Jó néhány nap eltelt Csatáry László nyilas tömeggyilkos elfogása óta. Érdekes fejleményre lettem figyelmes, mintha a szlovák sajtót jobban érdekelné Csatáry által elkövetett bűnök szemtanúinak vagy azok leszármazottainak felkutatása, történeteik feljegyzése. A magyar nyelvű sajtóban elsőként a dotoho számolt be a kassai szadista rémtetteiről. Mai posztunkban folytatjuk a korabeli szereplők, történetek bemutatását: ezúttal a Csatáry ellen elkövetett merényletkísérletről számolunk be.

Júliusi interjúja szerint tipikus közigazgatási munkát végző és egyébként zsidókat bújtató (sic!) Csatáry ellen 1944 november 4-én merényletet kísérelt meg Zsurovszky Zoltán fogtechnikus, jazzdobos. A fiatal férfi nem vett részt speciális kiképzésben, Csatáry városszerte ismert kegyetlenségeit megelégelve fegyvert ragadott. Sikertelenül. A merényletkísérletről nem sok ember tudott, nem említi az esetet Zuroff, a szlovák és a magyar hatóságok sem. A szlovák Sme napilap a hét elején hozta nyilvánosságra az ügyről nemrég előkerült, egyetlen dokumentumot, amelyet a dotoho is bemutat:

Az életben meg nem gondoltam volna, hogy fegyverrel a kezében megöljön valakit, nem hiszem, hogy apám valamiféle rendkívüli hős lenne - elevenítette fel a korabeli eseményeket Likér Márta (71) ma már nyugdíjas pedagógus a szlovák sme napilapban. Csatáry fizikai likvidálásnak kísérlete meglepte húgát, Ganóczy Editet (60) is: a holokauszt, Csatáry háború utáni bírósági tárgyalása, apjuk kétségbeesett cselekedete felnőttkorukig tabu témának számított a családban. Szüleink túlélték a haláltábort, minket gyerekeket szerettek volna megkímélni a borzalmas élményektől.

Egy kassai polgár

De ki volt ez az ember, aki végső elkeseredésében fegvert ragadott, hogy meggyilkolja a kassai szadistát, aki védőügyvédje szerint tételesen cáfolta a terhére rótt bűncselekményeket? Ellentétben a dunántúli, paraszti származású Csatáryval Zsurovszky Zoltán, mintha egy Márai könyvből lépett volna csak ki, valódi kassai polgár volt. Zsurovszky város szerte elismert fogtechnikusként dolgozott, intelligens ember hírében állt. Szerette a zenét, a művészetet, ezer darabos lemez és könyvkollekcióval rendelkezett. Munkáját magánrendelőjében végezte, szabadidejében az Imperial Jazz zenekarban volt jazzdobos. 

Zsurovszky a korszak hangulata miatt gyakran magába zárkózott, nem bízott meg idegen emberekben. Lánya visszaemlékezése szerint, éppen ezért mindig nagy tételben vásároltak élelmiszert, tíz kiló cukort, tíz kiló lisztet, és egy hordó zsírt. Sokat elmondhat a korabeli hangulatról, a  zsidók elleni gyűlöletről egy meghatározó emlék is: feleségét mindig több szelet kenyérrel engedte csak be a városba, hogy a rájuk engedett kutyákat valahogy leszerelje. Ez később édesanyjának egy életreszóló traumát okozott.

Motiváció: félárva gyerekkor, Csatáry az anyját vette el

Zsurovszky lányai fotókat is mutatnak a szlovák újságírónak. A fényképek többségén tökéletesen öltözött, vidám, energiával teli fiatalembert láthatunk, karján egy kislánnyal. A fotó hátoldalán egy dátum, 1942 szeptember 1. és ceruázával, magyar nyelven írt jegyzet: Mártuska és Zolika. Likér Márta akkor ünnepelte első születésnapját. Három évvel később minden megváltozott a sikertelen merényletkísérlete után: apját és nagyanyját deportálták. Amikor tizenkilenc lehettem, nem tudom pontosan megmondani milyen alkalom kapcsán, apám rendelőjébe hivatott és beültetett a fogorvosi székbe, ezt mondta: kislányom, muszáj elmondnom valamit. Korábban rálőttem egy emberre, meg akartam ölni. Akkor hallottam először Csatáry nevét.

Zsurovszky félárvaként nőtt fel, édesapja meghalt, amikor betöltötte a tizenhármat. A családról édesanyja gondoskodott. Zsurovszky Ida, született Guttmann Ida, zsidó származású volt, így ő sem kerülhette el a "végső megoldás" miatt, a kassai téglagyár udvargyárba összeterelt zsidók közös sorsát. Megpróbált elrejtőzni, Csatáry nyomozást rendelt el ellene, egy helyi lakos feladta, letartóztatták. Csatáry először Komáromba küldte, majd onnan Ravensbrückbe került, ahol a női gyűjtőtábor működött, 1945-ben ott is halt meg, elgyötörve éhségtől, kimerültségtől. Edit szerint ha meg akarjuk érteni apja gyűlöletét Csatáry felé és tette motivációját, látni kell: Csatáry azt vette el apjától, akit a legjobban szeretett, édesanyját. Itt van a kulcs, mert egy egyébként normális ember nem akar senkit sem megölni. Édesapám esetében ez százszázalékosan igaz.

A merénylet

Amikor Zsurovszky Ida ügyében Csatáry kutatást végül letartóztatást rendelt el, Zoltán, mint a magyar hadsereg katonája, szabadságát töltötte Kassán. Ekkor határozta el, cselekedni fog. Zsurovszky még 1943-ban találkozott először Csatáryval a kassai Imperial kávézóban, ahová a rendőrtiszt hetente egyszer ült be kávézni. A merénylet részleteit a szlovákiai levéltárakban megtalált dokumentumok alapján még nem tárták fel teljesen. Jelenleg egy vallomás áll rendelkezésükre, amely alapján biztosan állíthatjuk: Zsurovszky le akarta lőni Csatáryt. A feljegyzésben többek között ez olvasható: a tettes a kávézóba látogató Csatáry ellen éjszaka, közterületen hajtotta volna végre a merényletet, a kassai Štefánik utcában. Zsurovszky lánya megerősítette, hogy apja lőni akart: Emlékszem, ahogy mondta, Csatáryt a Slovan mozi előtt várja, ahonnan a rendőrnek ki kellett jönni. Nem találta el, de a tetthelyről elmenekült. Bújkálni kellett, később anyjával együtt feladták.

