Ján Mucha. Ha valaki elmondhatja magáról, hogy sikeres évet zárt az idei esztendőben, akkor az ő. Alapember lett lengyelországi klubjában: a Legia Warszawaban, és a szlovák nemzeti válogatottban is. Megválasztották a lengyel liga legjobb kapusának, és bronzérmes lett Az év szlovák labdarúgója szavazáson - jövőre pedig az angol FC Everton színeiben lép pályára. Ő volt, aki kivédte a lengyelek szemét a sorsdöntő utolsó lengyelországi mérkőzésen, amely végül a szlovákok továbbjutását jelentette. A Sme szlovák napilap internetes rovata vele készített interjút.

Bepakolt már az afrikai útra?

Nem. Pakolni csak pár órával az utazás előtt fogok.

Hány darab kapuskesztyűt és futballcipőt visz magával?

Öt vagy hat pár cipőt, és legkevesebb tíz pár kesztyűt.

Egy szezon alatt hány ilyen kesztyűt használ el?

Van szerződésem egy sportfelszerelést gyártó céggel. Annyi kesztyűm lehet, amennyire szükségem van, vagy amennyit csak akarok. Sokat szétosztok. Egy szezon alatt körülbelül százat elhasználok.

A kesztyűit minden egyes meccs után lecseréli?

Körülbelül két vagy három meccs után cserélem őket le.

Jobban elégedett velük, mint a Jabulani labdával?

A kapusoknak az új labda katasztrofális, a csatároknak fantasztikus. Sok gól fog esni, a szurkolók örülni fognak. Nem akarom kritizálni a labdát. Nézzék. Jelenleg a labdarúgás túl van taktikázva, kevés gól esik. A Jabulani labdákat azért gyártották, hogy több gól essen, és magasabb legyen a nézőszám. Mi kapusok panaszkodunk, mert a labda hülyét csinál belőlünk. Például ha meg akarom fogni a kezemmel, néha a mellkasomra esik.

Csehország elleni meccs előtt (múlt évben áprilisban) még ismeretlen kapus volt. Azóta a válogatott erősségei közé tartozik, átigazolt a híres Evertonba. Hogy változtatta ez meg önt?

Pozitívan. Sok erőmbe került mindezt elérni. Sokat vártam és küzdöttem ,amíg elértem erre a szintre. Nehéz feljutni, de lefele annyival könnyebb. Remélem, még csak az elején vagyok - és a labdarúgói élet csak most kezdődik számomra, hiszen csak 27 éves vagyok.

Megismerik már Szlovákiában az utcán?

Biztosan. Az embereket egyre jobban érdekli a labdarúgás. Kár, hogy a világbajnokságot annyira messze rendezik meg. Sok szurkoló innen biztos nem lesz ott. A szülőfalumban, Bela nad Cirochou-ban (Cirókabélán) imádják a futballt. Ha hazatérek, mindig örömmel köszöntenek - és látszik, hogy őszintén teszik. Tudják, hogy min mentem keresztül. Végre a szlovákok is élvezhetik a focit.

Van valami szokása egy mérkőzés előtt?

Semmi különleges, csak megáldom a kapufákat és a felsőlécet.

A világ kapusai közül ki imponál magának a legjobban?

A régiek közül Peter Schmeichel. Ő a példaképem az egész életemben. Mindig hozzá hasonlítottam magamat, és a játékstílusa is feküdt számomra.  A mostaniak közül kedvencem a negyvenéves Van Der Sar. A korához képest fantasztikus formában van.

Szokta utánozni a példaképeit?

Persze! A legjobbaktól tanulok és elemzem a játékukat.

Például mit?

Például amikor látom Van Der Sart a kapuban , olyan nyugalmas, hogy öröm nézni ahogyan véd.

Ján Mucha mint kapus miben jellegzetes?

Erről mindenkinek más a véleménye. Megpróbálom megőrizni a nyugalmamat, és segíteni a srácoknak. És ezt ők vissza is adják.

Igaz, hogy semmi sem bosszantja fel?

Nyugodt és magabiztos vagyok az igaz, de két lábbal állok a földön. Nem akarok olyat mutatni magamból, ami nem jellemző rám. Egyszerű gyerek vagyok egy kis faluból. Ez, és az egészséges család a legfontosabb számomra.

A játékostársaival már több mint két hete együtt van, amire eddig még nem volt példa.  Nem jelent ez problémát önnek?

Már olyan régóta? Gyorsan telik az idő, nem is tartom számon. Mindig történik itt valami.

Kivel van a legjobb barátságban a csapatból?

Senkivel sincs gondom. Kommunikatív ember vagyok. De lehet, hogy a legjobb barátom Peter Pekarík.

Vannak klikkek a csapatban? Például idősebb - fiatalabbak, vagy zsolnaiak - pozsonyiak?

Nincsenek. Bár biztosan vannak hárman vagy ketten, akik összetartanak, de ennek ellenére jó a közösség. Nincs senkivel semmi gond, vagy különbségek egymás között.

Ki az öltözőben a legnagyobb szónok, vezető, vagy a közvetítő játékos és edző között?

Biztosan Miro Karhan, aki nagyon hiányozni fog nekünk. Számomra nagy tragédia az, hogy nem lehet ott a világbajnokságon. Sokszor ültünk le együtt beszélgetni, kávézni. Nagyon jól megértjük egymást.

Ki fogja átvenni a helyét, ön?

Nem. Hiányzik még hozzá néhány mérkőzés. Pár év múlva térjünk vissza erre a kérdésre.

Akkor ki?

Nem tudom, akit az edző kiválaszt. Például a kapitány, Marek Hamšík.

Hamšík amilyen vezéregyéniség a pályán, ugyanolyan az öltözőben is?

Fiatal játékos, sokat kell még tanulnia. De nagy jövő áll előtte.

Új-Zéland edzője elmondta, hogy a szlovákoknak fiatal ígéretes csapatuk van, de reméli, hogy a legelső mérkőzésen megijednek.

Ez az ő véleménye. Újoncok vagyunk, de az semmit sem jelent. Felelősségteljesen felkészülünk, nincs mit veszítenünk. Minden játékoson lehet látni a motivációt, már nagyon a világbajnokságon szeretnének lenni. A labdarúgás kiegyenlített, mindenkivel lehet manapság játszani. Új Zéland nem is egy olyan csapat, amit ne lehetne legyőzni. Meg akarjuk nekik mutatni, hogy jobbak vagyunk, mint ők.

Múlt héten látta Új-Zélandot, aki legyőzték Szerbiát. Nyertek 1:0-ra. Nem vált ki ez nagyobb tiszteletet ellenük?

Jó, hogy láthattuk őket, megismertük a stílusukat. Könnyedén játszanak és hosszú labdákkal. Ilyen stílusban lőtték a gólukat is. Azt várom, hogy hasonlóan fognak játszani ellenünk is. Nem hiszem, hogy nyílt játékot akarnának velünk játszani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr612056789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása