1229975_165079483687297_1818734034_n.jpg

Guzmics nem játszik az észtek ellen, új Daciáját próbálja – nincs új a nap alatt: Trianont “a komcsik” és a “zsidók”, a 3:0-át a botlábúak és a liberális sajtó hozta össze. Íme a legújabb nacionalista rutinmunka: “mi, magyarok” törhetünk, zúzhatunk, a felelősséget meg vigye el más. De ki lesz ott a lelátón az észtek ellen? Beharangozó.

Tudom: a szurkolók társadalma sem egységes, de ha háborúba indultatok – lesz még Bukarest magyar falu! – akkor egységesen lesztek megítélve. Ez a háború logikája és ti nem szurkolni mentetek, hanem bevonulni Bukarestbe. Azt ugyanis nem fogjátok tudni senkinek elmagyarázni a külső világban, hogy mi a különbség a kiöregedőfélben lévő, különutas, elhízott fradihuligánok, a Carpatian Brigade csak a válogatott “hivatalos” szurkolói csoportja, a Betyársereg idiótái, a ruppótlan-fogatlan-alkesz,minden meccsen jelen lévő odacsapódók és a Jobbik propagandistái között. Aki benne van tudja, aki meg nem, az pont leszarja, ti lesztek a csőcselék, ami egyébként, tegyétek a szívetek a kezetekre, igaz, mert

árad belőletek a gyűlölet.

Mert én meg pont leszarom, hogy a románok hány ablakot törtek be, igen, aki volt már rázósabb külföldi meccsen nagyon jól tudja, ez benne van, sőt. Most komolyan, nem érzitek kibaszottul nevetségesnek és gyáva érvelésnek

a szőröstalpúakkal (tudjuk, ők dobták be)

vagy a magyar zászlóval takarózni? (csak, hogy te is értsed: nem azért ugázik a sajtó és a közvélemény ellenetek, mert magyr zászló van rajtatok, hanem, mert kárt és szégyent okoztál, igazi kétforintos érv ezt azzal elintézni, hogy bántanak, mert magyrok vagyunk, brouhaha: szarul áll az áldozati bárány szerep.)

lenhart.jpg

Hol az a vagány, magyaros csibészség?  Miért kell lerúgdosni a mosdót, leszakítani a poggyásztartót és kiütni a lámpát? Dr. Lenhardt Balázs, otthon is ezt csinálod? Anyád erre tanított, faszkalap?  Vagy csináltok megint fészbuk csopit, hogy Mi voltunk? Persze az, hogy összeokádtátok az üléseket, maximum nektek volt rossz dolog, szar lehetett Brassótól hányásszagban gyászmunkázni, de hát majd feltakarítják pénzbe nem kerül, csak roppant gusztustalan.

De nézzük, mit mond a túraszervező, ki okozta a kárt:

Részlet a magyar válogatott hivatalos szurkolói csoportjának közleményéből:

"Az ügyben, a kár tételeket illetően a szervező közleményt fog kiadni, várhatóan gyűjtést szervezünk majd a kártérítésért. Aki tudja, hogy kárt okozott a vonaton és van becsülete, az legyen szíves és segítsen majd, mert a szervező már így is sok mindent feláldozott ezért a túráért."

Carpathian Brigade

Tudom: a Bukarestbe látogató szurkolók jó része anyagilag nem túl jól eleresztett fiatal, akiknek igencsak számíthatott a bukaresti kalandra fordított 20-30 ezer forint is. Sokaknak necces lehetett a munkából is elkéredzkedni, ha egyáltalán van munkájuk. Megint másoknak, életük a válogatott, ott vannak minden meccsen, nemcsak Bukarestben, ahová divat volt elmenni az összes szélsőjobbos trendi huligánnak, hanem Máltán és – hoppá! – Észtország ellen is! Vajon a néhány nappal korább látott, a bukaresti belvárosban gyümölcskoktélt eltartott kisujjal szürcsölgető és halkan, visszafojtva böfiző fiatal és okos fiatalok ott lesznek-e a Puskásban kedden?

nem kell.jpg

Tartok tőle: nem. Ezerrel megy a fórumokon a Ne menjetek ki az észtekre! kampány. A napokban több üzenetet kaptam szurkolóktól, megkérdeztem tőlük, hát kedden mentek-e? Válasz: kit érdekelnek az észtek? Ennyike. Az ok sem túl bonyolult: az észtek elleni meccsnek már sportértéke lenne, nacionalista szempontból már nem sokat jelent a mérkőzés. Ne legyenek kétségeink: a bukaresti tour azért vált az év meccsévé, mert: “a legjobb érzés talán az volt,hogy ahol járt a vonat az a terület újra magyarrá vált, ha még csak pár percig is”. Ostoba nacionalisták.

nem kell2.jpg

Amúgy, nagyjából itt válik el a szar a májtól is. Aki ma ott lesz a Puskásban az valódi magyar válogatott szurkoló. Akik ott lesznek ma a Puskásban, azokról elhiszem, hogy a fociért mennek ki, azért a fociért, amit nyugat-európai bajnokságok másodosztályában – Ingolstadt, Bolton, Krasznodar, Middlesbrough – és a hazai fostos bajnokságban – Ferencváros, Haladás, Videoton, Diósgyőr, stb - edződő magyar focisták csapata – a válogatott! - produkál, nekünk ennyi jutott most. Nekik is fáj a vereség, mérgesek a játékosokra, de mivel a szurkolónak alapvetően mégiscsak az a dolga, hogy szurkoljon, ami azt jelenti, hogy ilyen fostos helyzetben lelket öntsenek például Guzmicsba és a többiekbe és ne suttyó kelet-európai módjára – easy, a szlovákok és a csehek jó része pontosan ugyanezt csinálja! – rugdalni kezdjék az agyontetkózott, zselékirály, lamborghinis aranylábúakat, vagy lemondásra szólítsák fel a kapitányt, és akkor mi lesz?

Hirtelen minden játékos sztárklubhoz igazol? Muha.

Ugyanis a nemigazi szurkoló, aki egy politikai hecckampány és a csúcsra járatott, suttyó nacionalista hangulat hevében felült a szurkolói különvonatra, de mondjuk előtte többet járt pártrendezvényre, mint focipályára, már biztosan feldobta jegyét eladásra. Azokról a fogalmatlan jobbiközeli és fidesztroll weblapok okoskáiról már nem is beszélve, akik most azon gurguláznak, hogy miért nem állunk ki azok mellett, akik végigzúzták Bukarest belvárosát, székely embert ütöttek le, roma gyerekeket fenyítenek meg és állami tulajdonú vonatot törnek szét.

A bukaresti út amúgy rengeteg tanulsággal szolgált.

Egyrészt azt látni kell, hogy a magyar ultrák és huligánok nagy része – tisztelet a kivételnek! – a társadalom szociálisan leszakadó rétegéből kerülnek ki. Nem tudnak viselkedni, képtelenek a többségi társadalom szabályai szerint élni, azokra köpnek, folyamatosan kisebb-nagyobb károkat okoznak, bosszantó, élősködő emberek. Tegye fel a kezét, aki akar a szomszédban akar egy ultrát vagy egy huligánt látni! Folyamatosan segélyen és más, különböző állami támogatásból, jutalmakból élnek, önállóan semmire sem képesek, csak csoportosan. De ne legyünk igazságtalanok: szépen énekelnek és táncolnak, jó a koreó is. Szóval, ne kirekesszük őket, hanem a szabályok pontos kijelölésével

integráljuk őket a magyar társadalomba!

Másrészt amennyiben Orbán Viktor továbbra is  kompromisszum nélkül tolja a magyar labdarúgásba a pénzt, az könnyen a 2006-os szinglihorda-effektushoz vezethet a társadalomban. Ráadásul az egybites huligán szcéna műsorait a közvélemény könnyedén összefűzheti a felcsúti túl drága stadionnal és a magyar labdarúgás sikertelenségével. Szóval mi csak annyit mondok:

Csak így tovább, hajrá Viktor! 

No és természetesen kíváncsian várjuk azt a 8000 (nem 2800!) bosnyák szurkolót, akik ma érkeznek Zsolnára a Szlovákia-Bosznia Hercegovina Vb-selejtező minapi visszavágójára!

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr685505462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thetriggerhappy 2013.09.10. 11:23:35

dr lenhard balázs még lénárd balázsként bayern mezben, horogkeresztes tetkóval járkált a jogi karon. egy rohadt náci.

neeskens 2013.09.10. 11:25:24

Ne haragudj, de azért próbálj már egy kicsit a saját előítéleteid mögül kikukucskálni.
www.origo.hu/sport/magyarfoci/20130909-nem-a-magyar-szurkolok-okoztak-a-millios-kart-a-bukarestbe-inditott-kulonvonaton.html

Természetesen nem angolkisasszonyok utaztak a vonaton, de egyrészt ők alapból a kisebb része volt a magyar drukkereknek (Kb az egyharmada.)Másrészt a vasúti kocsikban keletkezett kár döntő hányadát nem ők okozták.

Az ilyen írásokban politikai hovatartozástól függően leszáll a lila köd és elveszik a realitásérzék.
Az igazság valószínűleg a kettő között lehet. Nyilván a magyar drukkerek is hibásak, részegek, agresszívek voltak.

Ugyanakkor ne csináljunk már úgy, mintha mindegyikük ilyen lenne, illetve a románok (szurkolók, hatóságok) korrekten jártak volna el. Előfordulhat normális európai országban, hogy szó szerint megtámadják a másik ország szurkolóinak különvonatát és nem történik semmi?

Megengedhető, hogy állat módjára terelje a rendőrség az ellenfél szurkolóit? Hogy ahogy lelépnek a vonatról könnygázt kapnak az arcukba. Hogy folyamatosan 1918 transzparensekkel provokálják a magyarokat? (Segítek ez olyan, mintha Izrael ellen nálunk kirakták volna, hogy 1944)

Nyilván volt, nem is kevés olyan magyar huligán, aki állat módjára tört-zúzott és balhézott, őket semmi nem menti fel. De azért próbáljunk már egy kicsit józan mértéktartással hozzáállni a hírekhez.

Lencsés István 2013.09.10. 11:25:49

Nekem kell a jegy , hol lehet átvenni és mennyiért ?

Töksi 2013.09.10. 11:26:14

Na szóval. Előrebocsátom, hogy soha életemben nem voltam még válogatott meccsen, a nemzeti 11-et legfeljebb tévében szoktam megnézni, de azt is csak akkor, ha nincs más dolgom.
Viszont minden Fradin ott vagyok!
Mégis, a bukaresti fiaskó után úgy döntöttem, ma este kimegyek a Puskásba. Nem, mintha reálisan nézve egy icipici esélyét is látnám, hogy megcsípjük azt a 2. helyet. Nem, mintha ne lettem volna kurvára mérges a meccs után. Nem, mintha valami hatalmas meccsélményt várnék a mai meccstől. Egyszerűen (ahogy írja ez a dotahó) lelket akarok önteni a csapatba. És persze ha mindig minden sportoló és drukker csakis szigorúan reálisan latolgatná az esélyeket, és a nem racionális faktorokat teljesen kizárná, nem lenne értelme egyetlen sporteseménynek sem: a bukik oddsai alapján kiosztjuk az érmeket, azt' slussz :-)
Szóval hajrá magyarok, hajrá fiúk, hajrá Magyarország!

u.i.: az utolsó előtti bekezdés nagyon beugratós, aranyapám. Miért nem cigányozol nyíltan? :-)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 11:41:19

@neeskens: Ne hazudj01! Kik okozták a kárt? A Carpatian Brigade vezetője cáfol meg közleményében, lásd: poszt. Aki ott volt Bukarestben. Te fotelből nézted?

Ne hazudj02! A videofelvételek alapján a vonat megérkezésekor nem fújtak a rendőrök könnygázt, ellenben a megérkező magyar drukkerek petárdával, görögtűzzel dobálták a rendőröket, szervezőket.

