Kövesse on-line az 1989-es csehországi rendszerváltás óta legnagyobb méretű országos demonstrációt Csehországban! Szerdáról csütörtökre virradóra országszerte leálltak a vonatok, nem jár a prágai metró, és a főváros mellett több vidéki nagyvárosban is csaknem teljesen megállt a tömegközlekedés egy napra. A közvélemény hetven százaléka a sztrájkolók mellett áll, ami aggodalommal töltheti el az alig egy éve hatalomra került jobbközép kormánykoalíciót.

14:45 Közben a cseh hírtelevízió élőben kapcsolja a parlamentet, ahol a szociáldemokraták éppen interpretálják a cseh miniszterelnököt a mai nappal kapcsolatban. Elvitatkozgatnak azon egy darabig, hogy ki hagyta ott először a tárgyalóasztalt, majd Necas kijelenti: demokratikus állam vagyunk, ami azt jelenti, hogy nem korporatív államberendezkedésben élünk és nem e keretek között intézzük el vitás kérdéseinket. A demokratikus állam azt jelenti, hogy nem lehet egyik tárgyaló félnek sem olyan ambíciója, hogy a fennálló demokratikus tárgyalási folyamatokat és kereteket megkerüli.

14:33 A pénzügyminiszter nem érzi, hogy ő provokált volna a pénzügyminisztérium épülete előtt - nyilatkozta Kalousek egy szakszervezeti vezető azon kijelentésére, miszerint a pénzügyminiszter csak provokálni jött ki az épületből - "Nem én vagyok az, aki otthagyta a tárgyalóasztalt. Szerettem volna velük elbeszélgetni, hogy megtudjam, pontosan mi ellen tiltakoznak, ugyanis főnöküktől a tárgyalások idején nem sikerült megtudnom" - nyilatkozta Kalousek a cseh hírtelevíziónak.

14:28 Petr Gazdík (TOP09) képviselője a cseh hírtelevízió kérdésére, miszerint mit szól a szakszervezeti vezetők értékeléséhez, hogy a nap eddigi eseményei egyértelműen az ő győzelmüket hozták, a kormánypárti képviselő megjegyezte: "a mai nap a cseh polgárok győzelme, mert türelemmel viselték a délelőtti megpróbáltatásokat és egy nagy happeningé változtatták ezt a kínos és gazdaságilag sok kárt okozó eseményt."

14:11 A mai nap egyértelmű győztese a közlekedési szakszervezetek koalíciója - kezdte a sajtótájékoztatót Bohumír Dufek, főszakszervezetis.

14:10 Bréking! Rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak a szakszervezeti vezetők.

13:05 A ČD Cargo áruszállító társaság bejelentette, hogy a sztrájk eddig 57 millió korona kárt okozott a társaságnak. Az éjszaka folyamán 120 szerelvényük kényszerült ideiglenes pihenőre.

12:40 "Nagyon elégedettek vagyunk a mai sztrájkkal" - jelentette ki Luboš Pomajbík közlekedési szakszervezeti vezető - "különösen örülök, hogy semmilyen szélsőséges cselekedet nem történt eddig és tagjaink nem ültek fel semmilyen provokációnak.  Elégedettek vagyunk, a sztrájkban részt vevők magas számával és a támogató nyilatkozatokkal is. A mai sztrájk még nem ért véget, végleges összegzést a pénteki nap folyamán ígérünk."

12:30 A cseh hírtelevízió szerint a rendőrség a mai tiltakozó megmozdulások alatt összesen két embert tartóztatott le. A rendezvényt - ismételten - hivatalosan is befejezettnek nyilvánították. Az egyik cseh napilap szerint miközben a cseh vasutas szakszervezetek sztrájkolnak, addig néhány vasutas szakszervezeti tag és vezető egy nemzetközi golfversnyen képviselik a cseh vasutas szakszervezetet.

12:20 A tüntetők megérkeznek a Kormányhivatal épülete elé. Az épület előtt kiborítják talicskáikból szalmabáláikat. A miniszterelnökkel szeretnének találkozni, de Peter Nečas az épületben tartotkodik. A demonstrálók egy kisebb csoportja a Pénzügyminisztérium előtt anarchista ellentüntetőkkel néz farkasszemet.

11:55 Az iDNES.cz  beszámolója incidensre is sor került a Pénzügyminisztérium épülete előtt. A tudósítás szerint paradicsommal és tojással dobálták meg a tiltakozó tömeg elé kiérkező pénzügyminisztert. Az eredeti tervek szerint a hivatalos tüntetés véget ért, a sztrájkolóknak a minisztériumtól nem messze álló buszokkal el kellene hagyni a helyszínt, de némely szakszervezeti vezető arra bíztatja a tömeget, hogy folytassák a tiltakozó felvonulást és vonuljanak tovább a várba, a köztársasági elnök rezidenciája elé. Elkezdődött a harmadik félidő?

