phpv7msbR.jpg

"Absolutely fuckin' wondergorgeus!" - hallottuk angolul az egybehangzó véleményt az argentín-angol-cseh kooprodukcióban készült legújabb csehországi sörről. Változóban a cseh sörkínálat, és fogyasztási szokások, mind gyakrabban találunk jóféle angolszász eredetű söröket a bárpultnál. A Pilzeninek annyi.

Sörbemutatón jártunk a hétvégén, Prága legendás sörbloggere, az argentín származású Pivní Filosof is belépett saját főzettel rendelkező bloggerek exkluzív társaságába. Amíg a civilben fordítóként dolgozó Max hét éves kislányának próbálta elmagyarázni este tizenegy körül a Nehéz Idők bejárata előtt, hogy apa még marad egy kicsit, addig gyorsan lecsaptam a Gypsy Beer receptjének megalkotójára, angliai vendégünkre.

- Gazza Prescottal a prágai Nehéz Idők sörözőben állunk a fal mellett, üres asztalt már nem találunk, kezünkben a legújabb cseh sörkülönlegeség a szénfekete Gypsy beer, amelyet épp most mutattatok be a cseh fővárosban. Gazza, mondj magadról néhány szót a Sercsecs és az Index olvasóinak!

- A sheffieldi Steel City Brewing Co. sörfőzője és igazgatója vagyok, három éve kezdtem el sörfőzéssel foglalkozni. Korábban az IT világában dolgoztam (nevet).

- Hogyan kerültél Csehországba?

- Idén februárban meglátogattam Prágában a Sörfilozófust, ő kérdezte meg a Nehéz Idők sörözőben: Gazza, nem akarsz itt csinálni nekünk valamit?

- Gondolom, nem ért váratlanul a kérdés.

- Régebb óta ismerjük egymást Maxszal, nem volt gond, szerencsére kiváló kapcsolatban van több helyi söröző és mini sörgyár tulajdonossal. Megtetszett az ötlet. Korábban sörfőzdénknek volt már egy közös projektje a katalóniai Marina sörfőzdével, kedvezően fogadta mindenki.

- A Nehéz Idők nekünk is nagy kedvencünk.

- Hans, a Zly casy tulajdonosa régóta kapcsolatban áll Maxszal, nem volt kérdés, hogy őt is bevesszük a buliba, és az sem, hogy itt tartjuk a sör hivatalos, prágai debütálását.

P1350442_1.JPG

(képen: Gazza, Max, Honza)

- Mert korábban már találkozhattak a rajongók a főzettel?

- Így van, nemrég Pilzenben az ötödik Napfény a korsón fesztiválon tesztelhette Csehországban először a nagyközönség a Gypsy Beert. Hamar elfogyott, besöpörtük az első díjat is: a közönségkategória győztese a Gypsy Beer lett!

- Gypsy beer – itt Kelet-Európában, meglehetősen izgalmasan hangzik az elnevezés.

- Igen, egyrészt céloztunk a régióra, ahol csinálták, a fogalom fő jelentése mégis egy nyugat-európai, skandináv, anglolszász jelenségre utal, amely az elmúlt néhány évben alakult ki. Átterjedt Amerikába és Ausztráliába is. Ez a Gypsy brewery, lényege, hogy nincs egy állandó, fix helyed, járod a világot, és ahová meghívnak, ott főzöl valamit, majd továbbállsz. A felkérések nagy része egy jelesebb alkalomra szól, de egyre népszerűbbek a nemzetközi együttműködések keretén belül összeállított sörök is.

- A te esetetben itt Csehországban a vansdorfi Kocour mini sörgyár lett a gazdatest.

- Az észak-cseh városban működö sörfőzde évek óta tolja a jobbnál jobb söröket. Nyáron raktam össze a sör receptjét, amelyet aztán elküldtünk a Kocour sörgyárba.

- Mutasd be a sört. Most is ez van a kezünkben, annyit biztosan érzek, hogy nem ez a sör lesz a következő nyáron a strandok kedvenc, könnyű üdítő itala.

- Yeah, jól látod, egy elég nehéz sörről van szó. Max először egy igazán brutális, 19. századi skót IPA-ban gondolkozott, de javasoltam, hogy az új sör inkább a cseh hagyományokhoz igazódjon, végül a Baltic Porter stílust választottuk: erős fekete láger sörök ezek, meglehetősen szép hagyományokkal. Aztán egy kicsit felpiszkáltam az eredeti receptet, hadd szóljon. Kétféle komlóból készült, 19-es EPM-mel rendelkezik, 7,2 százalék az alkoholtartalma, rendesen odabasz.

- Király, nekem nagyon bejön. Kicsit olyan, mint a Saurus.

- Igen, az is egy nehezebb cucc, 20-as EPM-mel, de nekem annyira az nem jön be, a Gypsy Beer más ízvilággal tolul az agyba: a kevesebb füstös vonulat, csak négyféle malátaőrlemény. Ami fontos, hogy a sör kategóriájával ellentétben, ezt a főzetet nagyon könnyű inni.

- Mennyit főzött a Kocour a recepted alapján?

- Azt hiszem ezeregyszáz litert, első körben.

- Ez egy egyszeri alkalom volt, lefőzték, elfogy és nincs tovább?

- Nem, nem, a Kocour megtartja a márkát, a sört a jövőben is főzni fogják, csak én állok tovább.

- Gazza, ahogy az elején mondtam, az interjú a magyar olvasóknak készül, mit tudsz rólunk, jártál már korábban Magyarországon?

- Sajnos elég régen, 2005-ben jártam nálatok utoljára, Budapest nagyon király hely, jó lenne újra meglátogatni a várost.

- Ismersz egyáltalán magyar söröket, milyen személyes benyomásaid vannak a magyar sörpiacról?

- Az interneten követem az eseményeket, egy jó barátom pedig tavaly járt a csepeli Rizmayer Sörfőzdében, ahogy hallottam idén nyáron, Csepelen megnyitották a pubot is. Jó söröket ivott arrafelé. Jövőre el kéne menni Csepelre, benne vagy?

- Nem is tudtam róluk, kösz az infót, jó hírek ezek. A Sercsecs a cseh sörökre, sörözőkre fókuszál, de látjuk, egyre több cseh söröző nyílik Budapesten, általában is jönnek fel a kézműves sörök, sörfeszteket rendeznek Budapesten, fasza minden. Hogy látod, ha lenne megkeresés Magyarországról belevágnál egy újabb kelet-európai vándorlásba – ezúttal Budapestre – és ott is főznél nekünk valami érdekeset?

- Abszolút! Tudod mit? Megadom neked az elérhetőségem, ha valakit érdekel a dolog, írjon egy e-mailt Csehszlovák Kémnek, oszt meglátjuk. Nyitott vagyok a történetre, miért ne?

- Annyit árulj el még a végén, United vagy Wednesday?

- United! (nevet)

- Kösz Gazza az interjút. Kimegyünk egy cigire?

- Nem dohányzom, de látom elfogyott, hozok még két sört.

559388_10151263404400465_208616136_n.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr474871139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.10.29. 15:26:21

Eh, az ilyen sörök max. színfoltot visznek a sörivás „egyhangúságába”. De a rendszeres fogyasztást illetően köszönöm szépen, maradok inkább a lehető legkonzervatívabb pilseninél... :D

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.29. 15:50:40

@kesztió: Ha könnyen elérhető lenne ott, ahol laksz hamar rá tudnál szokni :)

Majd megbeszéljük + kóstolás :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.29. 17:10:09

@salakos: hogy jön ide egy parlamenten kívüli szlovák bohócpárt alelnökének vergődése? Majd írok róluk egy nekrológot, rendben?

TonyCaviar 2012.10.30. 10:58:28

Ez tök jó interjú! Bírom ezt a fanzine-es stílust. És jó lehet a sör is. Gazzáról még nem hallottam, de ha jön hozzánk, mindenképp szólj! Csak találunk neki egy gazdatestet - itthon nagyon kellene most egy cigánysör!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.30. 12:42:22

@TonyCaviar: köszi!:)

Gazza sajnos elég elfoglalt, épp egy új sörfőzde projektet indít be Sheffieldben, idén már nem fog menni, de jövőre Budapest játszik, gazdatestet addig majd találunk :) Gondolom jobban ismered a magyar felhozatalt, egyeztessünk majd mailben, csk
süti beállítások módosítása