Ne hazudj03! 1944-ben nem létezett Izrael. 1944-ben magukat magyarnak valló embereket vittek el gázkamrákba a nácik, magyar állami segédlettel. Ha már párhuzamot akarsz mondani: akkor a Nagymagyarország szerinted mi egy szlováknak és egy románnak?

robinnyó 2013.09.10. 11:42:06

Belőled nem árad a gyűlölet? Ezzel a szutyadékkal index-címlapra kerülni...szánalmas. Az ilyen véglényeket, mint te, beküldeném a b-középbe. Ott gondolom nem lenne olyan nagy az arc. A legrosszabb libsik közül való vagy, aki két fillérért leköpi a hazáját.

andythehun 2013.09.10. 11:42:32

Jo a cikk.De azert nem hiszem hogy pl a szerbek,horvatok,romanok,oroszok,lengyelek vagy most pl az ukran-angolon ne lennenek ilyen drukkerek.A Dzsuzsak buzis kep mondjuk nem nagyon kene az elejere akarmit is akart mondani vele a cikk iroja.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 11:43:46

@andythehun: köszi a pozitív kritikát.

Dzsudzsák-kép: szerintem a poszt alapján kiderül, hogy nem az én véleményem, hanem illusztráció, akikről szól a poszt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 11:48:35

@Töksi: na, örülök, h tetszik a görbe tükör :)

Amúgy szerintem ez a korrekt hozzáállás, nincs itt a világvége, mert jobbak voltak a románok, ez sport, hajrá foci!

retard 2013.09.10. 11:54:56

Jó kis írás lett, be kell mutatni ezt az oldalt is. Jómagam többdiplomás ember vagyok, aki TV-ben nézi meg a válogatott meccseket (mindent, nem csak focit), és jellemzően a baráti köröm is hasonló társadalmi rétegből kerül ki. Van köztük nacionalista, de ultra is. Meglepődnél, hogy mennyire normális emberek meccsnapokon kívül, konkrétan nem tudok jobb szomszédot elképzelni az ultra srácnál. Vagy nem érzem az iróniát az általánosításban, vagy nem csapódott le nálam a helyén ez a "görbe tükör" (amennyiben az akart lenni a nacionalisták roma hozzáállásához), vagy csak szimplán nem illik az utolsó két bekezdés a gondolatmenethez.

Bajusz. 2013.09.10. 11:55:03

Általánosítás, demagógia, szűklátókörűség.

neeskens 2013.09.10. 11:56:32

@Csehszlovák Kém: Látod milyen agresszív vagy? Ha valaki más véleményt fogalmaz meg, az mindjárt hazudik, mi?

01 - "A szerelvény mind a 13 kocsijában kár keletkezett. Bukarest környékén menet közben kívülről kövekkel megdobálták a vonatot, ablakai betörtek, és az oldalfalakon is sérülés látható. A MÁV-Start Zrt. Origóhoz eljuttatott levelében az szerepel, hogy a kárérték legnagyobb részét a külső károk teszik ki, melyek a kődobálás okozott."

02 - www.hirado.hu/Hirek/2013/09/06/18/Konnygazt_vetettek_be_magyar_szurkolok_ellen_Bukarestben_.aspx (- ja tudom, az hazudik

03 - esetleg tanulj törit. 1918 - a románok akkor mondták ki, hogy egyesülnek Romániával, ami iszonyatosan fáj nekünk magyaroknak 1944 a Holokauszt éve, ami meg zsidók nagy tragédiája.A párhuzam az, hogy olyat teszek ki, ami igazán fáj a másiknak, amikor a nemzete tragédiájára emlékeztetem. És mielőtt lenácizol, nekem mindkettő nagyon fáj.

Lova 2013.09.10. 11:56:39

Szombaton kikaptunk de azért én ott leszek ma a Puskásban a gyerekeimmel együtt szurkolni, mert továbbra is

HAJRÁ MAGYAROK!!!

andythehun 2013.09.10. 11:57:03

Az utolso mondaton besirtam:

"A vonat belsejében kisebb-nagyobb rongálások történtek (letört mosdókagyló, leszakított fülkeajtó, megbontott belső burkolatok, letépett függönyök), ezeket a vonaton utazó magyar szurkolók okozták, a kár összege az elterjedt információkkal ellentétben nem milliós nagyságrendű, de a vonat szervezője elismerte ezeket, a tettesek egy része jelentkezett. A Máv-Start Zrt. azt írta, a 13 kocsi közül volt olyan, amelyben egyáltalán nem keletkezett belső kár.

Allj..tapsoljunk..tapsoljunk..

ErrOr 2013.09.10. 11:57:17

Ezek az emberek 2*18 órát töltöttek egy 1000 km-es úton, ahogy te is leírod, sokan hónapok óta készültek erre az útra. Lehet, hogy utolsó forintjaikat erre költötték. És ezt kapták cserébe. A saját nemzeti válogatottjuk gyalázta meg őket és minket is akik itthon voltunk, vagy a világ más táján(tudjuk téged nem). Te meg hőbörögsz 100 000 forintos káron, és nem az zavar, hogy románok életveszélyesen támadtak magyarokra, mivel azok a kövek ölni is tudnak, hanem, hogy leszakadt egy mosdó...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 12:08:33

@neeskens: 01.Senki nem mondta, hogy a románok ne dobáltak volna. Dobáltak. Mellette a CB vezetője is elismeri, hogy a vonat belsejében is kár keletkezett. Azok kik voltak, a románok?

02.Ezt írod: “ahogy lelépnek a vonatról könnygázt kapnak az arcukba.” Az általad idézett hirado.hu pedig ezt: “A csendőrök VÉGÜL könnygázzal és gumibotokkal tettek rendet.” Csak én érzem az ellentmondást?

03.Na, akkor fogadd el, hogy egy Nagymagyarország térkép pedig ugyanúgy fáj a románnak és a szlováknak is! Vagy az mehet? Csak én érzek kettős mércét? 1944: magukat magyarnak valló zsidó származású embereket vittek el a gázkamrákba! A holocaust magyar nemzeti tragédia is!

Ne hazudj04: “És mielőtt lenácizol, nekem mindkettő nagyon fáj.” Ha nem lennél náci, akkor neked is fájna a holokauszt, de neked nem fáj, mert ezt írod: “ez olyan, mintha Izrael ellen nálunk kirakták volna, hogy 1944”. Szóval mégiscsak náci vagy.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 12:12:39

@retard: köszi neked is a pozitív visszajelzést!

Amúgy, dehogynem érzed: "Meglepődnél, hogy mennyire normális emberek meccsnapokon kívül, konkrétan nem tudok jobb szomszédot elképzelni az ultra srácnál." Na, a VI. kerben egy roma család a szomszédunk - konkrétan nem tudok jobb szomszédot elképzelni tőlük!

