Csehországban és Szlovákiában mindenhol láthatod. Prágában minden harmadik ember viseli. Nyírd le Jágerre - mondják a csehek a fodrásznak. De nevezik függönynek, szőnyegnek is. Magyarországon a legtöbb helyen csak így ismerik: bundeszligafrizura. Vagy Soltészrezső. Garaba. A Kipu is ezt hordta. A dotoho.blog.hu utánajárt: ez a voku hila oliba!

Halkan, feltűnés nélkül érkezett meg a stílus, hogy aztán legendává és minden idők legellentmondásosabb frizurájává váljon. Viselői legendás személyek, akiket a mai napig istenítünk, de ha a kocsmába meglátod a leghangosabb törzsvendég fején, nem bírod ki heves bundeszligafrizurázás nélkül. Pedig nincs benne semmi ördöngösség, a cseh haj alapvetően egyszerűen kivitelezhető: hátul hagyod nőni, elől visszanyírod. A legtöbb országban a futballhoz kötik viseletét. A volt Jugoszláviában fudbalérka, Magyarországon bundeszliga-frizura, garaba.

Jagr - a névadó

A skandináv országokban, Szlovákiában és Csehországban a jégkorong kultúrájához tartozik. Alap, ha bemész Prágában egy fodrászhoz és csak leadod a rendelést - Nyírd le Jágerre! - fogják tudni mit szeretnél. A volt Csehszlovákiában népszerű még a tarajos gőte, függöny vagy éppen a szőnyeg elnevezés is. Finnországban nem kertelnek: egyenesen tšekkitukka a séró neve, azaz: cseh haj. Svédországban a hockeyfrilla, Norvégiában hockeysveis, de ez mind hokifrizurát jelent, és ugyanez az unalmas leltár - ice hokey hair - amerikai és kanadai viszonylatban is.

Rudi - voku hila oloba

Német nyelvterületen találkozunk a dotoho.blog.hu kedvenc elnevezésével - Modor Tibiéknek küldjük sok szeretettel: voku hila! Aki nem tudná, ez a mozaikszóvarázs a vorne kurz und hinten lang (elől rövid és hátul hosszú) szavakból jön ki. A téma hardcore német divatja szerint az összképet a bajusz megfelelő prezentálásával még jobban lehet súlyosbítani: voku hila oloba (ez utóbbi az oberlippenbart-bajusz szóból) és a voku hila mischna - előbbi inkább Németországban, utóbbi inkább Ausztriában használatos.

The Tennessee Waterfall avagy a The Business in the Front, and Party in the Back

Egy súlyos alfaja focis frizurának az amerikai kontinensen, az amerikai labdarúgás környékén bukkant fel. A frizura hátsó része egészen hátközépig ér: a tennessee-i vízesés. A séró elnevezései itt is parádésak: Camaro Hair, Hockey Hair, Soccer Hair, The “10-90″, The Achy Breaky Big Mistakey, The Ape Drape, The Batty Boy Bishop, The Tennessee Top Hat, The Business in the Front, and Party in the Back, The Camaro Crash Helmet, The El Camino Headrest, The Wisconsin Waterfall, The Canadian Passport, The Missouri Compromise, The Fridge, The, Janie Varner, The Alabama Shag, The Mississippi Mudflap, The Sho-Lo (Short in the front, long in the back), The North Carolina Neck Warmer, The Droopy Curtains, The Megan McCain, The Tennessee Tail, The Kentucky Waterfall, The Coos Cut (For Coos Bay, Oregon) és The Nashville Bi-level. A következő sokkoló képet csak erős idegzetűeknek ajánlom:

 

A mullett születése, a kezdetek

De mikor indult a stílus világhódító útjára? A kora hetvenes években bukkant fel az akkor glam rockzenész David Bowie fején, de az ex-Beatle Paul McCartney is hasonló séróba tolta a muzsikát ebben az időben. A késő hetvenes, kora nyolcvanas években indult valódi hódító útjára a frizura, amelyet a szakirodalom mullet hajnak nevez. Amerikai tévésrozatok sztárjain, és mind több rockzenészen jelent meg a viselet. A nyolcvanas évek végén úgy nézett ki a frizura elérte végső, kifejlett stádiumát a bouffant (buggyos) mullett típussal, amelynek Rod Stewart volt legjellegzetesebb képviselője. De ki ne emlékezne erre a fejre a teniszpályákról?

