávy 

 

 

Négy cikk után született kommenteket olvastam el. Átlagosan nagyjából százhúsz komment írtak egy cikk alatt. A cikkek a magyar EU elnökség kezdetekor és a sajtótörvény életbe lépése idején születtek. A cikkek címei: "Az EU beavatkozik, kivizsgálja a magyar kapitalistaellenes adókat"; "Vihar Európa közepén, a nagy cégek fellépnek Magyarország ellen"; Az EU Tanácsában Magyarországot szavazati jogának és elnöki pozíciójának visszavonása fenyegeti"; "Büntetés fenyegeti Magyarországon az újságírókat a kiegyensúlyozatlan tájékoztatásért".

Az itt olvasató, és önkényesen kiragadott kommentek az egyes cikkek után született megjegyzések tartalmát, hangulatát mintegy 80 százalékban reprezentálják. Durva.

 

A jogállamról

Amennyiben Magyarországtól elveszik a szavazati jogát, mert nem tartja be az EU alapértékeit és nem jogállam többé, akkor hogyan lehetséges, hogy Csehország még mindig rendelkezik ezzel a szavazati joggal? Hiszen nálunk tisztán látszik, mit is jelent a jogállam: a cseh bíróságok simán börtönbe küldenek embereket, akik néhány ezer koronát lopnak, de ha a politikai elitből nyúl valaki le megapénzeket azok megússzák feltételessel. A csehországi politikai elit és bizonyos kisebbségek valóban egyenlőek a bíróság előtt, de a maradék, a társadalom többsége nem. Bár folyamatosan építik a demokráciát, négyévente elmennek szavazni, de a hatalomnál ugyanaz a társaság marad, legyen az bal vagy jobboldali (Falkon).

No ez az amiről Klaus is beszél és az emberek egy része csak mosolyog, amikor azt monja, hogy az EU átveszi az államok szerepét és az uniós tagsággal tulajdonképpen a szuverenitásunk is megszűnt. Az EU semmilyen pluszt nem jelent, csak regulációkat kaptunk, mindent megdrágít, dotációk és vámhatárok születtek, és a külföldi termékek tönkreteszik gazdaságunkat (RP).

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon nem a nyugdíjbiztosításokat államosították, hanem a magánbiztosító társaságok kötelező biztosítását, amely cégek a bevételeket felhasználták. Az állam kizárólag ezeket az alapokat vitte át az állami biztosítóba, mert ez az összeg hiányzik onnan és az állam egyre jobban eladósodott (rudolf kučera).

Szurkolok Magyarországnak, muszáj lenne őket követnünk! Jelenlegi gazdasági berendezkedésünk a külföldi tőkések számára a lehető legkellemesebb környezet nyereségük eltüntetésére. (Pepi).

 

A sajtószabadságról

A sajtószabadság mindenhol túléli esetleges korlátozóit. De nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ha kényelmetlen vélemények hangoznak el a közmédiában, akkor a helyi censor egyből elhallgattatja őket. Az, amit Brüsszel előír a magyaroknak csak egy újabb példája, hogyan jött létre az európai országokat uraló Európai Marxisták Szövetsége, amely szeretne mindenről dönteni és megmondani, hogyan kell kormányozni. Magyarországnak most fel lehet róni, hogy cenzúrát vezet be, amely kétségkívül nem jött jól Orbánnak, és pártjának. A szabad információáramlás, az ahhoz való hozzáférés és a kritika minden normális társadalom velejárója. Ha ezt Orbán nem fogja fel, nem kapja meg a természetes kritikai visszajelzéseket, akkor ráfizet és elveszti hatalmát. Ezt sajnálnám, mert úgy néz ki, hogy a magyar választók, eltérően az idióta cseh szavazóktól, képesek olyan politikuskra is szavazni, akik nem ugyanazt a politikát képviselik (Falkon).

Lassan kezd az a benyomásom lenni, hogy a magyarok még mindig értelmes emberek és logikusan cselekednek. A cigányokkal nálunk is ugyanezt kellene tenni, hogy ne csak kihasználják a szociális juttatásokat, hanem művelődjenek és dolgozzanak is. A médiatörvényüket Csehországban is alkalmazni kellene, mert itt minden csak hazugság és a korrupt politikusok által irányított (vít).

