Rossz hangulat uralkodik egy nappal az olaszok elleni, továbbjutást eldöntő találkozó előtt a szlovák küldöttségben. Ennek oka elsősorban a csapat várakozáson aluli teljesítménye. Új-Zéland ellen nyerni kellett volna, míg Paraguay ellen a kiábrándító játékot kéri számon elsősorban a közvélemény. Persze ehhez jött még - ahogy elsőként Magyarországon beszámoltunk róla - Weiss mester újságírók elleni kirohanása, többek között pofabetörést ígért a Markíza korábban már lekibaszottbuzizott riporterének. Egy nappal az események után a csapat aktuális sajtótájékoztatón Michal Hipp, a kapitány pályaedzője jelent meg.

 

A mester mintha idegesebb lenne

A helyzet komikumát erősíti, hogy a játékosok az elmúlt napon mindenhol azt nyilatkozták: csak a médiából tudnak az edző vulgáris akciójáról. A konkrét esethez egyik játékos sem fűzött kommentárt, bár céloztak rá, hogy Weiss mester a szokottnál, mintha idegesebb lenne. Magyarázták ezt a nagy nyomással, amely erre az igen érzékeny emberre nehezedik.

Persze, nyilván roppantul bosszantja Weisst ami most körülötte és csapatával történik, de az eddigi események tükrében ő inkább azt várná el az újságíróktól, hogy  a csapat továbbjutási esélyeiről írjanak. Ami - tetszik vagy nem - de kőkemény realitás marad az olaszok elleni meccs kezdetéig. Az edző nyilván arra gondolhat, hogy ezekkel a pozitív hangvételű cikkekel a hátuk mögött jobban el fogják viselni a játékosok a terhet.

 

Bírják a kritikát a játékosok

Várható volt azonban, hogy az edző tegnapi nagyjelenete után a csapat hangulata rosszabbra fordul. A szlovákiai sajtót átnézve azonban a játékosok mindegyike hangsúlyozta, hogy az utóbbi napokban a csapat felé megfogalmazott kritikák jogosak voltak, noha lehettek volna finomabban tálalva, azok létjogosultságát senki nem vitatta.

Ellenkező véleményt inkább a fórumokon elkeseredésüket kiíró szurkolók fogalmaztak meg: szerintük a túlzott kritika még jobban felemészti a csapatot a várható nagy küzdelem előtt. A másik oldal sem volt adós a válasszal: a szív az ott van Afrikában, de a minőség hiányzik. Egy biztos, a játékosok most nagyon fogadkoznak, hogy megmutatják és igazi harcosként lépnek pályára a taljánok ellen. De sokan a helyzet elmérgesedésétől is tartanak, hogy lenullázzák magukat a döntő meccs előtt.

 

A botrányos hangfelvétel - szlovákul beszélők számára ajánlott

 

 Az asszony aggódik, a szindikátus felszólít

Szép lassan aztán elértek kedden Szlovákiába a hétfői afrikai balhé hullámai. Sokan szükségesnek érezték, hogy azonnal megszólaljanak az ügyben. Megszólalt a Weissová, szerető feleség (lásd: képünk), aki szerint ura nem is olyan rossz ember ám, csak hát nagy rajta a nyomás. Egyébként otthon pedig példás apa és férj. A szlovák újságírók szindikátusának elnökének közleményéből azt érdemes kiemelni, hogy egy olyan közszereplőnek, mint a Szlovák Köztársaság labdarúgó válogatottjának szövetségi kapitánya, minden körülmények között vállania kell a felelősséget és úgy kell munkáját végezni, hogy senkit ne sértsen meg a média munkatársai közül, csak mert azok is végezni óhajtják munkájukat.

 

Kérdezzék meg Weisst!

A keddi tréningre érkezve Weiss üdvözölte ugyan a rá váró újságírókat, de nem kért tűlük bocsánatot. A válaszokra aztán az edzés után a mester asszisztense, Michal Hipp (lásd: képünk) válaszolt. Igencsak meglepően: Semmilyen feszülségről nem tudok beszámolni a szlovák küldöttség és a média munkatársai között. Készülünk a csoport utolsó meccsére.

Amikor a média képviselői pedig azután érdeklődtek, hogy a szövetségi kapitány fog-e beszélni az újságírókkal, Hipp szimpatikusan csak ennyit válaszolt: Nem tudok róla. Próbálják meg tőle megkérdezni! Én mindenesetre itt felröhögtem. A helyzetet a szövetség szóvivője, a már általunk korábban is idézett Mariann Čižmárová próbálta megmenteni amikor közölte, hogy a szövetségi kapitány azért nem tud a média képviselőivel találkozni, mert az edzés után hivatalos találkozóra ment.