Az élő felvételeken látszik, hogy a cseheknek talán szokatlan az ilyen jellegű utcai politizálás: az emberek tanácstalanul állnak a minisztérium épülete előtt, önjelölt szónokok próbálnak kihangosítás nélkül spontán és gyújtó szónoklatokat mondani. Egyesek a tömeget úgy próbálják hangulatba hozni, hogy bemondják, a munkavállalók egyes vidéki városokban milyen arányban vesznek részt a sztrájkban. A twitteren közben futótűzszerűen terjed a hír, miszerint a cseh pénzügyminisztert letartóztatták, mivel egyesek így értelmezték, hogy két rendőr fogta közre a tárgyalásra kiérkező Kalouseket. Ilyen ez a cseh humor.

11:35 A tüntetők feszült hangulatban vitatkoznak a pénzügyminiszterrel és amikor a tömegből elhangzik egy Gestapo kifjezés a pénzügyminiszternek címezve, Kalouseket a két rendőr visszakíséri a minisztérium épületébe.

11:29 A tüntetők megérkeznek a cseh pénzügyminisztérium épülete elé. Bohumír Dufek és további szakszervezti vezetők megpróbálnak bejutni az épületbe, hogy átadják a demonstrálók petícióját. Az épület bejáratánál azonban felbukkan - két rendőr kíséretében - Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter, aki kijelenti, hogy az ördög a világegyetem második leghatalmasabb ura, és nyilvánvaló, hogy az ördög nem lehet a Cseh Köztársaság pénzügyminisztere (utalva a szakszervezeti tüntetésen elhangozottakra, amikor az egyik felszólaló Kalouseket az ördöghöz hasonlította).

11:20 A cseh hírcsatorna közben a cseh parlamentbe kapcsol, élő közvetítés, és az egyik kormánypárti képviselő azzal vádolja meg a szakszervezeti vezetőket, hogy a tüntetéssel a magyar útra léptek.

11:10 Valaki egy "Szakszervezetisek, takarodó dolgozni!" transzparenst lógatott ki az ablakából a vonuló tömeg feje felett. A tömeg "Provokátor!" kiálltásban tör ki, egyesek be akarnak menni a társasház épületébe, mások lecsalogatni próbálják a fiatalembert a tömeg közé - hiába. A vonuló tömeg végén nyugdíjasok egy csoportja vitába keveredik két nővel, akik hangosan közlik a tüntetőkkel, hogy ők elégedettek a pénzükkel - jelenti a cseh hírtelevízió.

A tüntetésnek és a prágai tömegközlekedés leállásának azért előnyei is vannak. Bár a prágai turistáknak felállított tájékoztató központokban eleinte tartottak az országba érkező turisták nagyobb rohamától, a nap folyamán kiderült, hogy mindenki türelmesen fogadta a rendkívüli helyzetet. A szokatlanul meleg délelőtt sörözgető turisták tömegei keverednek a gyalogosan és kerékpárral közlekedő helyi lakossággal. Jelenleg Prága belvárosa inkább hasonlít egy nagy szabadtéri fesztiválra, mint a társadalmi reformok miatt ideges társadalomra.

10:40 A demonstráló tömeg közelít a Kisoldal térre. Közben Jiří Paroubek, a cseh szociáldemokraták elnöke kijlentette az iDNES internetes portálnak, hogy a sztrájkolók támogatása pártja részéről teljesen természetes, hiszen a szakszervezetek követelései helytállóak. A volt miniszterelnök azt jósolta, hogy a közljövőben a szakszervezetek ellenállása fokozódhat és szeptemberre országos méretű, általános sztrájkot ígért.

10:25 Közben Václav Klaus a Radiožurnál rádiós műsorban kijelentette: "Úgy gondolom, hogy problémáinkra nem a sztrájkolók által nyújtott válasz a megfelelő megoldás. Elfogadom, ha egyesek drámainak állítják be a helyzetet, ugyanakkor nem értem a szakszervezetek vezetőjét, aki meglehetősen harciasan lépett fel.  Természetesen több olyan probléma áll előttünk, amely megoldásra vár, de a sztrájk semmit nem oldhat meg. Nem tudok örülni ennek a születésnapi ajándéknak" (a cseh köztársasági elnök a napokban töltötte be 70. életévét).

10:20 A tüntetők elindultak Jiráskuv hídon keresztül a Kisoldal felé. A szakszervezeti tüntetők panaszkodtak a szervezőknek, hogy ellentüntetők kisebb csoportjai folyamatosan provokálják a menetet. A helyszínre érkezett a cseh rendőrség több készenléti egysége is. Közben a prágai polgármester hivatalos tájékoztatóján bejelenti, hogy a felvonulók összlétszáma nagyjából ötszáz fő körül mozog. Rendőrségi becslések szerint maximum ezerötszáz fős lehet az utcán vonulók száma. Közben megtörtént az első rendőri intézkedés is: egy férfi betörte a lezárt metró bejáratánál az egyik üvegkirakatot. Az elkövetőt a városi rendőrség fogta el és átadáták a hivatalos szerveknek. A férfi vérében 2,9 ezrelék alkhoholt találtak.

