201212221855_zap_390_2012_prezidentvolby.jpg

Délután kettőkor nyitják Csehországban a szavazóurnákat, ezzel megkezdődik az ország történelmében első közvetlen köztársasági elnökválasztás, amely arról dönt, ki lesz Václav Klaus utóda a következő öt évben. 

Kövesse együtt online a dotohoval a cseh elnökválasztás legizgalmasabb pillanatait!

MBB488158_14ty.jpg

Az első kör végeredménye

13:06 A közvetlen elnökválasztás mindenesetre bejön a cseheknek. Tegnap beszéltünk néhány helyi arccal, kis túlzással azt vettük észre, hogy a politika kellemes élményt nyújt számukra. "Ez az első közvetlen elnökválasztás, így jó érzés részt venni, választani". "Konkrétan tudom, kire szavazok, jó dolog, hogy ő fogja képviselni országunkat", "Más ez a választás, mint a többi, elég nagy a választási lehetőség kaptak a választók, így sokaknak mindjárt vonzóbb lett a szavazás is". A prágai belga sörözőben Schwartzenberg lett a nyerő!

12:55 Buli az Archában! kisvakondkrtek kommentelőnk kérdezte az előbb, tudunk-e valamilyen elnökjelölt buliről. Karel Schwartzenberg választási stábja a prágai Archa színházban rendezkedik be hamarosan, hogy onnan kövesse a választás első körének eredményeit. A szavazatszámlálást a színház nagytermében felállított kivetítőn nézhetik majd az érdeklődők. A színház folyosóin Tomki Němec fotográfus műveit láthatják, amelyek a mostani választás alatt készültek a jelenlegi cseh külügyminiszterről.

12:36 Továbbra is nagy az érdeklődés a cseh elnökválasztás iránt a külföldi sajtóban. A The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap szerint az új cseh államfő mindeneképp barátságosabb hangot fog megütni Brüsszellel. A brit The Daily Telegraph a választások fő esélyesének Zeman tartja, aki "sokszor keményen beszél és láncdohányos". Természetesen mindkét újság kedvence Vladimír Franz, aki a Telegraph szerint minden idők legérdekesebb köztársasági elnökjelöltje.

12:28 Ingyen sör Schwrtzenberg szavazóknak! Zásada na Jablonecku településen egy helyi vállalkozó nagyon kedveli Karel Schwarzenberget: ha a polgár szavazás után betér kocsmájába és leadja a másik nyolc jelölt választási lapját, a pultnál öt (!) ingyen sör jár érte.

12:20 Jó reggelt kedves olvasóink, üdvözöljük önöket a cseh köztársasági elnökválasztás második napján!

20:03: Bréking!: megérkeztek Pozsonyból haverjaink, plusz a Dotoho egyik törzskommentelője Pan Modry is éppen Prágában dekkol, így nemsokára indulunk ki sörre, személyesen is megkérdezzük a cseheket az elnökválasztásról a legjobb prágai belga sörözőben! Közvetítésünket ideiglenesen megszakítjuk, hajnalban jelentkezünk. Ne feledjétek: Prágában a köztársasági elnök választás is két napig tart, have fun!

enhanced-buzz-22814-1357664825-14.jpg

19:45 A két döntős nagyjából megvan már az utolsó közvélemény-kutatás szerint, mutatjuk:

19:01 Érmével döntött. Táňa Fischerová csehországi lakos, egyébként köztársaság elnök-jelölt, nem tudta még a szavazófülke előtt sem, kire szavazzon: két jelölt között vacilált: a szocdem Jiří Dienstbier és a konzervatív jobboldai Zuzana Roithová okozott neki nagy fejtörtést. Végül egy érmét dobott fel, de, hogy kire esett végül a választása a két jelölt közül, nem árulta el a ČTK cseh hírügynökségnek.

18:40 A Google.cz is elment szavazni a 2013-as cseh elnökválasztásra. Vajon megtalálta az igazit?

18:30 Elképesztő: kopogtak, hogy szavazhassanak! "Az érdeklődés valóban nagy, már tíz perccel ajtónyitás előtt polgáraink illedelmesen kopogtak az ajtón, hogy szeretnének szavazni. Természetesen figyelmeztettük őket, hogy meg kell várnunk a 14 órát, utána mindenképpen ajtót nyitunk" - írta le a kezdeti felfokozott izgalmakat Lukáš Neruda az olmüci Szent Orsolya Általános Iskolában felállított választókör jegyzője. Az eddig megjelentek arányokról Neruda még elárulta az idnes portálnak, hogy nagyjából hasonló számú polgár érkezett, mint az őszi regionális választások idején. 

AHA487b6e_Czech_pr.JPG

18:10 Jan Fischer szavazás után, Barrandov városrészben. A fotót a Rerutersnak köszünjük, ja igen, majd elfelejtettem mondani, Prágában most épp havazik!

AHA487b79_Czech_pru.JPG

17:53 Milos Zeman a prágai Stodůlky városrészben szavazott. A hírek szerint egyelőre nem szólt be egyetlen újságírónak sem.

17:46 BRÉKING: Vladimir Franz aka II. Ferenc József támogatói közé állt az új évben debütáló Cink.hu magyarországi Gawker oldal is, a Hülye Csehszlovák Nevek Magyarországi Klubjának Mestere, Szily kapitány coming outját itt olvashatjátok.

17: 32 Egy politikus a börtönben is szavaz! Ez fantasztikus, egy politikus még a börtönben is társadalmi kötelezettségeire gondol. Akinek nem mond semmit David Rath neve, azok számára felidézzük a magyarországi BKV-s Nokiás dobozokat, így könnyebb lesz elképzelni, amikor az említett politikus állítólag meglepődött, hogy bor helyett pénz volt borosüvegeinek díszdobozban. David Rath közép-csehországi megyei elnök, egykori szocdem politikus lassan már egy éve a ruzynei börtön állandó lakója, a hírek szerint rögtön urnanyitás után leadta szavazatát

16: 59 "Két óra elteltével 25 százalékkal több polgárunk szavazott, mint a legutóbbi regionális választásokon, a jelenlegi számokat akkor csak a választások második napján értük el, ma határozottan magasabb a szavazók száma, mint legutóbb. Feltűnő különbség, hogy  a korábbi tapasztalatokkal ellentétben, hogy ezúttal nemcsak az idős korosztály és a középkorúak jönnek el, de nagy számban látunk fiatalokat is" - mondta az idnes portálnak Pavel Kupka a pardubicei Mókus Testvérek Általános Iskolában felállított szavazókör bizottságának írnoka.

16: 37 Rendzavarás Prága egyik legnagyobb kórházában! A prágai bulovkai kórházban 122-en szavaztak. A választások rendben lezajlottak, az egyetlen incidensre a kórház harmadik emeletén került sor. Az urulógiai osztályra, a főnővér szobájának ablakába egy kis denevér akadt be, és éles hangjával némi riadalmat okozott a szavazásra várakozók sorában. Valószínűleg az utóbbi napok enyhébb hőmérsékleteinek hatására ébredhetett fel a kis állat téli álmából, akit hamarosan a helyszínre érkező prágai erdészek vettek kezelésbe. A rend hamarosan helyreállt, jelenleg mindenki már csak a szavazással foglalkozik.

16:02 És máris beavatkozik a rendőrség! Egy cseh polgár bejelentést tett a rendőrségen, miszerint a szavazatát rejtő borítékkal együtt az urnába dobta személyi igazolványát is. A városi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint a Választási Bizottsághoz küldték a panaszost, ahol úgy tájékoztatták a férfit, hogy sajnos holnap délutánig személyi nélkül kell léteznie. Az urnát korábban felnyitni nem lehet, hivatalos iratát csak a szavazatok megszámlálása után veheti át.

JB487ae1_s1.JPG

15:34 "Már korábban is elmondtam, kire szavazok. Olyan valakire tettem a voksom, aki már csinált valamit Csehországért, és rendelkezik kellő tapasztalattal" - nyilatkozta Václav Klaus a cseh médiánk, miután leadta szavazatát. Az elnök arra utalt, hogy korábban már kijelentette, számára a mezőnyből Zeman az egyetlen elfogadha, valódi politikus. 

15:12 Karlovy vary városában és környékén szavazni mennek az oroszul beszélő külföldiek. A régióban összesen 785-en rendelkeznek cseh állampolgársággal, így rendelkeznek szavazati joggal is.

14:55 Egy kommunista, egy zsidó, egy osztrák és az Avatar - A hvg.hu oldalán részletesen olvashatnak a cseh elnökválasztás kilenc jelöltjéről!

1513087_jan-fischer.jpg

14:50 A Buzzfeed.com cseh elnökválasztással foglalkozó cikke szerint a világon Csehországban lehet a második zsidó elnök, Izrael után. A cikk Jan Fischert úgy emlegeti, mint a "cseh Joe Liebermant" és magát a szavazást a világ legérdekesebb elnökválasztásának nevezi.

14:30 A legolvasottabb cseh internetes portál rövidhíre szerint az utóbbi egy órában megugrott az elnökjelöltekről szóló topikjuk olvasóinak száma. A legtöbben Karel Schwarzenberg profiljára kattintottak, őt Zuzana Roithová és Vladimír Franz követi a pillanatnyi olvasói népszerűségi listán.

14:17: Az idnes.cz prágai riportere jelentése szerint olyan hosszú sorokat lát a prágai Vinohradská utcában, mint még soha egyetlen választáson

14:00: Csehországban országszerte megnyitották a szavazó-helységeket.

Bárki is nyerje a cseh elnökválasztást, Európa megkönnyebbülhet, ugyanis az új elnök a lobbanékony Václav Klaus elnökségének végét jelenti, aki az Európai Uniót többször a Szovjetunióhoz hasonlította - írta a Financial Times. Az a Klaus, aki még a 90-es évek elején a liberális reformok buzgó híve volt, később egy hónapig késleltette a lisszaboni szerződés aláírását, ellenzi az euró csehországi bevezetését és erősen szkeptikus az egységes európai gondolatot illetően is - jellemzi a jelenleg még hivatalában lévő cseh elnököt az angol napilap, amely nem felejti el megemlíteni, hogy Klaus nem volt hajlandó hivatala homlokzatára kitenni az Európai Unió zászlaját sem.

A lap rámutat: az első közvetlen cseh elnökválasztás valószínűleg Európa-barát elnököt választ, semmi kétség, hogy a választások után, a Londont követő legeuroszkeptikusabb országban alapvetően megváltozhat a hangulat. A brit BBC is azt hangsúlyozta híradásában, hogy Klaus távozását számos európai fővárosban örömmel fogadják, mivel a cseh elnök gyakran irritálta az európai politikusokat a kontinens integrációs politikáját kritizáló, szókimondó stílusával.

1359153_.jpg

Egyébként a külföldi médiában messze a legnagyobb figyelmet az agyonvarrt jogot is tanult művész, Vladimír Franz vívta ki, az AP "A tetovált művész" címmel számol be a cseh választásokról, a The Guardian szintén nagyobb terjedelemben foglalkozik a cseh fiatalok körében csak II. Ferenc Józsefnek vagy Avatarnak becézett extravagáns elnökkel, de kissé hitetlenkedő stílusban megemlékezik róla a a The Daily Telegraph és a The Times is: akár ebből az emberből is lehet cseh köztársasági elnök.

A még hivatalban lévő elnök sem rejtette véka alá véleményét az új választási rendszerrel kapcsolatban: a közvetlen választást "tragikus hibának" és populista lépésnek tartja. Klaus egyébként 15:00 órakor szavaz Prága Kobylisy városrészben, ahol 1942-ben Gabčík és Kubiš merényletet követett el Reinhard Heydrich, a Cseh-Morva Protektorátus helyettes birodalmi protektora ellen. Az elnök szerint az új köztársasági elnököt nem a nép, hanem a média választja.