Csatáry parancsára a merénylőt a lövés után három nappal tartóztatták le 1944 november 7-én. Jellemző lehet a korabeli antiszemita hangulatra, és újabb lehetőség a magyarok számára múltjukkal való szembenézésre, hogy a merénylőt helyi lakosok segítettek kézre keríteni, egyszerűen feldobták, hagyták, hogy Csatáry emberei elhurcolják. A dokumentumok szerint Csatáry ezt mondta Zsurovszky deportálása előtt: Engem ön holtan akar látni. De nagyon téved, mert ez pontosan fordítva fog megtörténni, ön hamarabb lesz halott! - a dokumentum egyike azoknak, amely a szlovákiai Nemzeti Emlékezet Intézetében (NEI) találtak az elmúlt hetekben kutatók. A visszaemlékezések alapján Zsurovszky csak néhány hónapot töltött a lágerben. Ez alatt az idő alatt rúgták úgy le a veséjét, hogy később napi szintű egészségügyi problémákkal kellett együtt élni, a lelki megaláztatásról és kínzásokról nem is beszélve.

Szeretnék az arcába köpni...

Márta és Edit számára kiemelkedő jelentőségű lenne Csatáry újbóli elítélése, elégtételt jelentene azokért a szenvedésekért, amelyeket családjuknak okozott, de ugyanakkor az ítélet egyben üzenet is a mostani generációk számára, hogy az igazság mégiscsak létezik és minden bűnöst utolér egyszer. Azokat a gyilkosságokat, amelyeket a nácik a második világháború során elkövettek, soha nem szabad elfelejteni, soha nem szabad szőnyeg alá söpörni, mert ezek egyben mementóként is szolgálnak a következő generációk és az egész emberiség számára. A testvérek szeretnék megélni a bírósági eljárás végét, legyen az magyar vagy szlovák bíróságon, számukra egy a fontos, tisztességes büntetést várnak. Márta hozzátette: Csatáry már közel van a koporsóhoz. Talán még él egy fél vagy egész évet is. De szeretnék a szemébe nézni, és az arcába köpni. Ez nem egy ember, hanem egy állat. Megkönnyebbülne a lelkem, elégtételt jelentene számomra, amilyen fájdalmat és szenvedést okozott édesapámnak, családomnak.

Szlovák Igazságügy: adjátok ki Csatáryt Szlovákiának!

Szlovákia kikérte Csatáryt, elvileg Magyarország kiadhatná a szlovák hatóságoknak, felgyorsulna az ügy. Sportnyelven szólva valószínűleg fix egyesre lehet venni, hogy várhatóan a magyarok nem adják ki a kassai szadistát: hivatkozhatnak arra, hogy bűneit korabeli magyar területen, magyar állampolgárként követte el, illetve hasonló büntetőeljárás folyamatban van már ellene Magyarországon is, mint amilyet a szlovákok szeretnének elindítani.

Ondrej Podolec a NEI munkatársa szerint az újabban megtalált dokumentumok - az eredeti 1948-as halálos ítélet vagy a Csatáry elleni merényletkísérletről szóló Zsurovszky-féle tanúvallomás - nagy történeti értékkel rendelkeznek, mivel ezek korabeli anyagok. Ugyanakkor ő sem volt hajlandó kommentálni azokat a véleményeket, amelyek az 1948-as halálos ítélet jogszerűségét, tisztességét kétségbe vonják. Ismeretes, hogy a korábban elveszettnek hitt eredeti ítéletet, amelyet szintén a NEI dokumentumtárában találtak meg, már bekérte a szlovák Igazságügyminisztérium is.

Magyarországon nincs egységes történelmi hagyomány, mindenki által elfogadott közös, nemzeti minimum. A múlt meglehetősen sajátos, szelektív és elfojtott értelmezése bontakozik ki az emlékezésekben és a történelmi önvizsgálat során, miközben Esterházy szobrot kap Kassán, Horthy és Szálasi Magyarországon, addig a Csatáry-ügy meglehetősen vontatottan halad, miközben megannyi kínzó kérdéssel is szembe kell nézni: hogyan lehetséges, hogy a Csatáry ellen elkövetett merénylet végrehajtóját helyi magyar lakosok dobják fel, vagy, hogyan lehetséges, hogy a véreskezű nyilas tömeggyilkos zavartalanul élhetett tizenhat évig Budapesten, kanadai kitoloncolása és állampolgárságának elvétele után? 

84 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr404689714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monsieur 2012.08.01. 11:37:38

..ki kellene adni Szlovákiának - azok már csak magyar mivolta miatt is különbül elintéznék mint mi itthon..megérdemelné.. még ha csak ez az egy eset volna is a rovásán..

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.01. 12:35:03

Korrekt összefoglaló. Vajon a jobberek még mindig hazugságnak tartják az egész történetet?

iko75 2012.08.01. 12:35:19

két apró megjegyzés. szerintem az a legsajnálatosabb, hogy Zsurovszky tette eddig titok maradt, és a nácik elleni ellenállásról inkább legendákat költöttünk ( pl. a dán király feltűzte a sárga csillagot, partizán mozgalmak ott, ahol nem voltak stb. )
a másik a szembenézés, amivel igen, magyarok is adósak. de érdekes, hogy egy magyar ügyében milyen gyors és alapos szlovákia. biztos az összes szlovák náci börtönben van, vagy ott halt meg, igaz?

Alf (törölt) 2012.08.01. 12:47:07

Egyértelmű, hogy Csatáry bűnös, már csak a Benes dekrétum miatt is, amely ma is érvényben van szlovákiában, és mely szerint minden magyar kollektíven bűnös.

