Retteg a szlovák közvélemény, hogy Magyarország Malina Hedvig reloaded ügyet kreál a Basternák László, volt ógyallai polgármester elleni gyilkosságról. Egyelőre ennyit tudunk: közelről, fejbe - ami ugye teljes mértékben a maffiózókra vall. A tettes még nincs, de minden hivatalos szerv gyors és komoly kivizsgálást ígér. Az etnikai motiváció kizárható, sokan az albán maffiáról suttognak, de ez ha még így is lenne, soha, senki nem fogja bevallani.

 

Általában fel van háborodva a szlovák közvélemény, hogy milyen ország az ahol ilyen megoldásokat alkalmaznak az emberek vitás ügyeik lerendezésére. A polgár lázad: ma egy lövés, holnap már páncélautókkal közlekedő politikusok, aztán arra már tankokkal fognak lőni, meg egész falvakat rombolnak le, Pozsonyban autókat robbantanak fel, mindezt azért mert valaki belekeveredett valami szarba, nyilván lehet, hogy önként, de mert a tettesnek nem tetszenek a pozsonyiak, magyarok, cigányok, csehek, muszlimok vagy a zsidók, gazdagok vagy szegények - akkor már lőni kell?

Átpolitizált rendőrség vs gyenge állam?
 
Pozsonyban csak felgyújtják a dubravkai, a dunacsúnyi városi képviselők autóit, megvernek egy pozsonyi városi önkormányzati képviselőt - mindezt csak az elmúlt fél évben. Senkit nem kaptak el, senkit nem ítéltek el. Eljött az idő, hogy vidéken már a képviselőket meggyilkolják! A friss kormánypártok szavazói az esetet úgy magyarázzák, hogy ez az eset még összefügg az előző kormány által örökül hagyott működésképtelen bírósággal, átpolitizált rendőrséggel és a gyilkosságot a demokrácia elleni támadásnak gondolják. Természetesen Fico hívei pedig már azzal magyarázzák a politikus lelövését - gyilkosság helyett, ők ezt a szót használják szívesebben - ohgy lám, íme az ország, amelyben nem egy erős kéz a vezető, lám máris rászabadult a társadalomra a maffia és napirendre kerültek a leszámolások.
 

Szélsőséges szlovák erők?

A szlovák közvélemény másik része nyilvánvalóan attól fél, hogy az MKP és Orbán Viktor azonnal az Európai Unió emberi és kisebbségvédelmi bizottságához rohan és beadvánnyal él, miszerint Szlovákiában már lelövik a magyarokat a szlovákok. Bár a szlovák szélsőjobb fórmokon azonnal örömtüzek gyúltak, miszerint megkezdük a magyarok likvidálását Szlovákiában, bátorkodunk megjegyezni, hogy az ügy jelen állását tekintve sok etnikai motívumot, magyarellenességet nem vélünk felfedezni az ügyben.

Az albán maffia?
 

Mások egyenesen a szlovákiai magyar politikusok kapcsolatrendszerét firtatják az albán maffiával Nyitra megyében, hiszen a megyében úgymond köztudott a Magyar Koalíció Pártja közel áll albán vállalkozókhoz Nyitra megyében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Nyitra megyét az albán maffia felügyeli és innentől kezdve csak sejtéseink és elképzeléseink lehetnek, hogy a megyében domináns MKP egyes tagjai milyen piszkos ügyletekbe keveredtek a múltban. Szlovákiában ez az egyik legnépszerűbb elmélet: politika és maffia, magyar és albán kéz a kézben jár.

Vagy nő van a háttérben?

Egy ógyallai vélemény szerint, aki a meggyilkoltat kis kora óta ismeri, bár Basternák sok rossz dolgot művelt a városban és a város körül, de ez a lövés nincs összefüggésben a politikával. Mivel az áldozat nagy szoknyavadász hírében állt, sokkal inkább egy feldühített férj vagy barát lehet a potenciális tettes. A szlovákiai közvélemény egyelőre csak tippelget, általános vélemény szerint maffialeszámolásról lehet szó. Ógyalla kis település, nyilván csak a helyiek láthatnak bele a lokális eseményekbe. Nem tudhatjuk, kivel bizniszelt az egykori polgármester, de hogy ilyet viccből senki nem csinál - fejbelő egy politikus - az is biztos.

 

 

Nem ez volt az első próbálkozás Basternák ellen

A meggyilkolt Basternák László mutatja a háza ellen elkövetett korábbi támadások nyomait

Harmadszorra "sikerült"

A tvnoviny.sk információi szerint Basternák meggyilkolása előtt figyelt fel a tettesre - aki egy autóban követte őt. Megpróbált elmenekülni, de elesett és az elkövető kétszer fejbe lőtte. A lövésekre az áldozat fia figyelt fel, aki maga is fegyverrel a kezében futott ki az utcára és többször is rálőtt a kocsira, ami működésképtelenné vált - ezért kellett a tettesnek gyalog elmenekülnie. A ház előtt felszerelt biztonsági kamerák állítólag rögzítették az esetet.

A gyilkos ezzel a kocsival menekült, de ifj. Basternák megállította  - gyalog menekült tovább

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr982143012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása