JB4bd6b3_3.jpg

Az 1989-es csehszlovák bársonyos forradalom és Csehország demokratikus átmenete óta a legnagyobb politikai botrány körvonalazódik a nem is olyan rég megáradt Moldva partján.

Példátlan méretű letartóztatásokat hajtott végre szerda este a cseh rendőrség elit alakulata: a letartóztatottak között van Jana Nagyova, a Miniszterelnöki Kabinet vezetője, Ondrej Páleník a Stratégiai Alapok Osztályának vezetője, Petr Tluchoř és Ivana Fuksa (ODS) kormánypárti politikusok. A hírek szerint a rendőrök a Kormányhivatal több helyszínén is beavatkoztak.

Kövesse online az elmúlt évek egyik legnagyobb cseh belpolitikai botrányának legfrissebb fejleményeit a dotohon!

Aki tudni akarja mi történt csütörtökön Prágában a hvg.hu oldalán elolvashatja!

Olvassátok el a hvg.hu oldalán a  cseh miniszterelnök politikai nekrológját és a vasárnap esti fejleményeket! Drámai éjszaka: összeomlás után a cseh jobboldal!

18:05 Petr Nečas miniszterelnök benyújtotta lemondását Miloš Zeman köztársasági elnöknek. Zeman ezekkel a szavakkal köszönte meg a Nečas-kormány munkáját: "Mindig tiszteltem önt, és noha sok fontos és kevésbé fontos témában nézeteltérés volt közöttünk, mindig figyelmesen hallgattam véleményét. Kérem, engedje meg, hogy egy több szerencsét kívánjak az életben és rengeteg nyugalmat". Egészen korrekt mondatok.

12:35 Véget ért a köztársasági elnök és a miniszterelnök találkozója: Zeman inkább az előrehozott választásokat részesíti előnyben, jelentette ki Nečas a sajtó megjelent képviselőinek. Hozzátette: az elnökkel minden lehetséges variációt átbeszéltek, hogy a lehető leggyorsabban és legmegnyugtatóbban rendezzék a kormányválságot. Petr Nečas egyben bejelentette: lemondása után szeretne végleg távozni a politikai életből. A mai nap folyamán benyújtja lemondását a Polgári Demokrata Párt elnöki tisztségéről is, és a következő választásokon semmilyen formában nem kíván elindulni az országgyűlési választásokon.

demisia.jpg

Vezető hír a cseh médiában: Nečas hatkor lemond, távozik a cseh közéletből

10:45 BRÉKING!!! Miloš Zeman a Cseh Köztársaság elnöke a Prágától nem messze található, az elnök nyári lakosztályaként funkcionáló, festői szépségű Lány kastélyban ma találkozott Petr Nečas miniszterelnökkel. Nečas a találkozó során tájékoztatta Zemant lemondásáról, amelyet hivatalosan hétőn este 18 órakor fog átadni a köztársasági elnöknek.

09:10 Az ODS legfelsőbb vezetése 13-kor találkozik, ahol Nečasnak elvileg le kell majd mondani a pártelnökségről. A cseh médiában hivatalosan még nem közölték, hogy a miniszterelnök mikor nyújtja be lemondását, csupán ennyit lehet hallani, olvasni mindenhol: a mai nap folyamán.

00:15 Jindřich Šídlo, a Hospodárské noviny főszerkesztője szerint a jelenlegi kormánypártok nem lesznek képesek összeszedni az új kormányhoz szükséges többséget. Az ODS politikusai jelenleg nagyon magabiztosan nyilatkoznak, hogy képesek lesznek valamilyen megváltozott formában továbbvinni a ciklust, nekünk újságíróknak még jó néhány vidám napunk lesz.

23:51 Nečas utóda Martin Kuba lehet, ez az aktuális pletyka az ODS-en belül

martin-kuba-ods.jpg

23:50 A cseh hírtévé folyamatosan hívja fel, szólítja meg a cseh politikusokat, közéleti személyiségeket, mit szólnak a fejleményekhez, a többség eddig úgy gondolta, h jobb lenne egy előrehozott választás, döntsenek a polgárok az új kormányról.

necas_1.jpg

23:30 Lubomír Zaorálek (ČSSD): Ez nem egyszemélyes válság, hanem kormányválság. A helyzetet nem lehet úgy megoldani, hogy kicseréljük a miniszerelnököt és megyünk tovább. Nem látok más lehetőséget, meg kell állapodnunk a jelenlegi ciklus végében.

23:15 BRÉKING!!! Lemondott Nečas, cseh miniszeterelnök!

15:50 BRÉKING!!! Nečas miniszerelnök körül fogy a levegő: a rendőrség bejelentette, hogy a cseh miniszterelnök neve is komolyan felmerült a jelenlegi politikai válságban. Nečas több parlamenti képviselőt - Tlučhoř, Fuks Šnajdr - is megkínált félállami cégekben betölthető pozícióval, amennyiben otthagyják a parlamenti frakciót. A cseh rendőrség szerint ez megvesztegetésnek számít. 

14:20 Lubomir Poul, a Kormányhivatal vezetője szabad! Nem tudták megvádolni az olomouci ügyészek semmivel. Az értesülést elismerte az olomouci ügyész, Ištván is: "Igen, a hírt meg tudom erősíteni, Poult nemrég engedtem szabadon vizsgálati fogságából."

lido.jpg

Szakértők szerint a Nečas kormány sorsa megpecsételődött, a cseh sajtó is a kormány lemondását várja, lásd lidovky címlapja. Nečas azonban nem mondott le, szerinte minden úgy történt, ahogy a rendőrök mondták, csak ellenkező előjellel, a lemondásáról szóló híreket pedig a médiának dobott chipsnek gondolja. A dotoho blog reméli, a miniszterelnök marad, mivel délelőtt raktunk rá egy százast, hogy június 30-ig kihúzza, elég jó a szorzó, na. Kulcsszereplő lehet a történetben a liberális TOP09, egyelőre Kalousek-Schwarzenberg tandem lojális a miniszterelnökhöz.

13:34 Bohuslav Sobotka szocdem ellenzéki vezér javasolta a parlamenti ülés berekesztését. A cseh parlament legközelebb kedden délután két órakor ülésezik legközelebb.

12:48 Ivo Ištvan közvetve megerősítette, hogy Jana Nagyová a miniszterelnök jobbkeze figyeltette feleségét, Radkát. Ištvan szerint ez a legmagasabb szinten lévő kormányzati tisztviselők részéről elképzelhetetlen mértékű hatáskörtúllépés és súlyos csapást mér Nečas miniszterelnök állítására, miszerint Nagyovában teljes mértékben megbízik. Ištvan közszereplők hatáskörével való visszaélésével vádolja Nagyovát, illetve a feladattal megbízott két katonai hírszerzőt.

12:38 Szociáldemokrata politikusok Petr Nečas azonnali lemondását sürgetik, amennyiben ezt nem teszi meg, bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek a kormány ellen a parlamentben. A szociáldemokrata frakció ezen kívül felszólította az összes parlamenti pártot, hogy kezdjenek tárgyalásokat a parlament feloszlatásáról, amelyhez elegendő 120 parlamenti képviselő is.

12:30 A rendőrség által végzett házkutatások során mintegy 150 millió korona készpénzt és több tucat kilogramm aranyat foglaltak le. Robert Šlachta, a maffiaellenes csoport vezetője elmondta, hogy eddig több mint 31 házat fésültek át emberei.

09:30 Az olomouci ügyészség bejelentette, hogy hét embert vádoltak meg a letartóztatottakból, péntek délelőtti sajtótájékoztatón részletes beszámolót ígértek. Íme a csütörtöki őrizetbe vett magas rangú politikusok kapcsolati hálója:

OGO4bd7c6_vztahy.JPG

08:10 Jó reggelt! A kávé melletti lapszemléből kiderül, hogy német és lengyel lapok a cseh kormány várható bukását jósolják.