McKinney 2012.08.01. 12:47:10

szálasinak hol van szobra?

vernarancs 2012.08.01. 12:47:14

ennek mar mindegy. nem lehet megbuntetni, mert nincs mar hatra neki eleg gondolkodasi ido.

Kutchek (törölt) 2012.08.01. 12:56:59

"hogyan lehetséges, hogy a véreskezű nyilas tömeggyilkos zavartalanul élhetett tizenhat évig Budapesten,"

Ugyanúgy, ahogy a rendszerváltás után ávósok, munkásőrök, besúgók, tartótisztek, vérbírók zavartalanul élhetnek a mai napig.

A nagy elszámoltatás kizárlag holocaust és '56-os emlékművek állításáig terjedt.
Ha '90-ben agyonverik az összes kommert, akkor lehetett volna mondani, hogy "na akkor most amazokat is!"

22 év alatt alig-alig találtak magyar háborús bűnöst. Pedig szép számmal depotáltak innen is zsidókat ugyanakkor a rendszerváltás után is szép számmal voltak zsidó túlélők, politikusok, közéleti szereplők.
Miért nem feküdtek neki a témának?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.01. 13:10:45

@Alf: a Benes dekrétumok jogilag érvénytlenek, csak a nacionalista politikák tartják életben.
@McKinney: Mezőkövesd.
@Kutchek: Sortűzperekről is hallottam. Akiknek utána lehetett kutatni, szerintem megtették. Ha van valaki ellen bizonyítékod, feljelentheted, Csatáry esetében is ez történik.

A hidegháború alatt nyugatra menekült nyilas vagy náci háborús bűnösök úgy tudtak letelepedni új hazájukban, hogy haros kommunistaelleneseknek állították be magukat, ez akkor a Nyugatnak ez elég volt, nem piszkálta múltjukat, Csatáry is így élhetett zavartalanul valószínűleg 1996-ig Kanadában. Amikor kiderült sötét múltja elvették állampolgárságát, kiutasították az országból. Nem hiszem, h a magyar titkosszolgálatok ne tudtak volna érkezéséről, zavartalan ittartózkodása valószínűleg alku tárgya lehetett.

Sanda gyanu 2012.08.01. 13:16:47

Szerény jogi ismereteim alapján valami olyasmi rémlik, hogy egy embert nem lehet kétszer felelősségre vonni ugyanazért a tettéért. Namármost ha egyszer már bizonyítottan halálra ítélték - a per iratai megvannak, akkor ez letudva.

Ha a magyar hatóságok tartják magukat ehez, akkor itthon per valószínűleg nem lesz ellene. Talán ezért akarja egy bizonyos érdekcsoport azt elérni, hogy kiadják a szlovákoknak, ahol az időközben eltörölt halálbünti helyett mehetne életfogytig dutyiba. (Megfűszerezve ez az egész eljárás a szlovákok régóta ismert, a magyarok iránt tanusított mély szeretetével.)

Kaszáspók 2012.08.01. 13:51:22

"...Ellentétben a dunántúli, paraszti származású Csatáryval Zsurovszky Zoltán, mintha egy Márai könyvből lépett volna csak ki, valódi kassai polgár volt...."

Vagyis: A paraszti származású (magyarán: paraszt) ab ovo csak negatív konnotációban értelmezendő, és kizárólag csak jobboldali-konzervatív személyekre vonatkoztatjuk, ellentétben a baloldali-liberális "polgárral".

Most már ezt is tudjuk, köszönjük.

radikalisviccek 2012.08.01. 13:51:52

Egy '48-as népbírósági ítélet nem mérvadó, köztudott, hogy a tanúkat befolyásolták, megfélemlítették, megkínozták.

És te ennek a "legitimitása", meg a kvázi szlovák TV2 szövege alapján már eleve tömeggyilkosnak mered nevezni az öreget! Hm, bátor, hm, egyáltalán nem kettős a mérce...

amit az öreg mond az meg nyilván hazugság, hiszen bűnös, mivel
1. magyar
2. jobboldali kormány alatt szolgált
3. nem szerették a zsidók.

Ennyiben foglalható össze az újságírói "munkád" (nem, nem vagy a magyarországi sajtó része. egy icipici blogger vagy, akit provokációs céllal futtat az index), a sulykolt véleményeddel átitatott "tényfeltáró" riport-átvételed.

Kaszáspók 2012.08.01. 13:52:01

"...Szlovákia kikérte Csatáryt..."

Szlovákiának mi köze Csatáryhoz, és az egész ügyhöz egyáltalán?

mi nem foglalt még 2012.08.01. 13:52:28

Szóval azért állat Csatáry mert elfogott egy merénylőt.
Érdekes felfogás.

==T== 2012.08.01. 13:52:41

várhatóan a magyarok nem adják ki a kassai szadistát: hivatkozhatnak arra, hogy bűneit korabeli magyar területen, magyar állampolgárként követte el

És igazuk is lenne.

Amúgy nem tudom, hogy egy csehszlovák népbírósági eljárásnak és akkori tanúvallomásoknak a jogállamiság komolyan vételét feltételezve bármiféle relevanciája szabadna hogy legyen.

Kb. egyértelmű, hogy ezek simán a győztesek bosszúbíróságai voltak, ahol a legalapvetőbb jogelveket sem tartották be a vádlottakkal szemben.

Gondolok itt pl. a visszamenőleges törvénykezére, a komolyan vehető védelem hiányára, de a tanúvallomások hitelessége is minimum kétséges.

Ez még a magyar népbíróságok ítéleteire is igaz, nemhogy a csehszlovákokéra, ahol vadásztak a magyarokra, és még Eszterházyt is halálra ítélték...

