Nemzeti gyászt rendelt el rendkívüli ülésén a cseh kormány hétfőre Václav Havel halála miatt. Masaryk és IV. Károly után, a harmadik legnagyobb cseh államfőnek tartott politikus halálhíre először a twitteren és a Facebookon jelent meg. Szomorú lett az év vége Csehországban: nemrég temették el a Kisvakond atyját, Miler mestert és most a földrész minden táján már a közép-európai politikusra emlékeznek. Így tett a dotoho.blog.hu is egy szomorú és ködös vasárnap este, Prágában.

Neki köszönhetjük, hogy büszkék lehetünk arra: csehek vagyunk - mondja egy középkorú nő blogunknak a Vencel téren, kezében virággal és mécsessel. Egyek voltunk, azonosulni tudtam vele, mintha egy nagyon közeli hozzátartozóm vesztettem volna el - egészítette ki feleségét a könnyeivel küszködő férj. Nem könnyű nekünk sem szóba állni az emberekkel, mindenki szótlanul, egymás mellett, türelmesen megvárva az előtte mécsest gyújtót, bámul a lángtengerré változó megannyi mécsesre. Pedig ez a nap sem indult másképp, mint a tegnapi, csúcsra járt vasárnap is a karácsonyi bevásárlóipar. Az első furcsa jelre még egy cipőboltban lettem figyelmes: Hallotta, mi történt? - kérdezte egy vásárló, miután egy számmal nagyobb csizmát hozatott ki a fiatal alkalmazottal. Igen, most olvastam a hírekben - mondta szomorúan és együttérzően a lány. Szokatlanul hideg volt ez a vasárnap, az emberek a városban a metrón és a buszon ismeretlenül is egymást kérdezték, igaz-e a hír.

Közben néhányan egy hatalmas cseh nemzeti zászlót bontanak ki Vencel lovas szobra előtt, mások, kisebb csoportokban a cseh himnuszt kezdik el énekelni. Mindenkinek a kezében mécseseket láttunk, aki pedig már meggyújtotta, percekig némán állva maradt, vagy halkan barátaival beszélgetett. Bosszantott, hogy sehol nem tudtam felmenni a netre, nem jöttem rá, mi az, amiről mindenki beszél körülöttem. Otthon aztán minden világos lett, gyorsan ment a körtelefon a cimboráknak: nem kérdés, hol a helyünk most. A cseh hírtévében és a különböző netes oldalakon élőben számoltak be a cseh polgárok spontán reakciójáról egykori köztársasági elnökük halálhírének bejelentése után: ahogy szerte az ország minden nagyobb települése főterén, úgy Prágában is, a Vencel-téren gyűlt össze a tömeg. Volt időnk néhány gyorshírt is elolvasni, amíg összeállt a vegyes szlovák és magyar csapatunk az indulásra.

Václav Havel megérdemelné a Nobel békedíjat - mondta az egykori lengyel köztársasági elnök és a Szolidaritás egykori vezetője Lech Walesa - sajnos ezt ő már nem kaphatja meg (a békedíjat csak élő embereknek adják). A cseh külügymniszter, Karel Schwarzenberg szerint a legnagyobb cseh távozott el, akit külföldön jobban elismertek, mint Csehországban. Csak remélni tudja, hogy halálával a cseh nemzet is tudatosítja, milyen polgártársat veszített, aki életével példát mutatott. David Cameron, brit miniszterelnök szerint Havel nemcsak a cseheket vezette ki húsz évvel ezelőtt a rabságból, de azóta is a szabadság és a demokrácia terjesztője volt a kontinensen és az egész világon.

Az indiai származású brit író, Salman Rushdie twitter üzenete: És most pedig Havel. Elegem van, hogy barátaimnak csak nekrológokat írok, kérem, nem maradnátok élve? Bronislav Komorowski, lengyel elnök közben bejelentette, hogy a lengyel zászlót Varsóban a köztársasági elnöki palota előtt félárbócra eresztik, ezzel is tisztelegve Václav Havel emléke előtt. Karel Hvízdala publicista szerint Havel nemrégi találkozása a dalai lámával nem lehetett véletlen: Havel őt mintegy utolsó találkozásra hívta meg Csehországba, mert a lelki vezető állt a legközelebb hozzá. Ennek fényében még inkább megdöbbentő olvasni a híreket: a kínai cseh nagykövetség előtt nagy számban jelentek meg az együttérzés virágai. Hivatalosan a kommunista kínai vezetés nem különösebben szimpatizált Havellel - elsősorban a dalai lámával ápolt renkívül jó kapcsolatai miatt.

