Nyolcaddöntő a világbajnokságon, ahol először jártunk, 16. hely a FIFA ranglistán, a legjobb helyezés az önálló Szlovákia történetében - ezek az eredmények tették történelmivé, rendkívülivé és sikeressé az idei évet. Ennek ellenére az idei mérlegünk meglehetősen ellentmondásos: a négy győzelem és döntetlen mellett öt vereséget is feljegyezhetünk. Egyszerűen nem tudtunk nyerni az utolsó három mérkőzésen. Közben az új edzővel felálló U21-es csapatunk Magyarországon állt helyet és kis szerencsével a győzelmet is megszerezhette volna. Bezzeg ti. Ki fogtok jutni.
 
Pedig minden szenzációsan indult, két 1:0-ra megnyert mérkőzés Macedónia és Oroszország ellen. Aztán jött a 3:1-es vereség az örményektől, a hazai döntetlen az írekkel és a mostani 3:2-es vereség a bosnyákoktól. Legközelebb kétszer játszunk Andorrával, ez kötelező hat pont, aztán jönnek az oroszok, otthon. Aki azt a meccset megnyeri, félig már továbbjutott. De az írek és az örmények váratlanul erősek, elképzelhető, hogy a továbjutás csak az utolsó körben dől el.
 
Bár a 2010-es esztendő a világbajnoki nyolcaddöntőbe jutás révén a szlovák futball dicső pillanata közé fog tartozni az év vége mégsem úgy sikerült ahogy a szurkolók várták. Noha nem történt katasztrófa, egyes játékosok teljesítménye aggodalomra adhat okot az írek és az oroszok elleni visszavágó szempontjából. Weiss mester keményen bírálta a válogatottban sztárokként kezelt fiatal játékosokat is.
 
Az ifjabb Weiss, Stoch és Hamsík bizony mérkőzésről mérkőzésre nem sokat mutattak képességeikből a válogatottban. Weiss ráadásul azt a Karhant nevezte meg a bosnyákok elleni meccs legjobb szlovák játékosának, aki sok szurkoló szemében egyszerűen már elfogadhatatlan. Nagyjából olyan a helyzet vele kapcsolatban, mintha Egervári a reaktivált Torghellét dícsérte volna a válogatott meccs után, hogy micsoda bulldog küzdőszelleme van.

Kapus poszton nincs problémánk, Mucha stabilan hozza minden meccsen formáját. A szlovák válogatott egyre inkább elmagyarosodó hátvédsora - a bosnyákok ellen Skrtel nélkül - ugyanakkor teljes átjáróház. Minden meccsünkön olyan végzetes hibákat követtek el, amelyet az ellenfél könyörtelenül megbüntetett. Az örmények és a bosnyákok is gond nélkül juthattak el a kapunkig.

Gyengültünk a csatársorban is, Vittek sérülés miatt kidőlt a sorból és a bosnyákok ellen már a harmadik percben gólt szerző Sebot nemcsak a szurkolók, de Weiss is ideiglenes megoldásnak tekinti. Sajnos a szlovák válogatott nem bővelkedik csatárokban és a feltörekvő konkurencia is elég szegényesnek ígérkezik.

Gólösszefoglaló

Örömködő bosnyákok

 

Szlovákia - Bosznia-Hercegovina 2:3 (1:1)

Gólok: 3. Šebo, 63. Grajciar - 28. Medunjanin, 50. Pjanič, 60. Džeko. Rozhodovali: Mikulski - Sadczuk, Sapela (lengyelek), ŽK: Jendrišek, Hološko - Vranješ, 7822 néző.

Szlovákia: Mucha (83. Perniš) - Pekarík (79. Kopúnek), Saláta, Ďurica, Jendrišek - Karhan - Weiss (61. Zabavník), Sapara (46. Hamšík), Stoch (61. Hološko) - Šesták (46. Grajciar), Šebo

Bosznia-Hercegovina: Šehič - Vranješ (79. Bešič), Spahič, Pandža, Lulič - Pjanič (85. Ibričič), Rahimič, Medunjanin, Misimovič (75. Muslimovič), Salihovič (63. Subašič) - Džeko (83. Ibiševič)

 

Kicsit sikerült csak jobban a szlovák válogatott fellépése utánpótlás szinten. Az U21-es csapatunk a meggyengült U21-es magyar válogatottal csapott össze Tatabányán. Az első félidőben három tiszta helyzetet alakítottunk ki, de a hazaiak nagy formában védő kapusa, Gulácsi, kapott gól nélkül úszta meg a félidőt.

