67-26022-kellner-babis-tykac.jpg

Petr Kellner cseh vállalkozó első helye a leggazdagabb csehek listáján megingathatatlan. A cseh állampolgársággal rendelkező Babiš a leggazdagabb szlovák, míg a nemrég megjelent leggazdagabb magyarok listáját vezető Csányi Sándor csak a hatodik leggazdagabb csehszlovák lehetne.

• A leggazdagabb cseh: Petr Kellner, 2000 milliárd HUF

• A leggazdagabb szlovák: Andrej Babiš, 450 milliárd HUF

• A leggazdagabb magyar: Csányi Sándor, 160 milliárd HUF

A leggazdagabb csehek és szlovákok listáját hagyományosan a cseh és szlovák Forbes magazin és a cseh TÝDEN folyóirat szokta megjelentetni. Ez utóbbi őszi listáján ezúttal 111 cseh és szlovák milliárdos szerepel. A lista alapján Petr Kellner pozíciója évek óta megingathatatlan, a patináns politikai hetilap a vállalkozó vagyonát jelenleg 135 és 180 milliárd cseh koronára becsüli.

Ez az összeg mintegy 2000 milliárd vagy 2 billió forintak felel meg.

Petr_Kellner_archiv_PPF.jpg

Petr Kellner

Kellner cége a Hollandiában bejegyzett PPF csoport többek között a Home Credit, az Air Bank tulajdonosa, részesedése van az Energetikai és Ipari Holding társaságban vagy az oroszországi Polymetal nevű aranybányában. Ráadásul az év elején Kellner sikeresen zárt le egy újabb tranzakciót az olaszországi Generali biztosítóval, amelynek a PPF eladta 49%-os részesedését mintegy 2,5 milliárd euróért.

A második leggazdagabb csehnek is több, mint kétszer akkora a becsült vagyona, mint a leggazdagabb magyaré. Pavel Tykač pénzügyi szakember vagyonát jelenleg mintegy 30-35 milliárd cseh koronára becsülik. Tykač vagyona idén egy remek biznisszel gyarapodott, amelyet a félállami ČEZ energetikai óriáscéggel kötött: Vršanyban található szénbányája rendszeres beszállítója lesz a cseh vállalatnak.

bohatí2.jpg

A 111 leggazdagabb cseh és szlovák összesített listája (név, vagyon cseh koronában)

A leggazdagabb szlovákok listáját az Agrofest csoport tulajdonosa, a cseh politikába is beszálló Andrej Babiš vezeti. A Szlovákiából származó vállalkozó később felvette a cseh állampolgárságot, így a szlovák törvények értelmében le kellett mondania a szlovákról. Szülőföldjén a Hospodárské noviny patináns napilap és a vágsellyei Duslo kémiai üzem tulajdonosa. Babiš vagyonát a szlovák Forbes nagyjából 1,54 milliárd euróra becsüli.

Ez az összeg mintegy 450 milliárd forintnak felel meg.

SPA3f2475__vik4250_7_.jpg

Andrej Babiš

Második helyre a Ivan Chrenko fejlesztő futott be, mintegy 600 millió eurós vagyonnal, a bronzérmet Jaroslav Haščák a Penta befektetési csoport társtulajdonosa szerezte meg a leggazdagabb szlovákok listáján 480 millió euróra becsült vagyonával. A 11 szlovák multimilliomos vagyonának összértéke mintegy 5,1 milliárd eurót tesz ki.

Juraj Porubský, a szlovák Forbes tulajdonosa szerint ez az első megbízható lista a leggazdagabb szlovákokról, amelyet a vállatok váltak hivatalosan közölt adatok alapján állítottak össze. Porubský szerint a listán szereplő összegek azt az értéket mutatják, amennyit a milliomosok kapnának, ha úgy döntenének, eladják részesedésüket.

A szlovákiai Forbes magazin idén először listázta a leggazdagabb szlovákokat.

bohatí.jpg

A leggazdagabb szlovákok listája (név, cég, életkor, vagyon euróban)

Hogy ez világviszonylatban mire elég?

Az amerikai Forbes rangsorolása 2013-ban 1426 milliárdost listázott, akiknek összvagyona 5,4 billió dollár. A legtöbb milliárdos az Egyesült Államokban él, szám szerint 442-en. Az európai milliárdosok száma 366, Ebből Csehország 4 fővel képviselteti magát. Petr Keller először lépte át a 10 milliárd dolláros határt, amely a lista 106. helyét jelentette. A 600 millió dolláros vagyongyarapodást jegyző Andrej Babiš és a 2012-es pozíciójához képest 177 helyet javítva, 2 milliárd dollárnyi összvagyonával pedig már 736. leggazdagabb ember a világon.

komment

Címkék: #csehország #andrej babis #petr kellner #szlovákia #magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr935632859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.11.14. 17:13:16

Ez, kedvesKém, csak azt jelenti, hogy ezek még Csányinál is dörzsöltebb gaz.. khm..üzletemberek. :D

És hát adódik a klasszikus kérdés, hogy ezeknek a(z amúgy igen megnyerő és becsületes fizimiskájú) fazonoknak honnan, hogyan, miből volt az első milliójuk?

GERI87 2013.11.14. 17:13:39

Kellner...milyen szép csehszlovák neve van:)
Ha már...

zobod 2013.11.14. 17:36:46

Az alsó és felső tized jövedelme közt hányszoros a különbség CZ/SK-ban?

Ferenc Busó 2018.08.01. 11:58:10

@GERI87: Úgy látszik, csupán az állampolgárságot veszik alapul.
süti beállítások módosítása