A hivatalos cseh propaganda nem foglalkoztat objektív újságírókat. Csehországban a media túlnyomó többségben külföldi tulajdonban van. Az itteni médiamunkások kizárólag olyan szervilis emberek, akik csak olyan témákról írnak, amelyeket megengednek nekik. A televíziókban pedig mast sem látni mint baleseteket, jelentéseket a hullaházból, kormánypárti pletykákat, és állatos híreket. Azokról a problémákról, amelyek az embereket foglalkoztatják, valahogy megfeledkeznek. A magyarok sokkal impulzívabbak, mint a csehek, nagyjából tíz évvel előrébb járnak, mint mi (Diskrimináce).

És hogyan reagál a cseh média? Hol vannak azok az ódák, amelyek a jobboldali médiumokban szóltak a magyar választópolgár felelősségérzetéről, amikor Orbánra szavaztak? Itt az ideje, hogy Csehországban is kimondja valaki végre: a szociálisan gyengébb helyzetűek, családok, gyerekek kárára ne vagyonosodjon meg senki (DKS).

 

A nagy vállalatok megadóztatásáról

A bankok és a multicégek megadóztatása hallatán nem fogok sírni. Itt is ezt kellene csinálni, elég ha csak vesszük a Cseh Takarékszövetkezet, senkinek nem fizet adót. Persze, Magyarországot most a bankok elbocsátásokkal fenyegetik. Magyarország helyesen cselekszik amikor azt szeretné, hogy a Magyarország területén megtermelt nyereség többsége az országban maradjon és azt a magyarok javára használják fel. Ez már valami, ezt a lépést csak megtapsolni lehet (Falkon).

Már közel a vég és a dicső EU összeomlik, csak hagyni kell terjeszkedni és szépen magába dől…kezdetektől fogva teljes értelmetlenség volt.(Kandlfox)

Az emberek már nem olyan megvezethető ökrök, mint a 89-es forradalom után. A nagy vállalatok végre nem csinálhatják a végtelenségig büntetlenül üzelmeiket (xk)

Mikor Gyurcsány adósságokat csinált azt a media növekedésnek és prosperitásnak hívta, amikor egy politikus próbálja elkerülni az adókat az meg hirtelen populista lesz. Budapesten értünk is harcolnak. Sajnos nálunk még milliárdos Špidla és Gross teszi ugyanazt a hazaárulást (szorítok a magyaroknak).

Hazudik a cikk, amikor azt írja, hogy Magyarországon magas adókkal sújtják a külföldi cégeket. Ahogy tudom, semmilyen törvény nem létezik a külföldi cégek ellen Magyarországon. Az adó MINDEN nagy cégre vonatkozik. Természetesen elsősorban a nagyobb cégek külföldiek, amelyek a legnagyobb nyereséggel rendelkeznek, de ebben semi rosszat nem látok – sokkal inkább arról lehet szó, hogy a magyarok végre megunták, hogy hülyét csináljanak magukból és politikusaik végre a nép mögé álltak. Ezt a mi elitünktől nem lehet elvárni (Jarda).

Ezeknek a magyaroknak tényleg nagyon jó vezetőiek vannak. Csodálni lehet őket. A külföldiek meg fizessenek adót, nincs semmiféle adókerülés. Mintha ez fájna az EU-ból érkezett bűnözőknek. A magyarok jól csinálják, be kellene vezetni döntéseiket egész Európában, az adók kivetésétől egészen a nyugdíjalapokig (111111).

Magyarország kapitalistaellenes adókat vezet be, jó hír ez az egyszerű ember számára. A magyar kormány bebizonyította, hogy létezik még néhány érdekes alternatíva, amivel lehetséges a költségvetést javítani – megemelni az adókat a monopol helyzetben lévők számára is. Morális szempontból ezek a lépések határozottan jobbak, mint tovább terhelni azokat az embereket, akik nem felelősek a válságért (Michal).

 

Orbánról

Úgy tűnik, Orbán öntörvényű ember és kétségtelen, hogy használja a józan eszét. Kár, hogy nálunk ilyen politikusból nem jutott (Jokles).

 

Orbán teljesen rendben van. Ami a nyugdíjalapot illeti, már az sem magánkezekben van. A nyereség nem magánkezekbe vándorol, így az esélye is elveszett, hogy egyesek ezeket a pénzeket eltűntessék (haha).

Klaus úr, íme egy jó példa önnek. A jobboldali Orbán megértette, hogy jobb a gazdaságot megújítani szocialista elemekkel, mint testvérgyilkosságokat elkövetni és kivéreztetni az embereket. Higgyetek nekem, Magyarországon nagy a nyomor, köszönhetően a rendszernek, amit az USA-ból vettek át. Az amerikai demokrácia ígéretei erősen elhasználódtak. Éppen ezért tudni kell használni a saját eszünket is (brust).

Szurkolok a magyar kormánynak! Csak emlékeztetnélek titeket, hogy “objektív” sajtónk nemrég még ünnepelte a Fidesz győzelmét és néhány döntésük után hirtelen populisták lettek (Vlastimil).

Drukkolok Orbánnak. Legalább ezek a magyarok megmutatják, hogy kinek és hol kell adózni. Remélem, hogy Klausnak, burzsoáziánknak, gazdasági-pénzügyi köreink tagjainak, a jobboldali médiának e Magyarországról jövő hírek hatására feláll a szőr a hátukon. Bízom abban, hogy a magyarországi lépések ennek az önérdekű burzsoáziának a végét jelentik és végre a történelem szemétdombjára kerülnek (brojan).

Mert a korrupt cseh média nem érdekelt a cseh olvasó hiteles tájékoztatásában, ezért muszáj nekem megemlítenem, hogy Orbán Viktor, a jelenlegi magyar miniszterelnök és pártja a Fidesz, a konzervatív jobboldaliság valós képviselője. Győzelmének nemrég még itt Csehországban is örült kékszínű jobboldalunk (poznámka).

Jobb döntéseket nem is lehetett volna hozni. Sőt, egyenesen azt mondom, hogy egyetértek Orbán döntéseivel. Legfontosabb, hogy döntései középpontjában a magyarok állnak és nem a bankok és a nagy cégek. Ami pedig egyenesen érdekessé teszi a helyzetet, hogy Orbán jobboldali kormánya értelmes szociális intézkedéseket is bevezet – eltérően baloldali elődjétől és a mi korrupt, bűnöző jobboldali kormányunktól (pp).

 

Hajrá Magyarország!

Hajrá Magyarország! Fico csak hiteleket vett fel Szlovákiában és, hogy ezt senki ne vegye észre, sértegetni kezdte a magyarokat, hogy a két nemzetet egymásnak uszítsa. Jó lenne végre felismerni, hogy magyarnak és szlováknak közös ellensége van (Chce se mi zvracet)

Igen, a magyar út a helyes. Nekünk is rá kéne lépni. Ez az egészséges gondolkodás útja és nem a rabszolgaságé (111111).

Csodálom a magyarokat és kormánykat, miközben a cseh kormány épp azon ügyködik, hogyan tudná minél nagyobb pénz eltüntetéséhez hozzásegíteni a külföldi monopolcsoportokat. Úgy gondolom, hogy egy magyarországihoz hasonló kormány, amely valóban saját állampolgáraiért tevékenykedik, itt Csehországban a húsz eves kapitalisa propaganda hatására, soha nem fog még csak megalakulni se (overal).

A nemzetek feletti cégek és bankok nálunk szépen elvannak. Sajnos, ez itt tabutéma, főleg a közmédiában, nem lehet kibeszélni, hogyan és milyen körülmények között keletkezett ez az úgynevezett pseudoválság a gazdasgban. Szimpatikus nemzet ez a magyar, a saját útjukat próbálják járni, szemben a Világbankkal, és a különböző leminősítő cégekkel. Közben pedig a forint erősödik, ki érti ezt? (milouš)

Na, a magyarok megragadták a lényeget és még lehet jól fog elsülni. Kalapot le, szorítok értetek. Jó példa ez (Admirál).