Peter Blau 2 2012.08.01. 13:53:10

Ha valóban elkövette azokat a dolgokat amelyekkel vádolják, akkor meg kell büntetni érte. Azonban le kell folytatni egy posztumusz, jelképes eljárást Zsurovszky ellen is gyilkossági kísérletért. Mindegy, hogy kit akart megölni, a gyilkossági kísérlet az gyilkossági kísérlet, ha még nem volt eljárás ebben az ügyben akkor folytassák le, akkori magyar területen történt. Ha ez megy, akkor mehet a Csatáry ellen is az eljárás.

oblog 2012.08.01. 13:53:19

Az lenne a helyes megoldás, ha nem adná ki Magyarország, de egy magyar bíróság elmenne Kassára és ott folytatná le a pert.

Láttunk már ilyet, pl. skót bíróság Hollandiában (Lockerby) vagy amerikai Magyarországon.

Úttalan utakon 2012.08.01. 13:56:35

Esterházy fasizmusában nem hiszek. Csatárynak azonban tényleg nem kéne megúsznia. Meg Biszkunak és Mátsiknak sem. Mert ezek csak variációk egy témára.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.01. 14:09:49

@Kaszáspók: Ez neked hogy jött ki? További kellemes küszködést kívánok démonaiddal!

@radikalisviccek: "köztudott, hogy a tanúkat befolyásolták, megfélemlítették, megkínozták." - állításod jó lenne valamivel alátámasztani az ügy kapcsán, mert ez így bullshit. Felhívnám a figyelmed arra, hogy a tanúvallomások felvétele a Győzedelmes Február előtt történt, 1947-ben, minden kényszer nélkül, amikor a kommunisták még nem vették át a hatalmat - és amelyek alapján hozták meg a cseppet sem vitatható halálos ítéletet. Vagy te vitatnád? Ja, és ne személyeskedj, mert kibaszlak a picsába.

B. Bíró 2012.08.01. 14:10:07

@radikalisviccek: "Egy '48-as népbírósági ítélet nem mérvadó, köztudott, hogy a tanúkat befolyásolták, megfélemlítették, megkínozták."

Tényleg köztudott? Akkor én hogyhogy nem tudok róla, pedig sokat foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Mutass nekem egy olyan a II. vh-val kapcsolatos ítéletet, ahol megkínzott tanú volt.

B. Bíró 2012.08.01. 14:10:11

@mi nem foglalt még: olvasni tudsz? Azt hiszem nem, nem is írok semmit.

gordiusz 2012.08.01. 14:13:02

Csatáry kiadása remek lehetőség lenne Szlovákia számára, hogy antifasiszta imázsukat erősítsék, a saját szennyesük kiteregetése nélkül. Másrészt az 1948-as döntés kvázi hatályban tartásával minden akkoriban született döntést, például a benesi dekrétumokat, a lakosságcsere körüli jogtalanságokat kicsit alátámasztanának.
Nem, a vén gazembert (ha tényleg az) itthon kell elítélni, egyrészt, mert szembe kell néznünk a múltunkkal, de azt ne úgy tegyük, hogy a szlovákok húzzanak belőle politikai hasznot. Ilyen hülyék nem lehetünk.

J.László 2012.08.01. 14:38:26

@Csehszlovák Kém:
Csehszlovákiában a kommunisták 1947-ben vették át a hatalmat egy prágai puccs útján. A "Győzedelmes Február", amiről írsz, 1947-ben volt.

Gazuzem 2012.08.01. 14:48:41

@Sanda gyanu: A szlovákok nem akarják még egyszer elitélni, csak érvényt akarnak szerezni az itéletnek, mivel már nincs halálos, ezért életfogytiglan.

2012.08.01. 15:03:27

Magyarország egyik legnagyobb szégyene ez, hogy egy nyilvánvalóan bűnös, tanuk által beazonosított mészáros még mindig élhet a szabad ég alatt. Ráadásul számtalan bizonyíték áll rendelkezésre, nem értem, mi a szarnak húzzák az időt? Még be nem krepál az öreg... nem baj, megy a pokolba...

nookedli 2012.08.01. 15:18:58

"Csatáry azt vette el apjától, akit a legjobban szeretett, édesanyját. Itt van a kulcs, mert egy egyébként normális ember nem akar senkit sem megölni. Édesapám esetében ez százszázalékosan igaz." -Ezek szerint, ha egy nő elhagyja a férjét egy másik férfiért, akkor az elhagyott férj jogosan lelőheti a másik férfit? :)
Amúgy, ha jobban sikerültek volna a dolgok, amit most Szlovákiának hívnak, magyar lenne és az ottani magyarok nem abban a nyomorban, elnyomásban élnének!
Hogy Csatáryról mi az igazság, sosem fog kiderülni. Majd a szlovák zsidó közösség előállít egy fizetett tanút, aki hamisan tanúskodik ellene, aztán el fogják ítélni. Pedig semmi mást nem tett, ha tett is valamit, mint az akkori téveszme alapján cselekedett parancsra.
Csatáryt pedig semmiképp nem szabad kiadni a szlovákoknak, hiszen az ír gázolót sem adja ki nekünk Írország.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.08.01. 15:45:21

Ítélet nélkül kijelented hogy nyilas tömeggyilkos? Megfontolt ember lehetsz.
A cikket ezért már el sem olvasom, gondolom ugyanennyire átgondolt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.08.01. 15:45:44

@messi24: Magyarország legnagyobb szégyene az, hogy az 56-os és a többi kommunista terror alatti vezetők nincsenek elítélve, sőt, aktívan politizál is némelyik.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.01. 15:58:20

@nookedli: @enpera:

"Hogy Csatáryról mi az igazság, sosem fog kiderülni"

"Ítélet nélkül kijelented hogy nyilas tömeggyilkos?"