21:24 Ivo Ištvan olomouci főügyész a cseh hírtelevízióban bejelentette, hogy eddig összesen nyolc embert tartóztattak le. Ištvan szerint egyébként a rendőri erők még ebben a pillanatban is terepen vannak néhány helyen, ahol éppen beavatkoztak.

ivo.jpg

Ivo Ištvan olomouci főügyész a cseh hírtévében elmondta, több letartóztatással már nem számolnak, de kizárni sem tudja az újabb eseteket

21:04 Martin Huba az ODS első titkára bejelentette, hogy pártja továbbra sem rendelkezik olyan információkkal, amely alapján ne fektetnék bizalmukat a jövőben is Petr Nečas miniszterelnökbe.

20:35 Az ügy kirobbantását parancsba kaptuk a Legfelsőbb Ügyészségtől - reagált a lidovky.cz portálnak Ivo Ištván az olomouci főügyésze Nečas miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján elhangzott lebegtetésére - ti. a miniszterelnök furcsálta, miért az olomouci Legfőbb Ügyészség felügyeli az akciót, amikor a letartóztatottak kivétel nélkül prágaiak  - és egyben határozottan elutasította azokat a vádakat, miszerint az ügy időpontját tudatosan eltolták volna.

20:22 Zeman elnök elődje, Václav Klaus újságírói kérdésre nem akarta a rendőri akciót kommentálni, bár a razzia számára egy túlzottnak tűnik. "Határozottan elutasítom, hogy olyan dolgokat, amelyeket fényes nappal, maszk nélkül el lehet intézni, az éj leple alatt, készenlétisekkel végeztessük el. Ez egy kicsit színjátéknak tűnik számomra, amelyet elvből elutasítok, úgy, hogy egyelőre a leghalványabb konkrét információm nincs arról, ami jelenleg a köztársaságban történik" - mondta Klaus a ČTK hírügynökségnek

20:16 Miroslava Němcová a parlament ODS-es elnöke a cseh állami tévében kijelentette: "egyelőre nem érkezett hozzá semmilyen kérelem a kormány ellen esetlegesen benyújtandó bizalmi szavazásról."

19:18 Bohuslav Sobotka, a cseh szociáldemokrata párt elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, "jelenleg olyan helyzet alakult ki Csehországban, amely soha az ország történetében nem történt. Soha Csehország történetében nem tartóztatták le az aktuális miniszterelnök legközelebbi munkatársait." Ezért a szociáldemokraták felszólítják a kormánypártokat, hogy azonnal mondjanak le, ez a felszólítás vonatkozik a pártelnökökre is. "Mindent megteszünk, hogy a Nečas-kormány minél hamarabb befejezze működését." Bejelentette: következő lépésben összehívják a cseh parlamenti pártok képviselőit és a köztársasági elnök bevonásával konzultálni szeretnének a rendkívüli választások kérdésében. 

cssd.jpg

Bohuslav Sobotka, a cseh szociáldemokrata párt elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján a kormány azonnali lemondását követeli

18:02 A TOP09 rendkívüli sajtótájékoztatóján Karel Schwarzenberg és Jiri Kalousek pénzügyminiszter támogatásokról biztosították a miniszterelnököt. Schwarzenberg felszólította a vizsgálódó szerveket, hogy 24 órán belül mutassák be bizonyítékaikat a gyanúsítottak ellen.

Amennyiben ez nem sikerül megtenni, az komoly veszélyt jelent a cseh demokráciára és az állam biztonságára nézve! Demokráciánk kereszteződéshez ért, mondja.

sajtaj4.jpg

18:00 A cseh hírtévé este hat órás híradója szerint a cseh rendőri intervenció teljes lendülettel halad a korábban megjelölt országrészeken, ahol további letartóztatások várhatók.

17:45 Vizsgálódott a rendőrség az Állami Erdészet (Lesy České republiky (LČR)) központjában is, bár ezt az információt még tagadták az érintettek délelőtt - jelentette Vlastimil Weiner. A cseh hírtévé tudósítása szerint a rendőrség a miniszterelnöki rendkívüli sajtótájékoztatóval nagyjából egy időben hagyta el a központi épületet.

sajtaj3.jpg

17:30 Máris megérkezett az ellenzéki szocdem reakció: "Hivatalban maradni egy olyan pillanatban, mint a mostani, azt hiszem, ez tragikus" - gyorsreagált Lubomír Zaorálek a cseh szociáldemokraták elnökhelyettese a kormányfői rendkívüli sajtótájékoztatóra. Hozzátette: "Úgy tűnik, nem igazán érti, a helyzet milyen drámai".

17:25 Nečas miniszterelnök azt is leárulta, számára rendkívül furcsa, hogyan lehetséges az, hogy az olomouci Legfőbb Ügyészség felügyeli az akciót, amikor a letartóztatottak kivétel nélkül prágaiak.

Dotoho-hírmagyarázat: ugyanezzel az érvvel próbálkozott a szociáldemokrata David Rath képviselő is, amikor egy éve letartóztatták. Akinek nem lenne egyértelmű: a gazdaságilag elmaradott vidéknek számító Olomouc és Morvaország az ellenzéki szocdemek bázisa, míg Prága és környéke a kormányon lévő jobboldali polgári-liberális kormánykoalíció fő szavazóbázisát adja.

17:02 Nečas miniszterelnök a sajtájon bejelentette: arra számít, hogy a különböző bűnüldöző szervek minél hamarabb magyarázatot adnak a mai beavatkozásra. Bizalmam töretlen Nagyová kabinetvezető iránt, semmilyen információval nem rendelkezem, hogy bűncselekményt követett volna el. 

sajtaj2.jpg
Nečas cseh miniszterelnök szerda délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelenti: kormánya a helyén marad
16:58: A cseh miniszterelnök két újságírói kérdésre válaszolt, ezekben hangsúlyozta: "Nem tartom ebben a pillanatban időszerűnek a kormány lemondását, mivel tudtommal nem követtem el semmilyen törvénytelenséget"
 
"Nem áll rendelkezésemre olyan információ, amely bizonyítaná kollégáim állítólagos büntethetőségét"
 

16:53 Nečas miniszterelnök rendkívüli, de rövid sajtótájékoztatóján bejelentette: nem mond le, mert tudomása szerint ő és munkatársai nem követtek el semmilyen törvénybe ütközőt.

16:40 A Právo napilap információi szerint Milan Kovanda, a Katonai Hírszerzés főnöke kezén is bilincs kattant! 

16:15 BRÉKING!!! Nečas cseh miniszterelnök 16:45-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart!

16:10 A fogvatartottak egyikét sem vádolták még meg - egészítette ki a rendőrség szóvivőjét a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport szóvivője.

16:01 A Vencel-téri Kereskedelmi Bank bejelentette, hogy bírósági végzés felmutatása után a cseh rendőrség lefoglalt néhány széfet. Többet nem mondtak ők sem.

15:59 A Tipsport fogadóiroda bukijai szerint 1,50:1 az arány jelenleg, hogy Petr Nečas kormánya befejezi tevékenységét. Az előrehozott választásokra 2:1 arányban lehet fogadni. A nem túl magas tétből azért látszik, mennyire egyértelmű a helyzet most.

15:54 Újabb meg nem erősített információk alapján már Lubomír Poult, a kormányhivatal vezetőjét is letartóztatta a cseh rendőrség. A ČTK hírügynökség informátora megerősítette a Parlamentní listy portál információját, a rendőrség hivatalosan nem kommentálta a hírt.

Ime a titokzatos rendőri szóvivő, aki gyakorlatilag semmit nem mondott a rendőri sajtótájékoztatón:

sajtajs.jpg

A lidovky.cz napilap online rovata címlapján közi: Necas miniszterelnök eltűnt. Senki nem tudja hol van, a rendőrség hiába keresi. A hírtévé által megkérdezett kormánypárti politikusoknak általában semmilyen információjuk nincs semmiről, és több felröppent hírt spekulációnak minősítenek.

necas.jpg

15:41 Eközben Zeman köztársasági elnök Pozsonyban követi az eseményeket, nyilatkozata szerint nincs semmi ok az aggodalomra, a sajtó csak kiszínezi az eseményeket. 