Vágod már? :)

Töksi 2013.09.10. 12:13:41

@Csehszlovák Kém: nekem ez nem görbe tükör, mert nem vagyok sem rasszista, sem cigánygyűlölő.
Ami meg a brazíliai kijutás reményeit illeti: a sorsolás után mindenki (főleg a bukik :-D) minket a 4. helyre láttak jónak. Egyedül a törökverés ment bravúr számba, a többi meccs papírforma, néha kis statisztikai hibával (értsd: román és török x). De hát vérszemet kaptunk mi szurkolók is, és irreális elvárásokat fogalmaztunk meg (mondjuk egy bukaresti győzelem ide tartozik, de egy tisztes vereség nem). Menni kell tovább, és csodát tenni.
Nem tudom, mi mennyien leszünk ma este, de úgy tűnik, kb. annyian, mint a románok a törökök ellen. Pedig igazából ma van nagyobb szüksége a csapatuknak a buzdításra, a törökök nem ijednek meg pár tízezer begőzölt szurkertől :-)) És remélem, jól el is picsázzák a hazaiakat :-)))

ErrOr 2013.09.10. 12:14:09

@Csehszlovák Kém: tudod mi fáj a "Nagymagyarország térkép"-en egy románnak vagy szlováknak? Az igazság! :D Valójában önerőből sohasem tudták volna megszerezni ezeket a területeket.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 12:15:11

@ErrOr: tudod mi fáj a "1918" egy magyarnak? Az igazság! :D Valójában önerőből sohasem tudták volna megtartatani ezeket a területeket.

hopptarisznya 2013.09.10. 12:17:26

"A MÁV-Start Zrt. Origóhoz eljuttatott levelében az szerepel, hogy a kárérték legnagyobb részét a külső károk teszik ki, melyek a kődobálás okozott."

Na mi van szlovákkám? A szaros román haverjaid okozták a kár legnagyobb részét. Megint lukra futottál kicsim.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 12:18:42

@hopptarisznya: hol írtam ennek az ellenkezőjét? Lehetséges te futottál mégis lyukra? :)

BénaBéni 2013.09.10. 12:23:17

Jómagam két ballábas vagyok, ezért nem focizok. Ezt a válogatott önismeretre szert tett tagjai követhetnék.
Azonban kézilabdáztam, és nem a "megye3- ban"! Ilyen beszari, lelketlen bandát abban a sportágban nem látni!
Nézzétek már meg a szemeket, arcokat a Himnusz alatt! Ezek, ott kint Bukarestben jó, hogy össze nem szarták magukat félelmükben. A klubcsapataink detto!
A veszprémi, szegedi fiúk; a győri, fradis lányok legyenek a példa!!!
Csapat és horda között van különbség.
Ez a mi 11- ünk, csupán horda volt.

A szurkolókról. Volt köztük alacsony IQ- jú és viselkedéshibás, nem kétség. De az a provokáció sem volt semmi amivel szemben találták magukat. "Bozgor, bozgor" üvöltéssel fogadták őket a kinti provokátorok. A stadionban meg az 1918? (Remélem a FIFA nekik is kirendel egy "zártkapust"!) És az arányok 50k vs. 3k. A veszély közvetlen. És a szurkolóink mégsem szartak maguk alá.

Szóval: jó lenne ezeket jó messze elzavarni, élen az MLSZ vezetéssel.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 12:25:16

@BénaBéni: "Bozgor, bozgor" üvöltéssel fogadták <---> a mienk pedig "Szar románia, utálunk szar Románia" üvöltéssel üdvözölték őket.

1:1 Nacionalisták, egymás között. Szerintem meg jobb, ha mindketten csöndben maradnak.

Füles [Göd.HU.EU] 2013.09.10. 12:49:30

@robinnyó: Már bocs, de az ilyen emberszabásúakat csak gyűlölni lehet. Vagy együtt kéne érezni velük? Még meg is duplázod a B-közepes mondatoddal: szerinted az rendben van, hogy normális ember nem mehet oda közéjük, mert juj mi lesz? Ez is azt a véleményt támasztja alá, ami szerint egy állatcsordáról van szó. És most nem a delfinekre gondolok például...

morse 2013.09.10. 12:51:43

Ne haragudj, de az butaság, hogy köbö csak azok nem fognak kimenni az észtek elleni meccsre, akik nackós huligánok. Egy mezei fociszerető ember is dönthet úgy, hogy köszöni szépen, de nem kér abból a produkcióból, amit a válogatott nyújtana neki. Az pláne az, hogy "a szurkolónak az a dolga, hogy szurkoljon", mert tegyük egymás szívére a kezünket, bárhol előfordulhat, hogy a szurkolók kifütyülik a sajátjukat és megtapsolják az ellent (pl.: Podgorica-Videoton). Ezek elég fellengzős állításoknak tűnnek nekem.

gipsz.jakab 2013.09.10. 12:51:59

@ErrOr: "A saját nemzeti válogatottjuk gyalázta meg őket és minket is akik itthon voltunk"

??????? mi van ?????

kikapott egy "csapat" feudélis fajankó mind vkinek a vkije ...
de főleg a vezetők...

(amugy meg tisztelet a kivételnek, vagyis Bogdán Ádámnak)

nem aláztak meg senkit, sajnálatos hogy ők magyar mezben jáccottak..
de ez a hazai viszonyok tükre...
modernizmus vs feudalizmus 3:0

aki mást várt az nagyon buta, birka, vagyis nyilván a fidesben is így tud hinni...

gratulálok...

neeskens 2013.09.10. 12:52:52

Még valami: www.nemzetisport.hu/foci_vb_2014/piturca-szurkolok-nelkul-is-tennunk-kell-a-dolgunkat-2278511

Ott még a győztes meccs után is beleszarnak a fociba, ha a magyar szurkolókat ekézed, hogy nekik csak a náculás számít, akkor hogyan minősítenéd a románokat?

Töksi 2013.09.10. 13:29:38

@gipsz.jakab: azért nem kell átesni a ló másik oldalára :-))))))
Aki egy csipetnyit is ismeri a román fociviszonyokat, biztos nem a "modernizmus" fog eszébe jutni, na de még velünk összehasonlítva sem!!!!

Kotkodus 2013.09.10. 13:29:57

nekem azt magyarázza el valaki, hogy vajon miért nem várta a rendőrség budapesten ezt a vonatot. a csoportosan elkövetett garázdaságot mind a szurkolók, mind a máv elismerte. de ahelyett, hogy a máv rendőri intézkedést kért volna inkább a kár súlyát igyekeztek minimalizálni.

ironikus, hogy amikor stoppoló egyetemistákkal, vagy a közgép előtt tüntető lmp-sekkel szemben kell intézkedni, a rendőrség bilincsben viszi el az "elkövetőket". ezzel szemben - úgy tűnik - a csoportos garázdaság belefér a ner rendszerébe. vajon miért?...

blaubner 2013.09.10. 13:30:03

posztolókám, te kint voltál bukarestben? onnan a sok személyes élmény?
vagy te is a médiából tájékozódsz?

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2013.09.10. 13:30:21

@Töksi: én nem értek egyet ezzel, miért a szurkoló öntsön már megint lelket a csapatba? Évtizedek óta szarnak a szurkolók fejére, itt volt az esély a pótselejtezőre (oké nem lett volna biztos, csak nőtt volna rá a sansz), de szokás szerint elbaszták, kikaptak. A szurkoló még ezt is megbocsátaná nekik, de így? Televolt a gatya, 0 küzdőszellem, tényleg csak a mezek voltak kint a pályán. Szóval szerintem elmennek a bús picsába Faszrajz Sanyibával együtt.

hunorr 2013.09.10. 13:30:37

@Csehszlovák Kém: Te mindenesetre a román szurkolók viselkedéséről egy szót sem ejtesz, sem a rendkívül európai himnusz-kifütyülésről (ha jól emlékszem ez is a magyar-izraeli meccsen kifogásolt dolgok között volt), sem az 1918-ozásról, sem egyéb provokációkról.
Az 1918-ozás igenis sokunknak rendkívül fáj, legalább annyira, mint neked az "In memoriam Csatáry László", amiről azt állítottad, hogy ha nemzetközi meccsen történik, akkor évekre kitilthatták volna a kupákból a Fradit.

neeskens 2013.09.10. 13:31:04

Hová tűnt az előző hozzászólásom?

morse 2013.09.10. 13:31:18

Már csak azért is butaság (hamárhomár), mert a "sportszerető" román nézők többségét, a gondolatmeneted alapján, akkor minek lehet nevezni?

www.nemzetisport.hu/foci_vb_2014/piturca-szurkolok-nelkul-is-tennunk-kell-a-dolgunkat-2278511

ErrOr 2013.09.10. 13:31:26

@gipsz.jakab: tényleg nem érted. Kikapni ki lehet, ha megdöglenek a pályán, de nem így. Nem a vereség a fájó, hanem a mikéntje. Azzal meg nem tudok mit kezdeni, hogy a válogatottal kapcsolatban is csak a politikát tudod erőltetni.

Kotkodus 2013.09.10. 13:41:09

@BénaBéni: az nem bátorság, hogy odamész romániába (rendőri védelem mellett), az asztalra szarsz, majd eljössz onnan és a szart otthagyod az ott élő honfitársaidnak!
minden kutya tud a kerítés mögül ugatni...

Töksi 2013.09.10. 13:41:22

@Kotkodus: milyen garázdaságot, te féleszű? :-)))
Max a rongálás állna meg, de inkább még az sem (és most itt csak szigorúan jogászkodom!) :-)))

Kotkodus 2013.09.10. 13:41:51

@hunorr: egyetértek veled abban, hogy egy nemzeti himnusz kifütyülése kulturálatlan dolog. bárcsak ne történne ilyen nálunk és akkor lehetne kettősmérce nélkül moralizálni... így marad a képmutatás, ugye?

1918 dettó. minden második drukker nagymagyarország térképpel ékesítette magát (tetoválások, zászlók, pólók, stb.). fáj neked, hogy a románok 1918-aznak? nekik meg az fáj.

nem a románokat védem. a román ultrák kulturálatlan fajankók és nekem sem esik jól nézni az üzeneteiket! de a mi ultráink semmivel sem jobbak! és egyoldalúan megközelíteni ezt a kérdést képmutatás!

Töksi 2013.09.10. 13:42:06

@nevetkőzzcsakszopnifogsz!: Hát én már csak ilyen kitartóan bizakodó típus vagyok. Ez olyan, mint amikor a gyerekem harmadszor bukik matekból. Mégsem baszom ki a harmadikról, hanem drukkolok neki :-)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.09.10. 13:42:48

Rajöttel hogy a magyar futballszurkolo-ellenes cikkekel garantalt az Index cimlap, es mostantol mar nem a csehekröl/szlovakokrol irsz?

Szomoru hogy az anyazos, gyulölködös cikkek kapnak ekkora nyilvanossagot :( (Ez nem a Te hibad, az Index futtat Teged valamiert...)

A bukaresti meccsel felesleges mar ennyit foglalkozni; mindenki tudja mit jelentett egy hazafias magyarnak, es hogy miert ment ki a teljes "huligan-valogatott". Azt is lehetett elöre tudni hogy lesz könnygaz, egymas anyazasa, es valamennyi rongalas is.

petraeus 2013.09.10. 13:55:23

A vonatos balhenal nagyon nehez eldonteni, hogy mi tortent az biztos, hogy a buszra szallitas nem volt zokkeno mentes, miert nem birtak egy kordont kirakni? Arrol is szolnak a beszamolok, hogy a palyaudvarra beengedtek roman ultrakat akik dobalassal fogadtak a vonatrol leszalo szurkolokat. A szurkoloi beszamolok szerint egy muanyag palackot akartak elvenni az egyiktol ebbol lett a balhe. A roman rendorseg egyebkent se volt a helyzet magaslatan, minek engedtek be a fekete polos ultrakat a belvarosba, hogy utana a media elott kiverhessek oket? Nem az ultrak viselkedeset mentem, de azt azert konnyu belatni, hogy a rendorseg felelossege sokkal nagyobb, nekik torekedni kene arra, hogy jo szervezessel, humanus banasmoddal MEGELOZZEK a balhekat vagy legalabb azok eszkalalodasat. A roman rendorseg egy Eus demokracia intezmenye rajuk sokkal magasabb standardok vonatkoznak, mint a fel-torvenyes ultra csoportokra. Ha beleolvasol az ultrak FB bejegyzeseibe jol latszik, hogy az ultrak is meglepodtek, hogy olyan siman beengedtek oket a belvarosba, nem erre szamitottak es tuti, hogy egy nyugat europai varosban egy ilyen fekete egyenpolos ultra csapatot nem engedtek volne be a belvarosba. Ha meg nem birnak egy ilyen meccset kezelni, jelezzek a FIFA nak vagy semleges palyan jatszanak, vagy vendegszurkolok nelkul.