Ne hazudjatok. Tudjuk mi történt és van ítélet is. Tessék olvasni: hvg.hu/vilag/20120727_csatary_pozsony_iratok_bemutatas
mandiner.hu/cikk/20120726_megvan_a_csatary_itelet_1948_bol
www.mult-kor.hu/20120718_csataryt_1948ban_kotel_altali_halalra_iteltek

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 15:58:29

@Gazuzem:

Nem is lehet újra ítélni, ellenkezik a jogbiztonsággal.

nyomasek 2012.08.01. 16:03:02

@enpera: Nem, nem. A legnagyobb szégyen, amit a mai napig nem bír feldolgozni, az trianon.

sárkányfő 2012.08.01. 16:16:11

@Sanda gyanu:
A magyar hatóságok tartják magukat ehhez, és nem is vonják felelősségre semmi olyasmiért, ami miatt egyszer már elítélték Magyarországon, a magyar jog alapján. Azonban ezt a rohadék náci szart Szlovákiában ítélték el, amihez semmi köze a magyar jognak.

(Na nem mintha nálunk számítana bármit is a jog, ha fideszes érdekkel/akarattal kerül szembe, akkor akár visszamenőleges hatályú vagy személyre szabott törvényeket is meghoznak)

@nookedli:
"ha egy nő elhagyja a férjét egy másik férfiért, akkor az elhagyott férj jogosan lelőheti a másik férfit? :)"

Rossz vicc összemosni egy válást egy náci gyilkossággal.

nawakusi 2012.08.01. 16:16:32

@nookedli: ''Amúgy, ha jobban sikerültek volna a dolgok, amit most Szlovákiának hívnak, magyar lenne és az ottani magyarok nem abban a nyomorban, elnyomásban élnének!''

A szlovákiaki magyarok nem élnek elnyomásban és nem nyomorognak. Jobban tudom tőled, hidd el.

2012.08.01. 16:51:11

@nyomasek:

Szóval szerinted a Csatárynál ebben az országban nagyságrendekkel többeket és több időn át szarba nyomó és alázó kommunizmus iránti megértő szeretete és barátsága sokaknak itten az nem szégyen ...

(dehát akkor miért is komcsizzátok le a másik vonalon ily veszettül az orbányékat, jajj.)

Aztán meg igazad van, Trianon valóban szégyen, mivel nem szolgáltunk rá, úgyszólván semmivel az égvilágon. És 1947-es jóváhagyására is szinte csak csak azzal, hogy megragadtuk az alkalmat a visszacsinálására.

Nem is tudjuk feldolgozni, pont ezért, mert nem értjük, te kis, hazáját szívből szerető derék magyar állampolgár.

De ha mondjuk még 1914 előtt jól körbefalaztuk volna magunkat, és a nemzetiségeket ezen belül páriaként külön bezártuk volna, hogy csak passzporttal járhassanak munkába, meg rokonyhoz, mindjárt nem ért volna minket ekkora szégyen, tudode.

Macropus Rufus 2012.08.01. 16:51:18

@radikalisviccek:
akkor egy kis idézet a Csatáry állal kiadott anyagból:

"Elrendelem, hogy a Gettó területén lakó keresztény fajú egyének az ott lakó zsidó fajú egyénekkel nem érintkezhetnek"
ezt pl. mint Gettó parancsnok tette.

Ja igen, a forrás:
index.hu/belfold/2012/08/01/zsido_faju_egyenek_nem_lehetnek_az_utcan/

kep.index.hu/1/0/319/3191/31910/3191078_cd8f5791c35b11e26c92037d665ca41a_wm.jpg

erről ennyit. A vén szar hazudik még most is mint a vízfolyás. Ő volt a kassai gettó parancsnoka, nem más.
97 év ide v. oda. legalább 40 évet adnék neki. Aztán legfeljebb kinyiffan a második héten. Testét hamvasztanám és szétszórnám valahol. Nem jár neki a végső tisztesség. Ez egy tetü.

helixpomatia 2012.08.01. 16:51:29

@nyomasek: Nemigaz,mer Világos, ja nem, mert Mohács, Ja nem, mer Muhi...

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:01:46

@nookedli:

Nyomor, elnyomás, viccelsz? Az átlag szlovákia magyarnak magasabb az életszínvonala, mint a magyarországi magyaroknak. Na és milyen elnyomás?

sárkányfő 2012.08.01. 17:03:29

Köszönöm e blognak, hogy megírta Zsurovszky Zoltán történetét, soha nem is hallottam erről, sőt úgy általában sem nagyon tudok olyasmikről, hogy hősök megpróbáltak nácikat ölni(!) a náci rémuralom és náci tömeggyilkosságok kellős közepén. Ez elképesztően veszélyes vállalkozás volt.

Sokszor gondolok arra, hogy ha lett volna egy hős német, aki még a világháború előtt, vagy annak az elején lelövi Hitlert, mennyi szenvedéstől és értelmetlen haláltól menekült volna meg a világ...

De a lényeg: Zsurovszky Zoltán egy NAGY MAGYAR HŐS.

Ha jól értem, Zsurovszky Zoltán volt a legnagyobb igaz ember Kassán, aki még saját életének kockáztatását is felvállalva megpróbálta eltenni láb alól a náci szörnyet. Ezért a legmélyebb elismerés illeti! Bárcsak sok ilyen ember lett volna még!

Zsurovszky Zoltánnak szerintem minimum egy szobor kijárna, utcát lehetne elnevezni róla, és meg kéne említeni a történelem-könyvekben is. Az antifasiszta magyar hősök helyén tátongó fájdalmasan nagy űrben csak páran lézengenek, egyik közülük Zsurovszky Zoltán.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:09:03

@ekszvájzed:

Hagyd ezt a trianonozást. A trianonozás miatt a magyarokon röhög a fél világ. A trianoni békeszerződés alapjaiban igazságos volt, ezt csak a magyar nacionalizmus nem hajlandó észrevenni. Semmmi indok nem volt, hogy az 1918-ban független állammá váló Magyarországon megtartson akkora területeket, melyek korábban a magyar Habsburg-tartományhoz tartoztak. Abszurd is lett volna, sőt kontraproduktív.

gabesz7004 2012.08.01. 17:15:30

"Ne hazudjatok." Lehetőleg te se! Mindenki tudja hogy zajlottak a komcsi idők perei, az az ítélet nem lehet alap. Amúgy meg akkor adjuk ki, ha Izrael kiadja shlomo morelt Lengyelországnak!

