MIH438ff2_p201206010898201.jpg

Egy igazi ká-európai derbi: jön a cseh-magyar! Óriási múlt, jelen nélkül. Legalábbis Prágában mindenki piszkosul néz rám, amikor közlöm velük: a magyarokkal játszottátok a legtöbb válogatott meccset - fociban.

UPDATE: Prágában már tudják a mérkőzés végeredményét is: Magyarország-Csehország 0:5!

A cseh(szlovák) válogatott legtöbbször a magyar válogatottal találkozott, az első találkozót még 1906. április 1-én Budapesten játszották. Ezt a meccset további 45 derby követte. Érthetetlen részlet, hogy Csehország és Szlovákia szétválása óta (1993) mindössze kétszer meccseltek, egy győzelem vs. egy vereség mindkét oldalon. Szerdán a Puskásban lehet változtatni. A mai füllel első hallásra talán meglepő statisztika Magyarországon is működik: ugye az is megvan, hogy magyarok az osztrákok után a csehszlovákokkal játszották legtöbb válogatott mérkőzésüket?

Egymás elleni mérkőzések, cseh szemmel: Csehszlovákia - Magyarország 44 11-12-20 78:100

Alapjátékosok nélkül

Lelazázzák a meccset a csehek, el sem jött Budapestre a cseh válogatott három alapjátékosa: Tomáš Rosický, Petr Čech és Tomáš Hübschman. Bílek az esélyeket faggató újságírói kérdésekre ilyenkor mindig hozzáteszi: igazi tesztmeccs lesz a budapesti mérkőzés, ahol a végeredmény teljesen másodlagos. Elsősorban azt szeretném látni, hol tartanak, milyen formában vannak a játékosaink.Itt fogadtam meg, hogy a magyarokra teszem a pénzem!

A meccs a cseh közvéleményen kívül a nyilatkozatok szintjén a játékosokat sem hozta igazán lázba, egyedül Michal Kadlecben lobogott a harci tűz, így: Szeretnénk visszavágni, de még fontosabb a jó felkészülés a selejtezőcsoport fináléjára, szeretnénk jó hangulatot a csapatban. Érzi az újabb blamát a cseh sajtó, jó előre ki is jelentették: a budapesti meccs nem ér, a szerdai meccs nem számít a prágai 1:2-es vereség visszavágójának. Muha.

Tétmeccsek nélkül

érkezett a válogatottnál számításba vett cseh játékosok legalább fele az összetartásra, a cseh szövetségi kapitány Magyarországon is ismerős nehézségekkel küzd a nyári barátságos mérkőzés előtt: kit lehetne behívni a külföldön még csak bevetésre váró játékosok helyett? 

A pilzeni négyek: Václav Procházka, David Limberský, Tomáš Hořava, Vladimír Darida

Ugyanakkor mutatja a cseh és a magyar hazai bajnokságok közötti különbséget, hogy míg a magyar válogatott nem is olyan régen oszlopos tagját (Rudolf) szabadlistára teszik a vidéki egyesületben (Diósgyőr), addig a cseh vidéki klubból (Pilzen) négy játékos is érkezik. Mindez azért fontos, mert ezek a cseh futballisták a válogatotton kívül játszanak a hazai bajnokságban - a magyar-cseh meccs után 3 nappal ráadásul Sparta Prága-Pilzen derby!!! - és helyt állnak a BL-ben is: jövő hét kedden a selejtezők negyedik körében a Maribor ellen bizonyíthatnak.

Az egyik érintett játékos, Limberský balhátvéd például így beszél: természetesen jó lenne kicsit többet pihenni, mert valóban rengeteg meccsünk van mostanában, extrém terhelést kapunk, ráadásul a Pilzennel most tényleg mindent vagy semmit játszunk. Ugyanakkor tudom, a válogatottban meglehetősen kis pont vagyok, hogy eldöntsem, mikor kapok egy kis szabadságot. Bílek mester mindenesetre már jó előre bejelentette - nehogy közellenséggé váljon a pilzeni szurkolók szemében egy esetleges sérülés miatt - hogy a négy pilzeni közül egyik sem fogja végigjátszani a 90 percet. Ez az infó hasznos lehet a magyaroknak is, mind a négy cseh játékos jó formában van.

