Mintha egy családtagunkat vesztettük volna el - tragikus módon meghalt Tatu, az öt éves hím gorilla (leadkép), a prágai állatkert látogatóinak kedvence, nem ilyen hétvégét akartunk. Prága gyászolja kedvencét. A Facebookon is.

A szomorú esemény péntek reggel történt Tatu hálószobájában, ahol játék közben, kötelet tekert a nyakára. A szerencsétlen mozdulat pillanatok alatt megtörténhetett, ráadásul a gorilla pavilon dolgozói épp a szabadtéri részen dolgoztak. A beszámolók szerint Gabriela Kopecká állatgondozó vette észre, ahogy Kamba - az 1972-ben született idős nősténygorilla - kétségbeesetten tartja a kötélen lógó Tatu testét, majd azonnal értesítette Romana Vodička állatorvost. Újabb fájdalmas pillanatokat élhettek át a gondozók, amikor a többi gorillát csak víznyomással tudták eltávolítani, Kamba egyszerűen nem akarta elengedni a már semmilyen életjelet nem adó kis testet.

Sajnos nem segített Tatun az orvosi beavatkozás sem: szívmasszázzsal, szájon át lélegeztetéssel próbálkoztak, hiába. A prágai állatkert minden munkatársának az eset hatalmas csapás, mintha saját családtagjukat veszítették volna el. Nem kevésbé uralkodik szomorúság a gorillák között is: péntek reggel óta egyikük sem mutatkozik, magányosan a sarokba fordulva gyászolják társukat. Csehországban több internetes fórumon követelik a hozzászólók, hogy eresszék félárbócra a nemzeti lobogót, jelen pillanatban is hatalmas, néma tömeg gyűlt össze az állatkert gorilla pavilonja előtt.

Kép: Tatu a kertben chillezik öt éves születésnapján (2012 május)

Vidámabb hétvégét képzeltünk el feleségemmel, alaposan megrázott az esemény. De miért is volt kedvenc kismajmunk Tatu, miért imádta őt egész Prága, Csehország? Népszerűségét nemcsak annak köszönhette, hogy 2007-ben online figyelhette bárki az interneten születését. Vidám természetű, provokatív, kíváncsi kis kölyköt ismerhettünk meg személyében, aki pillanatok alatt képes volt vidám hangulatot teremteni a gorillák között és a látogatók előtt is.

Mit csinálnak épp a prágai állatkert gorillái? Itt megtekintheted, online kamera!

Roppant ügyes kis állat volt, sajnos paradox módon, ez okozta halálát. A tragikus reggelen is egyik kedvenc elfogaltságával kezdte a napot, imádot csomókat kötni és kioldozni a lelógó köteleken. Az egyik ilyen csomóba kerülhetett bele feje is, sajnos nem tudta megoldani a hurkot. Az állatkerti gondozók beszámolója szerint korábban többször szórakoztatta ezzel a mutatvánnyal a közönséget, nem kevés forró pillanatot okozva nemcsak számukra, de a gondozóknak is.

Természetesen az összes cseh média beszámolt a szomorú esetről, mindenhol Bobek igazgató nyilatkozik, így próbálja védeni az állatkert munkatársait a nagy médianyomás elől: "mindenkit borzalmasan megérintett Tatu halála, ez a legtragikusabb esemény az állatkert újranyitása óta". Az igazgató arra utalt, hogy 2002-ben a prágai állatkertet gyakorlatilag újra kellett építeni a majdnem mindent elpusztító árvíz miatt, amely Prága északi részét borította el.

Kép: Tatu egy éves születésnapján (2008)

Tatu 2007 május 30-án született a prágai állatkertben, Kijivu (1993, Appeldoorn) és Richard (1991, Frankfurt) gyermekeként. A majom szülők első gyermeke holtan született, utána született Moja (2004, Prága), aki jelenleg már egy spanyolországi állatkert lakója. Tatu neve szuahéli nyelven Harmadikat jelent. A kis maki születésétől kezdve kitünt a többiek közül.