15:40 "A korrupcióellenes rendőrség sajtótájékoztatója botrány. Semmit nem mondtak. Tarthatatlan az a helyzet, hogy sem a politikusoknak, sem a közvéleménynek órák óta nincsenek információi arról, miért hatolt be éjjel a rendőrségi kommandó a kormányhivatalba, s valójában mi történik az országban" - mondta Nemcová a a cseh hírtelevíziónak.

A helyzetet rendkívüli, mondja.

15:37 Az intervenció jelenleg Prágában, Közép-Csehországban és Kelet-Csehországban zajlik. Nagyon szépen köszönöm a figyelmet, viszontlátásra – nyilatkozta a rendőri szóvivő.

A sajtáj néhány percig tartott és gyakorlatilag semmilyen információt nem közölt az újságírókkal. Durva.

15:35 A szóvivő már az elején közli, hogy az intervenció jelenleg is tart, ezért az újságíróknak nem lesz lehetőségük kérdezni.

15:33 BRÉKING!!! Kezdődik a rendőrség rendkívüli sajtótájékoztatója!

15:20: A cseh hírtévén ömlenek a hírek, de senki nem mond még konkrétumot a riporteri kérdésekre. Ami biztos, bejelentették, hogy a razzia akár szombatig is eltarthat! A rendőrségtől már nemcsak a razzia, de az intervenció szót is használják. Elképzelhető, hogy már több, mint harminc embert vettek őrizetbe, de ezt nem erősítette meg senki. Azt viszont a rendőrség határozottan cáfolta, hogy a miniszterelnök kórházban lenne.

15:10: Kalousek cseh pénzügyminiszter egyetlen mondata fut a cseh hírtévé srcollján: Nem rendelkezünk semmilyen információval.

15:05: Stéch, szociáldemokrata politikus csak ennyit mondott a cseh hírtévében: ha mindezt, amit ma történik, hivatalosan is megerősítik, akkor a kormánynak vége! Hozzátette: nemzetközi botrányról beszélhetünk.

14:47 A novinky.cz portál információi szerint a különleges rendőri egységek a Prágai Kereskedelmi Bank Vencel-téri épülete elé érkeztek meg, behatoltak és a bank széfeinél keresnek valamit!

Legfrissebb: a rendőrök egyszerűen fogják az aranyat és pénzt tartalmazó széfeket és elviszik!!!

razzia02.jpg

razzia05.jpg

razzia01.jpg

razzia03.jpg

razzia04.jpg

Rendőri akció Ivo Rittiga vállalkozó-lobbistánál

14:05 Olyan spekulációk kaptak lábra a cseh médiában, hogy a Korrupcióellenes Osztag detektívei mellett a Nemzeti Drogközpont nyomozói is részt vesznek az akciókban. Ez utóbbi szervezet szóvivője, Jakub Frydrych az idnes.cz portálnak ennyit mondott: "Az információt ebben a pillanatban sem meg nem erősíteni, sem meg nem cáfolni nem tudom. Várjuk meg, mi jön még."

14:01 A Myšák Galéria elől ebben a pillanatban hajtott el egy rendőrautó, amelyben fegyveres, csuklyás készenlétiseket láttak: az épületből három nőt vittek el, a cég Janoušek vállalkozóhoz tartozik.

13:58 Pavel Bém, Prága korábbi polgármestere panasszal fordult a ČTK cseh hírügynökséghez, mert azok azt a tájékoztatást adták, hogy a cseh rendőrség kikérte a prágai Városháza és Roman Janoušek közötti zárolt szerződéseket. Bém szerint a hírügynökség vagy tudatosan torzítja el a tényeket, vagy hiteltelen információknak ad helyt, mert az igazság az, hogy Prága városa soha nem kötött szerződést Roman Janoušek vállalkozó, lobbistával.

13:39 BRÉKING!!! a rendőrség a szerda este óta tartó akció során először jelentette be, hogy csütörtökön 15:30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart, mi történik pontosan a Cseh Köztársaság kormánya körül.

12:35 Kiderült: Roman Janoušek vállalkozó jelenleg a horvátországi Zadarnál nyaral.

13:30 Milos Zeman cseh köztársasági elnök egyelőre nem kommentálta a rendőri razziát. Péntekre ugyanakkor rendkívüli tárgyalást folytat a cseh rendőri vezetés és a szociáldemokrata párt vezetésével együtt.

13:27 Miroslava Němcová házelnök arról tájékoztatta a sajtót, hogy Nečas miniszterelnök megérkezéséig felfüggesztették a parlament alsóházának ülését. A legutolsó információk szerint a parlamenti ülés pénteken reggel kilenckor folytatódik, ma már a miniszterelnök nem megy a parlamentbe.

parlament.jpg

Tanácstalan cseh képviselők ma délelőtt a parlament üléstermében

13:23 Lubomír Zaorálek a cseh parlament alelnöke gigantikus botrányról beszél a cseh sajtónak, amelyet csak a szlovák Gorilla ügyhöz lehet hasonlítani. Olyan hatalmas botrányról van kérem szó, amely először mutatja meg, hogy a bűnözés elérte a cseh politika legfelső szintjét is. Hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy Nečas miniszterelnök továbbra is funkciójában maradhatna.

13:10 De hol van Nečas miniszterelnök? - ez a pillanatnyi kérdés már órák óta. Tudom, de nem mondom meg - mondta Karolína Peake miniszterelnök-helyettes. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök egészsége rendben van-e, Peake csak annyit jegyzett meg: reméli, igen.

12:56 A ParlamentníListy.cz oldal tájékoztatása szerint a rendőrség razziázott egyet Libor Grygárek a prágai Legfőbb Ügyészség egykori helyettesének lakásán is. A nyomozók házkutatást tartanak, átvizsgálják az egész épületet.

JB4bd6bf_222.JPG

Egy rendőri furgon Ivo Rittiga vállalkozó és lobbista prágai háza előtt

12:05 Zbyněk Boublík, a cseh Erdészeti Hivatal szóvivője cáfolta a sajtó munkatársainak, hogy a rendőrség akciója érintette volna a szervezet Hradec Kralovében található, központi épületét: "Mindenki a megszokott rendben dolgozik, nem tudom, honnan veszik az információt", mondta.

12:02 Jaromír Drábek, a TOP09 párt elnökhelyettese bejelentette, hogy a párt legfelsőbb végrehajtó tanácsa ma összeül, hogy nyilatkozatot fogalmazzon meg a rendőrség ma reggeli beavatkozásával kapcsolatban. Drábek egyelőre nem akart párhuzamot vonni korábbi lemondása - egykori minisztériumi munkatársa, Vladimír Šiška letartóztatása miatt - és a Jana Nagyová, a miniszterelnök legközelebbi munkatársának letartóztatása között.

12:00 Az ihned portál szerint a cseh rendőrség lecsapott Mělníkben is, ahol a Kardio Port cég tulajdonosának háza áll. Aki nem tudná: ez a cég roppant gyanús körülmények között nyerte meg az IKEM klinika kétmilliárd koronás közbeszerzési pályázatát.

11:57 A kormányszóvivő cáfolja, hogy Nečas miniszterelnök kórházban lett volna.

11:42 Petr Nečas egyelőre nem kommentálta a letartóztatásokat. A Česká pozice oldal szerint a cseh miniszterelnök kórházban van.

11:32 Beavatkozott a cseh rendőrség a Prága beruházási osztályán is. Jan Beránek osztályvezető az MF DNES-nek elmondta a felügyelők nagyjából tizenhárom közbeszerzési eljárásról szóló dokumentumot kért ki 2009 és 2012 között. A tisztviselő konkrét eseteket nem említett meg.

11:30 "Amennyiben a hírt megerősítették, számomra rendkívül komoly hír, hogy a rendőrség kormányhivatalokban avatkozott közbe" - mondta Němcová az idnesnek.