gabesz7004 2012.08.01. 17:15:55

@Max, A Gondolkodó Birca: Tényleg, hogy micsoda igazság Magyarországról kizárni 5 millió magyart! Meg elvenni a gazdaságunk 70 %-át! Nem is értem miért nem kértük előbb mi magunk! IDIÓTA BAROM!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.01. 17:21:05

@gabesz7004: "Mindenki tudja hogy zajlottak a komcsi idők perei, az az ítélet nem lehet alap." - állításod jó lenne valamivel alátámasztani az ügy kapcsán, mert ez így bullshit.
Csak ismételni tudom magam, ezek szerint elkerülte a figyelmed, amit korábban kommenteltem: a tanúvallomások felvétele az 1948-as Győzedelmes Február előtt történt, 1947-ben, minden kényszer nélkül, amikor a kommunisták még nem vették át a hatalmat - és amelyek alapján hozták meg a cseppet sem vitatható halálos ítéletet.
Remélem, a tömeggyilkos szadista állat büntetésének jogosságát nem vitatod.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:25:07

@sárkányfő:

Alapvető jogelv, hogy nem lehet kétszer elítélni valakit. Egy ítélet már van, jogerős, nincs min vizsgálódni. Maxiumum azt lehet vizsgálni, hogy a jelenlegi személy azonos-e az elítélttel (lám, az ügyvéd pont erre hivatkozik, hogy nem ő az), majd pedig csak azt lehet vizsgálni, hogy a kiadatásnak van-e akadálya. Ha a kiadatásnak akadálya van, akkor nem lehet kiadni, s Magyarországon kell az ítéletet végreghajtani. ÉRDEMBEN az ügyet azonban NEM LEHET vizsgálni.

Macropus Rufus 2012.08.01. 17:25:28

@gabesz7004: kellett nekünk a háborúban az agresszort játszani. Megszpotuk.
Ha kicsit régebben történik a dolog akkor felszántják az egész országot és jól besózzák oszt ennyi.

És nem tanúltunk. A II.VH-ban szintén a segfejek oldalán máltunk. Aztán meg sírt a szánkszéle, hogy a mocskos szovijetek. Nem kellett volna Sztálnit megtámadni. De abból is csak az maradt meg a magyarok többségének, hogy a rohadák ruszkik. Az, hogy a magyar kiskatnoa mi a gyíkot lövöldözött Szovijet teürleten az már felejtés tárgya lett...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.01. 17:30:12

@sárkányfő: Sokszor gondolok arra, hogy ha lett volna egy hős német, aki még a világháború előtt, vagy annak az elején lelövi Hitlert, mennyi szenvedéstől és értelmetlen haláltól menekült volna meg a világ...

von Stauffenberg.

(Volt alkalmam egyik leszármazottjával a tavasszal pár szót váltani.)

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:30:24

@gabesz7004:

Nagy-Magyarország gazdasága szerinted a magyarok tulajdona volt? Nem éppen. Hanem az összes lakosé. Azaz értelmezhetetlen ez az "elvenni a gazdaságunk 70 %-át".

A Habsburg Birodalom 1918-ban felbomlott, ezt 1919-ben és 1920-ban rendezték nemzetközi szerződésekkel. Tény, hogy - mint mindig hasonló esetben - az etnikai elv sok esetben sérült, pl. a csehszlovák-magyar határ esetében igazságosabb lett volna a határ 40 km-rel északabbra, de ez a lényegen nem változtat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.01. 17:30:34

@sárkányfő: Zsurovszky Zoltánnak szerintem minimum egy szobor kijárna, utcát lehetne elnevezni róla, és meg kéne említeni a történelem-könyvekben is. Az antifasiszta magyar hősök helyén tátongó fájdalmasan nagy űrben csak páran lézengenek, egyik közülük Zsurovszky Zoltán.

- Pár Wass Albert teret át lehetne nevezni....

Macropus Rufus 2012.08.01. 17:30:43

@Max, A Gondolkodó Birca: ez így van.
De azt ugye nem szabad elfelejtni, hogy nem hajtották végre!!!
Tehát akkor vagy végrehajtják, vagy újra tárgyalják és életfogytot kap.

Dr. GGG77 2012.08.01. 17:34:21

Simán ki kéne adni Szlovákiának.
Bár igazából nekem mindegy, hogy hol, csak valahol rohadjon rá a lakat.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:34:29

@gabesz7004:

5 millió magyar?

Nagy-Magyarország összlakossága 20,9 millió volt. Ebből a trianoni Mo-n maradt 7,6 millió. Az összes elcsatolt lakosság tehát 13,3 millió. Ebből 3,2 millió volt a magyar, azaz 24 %.

A legnagyobb aránya a magyaroknak az elcsatolt részek közül a Romániának átadott területen volt, 32 %. A Csehszlovákiának átadott területen ennél kicsivel kevesebb, 30 %.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:38:33

@Macropus Rufus:

Nem lehet végrehajtani, mert mind a szlovák, mind a magyar jogrend tiltja a halálos ítéletet, s az elítéltre mindig a kedvezőbb verziót kell alkalmazni, azaz nincs visszamenőleges hivatkozás.

Két út van:
1. megsemmisíteni az előző ítéletet, s új eljárást indítani, erre azonban nyomos ok kell,
2. végrehajtani oly módon, hogy az eredetihez legközelebb álló ítéletet alkalmazni a nem végrehajtható eredeti helyett, ez jelenleg az életfogytiglan.

sárkányfő 2012.08.01. 17:39:27

@Max, A Gondolkodó Birca:
Mielőtt válaszolnál, esetleg megpróbálnád felfogni az érvelésem logikáját?

Tisztában vagy pl. azzal hogy egy ország jogrendje meddig terjed ki?

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:39:34

@Macropus Rufus:

Ezzel nem értek egyet. Szinte biztos, hogy Mo. sorsa tök ugyanaz lett volna a háború után, azaz kommunista diktatúra, akkor is, ha Mo. kimaradt volna a SZU elleni háborúból. A szovjetek akkor is bejöttek volna, akkor is kommunista hatalmat erőszakoltak volna az ország nyakára.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 17:46:31

@gabesz7004:

Az izraeli jogrend tiltja saját állampolgár kiadását más államnak. A magyar jogrend pedig nem tiltja.

