2110164_.jpg

Az évtized mérkőzésén győzték le a spanyol csillagokat a Tátra alatt!

  • Szlovákiában véget ért a spanyol futball uralma a világon
  • Spanyolország selejtezők során 2006-ban kapott ki utoljára Svédországtól
  • A szlovák csapat 150 ezer euró (cca. 45 millió forint) jutalmat kap a győzelemért
  • A spanyol gól les volt, de a meccs végén győzött az igazság!

Ugye ott hagytuk abba, hogy cseh mezt hord a Futballisten. Most ott tartunk, hogy egyelőre fel sem fogtuk, kit győztünk le. A cseh szurkolók még élénken emlékeznek a holland-verésre, többek szerint Európa két, aktuálisan legjobb válogatottjáról van szó, egyesek már Csehország-Szlovákia Eb-döntőt vizionálnak Franciaországban! Eufória.

De ne rohanjunk ennyire előre, haladjunk sorrendben. A meccs elején a szokásos kelet-európai pesszimizmus uralkodott táborunkon, a legtöbb szlovák drukker három vagy négy gólos vendéggyőzelmet várt. A fogadóirodák sem kényeztettek el: a mieinkre 9-es az ellenfélre 1,7-es szorzó járt. Az ellenfél szurkolói a lélektani hadviselést sem mellőzték, persze mi is megkínálnánk azt a hülyespanyolt Jánosík fokosával, amelyik kitette táboruk elé a spanyol zászlók közé a magyart is.

9oktober2014_slovensko_spanielsko_119041_r2444-r302-st.ir3-_t600 (1).jpg

Magyar zászló a spanyol táborban

Aztán jött Kucka és elképesztő lövése – amivel talán végleg nyugdíjba küldte az egykor szebb napokat is látott spanyol kapust, Casillast. Persze cseh barátom azonnal jelezte a Facebookon, hogy a szabadrúgást egy Oscar-díjas színészi alakítás előzte meg, de hát, mi szlovákok már megszoktuk: a cseh mindig cinkel, ha a szlovák nyerésre áll. A fogadóirodák is váltottak, de még mindig 2,7-szeres pénzt vihettél haza ha ekkor a szlovákokra tettél, a spanyol szorzóra már nem emlékszem.

De a lelátó ekkor már egy emberként szurkolt, és a tömegben ott ült Procházka is, az ellenzéki Háló párt első embere, aki 2016-ban leválthatja a balfasz Ficot és bandáját. A gól mindenesetre gyorsan jött, öngyilkosság lett volna barikádokat építeni a kapu elé, a mérkőzés ezen szakaszán a csapat legjobb teljesítményét Pekarik, Skrtel, Hamsik nyújtotta – szétfutották a spanyolokat.

woda5350_r9278-r367-st.ir2-_s900.jpg

Marek Kapitány

Kapitányunk csütörtöki játékával minden fanyalgót meggyőzhetett, nyugodtan leírhatjuk, ha Dzsudzsák „egy zseni”, akkor Marek Hamsík egy európai formátumú klasszis. Engedjük meg magunknak ebben a frenetikus hangulatban: bár a zsolnai stadion lelátóján ott vannak a Liverpool játékosmegfigyelői, akik elvileg vinnék kapitányunkat a téli szezonban, de mai teljesítménye után akár még valamelyik spanyol nagy klub is meglehet!

Védekezés: a kínai Nagy Falat építettük fel. Kozáčik kapus teljesítményére nincsenek szavak. Látszik a játékán: Pilzen csapatában jó kezekben és állandó játékban van, de nemzetközi szinten itt az ideje feljebb lépni. „Úgy védett, mint egy kisisten” – írta a pravda.sk kapusunk teljesítményéről, ezzel tökéletesen egyetértünk, maga a játékos teljesítményét meccs utáni gyors-nyilatkozatában karrierje eddigi csúcsának tekinti.