A cseh csapat ebben az összeállításban fut ki a Puskás stadionban: Drobný - Gebre Selassie, Sivok, Suchý, Kadlec - Plašil - Darida, Hušbauer, Jiráček - Kozák, Vydra.

Fordított extrém helyzetről beszéhetünk Kadlec és Tomáš Sivok szélsők, Matěj Vydra és Libor Kozák csatárok, valamint Marek Suchý és Petr Jiráček és a Petr Cechet helyettesítő Jaroslav Drobný kapus esetében - előző két játékos nemrég kapcsolódott be a bajnoki küzdemekbe, míg utóbbi négyen az idei szezonban nem játszottak még hivatalosan egy percet sem. Nem kapkodta el a pályára lépést a fiatal tehetség Michael Rabušic (Liberec) támadó sem, de ő legalább rúgott három gólt - egyből be is hívta Bílek.

A cseh mester a tervek szerint legalább négy újoncot avat Budapesten, ezek: Rabušic, Procházka és a jabloneci középpályás, Ondřej Vaněk. Bílek még nem döntötte el, hogy Čech helyén Drobny vagy a spartás Tomáš Vaclík álljon.

Érdeklődés nélkül

A cseh médiában nem sokat írnak a magyar csapatról, de ha igen, nem győzik kihangsúlyozni, hogy legjobbjaikkal, teljes összeállításban lépnek pályára és a kispadon további fiatal tehetségek várnak bevetésre, mint például Fiola Attila. A cseh szurkolók általában lesajnálják a magyar labdarúgást, a közelmúlt eredményei alapján nem is lehet nagyon tiltakozni ellene. A magyar válogatottnak valamivel nagyobb a respektje, mint a magyar focié, sokat segített a tavalyi vendéggyőzelem is. Több helyen olvastam: tanuljuk meg tisztelni ezt a magyar válogatottat, mert egészen jó játékosokból áll.

tipp.jpg

Tippelnek a cseh szurkolók a meccs előtt, sokan a magyarokra tesznek, a 2.8-as szorzót nem lehet kihagyni!

tipp2.jpg

Megszaporodtak a magyarul beszélő cseh kommentelők is!

És valóban: néhány magyar játékosnak már-már egész formás rajongótábora is van cseh focifórumokon: legnépszerűbb Dzsudzsák - moszkvai szerződését a cseh kommentelők nagy része sem értette - különösen holland évei alatt beszéltek sokat róla. Manapság Huszti az első számú kedvenc a cseh fórumokon, nem sokkal marad el Hajnal és Szalai népszerűsége sem, közel a Bundesliga. A korábbi évek nagy kedvence és talán egyedül respektált magyar játékosa Gera volt, róla ma kevesebb szó esik. És ennyike. Más, nemzetközi szinten befutott magyar játékos itt nincs a láthatáron.

A cseh Fortuna fogadóiroda szerint

bár a magyarok egy évvel ezelőtt sikeresebbek voltak a Sparta stadionban aratott győzelmükkel (1:2), ezúttal a cseheknek van mit kijavítani, amire esélyük is lehet, mivel a megszokott nagy neveket sikerre éhes, fiatal játékosok - Vydra, Kozák, Kadlec - helyettesítik, akik támadófocit játszanak és imádnak kapura lőni. Ráadásul a Fortuna megemlíti a magyar csapat gyengébb részét, a védekezést, szemben a hazaiak támadószekciójával, amely képes magas színvonalon is játszani. A cseh csapat győzhet, mert a selejtezőkön kevésbé megy jól mostanában a játék, a barátságos meccseken az utóbbi időben mindig megtáltosodtak!