Nagymagyarorszag egy szlovaknak es egy romannak a tortenelmenek a resze, megiscsak ezer evig eltek a magyar kiralysag/habsurg birodalom alattvaloikent, persze az ilyen jelkepek nem focimeccsre vagy autosmatricara valok, hanem a tori konyvekbe. A roman hatosagok (helyesen) nem is engedtek be nagy magyarorszagos zaszlot, de ugy latszik a magyarokat provokalo tablakat mar nem vettek el, az maradhatott, majd kiderul ez mennyibe kerult nekik, remelem zartkapus meccset kapnak.

A bozgorozas meg a "ki a magyarokkal" ozas egy egesz stadionbol jott, mi az ultrainkat "kuldtuk" naluk 50.000 ultra volt a stadionban??? A bozgorozas es magyarozas legalabb annyira nepi sport arrafele mint nalunk a ciganyozas... Az kulon vicc, hogy a szekelyzaszlokat is elkoboztak csak tudnam milyen alapon, tobb szaz szekely volt a szurkolok kozott es a szekelyzaszlo hargita megye zaszlaja is.

William Kidd 2013.09.10. 13:55:26

F0sblog egy foscsomotol.

neeskens 2013.09.10. 14:01:41

@Csehszlovák Kém: 01 "Mert én meg pont leszarom, hogy a románok hány ablakot törtek be, igen, aki volt már rázósabb külföldi meccsen nagyon jól tudja, ez benne van, sőt."
Ezt írod, közben az igazság, hogy a magyarok és a románok által okozott károk között nagyságrendi különbség van, amit a maga a MÁV jelentett be. Szóval az "benne van", hogy életveszélyesen kövekkel dobálják a vonatot, de a letört wc maga a fasizmus.

02 - ebben talán még hajlandó vagyok engedni is - nem egyből kapták a könnygázt az arcukba, legyen meg az igazságod.

03 - erre mit mondjak? Direkt odaírom, hogy mindkettő fáj, erre te még a formális logikát is leszarva lenácizol. Hol írtam én azt, hogy nekem tetszett, vagy tetszene bármilyen zsidóellennes gyalázkodás.

Leírtál ebben a posztban néhány butaságot, szelektíven válogatva a tények között. Ha valaki meg szól - jóindulattal (!) - hogy azért ennél árnyaltabb a kép azt első körben lehazugozod, utána meg lenácizod. Próbál j már meg egy kicsit önkritikusan viszonyulni a saját szövegeidhez, tudom marha nehéz revideálni az álláspontot, meg beismerni a tévedést, egyszerűbb hörögve visszatámadni. És engem ne nácizz, hazugozz le, kikérem magamnak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 14:09:07

@Bajen: Ez a poszt az észt meccsel foglalkozik.

@William Kidd: jééé, itt egy fosolvasó! KÖszi, hogy elolvastál!

@hunorr: @morse: @neeskens: Nem a magyarokkal van gond, hanem a nacionalista magyarokkal. Ahogy semmi bajom nincs a románokkal sem, kivéve a nacionalista románokat. De ugyanez a helyzet a nacionalista szlovákkal és csehvel is. Természetesen a nacionalista román viselkedését ugyanúgy elítélem, mint a nacionalista magyarét, sőt legszívesebben bezárnám őket egy szigetre, hadd gyilkolják le magukat az utolsó szálig.

A foci nem politika és nem a frusztrációid kifejezésének terepe. Sport! Hajrá foci!

Love futball hate rasism!!!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 14:11:03

@neeskens: 01.Még mindig nem értem, miben cáfolna ez meg engem? Nem írtam sehol, hogy nem a románok dobták volna ki az üveget. És azért szarom le a románokat, mert a jelenlévők nagy része még azt sem ismeri el, hogy kárt okozott a vonatban.

02. Végre elismerted, hogy hazudtál!

03. Ha mindkettő fájna, akkor nem írtad volna azt, hogy ez olyan, mintha 1944-et tennéd ki. Mert nem ugyanaz. 1944-ben magyarokat küldtek a halálba – magyarok. Tanulj történelmet!

Nem úgy tűnik. A 2-es pontban is nemrég még nagy pofád volt, most már csicskulsz. A többi pontban is verve vagy, ez a helyzet. Inkább menj ki a meccsre, ott kiabáld ki magad :)

Kotkodus 2013.09.10. 14:11:23

@Töksi: 271. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

a) csoportosan,

b) a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el.

(3) A büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

a) csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva,

b) nyilvános rendezvényen,

c) fegyveresen,

d) felfegyverkezve

követik el.

(4) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.

(5) E § alkalmazásában erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.

Kotkodus 2013.09.10. 14:11:44

@Töksi: ha már itt szigorúan jogászkodsz, a rongálás miatt történt büntető-feljelentés? előre is köszi, hogy csatolod a forrást!

morse 2013.09.10. 14:44:36

@Csehszlovák Kém: HHé! Akkor tessék szépen, pontosan fogalmazni! :)

Wagem 2013.09.10. 14:44:59

Persze az itt a gond, hogy a tótok történelem könyve elféne egy szappanos dobozban.Én ma a Bosnyák válogattottért szorítok.Erdély, és a Felvidék is a miénk!!

okostojgli (törölt) 2013.09.10. 14:45:11

@Csehszlovák Kém: "önerőből sohasem tudták volna megtartatani ezeket a területeket."

Kicsit pozitívabban, ha lehet: önerőből sikerült elveszíteni ezeket a területeket.

:)

okostojgli (törölt) 2013.09.10. 14:54:19

@Csehszlovák Kém: "Nem a magyarokkal van gond, hanem a nacionalista magyarokkal."

Én továbbmegyek, ezek a férgek nem magyarok. Magyarnak látszó náci férgek.
A szlováknak, csehnek, románnak látszó nácik dettó, ők nem szlovákok, nem csehek, nem románok. Nácik - és buzik is, mint tudható az amerikai szépség óta :)))))))

És innen ismét tiéd a szó, zárjuk be őket, mindet a nácik szigetére.