Jött a szünet, majd lassan teljesen beszorultunk a kapunk elé, sokan akkor egy magyar állampolgárságot sem adtak volna a mieink győzelméért. A spanyolok gólja ránk hozta a frászt, ráadásul  óriásles volt, a legrosszabb teljesítményt a mérkőzésen egyértelműen a bíró nyújtotta. Szerencsére vannak, akik összezuhannak egy 82. percben bekapott góltól, mások feltámadnak és mennek bátran előre, nem adták fel a meccset.

És jött a 87. perc:

Ághassi Attila, az index.hu sportrovatának munkatársa a dotoho számára így kommentálta az eseményeket: bebizonyosodott, hogy egy korrupt országban is lehet jó futballt csinálni, ha az edzők magas szakmai színvonalon teljesítenek. Nem voltunk vakok, teszem már én hozzá, Kozák mester fiai olyan mecset produkáltak, mint néhány kivételes alkalommal csak Weiss mester idején láthattunk.

Két gólt lőttünk a spanyoloknak úgy, hogy közben számtalan helyzetet dolgoztak ki, ez mindenképp a szlovák válogatott minőségéről mond el sokat” – nyilatkozta a szlovák mester a mérkőzés lefújása után. El kell ismerni: a meglehetősen döcögősen induló, az újságírókkal külön csörtét vívó Kozák egy meglehetősen alul értékelt pszichológus és motivátor.

9oktober2014_slovensko_spanielsko_341904_r7366-r420-st.ir3-_t600.jpg

Kozák mester

Összességében a spanyolok játszották azt, amit tudtak, amit ismertünk tőlük, de Dávid meglepte Góliátot csupaszív játékával, kikapni ott, ahol még egy rendes stadion sincs hatalmas égés az ibériaiaknak. A szlovák tévékommentátorok rögtön a mérkőzés után a zsolnai meccset kikiáltották az „évtized mérkőzésének”, teljesen megérdemelten, ettől nagyobb skalpot egyhamar a szlovák válogatott nem fog ejteni futballpályán és aki kint volt a lelátón, egészen biztosan unokáinak is mesélni fog róla.

A szlovák foci legnagyobb sikere ez a győzelem a 2010-es dél-afrikai Vb óta, ahol a csoportmeccsek során elvertük az olaszokat és végül a nyolcaddöntőig jutottunk el. Most két győzelemmel vezetjük a csoportot, és ne feledkezzünk meg Fehéroroszország-Ukrajna meccs eredményéről sem (0:2), ami szintén nekünk kedvez. De hát szerencséje a jobbaknak van. A csehek az olaszokat, mi a hollandokat vertük, meglehetősen alaposan. Ha pénteken a lengyelek a németeket, aztán a magyarok a románokat is vernék, Közép-Európa a futball új központja lehetne!

Éld át újra a meccs felejthetetlen pillanatait a kapu mögül:

A szlovák bravúrgyőzelemre már a magyar futballdrukkerek is felkapták a fejüket, de az internetes fórumokon sok, bántóan téves információ kering. A dotoho útmutatója magyar drukkereknek:

Magyar-e Gyömbér Norbert?

Magyar eredetű neve van, de nem beszél magyarul, szlovák felmenőkkel rendelkezik, magát is annak tartja. Revúcán született, Besztercebányán kezdte  profi karrierjét.

Most akkor hány magyar van a szlovák válogatottban?

A jelenlegi keretben a dunaszerdahelyi Kiss Filipet nevezhetjük meg, illetve a védelemben Jan Durica, azaz Durica Jani beszél még magyarul.

A Szlovákiában játszó magyar nemzetiségű játékosokról és egy fiktív „felvidéki labdarúgó-válogatottról” itt olvashattok egy jó összeállítást.

19 komment

Címkék: #szlovák sport #foci #szlovákia #buk #zsolna

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr746776623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töksi 2014.10.10. 11:16:16

Gratula, szép volt. Egy kis javítás: a spanyol válogatott fociuralma nem Szlovákiában ért véget, hanem már pár hónappal korábban Brazíliában :-)
De ez persze semmit nem von le a győzelem értékéből!

