Azonnali hatállyal bezárják az FK DAC 1904 Dunajská Streda és az MFK Košice klubok stadionját Szlovákiában október elsejétől, amennyiben nem igazolják, hogy sikeresen telepítették a stadion kamerarendszerét a szlovákiai klubok ligájának döntése értelmében. Márpedig a két említett stadionban kiépített kamerarendszer nincs, a két klub képviselői fellebbeznek a döntés ellen.

A stadionok kapui zárva lesznek a szlovák bajnoki és kupamérkőzések alkalmával. A büntetés életbelépésétől kezdve a két klub csak olyan stadionban játszhatja le hazai bajnoki meccsét, ahol a biztonsági előírásokat betartják a rendezők vagy játszhatnak otthon is, de közönség nélkül.

Érdekes kommentet olvastunk az egyik szlovák napilap fórumán coopy-tól: "az igazság az, hogy a DAC az egyetlen csapat a Corgoň ligában, amely nem a kamerarendszer kiépítésére nem kapott pénzt az SFZ-től (a szlovák MLSZ). Még Nagymihály csapata is kapott. Miután a DAC megkapja ezt a pénzt, a kamerarendszer is kiépül. Ellenkező esetben a DAC bíróság elá citálja az SFZ-t."

Megerősíti a fórumozó hozzászólását az Új Szóban nyilatkozó Dušan Chytil, a DAC menedzsere is: "A futballszövetség 330 000 eurót osztott szét a kluboknak a kamerarendszer felszerelésére, de a DAC-nak valahogyan nem jutott ebből a pénzből. Készen van a projektünk, megvan az önrész is, és most arra várunk, hogy a szövetségtől megkapjuk a dotációt."

Stadionbetiltás fenyegette korábban a Spartak Trnava együttesét is, de a Slovak Telekom írásos bizonylata értelmében, amelyet az utolsó pillanatban juttattak el a liga végrehajtó bizottságához, az Anton Malatinsky Stadion kamerarendszere 2010 szeptember 30-ig működőképes állapotba kerülhet.

Nagyszombat, Kassa, Dunaszerdahely városok stadionjait a liga végrehajtó bizottsága feltételesen zárta csak be még július 2-án, azzal a feltétellel, hogy szeptember 30-ig működőképes kamerarendszert kell produkálniuk. AZ MFK és a DAC a többszöri felszólítás ellenére sem igazolták, hogy a rendszer működőképes állapotban kiépült volna a jelzett határidőig.

2009 november 1-én lépett érvénybe Szlovákiában a szlovák belügyminisztérium 332-es rendelete, amely értelmében 2009 augusztus 14-től 2010 júliusáig azokban a stadionokban, ahol 2000 főnél magasabb egy mérkőzés látogatottsága ott az egyesületeknek működőképes kamerarendszerrel kell rendelkezniük, amely segítségével ki tudják szűrni a rendbontókat a lelátókon.


Törvényi felhatalmazás a huligánok kizárására még az idén?

A múlt héten történt még, hogy Daniel Lipšic új szlovák belügyminiszter tárgyalóasztalhoz ült a szlovák ligaklubok úniójának képviselőivel: a stadionokban foganatosítandó biztonsági intézkedésekről volt szó. Konkrétan: a huligánok kizárását szeretnék elérni, akiknek magatartása sérti a normális szurkolók érdekeit. A szlovák BM szóvivője Grendel Gábor röviden csak annyit mondott a szlovák sajtónak, hogy rövid időn belül, határozott lépéseket fognak tenni. A két fél megállapodása értelmében október végéig mindkét fél benyújtja javaslatait e tárgykörben.

A futballkluboknak muszáj szurkolóikat megvédeni és egyfajta magatartáskódexet betartatni. Ha a normális szurkolók testi épségüket féltve nem járnak meccsekre, akkor a mérkőzések a huligánok és a szélsőségesek eldorádójává válik. Vajon Magyarországon minek kell történni a futballpályák lelátóin, vagy a stadionok környékén, hogy az MLSZ végrehajtó bizottsága kitűzzön egy határidőt és hozzon egy viszonylag nem túl bonyolult döntést, amely értelmében minden minden NB1-es klub stadionjában működőképes kamerarendszert kell felszerelni? Arról nem is beszélve, hogy Szlovákiában miért képesek pozícióban lévő emberek olyan döntést meghozni, ahol azzal párhuzamosan nem születnek egyből kibúvók?

Múlt heti posztomban a szlovák futballcsoda titkát boncolgattam, annak minden létező belső ellentmondásával együtt. Találtunk rá még egy magyarázatot. Ellenben Magyarországon megint ott tart a közbeszéd, hogy összetett problémával állunk szemben, a megoldáshoz a parlamentnek is hozzá kell járulnia, szükséges a megfelelő jogi háttér kialakítása, a rendőrség tette a dolgát, az előírásoknak megfelelő bíráságokat kiszabták, de a megnyugtató megoldáshoz megfelelő előkészítő munka szükséges, stb. - mintha a modoros blogon lennék. Ezek a magvas gondolatok a fradi-dózsa után kerültek nyilvánosságra, várható, hogy a vihar elülte után egy újabb balhéig megint várni kell, amíg újra előkerülnek.

Szlovákiában, de Magyarországon is két-három stadionról beszélhetünk, ahol kisebb-nagyobb rendszerességgel mondjuk székeket dobálnak, vagy gyújtanak fel. Elég lenne a Trnava, Slovan, Fradi, Újpest lumpenproletár csoportjait megbénítani és lényegesen javulna a helyzet. Nem mondom, hogy könnyű feladat, de mondjuk a zéró tolerancia jelszavával lehetne eredményt elérni. Látni kell, hogy ezek a csoportok erősen fasiszta beálítottságúak, akik a meccsekre a balhé miatt járnak és ezzel saját klubjuknak is rosszat tesznek. Lehetséges megoldás lenne még a belépőjegy árának felemelése, ahogy máshol is csinálják, mert ezzel is egy bizonyos szintet meg lehetne húzni a látogatók minőségét illetően. Sajnos azonban se Szlovákiában, se Magyaroszágon nem olyan a foci minősége, hogy ezzel a módszerrel komolyan élni lehessen. Megoldás lehetne még, hogy a huligánoknak jelentkezési kötelezettségük legyen a legközelebbi rendőrörsön - a mérkőzés idején. Ezt a módszert Páriszban kezdték el hatékonyan alkalmazni - egy szurkoló erőszakos halála után.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr172330507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2010.09.29. 10:31:02

@thalyz: Az ilyen blog.hu-n elszaporodott, parazita állatokat, nem lehetne valahogy IP cím alapján szürni? Lassan minden főoldalon megjelenő blog-ban felbukkannak ilyenek.

hetzer87 2010.09.29. 10:57:22

"ezek a csoportok erősen fasiszta beálítottságúak"

ha a fasizmus nálad = huliganizmussal meg azzal hogy embereket koncolnak meg balhét keresnek akkor gratulálok!

ideje lenne különbséget tenni bizonyos dolgok között(fasiszta,náci,soviniszta,nacionalista),itthon olyan elcsépelt szó lett ez a "fasiszta" is kábé mint a "liberális"..majdhogynem már szitokszó

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.10.22. 12:50:38

egy normál fradi meccsre 1500 a belépő. hova a faszba akarjátok még emelni?
a lilák ellen 2500 volt a jegy. Ennyit erről
süti beállítások módosítása