source_-_flags_nationalism.jpg

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) újabb ötlettel állt elő: az egyre unalmasabbá váló nemzetközi felkészülési meccsek helyett a Bajnokok Ligája mintájára szervezett Nemzetek Ligája keretén belül mérnék össze ügyességüket a játékosok.

Öt kvalifikációs csoportra bontaná,

a tervek szerint az UEFA az európai labdarúgó válogatottakat. A csoportokban az egyes országoknak a bajnoki küzdelmek mintájára kellene játszaniuk egymással. Az aktuális UEFA besorolás szerint az egyes csoportba a spanyolok, a németek, az olaszok és a hollandok kerülnének.

A versengés során kialakult sorrend utolsó helyezettje automatikusan kiesik az alacsonyabb besorolású csoportba, míg az aktuális csoportgyőztes eggyel feljebb lépne. Ezen kívül a győztesek magas pénzjutalomban is részesülnek.

Az UEFA elképzelése először egyébként a szervezet horvátországi kongresszusán merült fel három héttel ezelőtt, az akkori elképzelés szerint  két nyolcfős csoportot hoztak volna létre a legerősebb besorolású országok számára, a harmadik és negyedik csoport tizenhat csapatot foglalt volna magában, míg az utolsó, ötödik csoportba hat csapat került volna.

Magyarország a harmadik csoportba kerülne

a többi közép-európai országgal együtt, így ha a tervek megvalósulnak, összejöhetne a Románia-Magyarország mérkőzés visszavágója, de ezen kívül is remek régiós derbikre lenne kilátás: Szlovákia-Magyarország vagy Ausztria-Magyarország.

Mint minden új elképzelés kapcsán ezúttal is felmerültek kritikus észrevételek: a tervezett Nemzetek Ligája ugyanis tökéletesen szembemegy Michael Platini, az UEFA aktuális elnökének alapgondolatával, miszerint a nemzetközi labdarúgó szervezet legfőbb törekvése, hogy csökkentsék a gyengébb és erősebb csapatok közötti különbséget.

Az ötlet az UEFA ún. TEP találkozóján merült fel. A Top Executive Program elnevezésű meetinget harmadszorra rendezték meg, amelyen az UEFA 54 tagállamából a labdarúgó szövetség elnökei vagy első titkárai vesznek részt együtt az UEFA top managereivel.

Teljesen új sorozat, a selejtezők mellett

- ezt már Jozef Kliment, a Szlovák Labdarúgó Szövetség első titkára mondta a Nemzetek Ligájától a SITA szlovák hírügynökségnek. A dotoho megtudta: az UEFA új ötlete az ún. Nemzetek Ligája a nemzeti szövetségek forradalmi javaslata alapján született. A tervezet lényege, hogy a nemzeti válogatottak minél optimálisabban használják ki a különböző nagy világversenyek előtti kvalifikációs ciklust. 2014-től az UEFA 18 időpontot adott meg barátságos és hivatalos mérkőzések lebonyolítására. A szövetségek részéről az volt a kérés, hogy az UEFA szervezze le a barátságos mérkőzéseket, mivel a kisebb szövetségeknek sokkal nehezebb izgalmas ellenfelet leszervezni. Az UEFA a kérés hatására állt elő a Nemzetek Ligája ötletével, amely egy teljesen új versengés lenne a világbajnoki-, és Európa bajnoki selejtező küzdelmek mellett. A versengés elnevezése egyelőre munkacím, még változhat.

A Nemzetek Ligája tervezete a TEP üléséről  a nemzeti labdarúgó szövetségek asztalára került. A helyi szintű egyetértés után kaphat zöld lámpát az ötlet, ezután kezdhetik meg az elfogadott tervezet részletes kidolgozását. 

Javasolt csoportfelosztás az UEFA aktuális tabellája szerint:

1. csoport: Spanyolország, Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Horvátország, Portugália, Görögország

2. csoport: Svájc, Oroszország, Anglia, Bosznia-Hercegovina, Svédország, Dánia, Franciaország, Ukrajna

3. csoport: Montenegro, Szlovénia, Magyarország, Románia, Csehország, Norvégia, Szerbia, Albánia, Ausztria, Törökország, Wales, Izland, Örményország, Finnország, Írország, Szlovákia

4. csoport: Skócia, Bulgária, Lengyelország, Izrael, Macedónia, Fehéroroszország, Észak-Írország, Észtország, Grúzia, Azerbajdzsán, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Moldávia, Kazahsztán, Ciprus

5. csoport: Málta, Lichtenstejn, Ferörer-szigetek, Andorra, San Maríno, Gibraltár

Szavazz!

