sha57addc_tmobiletridanabezkach.jpg

Jól pörögnek a más nemzetiségű embereket megviccelő cseh reklámok. Nemrég egy T-Mobile reklám bosszantotta fel a lengyeleket, a napokban egy prágai étterem cinkelte a szlovákokat. Még tavasszal viszont egy cseh rendező szlovákokkal forgatott le önkritikus spotot. Viccelődhetünk-e más nemzetek hülye tulajdonságain?

Áh, csehek, a szlávok zsidói – ugrott be egy párkányi szlovák ismerősöm meglehetősen leegyszerűsített jellemzése északi szomszédaikról - lenéznek mindenkit, viccet csinálnak mindenkiből - miközben néhány feldühödött és a viccet kevésbé értő szlovák kommenteken nevetek a Máneska prágai étterem legújabb reklámja alatt a youtube-on. A valóság ugyanakkor az, hogy a szlovákok nagy részét egyáltalán nem bosszantotta fel a spot, együtt nevettek magukon a cseh kommentelőkkel.

Röviden arról van szó a reklámban, hogy egy fiatal pár a fenti étteremben vár ételére. A férfi csendben ül, (szlovák) partnere folyamatosan beszél egészen addig a pillanatig, amíg a pincér leteszik eléjük a steaket. A spot zárómondata: "Nálunk minden marha boldog". Csak megerősíteni tudom, hogy a színésznő nagyon hitelesen adta elő a bőbeszédű szlovák csajt, szófordulatok, hanglejtés, mimika, telitalálat volt.

A reakciók általában jól fogadták a reklámot, a kommentárok többsége együtt nevetett az alkotókkal. Igaz, voltak akik szexizmussal vádolták meg a cseh rendezőt, sőt néhol olvastam a magyarországi "báncsák a szentkoronánkat"-jellegű, frusztrált nacionalista kifakadásokhoz hasonló kommenteket is.

A reklám rendezőjét természetesen megkereste a szlovák és a cseh sajtó is. Jakub Štáfek több helyen elmondta, egy beszédes főszereplőt kerestek, így jött a szlovák nő karaktere, amelyre nagyon jellemző a bőbeszédűség. A rendező azzal védekezett, hogy szlovák barátnője javasolta ezt a karaktert, ezért a szexizmus vagy bármilyen nemzetiségi feszültségkeltés távol állt tőle.

Rázósabb esetnek bizonyult

a lengyeleket parodizáló spot. A reklám váratlan tiltakozási hullámot váltott ki hivatalos lengyel helyekről. A reklámban egy csapat síelőt látunk, akik a cseh-lengyel határ közelében járhatnak. Amikor az egyik cseh mobilja felmondja a szolgálatot egy havas fenyőfának álcázott lengyel kupec, a semmiből előpattanva, árulni kezdi portékáját. Az üzlet megköttetik, de az új készülék azonnal összetörik, árusunk pedig eltűnik a ködben.

Még viccesebbek lettek a klipre adott reakciók. Ha kimész Csehországban egy cseh foci-, vagy hokimeccsre, ahol a túloldalon lengyel érdekeltség van, akkor az derül ki, hogy a szlávok zsidói a lengyelek, a vérükben van a kseft, a biznisz. A legújabb prágai városi legenda szerint a 2015-ös cseh hoki világbajnokságra a lengyelek felvásárolták az összes jegyet, mi csehek, megint megszívjuk a saját városunkban. Leellenőriztem: jegyek minden meccsre kaphatók, korlátozott számban még a hazai csapat derbijeire is.

Lengyelországban a sajtó egy része felháborodott a reklámon, és a prágai lengyel nagykövetasszony is megszólalt a témában, ilyeneket írt a telekommunikációs cégnek benyújtott jegyzékében: "a T Mobile televíziós reklámja kellemetlen meglepetésként ért. Határozottan felemelem a szavam, amikor a lengyel embereket ilyen végletekig leegyszerűsítő, botrányos jelenetben látom"És Grazyna Bernatowitz asszony itt nem állt meg, kérte a reklám sugárzásának azonnali felfüggesztését, amely a nagykövet-asszony szerint a televíziós műsorszolgáltatás alapelveivel és etikájával alapvető ellentétben áll.

Milan Vašina, a cseh T Mobile igazgatója nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki, hogy az erős túlzásokra és abszurd humorra építő reklámkampányuk valakit ennyire megérinthetett. Vašina szerint a reklám etikai és törvényi szempontból rendben volt, de tekintettel a tiltakozásra, leállítják. Az igazgató, ezen kívül, a lengyel nagykövetnek egy személyes találkozót is felajánlott , amelyen a reklám szándékát is elmagyarázná. A telekommunikációs cégnél azért sem értik a lengyel tiltakozás okát, mert nem is olyan régen - 2014 áprilisában - egy szlovák bank forgatott le cseh rendezővel egy reklámot, amely a cseheknek tulajdonított tulajdonságokat hangsúlyozza.