Arról nem is beszélve, hogy Drachta, az osztrák bíró egy tiszta tizenegyest nem adott meg, amikor a magyarok Kiss Filipet egyértelműen szabálytalanul szerelték a tizenhatosukon belül.

A második félidőben aztán a magyaroknak is volt néhány lehetőségük, de a meccs végén megint a mi csatáraink veszélyeztettek - de a személyes párharcot újra Gulácsi nyerte, először Guldan szólója majd Fótyik lövése után.

Magyarország "U21" - Szlováia "U21" 0:0 (0:0)

Tatabánya, 1000 néző, Drachta (osztrák), Sárga lap: Štetina (Szlovákia)

Szlovákia "21": Bajza - Poleť, Pillár (46. T. Košút), M. Hlinka, Čonka - F. Kiss, Greguš (46. Štetina) - J. Vavrík (58. R. Valenta), Karaš (76. Holúbek), Mak (90. M. Guldan) - Mikuš (46. Fótyik)

 

Ľubomír Nosický, az U21-es csapatunk új edzője összességében elégedett volt a magyarokkal vívott mérkőzés után. Bár az edző a csapattal mindössze négy napot dolgozott a mérkőzést megelőzően, a találkozóra mindenki jól felkészült. Míg ellenfelünk októberben két meccset is játszott - mindkét mérkőzést elvesztették, Montenegró és Szlovénia ellen - addig a szlovák csapat új összeállításban futott ki a zöld gyepre Tatabányán. A magyarok legnagyobb csillaga a Werder Bremen alkalmazásában álló Futács Márkó, aki az egyiptomi, U20-as, bonzérmes világbajnoki csapat tagja is volt. A remek adotságokkal rendelkező - 196 centiméter és 89 kg - csatárt a német elősosztályú klub idén kölcsönadta a második ligás Ingolstadtnak.

- Bár mindössze négy napot dolgoztunk közösen mégis egy egész jó kis küzdelmes mérkőzést sikerült összehoznunk a korosztályos magyar válogatottal. Ellenfelünk a tavalyi egyiptomi korosztályos világbajnokságon meglepetésre harmadik helyen végzett csapatra épült. A kiegyenlített mérkőzés első félidejében három óriási lehetőségünk is volt. Fontos, hogy a jövőben fejlődjünk az előrejátékban és a támadások befejezésében, mert ez most nem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna. A játékosoknak szokniuk kell még egymást. A csapat mindenesetre fejlődésképes és látok a srácokban perspektívát.

- A mérkőzésen mindkét félidő végén nagy lehetőségeket puskáztunk el. Kiss Filip majd Mak Róbert is külön csatát vívott Gulácsi Péterrel, aki újfent bebizonyította, hogy minőségi kapussá válik náhány éven belül. Aztán Simon találta el a kapunkat. Tudtuk előre, hogy egygólos mérkőzsére van kilátásunk, amelyet mi és a magyarok is berúghattunk volna. Legközelebb mi kerültünk a gólszerzéshez a ráadás perceiben, amikor Guldan egyedül vezett a labdát Gulácsira, de elrontotta a helyzetet. Nincs mit a játékosok szemére hánynom, azt játszottak, amit tudnak - nyilatkozta Nosický a szlovák labdarúgó szövetség honlapjának.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr772457682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoko20 2010.11.19. 09:19:25

Hát-hát, ha nem magarokkal töltitek fel a fél keretet még nyerhetettek is volna:)

Balage01 2010.11.19. 09:40:43

hát hát, ha pedig nem írhatnál hülyeségeket, biztos nem bírnád ki.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.11.19. 10:09:23

Kik azok a "bezzeg ti"? A szövegkörnyezet alapján úgy tűnik, mintha a magyar válogatottat jelentené, de ők nem szoktak kijutni. Innentől nem értem.

2002 2010.11.19. 11:36:45

Pedig arra gondoltunk :D
süti beállítások módosítása