2012.08.01. 18:31:59

@Max, A Gondolkodó Birca:

Nem kell ide tán még a modern tudomány se ... Mégha nem is mások, de csak a sima ált. isk. ill. gimnázumi-középiskolai töriatlaszok még felrémlenek néha a múlt ködéből?

Tudod, azok, amiket még a gyerekkorombeli gaz komcsik adattak ki itt, Magyaroszágban, a Tankönyvkiadó Vállalat bűnös segedelmével.

Nohát, már csak a puszta látvánukból fakadóan az azokból áradó tömény nacionalizmus itt felvonultatván bizonnyal kiverné az internÁCionalista biztosítékaidat ... :)

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 20:56:31

@ekszvájzed:

Semmi bajom az atlasszal, Hababurg-párti vagyok.

mi nem foglalt még 2012.08.01. 20:56:52

@messi24: Mitől nyílván való?
Mert te azt mondod?
Az állítólagos tanúk egymásnak ellentmondanak.
Ez így nagyon hiteles ugye?

mi nem foglalt még 2012.08.01. 20:57:02

@B. Bíró: Igen tudok olvasni.
Gyilkossági kísérletnek hívják amit Csatáry ellen elkövettek.
Ez anno is köztörvényes büntetendő cselekedet volt, mint ahogy ma is az.

mi nem foglalt még 2012.08.01. 21:20:21

@Macropus Rufus: Nyomdai impresszumban felelős kiadóként szerepel.
Magyarul ő rendelte meg a plakátot.
Ez egybe is vág azzal amit Csatáry mondott a beosztásáról.
Aláírásként ami nyomtatva van, gettó parancsnok szerepel aki nincs nevesítve.
Ez meg azt jelenti, hogy az akkori gettó parancsnok hírdeti ki ami a plakáton van.
Ergó a plakátból nem derül ki a gettó parancsnok kiléte.
Egyébként még az sem háborús bűncselekmény önmagában ha valaki gettó parancsnok volt.

2012.08.01. 22:23:05

@Max, A Gondolkodó Birca:

És a nagy birodalmukba belerajzolt országhatárok szerinted viccből vannak ott? Ha már a svarcgelbek világát bemutató lapokon kívül eszerint minden más korábbit kitépkedtél ... Marha sok köze volt a többi K.u.K. népségnek ahhoz, hogy belül ki mit csinál ...

És akkor biztosan nagyon tetszik neked az is, ahogy a magyart előtte 400 éven át kisajtolták, felszecskázták, meg szétpofozták, pofás gyarmattá alázták, gratulálok. Még az a 13 fél-magyar, vagy nem-is-magyar aradi vértanú is köszöni neked ezt a hozzáállást, külön, a bitófák alól ...

HabSburg-párti vagy ám te, fityfenét. A korabeli hozzád hasonlók nem vitték ennyire túlzásba, csak hogy tudd. Mert azok, a Habsburgok és a "gondolkodók" még így is jobban szerették a magyart tenálad ... ha meg előttük volnánk, a török barátja volnál, korábban meg a tatáré. Ennyit az ilyenekről, ezért kár volt megtanulod az atlaszodat ...

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2012.08.11. 13:00:26

"Zsurovszky Zoltánnak szerintem minimum egy szobor kijárna, utcát lehetne elnevezni róla, és meg kéne említeni a történelem-könyvekben is. Az antifasiszta magyar hősök helyén tátongó fájdalmasan nagy űrben csak páran lézengenek, egyik közülük Zsurovszky Zoltán."

Zsurkovszky személyes indítékból cselekedett, nem szabad összemosni az ideológiai elkötelezettséggel.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.11. 13:05:55

@borsod: "Zsurkovszky személyes indítékból cselekedett, nem szabad összemosni az ideológiai elkötelezettséggel."

Tudod, ha 1956 résztvevőiből mindenkinek a nevét kihúzod, aki nem személyes indítékból cselekedett, akkor nagyon kevesen maradnának. És azok is a szovjetek között.

2012.08.11. 23:44:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A szovjetek mellett ott állt a politikai tiszt (komisszár) aki gondoskodott róla, hogy minden katonája személyes ügyének érezze a cuclizmus / szovjetúnió ellenségeinek likvidálását. Ez nem kérdés.

Ahogy manapság is a hazai (roham)rendőrrel gondosan elhitet(het)ik, hogy a kormány ellen tüntetőt az ő saját családjának biztonsága érdekében ütlegeli és rugdossa félholtra.

És mi van, ha Zsurkovszky MONDJUK csupán egy fanatikus zelóta / cionista volt? Hiszen azok is NAGYON "személyesnek" szuggerált ítélkezésből cselekszenek. Akárcsak manapság Allah bombába öltözött katonái. Legfeljebb nem annyir hülyék, hogy ők is meghaljanak ... ;)

Csak lesek, döbbenettel, hogy melyik mostani nyikhaj mit tene Csatáryval ... olvasok másutt olyan szintű acsargást, mai, húszéves, állítólag más kérdésekben "emberbarát" eszmék híveitől, "demokratáktól", az állami terror ellenségeitől, hogy a legvadabb ávós hóhér és auschwitzi ss-őr tanulhatna tőlük ... Mintha Csatáry személyesen őket, vagy az ő valakijüket bántotta volna.

Mert ilyenkor nagyon is érzelmesek azok, akik egyébként nagyon szeretik a rációt, a józanságot, a logikát MINDENNEK fölébe helyezni.

Ennyire hiány van ma háborús bűnösből, hogy tényleg mindent az utolsó még élő, bár csupán irodai kukacok nyakába kell varni ... Szánalom. Rég láttal már a népek igzi, élő nácit, az utolső napjaikat éljük, ez van. Nem sok alkalom lesz többé az indulatok "jogos"-nak nyilvánítható kieresztésére.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2012.08.12. 10:26:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Lehet, hogy igazad van. De ennek Zsurkovszky tettéhez (és ennek itt felvezetett értelmezéséhez) semmi köze.