Kölcsönkérnek és nem adják vissza

Ezek lennének a csehek és sokan találva is érezhetik magukat, Csehországban sokan szeretnek koupit levne (olcsón vásárolni), bezzeg a szlovák, inkább megveszi a Mercedest vagy a BMW-t, aztán egy évig nem eszik semmit – a kommentelők között vegyes volt a kép, de a szlovák bank szóvivője remek visszhangról számolt be Szlovákiában, de Csehországból is. A bankhoz panasz nem érkezett a reklám adásba kerülése óta, ráadásul a spotot egy cseh rendező forgatta, a Szlovák Takarékpénztár elnökségének többsége szintén cseh, közülük sem érkezett panasz az alkotásra.

Az osztrák Erste csoporthoz tartozó Szlovák Takarékpénztár reklámja egy új hitelforma bevezetéséről szólt, melynek lényege, hogy a bank megpróbálja a különböző kölcsönöket egy hitelben egyesíteni és ez amennyiben nem sikerül, fizetnek az ügyfélnek 30 eurót. A történet egy kempingben játszódik, ahol a csehek nemzeti lábbelijében, a nyitott szandálban rohangáló pali mindenkitől kölcsönkér - és nem hozza vissza.

A szlávok magyarjai valami vicceset akartak csinálni, most sikerült nekik – legalábbis így cinkelt vissza az egyik cseh hozzászóló a youtube-on a klip alatt. Szerintetek Magyarországon az ilyen típusú reklámok nagy sikert aratnának? De vajon mennyire tudnánk nevetni, ha a szomszédos népek a magyarok vélt vagy valós jellemzőit állítanák pellengérre spotjaikban? Egyáltalán: viccelődhetünk-e más nemzetek hülye tulajdonságain vagy ez már a nacionalista közbeszéd elfogadását jelenti?

komment

Címkék: #hülye szlovák #hülye cseh #hülye lengyel #nacionalizmus #reklám

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr487011463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2014.12.26. 17:26:23

Boldog új évet mindenkinek!

igazi Ténytár 2014.12.26. 17:45:57

Nem, nem fogadná el.

1, Lasd Kertész esetét. Semmi durvabbat nem mondott a magyarokról mint Bayer Zsolt (beképzeltek, illetve ha van egy s...g rohannak kinyalni),
Kosa Lajos (nem is akarnak morálisan élni), Bencsik András (irigyek, önzők),
vagy Orbán (felazsiai származékok)

Egyiken se háborodtak fel (sőt a hívei meg büszkén meg is védték, hogy de a magyar valóban gerinctelen, irigy stb)
DE HA egy zsidó mondja...

Ugyanez lenne a reklámokkal is (pláne ha románok készítenék)!

igazi Ténytár 2014.12.26. 17:53:46

@egy igazi Ténytár: "De vajon mennyire tudnánk nevetni, ha a szomszédos népek a magyarok vélt vagy valós jellemzőit állítanák pellengérre spotjaikban?"

De ott van meg példának amikor a Eurovízión háborodtak fel es írtak mocskolódó nyilt levelet a BBC-nek

jobbik.hu/rovatok/publicisztika/nyilt_level_terry_wogannak_a_bbc_munkatarsanak

vagy amikor a Daily Show viccein akadtak ki (persze amikor Gyurcsányt parodizálták akkor az usa legnézettebb műsora volt nekik)

Szóval kérdésedre a válasz: sehogy!

gmihaly 2014.12.26. 18:03:31

Sztem ezeknél a "tiszteletlenségeknél" is alkalmazni kellene a "politikai korrektség"-re hajazó, visszafogott magatartást. A "nemzetkarakterologiák" is alapos felülvizsgáltra szorulnak, különben Európa megmarad a maga böszme és "klasszikus" - értsd: "nekik" klassz, "nekünk" kuss - bénaságában, rugalmatlanságában, ami a későbbiekben még okozhat súlyos gondokat.

Sir Galahad 2014.12.26. 18:17:26

Évekkel ezelőtt futott a magyar rádiókban egy reklám, ami az Arany Fácánt reklámozta. Valami olyasmi volt, hogy bemegy két magyar egy szlovákiai (bocsánat, itt tótországi) kocsmába, és tanakodnak, mit kérjenek, mert nem tudnak szlovákul. Míg végre az egyik kivágja magát, hogy semmi baj, Zlaty Bazant biztos van, és jó hangosan elrikkantja magát, hogy "Jó napot, két Zlaty Bazant lesz!"

