Rendeződhet a kolozsvári Mátyás-király szobor  után Mária Terézia lovasszobrának sorsa is. Az emlékművet barbár módon távolították el még 1921-ben, Pozsonyban a mai Ľudovít Štúr térről. Ha a pozsonyi képviselő-testület rábólint a tervezetre, hét méter magas, száz tonna súlyú, olasz márványból faraghatják újra szlovák szobrászok, egykori pozsonyi kollégájuk, Fadrusz János alkotását. A szobor felállítását akarja a Smer által támogatott Ftáčnik, pozsonyi polgármester is, a hivatal nyilvános gyűjtét is tervez, hogy ki tudják fizetni a szobrot. 

 

Mária Terézia eredeti szobrát, nagy pompával, 1897-ben adták át az egykori Koronázási domb téren (ma: Námestí Ľudovíta Štúra). A szobrot anno Pozsony város vezetősége rendelte meg, mint a magyarok és az osztrákok közti kiegyezés szimbóluma. A magyarok Kárpát-medencei honfoglalásának ezeréves évfordulójára tartott ünnepségsorozaton részt vett, többek között, Ferenc József császár és az eseményről beszámolt a korabeli New York Times is. Nem sokkal később, 1921-ben már nyomát sem lehetett találni szobornak: október 26-án, csehszlovák legionáriusok verték szét kalapáccsal, szekercével. A csehszlovák urban legend szerint az emlékmű egyes darabjait más szobrokba dolgozták fel. Az uralkodónő lovának hátsó fele állítólag a Pozsony központjában található Palacky szobrában található, de több darabját felhasználta a magyar-német pozsonyi Rigele Alajos (1879-1940) is, akinek számtalan szobra megtalálható napjainkban a szlovák fővárosban. A két nemes fejét budapesti zálogházakban látták, végül a Szépművészeti Múzeumba került. Az uralkodó szoknyájának darabjait egy pozsonyi parkban ásták el. Pozsonyban az egykori Koronázási domb terén jelenleg Bártfay Tibor szobra áll, amely a XIX. századi szlovák nemzeti politikusoknak állít emléket.

 

A szobor visszatéréséről a pozsonyi városi képviselők döntenek. A határozathozatal időpontját egyelőre még nem tűzték ki, mert a szoborról jelenleg a városi kultúrális bizottság tárgyal. Milan Ftáčnik, az ellenzéki Smer támogatásával rendelkező független pozsonyi főpolgásmester a nyilatkozatok szerint nincs a szobor felállítása ellen, szerinte az uralkodónő szobra a városhoz tartozik. Ľubomír Andrassy, a pozsonyi főpolgármester szóvivője szerint a legfontosabb, hogy alkalmas helyet találjanak a szobornak. Döntés még ezel kapcsolatban nincs, a javaslatok között ott van, többek között, Štúrék szobrának elmozdítása is - ezt már a kormánypárti Sven Šovčík (SDKÚ), kulturális bizottsági alelnök tette hozzá. 


 

A Pozsonyi Városvédő Egyesület ötlete nyomán, minden esély megvan arra, hogy a Pozsonyban, 1741-ben megkoronázott uralkodó szobra visszatérjen eredeti helyére. Ha ez megtörténik, minden valószínűség szerint a tér is visszakapja eredeti nevét: Koronázási domb tere. Mária Terézia szobrát a társaság nyilvános gyűjtésekből, ajándékozásokból, szponzori pénzekből szeretné kifizetni. Előzetesen néhány százerezer euróra becsülik a költségeket. Maroš Mačuha, a társaság végrehajtó bizottságának igazgatója ragaszkodik ahhoz, hogy az új szobor a pozsonyi születésű Fadrusz János szobrának pontos másolata legyen. Nehézségeket okoz ugyanakkor a szobor eredeti formájának rekonstruálásában, hogy csupán egyetlen fotó maradt fent a szoborról - hátulról.

 

A szoborcsoport újjászületésén dolgozik - többek között - a 28 éves eperjesi Štefan Priehyba szobrász is. Feladata, hogy a lehető legélethűbb formában reprodukálja a szoborcsoport két mellékfiguráját. Az uralkodónő kétméteres lovaszobra már elkészült, de a szobor végleges agyagmodellje csak 2012 áprilisára fejeződhet be. Ez alapján kezdődhet meg az olaszországi Carrara városából hozatott 7 x 7 x 6 méteres, nagyjából 100 tonna súlyú márványtömb megmunkálása. Érdekesség, hogy az eredeti szobrot is carrare-i márványból faragták. A fiatal művész korábban Hollywoodban dolgozott, mint filmes szobrász a Narnia és a Hellboy II. díszletein. Priehyba mégsem hasonlítaná össze jelenlegi munkáját a filmiparos elődeivel, mint mondja: - Oscar-díjas rendezőkkel kezet rázni semmi ahhoz képest, amilyen feladat előtt állok. Most ugyanis nem fantáziavilágot hozok létre, hanem saját történelmünket.

(sme, novycas)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr882705985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atlbilbaoo 2011.03.03. 04:44:23

Le a Habsburgokkal! Itthon is eltávolítani az összes szobrot egyebet, ártottak annyit e szegény nemzetnek, hogy kitakarítsuk őket! Menjenek haza!
Nem kell MONARCHIA, NEM KELL OSZTRÁK EMLÉK, CSAK FÁJDALMAS EMLÉKEK ÉLNEK VELÜK KAPCSOLATBAN!

khairon 2011.03.03. 05:16:10

Miért beszélsz kora hajnalban ilyen hülyeségeket ?
Mi változna attól, ha szobrokat döntögetnénk ?

pruntyike 2011.03.03. 06:32:21

Ha látnád, hogy a Štúr szobor, amelynek helyére akarják, mekkora szemét az a szobor.
Néhány dolgot nagyon elkúrtak a szlovákok az orosz megszállás idején (1968-1989), pl. a SzNF-híd, új nevén Új híd, amely a semmibe vezet, de tökéletesen, barbárul tönkretette az Óvárost, kettévágva azt, pl. csak pár centire vezet el a koronázási Szent-Miklós dóm mellett. Persze a feladat az volt, hogy az orosz (szovjet) és egyéb tankok Ligetfaluból be tudjanak menni a kormányépületek elé, ha kell. Kaddafi, kispályás vagy te ezekhez a komcsi barbárokhoz képest.