A választás két napig tart, szombaton kettőkor zárják az urnákat. Az előrejelzések szerint magas részvétel várható. Az első előzetes eredményeket szombat késő délután hozzák nyilvánosságra. Abban az esetben, ha az első körben egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát, két hét múlva a választások második fordulója dönt, amelyben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt indul.

Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban már megkezdődött a cseh elnökválasztás, beszámolók szerint hatalmas az érdeklődés a nyugat-európai országokban élő csehek között is. Valószínűleg a legtöbb külföldön élő cseh állampolgár Pozsonyban fog szavazni.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr415012113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.01.11. 15:08:50

Mi ütött belétek, hogy a délelőtti munkanap + a hét legzsúfoltabb délutánja kombinációt válasszátok az elnökválasztás napjához? Nem vasárnap szokás népszavazásokat, választásokat stb. tartani? :D

teknoc erno 2013.01.11. 17:45:46

Remélem az Vladimír Franz nyer! Nagyon szimpi.

J.László 2013.01.11. 17:46:01

A Csehszlovák Kém most elárulta magát. Illetve mind eredeti, mind választott hazáját.

Mi egészséges szellemű magyar jobboldali nacionalisták természetesen nem vagyunk Csehország, még kevésbé Cseh-Szlovákia hívei. Azt azonban el kell ismerni, hogy Klaus a közép-európai politika egyik kiemelkedő személyisége. Nem úgy, mint a másik Václáv.

Hogy Magyarországot elárulod, az tiszta sor. A választott hazádat is?

ottomoll 2013.01.11. 20:02:49

@J.László: Volt egy olyan érzésem, hogy a csk-nak nem a kedvence Klaus, pedig az ő tevékenysége azon ritka dolgok közé tartozik amit szeretek Csehországban.
A legszimpatikusabb benne józan euroszkepticizmusa, valamint az egyre inkább elszemtelenedő megélhetési zöldszervezetekkel szemben megfogalmazott frappáns mondatai.

balf.sz 2013.01.11. 21:15:29

A legszimpatikusabb a Vladimír Franz. Ha csehszlovák lennék, rá szavaznék. Csakhát azok az ősmagyar - sámánista- ókeresztény tetoválások.... Pedig a magyarok még tetoválni sem tudtak rendesen....Megkavarnak. Vagy mi?

Askeladden 2013.01.11. 21:15:31

Miért lett közvetlen elnökválasztás? :-(

lüke 2013.01.12. 12:30:40

Klaus betette az ajtót, az amnesztiával

randomorszagi 2013.01.12. 12:31:11

Nem tudtok arról, hogy az elnökjelölteknek lesz-e (és ha igen, hol?) nyilvános eredményváró bulija, gyűlése?

Mystes 2013.01.12. 12:31:21

Elég unalmas ez a poszt. Sokkal jobban szeretem, amikor a magyarokat ekézi. Akkor elemében van!

Szebb Jövőt

Askeladden 2013.01.12. 13:43:41

@kesztió:

Náluk hagyomány a csúsztatott naptárú szavazás, gondolom a három műszakban, hétvégén dolgozókra, illetve szigorú szombat- és vasárnaptartókra is gondolnak.

Ezzel szerintem nincs is baj, de miért közvetlen?

(Szerintem az önjelölt idióták és a demagóg kampányok táptalaja a közvetlen elnökválasztás)

Askeladden 2013.01.12. 13:52:41

@balf.sz:

Volt Magyarországon is egy ilyen tetovált franc! A '90-es években, akkor még ritkább volt a széttetovált arc, mozgott egy Deák Ferenc(!) (tehát Franz) nevű fickó, aki viszonylag fiatalon öngyilkos lett. Nem a hivatalos neve alatt futott, talán Pillangónak hívták.

innovation 2013.01.12. 13:52:51

@Askeladden: Miért baj, ha közvetlen? Legalább az illúziója megvan, hogy a nép választ elnököt.

Nálunk is lehetne ilyen...

(A parlamenti választás nem pont az önjelölt idiótákról és a demagóg kapmányokról szól???)

Töksi 2013.01.13. 19:03:47

Hajrá Schwarzi! :-)
süti beállítások módosítása