Kép: Tatu nővérével, Mojával (2008)

Nagyon hamar elhagyta anyja biztonságot jelentő karjait és hátát, amely egy fiatal gorilla számára döntő fontosságú élmény. Éppen nővére segített ebben sokat, Moja sokat provokálta a kis Tatut az önálló játékra. Kalandos természetének köszönhetően az egész gorilla csoportot állandó mozgásban tartotta, vad játékaival nemcsak a fiatal kismajmokat, de az idősebbeket is állandóan provokálta.

Az utóbbi hónapokban Tatu volt, aki nyitni kezdett Bikira (1995, Amsterdam) felé, aki az elmúlt években a prágai állatkert gorilla csoportjának perifériájára szorult: többször cipeltette magát a nőstény hátán, illetve állandóan segített, hogy jobban beilleszkedjen a gorillacsaládba (lásd, fenti video).

Kép: Tatu Kamba hátán (2012)

Szintén Tatu volt, aki az egyik idősebb nősténygorillával, Kambával egyre szorosabb, baráti kapcsolatot kezdett kialakítani, az állatgondozók az utóbbi időben, mint Tatu pót-nagymamájaként emlegették- ő volt az, aki a tragikus napon is segíteni próbált a szerencsétlenül járt örökmozgón és az utolsó pillanatokig kezében tartotta az élettelen testet.

Idén májusban jártunk kint náluk utoljára, Tatu születésnapján. Mint minden normális öt éves, egy kerékpárt kapott a nagy napon.

Nyugodj békében kishaver.

Tatu és a sapka:

Tatu táncol:

Tatu és Richard apuka játszik:

Tatu túrót túr:

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr174683402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy maréknyi dollár 2012.07.28. 23:36:47

Hát ez tényleg nagyon szomorú.Az ilyet nevezik tragikus balesetnek.A szegény, lelkiismeret furdalástól gyötört állatkerti dolgozókat is sajnálom, pedig nyilván nem az ő hibájukból következett be a szörnyű esemény.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.07.28. 23:44:57

@egy maréknyi dollár: Igen, beszélt erről Bobek igazgató is. Személyesen tapasztaltam milyen lelkes és szakértő gárda gondozza az állatokat, respect nekik.

Sajnos, nemcsak a természetes környezetben, állatkertben is bekövethezhetnek ilyen tragikus balesetek állatokkal, ez az eset annyival volt más/"több", hogy Tatu nemcsak az állatkert egyik ikonja, de igazi személyiség is. Volt.

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2013.02.23. 00:58:07

Csak a visszafelé elsült Slovan-os nagyarcúskodásnál van előzetes moderáció, vagy itt is?

kyanzes (törölt) 2013.02.23. 00:58:29

"hogy eresszék félárbócra a nemzeti lobogót"

Na jó. A hülyeségnek is van határa. Az ágyúkat is elsütik, nem? Katonai tiszteletadással temetik, mi? Szerzetesek ostorozzák magukat a sötét kabinjaikban, nemde?

letmetellyou 2013.02.23. 00:58:33

Faszé kötötte fel magát az a hülye majom?

2013.02.23. 00:58:46

Most látom, írod: A hozzászólás elküldése sikerült.
Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg.
Látom, 10 órája nem szólt senki hozzád.
Ne félj annyira tőlem. Érted haragszom, nem ellened. Ha tudod, melyik költő írta ezt.

2013.02.23. 00:58:55

Csehszlovák kém? Van még olyan?
Nem tudom, ki vagy, de mindegy. Átérzem fájdalmadat. Tényleg családtagunk volt, írod, tényleg? Kedvencetek, nem ilyen hétvégét akartatok.
Hát miért ne lett volna öngyilkos? Az a normális élettere, hogy egy állatkertben éldegéljen rácsok mögött, hogy te megnézhesd, hogyan él?
Részvétem.

Kelly és a szexi dög 2013.02.23. 00:59:00

Nem bírta a bezártságot, felkötötte magát - most már szabad!
süti beállítások módosítása