A szlovák futball aranykorszaka 1967-1977 közé esik. A Trnava (Nagyszombat) öt, a Slovan (Pozsony) három bajnoki aranyat szerzett az összállami bajnokságban. Minden az 1970-es mexikói világbajnokságon csúcsosodott ki: a válogatott keretbe, nem kevesebb, mint tizenhét szlovák játékost hívtak be. A csehszlovák fociszakértők ezt a csapatot még az 1976-os belgrádi Európa bajnoki aranyérmes csapatnál is jobbnak tartják. Azonban ami a magyarokkal 1986-ban, a csehekkel és a szlovákokkal 1970-ben babrált ki: a mexikói magaslati levegő és az elégtelen felkészülés.

1969, Bázel: KEK-győztes a Slovan Bratislava

Csehszlovákia megalakulása óta a hazai bajnokság tabellájának élmezőnyét alapvetően a cseh csapatok határozták meg. Évek teltek el az első szlovák csapat bajnoki aranyáig vagy akár szlovák járékosok rendszeres válogatottbeli fellépéséig. A hatvanas évek végétől azonban a bajnoki tabella mintha a feje tetejére állt volna: az első felében szlovák, az alsóházban pedig cseh csapatok küzdöttek a bajnoki pontokért. Az 1969-es év a csehszlovák labdarúgásé volt: egyetlen más ország sem képviselte magát mindkét kupában a negyeddöntőkben. A Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) a Trnava és az Ajax játsztt a döntőbe jutásért. Amsterdamban 3:0 lett a vége, de Nagyszombatban a hazai csapat 2:0 arányban tudott csak diadalmaskodni. A korabeli hiradások szerint még vagy hat gólt lőhetett volna. Közben a Slovan Bratislava a Kupagyőztesek Európa Kupájában Bázelben verte az FC Barcelonát 3:2 arányban. Az eredmény és az ellenfél önmagáért beszél.

1969, Marseille: magyarok elleni kiütéses győzelem

Négy nappal a pozsonyiak sikere után Csehszlovákia a Népstadionban, 100 ezer néző előtt, 2:0-ra kikapott Magyarországon. A prágai visszavágó 3:3-as döntetlenre végződött. Úgy tűnt semmi nem lesz a továbbjutásból, de a magyarok megtették azt a szívességet, hogy 3:2-re kikaptak a dánoktól: így a továbbjutást eldöntő extra meccsen a csehszlovákok semleges pályán a magyarokkal mérkőztek meg. 1969 december 3-án játszotta a csehszlovák válogatott Marseilleben történetének egyik legnagyobb mérkőzését. A Benével, Dunai II-vel, Várhidivel, Zámbóval felálló magyar válogatott ellen 4:1-re diadalmaskodtak és jutottak ki a mexikói világbajnokságra. A magyarok elleni meccs sikere csak az egy évvel ezelőtti pozsonyi brazilok elleni 3:2-es diadallal vetekedett. A meccsen Adamec mesterhármast rúgott a dél-amerikaiaknak - elsőként Európából.

Prága problémázik: sok a szlovák a válogatottban

Az 1969-es évben a csehszlovák állami vezetés számára a futballban jelentkező szlovák túlsúly felettébb kínos volt. A csehszlovák forradalom leverése után az ún. normalizáció korszakában Csehszlovákia föderációs berendezkedésen alapult, ami a sportban többé-kevésbé paritásos alapokon nyugvó képviseleten nyugodott. A bajnokságot 1969/1970-ben 16 csapatossá bővítették. Az igazi őrültéség azonban az volt, hogy a bajnoki küzdelmek nagyjából a VB kezdetéig értek. Ráaádásul Csehszlovákiában ugyanabban a szerda-szombat ritmusban játszottak, mint Angiában.

A csapat legjobb összeállítása szintén problémákhoz vezetett. A magyarok elleni prágai 3:3-as meccsen Jozef Marko odament Alexander Vencel kapushoz. A szövetségi kapitány közölte Sanyóval, hogy a mai meccsen nem tudja betenni, mert fentről leszóltak, hogy Viktornak kell védenie. Alapból volt a csapatban már nyolc szlovák, Vencel lett volna a kilencedik. A bajnokságot a Slovan vezette, a Dukla a kilencedik volt.

Végighányt edzések Mexikóban

A világbajnoki csoportmeccseket 1600 méterrel a tengerszint felett játszotta Csehszlovákia. Közben a bajnokságot kiélezett küzdelem után a Trnava nyerte meg a Slovan előtt. A csehszlovák bajnokság akkor fejeződött be, amikor a többi csapat már rég kint volt Mexikóban. A válogatott az utolsó pillanatban esett be a bajnoki küzdelmektől kifáradva Mexikóba. Egy héttel a VB előtt ráadásul már edzőmeccseket sem lehetett senkivel játszani. Az edzéseken nem egy játékos hányt a rosszulléttől a ritkább levegő és a 40 fokos meleg miatt. A lehetetlen körülmények és a felkészületlenség miatt a csehszlovák válogatott a románok, brazilok és az angolok ellen a második félidőre egyszerűen kipukkadt.

Pelé dícsérete

Ladislav Petráš szerint futballban nem voltak rosszabbak Brazíliánál, de egyszerűen nem szerezték meg a szükséges akklimatizációt és kondiban is alulmúlták az ellenfelet. Egy meccset sem tudtak megnyerni az 1970-es világbajnokságon, ahol a csehszlovák futballt elsősorban a szlovák labdarúgás nagy generációja képviselte a világban. Vencel szerint a csapat még jobb volt, mint az 1976-os Európa-bajnok csapat. Csakhogy minden idők legjobb csapata (2. Magyarország 1954, 3. Hollandia, 1974) állt velük szemben. Hiába vezettek 1:0-ra a VB nagy esélyese és végül győztese ellen, végül a brazilok simán nyertek 4:1-re. Elégtétel talán csak Pelé nyilatkozata lehetett: azon a VB-n csak egyszer kellett igazán megfeszülnünk - Csehszlovákia ellen.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr452070576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.o.d. 2010.06.10. 10:21:25

"Csakhogy minden idők legjobb csapata (2. Magyarország 1954, 3. Hollandia, 1974) állt velük szemben."

Már emiatt jó volt olvasni, jó poszt, köszi. Annyira rajta vagyok már a vébén, hogy minden focitémájú cuccot elolvasok, de ez tényleg jó volt. :-)

Incinerator 2010.06.10. 11:50:40

Ki az az idióta aki magyar létére ezeknek a hulladékoknak szurkol?
süti beállítások módosítása