10:02 Brünn városa támogatásáról biztosítja a prágai tüntetőket. A Facebookon szerveződő szimpátiademonstrációra délután 16 órakor kerül sor. A hivatalos szakszervezeti demonstráció délelőtt 10 órakor kezdődött a Brünn város főterén.

09:50 A prágai rendőrség jelentése szerint a szakszervezeti demonstráció egyelőre különösebb gondokat nem okozott a város életében. A közlekedés teljesen nyugodt. "Eddig egyetlen verbális konfliktusról tudok beszámolni egy tüntető és a megmozdulást ellenző prágai lakos között - jelentette az iDNES.cz hírportálnak Eva Kropáčová, a prágai rendőrség szóvivője. A szakszervezetis vezetők beszédeivel párhuzamosan a Prága polgármestere csalódását fejezte ki újságírók előtt a szakszervezetis vezetők viselkedésével kapcsolatban. Elmondása szerint az érdekvédelmi képviselet részéről nem tartották be a városházával kötött előzetes megállapodást: a sztrájkoló sofőrök több helyen megakadályozták a sztrájktörők munkába állását a reggeli órákban. Az egyik sztrájktörőt fizikai erőszakkal fenyegettek meg. "Így nem lehet tárgyalni. Joguk van dolgozni azoknak, akik szeretnék felvenni a munkát" - jelentette ki Bohuslav Svoboda.

09:44 "Röviden, tömören és tárgyilagosan kijelentem, hogy a készülő egészségügyi reform a legnagyobb disznóság a csehek ellen!" - jelenti ki Jaroslav Zavadil, a Cseh- és Morvaországi Szakszervezeti Konföderáció elnöke.

09:24 "Kiderült, hogy képesek vagyunk blokád alá venni forgalmat és képesek vagyunk megismételni, ha szükséges" - mondja a közlekedési dolgozók szakszervezeti vezetője Luboš Pomajbík.

09:00  "A reformokról a törvény által előírt, kötelező érvényű népszavazást és a köztársasági elnök nép által történő megválasztását akarjuk. Azt szeretnénk elérni, hogy a törvényekben, amelyeket a parlamentben meghoznak ne a politikusok, hanem a cseh polgár legyen a főszereplő. Meg kell védeni érdekeinket, mert a törvények rólunk szólnak. Akarunk reformokat, de olyanokat, amelyek köztársaságunk szegényebb polgárai érdekeit is figyelembe veszik, olyanokat, amelyek szociálisan érzékenyek" - mondja a kilenc órakor megkezdődött szakszervezeti demonstráción Bohumír Dufek, szakszervezeti vezető a prágai Palárik téren. A tömeg a kormánypárti politikusok neve hallatán fújol, fütyül és kereplőket pörget.

8:58 Az eddigi prágai tüntetésekhez képest szokatlanul nagy számú rendőr őrzi az összes, parlament felé vezető utat. A parlament közvetlen közelében kordonokat állítottak fel. A csehországi szabályozás szerint, nem lehet a parlament épületénél 100 méternél közelebb tüntetni, amit eddig a cseh rendőrség nem vett figyelembe, de a rendőrségi szóvivő szerint ezúttal másképp lesz.

08:30 Nagyjából kétszáz tüntető - a bejelentett kilenc órával ellentétben - nyolc óra után elfoglalták a Tyršova utcát, és rendőri ellenőrzés mellett haladnak a Palacky térre, ahol a tervek szerint hivatalosan is megkezdődik az utcai felvonulás. A békés felvonulás komolyan hátráltatja a gépkocsiforgalmat, de incidenesre sehol nem került sor. Bohumír Dufek, szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott a cseh hírcsatornának, hogy a menet nagyobb gondokat fog okozni a prágai közlekedésben, mint a korábban tervezett, de végül elvetett blokádok. A felvonulás a tervek szerint a cseh pénzügyminisztérium felé halad, de a járókelők és az autósok - egyes beszámolók szerint - máshova küldenék el a szakszervzetiseket. Az emberek többsége gyalogosan és kerékpárral közelíti meg munkahelyét.

Közben Luboš Pomajbík szakszervezeti vezető kijelentette, hogy a hivatalosan megjelent adatokkal ellentétben Prágában csak a villamosok  14 százaléka, és az autóbuszok mindössze 6,5 százaléka jár az utakon. Emlékztetőül: a prágai tömegközlekedési vállalat korábbi tájékoztatása szerint a villamosok majdnem 40, és az autóbuszok majd 20 százaléka szállítja az utasokat a cseh fővárosban. Ez utóbbi számokat ismételik a különböző hírcsatornák is Csehországban.
 