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr292571442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erdelyik 2011.01.10. 08:32:25

Egy percig voltál címlapon. Kell neked arról írni, hogy OV nem mindenki szerint diktátor?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.10. 08:34:09

Fasza tallózás megint, Kémkém!

2011.01.10. 08:34:40

"Közben pedig a forint erősödik, ki érti ezt? "

Hehe... szerintem nem jó árfolyamot néz. Vagy lehet, hogy az Euró/Forint árfolyamból azt hiszi, minél több a forint egy euróért, annál erősebb. :)

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.10. 08:37:43

Valaki fordítsa le nekik Cseh-re:

www.youtube.com/user/Tempandrew#p/u/18/OC0UHikM-ZQ

(vagy angolra)
Kéne alá, egy angol felirat.
Mondjuk valaki lefordíthatná angolra és belinkelhetné a Cseh fórumokra (blogokra)

- Hello mr General!
- Connecting Mr CHanyi...

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.10. 08:44:19

"Az Európai Bizottság fordult tizenhárom nagyvállalatok, beleértve az energiaipari vállalat CEZ. A felhívást képviselői írják alá, az EK OMV, a Spar kiskereskedelmi lánc és üzleti csoportok Baumax AG Németországban például, a Telekom és az Allianz, a francia biztosítási csoport az Axa, a holland Aegon biztosítótársaság és az ING.

A vállalkozások arra figyelmeztetnek, hogy az új adó sérti Magyarország, a vállalatok csökkenteni fogja a befektetéseket, és engedje személyzet elhagyja.

Tulajdonos Cseh Takarékpénztár, az Erste Group bejelentette, hogy Magyarország visszavonja tizenhét bankfiókokban és a megjelent mintegy kétszáz alkalmazottal. "Az adó ugrásszerűen megnőtt a kiadások, kell vennünk népszerűtlen intézkedéseket," a bank azt mondta, hogy először reagál a bank adózás."

Azér' a tót cégek is berágtak.
(nem én hanem a googli fordította Cseh-ről Magyarra) Azér' olvasható a lényeg.

realcarlos 2011.01.10. 08:45:38

Hát nem erősödik, de nem is gyengül... Már.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.01.10. 08:49:41

@Hari R. Seldon: Jaja, vannak érdekességek a cikkekben. Ez Magyarországon nem ment ki, mint hír?

Ja: a tótokat hagyjuk most ki ebből :)

kigyurt álat 2011.01.10. 09:20:56

@erdelyik: pozitív cikk csak véletlenül jelenhet meg az indexen mostanában

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.10. 10:46:39

Akkor cseréljünk: jöjjenek a csehek ide, én meg megyek oda.

2011.01.10. 11:31:06

@realcarlos: már -0,8%, hogy bejelentették, a héten berogy Portugália

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.01.10. 13:37:14

@Hari R. Seldon: Az ÁVH már rád állt. Fordítsd le saját magad. Mi újság az ifjúszocialista oldalon? Mikor szabadul Cusi? Ugye, már hiányzik nektek?

Szürkefarkas146 2011.01.10. 14:06:26

Még hogy sajtószabadság, a baloldali cenzúra egyből beindult a post megjelenése kapcsán. Én nem is a Zindexen keresztül találtam meg

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.01.10. 14:08:54

@Hari R. Seldon:

Miért "tót"-ozol itt sz@rszáju szoclib?

Csak nem PROVOKÁLNI szeretnél?

kündü 2011.01.10. 15:45:48

@Ezt a népet sajnáljam?:

A Hari Seldon AZ Töke Péter szigorúanpiszkos komcsi ügynök....

A "tót" szó egyébként TURANIZÁLT kifejezése a "toto" "AZ-AZ" felvidéki nyelvű szónak.

Teljesen jó magyar szó. Ez legalább természetes , organikus, néha orgazmikus úton létejött magyar szó.

A TÓT nem rosszindulatú nemzetiség-megjelölés.
(Mert van 3 millió TÓTH nevű magyar, a "h" az csak ÚRIZÁLÁS az írott formában!)

