SK4ae44b_Z_obrAzek.JPG

Prágában a munka ünnepén a kommunisták, a neonácik és a szocdemek ünnepelnek. A polgári és liberális pártok otthon maradnak, külön rendezvényt nem tartanak a cseh fővárosban. A nap folyamán legaktívabb szociáldemokraták és kommunisták rendezvényeiken elsősorban a jelenlegi jobboldali kormányt bírálják.

A dotoho élő tudósítása a cseh fővárosból.

16:33. Prerov. A szélsőjobboldali tüntinek lassan vége, a legújabb hivatalos adatok szerint 300 neonácira vigyázott 700 rendőr - a mai napon Csehországban a legkomolyabb biztonsági óvintézkedésekre a morva kisvárosban került sor. A résztvevő felek fokozatosan oszlanak, a rendőrség hivatalosan egyelőre nem jelentett semmilyen problémát.

16:03 Prága, anarchista menet. Nem hiányozhat az orwelli jelszó sem május elsején, öblös hang a tömegből: A nagy testvér figyel téged!

16:00 Látunk néhány abszurd jelenetet, néhány anarchista elhagyja a menetet, hogy kidobja dobozos sörét, amikor az egyik rendőr figyelmezteti őket, figyeljenek jobban a zászlóra, amit a kocsi végére erősítettek, mert erősen kilóg, nehogy elhagyjátok, srácok! A meglepett anarchisták visszaszólnak: "Ezt most így váratlan, hogy szóltál, de kösz!"

15:34 A Široky utcába fordulnak az anarchisták, megvan már az első konfliktus is - egyelőre két kutya között, akik szintén nagy létszámban képviseltetik magukat a felvonuláson. Amikor megkérdezzük egyiküktől, miért itt vonulnak fel, "hát a rendszer ellen, tesó, a rendszer ellen". Sokan zászlókkal, sípokkal vonulnak, láthatóan többen vannak, mint a kopaszok, akik az előzetes hírekkel szemben, talán, ha kétszázan jöttek össze, szlovákiai támogatással együtt.

15:11 A tömeg a Párizsi utcán halad és hirtelen megállnak a Veru és Boss üzlethelység előtt. A rendőrség nagy erőkkel jelenik meg a helyszínen, miközben az anarchista baloldali fiatalok hangosan skandálják: "Mi vagy ők?" Negyed órával később a tömeg tovább halad, megérkeznek közben a dobosok is, így vonulnak be az Óváros térre, közben skandálják: "A kapitalizmus nyomor és mocsok".

VSV4ae5b8_111.jpg

14.37 Gyülekeznek az anarchisták is Prágában, a városi piac hangszóróiból helyi folklór üvölt, így az anarchisták ha akarják, ha nem, a punkrock helyett most népzenét hallgatnak.

SK4ae56c_nAmA_stA_republiky.JPG

15:15 Libor Krejčiřík, Olomouc megye rendőrfőnöke szerint a városka rendjére több száz kollégája vigyáz, ahogy nyilatkozta az idnesnek, "a mai akció során a legmagasabb fokú biztonsági intézkedést foganatosítottuk, hét megyéből érkeztek rendőrök a neonáci tüntetés biztosítására."

14:50 Tomáš Vandas, a szélsőjobboldali Munkáspárt elnöke mindössze húsz perces beszédet tartott a Masaryk téren: "Meggyőződésem, hogy eljön hamarosan a mi időnk, a helyes úton járunk!" A szónok bírálta az Eu migrációs politikáját és a Cseh Köztársaság eladósítását. Az idnes videoja:

14:23 Ebédelni még a kommunisták és a neonácik is szoktak, így a csendes gasztroszünet után, lassan érkeznek az újabb hírek. Přerov városkában eközben délután kettőkor megkezdődött a szélsőjobboldaliak akciója, a kisvárosban a cseh rendőrség reggeltől folyamatosan ellenőrizte a gyülekező, kisebb neonáci csoportokat.

VEM4ae569_1maj10.jpg

14:00 Az idnes videója a cseh kommunisták május elsejei rendezvényéről. Így gyülekeztek:

12:03  A cseh kommunista párt (KSČM) rendezvénye az internacionálé ünnepélyes eléneklésével véget ért. Jiří Dolejš beszédében elsősorban arról beszélt, hogy a már illegitim kormány akadályozza az emberek életét.

11:52 Jiří Dolejš a kommunista párt alelnöke azt mondja a mikrofonba, hogy a kommunisták nem elpusztítani szeretnék a földet, hanem csak megváltoztatni. Mire egy hang a hátunk mögül: "Akkor menjél bazmeg Észak-Koreába!"

11:47 Kapjuk a híreket egy cseh fotós haverunktól is: a szélsőjobboldali menet miatt már 700 rendőrt - köztük lovasrendőröket és vízágyúkat is - mozgósítottak Přerovban. Apró ellentmondásba keveredünk, délelőtt még arról volt szó, hogy a rendőrség sehol nem készül különösebb erődemonstrációval, úgy tűnik mégis. A hírek szerint a nacionalisták délután találkoznak a Masaryk-téren, majd egy kb. két kilométeres szakaszon fognak vonulni a morva városkában. A beszédek fő témája az Európai unió és annak éles kritikája lesz. A rendőrség nagyjából ötszáz embert vár a rendezvényre, érkeznek szimpatizánsok Szlovákiából is.

11:46 De térjünk vissza a kommunista rendezvényre, ilyen egy igazi kommunista ördögvilla Prágában, fuckyeah:

SK4ae4b6_bf2k0159.jpg

11:45 "Az ország történelme során soha ennyire nem volt eladósodva, soha ennyi cseh nem keresett munkát! A kialakult helyzetért a jelenlegi jobboldali kormány a felelős, aláásta a polgárok szociális biztonságát. Amennyiben sikerrel szerepelünk a következő parlamenti választásokon, elsődleges célunk, hogy kezeljük a most kialakult feszült helyzetet, az emberek számára minőségi és megbízható szolgáltatást nyújtsunk. Helyre kell hozni a jobboldali kormány reformjai által okozott hibákat" - ezt már Bohuslav Sobotka, a szocdem párt elnöke mondja Vyškovban, olvassuk a neten.

11:40 Egy másik sátorban könyveket terítenek az érdeklődő kommunista szimpatizánsok számára. Egy több szerző jegyezte mű felkelti érdeklődésem, belelapozok: Szocializmus a 21. században. Hm, megveszem.

11:30 Az egyik sátor portékái között észreveszünk egy "Volim Karla!" (Karelra szavazok!) kitűzőt. A népszerű üzenet még az elnökválasztási kampány során terjedt el Schwarzenberg hívei között. A kommunista változaton ugyanaz a szöveg szerepel, de Marx Károly fotója.

11:22 A bimbózó szocdem-kommunista kapcsolat jegyében láthattuk a kommunisták rendezvényén Jan Kavant, egykori szocdem külügyminisztert: "Május elsejét ünneplem ma, amely már régen létezett, a kommunisták előtt is", mondta a Lidové noviny napilap munkatársának.

11:20 Egy polgári kezdeményezésnek látszó akció keretén belül néhányan fotókat helyeznek el: a képek a jelenlegi kormány tagjait ábrázolják csíkos rabruhában, a képek alatt felirat: "Amnesztiát tőlünk ne várjatok!" Az üzenet nyilván Klaus ez évi tömeges és nagy felháborodást kiváltó újévi amnesztiájára utalhat.

11:12 Ellentüntetők egy csoportja "A kommunista párt=bűnszervezet" feliratú táblákat vesz elő. - "Mennyit kapsz ezért?" - kezdik a szájkaratét a KSČM szimpatizásai, mire az ellentüntetők "Óránként ötszázat!" válasszal reagálnak.

SK4ae46a_obrAzek3.JPG

11:10 "Szarháziak, csak provokáltok itt! Ez nem vélemény, ez mocsokság!" Ezt a kommunista-szimpatizáns urat zavarják a fotósok, sósavat nem láttunk nála.

SK4ae46e_obrAzek5.JPG

10:35 A prágai Lövészek szigetén - Střelecky ostrov - délután kettőkor ünnepelnek Jana Bobošíková populista és a szélsőjobboldallal koketáló politikusnő hívei, a prágai Köztársaság téren az anarchisták gyülekeznek, Přerovban pedig a szélsőjobboldali Munkáspárt (Dělnické strana) szavazói találkoznak a megemlékezések alkalmából. A hivatalos hírek szerint a prágai rendőrség nem számít nagyobb összecsapásokra a demonstrálók között, így nem terveztek különleges biztonsági intézkedéseket egyik rendezvény miatt sem.

10:32 Közben az egyik prágai napilap munkatársa megszólította a Milouš Jakešt, a KSČ egykori főtitkárát, szerencsére ott állunk a közelben, mindent hallunk a veterán politikus tanácsaiból: "a kommunistáknak kormányzati szereplővé kellene válni a következő garnitúrában, de ez függ majd a szociáldemokratáktól is. Én személy szerint inkább egy szocdem-kormány csöndes támogatását preferálnám, mint a közvetlen részvételt. A Nečas-kormánynak azonban már rég nincs semmi keresnivalója az ország élén".

Az egykori pártfőtitkár a 2012-es május eleji rendezvényen:

10:15 Megérkeztek a kommunista párt rendezvényére az ellentüntetők is. Ezt a villámcsődületet hivatalosan nem jelentették be. A rendőrség egyelőre nem avatkozik be.

10:10 Egyébként a mai nap több párt sem ünnepel Csehországban: Karel Schwartzenberg pártja a liberális TOP09 semmilyen rendezvénnyel nem készült a mai napra, ahogy a jobboldali polgári ODS is szünnapot rendelt el aktivistáinak és politikusainak a munka ünnepére. A cseh szociáldemokraták ellenben belehúznak: csak Prágában hét különböző rendezvényt tartanak a párt logója alatt, a legnagyobb műsor délután kettőkor kezdődik ugyanazon a helyszínen, ahol jelenleg a kommunisták preformanszolnak. Brünnben egy órával hamarabb indul a program. 

9:46 Marta Semelová képviselő a pódiumról figyelmezteti a résztvevőket, hogy a tömegben olyan fiatal arcokat is lát, akikkel nem hajlandó vitatkozni, ne hagyjátok magatokat provokálni, május elseje a kommunisták ünnepe!

HV4ae493_105106_1618024.jpg

9:44 Az emebrek között észreveszzük Milouš Jakeš elvtársat, a csehszlovák kommunista párt egykori első titkárát is, hoppá

9:34 A program kis késéssel indul, a cseh kommunista párt európai parlamenti képviselője Marta Semelová nyitja meg a szónokok sorát, és egyből a kormányt támadja: "Hogy lehet ilyen körülmények között, rendesen élni?" Ez a Nečas-kormányt nyilvánvalóan nem érdekli."

9:15 A dotoho mindegy háromszáz főre becsüli a résztvevők létszámát. 

9:12 Délelőtt kilenc órára ingyen kolbásszal és sörrel várta az érdeklődőket Prága munkáskerületében, a holešovicei Výstavištén a cseh kommunista párt. A különböző pultok meglehetősen széles választékban kínálnak egyéb portékákat is: baloldali propaganda-anyagoktól kezdve, különböző ruhákat és kozmetikai szereket is látunk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr385259147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.05.01. 17:09:34

Kemény a szélsőségesek élete.
süti beállítások módosítása