hirado3_lead.jpg

Marx Károly után Zimándy Ignácot is elővették az antifasiszta keresztények!

A fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott - írja a hiradó.hu.

Zimándy Ignác szobrának eltávolítását követelte a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola udvaráról az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). Pálfalvi Milán alelnök az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet Zimándynak, annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott. Felszólítják ezért az intézmény vezetését, hogy távolítsa el a szobrot az iskola  udvarából.

Csontos Sandra, az IKSZ alelnöke kijelentette: Zimándy Ignác náci eszmék atyja volt, amelyek diktatórikus formában meg is valósultak. A 21. században ezek az eszmék nem vállalhatóak - szögezte le. Kitérve arra, hogy információik szerint a Hallgatói Hálózat is sajtótájékoztatót szervez a témában, hozzátette: felszólítják őket is, hogy Zimándy személye kapcsán tegyenek különbséget a pártpolitika és a diktatúrák megítélése között, és támogassák a szobor eltávolítását - írja a híradó.hu.

zimandy22.jpg

Csontos Sandra (IKSZ) tiltakozó beszédet tart az antiszemita politikus szobra előtt, akiről általános iskolát neveztek el Magyarországon!

Szombaton Rétvári Bence, a KDNP alelnöke nyílt levélben fordult az általános iskola vezetéséhez és diákjaihoz a szobor eltávolítása ügyében. A kereszténydemokrata politikus az MTI-hez eljuttatott levélben felidézte, hogy az 1890-1949 között Mária Oltalma Magyar Királyi Leánynevelő Otthon, 1985-1991 1. számú Általános Iskola nevet viselő intézmény erdeti nevét elvették, majd 1991. tavaszán már Zimándy Ignác Általános Iskola néven ismert. Eközben Adolf Hitler birodalmi kancellár öngyilkos lett berlini bunkerja előtt és Szálasi Ferenc nyilas pártvezért, mint háborús bűnös kivégezték, ráadásul az Oktogon sem Hitler tér többé csak a náci múlt egy groteszk szeleteként él az emberek emlékezetében - mutatott rá.

Rétvári Bence szerint Zimándy Ignác eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak. A fajgyűlölet és az osztályharcos kommunizmus totális diktatúráinak áldozatait több százmillióra becsülik, a hazánkban évtizedekig kötelező tantárgyként oktatott faji, náci ideológia, és a hungarizmus pedig a nevetség tárgyává vált. A sajtótájékoztató után a szobornál és az intézmény előtti udvaron Zimándy zsidósággal kapcsolatos "vállalhatatlan nézeteit" tartalmazó táblákat helyeztek el az IKSZ képviselői.

Csontos Sandra IKSZ,  a tiltakozás másnapján az Echo TV vendége volt, ahol  Bayer Zsoltnak a következőket mondta:  az ideológia a baj Zimándyval.

- Tudjuk jól, hogy Zimándy Ignác a 19. század gondolkodója volt, eszméi a nácizmus alapját képezték, ebből diktatúrák valósultak meg. Nekünk ezzel a problémánk az, hogy mindenki felelős azért, amit mond és az utóéletéért is. Az, hogy ő úgymond hamarabb meghalt és nem nézhette végig, attól függetlenül szintén hatással volt ezekre. Tudjuk jól hogy filozófiája megállta helyét, maga az az antiszemita politika, amit elképzelt, megvalósut akkor és később is. Rengeteg elvet mondott, például faji kérdés kapcsán, hogy bizonyos embereknek felsőbbrendűnek kell lenni. De ez ilyen formán nem működött. Amit ő elképzelt, az egy elképzelt ideológia volt, valami jót akart esetleg ezzel, de gyakorlatilag, ami megvalósult belőle, akár Hitler, akár Horthy kapcsán, az a 21. századba nem fér bele. Az ideológia a kulcs, ami az emberek szenvedését okozta. Ez itt a kulcs. Szobrot emelni valakinek, egyfajta példaképpé emelése valakinek.

Ki volt Zimándy Ignác?

Zimándy Ignác (1831-1903) honatya, pozsonyi gimnáziumi tanár és törökbálinti plébános, az Országos Antiszemita Párt képviselője.

1884-ben Zimándy megírta Ráth Ferenc képviselőtársával fő művét, amely az Antiszemita-Káté a magyar nép számára címmel. A felettébb lényegre törő és praktikus kérdéseket tartalmazó írásból:

62. Miképpen eszközölhető a zsidókérdésnek megoldása?

Az idő- s a helyi viszonyok kívánalma szerint különféle módon. Vannak országok, melyekben egyszerűen úgy oldották meg a keletkező zsidókérdést, hogy annak idején, vagyis a zsidóság fölszabadítása előtt, megkívántató fokot érvén el bennök a műveltség, e világosságot kerülő fajt nagy részben kiszorították kebelökből, miként a bor erjedésekor kiveti a káros törkölyt. Másutt meg csekély mérvben jelentkezvén ezen kór, könnyen gyógyítható. De nálunk már idült vészkórnak tüneteit mutatván, gyökeres orvoslást vagy éppen műtétet kíván.

63. Miben áll ezen orvoslás?

Az antiszemitizmusban, vagyis önvédelmi intézkedések szigorú alkalmazásában.

64. Nem volna e hajnak másféle gyógyszere?

Volna ugyan más gyógymódja is; csakhogy ehhez semmi reményünk sincs, mert alkalmazása nem tőlünk függ.

 A mű ma szélsőjobboldali körökben elterjedt, az iskola honlapján az Antiszemita Párt politikusának 1918 előtti tevékenységéről nincs szó, az antiszemita politikusról mindössze annyit írnak: katolikus plébános.

1879-89 között a hírhedté vált antiszemita Ébresztő Hangok folyóiratot szerkesztette és kiadta. A felhalmozott nyereséget falujában zárda-, és iskolaépítésre fordította.

Istóczy Győző Országos Antiszemita Pártjának képviselője a budapesti parlamentben. Tevékenységét a keresztényég küzdelmének mutatja be a zsidó hatalom ellen.

Zimándy Ignác nevét 1991-től a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola viseli. Az iskola udvarában az antiszemita, zsidógyűlölő politikus mellszobra áll, ahol az iskolai ünnepségeket tartják.

komment

Címkék: #antiszemita #Zimándy Ignác #iksz

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr305773549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2014.01.22. 11:32:42

ez a Zimány(di) Linda mindenhol ott van!

De unalmasak már ezek a celebek.

BigPi 2014.01.22. 11:34:26

@gono: Ez most, csak valami jó indulatú reklám, vagy mást is akartál közölni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.22. 11:46:27

Csontos Sandra elég egyszerű egy lányka, láttam az interjút, meg az atvn is tegnap reggel.

Két mondat már gondot okozott.

vezér01 2014.01.22. 12:12:25

Csinos kis pofikája van Szandikának,de sokat kellene olvasnia /tanulnia/,hogy ne csak "szőke" nő legyen. Zimándy,Ráth,Istóczky ma antiszemitának mondott és száz évvel ezelőtt leírt szavait csak az akkori kort ismerve szabadna elbírálni.Ez pedig a "cionizmus"
elméletének és gyakorlatának kora.Montefiori Mózes /a cionizmus nagyapja,ha Herzl az atyja/ már 1867-ben
kijelentette,hogy Magyarországot és Galíciát meg kell szerezniük az új zsidó állam számára. Ezt a veszélyt ismerték fel,ez ellen szólt Kossuth,Széchenyi,Deák, akiket akár filoszemitának is mondhatunk.
De ledönthetnénk G.B.Show szobrait is,ő
beszédeiben alsóbbrendű és pusztulásra érett népnek mondta pl. a szerbet vagy a lengyelt is.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2014.01.22. 12:40:33

Tisztelt Csontos Szandra!

Perkátán, Nyírmeggyesen a mai napig van Lenin út, az úgy nem bánja az Önök szemét? Tessenek gyorsan oda is menni tüntetni, uccu neki, hajrá. Ja, hogy akkor nem lesznek benne a médiában? Akkor itt van a kutya elhantolva!

McKinney 2014.01.22. 13:01:23

a belinkelt kátét a 15-ik oldalig bírtam olvasni, értelmi színvonala úgy két km-rel a nemzeti termálvízkészlet alatt található. Gratulálok az evolúció azon csökött melléktermékeinek, akik a gyerekeiket egy ilyen "mű" megalkotójáról elnevezett "iskolá"-ba képesek járatni. Feljelentés kiskorú veszélyeztetése megalapozott gyanújáért rulez.

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt! 2014.01.22. 13:10:11

@McKinney: Szerintem a belinkelt kátét te olvastad el ilyen hosszan először az elmúlt ötven évben! Tehát ha ennyire népszerű, akkor rohadtul nem közvélemény-formáló. Ennek a szép, magyar nevű Sandrának hagynia kellett volna a picsába, hogy elfelejtődjön. De neeem, most jól felkeverjük a leülepedett szart és felhívjuk rá a figyelmet. Okos.

Szerintem amit csinálnak, az csak cirkusz a népnek, hogy eltereljék a figyelmet más, komoly bajokról.

Figyelmeztetés 2014.01.22. 13:12:41

ÁLLÍTÓLAG FUTBALLAL FOGLALKOZÓ NEM HIVATALOS (LOL) BLOGON MIÉRT FOGLALKOZNAK FOLYTON POLITIKÁVAL ÉS MIÉRT NÁCIZNAK MINDEN EGYES LEHETŐSÉGET MEGRAGADVA?

EGYÉBKÉNT MIÉRT VAN MINDIG CÍMLAPON?
ÁTLÁTSZÓ.

parrre 2014.01.22. 13:32:49

Ez most valami új szervezet ? Még nem igen hallottam róluk. Vagy a választásokra bújtak elő valahonnan?

lesek 2014.01.22. 13:57:07

Függetlenül Zimándy megítélésétől, ez a Sandra még fog gondot okozni az intellektuális életnek. Emlékeztet a KISZ funkcionáriusok stílusára, és van benne valami nagyon idegesítő.

Gyorgy Nagy 2014.01.22. 14:49:05

Az IKSZ bohoc gyerekekböl áll! Az alelnök rádios kérdésre "nemtudom, màstól kell megkérdezni,stb,stb. Sandikáról majd a fiuk fognak mesélni.Kàr hogy PRIMITIVEK.

Papageno68 2014.01.23. 10:40:54

Kicsit hosszú, de helyén van. Ha igazán gonosz lettél volna a székesfehérvári Prohászka Ottokár emléktemplom elé is elzavartad volna a kislányt.
süti beállítások módosítása