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr292988197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonard Zelig 2011.06.16. 09:49:07

Ez vicces: 14,4 milliárdot költötök pandúrokra! Hehe.

Leonard Zelig 2011.06.16. 09:49:51

Persze kinyomoztam, milyen projekt van a háttérben, tiszta Magyarország, lásd Grippen.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.06.16. 09:52:47

Támogassuk a mai magyar tüntetőket, értünk is teszik!
Minél többen legyünk, elég volt az orbáni diktatúrából!!

De ne törjünk, zúzzunk, gyújtogassunk mint az orbanista banda tette anno!!

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.16. 10:00:54

A megszorítások ellen lehet tüntetni, de ha nincs pénz, akkor valahol vágni kell. Az nem lehet, hogy sehonnan se vegyenek el semmi pénzt.

Transylvanianmixedgrill 2011.06.16. 10:43:40

@spontan: Akinek nincs pénze, annak MOL visszavásárlásra, Ferihegy visszavásárlásra, Debreceni focistadion építésre se legyen már pénze demagógkám!

lyken 2011.06.16. 10:49:39

@spontan: "A megszorítások ellen lehet tüntetni, de ha nincs pénz, akkor valahol vágni kell. Az nem lehet, hogy sehonnan se vegyenek el semmi pénzt."

Mondjuk kezdetnek megszüntethetnék a tömegközlekedési kedvezményeket.
Utána megszüntethetnék az állami audiparkot és kaphatna minden politikus ingyen bérletet.(Közösségi közlekedés állami tulajdon, a bekerülési költségen kívül semmibe nem kerül.)
Utána megszüntethetnék a politikusok mindenféle költségtérítéseit.

Ha csak a fentieket összeszámoljuk egy évre, akkor kijön a korkedvezményes nyugdíjak 15-20%-a. És a fentieken túl is lenne mit faragni. Akkor miért nem a racionális oldalon faragnak?

bandos 2011.06.16. 11:42:54

@Orbán takarodj!!:
Az orbanista banda nem tört, zúzott :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.16. 12:12:23

@lyken:

"Mondjuk kezdetnek megszüntethetnék a tömegközlekedési kedvezményeket."

Nem rossz, ha van 3 gyereked, ezentúl csak a BKV-val való utaztatásuk havi kb. 30 ezer forint, és akkor még nem is ingázók.:) Teljesen racionális, hogy szívassuk meg a majdani adófizetőket nevelőket... (Az ingyen utazó nyugdíjasok más tészta, az szerintem sem maradhat így.)

motomouse 2011.06.16. 12:18:18

Ma reggel Vinohrady és Kamyk/Modrany útvonalon amikor a gyerekeket vittem iskolába, alig láttam autót. Visszafelé Branik felé mentem Vinohradyba, alig volt forgalom, tiszta vasárnap! :)
Utána motorral körbejártam IP Pavlova, Vencel tér környékét, sehol semmi. A helyi média szerint a hidak környékén, a belvárosban téblábolnak, a kollégáim szerint vicc az egész, ma úgy látszik elmarad a defensztráció.
Chodovban a D1-es sztrádára látok az irodából, most teljesen normális a forgalom, a beharangozott sztrádablokádoknak se híre, se hamva.

Csak a teljesség kedvéért, Klaus születésnapja vasárnap lesz, de a hivatalos ünnepséget tényleg mára tervezte ;)

Antonio Bandibá 2011.06.16. 12:39:07

orbántakarodj,
biztos te is ingyenélő szarházi vagy,
húzzál dolgozni a korrupt rendőr haverjaiddal együtt, tele a tököm, hogy azért fizetek ennyi járulékot, hogy az ilyen szarháziakat eltartsam,
ki a f*szom hiszi el, hogy 42 éves embernek otthon kell cerkát masszírozni egész nap, mert ő bizony stresszes rendőr volt, aki halálra izgatta magát a járőrautós furikázásoktól, meg a saját zsebre történő bírságolások alkalmával...
Faszkalapok, mit gondoltok, ez így helyes??? Nem kellene inkább dolgozniuk, és a megtakarítást (több 100 milliárdot...) szétosztani a tényleges nyugdíjasok között, hogy ők 40-45 év munkaviszony után végre ne nyomorodjanak?????????????

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.16. 12:52:29

@Antonio Bandibá:

Szerinted nem dolgozik a 42 éves nyugdíjas rendőr?:) Másrészt a rendőrség állományának java része irodai munkára van beosztva. (A "talpas" járőr más tészta, tőle én sem várnám el, hogy 50 évesen bűnözők után rohangáljon, neki kellene ugyanis papírmunkával foglalkoznia.)

karlinnyó 2011.06.16. 13:02:25

@Orbán takarodj!!: anyádat támogassad és kussoljál, a szarházi gyurcsányista bandád meg a hozzád hasonló féleszűek miatt nincs pénz az ingyenélő cimboráidat eltartani úgyhogy kapcsold ki a számítógépedet és takarodjál el dolgozni.

fidesz = mszp = szdsz 2011.06.16. 13:06:10

Ti azon vitatkoztok, hogy gyurcsány vagy Orbán? ennyire rövidlátók vagytok? Mindkettő az IMF helytartója.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.16. 13:16:23

Ez vicces... De megmondaná valaki, hogy ez miért jelenik meg egy szlovák témájú blogon? Hát a cseh az egy teljesen külön nép a szlováktól. Vagy mégsem?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.16. 13:16:51

Ma várható Csehország több mint ezer éves történetének egyik legvéresebb napja, az mondjuk külön érdekes kérdés, hogy mindennek mi köze egy tót bloghoz...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.16. 13:21:20

@Kurtz ezredes: A csehszlovák egység jegyében számolunk be testvéreink mindennapjairól. A véres jelenetek egy repülő paradicsomban manifesztálódtak, jó eséllyel az esemény összes résztvevője egy hűvös kiskocsmában, habzó sör mellett beszéli meg az átélt izgalmakat.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.16. 13:24:17

@Gudea enszi: Korábban már kiveséztünk cseh témákat is, így a mai eseménysorozat kíválóan illik a blog arculatához.

Végre egy fórum, ahol nem a szlovák, de cseh testvéreink ülnek a tandem hátsó nyergén :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.16. 13:30:33

@Csehszlovák Kém:
Akkor a harcok intenzitása máris meghaladta azt a heroikus küzdelmet, ahogy az osztrák és mégosztrákabb megszállás ellen léptek fel. Ha esetleg egy bátor cseh felgyújtaná magát, máris a 68as őrjítő szinten lennénk, és ha még az IMF-képviselőt is kidobják az irodaház ablakán akkor már...
Történelmi napok ezek tényleg

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.16. 13:35:17

@Kurtz ezredes: Ne felejsd el, hogy már túl vagyunk két személy letartóztatásán is és a tüntetők egy része még talán most is erősen szemez az anarchista csoportokkal vhol a városban!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.16. 13:51:19

@Csehszlovák Kém:
Akkor már valóban terjedelmes az áldozati lista. 2 egész letartóztatott. Végülis nagyjából ugyanannyian haltak meg eddig ebben a hepajban, mint a csehek bármelyik történelmi jelentőségű eseményében 1620 óta.
Igazad van, a szemezés tényleg valódi harc. Kinizsi Pál is szemezett a törökökkel Kenyérmezőn, ahogy Dobó István is szemezett velük Eger várfokán. Görgey Artúr szemezett Komárom várában sunyó labancokkal. A Corvin közi srácok is szemeztek a szovjet tankokkal...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.16. 14:06:15

@Gudea enszi: Ne bántsuk őket... a sok szemezés alatt legalább sört megtanultak főzni!
Ja, most, hogy visszapörgetem a mai eseményeket, egy betört metrókirakatot is tessék felvésni a listára! És még mindig itt van a találós kérdés, hogy mi történt a repülő paradicsommal?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.16. 14:17:55

@Csehszlovák Kém:
Óóó, betört metrókirakat! Ez már-már közelíti a '68-as "forradalom" közlekedési balesetekben, ill. ijedtségben elhunyt áldozatainak a szintjét. Ha így folynak tovább a mai történelmi jelentőségű események, talán még valaki meg is vágja a kacsóját egy kitört kirakatüveggel, és bibis lesz.
A sör viszont tényleg igaz. A csehek ezer éves teljesítménye, hogy a közelben sertepertéltek, amíg a németek főzték a sört. Ez igen!

Keloid · http://freecom.blog.hu 2011.06.16. 14:29:50

Dögöljön meg minden idióta vadmarha, aki még mindig csak pártokban képes gondolkodni, miközben beszopja a politikusok megosztó szar dumáját BIRKÁK!

lyken 2011.06.16. 14:42:10

@Mj: Nyilván a nyugdíjasokról beszéltem. Sokan lázadoztak a mostani gyerek után járó adókedvezmény miatt. Ezzel nem értek egyet. Gyereket nevelni komoly munka. Akinek még nem volt, az el sem tudja képzelni, hogy mennyi. Sokkal több kedvezménnyel kéne támogatni a családokat. A sok lázadozó hülye meg elgondolkozhatna azon, hogy a ma gyerekei fogják eltartani a jövő nyugdíjasait ill. a jövő egész bürokráciáját és eü rendszerét.

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2011.06.16. 17:21:10

@Mj:

"Az ingyen utazó nyugdíjasok más tészta, az szerintem sem maradhat így.)"