A lengyeleknek ennyire tetszik az ötlet:

pl.jpg

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr725561631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corny 2013.10.10. 13:02:05

Cseszlovákém, tudod kire hasonlítasz? Bartus Lászlóra. Te vagy a jobboldaliak hasznos hülyéje a baloldalon. A bejegyzéseid többsége agresszív, öntelt, hazug, torz és csak szennyezi a netet. De csak folytasd, ömöljön csak a netre a magod, magára vessen, aki komolyan veszi a gyűlöletfélóráid.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2013.10.10. 13:50:23

Azt valaki el tudná nekem magyarázni, hogy milyen logika alapján rakták ezeket a csoportokat össze? Belgium és Görögország Anglia és Franciaország előtt? Ez valami nagyon elmebeteg felosztás...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.10. 13:56:01

@Giggsy: A tervezet szerint a csoportok az aktuális UEFA ranking lista alapján lesznek kialakítva.

Ebből következik, hogy a cikkben szereplő összeállítás bőven változhat, mire a tervezet valósággá válik.

Örülök, hogy segíthettem.

Circus 2013.10.10. 14:01:30

@Giggsy: ha te a FIFA aktuális ranglistáját elmebetegfeloztásak tartod, akkor igen:
www.fifa.com/worldranking/rankingtable/index.html?intcmp=fifacom_hp_module_ranking

Circus 2013.10.10. 14:05:54

Évek óta pofázom mindenhol, hogy a jégkorong mintájára át kellene szervezni az egész EB-t, vagy VB.Kár, hogy nem védttem le az ötletet :)

Aki meg fanyalog, az gondoljon abba bele, mi a jobb:
a, ha rendszeresen szarrá pofoz bennünket Hollandia vagy Spanyolország, folyamatos frusztrációban tartva az egész futtballtársadalmat, vagy
b, rendszeresen derbiket játszunk és fejlődhetünk?

Még egyszer mondom: jégkorong, A csoport!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.10. 14:08:55

@Circus: Ugyan, Sanyibá' megmondta: a hollandok ellen van esély :D:D:D:D:D

Amúgy: igen, nekem is tetszik az ötlet, kár, hogy nem nekem jutott eszembe :P

yafet 2013.10.10. 15:22:39

Az 5. csoport minden egyes máérkőzésén pokoli lesz a hangulat:))
Végre nekik is lesz reális esélyük a gólszerzésre, sőt a győzelemre!!!!

Shawher 2013.10.10. 15:22:48

Egy kicsit túl van bonyolítva, max 4 csoport kéne, 3x16 és egy hatos alul.
Az első 3-ban az első és utolsó 4 cserél helyet 2 évente, az alsó hatosnál meg egy csapat.

Shawher 2013.10.10. 15:22:57

Ahogy elnézem, játszhatnánk rendszeresen Izrael ellen, minden 2. hazai meccsünk zártkapus lenne:)))

webmestar 2013.10.10. 15:23:04

Na itt aztán jó kis bunyók lennének :D :D

Egyébként gondolom a 16 csapatot is felosztanák több csoportra (négyre?), hogy ne vegyen el annyi meccset az egész. Végül is 3 (esetleg 6) meccs nem olyan megterhelő 1-2 évente.

Szurkolói szemmel meg elég jól hangzik a szlovák, román, szerb, szlovén, cseh, osztrák, montenegrói túra (persze a közelség miatt :D), az íreket is bírom, egyedül az örmények és az örök mumus izland nem tetszenek itt :)

Monsieur 2013.10.10. 15:23:10

..Úgy vagyok vele mint egykor a japán ember a tv reklámban..- nekem tetszik..

Psyman 2013.10.10. 15:35:08

Jópofa, de akkor ez kábé kiütné az UEFA rangsort. Elvégre az első csoportosítás az aktuális rangsor alapján történne, utána viszont a csoportmeccsek alapján folyamatosan kialakulna egy rangsor a csapatok közt. Ráadásul ez egy idő után alighanem teljesen különbözne a csapatok többi tornán elért eredményei alapján összeállított rangsortól.
Plusz ott lenne a probléma, hogy a 3. és 5. csoportból feljutókat valószínűleg bucira vernék a következő bajnokságban és 0 ponttal zuhannának vissza az alacsonyabb csoportba. nem is beszélve arról, hogy ez mennyit rontana a FIFA ranglistás helyükön! Én nem hiszem, hogy ezt a gyengébb csapatok bevállalnák.

Papageno68 2013.10.10. 15:38:56

Az biztos, hogy pragmatikusabbnak tűnik, mint a mostani rendszer. Hátha lesz belőle valammi.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.10. 15:54:40

@webmestar: további előny, hogy a dotoho rengeteg focis poszttal tudna kijönni a témában!

Circus 2013.10.10. 16:17:29

@Psyman: ez igazán úgy lenne tökéletes, ha az idény végén lennének kiesők és feljutók, akár teljesen függetlenül az aktuális FIFA rangsortól (fentebb amúgy keveredik a FIFA/világszövetség illetve UEFA/európai szövetség!!!)

@Csehszlovák Kém: amíg nem kezdődik a meccs, illetve 0:0, addig tuti :D. Meglátjuk, egyszer nekünk is lehet szerencsénk...

Circus 2013.10.10. 16:17:40

@webmestar: nem kellene felosztani, hanem mondjuk akár 2 évig tarthatna egy kör, vagy háromig - Európa-Bajnokság is 4 évente van, nem?

webmestar 2013.10.10. 16:17:54

@Csehszlovák Kém: az biztos, csomó soha el nem lőtt klisét és fröcsögést el tudnál még lőni náci szurkoló témában. Lenne kattintás és komment is ezerrel.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.10. 16:41:27

@Circus: romlatlanul naív hittel bízom a magyar srácok sikerében! Egyszer nekik is összejöhet!

@webmestar: Én ettől sokkal optimistább vagyok, tudom nagyon jól, nem minden szurkoló náci!

ultracionista tájnigger 2013.10.10. 16:43:30

Szerintem ez nem a csoportfelosztás, hanem ezekbe a kalapokba kerülnének a csapatok a sorsolásnál.

Töksi 2013.10.10. 17:07:54

Nekem tök mindegy, még életemben nem voltam válogatott focimeccsen :-)
Max tévében vagyok hajlandó megnézni, ha épp nincs fontosabb dolgom. A holnapit pl. nem fogom látni.
Amúgy meg hajrá a Fradi! :-)

Fikk a Nick 2013.10.10. 17:08:13

És ezt az egészet vajon ki a bánat fizetné? Mert Jó bulinak tűnik, amíg el nem kell kezdeni utazgatni ide a közeli Azerbajdzsánba, meg Izraelbe, meg Örményországba, stb. Hobbiból.
Több értelme lenne a valóban területi alapon szervezett bulinak, mondjuk egy magyar-román-szerb-horvát-osztrák-szlovák-ukrán-szlovén nyolcasnak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.10. 19:38:02

Most néztem meg a szavazás eddigi állását, tök tanulságos, ha összevetjük a lengyel szavazás állásával.
Lengyelországban és Magyarországon is azoknak az aránya, akiknek nem tetszik az ötlet 17-18%, akik pedig örülnek 83-69%-át teszik ki a voksolóknak.
A kicsit alacsonyabb magyarországi értéket magyarázhatja, hogy a szavazásba én további két kérdést tettem be, amely jobban megosztotta a válaszadók táborát.

jet set 2013.10.10. 22:57:24

És mennyi idő alatt zajlana ez le? 30 meccs? A selejtezők másfél év alatt mennek le a 10 meccsükkel, igaz vannak közben barátságos meccsek is. Szóval ebben a formában nem jó ötlet.

Circus 2013.10.11. 10:49:23

@jet set: ez kiválhattaná a sokszor, sok helyen, sokak által kritizált, 'felesleges és értéktelen' barátságos meccseket is.

Ambrúzs Zoltán 2013.10.29. 17:52:12

Ugyanígy lehetne a fociban a volt KEK mintájára Közép-európai Liga.Itt lennének aztán nagy meccsek, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, esetleg a volt Jugoszláv államokból, Szlovének, Horvátok, Bosnyákok, Szerbek no meg hab a tortán: Románia!
süti beállítások módosítása