Sárfehér 2014.10.10. 11:16:32

Amihez őszintén gratulálunk, meg úgy is hajrá, Visegrád! Reméljük, hogy mentalitásból példát vesznek róluk a mieink is.

Az a magyar zászló biztos magyar? Van alatta valami sárga is, nem lehet, hogy valami egyéb színegyezésről van szó?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.10.10. 11:21:33

@Sárfehér: Biztosnak látszik, de csekkold le te is. Ezt a printscreent egy másik szögből csináltam, szerintem egy nagy spa zászlóra tették ki a kisebb magyar zászlót, de ez a zoomos képen nem teljesen egyértelmű, így zavarhat be a spanyol zászló sárga csíkja:

csehszlovakkem.tumblr.com/post/99585331492/iberia-kimaxolta-trollkodnak-a-spanyolok

Drago Brutic 2014.10.10. 12:16:39

Szlovák felmenőkkel nagyon szurkoltam a csapatnak, tényleg tanulhatnának tőlük a magyarok is. Az ok, hogy Hamsik és Skrtel topfocisták, de a többiek is kemény tökkel kapták el a spanyol primadonnákat. Nem szartak be. Ezt a mentalitást kéne eltanulni Dzsudzsákéknak.
Miután a spanyolok tikitakája a bunkervédelmen megfeneklett, elkezdték ívelgetni a labdát, de az meg a magas szlovákok ellen olyan volt, mintha a Lomnici csúcson akarták volna átívelni. Reménytelen. Teljesen megérdemelt győzelem volt, márcsak a lesgól miatt is. Hajrá!

Idősebb Lencsés István 2014.10.10. 14:38:42

Láttam a mérkőzést, a szlovák fiatalemberek akartak,támadtak, minden labdára úgy mentek mint az anyafarkas. Ez nem lesz soha itt magyarhonban.

Nacionalista?! 2014.10.10. 14:39:09

Gyömbér hogy ejti a nevét, ha nem beszél magyarul? Nekem ez kicsit ködös.

Nacionalista?! 2014.10.10. 14:39:23

A spanyol foci elindult egy olyan lejtőn, mint a magyar válogatott '86-ban. Semmi szenzáció nincs abban, hogy megvertétek őket, ők már nem világverő csapat.
Úgy látom, hogy 2 magyar is játszott a szlovák csapatban.

akist 2014.10.10. 15:41:38

Arról beszélni, hogy ki a magyar a szlovák csapatban kicsit felesleges. Ilyen alapon Róbert Mák is lehetne magyar, hiszen Magyarországon és a magyarlakta vidékeken ez - ha nem is túl gyakran - előforduló vezetéknév.
A lényeg a győzelem, amihez gratulálok!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.10.10. 15:48:24

@akist: Ez így van, pusztán az internetes fórumokon elterjedt féligazságokat és fals infókat próbálom tisztázni.

By the way, nem "Róbert Mák", hanem Robert Mak - ez a neve, így írja, és a fiatal pozsonyi futballistának sincs semmi köze a magyarokhoz.

Elég szórakoztató amúgy, hogy ez az általános magyar kisebbrendűségi érzés hova vezet: a 13 "magyar" Nobel-díjastól Colombon át az USA válogatottjának kapusáig és most a fél szlovák válogatottig állítólag mindenki "magyar" :D

Csak szólok, hogy nem.

Idősebb Lencsés István 2014.10.10. 15:55:21

@Nacionalista?!: Ha a mi focistáink győztek volna le a spanyolokat akkor te is és az ország 99%-a ugrálna hogy "megvertük az európa bajnokot", és ott ugrálnál az egész bandával hogy fogadd őket a repülőtéren.