Töksi 2013.09.10. 14:54:50

@Kotkodus: Na a vonatberendezés megrongálására ez nem húzható rá, plusz ügyész legyen a talpán, aki bebizonyítja, hogy a vécécsészére vagy a hamutartóra nem egy részeg esett rá, egy másik meg csak egy váltónál belekapaszkodott a függönybe, azért szakadt le. Ezért nem sikerülne a rongálás sem bizonyítani. Természetesen a polgári jogi felelősség fennáll, a MÁV remélem, be tudja hajtani a neki járót.
De miért is kellene nekem valamilyen büntetőfeljelentést prezentálnom? :-))
Ha már garázdaság, akkor a bukaresti belvárosban történt székdobálás. Az jól van dokumentálva is.

Drago Brutic 2013.09.10. 14:55:16

Ebbe a posztba kivételesen nehéz belekötni. A csürhét nem a foci érdekli, még csak nem is a harc. A csürhe viszont azért megy Bukarestbe, hogy bebasszon, és a csürhében erősnek érezze magát. A legnagyobb tettek, amiket olvasható volt: néhány vagon széthányása, kis horgadás a főutcán, végül egy székely kortárs művész megverése. Szánalmas. Ha legalább...egyébként ezt is elítélem...de ha legalább olyanok lennének, mint az általuk istenített Milwall hoolok, ott bezzeg a hatvanöt éves nyugdíjas sem hátrál meg egy kis verekedés elől. Pontosan olyan a válogatott, amilyen a kiutazó csürhe. Puhány.

okostojgli (törölt) 2013.09.10. 14:55:19

"integráljuk őket a magyar társadalomba!"

Lájk.
Ezek a nácik nem magyarok.
Én magyar vagyok.
Ezek nem azok.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2013.09.10. 14:55:26

@Töksi: és a gyereked legalább próbálkozik, vagy szarik bele az egészbe, mint a büszke 11-ünk? mert ugye itt ez a probléma, ahogy rajtam kívül már többen is megfogalmazták

mojoking77 2013.09.10. 14:55:45

@Csehszlovák Kém: Azert nana... Egy dolog a kreten agymosott szalonnacikat szopatni, es megint mas, amikor olyan dolgokat irsz, amirol lahatolag fogalmad sincs. Kerlek olvass el nehany tortenelmi jellegu konyvet az elso vilaghaborurol, mielott veretes faszsagokat irsz, cdak hogy vissza tudj vagni valakinek. Koszonettel..

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 14:57:57

@mojoking77: Egészen biztosan több történelem könyvet olvastam el, mint te, de mondd, mit nem értesz?

Töksi 2013.09.10. 15:12:04

@nevetkőzzcsakszopnifogsz!: csak példa volt, mindhárom gyerekem jó tanuló, és kertes házban lakom :-)
Na de a példa arról szólt, hogy ha a gyerekem hülye, lusta, netán valóban szarik bele, akkor is támogatni fogom.
Így vagyok a válogatottal is.

Töksi 2013.09.10. 15:12:26

Ne kíváncsian várjátok a 8000 bosnyákot, hanem félve :-)
Amúgy nekik drukkolnék, ha Besicet nem mellőzné a bosnyák kapitány, de így... :-(
Na jó, így is :-)))))))))))

Kotkodus 2013.09.10. 15:26:32

@Töksi: ennek megítélése nyilván ügyészi és bírói kérdés.
és erre mondom én azt, hogy ha a stoppoló (szemetelő) egyetemistákat és a közgép ellen tüntető lmp-seket bilincsbe kellett elvinni, akkor talán a rongálók/garázdák ellen is eljárást kellett volna indítani...

de nyilván nem volt meg a politikai szándék... vajon mi lehet ennek az oka? lehet, hogy az etetett trollok elszabadultak? vajon ki fogja őket megállítani?

emlékezz majd kérdésemre, amikor majd először megtörténik a visszafordíthatatlan...

mojoking77 2013.09.10. 15:32:17

@Csehszlovák Kém: 1918-ban milyen teruleteket nem tudtunk volna tartani? Csak kerdem? Meg akkor mit is keresett it az Antant Ellelnorzo bizottsaga, miert kellett Karolyinak Szegeden kormanyt alakitania, miert nem lehetett idoben elzavarni Kohn Belat es a sopredeket, es miert nem lehetett a draga roman fiatalokhoz egy ujal sem nyulni, mikozben megprobaltak vonatra rakni a komplett Nemzeti Muzeumot peldaul? Orulok, hogy ilyen kulturlennyel beszelgetek, kicsit zavar is a feny, ami intellektusodbol arad, de azert megprobalok nem elszaladni behuzott fullel farokkal eloled...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.09.10. 15:32:38

@mojoking77: Valóban olvasnod kell még, ami azt is jelenti, hogy próbáld megtalálni a könyveknek az elejét. A 18-as területi dezintegráció okai ugyanis nem 1918-ban keresendő, hanem sokkal korábban. Egyben ez válaszom is: nem zsidózni és komcsizni kell, ha Trianon okait keresed, hanem kicsit nézz utána, milyen hibákat vétett a korabeli politikai etnikai magyar elit! Örülök, hogy segíthettem. Ha még valami nem világos, kérdezz bátran! :)

BénaBéni 2013.09.10. 17:04:45

@Csehszlovák Kém:
Na, akkor én is némi történelmi tanulmányt javaslok még. Persze, ne a hivatalosat, mert abban a legnagyobb hazaárulót a haza bölcsének nevezik! Ugyanis: amint lemondtunk az ellenállási jogról bábok lettünk.
A rendes kortársak ezért utálták Deákot!