Ha nyugdíjas lennél, akkor problémáznál rajta.

lyken 2011.06.16. 17:44:31

A mai fiatalok, -mint a jövő nyugdíjasai- nem problémáznak. Pedig nekik gyakorlatilag már nem lesz nyugdíjuk. Tudniillik 2013-tól szépen lassan elkezdik kivezetni a rendszerből: www.tothandras.hu/blog/index/2010-01-14/lesz-e-forradalom-2013-ban/

Ezzel az égvilágon nincs semmi probléma. El kell fogadni mint tényt, hogy nem lehet örökké állami támaszra számítani. A fenti cikkben szereplő TB nyugellátásról szóló törvényt még 1997-ben fogadták el közös össznemzeti egyetértésben a pártok. Az összes. Ezt a törvényt nem fogják módosítani, mert az eddigi rendszer fenntarthatatlan. Ja, igen... A fenti törvény miatt az is világos, számottevőbb nyugdíjat csak az fog kapni, aki manyup tag maradt. Az állami nyugdíjszámla ugye egy lyukas zseb. Vagyis inkább egy zsebnek látszó lyuk.

Szerintem komoly hiba arra számítani, hogy az állam támogatni fog bárkit is. Szépen lassan meg fog szűnni minden kedvezmény. Az egész nyugati világ arra tart, hogy önfinanszírozóvá válik a felsőoktatás és az egészségügy. Bármit is hiszünk, ettől magyarország se fogja bírni függetleníteni magát. Szépen lassan minden kedvezmény ki lesz vezetve.
Ha pedig minden ki lesz vezetve, akkor azt akár csinálhatnák azonnal is.

lyken 2011.06.16. 17:55:53

@Darren79: Fenti kommentem elejéről lemaradt a címzés.

tlvajferi 2011.06.16. 18:18:37

@Mj: szerintem nem dolgozik a 42 éves rendőr, de a 24 éves sem
bemegy felvenni a fizuját és néhanapján megállítja a szőke nőt kabrióban
erre futja a bátorságából

uyge nem állítja itt valaki, hogy a rendőr oly keményen dolgozik, ha a gyurcsányi és maffiózó rablóbandája még mindig szabadlábon van
mi az hogy/ nagyon is!
egyet meg nem próbáltak felelősségre vonni a rablóbandából!!!
csaka szőke nőt a kabrióban sz*patják...
a fekete a8-ast már nincs merszük megállatani

ah meg netán kopasz kigyúrt roma csávő vezeti, még elnézést is kérnek!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.16. 18:46:37

"Szerdáról csütörtökre virradóra országszerte leálltak a vonatok, nem jár a prágai metró, és a főváros mellett több vidéki nagyvárosban is csaknem teljesen megállt a tömegközlekedés egy napra. A közvélemény hetven százaléka a sztrájkolók mellett áll"

van ebben egy érdekes tény:
újra kopizom:
"A közvélemény hetven százaléka a sztrájkolók mellett áll"

miért érdekes ?

mert nálunk, mo-n
1. mikor lesz ilyen mértékű sztrájk
2. mikor lesz ilyen mértékű (v kisebb)
sztrájknak EKKORA TÁMOGATÁSA [ 70% ].

majd ha cigánygyerekek hullanak a zégbű
v fehér hollók szállják meg a balatont....

miért ?
mert nincsenek szakszervezetek,
ill nincs nekik támogatottságuk.

nem ismert tény, de állítom, (nyugodtan)
ez is Kádár eetás műve.
KOMOLYAN.
[ csak egy ismert dolog: kik voltak a szakik ? hát a párt (hűséges, irányítható) jókáderei, azaz az egész sdzakszervezetesdiből önmaga paródiája lett, és jogosan utálták meg a zemberek... ]

Lengyelo-ban és Cseho-ban pl nem váltak
"skanzen"né a szakszervezetek (és nép is támogatja őket)
[ ld szolidaritás, ld mostani poszt tárgya.. ]

nálunk meg....
max a vasutasok sztrájkolnak, de egybűl mindenki hurrogja őket.
így e: búúúúúú !!!

azaz kb 0 a támogatottságuk.

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2011.06.16. 19:13:27

@lyken:

Ja, tényleg sokkal jobb azonnal átállni valami másra. Próbáld ki az evolúciót! Beledoblak egy kurva nagy akváriumba betoncsizmával, és megnézzük, hogy növesztesz-e kopoltyút, vagy megfulladsz.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a hirtelen átállás nem jó. Mindig mindennek kiszámíthatónak kell(ene) lennie.

Attól, hogy tudjuk, hogy pl. nekem már nem lesz nyugdíjam, nem vonhatod el azoktól, akik mondjuk 2 év múlva fognak nyugdíjba menni. Mert szimplán nem abban a rendszerben éltek és tették össze, amijük van, hogy arra rendezkedjenek be, hogy nem lesz semmilyen szociális támogatásuk.

Amúgy te eléggé szélsőjobbos vagy... Ha nem lenne semmi állami támogatás, adót se fizetnél. Soha, semmire.