Mint pl. a "Nustyu", ami a "nu stiu" oláh szóból jött létre, hogy ugyanis "nem értem", oláhul.

kündü 2011.01.10. 15:57:55

Amúgy MÜNK, hunok nem is odamondunk az EU-nak,

hanem dermesztő, hogy MENNYIRE ?ÁST GONDOLUNK az EU lényegéről és az abban élvezett INDEPENDENS IDENTITÁSRÓL, a Szabadságról,

mint pl. a mocsok germán baloldal, vagy a lukszemurgi komcsi(!!) külügyminiszter, aki 11 ÓRÁVAL (!) a Média-törvény végszavazása után mán kritizállta,
AMIRŐL FINGJA SEM LEHETETT,

mert MÉG MAGYARUL SEM látott napvilágot a törvény egységes szerkezetben, 200 módosító indítvány megszavazása után,

nem hogy lukkszemburgijul!!!

Ez úgylehetett, hogy a MASZOP és a zsidajok már előre fenték a kis pöcsüket, hogy MAJD JÓL MEGSZOPATNAK engem és szövetségemet,

előre letelefonállta TöbbNejű-Kovács László nagyonkomcsi Elvtárs

Ass-El-Born-nal, hogy az izéljen ide nekünk!

Akármi van a törvényben.

De erre a kritika ÖNGERJESZTŐVÉ vált,

a hüje NYÚGATI zsúrnalisztákok azt halloták, hogy VALAKI KRITIZÁLJA a sajtóellenes Orbi Vityát,

ÉS EZ LETT HÍR!

EZ egy Rejtő Jenő-féle VICC!

Senki nem olvasta, de MINDENKI SZIDTA!

Bravó, unintelligens Fehér Majmok!

4t3x 2011.01.10. 16:23:39

Hát ha ennyire tetszik a cseheknek Orbán, én nagylelkűséget gyakorolnék és ingyen odaadnám nekik életfogytiglan...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.10. 19:26:55

a gyűjteményből úgy tűnik a posztkomcsi országokban a populizmus egész hasonló formákban lehet hatékony.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.01.10. 19:47:24

Liberális recept a sajtószabadság védelmére: a kormány és a médiatörvény melletti véleményeket INDEXre tenni 8))

Szép munka (nem mellékesen).

backg 2011.01.10. 21:53:31

Ez érdekes, Németországban is hasonló a helyzet (mondjuk ilyen szépen én nem gyűjtöttem össze a kommenteket), az újságok ezerrel támadják az Orbán kormányt, a kommentelők meg elég nagy százalékban abszolút elismerően szólnak róla.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.01.10. 22:17:08

@krisek: Hello, azért írtam meg ezt a tallózást.
Pártállástól függetlenül, nem egy helyről (Szlovákia, Leo, Cseh, most Németo) hallom ugyanezt vissza.
Ez a jelenség egy postot megért.
A cenzúrát meg elítéljük, jöjjön az bármilyen irányból is.

Nelson Muntz (törölt) 2011.01.10. 23:29:04

ezek a csehek biztos chavezt is lajkolnak. par tucat hulye mindenhol letezik.

ZéBé 2011.01.11. 09:19:35

Jó lenne egy ilyen kigyűjtés a többi ország kommentjeiről is. Akár valamelyik másik blogban.

AIR 2011.01.11. 12:15:27

@kündü: 3 millió Tóth nevű magyar???

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.11. 22:08:06

@Csehszlovák Kém:

Nagyon érdekes poszt, grat!

Ha megengeded, hivatkoznék rá a holnapi posztomban, ami hasonló kérdéseket feszeget.

Balt 2011.01.11. 22:36:31

@kündü: Én a "teuton" etimológiát ismertem.

Ki ez a Töke Péter? :) Tényleg ez a neve? :))

Balt 2011.01.11. 22:38:22

@kündü: "előre letelefonállta TöbbNejű-Kovács László nagyonkomcsi Elvtárs
Ass-El-Born-nal, hogy az izéljen ide nekünk!"

Ez elég nyilvánvaló, mondhatni H. Kovács maga ismerte el indirekt módon.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.01.12. 00:47:49

@bogancs: köszi bogancs!
ha a forrást megjelölöd, mehet a dolog :)

esetleg ha rá is linkeled, még jobb :)

üdv,
CSK
süti beállítások módosítása