Namir 2014.10.10. 16:28:45

Minden elismerésem, a spanyolok legyőzése világraszóló eredmény!

tomfree 2014.10.10. 18:01:07

Végre egy normális bejegyzés. Gratula nektek, jók vagytok. Azért egy győzelemtől nem kell elájulni, de szép munka volt. Sajnos holnap mi nem leszünk ennyire boldogok Bukarestben. Bassza meg hogy minden környező ország focija jobb? A horvát, szerb, román, ukrán nem volt kérdés, erre most feljött a szlovák is már. Valamit tényleg szarul csinálunk hiába épülnek a stadionok.

no_successful2 2014.10.11. 04:29:09

Gratula a győzelemhez, de a poszthoz azért hozzátennék valamit.

A posztírónak, csak a tények kedvéért. Az első világháborút megelőzően a felvidéken hányan mondták magukat szlováknak, és hányan magyarnak ?
Pozsony lakosságának hány százaléka volt szlovák?
És most milyenek az arányok ?

Most vagy az árokba lőttétek az összes svábot, és magyart, (volt ilyen, de persze annyit azért nem tudtatok kinyírni)

Hogy lehet ez?.

Sok olyan magyar származású van, aki már nem is tud magyarul, a nevét pedig szlovákosította.

Nem csak területet adtunk nektek, b.meg, hanem a populációt is.
(Hacsak nem született az első világháború óta minden generációban minden szlovák családban 6 gyerek, magyarban, meg svábban meg csak minden második családban 1)

M. Péter 2014.10.11. 04:29:54

" bebizonyosodott, hogy egy korrupt országban is lehet jó futballt csinálni"
Ez melyik országra vonatkozik?

no_successful2 2014.10.11. 04:30:12

@Csehszlovák Kém:

"magyar" Nobel-díjastól"

Megköszönném ha említenél na, nem 13, de 3 szlovák nóbeldíjast akik természettudományban jeleskedtek. (Magukat szlováknak valló Zsidókat is elfogadok)

Ez a gond veletek, hogy hülyézitek a Magyart anélkül, hogy ezeket a dolgokat, kicsit átgondolnátok.

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2014.10.18. 14:41:26

@no_successful2: amit írsz marhaság.
Természetesen vannak elszlovákosodott magyarok, úgy ahogy vannak elmagyarosodott szlovákok. Ajánlom figyelmedbe a következő neveket: Podmaniczky, Pigniczky, Polyák, Novák, Novotni, Reviczky stb, bár az iagzsághoz hozzátartozik, hogy a Novák név inkább cseh, és a Novotni is, a Polyák pedig konkrétan lengyelt jelent. Nem ez a lényeg tudod mit akarok mondani.
Pozsony konkrétan német város volt, és bár 1910-ben magar többséget mutatttak ki, azt a lakók sem hitték valósnak. 1919-es újságban azt olvastam , hogy durván 60% német.

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2014.10.18. 14:41:39

@Csehszlovák Kém: ez nem kisebbrendűségi érzés, inkább beteges kényszerképzet.
Te most magyar vagy, vagy szlovák? Rég voltam erre, nem értem a dolgot. Szándékosan provokatív blog, vagy simán fura vagy?

A szovák foci természetesen pocsék(corgon ligát frekventálók ezt mind tudják), és ezen 6-7 relatíve focizni tudó + még néhány keményen güriző krapek sem fog változtatni. Nekem így nyerni a spanyolok ellen derogálna, ha a magyarok csinálnák akkor is.

Pienaar 2014.10.18. 14:42:05

És a csehek is nyertek Isztanbulban! Ha ez így megy tovább, még a végén cseh-szlovák EB döntő lesz Párizsban :-D
Na jó, az nem lesz, de jó lenne végre a komplett visegrádi négyest az EB-n látni.

Locassen 2014.10.18. 14:43:12

@Csehszlovák Kém: nem akarlak elkeseríteni, de az nem a magyar zászló a spanyolon, hanem La Rioja tartomány lobogója.

www.crwflags.com/fotw/flags/es-ri.html
süti beállítások módosítása