Nick Grabowsky 2011.06.16. 19:24:40

Olvasom a kommenteket... Hajmeresztőek.
Jobb illetve baloldali vádak. Szórjátok indulatosan egymás szemére. Egyik olédal sem jobb, mint a másik, az összes politikus húzzon a 'csába, kézen fogva. Mellesleg mikor veszitek tudomásul, hogy az állami költségvetés a házi "csak nagyban". Alapelv: amit nem kerestél meg, nem költheted el, vagy iszod a levét. Hát ébresztő, böszme módon elkúrták korrupt uraink, úgyhogy most jobb és bal megisszuk a levét. Kivéve persze a még egyenlőbbeket.
És tessék felkészülni arra, hogy a java még csak most jön, USA, Kína, Japán megborulása után nézzétek meg mi lesz. Mindenki tüntet, hogy a nem létező pénzekből minél több járjon neki, meló nélkül. ENNYI BARMOT :-((((

lyken 2011.06.16. 20:35:10

@Darren79: Hiányosan fogalmaztam. Az utazási kedvezményeket vonnám el azonnal, ill. elkezdeném az eü. hozzájárulást, pl. egy vizitdíj formájában.
A jobboldali nem nyert, inkább ballib oldalon kéne keresgélned(nem az szdsz-lmp féle mindent lehet típusú álliberáciára gondolok). Nem hinném, hogy a hit az öngondoskodásban definiálja az ember beállítottságát.

Nem értem egyébként ezt a nagy oldalazást. A bal és a jobboldal is szoci kormányt akar. Tudniillik mindkét oldal szavazói állami gondoskodást akarnak állandóan. A Feri is szoci volt és most a Viktor is az. A Vona is az. Sőt, az LMP is az. Bibliai hasonlattal élve: Nem halászni tanítják az embereket, hanem hallal etetik őket. Az emberek meg majd éhen pusztulnak, mikor elfogyott a hal.

Lehet jobboldalizni azért, mert az öngodoskodást sztárolom. Szerintem viszont ez hülyeség és szájtépés. Nem fog meggyőzni arról, hogy hirtelen hinni kezdjek az államban és tőle várjam a nyugdíjamat.
A kormányzat a gazdaságilag jobban teljesítő országokban is rossz gazda. Magyarországon a populista politikusokkal, akik nem képesek cikluson túl gondolkodni, ez halmozottan igaz. Röhögtem amikor a tőzsdét démonizálták. A tőzsde kockázatai ismertek. Ennek ellenére a gazdasági ügyekben képben lévők tudják, hogy lényegesen kiszámíthatóbb egy tőzsdei menet, mint az, hogy a magyar államkassza kifizeti majd a jövőben azt amit ma befizetsz. Mindig egy dolgot tesz minden politikus: felvesz egy hitelt, kibocsát egy csomag kötvényt, ezzel áthárítva a problémát 3-8 választási ciklussal.
Igazad van a fokozatossággal. A politikusok fokozatosan annyira növelték a kibocsátásokat, hogy a gyerekeink meg fognak bele gebedni, hogy kifizessék. Már ha otthon maradnak.

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2011.06.16. 20:45:26

@lyken:

Engem nem zavar, ha valaki jobboldali, és nem is sértésnek szántam. Sokkal jobban zavar bármilyen irányba húzó szélsőséges gondolkodás.

Én utálom ezt az országot jópár éve, pedig amíg nem itt éltem, szerettem hazajárni. De nagyon szeretném, ha az én gyermekeimnek legyen majd egy Magyarországuk; viszont nem gondolom, hogy egy azonnali államcsőd, vagy az oda vezető azonnali elvonáshalmaz oldja meg ezt. Abba sok ember belerokkanna. Nem egy, nem kettő, hanem nagyon sok.

Az öngondoskodás híve vagyok. Én mindig is ezen voltam, és támogatom, de nézz egy kicsit nyugatabbra: amíg szét nem zilálták a bevándorlók, volt egy kiváló német szociális háló. Nem azt mondom, hogy az itt is működne, mert ahhoz egy olyan habitusú nép is kell, mint ők, csak példaként említem, hogy van középút felé hajazó irány is, még ha nem is lehetséges teljesen maga a középút.

Egyetértek nagyrészt az általad leírtakkal, de ne felejtsd el, hogy az emberek ebben az országban egy egészen más miliőben nőttek fel és éltek, mint amilyen helyzet most van, és ez baromira az állam hibája, amiért elhitették az emberekkel évtizedeken át, hogy minden úgy jó, ahogy van, és mindenkinek lesz élhető jövője.

Pan Modry 2011.06.16. 22:02:48

Aki így tüntet az egy lusta disznó!

A cseh orvosok tüntettek megfelelően, ők azt mondták hogy felmondanak, ha nem kapják meg azt amit kérnek, és letétbe is helyezték a felmondónyilatkozatukat.