11:15 Megerősítem, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport munkatársai másfél órával ezelőtt a Honvédelmi Minisztériumban jártak - nyilatkozta Mira Třebická a minisztérium szóvivője.

A cseh belügyminiszter közben azt mondta képviselőtársainak, hogy az éjszaka folyamán Nečas miniszterelnököt meglátogatta a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport két munkatársa büntetőeljárás lefolytatása céljából.

11:14 A VV párt javasolja a parlament működését, amíg a miniszterelnök nem ad magyarázatot, miért vették őrizetbe jobbkezét, Nagyovát. Vít Bárta a párt elnöke hozzátette: meggyőződésem, hogy a jelenlegi kormány jelenleg nem tud obejktív vizsgálatot lefolytatni az ügyben, ezért egyetlen lehetséges megoldást a parlament feloszlatásában és új, előrehozott választások kiírásában látom.

11:11 Jiří Paroubek volt miniszterelnök a rendőrségi beavatkozást a Nečas-kormányra mért csapásnak jellemezte. A szociáldemokrata politikus szerint az egyetlen helyes lépés most egy kormány elleni bizalmatlansági szavazás kezdeményezése lehetne. "Soha Csehszlovákia történetében a rendőrség nem avatkozott be a Kormányhivatal épületébe, amely jelenleg úgy néz ki, mint tolvajok gyülekezete" - tette hozzá.

10:17 Miroslav Kalousek pénzügyminiszter így emlékszik vissza: a kormány nagyjából este tizenegykor fejezte be tárgyalásait, a nyomozók fél tizenkettőkor jelentek meg az épületben, akkor a miniszterek már nem tartózkodtak a helyszínen. Nagyjából ekkor távoztam én is a helyszínről, mást nem vettem észre, "úgy látszik, épp időben mentem el" - tette hozzá.

10:11 Pavel Hanták a Korrupcióellenes Csoport vezetője rövid nyilatkozatában ennyit közölt: "az akciósorozat jelenleg is folyamatban van, később mindenről részletesen beszámolunk. A végrehajtás menetét és tisztaságát az olomouci Legfőbb Ügyészség felügyeli."

10:02 Megjelent a készenléti rendőrség Prága utcáin is: A Palacky utcából lehet eljutni Roman Janoušek irodája felé.

10:00 Letartóztatási hullám Csehországban. Este folyamán a kormányhivatalokban és egy épületben is jártak, ahol Roman Janousek lobbista cége működik.

Őrizetbe vették Jana Nagyovát, a cseh kormányhivatal vezetőjét, Ondrej Páleníket, a katonai hírszerzés volt vezetőjét és további három volt magas rangú kormánytisztviselőt a korrupcióellenes rendőrség emberei csütörtökre virradóra. A rendőrség a kabinet ülése után hatolt be a kormányhivatal épületébe, illetve néhány volt tisztviselő lakásába - adta hírül az MTI alapján a 444.hu.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr975358786

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.17. 12:00:33

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2013.06.13. 14:33:43

tőlünk is elvihetnének egy-két miniszterelnököt

zsg? 2013.06.13. 14:59:25

Ó, de irigylem ezt az országot. Istenbizony irigylem. Ki(e)s magyar hazánkban el tudod képzelni, ahogy fideszes képviselőket és kormánytagokat vezet el Pintér rendőrsége, majd Polt ügyészsége vádat emel ellenük befolyással való visszaélés és korrupció miatt? Sajnos oda jutottunk, hogy már elképzelni se tudjuk, pedig igény, az vóna rá.

Tomycat 2013.06.13. 15:09:17

Elk*rtak, mert az ugyeszseget es a rendorseget nem vettek ellenorzesuk ala, pedig azzal kellett volna kezdeni. Aki nem tud mastol tanulni, az majd a bortonben raer utotanulmanyokat vegezni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.13. 15:19:41

Túlságosan jóhiszemű-e azon morfondírozni, hogy akkor eszerint Csehországban Csehországnak van-e rendőrsége s nem a kormánynak?

Žďárský 2013.06.13. 15:26:50

Tiszta Kezek Csehországban.
Ha ez nem csak egy erődemonstráció és a lefogott emberek ellen bizonyítékaik is vannak, akkor csak így tovább. Üljön csak az egész korrupt banda.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.06.13. 15:31:49

Itthon sem ártana ilyesmi - csak aztán nehogy puccs legyen belőle!
És itthon nem csak a kormánytagokat kellene elvinni, a Parlament és a minisztériumi épületekben elég kevesen maradnának a fejesek közül :D

Állam-vizsga 2013.06.13. 15:46:40

Na ilyet nem fogunk mi látni Magyarországon, maximum politikai puccsot.

MoxNox 2013.06.13. 15:54:57

Várjuk a cseh rendőröket szeretettel, itt is lenne elég munka.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.13. 15:57:28

@Állam-vizsga: Persze lehet, hogy politikai leszámolás.

De akkor legalább halad a dolog, valóban leszámolnak, s nem rétestészta meg Dézsy-film lesz belőle.

Pan Modry 2013.06.13. 16:10:10

Ebbol is latszik hogy Csehorszagban jobban mukodik a demokracia mint Magyarorszagon.
Csehorszagban a rendorseg es az ugyeszseg nincsen annyira megfertozve a politikai bunozkkel mint Magyarorszagon.

Magyarorszagon nyiltan lehet ugy koztorvenyes politikai buncselekmenyeket elkovetni (tobbek kozott a trafik v foldtender), ahol a tarsadalom szeme lattara a rendorseg es az ugyeszseg kez a kezben eltussolja az ugyeket.

halistennek ez cseh es szlovak baratainknal mar mult ido.

Egyebkent valamennyi korrupcio mindenhol van, de nem mindegy hogy ezek merteke milyen. Magyarorszagon sajnos egy bizonyos kor kockazat nelkul foszthatja ki az adofizetoi tarsadalmat.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.06.13. 16:16:09

Náluk nem kell a rendőrök szemét kitakarni? :D

Uniplet 2013.06.13. 16:16:17

Aztán van é mentelmi jog(talanság) Czech országban???

Vitéz Kőbányai Világos 2013.06.13. 16:21:04

@Uniplet: Az eddig letartóztatottaknak Magyarországon sem lenne mentelmi joguk (nem képviselő egyikük sem).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.06.13. 16:24:28

@Vitéz Kőbányai Világos: Azokat meg kimossák a mentelni jogos haverok, nehogy rájuk valljanak.

Vitéz Kőbányai Világos 2013.06.13. 16:25:39

@ColT: Ez speciel a mentelmi jog lététől függetlenül is előfordulhat.

Dr.Zomboss 2013.06.13. 16:37:59

Most a narancs/jobbiktalibánok miért kussolnak?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.06.13. 16:38:07

"A lidovky.cz napilap online rovata címlapján közi: Necas miniszterelnök eltűnt. Senki nem tudja hol van, a rendőrség hiába keres"

xDDDD

Csehek ...

is 2013.06.13. 16:38:10

A TEK elvitte Lázár Jánost, Navracsis Tibor volt frakcióvezetőt, Nyerges Zsolt lobbistát, és még 5 társukat. Orbán Viktor menekülésben. Folyik az intervenció...

:DDDDD

Töksi 2013.06.13. 16:51:57

@Dr.Zomboss: mert nem férnek már el, annyi itt a balleridióta.

Baloldali érték 2013.06.13. 16:52:04

Csak a jobbik hatalomra ne kerüljön mert elviszik a romákokat!

Fogatlan Prókátor 2013.06.13. 17:07:35

Csak a sörgyárnak baja ne essen!

Mohamed 2013.06.13. 17:11:28

No ahogy elnézem ezekhez képest a Gyurcsány Bajnai Orbán trió kispályás
mindenesetre nálunk is kellene egy ilyen persze nem feltétlenül a jelenlegi rendőrséggel, a nép is megoldhatná ezt, 2006-ban volt valami hasonló.
Ha az össze jön orbán kétharmad sem lenne.