Szűcslaci 2011.03.03. 07:14:09

El kéne már fogadni, hogy nincs külön magyar, osztrák és szlovák történelem.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.03.03. 07:32:38

Jó lenne, ha a budapesti egykori Hősök terén felállított Mária Terézia, II. József és Ferenc Jóska szobra is újból állhatna. Mondjuk nem pont ott, mint 1919-ben, de a Vajdahunyad vár előtt pont elférne.

Lucius Flavius Arrianus 2011.03.03. 08:02:19

Nem Carrare. Carrara. A legjobb minőségű fehérmárványt már az ókorban is innen termelték ki.
Nem kötözködésképpen mondom, csak a pontosság kedvéért.

Közöd???? 2011.03.03. 08:03:32

mindenre kitér a cikk csak a lényegre nem, miért is akarják visszaállítani a szlovákok a szobrot??

Maisie MacKenzie 2011.03.03. 08:04:10

"Nehézségeket okoz ugyanakkor a szobor eredeti formájának rekonstruálásában, hogy csupán egyetlen fotó maradt fent a szoborról - hátulról."

Ez nincs így!

Pl. a Július Cmorej Bratislava - Pressburg - Pozsony c. kötetében is számos fotón szerepel! Ebben a kötetben még a lerombolást követő torzóról is van kép.

Később itt állt egy magas pilonon az a cseh oroszlán is, amelyről Hitler azt mondta, hogy "ezt a macskát el kell távolítani!".

@don-kanyar:
"Jó lenne, ha a budapesti egykori Hősök terén felállított Mária Terézia, II. József és Ferenc Jóska szobra is újból állhatna."

Így van! De szerintem az eredeti helyükön kellene VISSZAhelyezni őket, ahogy a pozsonyiak is az eredeti helyükre helyezik vissza Mária Terézia szobrát!

@pruntyike:
A pozsonyi nagyzsinagógát is lerombolták.

@Szűcslaci:
Főleg a pozsonyiaknak nincs! :-)

salamander 2011.03.03. 08:07:25

@atlbilbaoo:

Én viszont egyetértek veled! Azt mondom azonban, hogy nem az Osztrák történelmi személyiségek szobrait kell lebontani, hanem a Magyar történelmi helyzeteket és személyiségeket kell sok-sok szoborban szoborcsoportban megerősíteni megjeleníteni.
Nem időkerék, megy vaskefeék halmazát kell előállítani idegen érdekeltségű műhelyekkel, hanem el kell menni a nemzeti érzelmű szobrászdinasztiákhoz, szobrászokhoz Kő Pál, Kubisch család, Melocco Miklós, stb, és készíttetni rengeteg szobrot.

Az ország szebb lenne és megváltoznánk mindenben.

Ha ma felkeresed a Műcsarnokot, csupa amerikai vagy Nyugat-európai művész kiállítását élvezheted, amelyek ízlésrombolóak és magyar művészeinket veti vissza lehetőségeiben.

Magister · http://bevertarc.blog.hu/ 2011.03.03. 09:12:45

"Nehézségeket okoz ugyanakkor a szobor eredeti formájának rekonstruálásában, hogy csupán egyetlen fotó maradt fent a szoborról - hátulról."

Mondjuk ezt én sem értem, ott a cikkben van közölve egy kép és bizony nem hátulról, hanem szemből.

???

Mad Mind 2011.03.03. 09:14:23

@salamander:
Mondj egyet, ami nem vitatott. Egyébként is a nemzeti érzelmű szobrászdinasztia csináljon hírverést maga körül és akkor lesz megrendelése, bár a nemzeti érzelműtől, még nem lesz jó szobrász

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.03.03. 09:16:56

@Maisie MacKenzie: Most leltem rá, hogy februárban az egykori budapesti Hősök terén álló Mária Terézia szobrot renoválták, és Gödöllőn ki is állították.
Link itt:
www.gondola.hu/cikkek/75369-Maria_Terezia_megerkezett_Godollore.html

CoolKoon 2011.03.23. 03:05:58

@pruntyike: Azt Szent Márton-dóm. Nem Miklós, ugyanis magában a dómban is Szent Márton lovasszobra van.....

aeidennis 2011.04.13. 11:20:58

@atlbilbaoo: Szépen felmondod a kommunista leckét.
Kicsit olyan vagy, mint a zsidók a Brian életében, amikor azt kérdezik, hogy "mit adtak nekünk a rómaiak?"

RedMax 2011.04.16. 14:17:22

@salamander: "Osztrák történelmi személyiségek"? wtf?! Magyarország királyairól és királynőjéről beszélsz. Szerintem ők nagyon is magyar történelmi személyiségek, a legszorosabban kapcsolódnak a történelemhez.

@atlbilbaoo: Sokra mentünk volna egyedül a törökök ellen, nem? A kiegyezéstől kezdve meg szárnyalt a fejlődés. Az volt Magyarország utolsó fénykora!

RedMax 2011.04.16. 14:18:30

@RedMax: @salamander: Kihagytam: a magyar történelemhez.
süti beállítások módosítása