 

Szlovákblog tényfeltár a Fácsén

Persze korántsem olyan vicces a helyzet. A szurkolók az internetes fórumokon tombolnak. Ráadásul a mai technikai feltételek mellett a hírek is gyorsabban és gazdagabban terjednek. Az egyik fórumon név nélkül javasolta valaki, hogy érdemes beleolvasni az egyik nagy nemzetközi közösségi oldalon Miroslav Stoch profiljába. Tudni kell, hogy az egyik legtehetségesebb fiatal játékosnak csupán néhány percet engedélyezett az új-zélandiak elleni meccsen a szövetségi kapitány - sérülés miatt.

Nos, a dotoho.blog.hu utánajárt a dolgoknak. A Chelseaből kölcsönbe a Twentében játszó, de a következő szezonban már a Fenerbachét - talán Dzsudzák Balázzsal együtt - erősítő játékos első bejegyzése megdöbbentő: A francba már, miért hiszi azt mindenki, hogy sérült vagyok? Kicsit nyissátok már ki a szemetek és végre ne kérdezzetek ilyen kibaszott kérdéseket!!!

 

Miért nem játszik Stoch?

De miért ne akarná játszatni Weiss az egyik legnagyobb szlovák ígéretet, aki az eddigi meccseket elnézve, bőven beférne a csapatba? A fórumokon persze javában beindultak a találgatások. Az egyik legnépszerűbb teória alapján, a kapitány apuka a világbajnokságot az ifjabb Weiss futtatására használja fel. A népszerű Mino teljesítményével többek szerint csak beárnyékolná Vladó játékát, mert mi más is indokolná mellőzését, hiszen ha nem sérült, miért nem lép pályára?

E teória másik leágazása, hogy Weiss a válogatottba a szerződés nélküli játékosokat erőszakolja be, minden áron. Bé-verzió, hogy Weiss még az Artmedia Bratislavából ismert régi játékosait futtatja, mert bennük bízik meg. A tejesen elszállt elképzelések szerint persze az egészből semmi sem igaz: a szövetségi kapitány tette egy gondosan megtervezett bonyolult pszihológiai akció része volt, amelyben a végső cél az olasz csapat figyelmének elaltatása.

 

Weisst megbüntetheti a FIFA

Végül pedig egy egészen friss hír: úgy néz ki, hogy a nemzetközi sportújságírók szövetsége (AIPS) mégis komolyabban is lépni fog az Weiss ügyében. A szervezet már eljuttatta az ügy részleteit a FIFA központjába. Az AIPS internetes oldalán megjelent közleményben leszögezik, hogy Weiss ezúttal túl messzire ment. A cikkből egyébként kiderült még, hogy két szlovák újságíró jelentette fel a szlovákok szövetségi kapitányát. A két újságíró beadványában kérte, hogy a FIFA büntesse meg Weisset viselkedése miatt.

 

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr562102287

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vuvuzelás hordák Középföldén 2010.06.23. 09:58:34

Miután a vuvuzelák a Hitler Bukás-videókat is elérték, most a képzelt mitológia terébe is behatoltak a "Gandalf a világbajnokságra megy" című művel. A rövid angolnyelvű videóban a Gyűrű szövetségéből hamar kiválnak a vuvuzelások és elszánt ha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stuccer (törölt) 2010.06.23. 09:33:51

ezek a tótok mind ugyanúgy néznek ki, de komolyan. mindegyik úgy néz ki, mint fico. ja a milfet sunáznám! :D

ghoezeke mate 2010.06.23. 09:34:38

A sportújságírás, helyesbítek: a sporttal foglalkozó, újságírásnak nevezett tevékenység gyakran a sport ellensége. Itt nálunk sem más a helyzet, a fikázás és gúnyolódás a tehetségtelen senkik önmegvalósítása.
Nyilván nem előzmény nélküli Weiss beszólása. Persze, erről hallgat ez a tárgyilagos médiaszelet.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.23. 09:36:29

Nekem is az jutott eszembe, hogy ennek a Hippnek milyen tipikus csehszlovák feje van... :D

Mellesleg van több Stoch is a szlovák válogatottban? Mert egy az első meccs 84. percében lépett pályára. Emlékszem rá, mert röhögtem rajta, hogy nekik bizonyára Stoch Bucijuk van. ;)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.06.23. 09:42:40

@RaveAir: Huh, igazad van. Köszi.

Mi magunk is írtunk róla. Szlovákia: J. Mucha ml. - Zabavník, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech - Weiss ml., Štrba, Hamšík, Jendrišek - Šesták (81. Hološko), Vittek (84. Stoch)

Javítom. Így jár az ember, ha hajnal kettókor akar nektek vmi postot összerakni :) Ájemdöveriszorry.

itoh 2010.06.23. 10:19:59

Slovensko go tahó.

belga6 2010.06.23. 11:59:58

Remélem, a szlovák-olasz 0:0, a Paragvay-Új-Zéland 1:1 lesz, és akkor eltakarodik a szlovák csürhe meg az antifutballt mutató olasz válagatott is.

gpetersz 2010.06.23. 12:02:49

Ezért esik olyan jól ez most. Már csak a taljánoknak kell egy kicsit megrázni magukat, és mehetnek is haza...
süti beállítások módosítása