Mohamed 2013.06.13. 17:11:40

@Baloldali érték:

Pedig csak akkor lehetne olyan mint most Csehországban.

Pikk 2013.06.13. 17:22:22

Lehet, hogy a Gripen ügyről van szó ?

Namir 2013.06.13. 18:00:08

Egyrészt sajnálatos, hogy ilyen botrány van Csehországban.

Másrészt kiváncsi vagyok Csehszlovák Kémünk ezt hogy fordítja Magyarország/magyarok ellen. :)
Ami, őt ismerve, csak idő kérdése.

hopptarisznya 2013.06.13. 20:22:30

Arról mi a véleményed, hogy a szlovákok ellopták egy magyarnak tartott katonhős (a legtovább szolgálatot teljesítő katona a világon) földi maradványait Romániából?
A két ország hatósága nem értesítette a magyarokat, a sírt közös erővel feldúlták, pedig azon érdekes módon magyar felirat volt.
Majd a szlovákok kisebb ünnepség keretében újratemették. (a napokban)
Ezek vagytok ti. Szlovák_Román történelemhamisító, hullarabló parasztok. Aljanép! Gerinctelen férgek.

Hálaisten, hogy ezt végre nem tűrte szó nélkül a magyar kormány.

komplikato 2013.06.13. 20:22:53

Azért az az amnesztia katyvasz eléggé felb*szhatta ott pár ember agyát és lehet pont azért van ez a mostani akció. Ilyen hülyeséget, korrupcióra amnesztiát? Meg ha tényleg hónapok óta tervezték ... most már kíváncsi leszek mik lesznek az indokaik.

J.László 2013.06.13. 20:23:00

A Csehszlovák Kémnek most aztán felvitte a dolgát az Isten. Tudósíthat. Hogy azt a.

Kíváncsi vagyok, milyen magyarországi áthallásokat fog ez a hazaáruló kicsiholni a prágai libsi köcsögökből.

yidvags 2013.06.13. 20:23:04

ez egyre inkább puccsnak tűnik, és nem igazságosztásnak. Majd meglátjuk.

Állam-vizsga 2013.06.13. 20:23:07

@is: "Mama! Ha ébren van ne álmodjon!" Hofi

komplikato 2013.06.13. 20:23:11

Na majd összeáll a hírekből ki a hunyó, mert jól hangzik, hogy gonosz koncepciós ügy az ártatlan kormány tagok ellen, de ha ez ilyen hirtelen jött razzia és az ő hab tiszta lelkük nem számított rá, akkor miért is sikerült ilyen gyorsan ennyi felé menekülniük?

Pan Modry 2013.06.13. 20:23:14

@Namir:
Csehorszagban eppen ez a botrany mutatja hogy jobban mukodik a demokracia, es a rendorseg es ugyeszseg nincsen teljesen megfertozve.

Magyarorszagon az allami szintu korrupcios bunozes pedig szepen megy a rendorseg es ugyeszseg asszisztalasaval.

Csehorszagban matol a korrupt politikusbunozok kevesbe ezhetik magukat biztonsagban, magyarorszagon sajnos tovabbra is biztonsagosan es buntetlenul foszthatjak ki a becsuletes adofizetoket.

Csehorszag, do toho!

komplikato 2013.06.13. 20:23:25

@immortalis: "Náluk nem kell a rendőrök szemét kitakarni? :D"

Ha az új hülye törvénytervezett bejön, akkor mindenkiét ki kell minden képen és eleve csak azt fotózhatod akitől engedélyt kértél. :D

hobby beton 2013.06.13. 20:23:28

itt a hatalmi agak szerencsere rendesen osszefonodtak, ugyhogy mifelenk nem kell ilyesmitol tartani...

manager2008 2013.06.13. 20:23:33

A harckocsik hiányoznak és egy kis lövöldözés. Akkor már jobb lenne a sajtója a dolognak. :) Mire jó ez az egész? Az idézés nem működik náluk? Éjszaka pld aludni szoktak az emberek, kézbesíthetett volna egy idézést a postás rendkívüli sürgősséggel + egy rendőr, reggelre bent van mindenki és már tehet is vallomást. Aki nem sáros az kimarad a társasjátékból. Mobiljaik blokkolva, stb. Ez a dolog nagyon felhajtás színű. Volt már ilyen nálunk is amikor a tábornokot földre vitte a kommandósok csapata. Minek? Bement volna maga is.

Mohamed 2013.06.13. 20:26:24

@J.László:

Csehszlovák Kém egy Index szerkesztő
Tudod, a mi kutyánk kölyke.

yidvags 2013.06.13. 20:52:08

@Pan Modry: azt tudtad, hogy a Mikulás nem is létezik, csak bácsik öltöznek be, és ragasztanak vattaszakállat?

béla a görög (törölt) 2013.06.13. 21:02:46

Nem lehetne egy kicsit 'haknizni' nálunk is? Bemenni a parlamentbe és elvinni a magyar kormányt? Esetleg az Interpol?

Kiváncsian várom mi ez az egész...

Namir 2013.06.13. 21:49:56

@Pan Modry: ezt komolyan írtad?
Tehát ahol a legkevésbé látható a korrupció, ott a legnagyobb. :)
Na, most lebuktatok ti gaz, álszent, korrupt skandinávok. @Pan Modry leleplezett titeket. :))

kisQtya 2013.06.13. 22:01:21

Puccs. A politikusokért nem kár, mindegyiket utálom.
De Prágát, meg a prágai embereket szeretem. Remélem, nem lesz nagyobb zűr.

Pan Modry 2013.06.13. 22:14:17

@Namir:
Magyarorszagon a korrupcio eppenhogy lathato, csak eppen az ugyeszseg is korrupt, es nem tesz ellene semmit.
Csehorszagban is eszlelheto a korrupcio, de ott az ugyeszseg nem korrupt, ezert vannak ilyen ugyek.

Sajnalom hogy te egy akkora tufamagyar vagy hogy ezt nem erted. A szmajlid meg egyenesen kinos, kicsit olyan vagy mint egy kepzetlen paraszt a doktorok kozt, egyedul te nem latod hogy milyen verciki kommentet irtal.

Pan Modry 2013.06.13. 22:24:22

@yidvags:
Ezt nem igazan ertem hogy jott ide, de meg egy fideszeshez kepest is gyenge eresztes volt, eppenseggel persze probalkozhatsz hulye ervekkel, de ezt kb annyira tudom komolyan venni mintha egy altalanos iskolai fizikatanar velemenyet venne komolyan a cern kutatasi igazgatoja a higgs bozontrol.

Pan Modry 2013.06.13. 22:24:27

Higgs bozont, na az az ami nem letezik, tehat az elozo kommentemben higgs bozonra gondoltam, csak nem akarom hogy aki tolem ertesul eloszor a dologrol, Az a kesobbiekben helytelenul hasznalja.

Ha hibazok, elismerem. :)

Tojglitojas 2013.06.13. 22:27:55

@Namir: Szinte sosem értek egyet CSK-val, a magyargyűlölete is inkább mulattató, mint dühítő.
Most azonban bevitt egy gyomrost nekünk.
El tudod képzelni, hogy bárkit, mondom bárkit, tehát nem egy kormánytagot, de akár egy kis falu önkormányzati képviselőjét letartóztassák magyar rendőrök a trafik botrány kapcsán? A föld mutyi kapcsán? A kamu pályázatok kapcsán? Hát Izsák, Ezüsthajó, Ibrahim, stb?
Most Simicskáról és a mindent nyerő Közgépről már nem is beszélnék. Ez Pintér-Polt alatt teljesen elképzelhetetlen.
Nálunk sajnos a rendőrök még a bizonyítékokat is segítenének megsemmisíteni.
Nem bírom detaho stílusát, fóbiáit, de most el kell ismerni ebben előttünk vannak.
Persze aki azt gondolja, hogy csak a Fideszben nem létezik korrupció, azzal nem kívánok vitatkozni. Annak tudok egy eladó hegyet olcsóért...
De annak is felajánlok egy olcsó telket a Holdon, aki azt gondolja ezek a hajuk szála görbülhet a nagy magyar demokráciában Ovi alatt aki meg sosem hazudik.
Itt legfeljebb egy-két félkegyelmű szocit vágnak hűvösre, de még azokból is megússza a többség.
Erre nincs miért büszkének lennünk.