Emlékező szavak érkeznek az Egyesült Államokból, Németországból és Franciaországból is. Dominik Tuka, Csehország érseke felhívást intéz a katolikus plébániákhoz, hogy lehetőség szerint harangozzanak minden órában. Miután Csehország nagyvárosainak püspökei is sorra adják ki nyilatkozataikat, amelyek tisztelettel szólnak az emberről, aki annyi jót vitt véghez nemzete és a társadalom felé elgondolkodom, hogy vajon Magyarországon egy liberális, volt köztársasági elnök halála kapcsán előfordulhatna széleskörű és egységes hasonló megemlékezés. Aztán újra a twitter és Lou Reed következik: Valóságos szomorúság tört rám, amikor meghallottam a hírt. Egy barátot és egy igaz embert veszítettünk most el, Vezető személyiség, gondolkodó, író és szónok - egyben szórakoztató és bűbájos ember is. Szörnyű veszteség ő most nekem és az egész világnak - írta az amerikai zenész.

És nem ér véget a társadalmi, kulturális élet nagy alakjainak rövidebb, hosszabb üzeneteinek sora, többek között, Mia Farrow, amerikai színésznő, Sam Walters, a londoni Orange Tree Theatre igazgatója, Glen Hansard zenész is részvétét fejezi ki a világhálón Havel halálával kapcsolatban. Nekünk sincs tovább maradásunk otthon, indulni kell. Út közben egy legendás történetet idézünk fel a metrón. A Washington Times újságírójának, Havel amerikai látogatása során, nemcsak a cseh elnök meglehetős személyes karizmája, de az is feltűnt, hogyan lehet húsz perc alatt három szál cigarettát elszívni. A kilencvenes évek elején alakult ki az elnökről a kép, hogy bármikor, bárkivel szívesen elbeszélgetett kezében cigarettával, egy korsó sör mellett, legyen az Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, vagy egy prágai szakszervezetis.

Az egykor bebörtönzött, félénk értelmiségiről, aki az "Az igazság és a szeretet győzedelmeskedik a hazugság és a gyűlölet felett" jelszavával vált Csehszlovákia elnökévé, akkor még senki nem sejtette, hogy a nemzetközi élet igazi sztárja lesz. Államférfiak, szellemi vezetők, a Rolling Stones, és különböző celebritások találkoztak Havellel, akinek személye a csehszlovák bársonyos forradalmat fogalommá varázsolta. Václav Havel egykori politikai ellenfelei időközben belátták: ha politikai cselekedeteit mérlegelni lehetne, sokkal több pozitív és előremutató döntés, esemény fűződik nevéhez, mint kudarc, bár tudjuk: Szlovákiában is ellentmondásosan ítélték meg korábban személyét. Már kint voltunk a téren, némán álltunk mécsesünk előtt, a megemlékezők arcát figyeltük és arra gondoltunk: az elnök legendás alakja a csehek számára az újkori, közép-európai demokráciát is érthetőbbé és átélhetőbbé tette. Rágyújtottunk egy cigarettára.

Képriport: 2011 december 18. Vasárnap. Prága, Vencel-tér.

 

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr873474596

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: In memoriam Václav Havel 2011.12.19. 09:10:07

Most vasárnap (december 18-án) meghalt Václav Havel (dráma)író, Cseh-Szlovákia (igen, az ő idejében már kötőjellel kellett írni), illetve később az önálló Csehország elnöke.   Van egy kis személyes emlékem vele kapcsolatban. Már gimnazista koro...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viliv 2011.12.19. 15:44:29

Lehetett vele nem egyetérteni, de nem lehetett őt nem szeretni! Nyugodjon békében!

Pendemonda 2011.12.19. 15:44:36

Nyugodjék békében.

Eino81 2011.12.20. 13:28:11

Én csak véletlenül jártam tegnap arra, de ennyit össze kellett hirtelen dobnom: www.youtube.com/watch?v=IHDPMn_d0_o Utólag nézve sajnáltam, hogy haza kellett rohannom, maradtam volna még. Még egy nagy cseh, aki elment. Barátnőmmel azon agyaltunk, hogy nem lehet hozzá hasonlítani magyar politikust, Göncz Árpád nem volt hasonló. Nyugodjék békében!

dive.hu 2011.12.20. 13:28:32

szomorú és irigy vagyok
szomorú, hogy egy igaz ember eltávozott és irigy mert nálunk nincs olyan államférfi akit a nemzet közösen gyászolna

Eino81 2011.12.21. 04:59:25

@dive.hu: Ha láttad volna... a helyi Blikk (a Blesk) másnap minden oldalon csak róla szólt, semmi másról, az élete, munkássága... Ha odahaza mondjuk meghal egy "nagy" (=ismertebb) ember, kap max 2 oldalt és megy a feledőbe. Biztos vagyok benne, hogy Havelt nem felejtik, és még a lehetetlent, a posztumus Nobel-békedíjat is kiharcolják neki (azt ugyanis csak élő ember kaphatja meg)...
süti beállítások módosítása