Melyik csapatra tegyünk? 

Csehországban magyar győzelem esetén 2.82 cseh siker után 2.53, a döntetlenért 3.2 a szorzó! Ugyanez a háromesélyes fogadás Magyarországon (bwin) 2.70, 3.25, 2.55.

P1380847.jpg

Flashback:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr405459942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morse 2013.08.14. 12:02:57

nem jön Tomáš Rosický, Petr Čech és Tomáš Hübschman. A derby és BL meccsek miatt fékezett habzás. basszus. csalódott vagyok. másrészről így még nagyobb blama lenne, ha kikapnánk... Egyébként mi a hír? Jönnek szurkerek Csehországból? Az én tippem: 2-1. :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.14. 12:10:42

@morse: Csehországban élő magyarokról tudok, hogy mennek haza a meccsre :)

Egyébként cseh focioldalakon hirdették a meccset, jeggyel, mindennel együtt 1 690 Kč-ért. Elvileg tehát lesznek, de szerintem nem sokan. A cseh szövetség honlapján ma azzal bíztatták már a szurkolókat, h megállapodtak a magyarokkal: a vendégeknek a helyszínen is meg lehet venni a jegyet :)

morse 2013.08.14. 12:20:18

Legyen egy jó meccs, egy lightos hazai győzelemmel és a Sanyi bától megszokott váratlan taktikai húzásokkal és akkor yolo lesz minden :D

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.14. 12:26:49

@morse: Jól mondod, tesó! Sanyi bácsi biztos szereti a meglepetéseket :)

Közben engedtem a cseh közhangulatnak, ahol ilyeneket írnak már: "Navíc si myslím,že má Maďarsko po dlouhé době dobrý tým" - azt gondolja a cseh kommentelő, hogy Magyarországnak hosszú idő után jó válogatottja van. Szóval a magyar csapatra tettem pénzt, kellemes a szorzó is, itt most magyar győzelmet várnak, meglátjuk.

morse 2013.08.14. 12:48:09

@Csehszlovák Kém: aztán nehogy az legyen, mint anno a kabaréban: "és jönnek a Csehszlovákok"... Sanyi bácsi meg rajzolgathat majd megint a végén :))))

Sárfehér 2013.08.14. 14:03:44

Én éppen itt vagyok Prágában, egyelőre nincs kivel meccset nézni. Lehet, hogy egyedül, interneten, valami jó sörrel. Van most pl. ez aa Krušovice búzasör. Vagy a Budweiser tmavý ležák.

(Jut eszembe, mit látok tegnap a Malá Stranán - kürtöskalácsot! Valami staročeský akárminek átkeresztelve...)

Drago Brutic 2013.08.14. 14:03:59

Szerintem is tök másodlagos az eredmény (kivéve fogadók)
Most végre vagyunk abban a helyzetben, hogy ne kelljen minden barátságos meccs sikerbe belekapaszkodnunk.
Most az összeszokás, a kísérletezés fontos a sorsdöntő román előtt. Külön jó, hogy a csehek is kb ugyanazt az erőt képviselik, mint a románok. Szóval minden adott egy hasznos kis meccshez. Ha még látványos lesz, plusz öröm.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.14. 14:50:37

@Sárfehér: Ha van kedved cseh barátaimmal és velem meccset nézni, gyere ide: www.sercsecs.cz/index.php/pragai-soeroezk/praha-holeovice-/671-restaurace-kovadlina-u-lazni Füstös, cseh kocsma, štamgastokkal, legjobb.

20.00-ra foglaltunk asztalt!

Sárfehér 2013.08.14. 16:34:26

Köszönöm szépen, közben elhívtak barbikjúzni, nem mondhattam nemet. Lehet, hogy nem lesz meccsnézés.:-S
süti beállítások módosítása