Az aranykor: nyolcvanas évek

Igazsgágtalan sztereotípia alakult ki az 1989-es berlini fal ledöntése kapcsán - amely az akkor már világszerte működő kereskedelmi csatornák segítségével minden háztartásban követhető volt - a kelet-németekkel kapcsolatban, akiket kizárólag a mullett frizutával azonosítottak, holott a viselet legalább olyan népszerű volt az NSZK-ban is. Figyelem, újra sokkoló példa következik 1988-ból, a bajor Münchener Freiheit zenekar So lang'man Traume noch leben kann slágerével. Felhívnám egyben a figyelmet a ruhaszerkezetre is, amely megerősíti régi teóriám arról, hogy a nyolcvanas években UFO-támadás érte a földet, amely során a földönkívüliek egy olyan vegyszert vetettek be, amitől az emberek direkt gusztustalanul kezdtek öltözködni és botrányosan szar zenéket szereztek.

 

A kilencvenes évek: újabb lendület

De a mulett őrület csak nem akart elmúlni és frizura újabb motívumokkal gazdagodott laza vagy feszes fürtök hozzáadásával és a hajhossz megnövesztésével. Lásd: feljebb Tennessei vízesés. Tipikus képviselője ennek a változatnak az amerikai country énekes Billy Ray Cyrus volt. A mozikban és a tévékben is ezzel a hajjal osztottak igazságot a legnagyobbak:

 

A 2000-es évek

Az új évezred első évtizedében a mullett frizura már teljesn polgárjogot nyert, filmek, sorozatok központi témájává vált. A The Mullets sitcom intrója:

 

 Zenéket próbáltak eladni a frizurával:

 

2010 július: tiltólistán a bundeszligafrizura - Iránban.

Napjainkban a mullett frizura világszerte elfogadottá vált. Egy ország kivételével. 2010 júliusában az iráni iszlám rezsim útmutatásokat adott ki a férfi számára. A szabályozás a nők felé mutatható külső csábítási jegyeket próbálja visszanyesni. A tiltó pontok egyike vonatkozik a bundeszliga-frizurára is, amelyet a Nyugat kulturális támadásai között említ. A rendelkezések célja természetesen, hogy a teheráni kormány segítségével az iráni férfiak ne viseljék magukon a nyugati dekadencia jegyeit, hanem a tisztaság és az iszlám szelemében visszafogott stílusban vágják le hajukat. A témáról a The Daily Telegraph cikkében olvashatsz többet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr312132238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.15. 08:14:40

Die Arzte - Vokuhila Superstar
egy kellemes szám a témához:)

www.youtube.com/watch?v=g-QdamxHb-E

Der_rosarote_Panther 2010.07.15. 10:29:37

Nagyon komoly a vízesés-frizura! :-)))
Az ötlet ettől függetlenül jött? gutenmorgenafrika.blog.hu/2010/07/09/a_bundesliga_haare_tortenete

2002 2010.07.15. 19:45:09

Nyugi, amikor csajokat kelett kitenni, majdnem mi voltunk az egyetlenek, akik nem az olcsó kis lotyókat szedték le ugyanarról az oldalról :D

szóval nem kopizunk

grin 2010.07.15. 21:00:33

"vorne kurz und hinten lang (elől hosszú és hátul rövid)"

mwuaahaahahaha du bistet ejne perfetto germanusz szpiker. :-)

de mondjuk ez csak azt mutatja, hogy vagy senki nem olvasta el, vagy senki nem tud németül.

egyébként elképzeltem ezt a vola hikut, de akárhogy is erőlködök, puli lesz belőle. :-D

cso zsi 2010.07.18. 19:40:49

"Tipikus képviselője ennek a változatnak az amerikai country énekes Billy Ray Cyrus volt."

A mai fiatalok számára is ismert jelenség. Ő játssza a Hannah Montana filmekben a papát. Nincs nehéz dolga, a valóságban is apa-lánya kapcsolat van köztük.

Jimbo75 2010.07.19. 10:23:48

Baszki, az első pár képen tuti a kelet-európai sittes válogatott van, darabja 30 év fegyház.

Commandante Jayasuriya 2010.07.19. 11:15:31

Ha nincs is igaza Iránnak, de a hajviselet iránti aggodalma feltétlenül érthető.
A bundeszliga stílusú frizura, nagy népszerűségnek örvendett a nyolcvanas években a néhai DDR-ben, milliók fejét ékesítette. Nézzük meg a következményeket.
Lebontották a berlini falat, összeomlott a rendszer.

HPL 2010.07.19. 11:41:50

Hátul szép, elől praktikus. :)

balazsmolnar79 2010.11.23. 20:08:31

Garabaának SOSEM volt bundesliga frizurája,téves a bevezető!!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.11.23. 20:45:48

@balazsmolnar79: Amellett, hogy Magyarországon ezt a frizurát róla (is) elnevezték, javaslom kattints erre a linkre:

www.gettyimages.com/detail/79033274/Bob-Thomas-Sports-Photography

:)

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.01.30. 16:37:45

Bezzeg 2-3 éve még ilyen komoly témákról írtál, most meg teljesen elbulvárosodtál.
Ehh..
süti beállítások módosítása