Baromméter 2013.06.13. 22:28:03

Gratula. Az OLAJozottan működő, a demokráciában tocsikoló, libazsírban fürdő, trafikokban mutyizó Magyarorsszágon, a pésándorok által felügyelt rendvédelmi szervek gyűrűjében mindez elképzelhetetlen. Sehol sem vagyunk már a csehektől, a sarkuk közelében sem.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.06.13. 22:32:06

@Tojglitojas: Megsüvegelem a véleményed, főleg úgy, hogy szinte semmiben nem értünk amúgy egyet politikailag. Annak is örülök, h ez az ún. "gyomros" esetleg segít jobban a dolgok mögé látni néha, így segíthet megérteni azt is, amiről írok, ami talán nem is olyan hülyeség, ahogy neked elsőre lejött eddig.

+1!

yidvags 2013.06.13. 23:26:14

@Pan Modry: én lennék a fideszes? miért nem inkább jobbikos? Akkor te mától SNS-es vagy.

amúgy csak arra akartam rámutatni, hogy kár hinni a mesékben. Máskor egyszerűbben fogalmazok, hogy biztosan megértsd.
Ha rajz is kell, küldj faxszámot.

2013.06.13. 23:26:21

@Pilu: Az, vagyis annak a kisérlete.

quadcore 2013.06.13. 23:26:31

Magyarországon, ha az Orbán-kormány valami törvénytelent elkövetne, ilyen sose fordulhatna, és ez szomorú, hogy 100 emberből 99 el se tudja képzelni, hogy a legfőbb ügyészség a fidesz-kormány ellen beavatkozzon. A másik, ami itt "egyedi" lenne, hogy 1 millió ember még azok után is Orbánra szavazna, és szerintük ez a mocskos ballib eu műve lenne, akik ellen már évek óta harcban állunk :)

Tojglitojas 2013.06.13. 23:26:41

@Csehszlovák Kém: Nem azt mondom, hogy hülyeségeket írsz, azt állítom, hogy olyan szinten érzéketlen vagy bármely magyar szempontra (legyen az Trianon vagy a határon túliak ügye), ami legfeljebb tót/román/szerb/ukrán nacionalisták és a legszélsőségesebb liberális bloggerek képesek előadni.
Sőt még csak meg sem próbálsz legalább látszatra tárgyilagos lenni, annyira kijön belőled sokszor a magyarfóbiád és a szélsőliberális éned.
Pedig akár hatékonyabb is lehetnél, így viszont a stílusoddal a legtöbb postod pont az ellenkező hatást váltja ki.
De most igazad van, attól függetlenül, hogy várjuk ki a végét. :) Lehet puccs ez, igazságszolgáltatásnak álcázva. Szóval akár így, akár úgy, ehhez hasonló dolog Magyarországon elképzelhetetlen, pedig Ángyántól, Hadházy Ákosig nagyon jól dokumentált, hangfelvételekkel és tanúkkal alátámasztott ügyek vannak. Ami félelmetes, ha egy kormányváltás esetén megpiszkálnák a Közgépet vagy akár a trafik ügyet, menne a békamenet rögtön félmillió zombival tüntetni. Pedig Orbán is ügynök volt, ide a bökőt, nem megy csak úgy akárki emberfia a rendszerváltás végén Soros ösztöndíjjal külföldre. Vicces, hogy az ügynöktörvényt is pont a Fidesz szabotálja, éjjel nappal komcsiznak, közben tele vannak kommunistával, kezdve Kövér elvtárssal.
Mindegy majd vitatkozunk még más ügyekben, nyugi, de most igazad van. ;)

Mitya Ivanov 2013.06.13. 23:26:51

@Csehszlovák Kém: ne aggódj, ettől még az összes magyarozó posztod hülyeség.

bretman 2013.06.13. 23:27:00

Hát,nem tudom...

Az baromi szimpatikus, hogy kormánypárti vezetőket visznek el, hogy a miniszterelnök órákra eltűnik és magyarázkodni kényszerül, láthatóan semmit nem tehet, ilyen volna egy valódi demokrácia - de olyan nincs egy demokráciában, hogy a rendőrség akciót indít a kormány ellen és egy teljes napig nem mond róla semmit.

Felháborító volt a Klaus-amnesztia, és ha magamba nézek, akkor a rendőröknek szurkolók - de ez egyelőre inkább hasonlít egy puccsra, mint korrupcióellenes harcra.

yidvags 2013.06.13. 23:27:13

@Tojglitojas: bárkit a felsoroltak közül elvihetnének, én örülnék. A magyar állapotok felháborítóak.

Ez a csek buli viszont bűzlik. Egyrészt ott nincs mentelmi joga a képviselőknek? Másrészt 12 órája nincs egy hivatalos magyarázat, mégis mi a tökömért vitték be, akiket bevittek. Miért ilyen teátrális akcióval, maszkos droidokkal?

Tudom-tudom, nálunk ömlik a barna eső, diktatúra, stb, de azt nem gondolom, hogy Csehország lenne a világ legtisztább demokráciája, ahol egy végtelenül független rendőrség csak úgy elkezd nyomozni, és kideríti, hogy a fél kormány gyanús, ezért gyorsan bekasztlizzák őket. Ez így semmiképpen sem életszerű.

Ha ugyanez Dél-Amerikában vagy Pakisztánban történik, akkor a híradók puccsról tudósítanak.

manager2008 2013.06.13. 23:27:24

"Határozottan elutasítom, hogy olyan dolgokat, amelyeket fényes nappal, maszk nélkül el lehet intézni, az éj leple alatt, készenlétisekkel végeztessük el. Ez egy kicsit színjátéknak tűnik számomra, amelyet elvből elutasítok, úgy, hogy egyelőre a leghalványabb konkrét információm nincs arról, ami jelenleg a köztársaságban történik" Vaclav Klaus.
Ez nálunk is megfontolandó dolog. A kommandósok bevetése és a nyilvánvaló durva erőszak olyan esetekben amikor a letartóztatottnak esze ágában sincs ellenállni elítélendő véleményem szerint is. Minek ez? Ezek az emberek nem Rambók, akik lövöldözni akarnak.

vontod75 2013.06.14. 00:02:34

@manager2008: Bizonyítékok megsemmisítése, tanúk befolyásolása, szökés. Ha tényleg olyan súlyú a cselekmény simán indokolt lehet a fenti beavatkozás.

Baloldali érték 2013.06.14. 00:26:07

@Mohamed: Gyakorlatilag az index a vélemény rovatát kiszervezte blogokba, hogy úgy tűnjön mintha akárki helyből bekerülhetne a blogketrecbe. Persze mindig a futtatott belsős haverpajtási libsiblogok kerülnek csak ki (kettős mérce, dotoho, vincent) ahol kényelmesen anonim módon fröcsögve náciznak le mindent ami magyar és nemzeti.