Ha valóban megtörtént a lövés, annak semmi köze nem volt ahhoz, hogy Cs. milyen rezsimnek volt tisztségviselője. Szimpla személyes bosszú, megtorlás volt.
Egyébként a támadás ténye is vitatható. Ha Cs. L. valóban az a szadista hóhér lett volna, akinek a képét a jelen blog (is) sugallja, akkor nem babráltak volna holmi lágerbe hurcolással és veselerúgással, hanem a helyszínen lövik fejbe...

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2013.02.23. 00:56:46

@ekszvájzed:

Hogy jön ide a Habsburg Birodalom közigazgatása beosztása, milyen jelentőságe vaan?

iko75 2013.02.23. 00:56:49

@Csehszlovák Kém: leülhetsz, egyes.
A kommunista befolyás minden országban torzított az igazságszolgáltatáson már a konkrét hatalom átvétel előtt is. A belügyekben, rendőrségeken, titkos rendőrségeken és az ügyészségeken, bíróságokon is erős befolyást szereztek, sőt sokszor az ő irányításukkal szervezték újra ezeket a szerveket. Ahogy az sem vitatható, hogy a szlovák illetékesek minél több magyart ítéltek le, a szlovákokat pedig nem vették elő. Sőt, úgy tettek, mintha Tiso állama nem is létezett volna.

gabesz7004 2013.02.23. 00:56:54

@Macropus Rufus: Mintha a Talmudban is le lenne írva, hogy igaz zsidó nem érintkezhet gojjal! Ja nekik lehet, az nem rasszizmus! Értem!

VT22 2013.02.23. 00:57:02

Látom szlotákia ott pattog az első sorban, ha magyar náci bűnöst kell keresni.

Szeretnék már egy történetet olvasni egy, 1947-ben a KASSAI MAGYAROK DEPORTÁLÁSAKOR szlovák rendőrparancsnokra támadó szlovák fiatalemberről is.
Nektek NAGYON kussban kéne maradni, mert három évre rá ti is ezt csináltátok pepitában. És még ma is falaztok hozzá, Benes-dekrétumok vagy a nyelvtörvény ügyét nézve.

Várom a magyarokat jogaiktól megfosztó, etnikai alapú kitelepítést (kierőszakolt "lakosságcsere") végző háborús bűnösök neveit.

gabesz7004 2013.02.23. 00:57:08

@Csehszlovák Kém: "Ne hazudjatok." Esetleg te sem! Mindenki tudja milyen koncepciós perek voltak a vh. után németek és magyarok ellen, hazug tanukkal. Amúgy meg: 1. Kassa nem volt szlovákia akkor.
2. Akkor adjuk ki, ha Izrael kiadja slomo morelt Lengyelországnak!

2013.02.23. 00:57:11

én azt szeretném, ha akinek az esetében alapos a gyanú, hogy bűnt követett el, azt állítsák bíróság elé, és ha bebizonyosodott a bűnössége, kapja meg a méltó büntetését, tökmindegy, hogy Csatáry, Képíró, Biszku vagy Kovács II. Béla.

Amíg ez nem történik meg tisztességesen, addig a szerzőhöz hasonló, jobb és baloldalon egyaránt nagy tömegben előforduló hisztis faszfejek tovább gerjeszthetik a hangulatot, prejudikálhatnak kedvükre, hiszen ők mindent sokkal jobban tudnak, egyedül kinyomozzák az ügyeket, cáfolhatatlan bizonyítékokra tesznek szert, így aztán aki nem ért velük egyet, az hülye jobbos antiszemita, vagy éppen cionista komcsi, kinek-kinek ízlés(telenség)e szerint.

Rosszalvó 2013.02.23. 00:57:19

Szánalmas bosszúhadjárat, miközben biszkuéknak a lámpavasról kéne lógni

IndianaJones 2013.02.23. 00:57:32

A zsidó származású emberek családtagjai tudják-e, hogy ki és miért juttatta a rokonaikat a haláltáborokba???
Például:
magyarmegmaradasert.hu/kozerdeku/figyelemre-melto/item/3224-ideje-hogy-a-zsid%C3%B3k-%C3%A9s-a-magyarok-is-megtudj%C3%A1k

Kaszáspók 2013.02.23. 00:57:39

"...Jellemző lehet a korabeli antiszemita hangulatra, és újabb lehetőség a magyarok számára múltjukkal való szembenézésre,..."

Majd ha a cigányok is szembenéznek a fajtabeliek által elkövetett bűnökkel

Shopping 2013.02.23. 00:57:50

Egy korábbi blogíró cikkére hivatkozva:
amíg nem tudunk a múlton túllépni, nem lesz sosem megbékélés.
vagy ahogy ő írta:
"Vagy lezárjuk, vagy újra le fogjuk játszani a huszadik századot, és az csúnya lesz."

balavanyposzt.blog.hu/2012/07/29/csatary_matsik_rettenetes_bacsik#comment-form

vernarancs 2013.02.23. 00:57:55

ennek mar mindegy. nem lehet megbuntetni, mert nincs eleg gondolkodasi ideje mar hatra.

2013.02.23. 11:22:08

@Max, A Gondolkodó Birca:

Te jöttél a Habsburgokkal, miután én a térképpel, (jelezvén akár még azt is, hogy ekkora történelmileg jogosultan birtokolt terület elvétele bárkitől is nemhogy nacionalizmust, dehanem még máig tartó terrorista mozgalmat is kéne kiváltson, a világ szabadnak született felében), te kicsit sokáig gondolkodó :),

bár neked asszem télleg mindegy, hogy melyik határnak milyen oldalán nődögél az a finom, zöld fű ... persze csak addig, amíg azt nem modják a mezőőrök a pásztorodnak, hogy a tilosban legeltet :)))
süti beállítások módosítása