A reklám mondandóját értettem: ez a legismertebb tót sör. Jó sör, én is kifejezetten szeretem. De aki a reklámot kitalálta, valószínűleg nem járt még Tótországban (vagy ha igen, csak magyar többségű felvidéki falvakban). A legtöbb helyen ugyanis már a Jó napot! elhangzása után kivágták volna hőseinket a kricsmiből...

Sosem felejtem el, egyszer kesztyűt akartam venni, amikor ott voltam síelni, és bizony az eladó, miután magyarul köszöntem, az istennek nem akarta érteni, akárhogy mutogattam, akármilyen nyelven próbálkoztam, hogy mit akarok. Míg végül egy haverom odajött, tótul kérte, és láss csodát - kapott.

Boldog karácsonyt!

roki 2014.12.26. 18:19:36

A magyar egy kultúrnemzet, az egyéni epés kiszólásokon túl közösségi véleménye a témáról inkább Cyrano de Bergeracéval cseng össze.

taffer 2014.12.26. 18:26:53

A kérdés nyilván költői, lennének felháborodók és jól szórakozók egyaránt, mint bármilyen más nemzetben.

Amúgy fölösleges a feltételes mód - nem újkeletű itthon sem a mások parodizálása (www.youtube.com/watch?v=9nU83BUmNhA), sem az önirónia (www.youtube.com/watch?v=k0P9Ul7NlGA). Ez utóbbi ráadásul szintén bankreklám. Az angol forgóajtós közmondás is hasonlóra utal, ha magyarokról van szó. A másik tipikus kép rólunk (legalábbis nyugatra), hogy a magyar lányok szépek, de mind k*rva. Nyilván nem mindegy, hogy mi a viccelődés alapja.

Ez az ügyeskedő, "megoldjuk okosba" kép talán nem olyan sértő, bár nem tudom, hogy a csehek/szlovákok szerint milyen a tipikus magyar. Talán pont te írtad, hogy mint szitokszó, a "magyar" újabban azt jelenti nálatok, hogy tök hülye. Ha ez lenne egy reklám alapja, az nyilván sokakat sértene.

Amúgy egy alkotáson általában látszik, hogy direkt rosszindulattal készült-e, vagy csak barátságosan csipkelődik. A vérnáci hőzöngők ettől persze még ugranak mindenre...

petraeus 2014.12.26. 19:33:59

A reklamtol, illetve elfogadhatosagatol fuggetlenul a rendezonek jar a faszkorbacs, megpedig a vedekezese miatt: "A rendező azzal védekezett, hogy szlovák barátnője javasolta ezt a karaktert, ezért a szexizmus vagy bármilyen nemzetiségi feszültségkeltés távol állt tőle." teljesen elfogadhatatlan es irrelevans, az hogy a baratnoje szlovak meg nem jelent semmit, ez a "van zsido/cigany baratom szoval nem lehetek antiszemita/rasszista" tipusu faszsagokkal van egy szinten. A szlovak baratno nem menti fel a csavot, attol a reklam meg lehet banto/soviniszta/nacionalista/stb.

Nacionalista?! 2014.12.26. 19:45:39

"mi csehek, megint megszívjuk a saját városunkban"

Akkor te most cseh vagy, vagy mi a rák?
Végül is, mindegy is. Gyógyíthatatlan.

gizmo266 2014.12.26. 22:22:47

A magyarokkal nem lehet viccelődni, főleg a szomszéd országok népeinek, kivéve az osztrákokat természetesen.

Nacionalista?! 2014.12.27. 00:13:25

A zsidókkal sem lehet viccelődni, természetesen. Ugyanis antiszemita lesz a viccelődő.

Le Orme 2 2014.12.27. 00:54:09

"néhol olvastam a magyarországi "báncsák a szentkoronánkat"-jellegű, frusztrált nacionalista kifakadásokhoz hasonló kommenteket is"

Te beteg vagy.

igazi Ténytár 2014.12.27. 05:14:05

@roki: Ja kultur nemzet, aki saját állampolgárától se fogadja el ha az történetesen zsidó.
Ha fideszes akkor a legocsmányabb jelzőket is mondhatja a magyar népről, meg büszke is ra nep hogy "igen én bekepzelt, erkölcstelen, irigy, önző, segnnyalo felazsia származék vagyok" hisz a fidesz mondta.

igazi Ténytár 2014.12.27. 05:20:03

@ CSK keredes azert rossz mert az almat hasonlitja a kortevel!

cseh es szlovák (lengyel,de akar orosz is stb) magukat, szlavokat parodizálja.

akkor nézd meg a szlovákok milyen vidámak lennének ha a nemetek, vagy amerikaiak mondjak roluk ugyanazt.