Namir 2013.06.14. 01:17:21

@Pan Modry:
"tufamagyar" "képzetlen paraszt" ezek a kifejezések rólad állítanak ki szegénységi bizonyítványt. Ahogy az a görcsös igyekezet is, hogy egy negatív külföldi hírt rögtön arra használsz fel, hogy elmondhasd, itt még rosszabb. Hogy jön ez ide? Ez a hír nem rólunk szól.
Esetleg olyan vagy, mint Móricka, akinek mindenrôl "az" jut az eszébe?
Csehszlovák kém is pont ezt csinálja, számára minden hír/poszt lényege, hogy annak kapcsán belénk rúgjon. (legyen sport stb.) Miért? Jól esik szidni a magyarokat?
Szó nincs arról, hogy itthon ne lenne kritizálni való. De mi indokolja, hogy itt és most, ennek kapcsán tedd?

vernarancs 2013.06.14. 02:20:22

Nahat, ezek a csehszlovakok is korruptak? Nalunk bezzeg az ilyesmi mind torvenyes.

vernarancs 2013.06.14. 02:20:28

Ezek a csehszlovakok elertek mar mindent amire nekunk 1000 evre volt szuksegubk. Ezt ertekelni kell.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.14. 08:36:00

hu, ott tényleg demokrácia van, ha ilyeneket lehet csinálni :)
Nagyszerű fejlődésen ment keresztül az országuk. Gazdaságilag eddig is rengeteget fejlődtek, simán lesöprik a magyar életszínvonalat. Most megmutatta, hogy demokrácia van, nem diktatúra...

Vitéz Kőbányai Világos 2013.06.14. 08:51:01

@yidvags: 12 óra egy ilyen széleskörű, nyilván fedett akció esetében nem sok. Gondolom nem akar az ottani ügyészség sem senkit figyelmeztetni, hogy ha van a sufniban még 1-2 kínosabb dossziéja, akkor itt a kiváló alkalom szalonnát sütni...
Egyébként meg az se normális, ami itthon van, mmint hogy egyes - egyébként nyomozati titkot képező - ügyészségi kihallgatások tartalmát a Magyar Nemzet (nem, ez nem az elvont, politikai nemzet :)) hamarabb ismeri meg, mint pl. a bíróság...

Szociknak vége 2013.06.14. 09:28:16

Az említett őrizetbe vett funkcik egyike sem kormánytag, így a poszt címe hazugság.

De úgyse olvastam volna el.

yidvags 2013.06.14. 12:16:24

@Vitéz Kőbányai Világos: mint láthattad, egy szóval nem mondtam, hogy itthon jó, ami van, sőt.

csak megpróbálom elvonatkoztatni a két témát, és most itt kizárólag a mostani cseh akcióról beszélni.
Az, hogy gyanús nekem ez a cseh akció, még nem védem az itthoni korrupciót.

Zb74 2013.06.14. 12:19:38

@Vitéz Kőbányai Világos: Egyes jelentések szerint több képviselő is van közöttük. Ha igaz, akkor az nagy gáz. Nem épp a demokratikus működés bizonyítéka, ha választott népképviselőket csak úgy ukkmukkfukk elhurcolhat a sündőrség. Különösen, ha még csak magyarázattal sem szolgál ezzel kapcsolatban. Nálunk is volt ilyen, a negyvenes évek második felében.

Pan Modry 2013.06.14. 12:19:45

@Namir:

Ez miert lenne negativ hir? Mindenki tudta hogy van csehorszagban korrupcio, es ez egy pozitiv hir, hogy nehany korrupt politikusbunozo lebukott es le eltt tartoztatva.

Mindenki tudja hogy Magyarorszagon van korrupcio, emberek buknak is le vele (foldugy, trafikugy), a rendorseg es ez ugyeszseg meg nem csinal semmit, na nekem ez a botrany, nem az ami csehorszagban van. A cseh dolgok csupan azt mutatjak hogy a demokracia sokkal jobban mukodik ott, mint Magyarorszagon. Csehorszagban nem azert fizetik az adofizetok penzebol az ugyeszseget es a rendorseget hogy fedezzek a politikusbunozest.

ottomoll 2013.06.14. 12:19:51

Azért ne gondoljuk már hogy ezt a cseh rendőrség teljesen önjáró módon, csak a törvény szigorának engedelmeskedve vitte véghez.
Valószínű hogy Csehországban is érik egy kormányváltás és a rendőri vezetők már előre szolgálatokat akarnak tenni.
Nálunk is voltak a kormányoldalt érintő letartóztatások az előző ciklus alatt. Gondoljunk csak a Zushlag ügyre, ahol még a miniszterelnököt is kihallgatták az ügyben a bíróságon.Vagy pl. Hagyót is az előző ciklusban tartóztatták le ha jól emlékszem.
Hiába van egy adott politikai oldal hatalmon, ha érik a vereség, akkor bizony sebezhetővé válik.

Vitéz Kőbányai Világos 2013.06.14. 13:11:30

@Zb74: Én viszonylag gyengén értem a cseh nyelvű oldalakat, de ha nem csal a szemem, akkor a posztban említett 7 mókus közül Petr Tluchoř volt képviselő, de már nem az, a többiek pedig soha nem is voltak. (Ivan Fuksa polgármester, na őket Pesten is el lehet vinni, és viszik is. Mellesleg pontosan az egyetlen olyasvalaki közülük, akinek perpill bármilyen népképviseleti tisztsége van.)
@yidvags: Lehet azon vitatkozni, hogy mennyi időt kell hagyni az ügyészségnek tájékoztatásra, de sztem ez még nem az a táv, ahol van értelme.

lüke 2013.06.14. 13:21:14

nahát, eddig tetszett, most takarodj?

Tyrion Lannister of Caster 2013.06.14. 14:04:28

Azért mindenkinek ajánlom az alábbi Index cikkrészletet. Eszerint az összes olyan eddigi hozzászólást, miszerint Csehországban ez mennyivel frankóbb, mint itt - első kézből, a csehek cáfolják.
Egy olyan rendszerről írnak, ami az elmúlt 20 év alatt épült ki, a rendszer marad is, csak az épp aktuális kormányt paterolják ki. Hogy az előttük kormányzók is mind benne voltak, az ezek alapján sejthető.

Ugyanez igaz Magyarországra nézve is, a jelenlegi kormány semmivel sem kevesebbet vagy többet lop, mint az ezt megelőzők. A rendszerét kiépítették az elmúlt 23 év alatt, és ez nem is lesz jobb, ha ugyanezek a gárdák váltogatják egymást.

A cikk részlet:

index.hu/kulfold/2013/06/14/het_vadlott_a_cseh_botranyban/

Politikusok mennek, a korrupció marad

A nyomozás korrupciós ügyekkel kapcsolatos, amelyek befolyásos vállalkozókat és kormánypárti politikusokat érintenek.

"Az emberek változnak, de a "jutalékok", részben állami vállalatok korrupt rendszere ugyanaz marad" – írta a Hosporadske noviny. A cikk szerzője, Julie Hrstkova szerint a kérdés most az, hogy a 20 év alatt felépült rendszert most valóban lebontják-e Csehországban.

2013.06.14. 14:49:56

@is: Ezt olyan jó olvasni (még ha csak fikció is), hogy 5x is újraolvastam ;)

Pan Modry 2013.06.14. 18:54:14

@Tyrion Lannister of Caster:
Lebontani nem fogjak teljesen korrupcio mindig is lesz.
De ha egyesek lebuknak, akkor a korrupcios lebukas veszelye megno, tehat a korrupcios risk reward romlik, ezzel pedig a korrupcio csokken.

Sajnos magyarorszagon nincs korrupcios lebukasi veszely, jo a korrupcio risk rewardja, ezert sokan is vesznek reszt benne.

Töksi 2013.06.14. 18:54:24

"Ivo Ištvan közvetve megerősítette, hogy Jana Nagyová a miniszterelnök jobbkeze figyeltette feleségét, Radkát."
Ištvan vagy Nečas felesége ez a Radka?

kisQtya 2013.06.14. 19:20:11

@Tyrion Lannister of Caster: Egyetértek. Ez egyszerűen puccs. Mert csak az a korrupció, amiből én kimaradok.

Még véletlenül sem kell azt hinni, hogy ilyen csak Magyarországon van, esetleg csak a keleti blokkban.
A politika maga a korrupció melegágya az ókor óta.
A politika mocskos dolog, aki arra adja a fejét, maga is bemocskolódik, vagy ha nem hajlandó bemocskolódni, akkor egyszerűen kikopik a politikából.

