Húsz év után újra pályára lépnek szlovák focisták a világbajnokságon. Kedden Új-Zéland együttese vár rájuk.

Északi szomszédunk kedden 13.30-kor Rustenburgban a Royal Bakofeng Stadionban fut ki a zöld gyepre és először az önálló Szlovák Köztársaság megalakulása óta világbajnoki meccset játszik. Korábban ebben a stadionban csapott össze a kolonista söpredék (thx to: sixx) a Királynő hű alattvalóival (thx to: sixx).

- Remek a csapat körüli hangulat, bár már mindannyian nagyon játszanánk, nehéz a várakozás - jellemzi röviden a történelmi mérkőzés előtti hangulatot a Sme újságírójának Marek Hamšík az SSC Napoli középpályása, akitől a szlovákok a legtöbbet várják. - Remélem, kíváló hangulatunk megmarad a mérkőzés után is - teszi hozzá Ján Kozák középpályás, aki az idén szerződött a Slovan Bratislavától a Temesvár csapatába.

A csapat tagjaiban a várakozás mellett érezhető a feszültség is. Ez a válogatott soha még ilyen jelentős meccset nem játszott. - Egy egészséges feszültség jelen van bennünk, ami nem is a meccs napján, csak a kezdő sípszó előtt néhány órával fog felpörögni - ecsetelte a helyzetet Marek Čech, a csapat ballábas hátvédje, majd arról beszélt az újságíróknak, hogy nehéz volt a csapat több tagjának megszokni az afrikai levegőt. - Kicsit nehezebben ment az akklimatizáció, mint gondoltuk. Errefelé sokkal ritkább a levegő és intenzívebb mozgásnál nehezebb lélegezni.

A meccs helyszínéül szolgáló stadion 1270 méterre fekszik a tengerszínt feletti magasságtól, ez a játékosok számára nem megszokott terep. - Meggyőződésem, hogy holnap semmit nem fogunk érezni belőle, megszokjuk! - állította Róbert Vittek, aki a mai szlovák válogatott legtapasztaltabb tagja.

Néhány játékos tart a retteget zajkeltő eszköztől, a vuvuzelától, mert mint állították, nem fogják hallani egymást már fél méteres körzetben sem. - Az egymás közti kommunikációban éppen ezért lehetnek problémák, de a meccsig még megegyezünk milyen egyezményes jeleket használunk egymás között - javasolta Peter Pekárík.

 

 2010 május 12., Pretória: szlovák edzés

 

Utoljára szlovák labdarúgó húsz évvel ezelőtt lépett pályára világbajnokságon, még Csehszlovákia mezében. Akkor a válogatott egészen a negyeddöntőig menetelt. A két évtizeddel ezelőtti csapat tagja volt a szlovák labdarógó válogatott jelenlegi térnere Vladimír Weiss is. Akkor huszonhat éves volt és mindhárom csoportmeccsen pályára lépett.

Ellenfélmustra

A modern labradúgás Új-Zélandon renszánszát éli. A Bahreinben aratott 1:0-s győzelem, amely a válogatott számára a világbajnoki részvételt jelentette, a helyi média a 2009-es év legboldogabb sporteseményének kiáltotta ki. Mi tesszük már hozzá, hogy a jelentősnek tartott esemény így is csak arra volt jó, hogy a labdarúgás egy kicsit jobban láthatóvá vált az Új-Zélandon mindent uraló rögbi mellett. A FIFA ranglistán Új-Zéland a 78. Helyen tanyázik és mindössze egyszer 1982-ben jutottak ki labdarúgó világbajnokságra – Spanyolországba.

All Whites – A Fehérek – ahogy őket nevezik – tipikusan angol focit játszanak: masszív védekezésből indulnak meg és a labdákat az elől álló robosztus jól fejelő játékosok felé ívelik fel. Tiszta Ferencváros. Játékosaik fizikailag roppant erősek és a test test elleni küzdelemben szinte verhetetlenek. Az új-zélandi válogatottat Ricky Herbert vezeti, aki nem mellesleg a Wellington Phoenix trénere is. Ez a klub egyben a válogatott legnagyobb bázisa, innen jön a legtöbb válogatott a nemzeti tizenegybe, amelyben egyébként tizenegy légiós is szerepel.

Az új-zélandiak meglepően támadó felfogásban szoktak pályára lépni. A csoportküzdelmek során általában három támadóval álltak fel – kedves Erwin Koeman, hallja ezt? – és egy erősebbnek tartott ellenfé ellen nem volt meglepő az sem, ha négy csatár rohamozta az ellen kapuját. A csapat vezéregyénisége Ryan Nelson, az angliai Blackburn Rovers játékosa. A támadók sorából legnagyobb fenyegetést a szlovák kapura Shane Smeltz jelentheti, aki az ausztrál bajnokság legjobb gollövője és Óceánia térség legjobb játékosa. A válogatott keretben azonban van két olyan játékos is, akik jelenleg csapat nélkül vannak.

A harmincötéves Simon Elliot március óta nem játszik csapatban, de ennek ellenére a válogatott egyik erősségének tartják. David Mulligan középpályás az utolsó két évben a Wellington Phoneix csapatát erősítette, de jelenleg nincs csapata. Az ausztrálok Németh Krisztiánja a mindössze tizennyolc éves Chris Wood, aki Marek Čech játékostársa a West Bromwich Albionban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr562079684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senkifia 2010.06.14. 18:56:56

GO-GO NEW ZEALAND !!! :D
süti beállítások módosítása