Oh hat megtörtént, fel is háborodtak a Daily Shown azonnal ;-)))

www.theatlantic.com/international/archive/2013/12/slovakia-is-not-happy-with-jon-stewart/282348/

Tehát a nálunk az lenne A HELYES KÉRDÉS, hogy az erdélyiektől, kárpátaljai magyarokról csinálnánk-e ilyen viccet azt hogy fogadnánk, vica versa.

Csak emlékeztetőnek egy hírhedt Erdélyi mondás szerint a
"Székely sz@rta a magyart".

Na Tetszik?!

igazi Ténytár 2014.12.27. 05:23:24

@Nacionalista?!: hülyeség, a zsidó viccek híresen jók, ok is szeretik (magukról meg durvabbjaik vannak).

Ne a magyar antiszemita fröcsögésekkel keverd.

igazi Ténytár 2014.12.27. 05:28:45

@taffer: "A másik tipikus kép rólunk (legalábbis nyugatra), hogy a magyar lányok szépek, de mind k*rva. "

Nem csak ott!

A nagy keleti baratunknal egyenesen a VENGERKA (magyar no) jelentese az hogy qrva!

Sot meg a lengyel baratainknal is.

Nem tudom mi lehet az oka...egy olyan országban ahol a leggazdagabb magyar milyen filmekből is szerezte vagyonát?

Egy olyan országban ahol Michel Wilde szinte nemzeti példakép volt IQ>150-jevel és mint a "mi lányunk"-ra tekintettek rá.

vagy ahol a VV es BB most is miről másról szol mint hogy azonnal hány pasival a nők benn...

De nem, sértő (kivéve ha Putyinek mert akkor büszkék vagyunk rá)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.27. 07:34:47

@egy igazi Ténytár:

Egyszerűen más ha valaki a saját népét kritizálja ilyen erősen, s más, ha valaki egy másik népet.

Kertész egyébként sokban igazat mondott a magyar néplélekről. A gond vele, hogy ezt ő mint nem magyar tette. Erre egyébként ballibek is felhívták annak idején a figyelmét.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.27. 07:36:52

@Nacionalista?!:

Az USA-ban lehet. Semmi gond a zsidó tulajdonságokkal humorizálná. De Mo-n ez valóban veszélyes téma.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.27. 07:38:23

@egy igazi Ténytár:

"A nagy keleti baratunknal egyenesen a VENGERKA (magyar no) jelentese az hogy qrva!"

Igen, így volt 100 éve. Ez már kihalt. Az ok: Szentpéterváron a prostik zöme magyar volt.

Ybl 2014.12.27. 08:44:41

A tótok legintenzívebb tulajdonsága az irigység. Legjobb példa erre, maga a szerző.

vajdasagi 2014.12.27. 10:19:53

@maxval bircaman szerkesztő: "Egyszerűen más ha valaki a saját népét kritizálja ilyen erősen, s más, ha valaki egy másik népet."

Alapjában véve igazat adok ennek. Talán csak az a baj, hogy a gúny/kritika/viccelődés azután szárnyra kel, és már nem tudni róla, hogy ki alkotta.

A régi Jugoszlávia tele volt a bosnyákok, a montenegróiak, a szerbek gúnyolásával. Nagyon gúnyos, gyakran súlyosan bántó viccek voltak ezek. Volt is alapja, nem kevés. De a vége egy vak gyűlölet és öldöklés lett. Nyilván nemcsak a viccek miatt. De mégis: az ördög nem alszik - én azt mondom, hogy az ilyesmit jobb mellőzni.

Nacionalista?! 2014.12.27. 11:19:22

Szerintem több a cseh kurva, mint a magyar.
Freeones adatbázis:
cseh: 980
magyar: 815

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.20. 04:12:27

Magyarorszagon az oncenzura es a polkorrektseg nagyon eros, idegen nepekkel nagyon nem mer baszakodni senki reklamokban, foleg negativ szinben feltuntetni oket. Meg akkor se, ha az illeto nep onmagarol is gyart vicceket (lasd zsidok). A magyar is leginkabb onmagan nevet, tulajdonsagokon, nem nepeken, ha buta, tudalekos, irritalo, smucig ember van egy reklamspotban, akkor az nemzettol fuggetlenul jelenik meg, sterilen. Szarok is a magyar reklamok, amolyan nemet mosopor-reklam izuek.
Nincs ezekkel a reklamokkal semmi baj, nem bantoak.

A magyarok nagy iroi, koltoi is leginkabb a sajat nepuket ekeztek. Vorosmarty, Ady, Jozsef Attila es a tobbi. A magyar egy ilyen onmarcangolo nep
süti beállítások módosítása