petraeus 2013.09.10. 17:05:42

@Csehszlovák Kém: Nem a "dezintegracio" oka a tema targya, hanem az az allitasod miszerint: "Valójában önerőből sohasem tudták volna megtartatani ezeket a területeket."
Nem fogalmazol vilagosan de nezzuk a ket lehetoseget.
1, arra utalsz, hogy Magyarorszag katonailag keptelen lett volna megvedeni tortenelmi hatarait, ami igy nem valoszinu, hogy nem igaz, nehez a tortnelemben meg nem tortent dolgokat elemezni, de az vilagos, hogy a teljesen kiverzett es a hadsereget eppen, hogy ujjaszervezo tanacskoztarsasag pillanatok alatt kiverte a Csehszlovakokat es a romanok ellen is voltak sikereik, az antant csapatok es a belso politikai helyzet pecsetelte meg a sorsukat nem a csehszlovak vagy a roman hadsereg. Kijelntheto, hogy az antant beavatkozasa nelkul, magyarorszag kepes lett volna megtartani erdelyt, bansagot es a mai szlovakia teruletet. De legrosszabb esetben is egy elhzuodo haboru utan megvedtuk volna a magyarlakta teruleteket es akkor ma sokkal igazsagosabb hatarok lennenek ervenyben.
2, arra utalsz, hogy a nemzetisegi torekvesek mindenfele haboru nelkul is felbomalsztottak volna az orszagot, erre van esely es pelda is, de van ellen-pelda is, peldaul a benesi: nemzetisegi problemaid vannak? semmi gond: deportalasok, tomegygyilkossagok es mar is van egy etnikaliag tiszta orszag. Hosszutavon meg nem kell aggodni, hisz Csehorszagbol is EUs demokracia lett, Benes meg szobrot kapott.
Ha Karolyi a hadsereg feloszlatasa helyett inkabb deportalni kezd, lehet meg mindig allna a szobra...

mojoking77 2013.09.10. 17:06:22

Bocsass meg, de kegyetlenul el vagy tevedve.. Semmi gond megesik az ilyen masokkal is. Megis melyik mondatomban, gondolatomban erezted a zsidozast, trianonozast? Kun Belat valojaban Kohn Belakent anyakonyveztek, de az amit tett semmiben sem volt befolyasolva a vallasa altal.. Ha jol sejtem a roman fiatalok sem trianont emlegettek, hanem a '19-es megszalalst, ami ugye jol emlekszem a 1918-20-ig tarto roman-Magyar kvazi "haboru" egyik nagyon szomoru esemenye... Gondolom te mar sokkal melyebben jarsz a gondolatokban, de neha ugy tunik feleslegesen tevelyegsz, es tenyleg vegyel vissza, ez a kulturkivagyisag kicsit budos sajnos, ha te vagy a bloggazda, ha nem... Persze kitilthatsz gond nelkul, az is egy megoldas ugye..

Töksi 2013.09.10. 17:41:14

@mojoking77: a meccsen román fiatalok (és öregek) az 1918-as táblácskáikkal az 1918. december 1-i gyulafehérvári népgyűlést "emlegették", amikor is kimondták Erdély és a Román Királyság egyesülését (kicsit bonyolultabb, de ezt ünneplik a szomszédok nagyon-nagyon minden december 1-én).
Amúgy itt látható 1920.06.04-es drapi is, ez viszont egyértelműen Trianon "emlegetése".
www.mlsz.hu/wp-content/uploads/2013/09/2013-09-06-428-k.jpg

Töksi 2013.09.10. 17:53:47

@Kotkodus: figyu, ugyan a bukaresti belvárosban és a stadionban történtek viszonylag jól dokumentált események (tv- és videófelvételek tömkelege), de még azok is neccesek bizonyítékként, mert én pl. egy olyat sem láttam, amiből PONTOSAN kiderült volna, mi is történt valójában. Az is lehet, hogy az egyik kopasz eldobta a mekis zacsit, azt' a rendőrök nekik estek :-))) (most viszont cinikusan jogászkodó vagyok) ;-)
A vonatban esett károknál még ennyi infó sincs, szóval kár ezen pörögni.

Töksi 2013.09.10. 20:16:46

De klasszat találtam :-) Úgy tűnik, az európai román szurkerek be akarták kebelezni, és román faluvá tenni Amszterdamot. De a helyi fakabátok nem hagyták :-)))
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8kx7BqOLbD0

Drago Brutic 2013.09.10. 20:17:29

@petraeus:
Ez így erős túlzás, bocs. A tanácsköztársaságnak a Felvidéken voltak hadi sikerei, a román fronton nem nagyon. Az általad említett Antant (azaz francia) haderő csupán néhány tízezer főből állt. A magyar legénységi állomány bár lelkes katonákból állt, de a felszerelésük és a képzettségük minimális volt. A gazdaság katasztrofális. Ebben a helyzetben lehet hadjáratokat nyerni, tartós védekezésre beállni elhúzódó háborúban (ahogy írtad) lehetetlen. Ezt igazolta a történelem.

petraeus 2013.09.12. 03:38:21

@Drago Brutic: A feltetelezes (nagyon sok HA-val) onerorol szolt, az antant tamogatas nelkuli konfliktusrol.
Az a par tizezer fos antant csapat nagyon jelentos volt, hisz romania se volt toppon 2 ev megszallas utan, a csehek is epp, hogy akkor jottek ki a monarchiabol ugy mint mi, raadasul egy elhuzodo haboruban a cseheknek is gondjuk lett volna a hatorszagukkal, ha nincs antant viszont van elhuzodo magyar-cseh haboru szlovakiaert az a 3 millio nemet nem sokaig maradt volna ki a bulibol.
Arrol szolt az egesz, hogy ha kulso beavatkozas nelkul csapunk ossze a nemzetisegekkel akkor egeszen mas eredmeny szuletik es minimum az etnikai hatarokat meg tudtuk volna tartani.
Az igaz, hogy az ilyen HAs dolgoknak nincs sok ertelme, de ez egy kommnetre volt reakcio.

kifordított nagyanyó 2013.09.12. 08:07:49

@neeskens: Baszod tesó!Egy MAGYARGYŰLÖLŐNEK hiába beszélsz!

Drago Brutic 2013.09.12. 12:40:24

@petraeus: De sajnos az alap kiindulási pont is hamis. Vesztes háború után vagyunk, aminek pont az volt az oka, hogy a központi hatalmaknak kimerültek a tartalékai (emberi, felszerelés, gazdaság). Reguláris haderő 1918 novembertől gyakorlatilag alig létezett. A győztes hatalmak 1919-re már döntöttek Kelet-Európa jövőjéről, szóval a francia haderőket nem a "szél fújta" határainkra. Egyébként érdekesség, hogy még a trianoni diktátum közben is volt szó területvédő háborúról, de ez csak belpolitikai "kampány" lehetett. Utoljára Tisza István bízott őszintén és naivan a győzelemben.
süti beállítások módosítása