Minél nagyobb egy államban a jólét, annál kisebb a tere a korrupciónak és annál nagyobb a rend. De amint meginog egy kicsit a jólét, felbomlik a rend és amint hiány alakul ki valamiből, oda befurakodik a korrupció.

Minthogy a korrupció természetes folyamat, teljesen fölösleges küzdeni ellene, inkább a táptalaját kell megszüntetni.

kisQtya 2013.06.14. 19:31:24

@Pan Modry: Ugyan már. Kuncze lopstop táblával kampányolt, "elszámoltatás"-t szajkózott, Keller feljelentésügyi miniszter telecsinálta a gatyáját az erőlködéstől, mégsem lett semmi eredmény. Elszámoltatás sem volt, az elszámoltatók pedig zabráltak tovább. Aztán kormányváltás előtt öt perccel odadobták koncnak a hülye Zuschlagot, hátha elfogadja a nép a véráldozatot és zavartalanul lophatnak tovább.
A nép nem fogadta el az áldozatot, kétharmaddal büntetett és most kétharmaddal zabrálnak tovább. És ez így megy a végtelenségig.

danesdzsu2 2013.06.15. 01:34:38

Nálunk ilyen nem fordulhat elő.

:D

Zb74 2013.06.15. 01:34:47

Szóval Nagyovát letartóztatta az Ištvan vezette ügyészség, és az ügyben Šándor tábornok nyilatkozik a legaktívabban. Azt eddig is tudtuk, hogy Szlovákiában mindenki magyar ;-) De hogy Csehországban is?

ottomoll 2013.06.15. 23:20:42

@Zb74: A kém kicsavart logikája szerint ez épp azt bizonyítja, hogy nálunk mindenki cseh vagy szlovák származású..:))

Žďárský 2013.06.15. 23:21:31

@ottomoll: A májusi közvélemény-kutatások szerint a szocdemekre (ČSSD) a biztos szavazók 37%-a voksolna, míg Nečas pártjára és koalíciós partnerére, a TOP09-re 14,5-14,5%, vagyis összesen 29. További 5%-a van a szintén hozzájuk közel álló kereszténydemokratáknak (KDU-ČSL).
A második helyen a kommunisták állnak (17), de velük a szociáldemokraták sem lépnének koalícióra (nem is léptek eddig soha).
Választások jövőre lennének, szóval korántsem biztos, hogy annyira érik a kormányváltás. Innen Magyarországról nehéz elhinni, de egyes országokban még működhet független ügyészség, akit nem politikai pártok utasítanak.

Ja igen, az adatok innen vannak: cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c1/a7019/f3/pv130522.pdf

pástétom 2013.06.17. 11:31:32

Teljesen egyértelmű, hogy a min. elnöknek is távoznia kell.

3 volt kormánypárti képviselő egy törvénytervezet elfogadása elé sokáig akadályt görgetettek, majd úgy oldódott meg a dolog, hogy lemondtak, utána rövisesen zsíros állami posztokat kaptak. Őket érdekes múlt héten letartóztatták, de már a múlt héten sem értettem, hogy erről Necas ne tudott volna, ez képtelenség.

Azután itt a megfigyelési ügy. A szeretőjét nevezte ki kabinetfőnökének. Már ez elvtelenség, de aztán a Nagyova megfigyeltette Necas feleségét. Mégha Necas erről nem is tudott, érintettség miatt - ha az előző korrupciós ügy nem is létezne - mégis szükségszerű a lemondása.

Mesterlövész 2013.06.17. 11:34:10

@hopptarisznya: Köszönjük a cikk témájához fűzött tartalmas, fröcsögésmentes hozzászólásodat, te kutya :)

Gyingizik 2013.06.17. 11:39:49

És hogyhogy nem szidtad az ügy kapcsán a magyarországi (jól tudjuk: fasiszta) szélsőségeseket?

Lord Snow 2013.06.17. 11:39:56

Íme, az általunk elképzelhetetlen, elérhetetlen, soha meg nem valósuló jogállamiság a messzi-messzi fejlett nyugaton, a távoli Európában, Csehországban, ahol a rendőrség és az ügyészség nem a maffia része...

Irigylem a cseheket...

Melchi Zadok 2013.06.17. 11:44:20

jól látszik hogy a Csehország legalább egy évszázaddal előttünk jár.

egy ilyen esetből nálunk még újsághír sem lenne.

pampalinix 2013.06.17. 11:45:38

Látjátok ostoba Fidesz droidok, ezért kell a fékek és ellensúlyok rendszere.

Illetve pontosan ennek megelőzésére számolta fel a gazdátok, ezért ül pártkatona az ügyészésg és a legfelsőbb bí... bocsánat, kúria élén, ezért kell elvenni minden független ellenőrző szerv jogköreit, amelyikét nem lehet, oda meg szintén hűséges pártkádereket ültetni.

A trafikmutyi elsimítása ékes bizonyítéka annak, hogy nálunk ilyen nem fordulhat elő. Még ha hangfelvétel is bizonyítja az egyértelmű visszaéléseket, a kézivezérelt ügyészésg, rendőrség, nem lép semmit. Ha valaminek, hát capo di tutti capinak tényleg alkalmas Orbán, azt meg kell hagyni.

ottomoll 2013.06.17. 11:46:21

@Свобода: Nem tudom hogy milyen a cseh választási rendszer, de egyéni körzetekben ezekkel az adatokkal igen sok helyet meg tudnának szerezni a szocdemek.
Ráadásul a kommunisták a jobboldaliakkal egész biztosan nem állnának össze, tehát a jelenlegi kormányzat egész biztosan nem kormányozhat majd, ha így marad.
Lehet hogy a rendőrség épp így szeretne a királycsináló szerepébe lépni, mert ezekután egész biztosan csökken majd a jobboldal népszerűsége.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.06.17. 12:01:25

A politika mindig, mindenhol mocskos.
És hát karó, varjú, miegymás.. szóval az euforikus magömlés közepette (helyett) azért várjuk meg az ügy(ek)ben hozott ítéleteket...

Styxx 2013.06.17. 12:20:52

Hali,
Ezt véleltenül elírtad: "10:45 Miloš Zeman a Cseh Köztársaság miniszterelnöke" (helyesen: köztársasági elnöke)Aztán nyugodtan töröld e kommentet. Sima elírás, keményen dolgozol az up to date beszámolón, ezért resp. Mindez bárkivel előfordulhat.

Az állomány jelenleg a vacsorát hajtja végre 2013.06.17. 12:51:44

Meanwhile in Hungary:

Nálunk pedig a népvezér Ceaușescu példáját követve stadiont épít a falujában a háza mellé, közben azért adót emel sokadszorra is.

Az állampárt tagjai pedig mindeközben két kézzel tömik a zsebüket (őket felhatalmazták erre!), és mivel az ügyészség, a bíróság, a rendőrség, és a közt. elnök is párt- azaz maffia-vezérelt, így tehát nincs is itt kérem semmi korrupció, semmi látnivaló, tessék kérem továbbhaladni. Majd akkor lesz, ha ők kimondják saját magukról.

Némely alattvaló pedig röhögve, cinikusan még meg is jegyzi, hogy "háde ménem jelentik fel őket".

30-40 évvel plusz egy rendszerváltással vagyunk lemaradva a csehektől.

Baloldali érték 2013.06.17. 13:53:11

@Counter: Csehországban a baloldalnak van rendőrsége és ügyészsége ezek szerint.

németh györgy 2013.06.17. 16:07:28

A gyors információáramlás korában többet hallunk a korrupcióról, de a korrupt tünetek mindig mindenhol és minden korszakban jelen vannak, most éppen a csehek buktak.

Melchi Zadok 2013.06.17. 22:31:50

@madárjós:nem érted miről van szó, ugye?

Arthur55 2013.06.23. 17:01:28

Döbbenet: lecsapott a rendőrség a cseh kormányra!
2013.06.13. 12:20 Csehszlovák Kém

Ebben az a döbbenet , hogy M.O.-on még nem
süti beállítások módosítása