Aki máshogy követelőzik, az egy társadalmi szabotőr (lásd MO-i bohóctüntetés, BKV v. MÁV sztrájk).

Remélem Necas nem hátrál meg, hajrá cseh nép, küldjétek el a tüntetőket a dprdel-be!

gt_ 2011.06.16. 23:47:27

Azért tetszik ez a "nincs pénzünk, hogy odaadjuk" mese. Nem csak azért, mert két évvel ezelőtt még mindenre volt pénz (és közben persze a szétrabolt ország megszorítások miatt totál csődben volt), hanem azért is, mert egy növekvő gazdaságban, okosan, úgy ahogy azt a versenyző cégek teszik, az állam is tud nyereséges lenni. Ráadásul az állam minden téren előnyt élvez a profitot termelő ellentétben. Nagyon alacsonyra engedtük a mércét. Nekik nem csak elosztani (hatalmas saját költségekkel) a befizetett pénzt - ezt bárki tudná - hanem jól gazdálkodni vele. Itt egy jól szemléltető példa arról, hogy az állam például hogy tud 100millió euróból 200-at csinálni a válság közepén. Ilyet miért nem követel senki egy kormánytól sem? A pénzt nem elvenni kell, hanem csinálni!!! Van elét tőkéjük!

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/07/felujitasi_program/?rnd=542

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.17. 00:09:20

@Darren79:

Európában kb. sehol nem utaznak ingyen a nyugdíjasok, talán egy kivétel, ha van. Nem azt írtam, hogy semmilyen kedvezményt ne kapjanak, hanem arra céloztam, hogy azért ingyen utazni tényleg túlzás. És ezt a nyugdíjas szüleim is így gondolják, pedig nem gazdagok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.17. 00:12:23

@lyken:

Az, hogy mi lesz 30-40 év múlva, valójában senki sem tudja megjósolni. Persze a legbiztosabb az, ha nem számítasz a másikra - főleg nem az államra -, és magadtól teszel félre annyit, amennyit csak tudsz. Lehet például okosan tőzsdézni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.17. 00:14:58

@tlvajferi:

Ez is egy vélemény, amivel nincs kedvem vitatkozni.
De ugye tudod, hogy mi a különbség az igazságszolgáltatás és a végrehajtás között? Fletót ugyanis nem a rendőr, hanem az ügyész fogja elkapni, a bíró elítéli, a büntetésvégrehajtó meg a zárkába kíséri. Vagy nem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.17. 00:17:16

@szorokin:

A szakszervezeti és en bloc az önszerveződő társadalmi életnek a kommunista diktatúra tett be már Rákosival. Kádár csak tetézte, azóta is ennek isszuk a levét.:-/

lyken 2011.06.17. 00:32:10

@Mj: Hogy Cromwelt idézzem: "Bízz Istenben, de azért tartsd szárazon a puskaport."

Paret Georg- Christoph 2011.06.17. 08:26:30

Valamit igazán nem értek! Úgy gondolom, hogy ami a magyar politikában történik, az valójában az emberekkel történő megalázó viselkedés, még akkor is az, hogy ha nincs pénz se erre , se arra. A magyar nép igazán összetarthatna, illetve érdekeiért ki is állhatna, de ehhez évszázadok kellenek. Képesek-e a magyarok összefogni, egymás mellett kiállni, érdekeiket megvédeni, s ha a szó nem használ, akkor határozottan fellépni. Mert ez a bohózat, ami tegnap volt, csupán az. A kormány úgy se fog engedni, éppen ez az, ami radikális tettekre késztetheti a magyart. De nincs összetartás, összefogás. Szerintem nem is létezett a magyar történelemben!!!!!!!!!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.17. 08:37:57

@Mj:

egyezzünk ki úgy, h a 2 rencerrr együtt hazavágta (&/v önmaga paródiáját hozta létre) a magyar dolgozói érdekvédelmet, és annak társadalmi (széleskörű) támogatottságát.

vö.: magyarország valahogy annyira indivídualizált lett, mint az angolszász (!!!!!!!!!) országok !

ez nem egy vélemény, ezt egy nemzetközileg elismert tudósunk állítja:

"Ugyanakkor érdekes, hogy a magyar társadalom ugyanolyan mértékben individualista, mint az angolszász társadalmak. A szomszéd népek, a csehek, a lengyelek, a szlovákok, a németek a mienkénél kollektivistább társadalomban élnek, így őket könnyebben lehet egységes magatartásra rávenni."

hvg.hu/velemeny/20081114_lelek_valsag_kopp

mégeccee: "így őket könnyebben lehet egységes magatartásra rávenni."
vö. szakszervezetek helyzete mo-n, a magyar emberek sztrájkokkal való együttérzését/támogatái hajlandóságát; ami
=0, azaz nullával egyenló
süti beállítások módosítása